Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Dlouhé bílé výkaly

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Dlouhé bílé výkaly
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 13:14 Žena KLeo [13] - ŽivorodkyRe: lacewings
Eshu hexamitu jsem též dávala do obou akvárií podle návodu, více informací jsem o tom psala v mém prvním příspěvku z minulého týdne (z 6.10.),kdy jsem zaznamenala v malém akváriu první úhyn-potěru-a jeden z nich s vyčuhujícím bílým červíkem z řitního otvoru.
Svůj příspěvek jsem po dvou dnech bez žádné reakce ještě doplnila dalším (8.10.).

Ve velkém mám také hlístice, protože po přeléčení E.hexamitou se platám výkaly zhoršily a i pořád je mají často bělavé, tak jsem na konci září opakovala léčbu hexamitou znovu,protože po úplně první léčbě-ndx se platám tenké nitkové výkaly,kvůli kterým jsem je původně začala léčit, vytratily a daly do normálu, a až po hexamitě se jim rozjely znovu a mnohem silněji-více bílé a taky široké, a zůstaly jim jen o něco málo mírnější i tři týdny po léčbě, tak jsem si myslela, že tu hexamitu potřebují ještě pár dní.

Hexamitu jsem už po úplně první léčbě s ndx ani dávat nechtěla, protože platy už vypadaly v pořádku, ale u krunýřovce jsem si všimla dlouhého bílého dutého širokého výkalu (tamty původní byly tenké),tak jsem tedy přeléčila i hexamitou.

Ve velkém akváriu úhyn žádný nebyl, ale jedna plata se tak poslední týden většinu času skrývá odděleně v rostlinách, a vypadá hubenější a taky že se jí hůře plave (možná zesláblostí), ale potravu zatím přijímá s chutí, i když si pro jídlo připlave opožděně třeba až po pár minutách. Snažím se dohlídnout na to aby jedla, tak vždycky na ní počkám než vyplave, někdy i pár minut, a přisypu jí krmení navíc, aby měla aspoň šanci.

Proto zase dávám ndx v obou akváriích.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 12:40 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KLeo
KLeo napsala: -Taky se mi stalo, že při parazitologickém vyšetření trusu na veterině ho neodesílali do laboratoře, ale jen se na něj podívali v ordinaci pod mikroskopem.
-O léčbě Esha ndx a pak doléčení s Esha hexamita jste mi v tomto vlákně nedávno doporučoval přímo Vy.

-samozřejmě ,ale k jakému druhu ryb ,zcela odlišnému ( viz můj dnešní příspěvek 11.35hod)
-tazatelka Jane ,to jen v domnění totožné aplikace ,si tak pouze přiřadila
-vývoj je dle druhu odlišný 12-26(28) dní
-závislost formy napadení -krev ,plíce ,střeva atd.
-nikde v textu nevidím zmínku o tom přeléčení tou hexou ,která tedy zřejmě aplikována nebyla přestože se se detailně zminujete o aplikaci NDX ,o Hexe ani slovo. ;-)
-

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 12:03 Žena KLeo [13] - ŽivorodkyRe: lacewings
-Taky se mi stalo, že při parazitologickém vyšetření trusu na veterině ho neodesílali do laboratoře, ale jen se na něj podívali v ordinaci pod mikroskopem.
-O léčbě Esha ndx a pak doléčení s Esha hexamita jste mi v tomto vlákně nedávno doporučoval přímo Vy.


A ještě mám dotaz: Lék Esha ndx jsem dávkovala podle návodu do dvou akvárií.V jednom jsem vše dodržela přesně, v druhém jsem mezi oběma dávkami léku měla o něco delší pauzu, ale parazitické hlístice zůstali v obou akváriích-a to používám na každé jiné akvarijní pomůcky, a s jejich dezinfekcí a také důkladným odkalováním jsem se pořádně snažila,tudíž lék nezabral. Proto mě zajímá: Jak dlouho trvá obecně líhnutí vajíček hlístic u ryb a jak dlouho pak vývoj larvy než je schopná rozmnožování?
O rybích hlísticích jsem ani přes dlouhé vyhledávání nenašla dostatek informací, které potřebuji vědět.
Podle těchto informací bych přizpůsobila den dalšího přeléčení, protože každé akvárko je jedinečné a nemyslím si že by Eshy návod 2 dávkování s rozmezím 14 dnů nutně musel platit pro všechna akvária. Zvláště pak i s ohledem na teplotu vody různých akvárií, ve které se parazit vyvíjí různě rychle-a tudíž by se třeba mohlo i stát to,že by se vajíčka vylíhla až po skončení léčby nebo by nově vylíhlé hlístice v pauze mezi jednotlivými dávkami mohly stihnout naklást vajíčka nová (?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 11:35 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Jane
-forma vyjádření prostě jak jste ho podala ,neodpovídá veterinární praxi
-to ,že je něco v diskusi popsáno nemusí vždy znamenat pro laika směrodatnou informaci ve vztahu k výkladu ,nebo i důvodu neznalosti problematiky diagnostiky určení a použití léčiv ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 11:22 Jane Re: lacewings
Jeste na tvuj dotaz: jak jste přišla na aplikaci léčiva eSHa Hexamita ,po léčbě léčivem eSHa NDX ?

