Kolik Wattů na litr? (orientačně)
Môžeš rovnako ovplyvňovať dlžku svietenia. Začni svietiť zo začiatku 5-6 hodín, neskôr postupne pridávaš.
Rastliny ako hygrophila polysperma, spomínaný anubias, cryptokorínky, niejaké machy z rodu vesiculária, ceraptophylum demersum, ti môžu pripraviť akvárium na neskoršie pestovanie náročnejších rastlín

Většině rostlin to určitě vadit nebude. Sám zjistíš jak dobře a rychle některé porostou.

Pokud začínáš nandej do akvária co nejvíce rychle rostoucích stonkových rostlin. Časem až se akvárium ustálí můžeš ho začít tvořit podle toho jak chceš aby vypadalo. Některé rostliny ti v čerstvě založeném akváriu nemusí dobře prosperovat.

Puškvorec je bahenní rostlina která submerzně jen živoří a velmi často po nějaké době uhnije. Proto vyhozené peníze

.
To jsi musíš zjistit sám jak dlouho a čím svítit. Postupné přidávání světla je určitě dobře. Ten Acorus gramienus jsi neměl kupovat škoda 62 korun.

Táto poučka už nieje tak využívaná ako by sa zdalo.Je to naozaj hrubo-orientačná záležitosť. Dôležitá je hĺbka akvária, uhol dopadu svetla, teplota farby, aké rastlinstvo....
Starší reakce
Bezne levnejsi LED pasky (a podobna levna LED osvetleni) maji svetelnou ucinnost (lm/W) srovnatelnou se zarivkami, u zarivek s vyssim prikonem mohou byt nektere LED pasky dokonce i horsi. Zarivka sviti dokola, LED ve vyzarovacim uhlu, nejbezneji 120°. Kdyz se pod zarivku da reflektor, muzes do akvaria dostat 2x tolik svetla, nez bez nej.
Da se tedy rict, ze u takovych LED osvetleni Ti staci oproti zarivce bez reflektoru tretinovy prikon, oproti zarivce s reflektorem 2/3.
Pochopitelne je to velice obecne a pro ty nejobycejnejsi LED, s poradnymi LED to muze byt hodne jine.
0 15.07.2014 22:08 Honza P. – LED 7.2W
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na toto světlo zda je vhodné a dostačující do nanoakvária 60L do kterého by mělo přijít normální osvětlení o 36W co jsem našel na netu. Nevím zda 7.2 W se tomu vyrovná?Především mám zájem o kobercové rostliny, krevetky a tak...
www.lirashop.cz/…Starší reakce
Musis ale rict, zda se slusnymi reflektory, podlepenim odrazivou folii, a nebo jen hole zarivky, nad nimiz je cerny dekl.
Ten posledni pripad s 2x15W mi funguje u 54l low-tech akvaria. Jak ale pritlacim na svetle i jen odrazivou plochou, uz se musim zacit snazit a uz nejde o zcela bezproblemove akvarium s minimalni nutnou udrzbou. A v okamziku, kdy si takove akvarium rozhasis treba lecenim, je to uz tolik svetla, ze to do nabehnuti chce docela slusnou peci (ovsem to chce kazde rozhasene akvarium, to je fakt).
Zkusit se da ledacos, kazde akvarium je original a tak podle toho co v nem je, dokaze snest ruzne svetlo s ruznym vysledkem. Rekneme, ze nekdo ma v akvariu jen koberec nizkych rostlin a v tmavsim rohu je to doplneno necim vyssim, proste louka s jednim stromem. Rasy pak nemaji moc sanci se ve vyssich vrstvach vody nekde drzet a snese to vic svetla, nez akvarium, kde je odspoda az nahoru husty porost neceho, v cem se rada drzi treba zelena vlaknita rasa.
Z toho co pisu je asi jasne, ze nejde rict ze tolik a tolik W/l je urcite dobre a nebo urcite spatne, to vyjde az podle toho, s jakym zamerem to akvarium stavim.
Pravda je, že nad jedním svým akvárkem, kde nemám žádné rostliny, jen plovoučky, svítím 2x11W úsporka a o 15cm výše 15W led pásek. 37W na 60litrů. Což je asi 0,6W/l a řasy nemám, nehnojím, nedávám co2...
Filtr nejmenší Atman, vodu skoro neměním a funguje to.
Na 54l 30Watt nieje vobec vela (2x15)... by som skor povedal, ze to taky ideal, taktiez mozes potom uvazovat o trosku narocnejsich rastlinach na svetlo... Hlavne pridat CO2 a s ostatnymi hnojivami opatrne...
Kdybych se hodne snazil, dokazal bych asi udrzet ve slusnem stavu tohle akvarium se 2x15W zarivkami a reflektory nad nimi, ale vyhrazuji si to "asi". Jenze na to mam vetsi akvarium, takze jsem strhal odrazivou plochu a funguje to jako low-tech nekde na hranici snesitelnosti.
Kdyz si tam das T5 24W, budes na tom s osvetlenim rekneme tam kde jsem ja a to verim, ze Ti pujde, protoze i kdyby to ve vysledku bylo vic nez potrebujes, shodis z te zarivky reflektor a to uz zvladnout musis, specialne kdyz pises ze nejde o low-tech.

