Bob66 napsal: Já naopak děkuji organizátorům za přístup a hlavně ochotu, tuhle tradiční akci vůbec pořádat
Neříkala jsem, že za tu burzu nejsem ráda, je fajn, že se taková akce koná, zvlášť když to pořádají dobrovolně ve svém volném čase, to je obdivuhodné u každé akce.
Polemizovala jsem pouze s rozhořčením zdejších bardů o tom, že když se to tak dělá už od začátku, tak to nejde udělat jinak nebo něco zlepšit, zvlášť když účastníci dodávají konkrétní návrhy. Při tomhle přístupu bychom dodnes lezli po stromech.
Obzvláště mě to překvapuje, když na nejfrekventovanějším akva serveru si ve zdejších akcích mohou udělat s minimálními časovými náklady bezplatnou reklamu, která může mít značný efekt.
Bob66 napsal: Když tak trváš na tom, aby to bylo v akcích co ti brání v tom to tam doplnit, to může udělat každý
Pořád jsem přesvědčená, že tohle by mělo patřit mezi aktivity organizátorů. Výrobky DODO (dodělej doma) taky nemám ráda
Kytka napsala: Mám pocit, že se organizátoři z té předvánoční debaty moc nepoučili. V kalendáři akcí o Úvalech ani zmínka a to je burza už za dva týdny
Když tak trváš na tom, aby to bylo v akcích co ti brání v tom to tam doplnit, to může udělat každý
Pro mě je užitečnější a přijde mě i přínosnější, že sem Honza dá upozornění s plakátem 14 dní před akcí, a nevšiml jsem si nikdy že by to téma až do burzy zapadlo
Ještě k těm burzám, jezdím občas na Pankrác, do Úval se snažím jezdit pravidelně, ale ještě jsem na Pankráci nezažil burzu která by byla lepší a větší výběr než ta v Úvalech, ať se jedná o krmení, ryby nebo doplňky pro akvaristy. Já naopak děkuji organizátorům za přístup a hlavně ochotu, tuhle tradiční akci vůbec pořádat
Možná teď rýpnu do vosího hnízda, ale tentokrát si to už neodpustím, i když v té předvánoční smršti, jejíž část skončila díky OTíkům zdejších správců v propadlišti internetových dějin, jsem to vzdala.
Pro rýpaly upozorňuju předem, že jsem si dala tu práci a přečetla celé zdejší téma od roku 2007 a popovídala si se strýčkem gůglem, abych se utvrdila ve svých dřívějších předpokladech.
Pokaždé, když se tu někdo ozval, že by neškodila větší či včasnější propagace, (případně i seznam prodejců s okruhem nabídky) byl jeho názor smeten s tím, že nemá být líný a má si to najít jinde, když akce je přeci letitá, je samozřejmé, že bude, tak co se dotyčný vůbec ptá. Jistě, pro akvaristy, kteří se rybičkám věnují už pár desetiletí, je to asi samozřejmost, ale nemusí to tak platit pro všechny.
Zkusím vám k té debatě nabídnout ještě trochu jiný úhel pohledu.
Jsem začátečník a rybkám se věnuju něco málo přes rok, takže loňské jarní Úvaly pro mne byly poprvé. To, že se nějaká taková akce vůbec koná, jsem se dozvěděla čirou náhodou na srazu u Trojek. Do zdejšího kalendáře se jí nikdo neobtěžoval zadat ani pár dní předem, tak jako u ostatních Úvalských akcí, což je pro mne velkým překvapením, když ostatní akce v republice (ať burzy, výstavy, či srazy) jsou zadávány i měsíce dopředu, aby si jich všiml co největší počet potenciálních účastníků.
Podle PaDovy statistiky je ze sto tisíc obyvatel jeden akvarista ochotný přijít na sraz do hospody. Řekla bych ale, že v tom stotisícovém vzorku je mnohem více lidí, kteří by dorazili na burzu, kdyby se o ní ovšem nějak dozvěděli. Pořád to kouzelné zaklínadlo zvané propagace.