Cetla jsem mnoho diskuzi k tomuto tematu a nekde se to hodne doporucovalo - opakovane vice akvaristy, zacit s eSha ndx a po teto lecbe dolecit eSha hexamite.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 11:18 Jane Re: lacewings
Ahoj lacewings, vazne nevim, proc bych info z veteriny prekrucovala, napsala jsem presne, jak mi rekli. Faktem je, ze jsem myslela, ze mi reknou i druh, nikam vzorky vykalu neposilali, maji pry mikroskop. Zkoumani provedli do druheho dne. Nasli pry ve vykalech velkem mnozstvi vajec. Tak to asi nejsou uplne hodne hlistice, kdyz parazituji v rybe, ne?
Jinak mas pravdu, prezentace akva bude lepsi, jinak je to spise hadani.
Dekuju za dosavadni odezvy :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.10.2017 11:04 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Jane
Jane napsal: Ahoj, tak druh hlistic mi neprozradili, ale je pry nutne vse vymenit, cili zacit odznova.
-pochybuji ,že vám to bylo takto prezentováno ,pokud vůbec bylo
-hlístice jsou zcela běžnou součástí každého akvária ,proto je třeba je správně diagnostikovat , nebot jsou známy i prospěšné druhy hlístic v akváriích
-léčit něco a aplikovat léčiva by mělo být v zásadě ,,BENE DIGNOSCITUR, BENE CURATUR,, (Jen dobře rozpoznanou chorobu lze správně léčit)
-jak jste přišla na aplikaci léčiva eSHa Hexamita ,po léčbě léčivem eSHa NDX ?
-již jsem uváděl-jednodušší je zde si založit prezentaci předmětného akvária a zadat co nejvíce pravdivých údajů
-mnohdy je problematika řešitelná konzultací zde na foru ,
-to že veterinární klinika nerozpoznala druh hlístic není nic neobvyklého ,neobvyklé je to ,že to neodeslala k vyšetření referenční spec. laboratoři ,protože to tak dělá v celé řadě případů atd.
-vytvářet závěry pouze na základě písemného ,ne zrovna moc důvěřivé formě vyjádření ,je zavádějící ,proto doporučuji tu prezentaci k určení postupu ;-)
-
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2017 09:28 Jane Re: Driv3r
Ahoj, tak druh hlistic mi neprozradili, ale je pry nutne vse vymenit, cili zacit odznova. Je opravdu nutne, kdyz se kapou leciva vymenovat substrat, soucasti filtru atd..?Nazory tu jsek cetla ruzne. Kazdopadne rybky prelecim vsechny, v noci jsem vse objednala. Dekuji moc za vase rady
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2017 19:37 Muž Driv3r [236] Re: Jane
Jaký druh hlístic? použij esha ndx v předepsanem davkovanmí a postupu.nekrmit živou potravou.! pomatuj že většina sumcovytych ryb spatně reaguje mna lečbu.i když escha je nejšetrnější. přelečit cele akva!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2017 18:11 Jane – Potvrzeni z veteriny
Vazeni pratele, tak mi dnes volali z veteriny, kde mi delali mikrorozbor hovinek ancistrusu, ze nasli hodne vajicek hlistic, nutno pry vycistit celou nadrz. A protoze nejsou zamereni na akvaristiku,jen na psi a kocky, prosim vas, zkusene akvaristy, jak nejlepe postupovat. Na veterine doporucovali toto: Ihned odebrat nakazene ancistrusy 2ks, vydezinfikovat akvarko,chapu kompletni vymena substratu,desinf. kytek...pak odebrat trus zbylych ryb a pokud se u nich potvrdi,lecit i je. Ale to zase budu kupovat nove vse,co nejde vydezinfikovata, tj. zacit s akva od zacatku?Muzete mi prosim tedy potvrdit, zda bude dostacovat eSha ndx v predepsanych intervalech a doleceni eSha hexamite,ci jak se to pise. A desinfekce akvarka toho,co jde. Mam tam uplne na dne vyzivny substrat pro kytka a na tom drobny zdobny. Mam i to vyhodit?Moc dekuji.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   10.10.2017 10:39 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidy
-trochu se to zde zamotalo ,přesto ,že postupy druhů léčby jsou ve vztahu k mottolicím v obecném výkladu
-Příklad vhodné a účinné léčby je kombinace Praziquantelum 50 mg a Fenbendazolum 500 mg
-Kdy Praziquantel je anthelmintikum ze skupiny CHINOLINOVÝCH derivátů ,kdy jsou narušeny stěny cyst trematod ,cestod a porušuje permeabilitu jejich stěn /likvidovány tzv. macerací/
-naopak Fenbendazol patří do skupiny BEZIMIDAZOLU u něhož dochází dochází k likvidaci jeho energetického metabolismu a k navození neurotoxického efektu
-ve skupině IMIDAZOTHIAZOLU je Levamisol
-Imidazothiazoly je dlouhodobě nejčastěji užívaná skupina anthelmintik v akvaristice, která má výhradně antinematodní účinky ,kdy Levamisol je levotočivá forma původně užívaného racemátu tetramisolu a je účinný proti dospělým stádiím nematod, nemá však ovocidní účinek

