Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Podložka pod akvárium

 

NápovědaFórum » Technika » Akvária 

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Podložka pod akvárium
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2024 22:29 Žena Starka [248] Re: afc1886
Zajímavé. Ale já bych z toho asi nespala. :-D A neustále bych kontrolovala, zda akva je v pořádku a pokaždé, co bych se vracela domů, tak bych počítala s vylitým akvárkem. Jsem po$era. Mimochodem víme, jak u těch akvárek "ve vzduchu" je tlusté sklo? Předpokládám, že i toto je jeden z faktorů ovlivňující pevnost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   18.02.2024 20:13 Muž hbboy [8] vyřešeno
V pohodě vyřešeno. Já jako začátečník, který chce použít spodní rámeček již vím, že podložku koupit a dát jí na skleněné dno - o trochu menší než je rámeček cca 5 - 10 mm, aby v případě zmáčknutí měla podložka kam uhnout. Až to koupím tak to nafotím a vložím, aby bylo info pro další začátečníky jako jsem já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.02.2024 16:04 Muž Sha [500] Re: afc1886
Zrovna Juwel dává podle velikosti akvária jednu nebo dvě podpěry. Ale nechat viset vlastně celé dno ve vzduchu s oporou jen na krajích mi přijde jako velký risk.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2024 15:36 R Muž afc1886 [14684] Re: hbboy
Já osobně jsem měl jen jedno akvárium s rámečkem a tam jsem podložku neměl. Za zmínku stojí i to, že šlo o 60 l akvárium.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2024 15:29 Muž hbboy [8] Re: afc1886
Ano přímo na stránkách výrobce v Portugalsku je napsáno, že vyžadují podložku. Jen mě zajímalo jak ji aplikovat. Rataj dovozce mi napsal že podložky nedávají. Tak si vyber ????
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2024 15:04 R Muž afc1886 [14684] Re: hbboy
Není lepší napsat přímo výrobci? Co si tak pamatuji, tak někteří výrobci měli přímo napsáno, že pod akvárium s rámečkem se nic nedává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2024 13:38 Muž hbboy [8] Re: Sha
Jo jo díky za obrázek. Přesně takto to chci použít. Jen se o tom nikde moc nepíše ani na youtube sem to nenašel. Tady asi 12 let zpět píšou, že tam není třeba nic dávat. Pak tuším 10 let zpět uživatel měl dno ve vzduchu a prasklo mu. Tak za mě tam tu ogininál podložku dle tvého obrázku dám. Ať je tam tepleji a sklo není ve vzduchu. Takto ten rám byl přesně včera v Super Zoo u toho Eheim 180. Volgu 180 jsem někde foto na zahraničním foru viděl, ale ted ho nemůžu najít. Je to řešené přesně jak píšeš na obrázku. Jen Juwel RIO má na středu rám zpevnění a tam se podložka dávat nemá. Dále Juwel RIO 180 má snad jen 6 mm sklo - což moc nechápu, proč to tak vyrábí. Včera ten Eheim 180 to světlo v tom setu - taková uzoučká lištička - pro zasmání. Tento set bych tedy taky nechtěl. Jinak designově tyto bílé sety jsou super. V úterý už akva naskladní, tak snad budu brzy zakládat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2024 13:21 Muž Sha [500] Re: hbboy
Fotka k příspěvku Nepamatuju si jak je zespodu rámeček profilovaný. Při výšce podložky mám mezi skříňkou a rámečkem mezírku. A komplikovanou metodou (strč něco do té mezery) jsem zjistil, že na délku i šířku je podložka všude o 1cm kratší i užší než rámeček. Zkusím to nakreslit, popisuju to hrozně složitě.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2024 12:54 Muž hbboy [8] Re: Sha
V pohodě, to jsem někde stáhnul. ALe souhlasíme, že tedy podložku použít, aby sklo nebylo ve vzduchu. Ale podložku seříznout na velikost skla. Akvárium bude stát na rámečku a sklo nebude ve vzduchu, ale bude pouze pod sklem originál podložka, která asi i výškově vyhovuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2024 12:45 Muž Sha [500] Re: hbboy
Akvárium na fotce není Volga nýbrž Fusion. Jak je dělaný rámeček u něj, nevím.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2024 11:51 Muž hbboy [8] Re: Sha
Super, takže si potvrdil mou teorii, tuto tenkou podložku dát jen mezi sklo a skříňku. Menší rozměr než je rámeček - dát jen do rámečku. Nedávat i pod rámeček.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.02.2024 11:45 Muž Sha [500] Re: hbboy
Já jsem si změřil vnitřní rozměr rámečku a podložku uřízl s cca centimetrovou vůlí. Hlavně si nechte podložku nejdříve narovnat, když má paměť se srolovat tak bude hoňka jí pod akvárium dostat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2024 10:20 Muž hbboy [8] – Podložka
Fotka k příspěvku Pročetl jsem celých 10 stránek - vlákno je i 15 let staré a prosím o odpověď. Kupuji Akva Volga 180, který má stejně jako akva Eheim 180 spodní rámeček, který chci použít, aby to bylo designově se stolekm. Včera jsem viděl Eheim 180 naživo v prodejně a stejně jako Volga je akva ve spodním rámečku a celé dno je ve vzduchu cca 5 mm. Vím, že Juwel RIO má ještě uprostřed vzpěru na dně a tam se nesmí používat podložka. Naopak Aqaatlantis na svých stránkách doporučuje podložku. Rataj jí prý nepoužívá, ale do objednávky mi jí přihodil. Ted dotaz - jak podložku použít ?
www.rataj-spk.cz/…

