Pestřenec červený - rozmnožování, odchov
0 10.12.2008 16:04 kotka02 – kotka
tie pestrence cervene su krasne ryby ja mam tiez parik aj sa mi vytreli ale ikri mi splesniveli ale aj tak su samcek so samickou ako nerozlucna dvojica
Tak s tím naprosto souhlasím. Ne nadarmo se k cichlid(k)ám doporučují tzv. dither fish...
Roman

Mam sve zkusenosti. Zrovna pri poslednich vyterech samice brutalne odhanela samce od mladat, u jednoho paru, kde byl samec takovej truhlik ho malem ubila. Domnivam se, ze samice tusi, ze je samec v akva, kde je jenom par, uplne nepotrebny, protoze nema pred kym hlidat teritorium. Samec ubije samici jen tehdy, kdyz neni pripravena ke treni a v akva je malo ukrytu. Sam jsem to zazil u dospeleho paru, kteremu jsem po 4 tydnech odebral mlade. Samici jsem videl tak 1x denne a presto byla potrhana a nevybarvena. Par se asi po dvou tydnech normalne vytrel (nastesti).
Mno tak to nemužu říct ptž já mám u nich jen cca 4 kameny to je vše. Třou se pořád

Nestavěl bych to tak kategoricky - po prvním neúspěšném tření určitě nemůžete jednoznačně říci, že máte špatný pár. Taky nelze říci, že samec musí samici uhnat. Hodně závisí na členitosti nádrže - mně se takto pravidelně choval vždy cca 1 týden po neúspěšném vytření samec Anomalochromis thomasi a samice se po dobu ataků bez problému schovávala. Třely se pravidelně co 14 dnů několik měsíců...
Roman

Nemusíš ho odlovovat.Po určité době ji honit přestane.
A na jak dlouho mám jednoho z nich odlovit??
Tak je skus rozdělit, ale pdole mě tím ničeho nedocílíš. Zdřejmně to bude špatnej pár no

Mám je spolu již několik měsíců,vždy plavali spolu,natřásali se před sebou a ve středu se vytřeli.Od té doby je samec na samici zlej.Jde mě o to aby ji neuhnal k smrti.Myslíte že je mám zkusit na chvíli rozdělit?Nechce se mě prodávat ani jednoho když do teď spolu žili jako pár.
Tak to se mi zdá jako blbost odebrat jednoho z nich a dát ho do jiného akvária. Možná je špatná samice. A nebo samec, tak ho někumo daruj(prodej) prostě ho nák odstraň, a kup nového. Pak by vše mělo bejt ok

Pokud se před ním sama natřásá, tak na tření asi připravena je. Píšete tady o tom, co udělat po výtěru, ale chápete, že pokud se samec chová k samici takhle, tak k výtěru ani nedojde? Asi bych zkusila na několik dní jednoho odebrat a pak je dát znovu k sobě a pokud to nezabere, jednoho vyměnit.
No tak při dalším výtěru odeber samce a nech jen samičku. Ona je ubrání. A pokud je samec na smičku
"zlej" tak je to tím že samička není připravena na nové tření.( nezdá se mi že by to byl špatnej pár) Muže se stát že jí samec uštve. Mám 5 páru pestřenců červených a u 2 musím odebírat samce.

Edit: Jak je to dlouho od toho výtěru ??,
No na 100% nesuhlasim!Mam par v 35L su tam sami s poterom a nic vsetko je v klude!

Skus ich rozdelit na par dni ode seba mozno sa to stravy!http://www.akvarko.cz/clanky.php?str=57 precitaj si druhu stranu je tam toho dost popisane o rozmnozovany!

spis nechat u vyteru jen samici. Ja mam to samy ale ze samice prohani samce. U vyteru muzou byt bez rozmisek oba rodice jen kdyz v nadrzi plavou nepratele, napr. dania. Ale to musi byt akvo aspon 50l.
No máš nevhodný pár. Tady toho samce dej do akvaristiky. A kup 2 nové samce a až se spárují tak potom tam nech jenom jednoho samce, toho se kterým si samice rozumí a toho navíc dej zase do akvaristiky.