-na uvedeném je vidět ,že postupu léčby motolic a užití léčiv ,je několik v závislosti na druhu motolic (respektivě formy "napadení")
-jejich použití by však mělo být vždy na základě laboratorního vyšetření ,nebo v určení na základě dostatečných zkušeností z chovu a léčby předmětných jedinců

-dále je nutno přihlédnou k metabolismus ryb ,kdy jde komplikovaný proces ovlivňovaný řadou vnějších i vnitřních ,biotických i abiotických faktorů (tolik má poznámka k uvedené léčebné kůře patentek loužených v čistém Praziquantelu a jejich střídavé krmné aplikaci po dobu měsíce a půl)
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   10.10.2017 09:08 Muž strappy [39]
A nebo lecebna procedura patentek louzenych v cistem praziquantelu. Tyden patentky a tyden normal krmivo na stridacku po dobu jednoho a pul mesice tak jak mi to radil pan ing. Filip z Dajany. Jinak nejmenuji ale toto ano,nebot je tomu tak. Pan filip ma nekolika lete velmi bohate zkusenosti s chovem a leceni ryb.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2017 09:03 Muž strappy [39]
Ano ja vim ze zadna leciva na vajicka nejsou ucinna ale pouze na vylihnute jedince. Ja jen rikam ze si myslim, ze zbaveni akvaria prolezleho parazitickyma hlisticema a jejich hromadou vajicek v akvariu s rostlinami sterkem a pod je podle me takrka nemozne....i autorka webu catfish se k tomu priklani....myslim si ze je vhodne udelat lecbu a nadrz pote a vse v ni dukladne provarit a vydesinfikovat !
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2017 08:33 Muž Petan26 [59] - Jezírkové rybyRe: strappy
Vajíčka dostupnými léčivy nezlikvidujes nikdy, proto se léčba opakuje, třeba u Esha NDX ( antihelmintikum) po 14 dnech, kdy se čeká na vylihnuti nové generace parazitů právě z onych vajíček, které opět NDX vyplatí, tohle je princip této léčby. Dále viz příspěvek lacewings a dodržování postupů výrobce!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   09.10.2017 11:49 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Jane
--jednodušší je zde si založit prezentaci předmětného akvária a zadat co nejvíce pravdivých údajů
-mnohdy je problematika řešitelná konzultací zde na foru
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2017 11:21 Muž strappy [39]
Ja si myslim,ze vylecit akvarium s rostlinami sterkem a tim samym filtrem jen lecivem bez precizni desinfekce vseho v akvariu vcetne techniky a vsech mist kde se voda dotyka je takrka nemozne. Vzdy budou nejake vajicka hlistic ve filtru,ve dne a pod. Myslim si ze zamorene akvarium od hlistic je takrka nemozne. Jedine pak treba prokrmovacka patentkami louhovanymi v praziquantelu. Ten je na zabrohlisty a podobnou havet ale je to pokud spravne tusim i anthelmintikum,a pro ryby velmi setrne a ucinne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2017 10:14 Jane – diky
Ahoj KLeo, lacewings, dekuji za nazory, zkusim to dat nekam na rozbor, neznate veterinu v Praze, kde to daji pod mikroskop? dekuji, jane
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   09.10.2017 01:19 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Jane KLeo
-to Jane-podle obecně psaného textu nelze stanovit požadovanou diagnostiku

