Přihlásit se RYBICKY.NET »

Mečovka - rozmnožování, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Mečovka - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: Amatértom
Info o čiernych a ich neskoršom dospievaní mám z renomovanej publikácie od renomovaného chovateľa mečoviek.Preto sa na to pýtam.Na rozdiel od mečoviek sa mi napr.platy rozmnožili jedna radosť.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: Radovan Praško
Ve třech letech už jsou mečovky dost veteráni. Kupované mohou mít pár měsíců. Na variantě nezáleží.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - - – Xiphophorus helleri var.black
Mám čierne mečúne.Kupované nedávno.Čítal som, vraj sa čierne množia až v druhom - treťom roku života.Keď som si ich doniesol našiel som neskôr v akvárku jedno mláďa.V podstate neviem aké sú kupované rybky staré.Má niekto k tomu dáke info?
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek 1  - Amatértom Re: Lukyno
Čus, vše je v atlase ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lukyno – Kdy porodí?
Zdravím kamarádi akvaristi :-D

Mám jeden dotaz. Jak dlouho trvá mečovce ,,těhotenství,, než porodí?

Díky moc za odpověď potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák Re: Vojtěch Flídr
Tady je video akvária s gupkami, které zmínil Pepan www.facebook.com/… Dlouhodobě ono hejnko vypadá takto.

Na téma nepřemnožováni gupek čti na stránkách 24-26 e-akvarium.cz/… Asi nejlepší text, co o tomto znám.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: Vojtěch Flídr
Vůbec bych to neřešil. Příroda to vyřeší. Čím méně takových zásahů, tím pro akvárko lépe. Spíše bych ještě doplnil kytky, možná i šnečky jako okružáky a spol. Jo a vést deník je taky dobré. POkud člověk udělá nějaký přehmat, případný rádce to podle deníku pozná nejsnáze.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vojtěch Flídr Re: Pepan
Prezentace už je založená potlesk Takže až se narodí první "mimina" tak je tam mám prostě nechat ? Nemusím je lovit, vyhazovat apod.. ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: Vojtěch Flídr
Těžkého přerybnění se nemusíš obávat. Pokud množství ryb dostoupí určité hladiny, přestanou se množit. Nevím, jestli tam působí nějaký stres, ale takhle to funguje. Mohl by o tom vyprávět Jirka Ščobák, který má akvárium s dunajskou populací pavích oček a ty ryby si tam vlastně počet regulují samy. Sám mám podobnou zkušenost s živorodkami trpasličími v Hajzlíkovém a teď podobně fungují korálové platy v Korálovém. V nádrži teď nevidím žádná mimina, ale stačí pár samic odlovit do porodniček a spolehlivě vysypou slušné množství mladých. Jo a to doporučení na založení prezentace zkus vzít vážně. Pokud by se v budoucnu vyskytl s nádrží nějaký problém, pohled na pár fotek, případně informace z deníku pomohou mnohem více než sáhodlouhé vysvětlování bez dokumentace.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - JirkaŠčobák Re: Vojtěch Flídr
Proč je chceš likvidovat? Nějakou blbou novou žravou rybou si akorát tak rozhodíš stabilitu akva.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Anthrax Re: Vojtěch Flídr
Podle mě tam vždycky něco přežije, i když záleží jak máš zarostlé akvárium. Něco by měly zredukovat i ty druhy, co tam už máš. Základ je nepřekrmovat, potom by ti tam k žádné populační explozi dojít nemělo.
 Reagovat na tento příspěvek -1  - Vojtěch Flídr Re: prasan
No, smíšené akvárium. Mám tam mečovky, silver a black molly, neonky a Surmovky vražedné. Zatím. Mladé ještě nemám ale snažím se problém vyřešit předběžně :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: Vojtěch Flídr
Do akého akvária? Osádka?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vojtěch Flídr Re: prasan
Některé víc některé míň ne ? Kterou byste doporučil pro tento účel ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: Vojtěch Flídr
Takmer všetky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vojtěch Flídr – Malé rybky jako potrava
Existuje nějáká rybka, která bude požírat mláďata živorodek ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Amatértom
Docela dost to byly rybky zajímavé pro Norberta Dokoupila ... "pár" jich napsal...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: LiborSprysl
Pardon moje chyba. Existuje i nějaká kniha zabývající se podrobněji mečovkami?
Vy špatně čtete ... krátký samec a lyrová samice ... no a budete toho mít dost...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: LiborSprysl
A jak se to dá poznat? Myslíte fotku pana 0? Takže jediná možnost, jak mít opravdu lyru, je vyšlechtit si vlastní?
To bude tím, že máte formu lyra... zatímco toto je sice forma King-lyra, skvělý obchodní název, ale s lyrou jako takovou, nemá nic společného... I když vizáž se mi velmi líbí, lepší hodnocení dám,až uvidím opravdu lyru ...To na fotkách je prostě směska různých běžných "krátkých" forem, a mihly se v křížení lyrové samice...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 0 Re: Amatértom
Ta momentální délka ploutví není podstatná, protože takové ryby mají produkovat po oplození oním samcem i normální standartní "krátko-ploutvé" samice.