Ahoj mám problém s pestřenci.Předevčírem se mi vytřeli do kokosu, samec vůbec jikry nehlídal a do rána zmizely.Od té doby je samec na samičku jako pes.Ona je krásně vybarvená a natřásá se před ním,ale samec ji najednou nemůže ani cítit.Jakmile ji uvidí,honí ji přes celé akvárko,dokud samice vystresovaná nezaleze do nějakého úkrytu.Poradíte mi co s tím?Přejde to časem samo?Nebo mám jednoho z nich izolovat?Problém je že nemám pořádně kam...Děkuji za každou radu
Starší reakce
0 31.10.2008 17:50 ika no len ja o mesiac odchadm a zas sa nebude mat kto starat. a tie ostrieziky asi az zajtra prelozim bo oni by sa mali do 3 dni vyliahnut ze
no len ja o mesiac odchadm a zas sa nebude mat kto starat. a tie ostrieziky asi az zajtra prelozim bo oni by sa mali do 3 dni vyliahnut ze
ja to necham vyrast a potom do akvaristiki predam bo tak som aj prisavniky a guby a vsetko predavla a mala som celkom dobre zato zaplatene
Ved s tym kŕm vacsie ryby

mne sa tiez vytreli aj prisavnici a to bieli samica s hnedym samco a traz momentalne sa aj guramy nieak prip[ravuju na trenie a tiez mam plno malych slimakov jablkovych vsetko sa mnozi a ja neviem co stym
Čo ja viem tak by sa mal dat samec aby ovieval ikry aby nesplesniveli ale este je tu jedna mozno aby si dala vzduchovanie niekde ku ikram aby tam bol taky nie velmi silny prud ale ani nie slaby.Mne osobne sa vytrelil par krat prisavnici ale to este ked som choval tetry,mecune atd.Teraz neviem presne ale viem ze jeden strazil ikry vzdy.Dufam ze som ti poradil
Uprednostnil by som to vzduchovanie

asi tak nieak to budem musiet spravyt ale samicu so samcom by som uz nemala dat kunim o si myslim zeby ich potom pozrali ked im zmenim miesto .a nahodou necisti a tak samica tie ikri predtym ako sa vyliahnu abo tak ci by im to potom nechybalo abo ci by samec samici potom nic nespravyl ked ich dam praec bo vies ja to mam len tak ako hoby velmi sa tom u nerozumiem
Hmmm .... keby si mala este jedno akva a prelozila vodu z toho hlavneho akva a potom by si dala sacok do vody a preniesla aj to v com su tie ikry.Inač ti neviem poradit.A este aby si udrzovala teplotu
mam tam plno dalsich ryb ako su guramy a tetry rozne druhy guramy mam az take velke12 cm pomaly takze by som tym velku nadej na prezitie nedala bo ich pozeru a neviem co snimy
co tam máš za ostatní ryby? já myslím, že třeba ancík co se vloupe do úkrytu v noci by je vyžrat mohl. ale jinak měl forgy pravdu, jsou to pečliví rodiče
Ikri nechaj kde sú,ostrieziky purpurovy,samec i samica sa staraju o ikri a aj o plodik takze ich tam kludne nechaj

0 31.10.2008 16:43 ika – rybi ostriezikovyte
potrebujem surne poradit dnes sa mi vytreli parik ostriezikou purpurovych lenze ja by som ich chcela odchovat len mam mansi problerm meviem ci mozem im odobrat ikri do inej nadrze ich dat tak zeby to malao mynymalne zle nasledky lebo ked ich necham tam kde su tak ich ostatne ryby pozeru poradte mi co ma sppravyt
Starší reakce
No aj hej, ale zavisi to aj od ostatnej osadky!Ked ho budes kvalitne krmit tak z neho vyrastie silny a zdravy jeedinec!

Inak moje su uz viliahnute, aj rodicia su na prvy pokus dobrymi rodicmy az na slabe oplodnenie samca, ale to je na prvy pokus, ved su to cichlidy a ucia sa!
vojtak napsal: Samec si nejspise nevybojoval titul "pan akvaria"...
a dá se s tím něco dělat?
Asi od 3cm, ale to ty neodporucam!Samica sa bude velmy venovat mladym a vabeniu samca a na jedlo dost casto zabudne!

A potom rastie velmy, ale velmy pomaly!Ako sa to stalo mne!

Nechaj si samicu do trenia nech ma aspon 5-6cm, alebo ked budes mat stastie tak rovno kup!

Od jaké velikosti jsou samičky schopné se třít?
No tak nejvice zalezi na samicce, jestli je pripravena ke treni. Mozna se uz vytreli, ale tys to nepoznala (i presto, ze samicka pri treni zhubne cca o pul bricha). Potom trva 1,5 mesice klid, a pak zase treni. A jestli se netrou ani se pred samcem nenatrasa, tak je problem s ostatnimi rybami. Samec si nejspise nevybojoval titul "pan akvaria", nebo kvuli hustote zarybneni citi, ze by z toho nic nebylo.
EDIT: to mato00: me se trou ve vytiracce hned jak se vybarvej, ve spolecenskym se zbytkem grupy pestrencu se netrou vubec, jen 1x jsem zpozoroval treni, ale to je vse.
No ja som zariadil pred tyzdnim vytieracku pre ostrieze purpurove!Samec sa so samicov ani raz nevidel!Samica je plna ikier a hned mu to dala na javo!Natriasa sa pred nim meny farbu brucha a pod.Samec bol tiez voci nej apaticky, ale v stredu som si vsimol ze ju uz zacal vpustat do svojho teritoria!Vcera vecer jej uz dokonca dovolil prist k mnemu do kvietinaca!A dnes su cely cas spolu!Samica vyfarbena samec tiez(Ale iba obcas!)Su v kvietinaci a samica uz zacina javit naznaky vyteru!(kuse vnutro kvietinacu,vynasa strk kde su posadene rastliny)Vyter cakam asi tak za 2-3 dni!