-to KLeo-když mám některé léčivo a máte tam zadán postup léčby ,je třeba ho dodržet ,pokud postup případně nekonzultujete na základě dalšího odborného vyjádření k vývoji o jiném užití léčiva
-postupy aplikací jsou vždy výrobcem udávány v určitém souladu výzkumu a studia vhodnosti použití léčiva a jeho optimalizací tak ,aby bylo v co největší míře efektivnosti léčby
-nelze se tedy domnívat ,že vám přijde dávkování Eshy 1 den a po 14 dnech jednou opakovat,málo
-nedodržením stanovených postupů má samozřejmě sníženou efektivitu užití , kterou nelze z tohoto postu ovlivnit a pouze stěžuje následný postup léčby ,případně jeho formu určení ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2017 00:44 Žena KLeo [13] - ŽivorodkyRe: Jane
Ancistrusové jsou ryby,které bývají často zaparazitovány právě parazitickými hlísticemi,ale jiné výkaly nemusí znamenat jen to. Také záleží na potravě,kterou krmíš.
A ancíci jsou zároveň také velmi citliví na různé látky a jen některá léčiva jsou pro ně bezpečná a některá je naopak můžou otrávit.
Diagnózu nechám více zkušeným.
To co jsi viděla na skle ale mohou být i neparazitické hlístice (je víc druhů), které jsou časté hlavně v nových nádržích a rybám neublíží,naopak si na nich můžou i zpestřit jídelníček a sami časem zmizí.
A 30l je na ancistruse opravdu málo,tak až budou zdraví,tak je určitě někomu dej do většího.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2017 23:59 Jane – Bilohnede vykaly
Ahoj, bohuzel i ja asi ve svem akva nasla hlistice, dostala jsem jako darek 2 ancistrusy, po 14 dnech jim neodpadavaji vykaly, az po nejake dobe, jako prvni tyden, to byly kratsi a hnede. Ted jsou uz asi tyden bilohnede. Dnes jsem u hladiny objevila bile tenke zizalky asi pul cm dlouhe. Jedna se o hlistice? Ryby zatim nevykazuji zadne abnormality, zerou a chovaji se normalne. Jsou pry z Hornbachu.
Jeste mam dotaz, mam totiz jen 30l akva, mam tak betaka, na rasy tam mam otika a dale 4 razbory. S tema ancistrusama je to asi prerybnene, byl to holt nevyzadany darek.Ted jestli maji problem je ani nemohu dat dale :-( Vim, ze v tak malym akva byt nemohou, asi jsem je mela vratit hned. Diky za kazdou dobre minenou radu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.10.2017 20:37 Žena KLeo [13] - Živorodky
Ptám se, protože mě zajímá počet dnů dávkování Esha Ndx a kolikrát je opravdu nutné opakovat přeléčení,tak aby léčba byla úspěšná.
Protože když logicky srovnám dávkování jiných zde na stránkách zmíněných léků většinou s obsahem účinné látky levamisol,kdy je lék dávkován několik po sobě jdoucích dní a léčebná kúra se opakuje více než dvakrát,tak mi přijde dávkování Eshy 1 den a po 14 dnech jednou opakovat,málo.
Nehledě na to,že se během 14ti denní pauzy můžou vylíhnout nové hlístice,které třeba i stihnou naklást další vajíčka,na které lék nezabírá,a ty se vylíhnou po druhém přeléčení,a když se další přeléčení podle návodu Eshy nedělá,hlístice zůstanou.
Proto mi logicky připadá nutnost přeléčení vícekrát,otázka je kolikrát.

