Řasy na rostlinách
jasně,tak mám přidat rychle rostoucí rostliny,jo..
Já bych přidal vzduchování (na noc). Dál máš málo rychlerostoucích rostlin. Obecně mi přijde že rostliny moc neprosperují. Na tom to chce zapracovat. Nejlepší by bylo udělat prezentaci.
0 18.08.2019 23:08 strejc – řasa
Zdravím,mohl by mi někdo poradit prosím...mám akva o rozměrech..40*40*30cm.v něm jen krevetky,substrát mám unisoil a podklad staré dno,světlo mám doma dělané z led pásku 5630,36w a 3600lumenu,svítím ná padesát procent výkonu,a 10hod.deně,přidávám co2 citronka,soda,hnojím pmdd 2ml deně a přídávám 1ml železa,draslíku a fosforu,kytky jsou microsorum,mechy,bacopa karolina a nějaká ta kobercovka,no a pořád se mi tam dělá nějaká řasa nebo co to je,je to hnědé jako bordýlek to vypadá a jde to z části odsát ale pokaždé se to udělá zpět,akva je cca.5měsícu zajeté,jinak filtr závěsný 500l/h,náplně biomolitan a porézní keramické válečky.Už si nevím rady co mám dělat,mám tam i vlásečnicovou zelenou řasu,prosím poradte...děkuji
Starší reakce
Zkusil si snížit osvětlení nebo ho dát vejš.
Tahat rukama. Beze srandy. Finální dočištění pinzetou.
Já většinou počkám a ono se to časem vyřeší samo
Vláknitou jsem namotával, až jednou najednou zmizela, zelenou na površích neřeším, všelicos se na tom pase, jen z předního občas seškrábnu. Ale on ti určitě někdo poradí, co s tím
Na takovou krátkou moc špejle neplatí
Už mě to se.. ty řasy.
Musím potvrdit že Excel mi sice odstranil stetickovou řasu, ale zdecimoval mi Monte carlo a mechy....ted čekám jestli se malokvetka vzpamatuje
Krevetky jsou podle mého nejlepší způsob, jak udržet akvárium téměř zcela bez řas, bohužel, musí tomu většinou odpovídat i rybí osádka
Když se mi po založení akvárka začaly dělat řasy v Korálovém, na radu jednoho místního vorezlého redaktora jsem použil plovoučky a k tomu jsme nasadil krevety japoniky. No a tahle kombinace si s tím poradila. Používat chemii na tyhle problémy totiž znamená žadonit si o problém. Pokud s tím člověk skutečně neumí, může nadělat více škody než užitku.
To si musíš vybrat sám jestli tě to vadí nebo ne, nebo přejít na jiný druh který není tak velký a dosahuje jen k hladině.
A co se s tím dá dělat nebo to nemám řešit když je to jen na části kde leží na hladině
Pozor na tekutý uhlík je to něco jako savo a mohlo by ti to rostliny poškodit. Proud to může ještě zhoršit ale to musíš vyzkoušet.
Tak stačí zvýšit průtok a myslí že něčemu pomůže tekuté co2
Jsou to rostliny do velkého proudu
www.youtube.com/… pokud je máš na nehybné hladině přímo pod světlem z řasou budeš muset počítat.
Zdravím koupil jsem si vallisnerii a na listech jak jsou položeny na hladině tak se začala tvořit řasa ale jen tam kde svítí přímo světlo . svítím 9 hodin bez přerušení . Odkaz je ukázka z internetu jak vypadají listy nešlo to vyfotit aby to bylo vidět
www.vitaplant.cz/…
Starší reakce
No já mám tvrdou vodu okolo 18Gh taky. Vybíral jsem už podle toho rostliny takové, které jsou podle atlasu do tvrdé vody. Pochopitelně jsem neodolal a taky dal jiné a kupodivu rostou ( mimo Blyxu která se tváří už půl roku, že je jen na návštěvě). Údržbu dělám co 7-10 dní a poctivě odkaluji. Trochu, opravdu jen místy ( především na kořeni) se objevuje štětka, ale musím říct že se objevila, jakmile jsem trochu začal flákat to odkalování. Mám stejný, ale větší set od Juwelu a s tím světlem jsem se rozjíždět dost pomalu. Dvě zářivky jsem vyměnil za teplejší odstín a mám jen dva reflektory.