Právě že samička je úplně bezbarvá,nemá ani červený bříško.Sameček je taky vybledlej.Samička se před ním natřásá, on na ní ale kašle

Mno, toto su uzasne ryby, asi moje najoblubenejsie. Ono je dobre vidiet, ze ci si tu samicku vybral, ked mas aj nejaku inu, potom tu druhu konstantne odhanaju, az ju treba odlovit. A ona sa pred nim netrasie, alebo nefarbi? Ked mojmu ostriezikovi raz "dvorila" tak bola takmer uplne cierna, s jednym purpurovym flakom na brusku. Potom uz ju chcel, a za dva tyzdne sa vytreli.
Myslím že ji chce,vzájemně se neprohání,občas jsou spolu v kokosu(to ale opravdu výmečně)občas se před samičkou i trochu zatřese aby se neřeklo...
Tak ve velikosti od 5cm jsou samci už šikulkové, a jde jim to samo.problém je či vůbec danou samičku vůbec chce.
Starší reakce
No tak ja je nechavam u rodicu dokud se nepripravi na dalsi vyter, obvykle neco pres mesic. A s tim cistenim jsi spatne pochopil muj prispevek. Z prvniho prispevku je patrne, ze tam ma nejaky podklad (predpokladam ricni pisek), a vysat ve 20 litrech mlade je docela snadne. Proto predejdeme ztratam, nasadime par do 30l a vice, bez substratu, jen par dutin a javsky mech, cistit to je oproti 20l s piskem daleko snazsi.
20litrů jako vytíračka bohatě stačí. Stejnak tam nejsou dýl jak týden po rozplavání, nebo je tam snad někdo nechává dorůst do dospělosti?

a v žádnejch hovnech se tam nemlátí protože nejsme prasata a akvárko čistíme že?...
Procpak?
Dospeli (samec 10, samice 8) pestrenci se ve 20 litrech se 250 mladymi skoro nehnou. A to nemluvim o znecisteni dna, kde se velke riziko, ze se vsaje mlade (ne jedno), a maji tak nestastne zbarveni, ze je ve vykalech proste nenajdes, pokud tomu nevenujes cely den, ale i tak je to pro ne stres.
A kdyz nemaji mlade, nebo uz neupravuji jeskyni, je jim to mensi nez jindy. KAZDY samec pestrence, ktery musi trpet ve svem teritoriu nepripravenou samici, je hodne agresivni a jestli me ji asi tyden hnal po akvariu 72l, ani nezrala, tak si skoro nedovedu predstavit, co by ji udelal zde behem jednoho dne. Jedine, co si zde dokazu predstavit, je smrt samice. Sam mam vedle me vytiracky jeste jedno akvisko pro samici. Chovat je oddelene ve 20 litrech neni problem, je vsak lepsi, aby na sebe nevideli (oddeleni prepazkou).
Chtělo by to aspoň těch 30 - 35l.
Tam v pohodě odchovají mladé,pokud je jen pár.Samozřejmě musíte udržovat dobrou kvalitu vody.Po rozplavání za 2-3 týdny mladé odlovit do rozplavávací nádrže.
20 litrů?!

Si děláš snad srandu. Když mají madé, potřebujou mnohem víc prostoru.
20 litru je strasne malo. To ti hnedka sezerou (zmeny vlastnosti vody, nadmerne ruseni, temer se neschovaj)
Chce to čas, krm živým, pravidelně měň vodu a čekej, v akvaristice nic neuchvátáš, kdo si počká ten se dočká.
0 17.08.2008 09:56 James1 – Pestřenec červený-problém?
Samec a samice pestřence červeného jsou ve 20 litrovém akváriu a mají tam několik skrýší a už hloubí velkou jamku vedle jednoho kamene,opravdu už toho vynosili dost,ale nemyslím si že už budou mít mladé,protože se vzájemně nedvoří a nejsou výrazně zbarveni(takový normál)a to ikdyž jsou v jednom úkrytu spolu.
Přestože samička jak se zdá má jikry ale ještě se k tomu nějak nemají.
Topítko i filtr jednoduchý s molitanem tam je.Teplota na 26°C.
Tak nevím nevím co z toho bude.

Přidat reakci
1 ...... [5] 7 8
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 6689x