Řasy na rostlinách
Ano, ale je čerstvě založené.
List bych neodstraňoval.
Hledejte řasu "jelení paroh".
0 27.04.2012 23:03 walris [0] - Sumci Zdravím,
mám založené akva cca. 5 týdnů a posledních 14 dnů se mi začala rychle rozrůstat řasa na anubiasu a vallisnerie, vždy na těch nejvrchnějších listech, neblíže ke světlu. Denně svítím tak 8 hod, nikde jinde ta řada není, dokonce ani na druhém listu asi 1 cm pod tím nejvrchnějším, nechápu to. Žádný přípravek proti řasám nepoužívám, dá se proti tomu něco dělat?
Děkuji
Starší reakce
To světlo přizvednout nepujde, mám dělaný kryt na pevno a prostě to nejde
Nebo zkus prizvednout svetlo o 10-15cm,dosahnes tim rovnomernejsiho pokryti akva lepsiho PAR a nebudes tak presvicovat nadrz!!
pro začátek bych vypnul jednu zářivku
Jo pročetl jsem ale nevím no, jasne je že něčeho bude nedostatek a nebo něco přebývat ale nevim co ted ubrat nebo přidat
Já přidavam CO2, světla dost 3x39W na 2OOl akva a začala mě trapit tahle řasa přikladam foto a na hladině takový povlak nevíte někdo co s tim?
Ahojte akvaristi, mám dotaz, udělala se mi tasa na listech,kamenech, štěrku i skle.Po odstranění a vyčištění se opět objeví, nevím si už rady a za chvíli už nebudu mít ani co trhat.Pouštím CO2x36w 12 hodin denně a přestal jsem hojit PMDD,děkuji za všechny rady
Starší reakce
Dôsledkovom alebo nedostatkom čoho môže byť táto riasa na rastlinkách?
Sú to také zelené škvrny...
Tedy za současného stavu přidat Nitro ?
Ještě mohu zvednout světlo cca nad sklo max. 20 cm
V tvém případě to ale neplatí. Pokud dost svítíš tak musíš na všechno ostatní přitlačit. Jakmile budeš mít slabé CO2 nebo přestaneš hnojit dopadneš špatně. NO3 máš na 0 a jsi víš kde.
Jj, znám vesměs se z toho dá vzít, že méně je někdy více
No..to je hned.Je to peklo.Ze začátku to bylo hrozný.Ono se to časem upraví.
Ted jsem zvědavá,začala jsem PMDD a CO2.Tak uvidíme.
U zaběhnutého AK se s řasou nějak poperu
Viz naposledy jsem nemohl nastartovat filtr a druhý den čučim všude zelený zákal,
nejdřív mě napadlo, už mám vysvícený zářivky
, ale stačilo na dva dni vypnout
osvětlení a přidat sycení.
Možná se uvolnilo více živin ze substrátu,ale Malaya by měla být s nejmenším
obsahem živin od této značky.
Zníž osvetlenie,prestaň hnojiť.Možno kopec akvaristov nebude súhlasiť no ja som sa ho takto striasol v priebehu mesiaca.Zmizol úplne.Pomôžu aj rýchlorastúce rastliny.
Zvýšením dusičnanů růst řasy jen podpoříš.Může být vysoká hladina fosforu,ale akvárium máš čerstvě založené a než se vytvoří nějaká rovnováha chvíli to trvá.Já vyměnila po delší době jen část filtrační náplně a okamžitě se objevila řasa,před tím tam nebyl ani chlup.Chce to velké množství rostlin a prozatím tu špejli..
0 11.03.2012 08:30 milosak [66] - Rostliny Neměl by někdo z Vás efektivní radu,jak se rychle zbavit dlouhé vláknité zelené
řasy (žabí vlas)
AK je 14 dní po založení a zdá se,že proud a CO2 řase svědčí
Zatím jsem snížil světlo z 10 hod na 8,nehnojim a v nádrži jsou jen 4 krevety.
Vidim to asi na špejli
nebo nebylo by lepší přidat trochu NO3 , který je
podle testů O ??