Odpadní voda mi na tom taky vadí nejvíc, ale nakonec méně, než důsledky tvrdé vody v akváriu
Tou základní RO vyrobím přes 100l za 12 hodin (ze studené vody, s jednou membránou, bez pomocného čerpadla). Když budeš měnit třetinu vody týdně, tak to máš 100l vody. U tebe bych to ředil 1:3, což odpovídá 75l vody z osmózy týdně, to není zas tak hrozné.
fingerstyle napsal: Pořád se mi objevuje černá štětičková řasa.
Zkusím Ti dát ještě jeden námět k přemýšlení: Já jsem udělal zkušenost, že tyhle řasy (a jiné, třeba zelená vláknitá, žabí vlas, a tak) se objeví, jakmile je ve vodě víc
rozpuštěných organických látek. (Já jsem takový "machr", že jsem je i dobrovolně přidával, a tak jsem tu souvislost odhalil.)
Zkus častěji měnit vodu, zredukovat krmení, a možná filtraci přes aktivní uhlí nebo Purigen, či něco podobného.
P.S.: Jeden z místních uživatelů, DavFM, se pravidelně vyskytuje v mých modlitbách díky tomu, že mi pomohl přemoct pochybnosti a
pořídit si reverzní osmózu. Ve srovnání s ostatními akvaristickými náklady je to fakt maličkost. Přínosy jsou nezměrné, teď je ze mě docela jiný člověk!
Měkčí voda prospěje Tvým americkým rybám, řasy v ní rostou míň, a o rostliny neměj strach, porostou líp. Krom toho vezmi v úvahu, co Ti píše Václav o tvrdé vodě + CO2.
Otázka je, jestli je to tak dobře s tím CO2, určitě bych dal do akvária dropchecker, jestli ho tam nemáš, abys měl představu, kolik ho tam opravdu je.
Tak já zkusím tedy světlo ubrat.Do teď jsem šel spíše cestou dohonit živiny víc světlem.Tak ho uberu a uvidím co to udělá.Zapnu jednu rampu na 8 hodin (15-23 hod)Přidávat CO2 moc smysl si myslím nemá.Bez CO2 za 24 hod stoupne ph na 8 .Tak když udržuju CO2 na hodnotě PH 7.3 tak si myslím je to tak ok.Je krásně vidět jak se to cca co hodku sepne,třeba hodku to bublá a pak se to zas vypne.Tak uvidím...
V prezentaci je možnost založit si "Měření" je to i pro tebe dobrá věc aby jsi měl přehled. Já bych se té dovolené nebál ono je někdy lepší na to moc nesahat. To světlo na dvě rampy je opravdu hodně. S tak tvrdou vodou nemám zkušenost a mnohokrát jsem už četl že v takhle tvrdé vodě CO2 moc nefunguje.
www.rostlinna-akvaria.cz/… Jo dropchecker mám.Na 6.9 ph je už skoro žlutej.Ikdyž ryby to zvládali v pohodě.Ale dočet jsem se že nemá smysl udržovat vysokou koncentraci CO2.Že by se měla pohybovat tak do 20 ml/l .Na RO my vadí ta odpadní voda.A taky že bych 120 l sud napouštěl třeba 20 hodin.
Z mých zkušeností ruducha jede, když je málo CO2 a hodně světla. Spojitost s hnojením jsem nezaznamenal, při nedostatku dusíku mi roste řasa zelená a hnědá vláknitá
Zkus zkrátit dobu svícení, jednu rampu 8-9h, do toho druhou na ty 4h třeba. Problém může být i s tvrdou vodou, jestli neměníš velké objemy vody a chceš se rostlinám věnovat, tak bych popřemýšlel nad osmózou. Taky mám tvrdší kohoutkovou vodu (15GH) a už jsem to s ní vzdal - není to žádná velká investice, řekl bych, že rozhodně menší, než co jsem utratil za rostliny, které mi v tvrdé vodě nerostly a musel jsem je vyhodit
. Máš na CO2 dropchecker? Měřením pH v akváriu bych se moc neřídil při odečtu koncentrace CO2, je pravda, že mě vždycky nastoupila černá řasa, když bylo CO2 málo.
