0 27.01.2008 16:20 Caleb – Problém s očima - zákal
Ahoj, navazuji na téma nemocného cichliďáka. Zjistil jsem, že má na jednom oku (rohovce?) bílou skvrnu. Nemá zakalené celé oko, ale jen kousek a vypadá, že je to povrchové (nejde to do hloubky).
Ve stejném akváriu mám i neonky obecné a zhruba polovina má to samé. Jedné neonce dříve oko "zarostlo" a bral jsem to jako vrozenou vadu. U druhé jsem si ale před pár dny všiml, že má levé oko jinak zakalené než ostatní a oko vypadá "poškozené" i do hloubky. Neonky se podle mě chovají normálně, jiné problémy u nich nepozoruji, tak jsem tomu nevěnoval moc pozornost.
Když má i cichliďák jedno oko povrchově zakalené, říkám si, není v tom souvislost? Nějaká nakažlivá nemoc? Už delší dobu odkaluji cca 1x za měsíc, protože nepřekrmuji a mám jen pár rybek. Měřil jsem dnes NO3 a jsem nemile překvapen....dříve neměřitelné a dnes mě to ukazuje 10-20 mg/l. Na druhou stranu jsem nedávno čistil filtr v odstáté vodě (ne z akvária), ale čekal bych, že bude filtr opět zajetý.
Mám opět častěji odkalovat? 4 dny jsem aplikoval ESHU 2000....mám tam dávat ještě nějakou chemii?
Díky za info