Zářivku ubrat nemohu (s jednou rampa nesvítí) a to přidání NO3 + draslíku
má to logiku ??
Přečti si ten odkaz, co jsem dneska dával o několik příspěvků níže(výše). Bude to chtít vyladit poměry světla a živin.
2 týdny na likvidaci ruduchy není mnoho, pokračuj a trpělivost. Plovoucí rostliny nahradí nedostatek rostlin v akváriu.
Na první fotce zelená vláknitá řasa.
0 08.03.2012 15:28 Miesbi Zdravim, pridam take malou zkusenost...bojoval sem s rasama hnedyma i zelenyma, ruzne sem dlouhodobe zkousel menit osvetleni i proud filtru a porad nic...koupil sem parmicky cernopruhy, osvetleni mam 0,7 (08:00-20:00) a mirny proud a co mozna hlavni ze sem vyndal z aq mangrovnikovy koren, jestli to muze byt tim nevim, ale zatim se dari bez ras.
No, na 190l je 30W zářivek hodně málo. Stačí to jen na opravdu hodně nenáročné druhy, nebo druhy, které mají listy u hladiny. Ale pokud v akváriu máte dvě malé kytky a kde nic tu nic, tak samozřejmě, pro jelení paroh tam je světla dost. Můj návrh zastínění plovoučkama počítá s tím, že tam moc kytek v plánu nemáte (a přitom tam je poměrně dost ryb).
Takže pokud mám zářivky 2 x 15W, tak je mám zastínit plovoucíma rostlinkama?? Nebude tam pak až moc málo světla?? Rostlinky mi spíš umírají - hnědnou, ožírají je, nezakořeňují... (vím, špatné podloží, ale to teď hned měnit nemůžu..) Takže přidání rostlin na hladinu a nasazených pomůže proti řase?? Nechytí mi ji všechny rostlinky pak??
S tak málo kytkama se není čemu divit. Buď jich tam přidejte mnohem víc (ale nevím jak ste na tom v současnosti se světlem), nebo pokud chcete mít takovéto akvárium, tak dejte na hladinu hodně plovoucích rostlin (třeba nějaký okřehek, či pistii nebo Limnobium).
Tak pořád bojuji s Jelením parohem
2týdny jsem měnila čistou vodu, snažila jsem se odstříhat zarostlé listy a nebo to z nich odstranit...ale ukázala se zas a dost rozlehlá..Už byla i na trubce od filtru..
Mám pořídit tedy nějakou chemii nebo je na ni ještě nějaký fígl??
Taky válčím s řasou ale hnědou. Osvětlení 2x30W. Nechci zatím přidávat další světlo takže jsem přidal dobu svícení a rostliny každý týden mechanicky stírám a čekám co bude dál.
Řasa většinou roste na Hemianthusu, Eleocharis roste dobře, a řasa se na něm nevyskytuje. Řasa tvoří ošklivou pavučinu a táhne se až k povrchu akvária. Několikrát za týden jí musím ostřihat, neboť se pevně chytí na rostlinách a pevně se drží.
Eleocharis je v tomto ohledu v pohodě.
Díky za radu, dal jsem jednu zářivku pryč, teď je to 3x24 na 112 litrů, doufám, že Eleocharisu to neuškodí. A mohl bych použit nějaký přípravek na rychlejší likvidaci řas? Máte zkušenost s něčím konkretním nebo je lepší čekat, až řasy zmizí samy? Díky.
Tyto prostředky na podporu tvorby nitrifikčních bakterií bych si nechal v záloze pro případ nějaké kalamitní situace. V běžném provozu zaběhnutého a fungujícího akvária to není potřeba používat a ani při startu akvária s těmito příprvky nepracuji. Prostě akvárko nechám přirozeným způsobem zaběhnout, jestli je ten dotz míněn takto.
Díky dnes jsem se do toho dala a pod každou rostlinu položila kuličku..a ještě by mě zajímalo jestli je potřeba používat Biofiltr třeba od Dajany?
Přesně jak píše Johan,osvětlení se mě zdá až moc silné....
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 21
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 37899x