Dobře nehodlám riskovat nějaké problémy co třeba 1 24W zářivku to je podle výpočtů 0,4 W/L
je to tak dobře?

Kdyz to neuridis ohledne CO2, hnojeni a spravneho pohybu vody, budes mit v akvariu zelene i kameni. Ale tady uz nepujde o hnojeni ze to "nekam trefis", protoze to bude chtit vyssi davky hnojiva, a pak se neco snadneji nahromadi. Cim vic svetla mas, tim je slozitejsi udrzet v akvariu rovnovahu k prosperite rostlin a udrzeni ras pod kontrolou.
Jaké by to byly problémy?
Matsy napsal: to bych asi nevyděl jako problém.
Já teda jeden dost podstatnej problém VYDÍM.

K čemu ti bude 1W/l když tam dáš na hladinu plovoučky?????????

Ukocirovat v 54l 1W/l, to jestli bez problemu zvladnes, smeknu

.
Ono totiz 54l akvarium je ve vetsine pripadu klasika 60x30x30cm, a slusne nasvitit takoveho "placateho mrnouska" neni zadny velky problem. Nesmis se striktne drzet W/l, chce to trosku predstavivost a nebo praxi z toho jak to kdy dopadlo, kterou takto s vysokou pravdepodobnosti ziskas ve zkracenem terminu.
Aby to tak nevyznelo, do akvaria se da jiste prazit i 1.5W/l a problemy byt nemusi (vic uz pry nema zadny vyznam), kdyz se to fakt umi. A rozhodne Te nepodcenuji, kdyz to dopadne dobre, opravdu smeknu rad a jeste budu mit milion dotazu.

Filtr je bio bublifuk mám ho tak asi 2 měsíce navíc do akva přidávám Dajana Biofiter(živá kultura nitrifikačních bakterií) to bych asi nevyděl jako problém.Low tech nemám mám high-tech přidávám CO2 a hnojím PMDD.Ještě upozorním že ta zářivka je fakt stará takže už to snad nebude ani těch 15 w.Asi koupím nový kryt a dám tam něco aby to bylo cca 1 W/L a hodně to zastíním nějakou plovoučkou.
Děkuji za odpověď
Já se přikláním k tomuto názoru. Vlepil jsem do krytu alobal a ve spojení s 15W zářivkou je to naprosto dostačující pro 54l nádrž.
Rozsivka je typicky problem novych akvarii s jeste nefunkcni nitrifikaci. Muze se objevit i po leceni ryb a pak po opetnem zabehu zase mizi.
Takze prvni po cem bych sel, je filtr. Co to je presne zac? A jak dlouho tam je, neni treba nove nainstalovany, ze sis chtel pomoct po nejakem slabsim?
Ohledne svetla, muzu Ti rict, ze nad 54l akvariem ve stylu low-tech (bez pridavani CO2 a silnejsiho hnojeni) uz je 2x15W zarivek s reflektory ci i jen odrazivou plochou pod nimi moc. 15W staci a pokud chces vic a nemas reflektor, vylep kryt pod zarivkou odrazivou folii a uvidis, ze to bude stacit.
Osobně bych tu stávající vyměnil za novou třípásmovku a event. řešil odrazový reflektor, jako posílení intenzity. Je třeba si uvědomovat souvislosti a když se přidá n světle, bud to chtít posílit i přísun živin, aby to bylo směrováno pro rostliny a ne pro řasy.
0 29.05.2014 17:48 Matsy Dobrý den,mám problém s rozsivkami mám 54l akvárko a mám tam dost starou zářivku která má snad nějakých 15 W nejspíš to je málo ale do budoucna kolik W bych měl na 1 L?
děkuji za odpověď