Když po samci s krátkými ploutvemi rodí lyrovité samice v určitém procentu pěkné dlouhoploutvé potomstvo, tak od King Lyry to bude "tuplovaně" lepší výsledek a mezi mladými se dříve či později, mohou objevit jedinci - samci s velmi kvalitními znaky lyry a přitom být i přirozeně plodní.

Toto je pravý účel.

Záleží na schopnostech chovatele, jakého úrovňového stupně kvality ve svém chovu časem dosáhne a případné neuspokojivé výsledky, bych nepřičítal na vrub - nedával za vinu rybám.

Tolik na vysvětlenou :-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: 0
No koukám, že ta forma King má ty ploutve výrazně menší. Ta forma lyra co mám já ta má ploutve skoro tak dlouhé jako tělo. Každopádně jsem velmi zvědav na další vývoj a byl bych rád, kdybyste sem nadále přispíval.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 0 – Rozmnožování lyrovitých mečovek.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku -

Ještě se k tomuto tématu s odstupem času vrátím, abych demonstroval onu možnost řešit množení mečovek, které mají protažené oploutvení, těmi samci od zmíněného typu královské lyry - King Lyretail .

Protože jsem se před 25-ti lety chovem lyrovitých mečovek zabýval, tak mi to při té vzpomínce nedalo a po objednávce jsem samce "King Lyra" koupil, plus i tímto kmenem oplodněné standartní samice.

Musím uznat, že obdržené ryby jsou v kvalitní kondici a dobrým základem pro založení produkčního chovu. Bude zajímavé sledovat u potomstva procentuální dědičnost tohoto kmene - linie. Ovšem na první výsledky si budu muset několik měsíců počkat.

Přidám foto onoho koupeného samce červené mečovky X.helleri ´´King Lyretail´´.

Reagovat na tento příspěvek 2  - LiborSprysl Re: Amatértom
No jestli nemůže zasunout, tak se ani nepokouší ... to se stává... nejen u lyrovitých mečovek... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: lacewings
Jako selekce jedinců, kteří jsou schopni se rozmnožovat? Samice je prázdná už dva měsíce a samec o ní vůbec nejeví zájem. Nemám s tímto takřka žádné zkušenosti, ale když jsem choval paví oka, dokonce i samci pomalu nad hrobem samičky naháněli. Tento mečoun je takřka frigidní.
 Reagovat na tento příspěvek 6  - R lacewings Re: Amatértom
- ne ,pouze záleží na okolnostech ,které uvádím
- třeba máte ryby s dobrou genetikou
- pokud máte samce z linie s protáhlým gonopodiem ,tak ta šance na oplodnění je v menším měřítku % úspěšnosti
- nebo pořídit tu King Lyru ,jak uvádí kolega ,která vznikla na zcela jiném genetickém základu ,ale i u tohoto typu je důležitá selekce ;-)
Vyzkoušejte
No v podstatě ano ... v omezeném množství a ve velmi mladém věku rozmnožování schopní jsou, na to existují důkazy...vědecké, ale přihodilo se to i u mne v přísně selektivním chovu... Ne že by rozmnožování schopní nebyli... ovšem je třeba k tomu trochu doktořiny ... sperma je třeba přenést do samice, to oni s ohledem na svou předlouhou okrasu nesvedou... ;-) ... takže trochu babišoviny.... :-| ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: lacewings
Takže to mám chápat rak, že lyra samci jsou pouze na okrasu?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: 0
Ovšem nevím, jak je to se standardizací ... možná kdyby někdo ze soutěžních chovatelů ... Ona to tak úplně lyra standardní není, podle mne...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 0 Re: Amatértom
Existuje vyšlechtěný typ lyry, tak zvaný king, u nichž mají samci normální délku funkčního gonopodia, takže problém je vyřešen.

