Pogostemon helferi - pěstování
V tom případě je to ok.
To už mám vyřešený veškerý věci co jsem tam dával tím testem už prošli ????
A můžu to tedy třeba v půlce odstrihnout? Já vím
dneska přišla bombaco2 tak až něco vyrozte přesadit rozmnozim a este bych chtěl asi 2 další koupit
Ustřihnout a zasadit.
EDIT- ale na akváriu je ještě pořád co zlepšovat, hlavně co se rostlin týče.
Dobrý den mám pogostemon stellata broadleaf Red a chci se zeptat zda ji můžu v půlce odstrihnout a u půlku co odstrihnu zasadit po případě může mi někdo říci jak přesně tuto rostlinu rozmnožovat dekuju
Starší reakce
Ano, stane se z ní submerzní rostlina.
Ahoj, koupila jsem si pogostemon helferi jen emerzí formu. Můžu čekat, že se z ní pod vodou stane časem submerzní forma? že zachová kořeny uhnije vršek a vyrazí nové výhonky? Děkuji za radu
Starší reakce
Děkuji. Zkusím tedy na draslík myslet hned od začátku, aby se mu u mne dařilo.
P. helferi je relatívne nenáročná rastlina. Čo som si všimol, je náročný iba na obsah draslíka, podľa svetla aspoň 5-10 mg/l), inak som s ním nikdy nemal problémy ani pri nízkej koncentrácii ostatných živín. A ako písal Smetany, počiatočné zakorenenie mu v "low-tech" trvá o niečo dlhšie.
Děkuji za zprávu. Zkusím ho tedy taky.
A děkuji za přesunutí dotazu. Asi jsem před tím špatně hledala
Mám a začal růst tak po měsíci, ale kupoval sem in vitro. Teď sem část řízků dal do nádrže s CO2 a moc se mu nedaří. Uvidím jestli se chytne.
Ahoj, líbí se mi pogostemon helferi. Máte ho prosím někdo bez CO2? A jak dlouho asi trvá, než se začne rozrůstat? Díky.
Starší reakce
Je to môj obľúbený druh stromu a v názve má X, čo je zas moje obľúbené písmeno, preto ten nick
Neviem, či sa to v češtine nejako rozlišuje, ale v slovenčine je (ako Magic poznamenal) Larix, smrekovec (česky modřín), vulgo "červený smrek" to isté...
P. erectus je (pre mňa) o level náročnejší druh ako P. helferi a navyše má trochu iné požiadavky na prostredie (horčík, fosfor a železo, vs. draslík u P. helferi). Aj preto by som sa v tvojom prípade toho P. helferi neobával...
P. erectus je naozaj pekná rastlina (asi aj nenahraditeľná, nepoznám druh s rovnakou textúrou) a tiež mi pripomína nejaký druh ihličnanu, najskôr asi ten Larix
Já jsem měl trošku podobnou zkušenost s Pogostemon erectus. Taky odspoda všechno znekrotizovalo. Ale vrcholy se zachovaly, začaly tvořit kořeny, ty jsem přepíchal, a teď mi ta rostlina dělá radost - nijak se nežene do výšky, je moc pěkná, vypadá jako semenáček modřínu, nebo larixe (ty dva stromy se dost snadno spletou).
Nevím. Jak píše larix, s kořeněním to zřejmě trvá. A potřebuje fakt dobré dno a asi není rostlina na úvod akvária. Jakmile začne po zasazení uhnívat odspoda, je to dost v kelu. Mě žije jeden z mnoha.
Ja ho za veľmi náročnú rastlinu nepovažujem. Čo som si všimol, treba si dať pozor na draslík (v zmysle dostatku), inak podľa mňa bez problémov. A ešte (hlavne u neduživých exemplárov) trvá dosť dlho, kým zakorení, bez CO2 aj niekoľko mesiacov. Potom už rastie relatívne rýchlejšie. Znesie aj slabšie svetlo, len potom má dlhé internódiá a nevyzerá tak dekoratívne.
Pogostemon helferi je náročná rostlina? Mám si ho pořídit?
Možná ... zahubil jsem spoustu těchto rostlin, než se tato jedna chytla. Vyloženě náhodou. Ani jsem nevěděl, že je to kousek P. helferi. Když jsem viděl, že roste, nechal jsem ho být.
Rok stará fotka, je slabě viditelný vzadu
rybicky.net/fotogalerie.php…
Mně se tvoje informace hodí. Mám už třetí měsíc 1 cm kousek. Neodchází, ale ani neroste. Takže asi pořád roste dolů, než začne i nahoru...
Jsem si nevšiml - pardon.
Díky za rychlou odpověď.Takže buď ustřihnout upravit a zasadit nebo nechat zakořeněnej kousek v substrátu a ono to vyroste znovu.