Také se potřebuji poradit, protože po prvním kole druhé léčby Eshou Ndx,rybičky i ty předtím zdravě vypadající a čilé,byly pasivní a některé jako by měly problémy s dýcháním a zdržují se většinou u hladiny.
Asi už je těch léků na je ně moc a proto se ptám,nechci jim jich dávat víc než je nutné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.10.2017 09:42 Žena KLeo [13] - Živorodky – Hlístice
Zjistila jsem, že mám v akváriu pořád hlístice. Tento týden jsem našla první úhyn 2ks potěru mečovek(předtím nebyly žádné úhyny), z nichž jeden měl vyčuhujícího bílého červíka z konečníku. Hlavní akvárium i to menší odchovné jsem kvůli vnitřním parazitům předtím přeléčila léčivy Eshou ndx a po pauze i Eshou hexamita podle návodu. Malé jsem myslela, že přeléčuji jen preventivně, a tak jsem nedodržela zopakování přesně za 14 dní ale o trochu později. V návodu ndx psali, že se má léčba zopakovat znovu za 14 dní, ale chci mít jistotu, že teď už se jich opravdu zbavím, tak nebylo by lepší léčbu opakovat víc než dvakrát a třeba s kratším časovým odstupem?
Samozřejmě jsem léčivem otřela i vnitřní stěny akvária nad hladinou i vnitřek krytu a také jsem několikrát důkladně odkalovala a pak vydezinfikovala všechny použité nástroje. Je vhodné ještě nějaké opatření-např. vyčištění filtru nebo odkalení i pod kameny?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 18:15 Žena KLeo [13] - ŽivorodkyRe: lacewings
Dobře,počkám než se dočistí a jiný lék dám až pokud to nebude dobré ani po přeléčení za pár dní.
Jinak výkaly mají pořád někdy bílé nebo vláknité.Budu ještě pozorovat,jestli neuvidím ty článkovité částice.
Jinak děkuji zase za odpovědi.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   12.08.2017 13:08 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KLeo
KLeo napsala: Tak i po léčení s eSha-ndx mají ryby pořád vláknité výkaly....
-vláknité ,ale jaké barvy , to vám může tvořit i nevhodné krmivo
-jsou v tom hlenové částice ? článkovité?
-ryba se "čistí" v závislosti rozsahu onemocnění až 8 dní
-přípravky léčiv eSHa lze kombinovat nezávisle na sobě v kombinaci ,nebo jednotlivě po sobě jdoucí aplikací , odeznění zbytkových částic léčiv je zhruba v rozmezí 14-21 dnů samovolné ,není třeba užití aktivního uhlí ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2017 11:39 Žena KLeo [13] - Živorodky
Tak i po léčení s eSha-ndx mají ryby pořád vláknité výkaly.Asi mají tedy i bičíkovce.Kdy po zopakování léčby kvůli případným vylíhnutým vajíčkům je můžu doléčit tou esha hexamita?Na obale nepíšou nic o použití aktivního uhlí po léčbě,tak aby pak zbytkové množství prvního léku třeba ve vodě nějak nevadilo.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.08.2017 19:44 Muž strappy [39]
Jak dlouho takove cappilarie nebo cisty bicikovci mohou vydrzet v akvariu bez hostitele pri prumerne teplote cca 27 stupnu?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 21:37 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KLeo
-vadí i nevadí,
-jistější je uvedený postup a zakrmit ryby po těch dvou hodinách ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 21:30 Žena KLeo [13] - ŽivorodkyRe: lacewings
Asi před hodinou jsem ryby krmila,jen vločkovým.Bude to vadit?
Jinak děkuji za rady.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.08.2017 21:22 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KLeo
-teplotu na 24 hod stabilizujte v rozmezí 26-27
-výměna vody "ob" den v objemu těch 20-30l ten týden tomu vadit nebude
- ;-)
-Anotace- po těch dvou hodinách můžete ryby lehce přikrmit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 21:15 Žena KLeo [13] - ŽivorodkyRe: lacewings
Děkuji.Teplotu mám 26-27°C při svícení ve dne,a zchladlé akva po noci má min 23°C a v posledních dnech spíš 24-25°C. Topítko nezapínám.
A doporučujeme tedy po léčbě denní výměny části vody aspoň tak týden?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.08.2017 21:05 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KLeo
-ze 110l uberte cca 20-30l vody
-aplikujte dávku na 110l ,5ml = 112,5l
-cca dvě hodiny nechte působit pod dozorem v akva ,následně doplnte na 110l ,pokud by bylo chování ryb nestandartní v průběhu těch dvou hodin doplnit vodu okamžitě
-vypnout světlo ,ryby nalačno,
-potěru živorodek ,ve stáří 2 týdnů by to vadit nemělo (závislé na narušené imunitě ryb a stupni rozvinutí),pouze je rozdíl v aplikaci bez snížení objemu vody ,aplikujte přímo podle objemu
-bakterie u každého druhu léčiva vykazují úbytek ,v závislosti na dosavadní biologické rovnováze nastolené ,v době podání léčiva
-opakovat obdobně po 14 -16 dnech
-pouze mi napište teplotu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2017 20:17 Žena KLeo [13] - Živorodky – Jaké dávkování esha-ndx?
Tak dnes už konečně budu dávat esha-ndx,ale potřebuji se poradit ohledně dávkování,protože když jsem někdy potřebovala dávat nějaké léky,na obalech bylo napsáno většinou velice rozdílné(nižší) dávkování,než bylo doporučováno zde na foru,tak chci aby to aspoň fungovalo.