Dle mě akva je 100 x 40 cm, rám třeba 2 cm, proto podložku vystříhnu a zmenším jen pod sklo - rozměr např. 96 x 36 cm ?

Druhá možnost dát pod celé akva i s rámem - což je dle mě blbost, naopak podložka bude vidět a škvíra mezi stolkem a sklem bude stále 5 mm. Za mě tato varianta o ničem dávat podložku pod plastový rám a pak je zbytečné jí i kupovat, když dno bude pořád ve vzduchu. Na foto je zřejmě podložka jen pod sklem, proto sedí rámeček přímo na stole bez škvíry.

Díky za odpověď, kterou jsem se zde uplně přesně nedočetl a na youtube to nemůžu najít.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.09.2021 11:50 Gazva Re: Mája123
To tam daj radšej tu karimatku, miralon... ako ti radia, alebo kľudne obstrihni kus starého koberca ak máš (bez problémov som videl u pár akva / menších)...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.09.2021 10:04 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Mája123
Mám karimatku pod 460 l skoro pět let a naprosto v pohodě. Funguje, je to tenké a vypadá to dobře i bez oblepování.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.09.2021 22:57 Žena BBchory [858] Re: Mája123
Já mám karimatku pod 200l a naprosto v pohodě. Jde jen o to, aby se srovnaly případné nerovnosti podkladu, a aby tam nebyl kamínek, co tlačí na sklo. Po napuštění akvária budeš řešit jiné věci, na omotávání černou páskou nebude čas...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.09.2021 22:26 Muž Lojza007 [1204] Re: Mája123
Ten polystyren bude vypadat hrozně, doporučuju mirelon z hobbymarketu nebo jeho dražší variantu přímo v akvaristice. Pro 80l akva to bude za pár kaček.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2021 21:02 Žena Mája123 [54] Re: afc1886
Jsem na zlinsku. Jako jasne ani já nemůžu říct, že by se mi to líbilo, ale akvarko má cerny kryt, tak jsem plánovala vzít to nějakou cenou barvou nebo páskou. Že by to pak na první pohled ze předu nešlo znát. Z boku neřeším, tam bude skříň na jedné straně a dobudoucna betarko na druhý strane. Já se právě bojim,že karimatka nebo tak něco je malé, slabe, ale třeba jsem jen paranoidní. smich
Uz tak prubezne čumím po různých potřebách do kuchyni a koupelen, ale to má zase všechno nějaký květinový potisk a tak, to jsem tam kde jsem byla. Pravda, že něco černého by k tomu šlo nejlip.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2021 19:13 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Mája123
Použít se to dá. Akorát si uvědom, že je to tzv. na furt, později se to bude špatně vyměňovat a budeš na to koukat ty. Mě osobně se polystyren pod akváriem moc nelíbí, vždycky to vypadá blbě. Poohlédl bych se třeba po nejlacinější karimatce nebo ten miralon, prostě něco tenčího...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2021 18:56 R Muž afc1886 [14684] Re: Mája123
Fotka k příspěvku Jestli bydlíš někde v okolí Karviné nebo Ostravy, tak mi napiš SZ a já ti daruji kus mirelonu přesné míry. Jestli bydlíš někde dál, tak bych na tvém místě skočil do nějakého hobby marketu a koupil to tam.
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2021 17:39 R Muž Anthrax [4780] Re: Mája123
Ten rozdíl výšek nevypadá nijak dramaticky. Já bych na to akvárko dal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2021 16:09 Žena Mája123 [54] – Polystyren
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, prosím o radu.
Můžu pod akva 80l dát polystyren ale dva kusy. přičemž jedna část je o kapku tlustejsi? Zároveň mi to vychází tak, že vlastne nevychazi. hmm Muze být mezi těmito dvěma kusy mezera 1cm?

