Řasy na rostlinách
Echinodory obvykle "odcházejí" od špičky. Je možné, že v této fázi rozkladu ampuláriím chutnají...
Tak děkuji za odkaz a za rady. Určitě se budu snažit najít rovnováhu. Bohužel s tím odkalováním mám trochu problém. Jako bordelu je docela dost a kdybych měl vše vyčistit, tak mi v akva nezbyde voda... a další týden je to zase zasr*ný
a to opravdu nemám moc ryb a jako dávám denně "špetku" vloček :/ miň už snad nemohu.
0 30.01.2012 21:02 jogr Ti malý hnusní měkkýši ti nic neudělají na naopak ti pomohou! nezbavuj se jich jsou to dobří pomocníci v akváriu.PS:někteří lidé tu píší že se jim přemnožili ale to není jejich chyba ale chyba akvaristy že jim k tomu dal podmínky
hodně zdaru!
jedná sa o toto akva?
rybicky.net/nadrze/12521
prestal by som hnojiť a začal s častou výmenou vody..ta riasa vyzerá na ruduchu..odkaliť dno, meniť vodu a s kŕmením by som to nepreháňal a pridal by som dobu svietenia
Ahoj,na malé hnusné měkkýše se mi osvědčil další měkkýš clea Helena..řečený Helena.Spolehlivě je zlikviduje.Do 300L akvária jsem jich umístila 10 Ks a ti malí jsou pryč.S těmi řasami je to už horší,může to být cokoliv.
Zdravím, vím, že se o tom mluvilo už hodně, ale pořád mi to nějak nepomohlo
Mám 126litrové akva, dost rostlinek, co2 od rataje, 0,36w na litr a 9hodin svícení/den. Hnojivo pmdd 5ml/den. Potrava většinou suchá (vločky atd). Odkalování 1x týdně s výměnou cca 1/3 vody. Voda v normě. Nechápu, co se děje, ale už několik měsíců s tím zápasím. Momentálně jsem pořídil nový filtr (eheim 2211) třeba to pomůže - nastaven cca 100litrů/hod, mírné čeření hladiny. Řasa je všude, na kořenech, kamení a hlavně na listech. Někdy hodně do zelena, někde do černa ale pořád je taková dlouhá. Rostlinky rostou celkem rychle, týdně trhám. Také se mi objevili malý hnusný měkkýši :/ co s tím prosím? Nejraději bych to celý vyházel a zařídil znova
ale na to nemám ani finance a ani čas... Díky za odpovědi
Starší reakce
Nepřesvědčil jsi mne. Ani tvou prezentací ne. Příště to bude za palec. Dolů.
Jediné s čím souhlasím, je konstatování, že řasa je v každém akvárku.
u moly hodne pozoruju jak oziraji rasy okusujou steny akvarka ale rasa je v kazdym akvariu a do urcity miry je nezbytna jako potrava a i jako soucast vodniho sveta
0 26.12.2011 15:49 edie lepsi osvetleni trochu prihnojit rostlinky jilovy tablety nebo kulicky a parmicky ctyrpruhy prisavky thajsky nebo jiny ryby co pojidaj rasu a svitit menit vodu
To že se nejedná o fotosyntetickou reakci ti již bylo objasněno. Tak jen dodám, že tou častější výměnou vody (pravidelnou), zajišťuješ zlepšení "hygienických" podmínek v akva a pravděpodobně dodáváš i chybějící látky do vodního sloupce. Tím pomáháš růstu rostlin, odbourávání škodlivin a z toho vyplývajícímu úbytku (stagnaci) nežádoucí flóry.
Jedna sa rovnaky fyzikalny jav ako ked sa hodi Mentos do coly len v mensom meradle. Ide o uvolnovanie plynov rozpustenych vo vode a nie o kyslik z fotosyntezy.
...Jen mě zajímá, jestli jste se s takto rychlou reakcí rostlin někdo setkal a pozorovali jste to samé jako já...
S tímto jevem se potkal každý, kdo v rostlinném akváriu mění větší část vody.
Ostatně - diskusí na téma, čím je zvýšená produkce bublinek způsobena, je pravidelným, i když ne nejčastějším tématem diskusních fór.
Skutečně je zajímavé, že bublinky plynu unikají přímo z rostlin, jako by z poškozených cévních svazků...
tak to bud rád..držím palce aj do budúcna
No vidíte a já se začal radovat, že jsem jim rostlinám přilepšil. Ono asi ano, ale ne tak spásně,jak jsem se ze začátku radoval. Škoda, ale i tak děkuji zkušenějším za rady doufám, že má snaha o zelpšení situace v akva bude mít pozitivní výsledky.