Dávkování od výrobce:
1.den:1 kapka na 1 litr vody,další den výměna 50% vody a za 14 dní zopakovat.
Obsahuje 54mg Levamisol hydrochlorid na 1ml aktivní látky.A 100 kapek léku=4,4 ml.
A ještě "Ve zvláštních případech může být léčba opakována po další dva týdny."

V akváriu nechávám napuštěno zatím jen 105-110 l vody.Akvárium není hustě zarostlé,rostliny se zatím pomalu rozrůstají,ale teď spíš vůbec kvůli hodně řasám,takže ty myslím na vstřebávání léčiva nebudou mít příliš vliv.
Opravdu stačí když nadávkuji jen jeden den 110 kapek,a za 14 dní znovu?

A ještě jsem se chtěla zeptat,jestli levamisol v léků ničí nitrifikační bakterie ve filtru a jestli tedy nebudou po léčbě nutné nějakou dobu denní výměny vody?To na obale nepíšou.

A můžu lék použít i pro potěr?Potřebovala bych přeléčit i menší akva s malými, protože jsem do něj krátce před tím,než jsem zpozorovala příznaky přidávala z postiženého akva troch rostlin.Stáří potěru 2 měsíce a pár kusů 2 týdny.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2017 13:53 Muž strappy [39] Re: lacewings
Ale já moc dobře vím,že učinná látka ndx je levamisole ;-) jen jsem to napsal. Ten je také totiž dostupný u veterináře hydrochloride levamisol 80% tusim 100g za 500 kc orientacnie,aby me zas nekdo nebral za slovo na koruny a gramy. Vyjde to na dyl a levneji jak esha ndx jehoz ucinna latka je to same. Presne davkovani se da zjistit na internetu. Web catfish je kvalitni. Pani chovatelka ma mnoho PRAKTICKYCH, ne vyctenych zkusenosti hezky den palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   03.08.2017 09:23 Žena KLeo [13] - Živorodky
Kvůli těm dalším příznakům ,co jsem psala už si jsem těmi hlísticemi jistá. Esha ndx už je objednaná ;-) ,z pročítání různých článků o levamisolu z veteriny a jiných lécích jsem stejně byla akorát zmatená. Děkuji za vaší trpělivost a rady. stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   03.08.2017 08:40 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KLeo- strappy
-KLeo-s vámi je to těžké ,motáte se v tom spolu s bičíkovcema ,na které jste přišla někde cestou po netu ,přitom celou dobu vám píši o léčbě na hlístice , stejně se té eSHa ndx nevyhnete ,protože ta jediná je dostupná a odpovídá vašim požadavkům
-strappy- a co myslíte ,že obsahuje mnou doporučené léčivo eSHa ndx -Levamisol hydrochlorid 54 mg ,Methylis parahydroxybenzoas 0,85 mg ,Natrii metabisulfis 1,4 mg
;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.08.2017 07:09 Muž strappy [39]
Levamisole ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2017 22:41 Žena KLeo [13] - Živorodky
Tak to nakonec nejsou bičíkovci,ale asi hlístice.Dnes jsem si našla více času na pozorování rybiček-a zjistila jsem,že ta drobnější stranící se rybka nějak divně plave,jako by jí ocasní ploutev klesala při plavání trochu dolů a při pohledu zhora už je vidět deformace páteře :-(
Taky jeden ancistrus se chová divně-v posledních dnech lehává v mezeře mezi čerpadlem a molitanem,a když zaťukám na sklo tak vůbec nereaguje (a jindy se musím k akváriu přibližovat pomalu a opatrně,abych ho nevylekala a on nezdrhnul).