Starší reakce
tak já se k tomu taky vyjádřím, když už jste zmiňovali moji nádrž. 2 zářivky s reflektory podle mě na takto velké akvo stačí, sám mám v provozu většinou jen 1 nebo 2, 3 najednou mi svítí jen asi hodinu denně a to ta třetí je jen 35w. A je tam hlavně proto, abych do akvária viděl, i když nesvítí ty 80w. Protože s nima svítím podstatně méně, když jsem to někde počítal vyšlo mi, že svítím 12h denně průměrně asi 0,3w/l a kytky rostou celkem pěkně. Ty T8 budou lepší, kvůli té délce, jinak od 150cm co mám já je na krajích dost tma, ale když se tomu přizpůsobí rostliny, tak se dá. Ještě bych zauvažoval, jestli by nebylo vhodné koupit 2 samostatné předřadníky, kvůli možnosti svítit zářivkami nezávisle, ráno rozsvítit jednu, po pár hodinách přidat druhou a v opačným pořadí je večer vypnout.

ondrejfojtik napsal: A ten reflektor taky někde koupím nebo je to na lidové tvořivosti?
Asi kus lesklého a správně zohýbaného plechu, že?
Oboji je mozne. Koupit se da, treba takoveto, nacvaknou se a zarivku a ta je nese, sam je pouzivam:
www.levnaakvaristika.cz/…
Nekdo jen kryt vylepuje odrazivou folii ci alobalem, stale je to lepsi nez nic.
U zarivek 1.8m budes mit nejspis s koupi hotoveho reflektoru problem (neni to uplne bezne, aspon co vim), ale da se take dat dva mensi vedle sebe.
T5 a T8 jsou prumery zarivek. T5 je 5/8" (pet osmin palce), T8 je 8/8" (tedy jeden palec, 25.4mm). T5 jsou technologicky novejsi, mivaji vyssi ucinnost, ze stejne energie dostanes vice svetla, ale nemusi tomu tak byt vzdy.
Cislo 865 udava index barevneho podani a barevnou teplotu svetla. 8 rika, ze barvy oproti pohledu na slunecnim svetle rozeznas minimalne na 80% (zarivky s nizsim cislem nez 8 se nevyplati kupovat ani do kancelare), 65 pak barevnou teplotu ve stovkach Kelvina, tedy 65 je 6500K, coz je bile svetlo. Pro priklad 2700K je to, co Ti bezne davaji zdroje svetla v lampickach, aby to bylo prijemne ke cteni, stejne jako tomu bylo u zarovek, proste vecerni (zluta) pohoda.
Už to celkem chápu, díky. Samozřejmě bych to nakoupil a nechal to někoho dát dohromady.
A ten reflektor taky někde koupím nebo je to na lidové tvořivosti?

Asi kus lesklého a správně zohýbaného plechu, že?
Budes potrebovat zarivky a k nim vhodne patice, treba zde:
www.sterix.cz/…
pochopitelne 2ks ke kazde zarivce.
Ze stale davam link na jednu prodejnu, ja uz u nich nakupoval, ale da se to pochopitelne koupit i jinde.
Dale predradnik. Ten prijde mezi zasuvku s ~230V a zarivky. Od predradniku vedou vodice do patic zarivek a flexosnura do zasuvky (proste kablik s koncovkou do zasuvky). Bezne predradniky musis montovat tak, aby byly mimo vlhkost.
Reflektor je vhodne tvarovana co nejlepe pro svetlo odraziva plocha, ktera se montuje nad zarivku a to z toho duvodu, abys co nejvic svetla z tech zarivek dostal do akvaria a nesvitil zbytecne treba na cerny dekl, ale dopravil svetlo kam potrebujes. Rozdil mezi holou zarivkou a zarivkou s reflektorem muze byt ohledne svetla v akvariu klidne dvojnasobny (zalezi jak je reflektor kvalitni), proto je reflektor tak dulezity.
Děkuju za info. Vzhledem k tomu, že jsem totální lama co se týče elektra (nevím co je T5 nebo T8...), tak mám koupit 2x ty 70W zářivky a 1x ten předřadník? (vůbec nevím co to je).
A reflektor znamená jako celé to zářivkové těleso?
Vím, že to jsou pro někoho stupidní dotazy, ale prosím o shovívavost

