Limnophila sessiliflora - pěstování
Testy na prvky jsem zatím nedělal. Ostatní rostliny rostou, avšak i u nich jsou nové listy světlejší než tomu bývávalo. K té "mé" vstupní vodě - u svého akvárka mám odkaz na parametry vodovodní vody; taky používám dešťovou vodu.
Rozumne hnojeni rozumnym hnojivem ne. Ale zacal bych tim zmerenim N, at je od ceho se odpichnout. Co ostatni rostliny, rostou nebo stagnuji? Prvni, co na N ukazuje, byva pozastaveni a zpomaleni rustu. (ale samozrejme nejen na nedostatek N). Treba by stacilo pouze kno3. Co ta vstupni voda, Sid psal, ze je na N chuda, ale mluvil konkretne o tvoji? Ja to nikde nenasel.
Ještě bych měl dotaz. Pokud budu hnojit, pravděpodobně i mikroprvky, může to ohrozit krevetky a piskořky? - Mám na mysli Cu, Zn a podobně.
Nemám o "komerčních" hnojivech přehled a číst nic neříkající přebaly a reklamní letáčky se mi nechce.
Používám čisté chemikálie. Snad vám v tomto poradí někdo jiný.
Ale nebuďte netrpělivý a hnojivo přidávejte po "kapkách" - výsledky se projeví se zpožděním, tak ať něco nepohnojíte!
Co se hnojiv týče bych se přiklonil k renomovaným značkám( Tetra, Sera, JBL). S českými značkami nemám dobrou zkušenost. Řešení by bylo i PMDD, ale tam chce dávkování zkušenost nebo velkou opatrnost( možné předávkování- rozbujení řas). I když Bioflor od Ratajovců je docela dobré hnojivo.
Díky za vyčerpávající odpověď! Po všech reakcích se taky přikláním k tomu, že půjde o nedostatek živin. Od znovu založení jsem vůbec nehnojil a ty krevetky s piskořkami jsou tam teprve něco přes týden. Které komplexní hnojivo pro vodní rostliny zpočátku doporučujete - AquaFlor, BioFlor nebo nějaké jiné?
Snad se ještě vyjádří jiní, ale podle mne by to mohlo být nedostatkem živin. Možná dusíku? Zdrojová voda je na něj poměrně chudá a u té dešťovky těžko říct...
Přes potravu krevetkám se do vody také nemusí dostat - záleží, čím a kolik krmíte, ale na výživu rychle rostoucích rostlin to nemusí stačit.
Podobně na tom může být vaše akviško se stopovými prvky - Fe, Mn...
Původní lístky jsou O.K., protože vyrostly v pěstírně, kde měly optimální podmínky jak světelné, tak co se týče dispozice živin. První "vaše" lístky mohly mít ještě dostatek živin, zatím co ty následující už nikoli.
Asi bych opatrně! zkusil nějaké komplexní hnojivo pro vodní kytky. Ale raději méně, než doporučuje "návod" a pro jistotu bych i nadále akviško "proplachoval" pravidelnou výměnou části vody.
A lampičku si skloňte těsně nad hladinu, ať zbytečně neplýtváte energií.
Toto je typický příklad toho, že v akvaristice nic neplatí absolutně.
U mě se ani jednomu z těchto "plevelů" nedařilo, naopak Limnophilla sessiliflora rostla jako šílená. Nakonec jsem ji dal pryč (každotýdenní zkracování na polovinu jsem prostě psychicky nezvládl)
...
já mohu doporučit egeria densa, je nenáročná a opravdu velmi rychle rostoucí. obdobně je na tom ceratophyllum demersum
Díky...je mi jasné, že vše neporoste jako z vody
Spíš mi jde o to, abych na základě těchto příznaků zjistil co si mohu u sebe v akvárku dovolit - co té rostlině, resp. mému akvárku chybí a čemu se vyvarovat...tohle byla asi trošku střelba...když jsem ji kupoval, tak jsem chtěl něco vyššího, co rychle roste (odčerpání živin) a výhodou bylo to, že se hodí ke kryptokorynám (viz. text v atlasu rostlin). Koukám na Vámi doporučovanou Cabombu, avšak potřebuje prakticky stejné podmínky...nešlápnu zase vedle? Existuje nějaká jiná vysoká rychlerostoucí nenáročná rostlina?
0 14.08.2008 22:50 Usine – Re: honya84
Nemysli si že ti každá rostlina kterou do akva dáš hned poroste. Tohle je drobet problémová rostlina.
radši jsi si měl koupit Cabomba caroliniana.
Neporadím jak proti tomu, mě limnophila nejde, ale podle mě to bude spíš nějaká houba, než nedostatek živin.
Je mozne ze je nedostatek nejakych zivin, ci prebytek zivin, taky je mozne ze nejaka zivina blokuje prijem ziviny jine
Roste dobře, ale od vrchu žloutne...
