Řasy na rostlinách
Viem to je pôvodný recept, presne ako píšete pri Anubiasoch napriklad, ale pri jemnolistách rastlinách a machoch to je veľa ja som našiel na internete 40 sekund a mne sa osvedčili.
Funguje to nieje 10 sek. málo?
Rostlinu ponoříme do: 1 dílu sava na 20 dílů vody po dobu 4 minut, potom osprchovat a 30 minut máčet v čisté vodě. Jde to ale jen z tuholistými rostlinami jako je Anubias.
Ja pouzivam roztok vody a tekuteho uhliku cca 20ml uhliku na 10l vody a vymacham v tom rastlinky max 10s a potom preplachnem v druhej nadobke. U mna to zatial fungovalo len treba dat pozor a neprehanat to.
Aha to môže byť. Ja som zvykol aj tie a nikdy sa nič nestalo. A prosím používať pinzetu a rukavice.
Já to pochopila tak, že držím za kořeny a máchám listy.
Inak už som premýšľal aj nad tým koreňom, ale bojím sa, že nasiakne do seba to savo, čo radíš s tým?
Ja si pripravím 3 nádoby v jednej je roztok zo Savom, v druhej a tretej je čistá voda, ja používam s akva, aby nemali teplotný šok. Ponorím do prvej počítam zo stopkami pretože aj pár sekúnd môže znamenať veľa v tomto prípade. A potom najprv do druhej kde sa ju snažím oplácanie a potom do druhej. Tam tiež prepláchnem a dám do akva alebo do nádoby čo potom beriem do akva. Keďže to robím v technickej miestnosti a akva je ďaleko. Prvý krát som sa bál ale už teraz v pohode akurát si dávam pozor na presnosť. A áno len Savo originál, ako spomínal kolega.
Dobře, díky. Je to kvůli řase.
ano přesně tak, jen bacha - savo originál, žádné parfémované s...., jinak pokud je to jen kvůli řasám, tak nekoupej kořeny
Fakt Savo? Ty jo, to mi příjde drsné! Ale dobře! Dám na rady zkušenějších. Takže namíchám dle poměru, ponořím na 40 sec a..opláchnu nebo tak?
Zo skúsenosti, nové rastliny hlavne z akvárii dávam, len po ošetrení v Save, takto som si doniesol nepríjemnú vláknitú riasu, ktorú som inak nikdy nemal, a už s ňou bojujem 6 mesiacov, konečne začínam vyhrávať.
Inak je to roztok 1:20 vody so savom a kvapka jary aby sa porušilo povrchové napätie. Čítal som rôzne doby ako dlho tam nechať rastliny, ale ja ich tam nechávam 40 sekund čo je vhodné aj na machy. A zatiaľ mi to veľmi pomohla a ešte ani jednej rastline sa nič nestalo.
Vysazuju nové akva a z prostřihu jsem donesla Anubrias s tím, že je na něm trocha řasy, s tím, že jdou vybrat mladé výhonky bez ní - jdou. Teď se ale dívám, že je aji na Vallisnerii...mám to nějak řešit? Četla jsem tu Savo..?
Starší reakce
Jasně no. Já jsem si právě lámal hlavu co to je. A víc a víc mi to připomínalo obyčejný humus a bordel... Tak jsem propral filtr a přidal druhý (vždycky mám v jiných akva minimálně jeden zajetý navíc) a druhý den to bylo pryč...
Tak když si uvědomíme, kdy a v jakých nádržích se rozsivky obvykle ukazují, tak proč ne.
A pokud jde opravdu o rozsivky, může to mít spojitost s tím filtrem, jak jsem psal? Podle fotky to u mě vypadalo fakt stejně a ten filtr to vyřešil...
dekuju projdu si forum co to vlastne je
Myslím si že jde o rozsivky.
no ja to tam prave mel i kdyz tam jeste nebyli rybky
Tohle se mi udělalo v jednom akvu, kde bylo moc ryb a přestal to stíhat filtr. Když jsem ho propral a přidal ještě jeden, tak to zmizelo...
Tipoval bych to na moc bordelu a rád si počkám, až někdo napíše, co to opravdu je...
Starší reakce
Máš nějaké testy aby jsi věděl co máš v akváriu. Ty hnojiva co používáš jsou většinou draslík a stopové prvky moc dusičnanů a fosforu v nich není.
Jestli jsou studené zářivky žluté tak jsem asi slepej.
Už jsi se ptal tady
rybicky.net/forum/484… ,myslíš,že se tu dozvíš něco jiného?Boj s řasou potřebuje čas,to není za pár dní vyřešeno.
Potřebuji pomoci. Nemůžu se zbavit této řasy. Už jsem zoufalý
Starší reakce
máčela jsem pouze anubiasy, a dopadlo to skvěle... ještě jednou děkuji
varyska napsala: Dobrý den, včera mi poštou dorazily anibiasy, koupala jsem je hypermanganu asi 5 hodin, oštípala škaredé listxy a vyvázala na kořen, po umístění do akvária jsem zjistila že na okrajích starších listů je štětičková řasa, mám se ji nějak zbavit aby se norozmnožila u nás?? Nebo stačil ten hypermangam, četla jsem něco o namočení do sava ale nevím poměr??
