Přihlásit se RYBICKY.NET »

Co je to za plže?

NápovědaFórum » Další živočichové » Plži 

Co je to za plže?
https://rybicky.net/clanky/1055-plzi-v-akvariu-i
https://rybicky.net/clanky/1062-plzi-v-akvariu-ii
https://rybicky.net/clanky/1088-plzi-v-akvariu-iii
https://www.schnecken-und-muscheln.de/

Toto téma slouží výlučně k určení druhů plžů. Je-li plž správně určena, pak další otázky (např. k jeho chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování plžů přeje redakce portálu.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Jozef Re: Milos1200
Že by okružak kanadský.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Milos1200
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj všem. Poradíte co je to za šneky?

Reagovat na tento příspěvek 1  - lypif Re: cz1khc
Ahoj, s největší pravděpodobností ano, plovatka bahenní, viz odkaz...
is.muni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - cz1khc – prosím o identifikaci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den -ve šnekáriu vnučky se objevil tento šnek.Má baculatější a průsvitnější ulitu než piskořka -Má zhruba 2 cm na délku.Mohla by to být Plovatka (bahnatka malá--plovatka bahení?) děkuji Charlie stydim

Reagovat na tento příspěvek 0  - Ros4acek43 Re: M42Orion
Je to Levatka a množí se jako blázen většinou se stává že si jí doneseš se zakoupenými rostlinami. Za dva měsíce jich budeš mít stovky,
 Reagovat na tento příspěvek 0  - M42Orion Re: ctibum
Asi máš pravdu, to bude ona. Pokusím se udělat ještě lepší fotku, je to hodně zvětšené.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: M42Orion
Řekl bych rybicky.net/atlasostatnich/levatka_ostra
Lepší fotka by pomohla lépe určit, na jakou stranu se točí ulita...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - M42Orion – copak je to za šneka ?
Fotka k příspěvku Našel jsem po 3 týdnech od založení akvárka dva nové návštěvníky viz foto. Velikost přibližně 5mm. Dokáže někdo určit druh plže ?

Reagovat na tento příspěvek 0  - PanKarelRe: ctibum
To by mohlo být, děkuji
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: PanKarel
Třeba něco takového? cs.m.wikipedia.org/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PanKarel – Neví někdo
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, v jedné z mechových koulí, které jsem pořídil ke krevetám jsem objevil tuhle škebli nebo mušli. Poradil by někdo co to je zač? Jinak normálně živý tvor, krásně se pootvíra a filtruje vodu, už jí mám par týdnů.

díky za rady, Karel

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: Magrathea
Může být, je tam několik velmi příbuzných druhů, pro jejichž určení je nutné exemplář vypitvat ;).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Magrathea Re: JaBula
Zdravim,zivym krmenim nekrmim,takze se musela dostat s rostlinkami (vsechny mam z www.rostlinna-akvaria.cz). Porad ji mam uchovanou v separe akvariu,co ted s ni? Je to nejaka vzacnost? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - JaBulaRe: Magrathea
Snek uz je sice pryc, i tak jen drobne poupravim determinaci z plovatky na blatenku (Stagnnicola). Kdyby to nekdo resil treba pozdeji - pozna se to tak, ze u plovatky je obusti (dira na nohu) velikosti cca poloviny celkove delky ulity, u stagnikoly je to mene. Navic - plovatky dokazou byt jeste o dost vetsi. Spis by me zajimalo, jak se do akvarka dostal. Jestli jako mrne se zivym krmenim, nebo s nejakyma kytkama z venku nebo vetsi pestirny...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Magrathea Re: ctibum
Diky moc. Uz to vidim palec

Kazdopadne uz je pro jistotu venku z akvaria. A bylo mi lito ji vyhodit,tak jsem prozatim pro ni zridila akvarium z velke vazy nez vymyslim,co s ni :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Magrathea
Od ústí ulity ke špičce...

