Pogostemon helferi - pěstování
Bavíme se o konkrétní fotce. Už teď je větší než mám já v akváriu po poměrně dlouhé době.
Hlavní je přijít na to proč vypadá tak jak vypadá.
poroste, ale hodně pomalu a musíš solidně hnojit do vody
Zdravím, nějaký čas už sleduji v jednom obchodě, jak mají pogostemon navázaný na kamenech. Pokud mluvíte o mohutném kořenovém systému - je to mimo nebo poroste, pokud ho navážu na šutr nebo kmen? Děkuji.
Pogostemon helferi je nejhezčí, když neroste moc do výšky, ale obráží.
to je fakt, jen je třeba nechat narůst opravdu velké a zdravé vrcholky a to kytka zvládá líp s velkým kořenovým systémem, takže rada je pořád stejná - čekat
Je to stonková rostlina takže i když obrazí nebude vypadat nijak úžasně.
obrazí, ve starém akva mi dělala to samé skoro půl roku, pak začala růst jak šílená. Není to úplně vhodná kytka do akva a občas to trvá než začne normálně růst
Já bych řekl že asi už neobrazí. Emerzní forma vypadá úplně jinak. Zřejmě ti něco za ty dva měsíce došlo. Takže bych zjistil co a rostlinu zkrátil vrchní řízek znovu zasadil a ten zbytek znovu obrazí pokud tedy zjistíš příčinu jeho stagnace.
Ok dám mu čas snad obrazí
dej mu čas, mě v akva dělá to samé
Starší reakce
Ono pomerne dlouho trva, nez se rozjede. Ma docela velky koreny. Ve vetsim akvarku mi slusne jela i bez CO2. S CO2 jsem ji mel v krevetkariu za chvili plny akvarko.
To akvarko mas zalozene mesic. I kdyz mas zasobni substrat, ono se akvarko chova jinak po zalozeni a pak dal, jeste to nebude buhvi jak stabilni. Proste je mozne, ze to jeste nejde a pak to pujde. Kdyz jsem zalozil akvarko, nektere rostliny nastoupily celkem rychle a jinym se moc nechtelo. Ted je to skoro opacne
.
ty už máš submerzní dávno..emerz vypadá jako úplně jiná kytka
Udělal jsi to dobře..takhle se dá množit..vršek odstřihnout a zapíchnout..on kořeny pustí a máš novou rostlinu
jo to znám, v jednom akva mi jde, v druhým ne. Stejná voda, stejný dávkování co2, stejný hnojení. Jen světlo asi nebude stejný.
Nemáš ho ve stínu? Chce prohnojený dno, dostatek co2 a světla. On dlouho vypadá jako že nejede, ale vytváří si kořenový systém. Ale pokud bledne, tak to mu bude chybět nějaký prvek:
maniakva.sweb.cz/… Já se obávám,že pogostemon potřebuje klasické co2
,mě taky nejde
Starší reakce
cawko.. tak ja som ju zohnal v sali a objednali ju od firmy
www.tropica.com..do tyzdna dosla a hned submerzna forma.. sice bola drahsia, tak dufam, ze sa ujme..
Starší reakce
ono to nejni vzdy jen o svetle.... pouzivam tripasmovky, co2, vapenec (mekka prazska voda) a jilovy hnojivo do dva a vcelku mi dobre roste... mel jsem i ostatni pačule - hvezdnata mi z nejakyho duvodu prestala jit, ale vzprimena mi jde lip nez ta Helferova, tu musim prikurtovavat ke dnu, mam qauclay....
pokud nechces resit ziviny a dalsi faktoru tak nezbyva nez to zkusit, poroste/neporoste
0 25.04.2011 23:39 0 Důležité je světelné spektrum. Pod i silnější 23w bílou 'úsporkou', nebo bílou 36w zářivkou i při nízké hloubce vody Pogostemony a mnohé další druhy rostlin 'nejdou', jen bují a obroste je řasa, často vláknitá. Příspěvků, jaké vhodné světelné zdroje použít pro vodní kytky lze ve fóru dohledat.
Starší reakce
0 02.02.2011 12:05 Ghorien – Re: Djimmy
takže nechat ve vodě zasazenou a čekat na nove vyhonky co se udelají mysto puvodních listku pak je zastípnout a zasadit je to tak
Je třeba čekat.Tohle je emerzní forma.Já ho mam asi 14 dní a už se dělají krásný kadeřavý růžice,zatim mají velikost tak do 2cm.Původní listy postupně opadají.Na fotce je Pogostemon zrovna v přechodu
0 01.02.2011 23:08 Ghorien – Pomoc
Zdravím.chtěl sem se zeptat dnes sem si koupil rostlinku Pogostemon helferi mam ji ve stavě viz video
www.youtube.com/… potreboval bych poradit jak ji namnoži aby vypadala jak má tj
www.plantacquari.it/… prosim tedy o radu jak toho docilit
Starší reakce
Tak už více než týden dávkuji do akvária k JBL Ferropol také JBL Ferropol 24. Dávkuji dvojnásobek doporučené dávky a na pačuli žádné změny. Pořád bělá a zdá se mi že víc... Tak já nevim
Starší reakce
0 21.07.2010 22:28 Lubomír – Re: Joseph
Myslím si, že to je otázka času. Objevily se panašované Anubiasy, Gymnocoronis spilanthoides, Echinodory. Možná to bude dříve než se nadějeme.