Ja to robím tak, že celú rastlinu odstrihnem tesne (0,5-1 cm) pod úrovňou subsrátu, rastlinu potom skrátim odspodu a vrchnú časť želanej dĺžky potom zasadím. V prípade, že chceš rastlinu rozmnožiť, stačí strihať nie pod úrovňou substrátu ale aspoň cca 5 cm nad substrátom. V tom prípade sa nový rastový vrchol (niekedy viac vrcholov) vytvorí aj na tejto ponechanej časti rastliny.
Pri klasickom skracovaní od vrchu síce rastlina pokračuje v raste ale to miesto strihu je aj po čase dosť viditeľné (výhodou zas je, že po takomto strihu sa zvykne vytvoriť viac ako jeden vrchol).
Ja
mam ale Pogostemon stellata.
Roste mi přes rok z kousku oddenku a stále se drží dole. Asi potřebuje doopravdy dobře zakořenit.
Podotýkám - bez filtrace, bez CO2 a je s občasným (1x za čtvrt roku) jemným přihnojením.
Chci říci, že se dá evidentně pěstovat tak, aby člověk nemusel řešit, jak zkracovat.
Mám tuto rostlinku a celkem dobře mi roste, je pravda že dole jsou vetší rozestupy a čím blíže k hladině tím je pěknější.Chtěl jsem se zeptat jak ho zkracovat.
Starší reakce
Viac svetla znamená rýchlejší rast a teda i vyššiu spotreba živín. Spálenie ako také podľa mňa nehrozí (na vzduchu je to niečo iné kvôli možnému prehriatiu, no nie vo vode).
Ahoj uvedomila jsem si ze to delaji vsechny kytky co jsou moc blizko prednimu sklu mam taM hodne svetla asi jsou spalene ?stalo se mi to i s kytkama jako orchideje ktere byly moc na slunci dik zkusim zitra navstivit obchod a neco koupit
Tak ty kulicky ve dne mam. Zkusim sehnat neco s zelezem jinak ti moc nerozumim jsem sice akvarista delsi dobu ale tohle mi nikdy neslo. Mam osmozovou vodu nevim ani kolik ma pH muze to byt kvuli tomu? Drive jsem mela vodu stredne tvrdou asi tak 7 to pH a nebyl problem.
Dekuju bohuzel jsem na takove veci dost leva a nechci tim veci "pohnojit"
zkusim neco se zelezem..
Dekuju
Podívej se na PMDD. Hotové výrobky moc neumím na můj vkus jsou příliš drahé a nemůžeš ovlivnit obsah použitých živin. I když se tváří že to jsou kompletní přípravky většinou v nich vždycky něco schází.
vaaclav napsal: To tvoje hnojivo předpokládám Dennerle V30 complete neobsahuje makroživiny - dusičnany, fosforečnany a draslík, takže předpokládám že tam ty makroprvky budou scházet.
Dekuji Vaaclave a jake hnojivo byste doporucil nejake bezne dostupne? Mam dobre zkusenosti s hnojivem ke korinkum Ctypto ale nevim co to obsahuje
To tvoje hnojivo předpokládám Dennerle V30 complete neobsahuje makroživiny - dusičnany, fosforečnany a draslík, takže předpokládám že tam ty makroprvky budou scházet.
ahoj vyrostly mi nove ruzicky u pogostemonu ale nektere jsou uplne blede jakoby bile, nevite co tomu muze chybet? treba zelezo? dik
Také mi to tak připadá, rostlina roste do šířky.
No asi tu nemůže být na každou rostlinu zvlášť téma.
Ne to je Pogostemon stellatus 'Octopus' nebo také Pogostemon quadrifolius 'Octopus'
Toto je Pogostemon helferi?
Označil bych ji za normálně rostoucí
.
Záleží na prostoru a množství živin. Mé největší mají zatím listy asi 15 cm. Mám je vzplývající. Brát živiny ze substrátu, možná by rostly ještě líp.
Obrázek kvalitnější:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Tak jen pro info, ta potvora roste ještě rychleji než Bahnatka, už jsem stříhal vršky a přesazoval, za chvíli budu muset vyhazovat. Myslím že by si zasloužila i opravu ve zdejším Atlasu a to růst velmi rychlý . Podobně se o ní vyjadřují i na zahraničních webech.
Starší reakce
To je maximum nikdy jsem tak velké neměl.
Děkuji za odkaz a radu, při srovnání dle Tvých fotek mám tedy zjevně už submerzní formu a podle popisu je to pěkný plevel
20 cm dlouhé listy v tom mém 112 l plivátku
Před týdnem jsem koupil příbuznou rostlinu stejného rodu a prosím o radu. Myslíte že se už jedná o submerznį formu (nerozpadá se, snad i trochu povyrostla). Pokud jí ustříhnu vršky - přežijí to spodky a znovu obrazí?
Starší reakce
Koukám Martine že jsi tu nový tady musíš koukat na datum to není facobook.
Je to stonkovka. Stříhají se pouze stonky, na nové samostatné rostliny.
Starší reakce
Som si aj myslela
Ale dúfala som v iné riešenie
Přidat reakci
[1] ...... 5
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 9722x