Nějak se mi nepodařilo sehnat lepší kus polystyrenu, tak to tady řezu ze zbytku.

Děkuji :-)
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.08.2021 15:40 Muž jisyko [48] Re: Rybicka
To je správně, že je podložka o pár mm kratší. Až napustíte akvárium, tak se podložka váhou akvária roztáhne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.08.2021 06:45 Muž _Rob_ [80] Re: Rybicka
Ničemu to nevadí.. Je to pár milimetrů. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   11.08.2021 13:42 Žena Pavla28 [210] Re: Rybicka
Neboj vydrží to, z toho si nemusíš dělat starosti ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.08.2021 18:08 Rybicka – Kratsi podlozka nez akva
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte,jdu si pro radu zkusenejsich.. Myslite, ze je ok, kdyz je podlozka cca o 4mm kratsi nez akva? Mam akva 60*30, koupila jsem podlozku 60*30 a docela koukam, ze je o dost kratsi .. cekala bych spis opak, ze si tech par mm oriznu..
Vydrzi to? :-D nejaka rada zkusenejsich? Dekuji.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2021 10:06 R Muž afc1886 [14684] Re: Martin
Nebál bych se toho. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.08.2021 09:54 Martin – ulozenie akvaria
Fotka k příspěvku Ahojte.Mam 640L akvarium polozene na tvrdenom polystyrene, lenze kraje su trosku cca 2mm mimo. Bude to casom problem? ako sa to da vyriesit
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2021 15:09 Žena Betus [3] Re: Yirka
Dik, ani som nevedela ako sa volá. :-D
Takže dam dvojmo. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2021 14:55 Muž Yirka [9126] Re: Betus
Mirelonovou podložku mám pod nádrží asi 12 let.
Vzhledem kvyšší hmotnosti mám dvě na sobě.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.06.2021 14:50 Žena Betus [3] – Môžem dať toto ako podložku pod akvárium?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mohla by som dať takúto podložku pod akvárium, dáva sa to pod podlahy, je to tenke nejake 3 mm. Materiál niečo medzi penou a polystyrénom. Skrinku pod akvárium mám stavanú na mieru, rovnú, len dekor na skrinke je cítiť pod prstami.
Akvárium 60x45cm.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2020 22:22 Muž chameleon [63] Re: ctibum
Jasné chápem smich skúsim sa spýtať priamo na stránke, uvidíme čo odporučia
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.11.2020 21:49 R Muž ctibum [6910] Re: chameleon
Většinou tyhle sety s rámečkem mají výslovně v návodu napsáno, že podložku ne. Nicméně i přesto pod "61" podložku mám, protože "jestli to poškrábe nábytek, tak si mě nepřej" a žádný vliv na funkci zatím po třech letech nepozoruji...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2020 21:43 Muž chameleon [63] – Podložka pod akva
Ahojte, potrebujem radu ohľadom podložky pod akvárium. Mám v pláne kupovať pravdepodobne tento set www.rostlinna-akvaria.cz/… a rozmýšľam nad podložkou. Je potrebná? Nebude prekážať tomu rámčeku pod akva? Ďakujeem :-D

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2020 14:27 Muž Lister [169] Re: permon
Většinou nejde o akvarium ale konstrukci skříňky, kdy rámeček má koncentrovat tlak na místa, kde se většinou stýkají bočnice a výztuhy s horní deskou. Pokud ti jde čistě o akvarium, které chceš dát na jinou skřínku, tak se podložka použít dá - problém je ale v tom, že ten rámeček ji stejně v kontaktních místech stlačí na minimum a tak je její izolační funkce prakticky nulová. Osobně rámeček dávám většinou pryč a používam podložku uříznutou z jogamatky nebo něčeho podobného.