No však o tom mluvím. Resp. že by se jejich produkce rozpustila, ale když je voda více nasycená, tak se už nerozpustí, ale jakmile se obsah kyslíku v novej vodě vyrovná, tak bublinkovat přestanou.
Ano on uniká, ale pouze z některých míst respektive bodů a to způsobem bublinka za bublinkou, což bych považoval za zvýšenou asimilaci.
No prave !
Skuste si nacapovat ciste studenu vodu do barelu, nechat cely den temperovat, a potom naliat do akva. Skor som to takto robil, a retiazkovanie som nikdy nepozoroval. Ked doplnim z kohutika, retiazkuje mi uplne vsetko.
Edit: Johan tiez trafil klinec na spravnom mieste.
Nebude to spíš tím, že se do akvária dá voda, v které jsou ještě rozpuštěné plyny (sice už jen v takovém množství, že se bublinky neusazují na stěnách, ale přeci s větší koncentrací, než jsou v akvária) a tak se kyslík z rostlin nedokáže rozpustit a rovnou uniká?
to "retízkovanie" v niektorých prípadoch po výmene vody je normálne, nakoľko doliata voda je obohatená o kyslík a rastliny pri fotosyntéze vo vode v ktorej je množstvo kyslíku vo zvýšenom množstve "vytvárajú" bublinky
j0hny napsal: A tu vodu mate rovno z kohutika ze ? Myslite ze s odstatou vodou by nastalo "retizkovani" ? Můj názor je , že v mém případě je jedno jaká je to voda - odstátá, nebo z kohoutku jen je třeba rozeznat řetízkování, které jak říkám nastalo téměř okamžitě a s mnohem vyšší razancí než jindy.
Já když vyměním více jak 30% vody lehce odražený(2-3 hodiny odstátý), tak rostliny zareagují a je nasnadě jak.
Je to prostě tak, že jsi tou výměnou vody rostliny pohnojil a oni tak reagují na živiny kterým se jim dostalo a asimilují natolik, že je to okem viditelné. Myslím si, že s tím KNO3 se mýlíš a že se jeho obsah v akvarijní vodě nesnížil, ale právě naopak, tou výměnou části vody se zvýšil.
Starší reakce
Teď už je trochu pozdě. Pokud je to dovoz z Asie tak do jezírka jen při teplejším počasí. A i to je riziko, protože kočky si s nimi poradí.
Třeba jezírko ...
Já si myslím, že ty odpadní látky od závojnatek se na těch řasách budou spolupodílet. Vodu bych měnil pravidelně týdne polovinu akva a společně s tím bych pravidelně odkaloval. Filtr bych čistil až v momentě kdy si o to řekne svým poklesem výkonu o více než polovinu. Přidal bych nějaký spotřebitele živin v podobě rychleji rostoucích rostlin.
Ještě jednou. Založ si tu prezentaci a vyplň ji co nejvíce relevantními údaji. Udělej celkové foto a nějaké detailnější obrázky. Potom ti budeme moci opravdu cíleněji pomoci. Jinak tu takový matadoři jako je Sid vaří pouze z vody.
Zavojnatkama bych rekl ze to nebude.. prez rok bylo vsechno v pohode a najednou tedka...
0 17.12.2011 10:18 Pavel82 – hodnoty vody
Tak jsem měřil tady je výsledek nejprve zdroj z kohoutkuu pH 7,1, alkalita 14, celková tvrdost 13. Akva pH 7,2, alkalita 9, celková tvrdost 7, No2 je na nule. Vše měřeno dva dny po výměně jedné čtvrtiny objemu vody v rámci odkalení testy od Rataje. No3 jsem nezměřil, neb jsem po baráku nenašel destilovanou vodu, která je k tomu zapotřebí.
0 17.12.2011 08:53 Pavel82 –
Re: Sid Dobrý den CO2 vodu nesytím. Zkusil jsem stagnující rostliny zastřihnoout abych nastartoval jejich růst. Uvidím jak se všechny opatření projeví, když nic výrazněji nezabere zkusím rozumně přisytit Co2. Mohu dopsat i hodnoty NO2, NO3 , dále alkalitu a celkovou tvrdost v tomto ohledu je totiž má zdrojová voda vzácná, jelikož alkalita je vyšší jak celková tvrdost vody.
Dostatečně vysoké koncentrace volného CO2 fungují při likvidaci tohoto druhu řas poměrně dobře. Nejsou ale samospasitelné.