Který používaný lék je dobře sehnatelný na veterině nebo v lékárně?Chci jim ho dát co nejdřív.Koukala jsem,že se na to používá Bioverm,Concurat,Neguvon,Masoten...a jak psal lacewings tak i Paraziquantel a Fenbendazol -a pokud tam budou mít na výběr,který lék rozpustitelný do vody (ne na potravu) je pro mé akva a složení ryb vhodnější a pro rybičky šetrnější?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.08.2017 17:48 R Muž romant [27983] Re: KLeo
Jde o množství a složení účinných látek, proto ono možná ne zcela obvyklé doporučení. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2017 15:03 Žena KLeo [13] - Živorodky
A proč tu esha hexamita sama nestačí, a jen na doléčení?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   02.08.2017 14:42 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KLeo
lacewings napsal: ....-ve vašem případě bych to viděl na klasickou léčbu léčivy Entizol ,nebo lépe eSHa ndx a případně doléčení eSHa hexamita,
-kvalitní krmivo ,následně vitaminozní přípravky ;-)

-léčba eSHa ndx a doléčení eSHa hexamita ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.08.2017 13:40 Žena KLeo [13] - Živorodky
Tak mi připadá, že se jedna nejmenší z dospělých ryb začala trochu stranit ostatním, potravu sice zatím přijímá, ale začnu už tedy léčit. Bohužel jsem ve zverimexech v našem městě nesehnala nic na bičíkovce, tak budu objednávat z internetu. Jelikož za 10 dní jedu pryč, potřebovala jsem něco, co moc nerozhodí nitrifikační bakterie.
Nejvíce uvažuji nad Eshou hexamitou, protože z toho co jsem tady na fóru četla to Entizol i Flagellol rozhodí. Nebo to je s narušením biologické rovnováhy nastejno?
A taky nechci, aby to ublížilo krunýřovcům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.07.2017 15:37 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KLeo
-léčiva eSHa jsou jedna z nejméně zatěžujícími-nejšetrnější
-vaši problematiku s "odvzdušněním" bych hledal v jiné příčině
-biotop , voda, příliš zapnuté vzduchování je taky špatně , celková zátěž akvária
-podle druhu léčiva konzultujte zde na foru dávkování ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 15:19 Žena KLeo [13] - Živorodky
Děkuji za odpověď.O možné léčbě jsem si už něco četla. Přemýšlela jsem mezi Entizolem a Flagellolem od Sery. Chtěla jsem něco,pokud možno co nejšetrnějšího. A taky mám strach, aby lék nevytáhl z vody rybám moc kyslíku-jednou jsem přeléčovala Eshou 2000,a i když běželo vzduchování,ryby lapaly po vzduchu a skoro se mi udusily,a pomohlo až když jsem po pár hodinách přidala ještě jedno vzduchování navíc.To už bych nechtěla opakovat.Mají tyto léky taky takový "odvzdušňovací" účinek?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   31.07.2017 14:48 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KLeo
-sáček určitě ne
-jinak forma zavlečení a následného vývoje ,by byla skutečně ve formě spekulace
-příčin může být celá řada ,od nákaz infikovaných zvířat ,ale i prostředím ryb přes jednotvárnost krmení
-úbytek se vám jen bude zdát po dobu vývoje dalšího stádia ,uřčitě užijte léčivo ,vitaminozním přípravkem se toho nezbavíte ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 14:37 Žena KLeo [13] - Živorodky
Děkuji za informace.
Ale ještě mě zajímalo,jestli ten tvar těla neonek je projevem nemoci a přinesly to tedy oni?Ostatní ryby mám už dlouho.Neonky jsou od chovatele,který krmí hodně živou potravou,já krmím jen suchým krmením.V případě,že by to byly ty neonky,tak už bych si od toho chovatele ryby nekupovala.Anebo jestli se to zaneslo do akvária spolu s těmi mechy? (mechy pocházejí z akvária,kde žijí jen krevetky).A stále mi vrtá hlavou,jestli to nezpůsobil ten mastný sáček,to by mě štvalo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   31.07.2017 12:05 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: KLeo

-Příklad vhodné a účinné léčby je kombinace
- Praziquantelum 50 mg a Fenbendazolum 500 mg
-působí na Capillaria spp.,atd.(poměrně široké spektrum antiparazitární aktivity)

-Praziquantel -je anthelmintikum ze skupiny chinolinových derivátů
-Praziquantel narušuje stěny cyst trematod a cestod a porušuje permeabilitu jejich stěn
-paraziti jsou likvidovány macerací.
Praziquantel- absorbován organismem, nejvyšší koncentrace prokazována je již za 30-60 minut.
-je metabolizován v játrech a ledvinami vylučován

Fenbendazol patří do skupiny benzimidazolu
-po užití parazitem, dochází k likvidaci jeho energetického metabolismu a k navození neurotoxického efektu
-nejvyšší koncentrace fenbendazolu je prokazována až za 6 - 30 hodin
-za 10 - 27 hodin je eliminováno 50%.
-oxidační metabolismus fenbendazolu probíhá převážně v játrech
-více než 50% je vylučováno trusem a malé množství močí