Mám ten sám problém mám ji týden, vyrostla o 150% a teď začala žloutnout.
Zdravím! Před 14 dny jsem koupil 3 kousky této rostliny, dosud pěkně rychle rostly, ale postupně se vršky s novými lístky zesvětlovaly až k dnešnímu postupnému blednutí a sklovatění(?). Čím to je - málo světla, živin...? Více informací je v prezentaci, přikládám také aktuální foto - problematické části jsou označeny v červených kroužcích. Díky za jakékoliv přínosné info
Starší reakce
přežije s ancistrusem
, mečovky dej do jiné nádrže, nebo si kup porodničku
0 19.04.2008 17:53 martas šmíd – dotaz
ahoj koupil jsem si Limnophila sessiliflora a chci se zeptata jesli mi přežije když tam mám ancistruse.
Starší reakce
0 30.01.2008 13:05 Anonym – Re: many
Ale není to bohužel aromatica
Starší reakce
0 06.12.2007 20:18 werča Sessiflora je pro žáby pro větší akvárko, ale ta mokřanka je pro krevetky... Je pravda, že od úterka zvětšila svůj objem tak o třetinu, ale možná bych ji teda mohla zkusit dát k žabám, i když ty ji asi pěkně zničí...
Werčo jestli je to male krevetkarium tak bych volil jine kytky
sessiflora je trochu moc rychla a bude stinit stejne tak ta mokranka trojkveta
nezkousel sem, byl sem rad ze sem se ji zbavil
asi ale pujde taky
Starší reakce
Pavle, něco najdeš tady:
www.scvk.cz/… a na další se můžeš informovat telefonicky u ScVaK.
BTW já si docela fajn "poklábosil" s paní inženýrkou z laboratoře od nás, z Mladé Boleslavi...
0 23.08.2007 15:35 Page Ryby jsem přidal až když limnophila začala protestovat, měl jsem to tušení že na to kolik tam mám rostlin je rybek málo, když nehnojím.
Jednou za 14 dní měnit nestačí??
Litoměřickou vodu používám, prý jsou tu dva zdroje vody, ale jak bych to zjistil to nevím
5 23.08.2007 09:17 Sidonius Matlalo, když napíšeš: "nehnojim ničím a roste to" a na jiném místě konstatuješ, že "u mě hnojí jenom rybky a ve dně mám aqualit" - cítíš ten rozpor?!
To chceš tvrdit, že rostliny nepotřebují dodávat živiny (synonymum "být hnojeny") a přesto budou bujet, pučet a možná i kvést?
Ještě jednou pro tebe: bez přísunu živin není života. A forem, jak živiny dodat, je hafo. Třeba prostřednictvím látkové výměny ryb nebo výměnou vody nebo odumíráním organické hmoty v akva nebo...nebo...nebo...
0 22.08.2007 22:51 Page Nikdy jsem žádné testy nedělal tak, že na vaši otázku odpovědět nemohu
... Ale děkuji za vaše vyčerpávající odpovědi
.
Hnojit se mi nechce z důvodu řas jak jsem se již zmínil. Vim že jsem dávkoval asi moc jinak by se řasy nerozbujely.I kdybych zase hnojit chtěl, tak to není až tak moc možné z důvodu studia. Jsem na škole v Liberci tudíž domu jezdím občas na víkendy.O ryby se mi stará bratr a o nic víc ho radši ani prosit nebudu
.
Pokud tedy limnophila nebude prosperovat i nadále, budu se s ní muset asi rozloučit, nebo alespoň mít v menším množství než před tím
.. Jen nevím co s anubiasem, je možné že takto vypadá z toho důvodu že byl dost blízko světlu??
1 22.08.2007 22:13 Sidonius To Dvin:
A připomínám - PMDD je "KAPKOVÉ" hnojivo, takže opatrně, decentně, po kapkách...
Page: "...ostatní rostliny rostou pořád stejně hezky..."
Vysvětlení bych viděl v tom, že nároky různých rostlin na jednotlivé živiny jsou rozdílné. Některým se v daných podmínkách daří, některým už ne... (Je to podobné, jako s nároky na teplotu, pH, alkalitu, intenzitu ozáření...)
Taky jste svého času hnojil ke kořenům, možná z této výživy ještě některé rostliny čerpají...(?)
"...Myslíte že rychle rostoucí rostliny a bohatě zarostlé akvárko bez toho aniž bych hnojil nemůže fungovat?..."
Bez živin určitě rostliny fungovat nemohou; jde ale o jejich koncentraci a dostupnost.
"Je tedy PMDD nutností?"
Určitě ne, je vícero způsobů, jak živiny rostlinám dodat. Ovšem PMDD, resp. jeho jednotlivé složky, jsou dobrou variantou, jak rostlinám dodat chybějící živiny. Kumšt spočívá ve schopnosti najít, které živiny to jsou...
