Pogostemon helferi - pěstování
jsi asi klikař. mě to nešlo. a přitom mi tam kvetou běžně echinodory

já mám pogo od aqua daho a je v pohodě... rosté krásně... za 3 týdny přešel z emerzního do submerzního růstu a mam ho plne akva... je v me prezentaci, tak se koukněte sami

jedine co potrebuje je dostatek světla a živin...
zkoušel jsem ji několikrát, od daho neroste, od dennerle neroste, rataj neroste...prostě jim opadají listy a chcípnou, jediní kteří prodávají pogostomon který se mi chytil byli aquamaster.cz byli i na burze v úvalech, tam jsem od nich koupil i mechy na kořenech a vše roste naprosto úžasně

O těchto rostlinách sem četl již před nějakou dobou u Rataje ,http://www.rataj-spk.cz/ vlevo ve sloupečku jsou: - Nové rostliny:
Utricularia Graminifolia
Monosolenium Tennerum
Pogostemon Helferi
Pogestemon jsem zasadil pro rozjezd akva s Hygrophilami,Vallisneriami,Limnophiliami a Cryptocorynami do jemné čedičové drtě. Není vůbec náročý na pěstování, do třech týdnů se zbavil emersních listů a docela pěkně roste jak popisuje Roman. Přihnojuji PlantaMinem,1x týdně asi 1/3 doporučeného množství po výmněně vody. CO2 zatím vůbec nepoužívám, přitom mám poměrně vysoké Ph = 7,8 a nízkou uhličitanovou tvrdost KH = 2-4 mg/l. Zato crytocorynám tahle voda vůbec nesvědčí, neujmula se mi ani jedna.
Pogostemon, je dost tazko pestovatelna rastlinka..
Potrebuje zabehnute akva, a vyvazene mnozstvo zivin atd..
O svetle a pripadnom CO2 nejdem ani pisat, to je samozrejme uplne jasne..
Pri nedostatku svetla Vam sice porasite, ale bude sa tahat do vysky a bude to vyzerat ako palmicka, u mna to tak bolo, tak som to musel podarovat dalej..
Pri dostatocno osvetleni, zivinach, co2 rastie pekne, mnozi sa a taha sa pekne popod strk, vyrastaju len tie sisate vrcholky a vyzera to super..
Drzim palce..
Mě roste tahle rostlinka báječně. Taky jsem měl z aqua-daho emerzní a chytilo se všechno co jsem zasadil. Teď sním mám, ale problém. Něco jí chybí a nevim co.

Nově vyrostlé listy jsou úplně bílé, nevíte někdo co mam hnojit? Jinak všechny ostatní rostliny jsou bez problémů. Hnojim JBL Ferropol..
Ahoj, řešil jsem podobný problém a nakonec jsem zasadil rostlinky tak jak byly bez zastříhání. Během asi cca 3 týdnů byly stonky plné mladých "růžic" s kořínky. V ten moment jsem je ostříhal a zasadil samostatně a původní stonky jsem vyhodil. Vše teď roste perfektně.
...clovece pozeram ze ten prechod je pomerne narocny...najviac ma zaujal ten rozdiel emers-submers...
...hned ma napadla Hygrophila difformis

tam je rozdiel tiez "obrovsky"
...ale asi ti neostava nic - "len" to risknut...
to netuším. počkám na další názory
Když se dívám na ten emerzní pogostemon, není možné ho převést na podvodní verzi tak, že se nechá ponořená jenom jenom spodní půlka a dole začnou růst podvodní listy? Aby se předešlo té fázi, kdy shodí pod vodou všechny listy a téměř chcípne.

ahoj,
vcera jsem zakoupil Pogostemon. Muzete mi nekdo poradit jak ho zasadit. jestli cele stonky tak jak je anebo je zastrihnout (viz foto)
diky
Přesto bych počkal, skoro nic z ní nezbude, ale je možné že poroste.

Roste pomaleji, ale jinak velice dobře. Emerzy z A-D byly ve výborném stavu.
Ahoj! Tak jak tyto rostlinky rostou? Rozrůstají se? Nedělají nějaké problémy? Mám v pkánu jich od A-D pár obkednat, tak sháním nějaké informace.
Díky H.

www.akva.sk/…
Ruzovi spise pri submerznim pestovani...Dostatek svetla a zivin zaruci naruzovelou barvu listu.
Ja ho mam od Daha asi mesic a roste mi docela dobre i kdyz prvni 2 tydny to byla bida.
0
09.11.07 12:51 Sidonius Effouš: Pokud by se Urticaria graminifolia i Pogostemon helferi objevily v nabídce českých pěstitelů, bylo by to velmi příjemné oživení našich nádrží...
Pogostemon helferi jsem dnes koupil - je v nabídce AQUA-DAHO.

Rozdavala ji Christel Kasselmann v Brne na na oslave 100.let spolku Cyperus Brno.Vim,ze slovaci byly ti,kteri toho odnesli hodne

.
Tema o Pog.helferi
www.akva.sk/… jsou tam i nejake fotky.
Jinak sehnat se da jedine z Polska,Nemecka a jinych evropskych zemi.Cena kolem 30 Eur (pry).Preprava a dovoz nebude asi taky levny.
citace Rejpala: Když už jste u stonkových rychlerostoucích rostlin, rád bych doporučil do vaší pozornosti dvě pro akvária velmi perspektivní rostlinky, které jako zajímavé novinky představila na své druhé přednášce C. Kasselmannová v Brně.
První je Utricularia graminifolia (bublinatka), která se podle autorky velmi dobře uchytí např. po "nacpání" do vyvrtaných děr v kořenech apod.
Druhou je Pogostemon helferi původem z Thajska, kde údajně roste na vápencích, takže tvrdá voda našich veřejných vovovodů by jí mohla vyhovovat. Této rostlinky po přednášce rozdala značný počet vzorků z vlastního akvária, mezi českými a slovenskými akvaristy už nasazená je. Jaká bude úspěšnost, se teprve uvidí. Roste však prý velmi dobře.
Přidat reakci
1 ...... ...... [5]
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 10095x