No a naopak ještě k Juwel skříňkám - dají se použít i na jiná akvaria, ale doporučuje se mezi akvarium a skříňku dát ještě jednu desku, která rozloží tlak - takto mi to aspoň radil prodejce, který ty skříňky používá pod svá akvaria.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2020 10:17 Muž Pantheon [85] Re: permon
Juwel podložky pod svá akvária,pokud jsou i s juwel skříňkou nedoporučuje,mám akva set od Tetry s rámečkem a taky jsem se dočetl že podložka nee palec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2020 10:16 Muž jarovo [1695] Re: permon
Juwel podmienuje záruku tým že tam podložku nesmieš mať. Určite to budeš mať uvedené v papieroch k AQ.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2020 10:10 R Muž afc1886 [14684] Re: permon
Jak píše Zip, někteří výrobci pod rámeček nedoporučují dávat podložku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.02.2020 09:53 Muž Zip [277] Re: permon
Mám RIO180 od Juwelu, má plastový rám a nic dalšího se tam nedává. Rám dle návodu leží přímo na stolku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2020 03:11 permon – Podložka pod akvárium
Máte zkušenosti s podložkou pod akvárko které má rámeček od výrobce? Jestli pod to akvárko stačí pěnová podložka např. karimatka ?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.01.2020 21:47 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: jiri609
1. O ostatních stěnách tu nezaznělo ani slovo, zda jsou nějak zateplené nevíme (já je třeba zateplené mám, i čelní sklo).

2. Tepelné ztráty probíhají plochou. U skla je to podle tloušťky ~ 5 - 6 W/m2K. Polystyren má λ někde mezi 0.030 - 0.036 W/mK, což představuje přibližně 3 W/m2K u 1 cm silného polystyrenu, ale jen 0.66 W/m2K u 5 cm silného, což je pětina (u 10 cm silného jen 0.3 atd.). Čili přidání 1 cm polystyrenu sníží tepelné ztráty dnem přibližně na třetinu, přidání 5 cm přibližně na desetinu.

3. Izolační vlastnosti vlhkého substrátu vůbec nemá význam do kalkulace započítávat, suchý písek má λ 0,95 W/mK, to je přibližně třicetina (čili třicetinásobek tepelné vodivosti) oproti polystyrenu. Mokrý bude ještě mnohem horší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2020 20:37 Muž jiri609 [91] Re: _ucx_
poznámka zbytečná, ale nedá mi to. Izolace jedné stěny, tedy 1/6 povrchu, tedy cca 20% plochy (a to přeháním) má nějaký význam? A to ještě plochy, kde je vrstva substrátu, tedy také vlastně izolace....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2020 20:27 R Muž ctibum [6910] Re: _ucx_
_ucx_ napsal: v nádrži 30 stupňů a v místnosti třeba 17
To ale nebude standard většiny akvaristů, řekl bych... hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2020 19:42 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Yirka
Když máš v nádrži 30 stupňů a v místnosti třeba 17, tak už to k podmínkám té fasády nemá zase tak daleko (třeba dneska je to víc než polovina tepelného spádu, tj. rozdílu mezi teplotami uvnitř a vně budovy). A lepší investovat do výbavy, ryb, rostlin apod., než do kilowatthodin... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.01.2020 18:57 Muž Yirka [9126] Re: _ucx_
To máš sice pravdu, ale izolace akvária v místnosti není venkovní fasáda. Na to je ten cenťák v pohodě. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2020 18:25 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Yirka
Pokud to má sloužit jen jako podložka, tak ano. Pokud to má sloužit i jako tepelná izolace, tak tam je každý centimetr navíc sakra znát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2020 17:29 Muž Yirka [9126] Re: Filous
Podívej, když ti to nevadí, tak to ničemu neškodí. Mně by to prostě připadlo divné.Napsal jsem 1 cm, osobně bych dal 0,5.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.01.2020 16:43 Filous Re: Yirka
5cm mám po ruce, nechci kupovat balík 1cm kvůli jedné desce. Je nějaký praktický důvod, proč ne? Blbě to vypadat nebude, z boku to schovám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.01.2020 23:25 Muž vlka [3447] Re: Filous
A nebude to vypadat hezky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   11.01.2020 22:29 Muž Yirka [9126] Re: Filous
5cm je zbytečně, až nepřirozeně, vysoká podložka. Stačí 1 cm.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 12 13

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 14584x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3588