Přestože rybek nemáte zase tak málo, je možné, že jejich prostřednictvím do vody nedodáte všechny potřebné živiny...
Jak často a jak mnoho měníte vody, kolik NO3 obsahuje vaše vstupní voda a voda v akva?
0 22.08.2007 20:53 Page – To Sidonius
Myslel jsem si to. Jen mne zaráží že ostatní rostliny rostou pořád stejně hezky(Echynodory,kryptokoryny a ludwigia).
Výčet ryb se změnil, dokoupil jsem : tak že teď mám 6 skalár, 6 teter diamantových, 4 SAE, 3 thorakáty, 2 ancistruse.
Myslíte tedy, že teď by se to mohlo stabilizovat? Nechci hnojit z důvodu ruduchy, ted už mi konečně dala alespon trochu pokoj, neroste na listech rostlin. Myslíte že rychle rostoucí rostliny a bohatě zarostlé akvárko bez toho aniž bych hnojil nemůže fungovat?
Napadlo mne, že by to mohlo být způsobené tím že jsem jednu dobu dost hnojil PMDD tak že po to dobu co bujela asi spotřebovávala zbytky.
Je tedy PMDD nutností?
Vy ve vaší překrásné nádrži nehnojíte vůbec?
0 22.08.2007 20:47 dvin zdravím, nedavno jsem řešil podobný problém - řídká patra u sessiliflory, žloutnutí některých rostlin, pomalý růst a sidonius mi poradil přihnojovat s KNO3. Objednal jsem pmdd a po pár dnech přihnojování opravdu dostaly rostliny zdravější barvu a přibylo hned několik nových listů, za což tímto sidoniusovi děkuju!
. Jiná věc je, že jsem byl línej přesně odměřovat hnojivo a tak se mi objevily trochu řasy, holt chybama se člověk učí.
0 22.08.2007 19:59 Sidonius Ve své prezentaci uvádíte: "...17.06.2007...Nehnojím víc jak dva měsíce a už ani hnojit nebudu, rostou jak z vody..."
Ten výčet rybek platí? Může být, že se rostlinám nedaří kvůli deficitu živin. Že by dusík?
0 22.08.2007 16:18 Page – Limnophila přestala růst
V poslední době mi začla chřadnout limnophila, na to že mi zabírala skoro 50% akvária tak ted mám jen 3 malinké rostlinky. Nevím čím to, ale je slaboučká a neroste, vršky zbarvené spíše do žluta
.Dále se bojím o anubias, jeho nové listy nejsou sytě zelené, jsou spíše žluté
nevím co je špatně. Krásně mi to všechno jednu chvíli rostlo a ted prostestuje limnophila s anubiasem. Všechny ostatní kytky v pohodě myslím echynodory ty jedou jak splašený, vytvářejí pořád nové a větší listy. Kryptokoryny též v pohodě. Ludwigia mi krásně rozrůstá musel jsem jí nahradit limnophilu... Nevíte kde se stala chyba?? Nechci aby mi limnophila zašla úplně. Přikládám foto anubiasu... Děkuji za odpověď!
Starší reakce
0 18.07.2007 22:12 Petr Ostříhej, utrhej. Neublížíš jí. Poroste dál...
Mám dotaz, tato rostlina se dobře množí a rozlézá po celem aqua, mám ty spojovací šlahouny mezi trsama ustřihat?
Starší reakce
0 12.02.2007 15:49 tonik666 – Limnophila
U limnophily se mi osvědčilo odstřihnout každý stvol, který dorostl k hladině, a to co nejníže. Obráží potom zespodu a dokonce i zahoustne. Odstřižené stvoly sázet vedle nebo zahazovat
Starší reakce
0 17.01.2007 21:27 Endli – stejný problém
Tohle jsem řešil taky a když se stříhá,tak už to není moc pěkné a to sázení konců pokaždé znovu se mi taky moc nelíbí.Raději bych nějakou jinou rostlinu,která se bude držet při zemi,max. kousek pod hladinu.
Starší reakce
5 07.01.2007 19:28 blek – filtr
Pro drápatky opravdu není filtr potřeba, k jejich chovu se používají holé nádrže bez substrátu, většinou pouze s plovoucími rostlinami. Vody se mění 100% obvykle 1x týdně. Žáby jsou velmi citlivé na chemikálie, všelijaké SERAčky jim nemusí způsobit přímo smrt, ale žáby ztrácí plodnost, zvyšuje se četnost deformací plodů atd. atd.
Je poměrně složité zkombinovat chov drápatek a provoz dekoračního společenského akvária.
Pro drápatku snad filtr potřeba není, co jsem vyčetla, tak by jí nedělal dobře. Normálně funguje odkalování a výměna části vody.
Přidat reakci
1 ...... ...... [5] 6
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 7442x