www.google.cz/… , www.google.cz/… , www.google.cz/… , www.google.cz/… , www.google.cz/… , www.google.cz/… , www.google.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: Amatértom
- začátečník bez znalostí genetiky ,rozsáhlých zkušeností a selekce ,poměrně obtížně
- problematika je mít ryby alespoň trochu geneticky ustálené ,které lze získat pouze z liniového chovu
- většinově se nekříží Lyra x Lyra , ale Lyra x Normál a následně odchov zpětně na Lyra (vytváříte linii)
- současně je problemem gonopodium ,které se šlechtěním protahuje a neplní mnohdy svojí funkci
- atd. ,obecný náhled problematiky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom – Lyra
Zdravím, nedávno jsem se někde dočetl o problémech s početím u lyrovitých forem mečovek. Dá se ten problém nějak odstranit, případně jak tedy množení u těchto forem probíhá?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: Nikol
je přežraná :) odhad bez fotky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nikol – Mečovka
Mám těhotnou mecovku už více jak 7 týdnů má velké břicho vše jak má být ale neprdi nic může se stát že je nevyprdne ?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kakabusRe: Peťuna
Peťuna napsala: No jeden je takovej uz malatnej,takze s nim bude asi brzo amen a druhej je obcas prohani to jo. Ale je divny ze takhle tlusty uz jsou delsi dobu i bez tech samcu a jesi nejsou vtom,co to teda je??a zradla nedavame moc aby byly prezrany ne no rybyčky uměj měnit pohlaví. Samička+samička=samička a samec. Jen příklad
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sitius Re: domik420
Kdyby si chtěl, mám jich v akvárku dost, tak ti nějaké nechám a můžeš mixnout geny ;-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: Peťuna
-Pokud jsou samice tohoto druhu dlouhodobě samotné ,ve vztahu k pohlaví bez přítomnosti samce, při dostatečném a vydatném příjmu potravy může docházet k tzv. patologickému ztučnění, provázené zanícením vaječníku u samic. Tyto skutečnosti vedou většinou k sterilitě samic, mnohdy však i k úhynu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mudzejRe: Peťuna
Pulrocni nemoc tezko. Uvidime tak po mesici se samcem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PeťunaRe: afc1886
To ja vsechno vim,skvrnu mame a meli jsme i bez samcu a takhke nafouknute jsou uz tak pres ctvrt roku a mlade zadne nejsou ne a od pavych ocek ano.. Toe mi divne,proto jsem se ptala jesi je brezi nebo by to mohlo byt neco jineho,treba nemoc hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Peťuna
rybicky.net/atlasryb/mecovka_mexicka_cervena Přečti si to,hlavně odchov.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PeťunaRe: mudzej
No jeden je takovej uz malatnej,takze s nim bude asi brzo amen a druhej je obcas prohani to jo. Ale je divny ze takhle tlusty uz jsou delsi dobu i bez tech samcu a jesi nejsou vtom,co to teda je??a zradla nedavame moc aby byly prezrany ne
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mudzejRe: Peťuna
S pavimi oky jiste ne. Po dvou tydnech bych se nestresoval. Jevi samec zajem ? Musi je neustale provokovat jinak bych ho povazoval za ehm no treba za impotenta. Ale jeste je brzo na zavery
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Peťuna – Budou nebo nebudou mlady
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,chci se zeptat,mecovky v akva mame uz dlouho. Jsou furt takhle tlusty,vypada ze by jich mohlo par porodit??... Jenze je to tak 2 tydny co mame s nimi i samce,drive nebyl a byly nafouknuty taky :-O takze nevim jesi je mozny ze se vytrou i s pavymi ocky hmm

Reagovat na tento příspěvek 0  - domik420
Prosím odpuste si ty vaše chytrácké řeči jako:,, a máš tak samce? '' nebo ,,mečovky opravdu jikry nerodí'' akorát tim poukazuje na to že o tom nic moc nevíte
Jinak děkuji Liboroj a Pepanoj za odpoveď potlesk i když tohle sem zrovna slyšet nechtěl :-(
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Pepan
Pepan napsal: domik420 napsal: to vim taky ale stresem může rodit i nevyvinutá mládata (jikry)
Porodu nevyvinutých mláďat při stresu se u savců říká potrat a obvykle končí narozením mrtvého mláděte nebo jeho rychlým úmrtím po porodu. U ryb je to obdobně. Pokud ryba, která je uzpůsobena k rození živých mláďat, porodí jikry, tyto se okamžitě přestanou vyvíjet, protože nemají výživu z matčina těla a odumírají.

To je velmi kategorické a dost nepřesné... například předčasně dítě rozhodně není na světě díky potratu, ale díky předčasnému porodu...;-) ... takže třeba s vývojem"jiker" u živorodých ryb máte pravdu, ale ty teorie o potratech bych být vámi fakt vynechal... :) ahoj (Navíc u těch ryb nutně nemusí být spouštěčem stres, ale třeba jen " pud sebezáchovy" samice z jiných důvodů.)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sitius Re: domik420
Máš tam samečka nějakého? smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: domik420
domik420 napsal: to vim taky ale stresem může rodit i nevyvinutá mládata (jikry)
Porodu nevyvinutých mláďat při stresu se u savců říká potrat a obvykle končí narozením mrtvého mláděte nebo jeho rychlým úmrtím po porodu. U ryb je to obdobně. Pokud ryba, která je uzpůsobena k rození živých mláďat, porodí jikry, tyto se okamžitě přestanou vyvíjet, protože nemají výživu z matčina těla a odumírají.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Jája Re: domik420
nemůže

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 45 46

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 46418x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/4362-mecovka?od=51