Když jsem před rokem začínala, vystačila jsem si (a platí to vlastně dodnes) s informacemi ze třech zdrojů: Městská knihovna Praha, tyto stránky a srazy u Trojek (Liberečáci prominou). Samozřejmě, že jsem v začátku pátrala nejen ve zdejším kalendáři, ale i na netu po dalších akcích, které bych mohla navštívit, ať už se jednalo o burzy či výstavy. Bohužel při zadávání různých kombinací mi ve vyhledávači nikdy nevypadla žádná zmínka o Úvalských akcích, ať sou sebeletitější a sebetradičnější. Paradoxně jsem téměř třicet let bydlela jen osm kilometrů od Úval, a přesto jsem o této akci nikdy neslyšela.
Pořád je to o tom alespoň prvotním impulsu. Když jsem na počátku projela zdejší seznam akcí, tak z přehledu vypadalo, že akce tohoto typu se konají v krajských městech a případně v nějakých větších městech, pokud je do toho krajského velká vzdálenost. Těžko by mě tedy napadlo, že bude existovat nějaká taková akce ve vesnici jen pár kilometrů za Prahou, když v Praze se konají burzy s téměř týdenní frekvencí.
Na jednu stranu si tu stěžujete na odliv účastníků, ale na druhou stranu, když někdo nabídne možnost, jak akci více zviditelnit a dostat ji do podvědomí vícero lidí, opovrhujete jimi a předhazujete jim lenost. Bohužel je to asi spirála, která má jeden neodvratný konec, a Úvalská burza při tomto přístupu časem vyhyne stejně jako dávné civilizace. Taky zanikly na nedostatek inovací. Pokud se vám tedy nepodaří přitáhnout nové účastníky. Odliv zákazníků způsobí odliv prodejců a ten další odliv zákazníků. Stále ten samý bludný kruh.
Pravidelně navštěvuju burzy na Pankráci a jsem s nimi víceméně spokojená. Sice jsem si za loňský rok zkusila burzy na Střelničné, Živou exotiku v Holešovicích i výstavu Petcosi v Letňanech, ale ze všech jsem odcházela zklamaná. Zejména poslední dvě sice inzerují akvaristiku, ale aby jí tam člověk hledal lupou. I proto jsem uvítala rozjezd nové burzy na Rajské, ale vzhledem k jejímu rozsahu a vzdálenosti stále vítězí Pankrác.
Pokud by byly Úvaly svým rozsahem nebo nabídkou zajímavé, neměla bych se vzdáleností problém a přijela bych ráda, ale.... Poprvé jsem se do Úval těšila, po druhé tomu dala ještě šanci, ale přeci nebudu jezdit na burzu, kde toho je míň a mám to dál, jen proto, abych si mohla honit tričko, že jsem tam taky byla.
Za sebe mohu říct, že tentokrát místo do Úval jedu do Prčic.
Pokud se přístup organizátorů změní, ráda před vánoci opět přijedu, pokud ne.......
S tímto názorem si dovolím nesouhlasit: Ano, mělo by to smysl třeba i rok dopředu, protože předpokládám, že většina zdejších účastníků do toho kalendáře nechodí denně (ano, opravdu byla zmínka o posledních vánočních Úvalech zadána v akcích TŘI dny předem), takže čím déle dopředu bude akce zadána, tím více lidí má šanci si jí všimnout. A tudíž i více potenciálních návštěvníků a kupujících. Tedy pokud o ně stojíte, ale řekla bych, že minimálně prodejci ano. Těžko se jim bude chtít jezdit, když si nevydělají ani na benzín.
Ohánět se tím, že byl vložen obrázek do nějakého tématu, mi přijde jako alibismus, témata se na hlavní stránce vymění třeba i za několik hodin a zase zapadnou. Navíc téma ani nemá v názvu, že se jedná o nějakou burzu. Jistě, letití návštěvníci vědí, ale nováčci?
Nevím, proč bych měla po termínech akcí pátrat na „méně významných“ serverech, když rybičky jsou v současné době asi tím nejnavštěvovanějším. Docela by mne zajímalo porovnání návštěvnosti zdejších stránek a návštěvnosti stránek onoho spolku.
A kromě toho, dost lidí dnes používá vymoženost zvanou diář