...pokud by to byla barevná mutace...
To by byla nádhera!
Na druhé straně, pokud by to byla barevná mutace, jako autor by měl nárok na popsání. Už to vidím, jak by se angláni a němčouři popasovali s českým názvem Strakáček, Paleček nebo taknějakpodobně.
Hezky to vypadá, ale "zdravé" to není.
S tím Fe je to na prdlačku... Napsal bych vám - změřte Fe, ale problém je, že i když Fe nenaměříte, ještě to nemusí znamenat, že ho nemají kytky dostatek...
Ale jak jsem napsal - zkusil bych ho lehce přidat.
Nevim co je to. Mam obědnané ještě hnojivo JBL Ferropol 24, tak se pak uvidí. Tady je fotka... Ale vypadá to docela hezky
0 21.07.2010 11:19 Sid [6685] - Rostliny ...Myslím, že nedostatek železa to neni, protože...
Uvádí se, že Pogostemon helferi vyžaduje střední až vysoké osvětlení, dostatek železa, dusičnanů, draslíku, hořčíku a také fosfátů. (K pH, tvrdosti a teplotě vody je vcelku tolerantní.)
Přihnojujete JBL Ferropolem a bahnatka se "spravila"... Otázkou ale je, jestli je železa dostatek i pro pačuli?!
Jak píše Pepan - světlé zbarvení listů by svědčilo o možnosti, že ho dostatek není.
Podobně ale reaguje tahle kytka na nedostatek světla, ovšem to se obvykle projeví i protahováním internodií...
Zkusil bych si pohrát s tím železem.
Panašování vzniká nedostatkem chlorofylu v pletivech. Rostlina pak má částečně nebo úplně bílé nebo žluté listy. Pod vodou to panašování někdy mizí, jako třeba u Echinodorus cordifolius Marble Queen. Nikde se mi nepodařilo zjistit, proč to tak je. Pro představu přikládám fotku panašovaných Anubiasů lanceolata. Omlouvám se za kvalitu fotky, je to narychlo děláno mobilem.
Myslím, že nedostatek železa to neni, protože když bylo železa nedostatek měli rostliny Limnophila sessiliflora bledé vršky, které teďka jsou pod hladinou pekně zelené až do hněda. Co je to zač? Ta panašovaná forma?
Pogostemon mám v malé karanténní nádrži a je pořád v košíčku v kterém jsem ho koupil. Zatím pořád roste a není na něm vidět žádný problém.
Buďto jste šťastlivec, kterému se objevila tzv. panašovaná forma, nebo by to mohl být nedostatek železa.
A nikdo nemá takovej problém jako já? Nové listy rostou bílé? Proč?
Nejsem klikař, prostě jsem mu nastavil dobré podmínky...a to pouze ve 12l akvariu
u Vás musí růst taky
máte mnohem vychytanější akvária než já
Byla to bombovní kytka. Nasazená u bazénu s viktorií. Škoda, že arboretum od roku 2000 výstavní skleníky nemá a do depozit návštěvníky nepouští.
...vytvářel spousty mladých... Krásné umírání...
Taky si myslím.
Si pamatuji, že kdysi měli v arboretu v Novém Dvoře u Opavy Echinodorus macrophyllus, který měl něco přes metr a současně kvetl a v uzlinách vytvářel spousty mladých rostlin. Krásné umírání.
...přitom mi tam kvetou běžně echinodory...
Nj, ale echinodory kvetou, když cítí, že se blíží konec, ne?
jsi asi klikař. mě to nešlo. a přitom mi tam kvetou běžně echinodory
já mám pogo od aqua daho a je v pohodě... rosté krásně... za 3 týdny přešel z emerzního do submerzního růstu a mam ho plne akva... je v me prezentaci, tak se koukněte sami
jedine co potrebuje je dostatek světla a živin...
zkoušel jsem ji několikrát, od daho neroste, od dennerle neroste, rataj neroste...prostě jim opadají listy a chcípnou, jediní kteří prodávají pogostomon který se mi chytil byli aquamaster.cz byli i na burze v úvalech, tam jsem od nich koupil i mechy na kořenech a vše roste naprosto úžasně
0 19.07.2010 01:19 MatroneK – Re: BarbarOSA
O těchto rostlinách sem četl již před nějakou dobou u Rataje ,http://www.rataj-spk.cz/ vlevo ve sloupečku jsou: - Nové rostliny:
Utricularia Graminifolia
Monosolenium Tennerum
Pogostemon Helferi
Pogestemon jsem zasadil pro rozjezd akva s Hygrophilami,Vallisneriami,Limnophiliami a Cryptocorynami do jemné čedičové drtě. Není vůbec náročý na pěstování, do třech týdnů se zbavil emersních listů a docela pěkně roste jak popisuje Roman. Přihnojuji PlantaMinem,1x týdně asi 1/3 doporučeného množství po výmněně vody. CO2 zatím vůbec nepoužívám, přitom mám poměrně vysoké Ph = 7,8 a nízkou uhličitanovou tvrdost KH = 2-4 mg/l. Zato crytocorynám tahle voda vůbec nesvědčí, neujmula se mi ani jedna.
Přidat reakci
1 ...... ...... [4] 5
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 9722x