Právě mám spoustu práce, ale i velkou nechuť k práci - KOPR, tak zírám do akvárka a pozoruju ryby
Zaujalo mě jejich chování (vztahuje se to k rybám,které mám v akva vedle počítače).
Tetry žhavé jen tak trochu rozptýleně proplouvají kolem, poohlíží se po žrádlu a jednou za čas je popadne chuť a lítají nadrženě jak zběsilé a jen by se množily.
Dva ancíci ožužlávají všechno možné (hlavně mé oblíbené kytky),když se při krmení objeví větší naleziště žrádla, stáhnou se tam. Větší tam toho menšího nepustí. Ten je ale neodbytný a chodí si co minutu pro nakládačku (ne okurku). Jen se šustne zdrhnou do jeskyňky nebo pod kořen.
Pár rájovců dlouhoploutvých albíni, mám dočasně dokud se nebudou moct přesťehovat do 150l asie. Sameček občas dotírá na samičku, přestože hnízdo ještě nepostavil, asi si chce nezávazně užít. Jinak se o jejich chování nedá říct nic jiného, že "prostě plavou".
Samice čichavce perleťového (opět jen dočasně). Sice je jen jedna, ale z akva u přítelkyně si mám pocit, že se chovájá "běžně". Hledá žrádlo, občas někoho vystrnadí. Otravuje ostatní tím, že do nich šťouchá "tykadýlky". Nejradši plave hodně blízko větších kytek, kde se může skrýt. Celkově taky spíš "prostě plave".
Pak je tu pár ramirézek. Drží se poměrně spolu. Plavou různě po nádrži. Občas se někde zastaví, pozorují okolní dění, pak plavou dál. Nechají se krmit z ruky. Když dám něco do akvária, tak jsou zvědavé. Rukou se dají bez problému chytit. Když odkaluji, prohlíží si zvon a výsledky práce a pak překáží. Když někoho chytám síťkou, ryby zdrhají, ramirézky se jdou podívat a je spíš problém je nechytit. Když přijdu blíž k akvárku, připlují ke mně a pozorujeme se navzájem. Celkově mi přijde, že jejich chování je komplexnější, jsou zvědavé, nezdrhají...
To mě přivedlo k myšlence.
Znáte nějaké ryby, o kterých můžete říct, že mají zajímavé, zvědavé,...
chování? Že neplavou většinu jen sem a tam,jestli náhodou neuvidí jídlo?
Nemyslím tím zajímavý způsob stavby hnízda/péči o potomstvo atd. ale jejich celkové chování, ne jen reprodukční.