-ve vašem případě bych to viděl na klasickou léčbu léčivy Entizol ,nebo lépe eSHa ndx a případně doléčení eSHa hexamita,
-kvalitní krmivo ,následně vitaminozní přípravky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2017 10:46 Žena KLeo [13] - Živorodky – Střídání normálních a bílých výkalů
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Několik posledních dnů mají platy nezvyklé výkaly-většinou jsou z poloviny normální (barvou i šířkou) a z poloviny bílé nitkovité až zvlněné,anebo se střídají.Potravu přijímají normálně žravě a jinak se zdají být v dobré kondici.Zaznamenala jsem to u první rybičky asi týden po přinesení nových nevydezinfikovaných mechů,které jsem koupila z přebytků od někoho z akvária.Postupně takové výkaly začaly mít všechny platy,jiné ryby jsem nepřistihla při vykonávání potřeby.Také jsem před nějakou dobou přidávala neonky,které byly přes 14 dní v karanténě,a tam u nich jsem při odkalování viděla jen normální výkaly,ale u 2 z 10 jsem si všimla hrbolku zespodu hrudníku ale v přední části.Nevím,jestli to může být normální,ale ty ostatní jsou zespodu rovné.(přikládám foto neonek)
Ještě mě napadla jedna věc-mechy jsem dostala v ne zcela zavřených krabičkách a dala jsem si je do mastného sáčku od smaženky,který jsem měla jediný po ruce a doma jsem si větší část mechu vyskládala na tento sáček,než jsem si to uvědomila.Sice jsem pak mech lehce proprala v belíku s vlažnou vodou,ale pokud zůstaly na mechu nějaké zbytky oleje nebo stopy vajíčka,nemohly se na něm namnožit bakterie a nakazit pak ryby?Ryby nové mechy (stejně jako ostatní rostliny) občas oždibovaly.
Zatím asi týden dávám rybám denně vitamíny eSha Minnarol,protože to chci zkusit vyřešit bez léků,když jsou jinak v pořádku,a vypadají že mají tyto výkaly o něco méně,ale ještě je mají.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.04.2017 11:50 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: JagerMaister
-předpokádám ,že původcem onemocnění jsou bičíkovci Spironucleus elegans? ,Hexamita salmonis?
,, tieto výkaly plávu a neklesajú ... výkaly sú naozaj duté a sivobiele ,,
-porucha trávení v důsledku infece v žaludku a střevech , ky se tvoří dlouhé průhledné výkaly ,bílé-šedobílé barvy (střevní výstelka)
-k infekci dochází cystami alimentarní cestou ,kdy průběh onemocnění je většinou sub-akutní až chronický
-Léčba- Entizol 4 mg/l po dobu 2 až 3 dnů ,eSHa Hexamita
-při onemocnění a léčbě je podávání huminů ,třísloviny a vitaminozních přípravků neefektivní ,v celé řadě případů u "některých druhů" ryb (váš případ) ,nedokáží je ryby dostatečně účelově přijmout a zpracovat
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2017 12:20 Muž strappy [39]
Asi máš pravdu torben urcite nevim jak akvatropic coz je vyluh rostlin. Tam si nejsem jisty ale urcite trefna poznamka :) rozhodne bych dal ale trus pod mikroskop aby nelecil bicikovce lecivy na nematody a nematody nejakym flagellolem. Rozhodne bych tedy menil casto vodu,pridaval alespon treba ten esha optima nestoji svet. A urcite dat vzorky pod mikroskop at nezatezujes ryby zbytecne lecivy a nevytvaris rezistence. Bicikovci si myslim ze spise belave vykaly svetle hlenovite stridave s prujmy todle spis nematoda. Ale jak rikam POUZE MUJ NAZOR tudis to neber vse na 100% ale pouze jako male voditko a dej na rady zkusenejsich coz je urcite treba pripad kvietika( omlouvam se ze jmenuji) ale jeho ryby jsou jak ohen palec potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   19.04.2017 08:40 Muž kvietik [86] - AmerikaRe: strappy
Ja sa sice do afriky nerozumiem, ale myslis, ze je ok pridavat k nim huminy ktore znizuju Ph? Myslim, ze to budu vnutorne parazity, takze cim skor preliecit cele akva.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 13

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 17607x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/5089-dlouhe-bile-vykaly?od=51