Mě dorazily před časem kryptokoryny s černou štětičkovou řasou. Okraje listů jsem máčel (každý půl minuty, minutu) v peroxidu vodíku. Inspiroval mě k tomu článek o likvidaci černé štětičkové peroxidem vodíku v 13. čísle časopisu Akvárium
e-akvarium.cz/… . Některé listy to zvládly bez poškození, jiné (zřejmě máčené delší dobu) vypadaly po pěti dnech takto
rybicky.net/nadrz/25004/d143121.jpg a rozpadly se po okrajích. Všeobecně však kryptokoryny zvládly tuto kůru výborně a žádná neuhynula (a nemám štětičkovou řasu, přestože jsem s nimi založil zbrusu nové akvárium
rybicky.net/nadrze/25004).
Nicméně: Pokud nemáš v akváriu černou štětičkovou, je dost dobře možné, že se ti "nechytne" ani, když ji přímo vložíš. Dal jsem zařasený aponogeton do nádrže a černá štětičková zůstala jen tam, kde už byla. Vnímám to tak, že je "kompletní sbírka řas" přítomna v každém jednom akváriu a projeví se jen tehdy, pokud má podmínky. Mě bují vláknité zelené a jsem za to rád, protože taková parožnatka nebo černá štětičková jsou mnohem nepříjemnější. Zelená alespoň fotosyntetizuje a živočichové ji nějakým způsobem dokáží více či méně využít
.
Nic jiného než anubias bych do toho nestrkal.
děkuji všem jdeme máčet
Tak ancistrus ti od řasy moc nepomůže,ten ti spíš rostliny zlikviduje.
1 díl sava na 20 dílů vody po dobu 4 minut, potom osprchovat a 30 minut máčet v čisté vodě.
Od té doby, co mám čichavce líbající, tak skvěle čistí listy rostlin a řasy vůbec. Kam se na ně hrabou ancáci.
Savo originál v poměru s vodou 1:20, stačí několik minut ponořit, řasa změní barvu, zešedne a potom opláchnout a nechat ještě v čistý vodě, řekněme hodinku a možno znovu instalovat v akváriu. Ta možnot že řasa zmizí sama je taktéž možná, bude záležet na podmíkách, zda-li budou či nebudou.
Dobrý den, včera mi poštou dorazily anibiasy, koupala jsem je hypermanganu asi 5 hodin, oštípala škaredé listxy a vyvázala na kořen, po umístění do akvária jsem zjistila že na okrajích starších listů je štětičková řasa, mám se ji nějak zbavit aby se norozmnožila u nás?? Nebo stačil ten hypermangam, četla jsem něco o namočení do sava ale nevím poměr?? Nebo to mám nechat být, a nechat to na rybkách?? Moc děkuji
Starší reakce
BuldozerGT86 napsal: Mám takovej problém ve 170l mám na listech zelenou řasu... Ale jen na těch horních co jsou u hladiny... Myslím si, že asi moc svítím nebo jinak si to nedokážu vysvětlit.
Pokud jí není moc, v čem je problém? Sinice nebo černá štětičková by byly horší. Zelené řasy se můžou živorodkám hodit.
Vyfoť, dej sem nebo do prezentace.
Já mám na vrchních listech taky zelené řasy. Pokud není řas tolik, že se jim daří na úkor rostlin, zásadně to neřeším a maximálně občas přidám na frekvenci výměny vody.
To že jsi to koupil v akvaristice většinou znamená že není a o téhle drti to platí dvojnásob. Je dobrá tak na cestičky na hřbitov. Poznáš to ale sám.
OK tak je zkrátím... Ten šterk je akvarijní... Dík
Je to problém silného osvětlení umístěného nízko nad hladinou. Co ty bílé kamínky prošly octovým testem.
Mám takovej problém
ve 170l mám na listech zelenou řasu... Ale jen na těch horních co jsou u hladiny... Myslím si, že asi moc svítím nebo jinak si to nedokážu vysvětlit.
Starší reakce
0 21.01.2016 12:26 Zaratt – PROTALON-707
Mate niekto skusenosti s vyrobkom PROTALON-707 ?
Starší reakce
Ten "úkaz na machu" se nazývá sinice ... je tady toho o ní napsáno ... opravdu hodně :o) ...
Starší reakce
No vyhledam jsem zvedav co me ceka.
Vyhledej si pojem Ruducha - černá štětičková řasa.
Pordite, cim to je ze na kytkach se tvori tohle,,omluva za foto,,a jak to napravitdik,
aha, blbě jsem to prohlídl, viděl jsem to až moc černě
tak to jsou rozsivky, ty sami odejdou až začne fungovat nitrifikace, i když po 3 měsících by už měla ...
Ten hnědý povlak jsou na 99.9% rozsivky (pravděpodobně Cocconeis placentula => viz
web.archive.org/… ). Ty zelené flíčky na Anubiích budou pravděpodobně řasy rodu Coleochaete (tzv. zelená přisedlá řasa, angl. GSA). Zaručených rad na to, jak se podobných řas zbavit, existuje celá spousta.
Právě o ten hnědý povlak mi jde, dělá se i na skle, jednou týdně vše očistím ze skla i z rostlin a během týdne se vše opakuje. Ty zelené tečky na rostlinách se na nových listech dělat přestaly.
Mne to ako ruducha nepripadá, tá vytvára tmavé štetinkové trsy obvykle na hranách listov. Toto vyzerá skôr na zelenú prisadlú riasu, si myslím. A tiež sa mi zdá, že je tam nejaký hnedý povlak, možno rozsievka alebo to je len špina / klam fotky.
Přidat reakci
1 ...... [4] ...... 21
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 37899x