A protože o "postiženém" akva víme minimum, těžko dělat nějaké "definitivní" závěry...
Ano, rozumím a souhlasím.
Umím si představit, kolik světla dá 2x 54W HO...
Ale o to až tak nejde - jde o poměr k obsahu CO2.
0,41 W/l (resp. 0,45 W/l) mi nepřipadá zas až tolik nasvětlené. Chtělo by to opravdu více údajů o tazatelově nádrži.
Pravdou je, že zvýšení obsahu CO2 a snížení pH mi pomohlo se sinicí i řasou.
Vypadá to na nepoměr světla a CO2. Vy asi vodu CO2 nesytíte, že?
S PMDD neexperimentuj. Nejprve musíš odstranit příčinu nadměrného růstu řasy. Tou jsou sice i neprosperující rostliny, kterým můžeš samozřejmě pomoci i přihnojením, ale v tvém případě , podle mého názoru, by to mělo za následek dodání živin řasám, které by ty rostliny ubily zcela. Takže nejprve začni s tím co jsem ti napsal, bude to trvat nějaký ten měsíc až tři, než budeš moci pozorovat zlepšení. Až uvidíš, že se rostliny "nastartovali" a řasy se nerozšiřují, stagnují, ne-li ubývají, tak můžeš přemýšlet o podpoře růstu rostlin. PMDD ani jiné hnojivo určitě primárně řasy nehubí.
Děkuji za odpověď. Prakticky se budu snažit něco s tím udělat. Dočetl jsem se, že s tím májí problém také akvaristi s aqua glay prostě lávou ma dně, to platí i v mém případěm akorát já mám dno z rodrcené lávové drti. Zajímavostí je, že jakmile ta vláknitá potvora začala prosperovat naplno, úplně to zlikvidovalo přirostlou zelenou řasu na skle. Je to alchimie, egerii jsem přidal tak uvidíme prostě se budu snažit a snažit a uvidím. Někde jsem se tady dočetl, že někomu poomohlo přidat PMDDD bez draslíkových složek (řasa začala blednout změkla čímž se do ní začaly pouštět Moly a Platy). Pravdou ovšem je, že každý máme doma úplně jinou akvarijní laboratoř s absolutně rozdílnými podmínkami. Co k tomu dodat v jednoduchosti je genialita. V tomto ohledu bude a je řasa vždy o krok napřed.
Mrkni na tenhle článek
www.horacovoakvarium.cz/…
Jinak ten hlavní problém bych viděl v těch závojnatkách a v produkci odpadních látek(živin) a jejich následný nedostatečný odčerpávání z nádrže(odkalováním, výměnou vody, rostlinama)
To vypadá na ruduchu. Rada je hned před tvým dotazem - od HaDaSe. Ale musíš vydržet, je to běh na dlouhou trať. Nepočítej s tím, že se to zlepší za pár dní... spíš za několik měsíců.
Zdravim ptoreboval bych proadit najednou z niceho nic se zacal delat na rostlinach cerny povlak.. cim by to mohlo byt a jak se toho zbavit?
Málo informací. Založ si prezentaci. Pro začátek lze poradit toto :
1. Měň minimálně každý týden 30% objemu akva, lepší by bylo častěji.
2. Vysázej rychle rostoucí stonovky. Mně se osvědčila Egeria densa. Ta půmůže i s redukcí nežádoucích látek.
3. Zajisti dostatečné proudění vody v akva. Tak aby rostlinky jemně vlály.
4. Odkaluj dno při každé výměně vody. Radši jen povrchově.
5. Zredukuj krmení osazenstva tak, aby nic nedopadlo na dno.
6. Odděl (vyjmi) odumřelé a odumírající listy rostlinek.
... ale bez bližších informací je to jen takové všeobecné.
0 16.12.2011 19:43 Pavel82 – Tahle moje trvalka
Tak takhle vypadá moje trvalka a to doslova už nevím co s tím asi to začnu sušit a dělat z toho prášek. Nevíte někdo jak na tu mršku vyzrát. Nehnojím, ryb spíše málo a světlo 2 x 54w HO Osram na 260 litrů, svítí to pořádně tak to tlumím pečícím papírem strčeným pod trubice. Výměna vody jednou za čtrnáct dní čtvrtina objemu v rámci odkalení. Samozřejmě analogicky s růstem řasy ustal růst ostatních rostlin. Vždy po odkalení se ostatní rostliny jakoby vzchopí avšak řasa vyhrává prostě trvalka.
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [15] ...... 21
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 37899x