Jinymi slovy, nejsi zcela rozhodnut

. No a jsme-li limitovani dvemi zarivkami...
Muzes nad to dat 2x80W T5, ktere maji 1.5m:
www.sterix.cz/…
nebo lepe 2x70W T8, ktere maji necely 1.8m:
www.sterix.cz/…
V tomhle pripade maji ty T8 vyrazne lepsi ucinnost, takze to neni slapnuti vedle a samozrejme jsou lepe po delce akvaria. Predradnik 2x70W najdes treba zde:
www.sterix.cz/…
Urcite to chce slusne reflektory, bez nich to bude o nicem.
Cele to ale vychazi jen ze dvou zarivek, necekej buhvi kolik svetla, ale stacit by to mohlo. Ono se da provozovat (vlastni zkusenost) polovicne dlouhe akvarium jinak podobnych rozmeru s 2x30W, ale je to tak nejmene, co je tak nejak jeste unosne (pro cloveka, ktery ma rad rostliny, ale umi i neco ozelet, ze ne vsechno je pod tim pestovat mozne).
EDIT: Volil bych 865, pod barevnou teplotou 6500K vychazel rust rostlin nejlepe, alespon podle jakesi studie, kterou jsem nasel na webu ohledne zarivek.

Ale samozřejmě bych chtěl aby to vypadalo nějak takhle...

V prezentaci není, protože ho zakládám... Nic moc extra tam nechci, anubiasy, echinodory atd... CO2 každopádně primárně nechci, ale kdyby to mělo nějak uvadat, tak bych o tom uvažoval. Řeším taky to, že šířka je 37mm, v podstatě 35mm protože sklo je 10mm. Takže mi tam vyjdou max. 2 zářivky.
Taky nevím, jestli se dají sehnat zářivky 180cm, nejdelší jsem našel 150cm.
No a zajímala by mě watáž a typ světla.
Díky za rady.
Trosku se rozepis o svem zameru. Akvarium v prezentaci nemas, takze absolutne nemuzeme tusit, co od toho cekas, predevsim s ohledem na rostliny. Abych Ti to priblizil, nekdo ceka ze to poroste ja silene a bude to kazdy tyden umravnovat, pricemz cast dna chce pokryt na svetlo narocnejsim kobercem rostlin. A nekomu staci, kdyz mu tam roste par Anubiasu, nejaka ta Kryptokoryna a jine na svetlo nenarocne rostliny. Vyber si zda chces akvarium provozovat jako low-tech nebo jako hi-tech (v podstate zda chces, nebo jsi ochoten, pridavat CO2).
Prosím, doporučte mi zářivky na společenské akvárium 200 x 37 x 55 (d x š x v)
Díky moc
Ještě dodám, že záleží na rozměrech akvária. Ono je rozdíl jestli máš akvárium 150x20(výška)x20 nebo máš akvárium 50x80(výška)x50. Tady ten přepočet W/l platí spíš u tradičních rozměrů akvárií - 60x30x30, 80x40x40 apod.
Jak komu a jak na co. Pro běžný společenský akvo ne vyšší 50cm bych tento ne vždy vhodně používaný přepočet i bral jako dostačující. Na barvičky a koberečky to moc nebude, ale výběr méně a středně náročných rostlin bude solidní.
0 18.05.2014 19:34 lolek25 – stačí to ?
Dobrý večer stačí 0.36 watt na 1 litr vody ?
Starší reakce
Tak koupím jenom trochu silnější-zda se mi málo světla pohledově a trochu víc neuškodí a přijde mi na rostliny málo tak tam dám kapku silnější q uvidíme.Tak dik a čau.
Myslíte Webakva? To bylo určitě myšleno tak, že s ohledem na rostlinnou osádku tam toho světla máte "lehce víc, než by bylo nezbytné".

0 13.05.2014 23:30
acik [416] Víš co je blbé? Já mám 0.4w/l (nebo 0.28, podle toho jaký objem beru) ... vč. CO2 a snažím se hnojit (byť ne EI). A Sid prohlásil, že mám světla moc
Nějaké jednotky wattů bych opravu asi neřešil. Počkej pár měsíců a o pár wattů se to v podstatě změní samo.
Přidat reakci
1 ...... 15
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 18912x