Hlídám si NO3.S KNO3 sem na cca.25 ml/l kdybych ho nepřidával tak budu na hodně nízkých hodnotách.Jinak mám testy na fosfor a N-látky.To by mělo být v poho.Dávkování jsem volil horní hranici,jelikož si myslím že mám AQ dost zarostli.V sobotu odjíždím na týden na dovču.Tak se děsím co najdu.Teď jsem zase začal mít strach z toho přidání druhé rampy na ty 4 hodky.Tak to asi zase vypnu a budu svítit jen na jednu.Už začínám být paranoidní
EDIT: ještě mi třeba opadávají lístky na stonovkách.Co chvilka to musím oddělávat ze sacího koše.Tak nevím jestli něco chybí...
Nějaké testy máš, nebo tam to hnojivo sypeš od oka.
Starší reakce
0 14.05.2017 11:18 zdedo Pomohl by mi prosím někdo identifikovat řasu na rostlinách a skle?
Děkuji předem
Starší reakce
řekl bych ze zacina ruducha
Ahojte, objevily se mi na některých rostlinkách černé konce lístků (v případě bahničky tmavnou špičky stébel) - viz fotky tu:
rybicky.net/nadrze/26669… (album "řasy...?". Mám podezření na nějakou řasu, ale nejsem si jistá. Poradí prosím někdo, co to je a co s tím? Díky moc!
Starší reakce
Záleží jak silné je světlo, já měl vždycky slabší a tak jsem svítil od začátku 10-12 hodin.
dekuju, doufam, ze to tak bude
EDIT- kolik hodin denne bych mela svitit nez tam budou rybky? Svitim 8 hod., ale tady nekdo psal ,ze je to moc.
Až budou ryby tak to většinou zmizí je usazený kal na rostlinách.
ok, voda byla z vodovodu, tedy pitna. muze to byt z jinych rostlin? Pravda, rostliny na druhe strane Akva jsou ciste.
Osobně mi na těch listech anubiasu to nepřijde jako řasa, spíše jako nějaký sediment, vysrážené nečistoty z vody?
0 27.04.2017 13:41 Iv – rasa
Nevíme o akváriu nic. Doporučuju založit prezentaci nádrže a uvést co nejvíce informací. 8 hodin svícení na začátek se mi zdá moc.
0 27.04.2017 13:05 Iv Ahoj lidi, prosím o radu. Mám týden založený akvo, dneska pozoruju rasu. Akvo 120l.filtruju ,svitim 8hod.denně.zatím zadny rybky. Nevite cow s tou rasou dělat?děkuji Iv
Starší reakce
V akváriu je minimum rostlin a tak CO2 nemá cenu. Co znamená že svítíš 10-12 hodin. Pokud nemáš spínací hodiny na osvětlení tak si je pořiď.
-obnovte filtraci, stažení na nejmenši možný průtok není řešení
-vláknitá zelená řasa nesmrdí
-sinice dle fota by to být neměla ,možná bude ale částečnou složkou,zjistíte při vyndání, výrazným pachovým hnilobným zápachem, prostě smrdí to
-odstranění je mechanické, lze využít plastovou vidličku,špejli,atd
-doporučuji, podstatněji se zabývat, důvodovou příčinou stavu výskytu řasy
-úprava doby svícení a rovněž častější výměna části objemu vody ,bude ´´možným´´ částečným dílčím řešením, celé řady možností příčin vzniku
Ahoj, prosim o pomoc s identifikovanim teto rasy, docela se rozrostla behem tri dnu
. Nadrz 54l,svitim 10-12 hodin denne, CO2 z biokvasu, teplota +- 25 stupnu. pH okolo 7,5, filtr stazen na nejmensi mozny prutok. Diky
Starší reakce
Super, díky, áno to viem, že je to dezinfekčný prostriedok, možno to skúsim tiež a porvnám zo savom.
Ked som mal rastlinky v roztoku dlhsie tak som po dvoch dnoch pozoroval ze im listy pomalicky zltnu a opadavaju. Tekuty uhlik je de facto dezinfekcny roztok a odporucane davkovanie v akva je 4ml/100l takze uplne staci poriadne v tom roztoku vymacat a hotovo. Samozrejme ze predtym je potrebne co najviac rastlinky ocistit v cistej vode aj ked len prstami. Dlhsie v roztoku nechavam len nezive veci ako krmitko a teplomer.
Já to udělala podle rady erika. Osprchováno, na chvilu v jednom kyblu, pak do druhého s vodou z akva. Jak poznám,že to zabralo a že to nezničilo kytky?
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 21
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 37899x