shells.wz.cz/…
cs.m.wikipedia.org/…

Také bych řekl, že plovatka. Má i jiná tykadla, než levatka, porovnej podle atlasu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Magrathea Re: ctibum
A to se bere od spodu nebo od te sirsi casti? stydim takze podle toceni je to tedy co? X-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R ctibum Re: Magrathea
Levatce se točí ulita doleva, plovatce doprava ;-)
Až najdeš mladé, tak už budeš vědět... smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Magrathea Re: Milos1200
Dekuji,to by mohlo byt. A podle popisu nic moc dobreho,radsi ji rychle vyndam..
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Milos1200 Re: Magrathea
Jen tipují ale nemohlo by to být tohle rybicky.net/atlasostatnich/plovatka_bahenni
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Magrathea – Co je to za sneka?
Fotka k příspěvku Zdravim,poradite prosim,co je to za sneka? Myslela jsem,ze mam v akvariu jenom levatky a dneska narazila na tohodle obra..je to jenom prerostla levatka? Diky. :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - AndreamalkovaRe: Milos1200
Perfektní!!! To je přesně ono!! Celý den hledám a nic nepasovalo ☺️ moc díky!!
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Milos1200 Re: Andreamalkova
Koukni sem snad to bude ono www.garnelenhaus.de/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Andreamalkova – Pomůžete prosím s určením?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, pomůžete mi prosím s určením něčeho co jsem si nechtíc nějak pořídila?
Měla jsem jen jednu neritinu a pak se začaly objevovat tihle mrnousci... Přišlo mi to jako ampularky, ale nesedí barva ani druh vajíček... Ta jsem našla nalepená na domečku (černá, kulatá, samostatně nalepená).

Reagovat na tento příspěvek 1  - skypi Re: Andynna008
Tipuji-hned ten první? :-) rybicky.net/clanky/1055-plzi-v-akvariu-i
A jen poznámka-ten kamenolom ve dně proč? Tipuji, že to bude jedna z příčin přemnožení těch okružáků.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Andynna008 – Co je to za druh
Fotka k příspěvku Dobrý den, na rostlinách jsem si přinesla tohoto plže, který se mi teď přemnožil a nemohu se ho zbavit. Mohu poprosit o určení. :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Milos1200
Za mě na druhé fotce kružníci, na první bych řekl okružák, ale jestli je to stejný šnek, tak kružník.
Každopádně nelikvidovat, jsou užiteční (oba druhy)...
 Reagovat na tento příspěvek 2  - tramtra Re: Milos1200
Je to kružník čínský.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Milos1200
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Čau mám dotaz v jednom akváriu se mi objevil tento šnek nevíte co to je zač? Průměr cca 5mm

Reagovat na tento příspěvek 0  - Rovano Re: frenkito
Taky se přimlouvám k Kružníku čínskému včetně toho, že má rád i hnědou řasu.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - tramtra Re: frenkito
Spíš bych to tipovala na kružníka čínského...porovnej sám v atlasu, z téhle fotky to jen odhaduji.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - frenkito – Kotulka?
Fotka k příspěvku Ahojte, podľa vás je to kotulka? Mám ich viac v akvarku a všímam si že dosť im chutí hnedá riasa

Reagovat na tento příspěvek 2  - R ctibum Re: Klárča
Za mě věžovitá ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Klárča Re: ctibum
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak jsem zkusila ještě znova vyfotit :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Klárča
No je to určitě pravděpodobnější :)
Koukni strukturu ulity...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Klárča Re: afc1886
Lepší fotku zatím nemám...objevila jsem šnečka včera ve kbelíku po výměně vody...moc jich jinak v akva právě nevidím. Jestli se mi ještě nějakého podaří znova odlovit, pokusím se vyfotit lépe :-) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Klárča Re: ctibum
Rozumím (ten můj šneček je sice menší ale myslela jsem, že může ještě dorůst - jsem se právě bála, jestli časem nebudu mít v akva 8cm šneka :-) a viděla jsem jich tam jen pár, tak se možná nemnoží). Prozatím ji budu považovat teda spíš za pískořku věžovitou :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Klárča
Můžeš sem dát lepší fotku?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: Klárča
Černá to určitě nebude. Koukni na velikost a rozmnožování... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Klárča Re: afc1886
Ještě prosím upřesnění? Je to ta pískořka věžovitá nebo spíš pískořka černá (rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_cerna)? Teď mi totiž příjde že na věžovitou má dost tmavou ulitu :-) . Díky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Klárča
Ano, je to piskořka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Klárča – Copak to může být?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím. Objevili se mi v akva noví šneci? Pozná prosím někdo co by to mohl být za druh? Není to náhodou pískořka? (rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_vezovita) Museli zřejmě přijít s novými rostlinami z aqua-daho...Děkuji za tip.

Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: Tarski
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tarski – co je to za slimaka
Fotka k příspěvku Ahojte co je to za slimaka co si naziva s helenami? Nemoze to byt prefarbena clea helena? Lebo mal som ich vela a teraz mam vela tohoto :)

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Hanumana
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hanumana – Šnek
Fotka k příspěvku Ahoj, jdu si po dlouhé době pro radu. V akváriu se mi přemnožili šneci. Kdysi jsem si koupila helenu a tak jsem si myslela, že to budou surmovky a teď když jsem přemýšlela, že je nabídnu, jestli by někdo nechtěl, tak si říkám, jestli to nejsou spíš piskořky nebo něco podobného (zavlečeného v rostlinami), když nemají pruhy (až na tu jednu, což surmovka je snad určitě). Nerada bych nabízela jak trubka něco jiného než co to opravdu je stydim .

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: vlka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: Morticia
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Čauky, plovatky mají ulity ,,točené,, doprava, jako na fotkách a levatky deleva. Když nějakou v akvárku najdu, vždy ji rozmáčknu, ať si krevetky pochutnají. Zbavuji se jich už měsíce...

Reagovat na tento příspěvek 0  - Morticia Re: Passenger77
Aha, tak opačný závit ani nevim. A jsou to přeživší katastrofy. Jsou to čuňátka, nebo co? eDIT: Už to čtu, no jsou tam, byly ve starém akva.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Passenger77 Re: Morticia
Ahoj, je to plovatka, kdyby to byla levatka, tak má opačný závit ;-)
Ta plovatka ale zrovna není vhodný plž pro AQ... X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Morticia
Fotka k příspěvku Není toto plovatka? Levatky mají tykadla jak čárečky, ne?

Reagovat na tento příspěvek 4  - R afc1886 Re: Elektronikar
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LenkaLRe: Elekronikar
Plž Vojenská přilba - Neritina sp.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Elektronikar – Čo je to za živočícha
Fotka k příspěvku Viete mi niekto povedať aký je to druh slimáka?

Reagovat na tento příspěvek 5  - R afc1886 Re: wowkec
1. Okružák
2. Neritina
3. Podle velikosti to vypadá na kružníka
5. s největší pravděpodobností vajíčka okružáka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R rak Re: wowkec
Podle fotek bych řekl že je to Okružák ploský i ty vajíčka tomu nasvědčují.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - wowkec – co je to za slimaka+vajicka v novom akvarku?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim, mam novo zalozene akvarko, ma nieco vyse mesiaca. Cca 10 dni dozadu som tam pridal 2 slimakov, 1x Ampularia hneda (obr.1 ), a 1x Neritina tigrovana(obr.2). Vsetko v pohode, no asi 7 dni dozadu sa mi tam zrazu objavil nejaky mini slimak, fakt malinky, mal asi 1mm (foto 3 a 4).
Vie niekto identifikovat o akeho slimaka sa jedna, resp. ako sa mi tam dostal?

A druha vec, cca 5 dni dozadu som na jednom liste nasiel ako keby slizovy povlak(obr. 5 a 6) a v nom biele minivajicka..Mam podozrenie ze to tam nakladla ampularia, ale neviem na isto...Vyliahne sa to? V akvarku mam okrem tychto 2 slimakov len 3 gupky, takze to tam musel naklast jeden z tych 2 slimakov, no neviem ako sa dokazali oplodnit ked mam len 1 kus z kazdeho druhu.

Vdaka

Reagovat na tento příspěvek 1  - Kawasaki Re: ctibum
Díky za potvrzení druhu.
Ještě včera večer jsem podle fotek určil totožný druh. pivo
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R ctibum Re: Kawasaki
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Felix Re: Kawasaki
To by mohlo být, velikost přibližně odpovídá :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kawasaki Re: Felix
Asi 15 milimetrů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Felix Re: Kawasaki
Připadá mi to jako plovatka malá, ruku do ohně bych za to ale nedal. Jak dlouzí jsou největší jedinci?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kawasaki
Fotka k příspěvku Zdravím všechny.
Nevíte někdo co je to za plže?

Reagovat na tento příspěvek 1  - Rovano Re: KarásekLut
Ano. Je aktivní a hnojí o sto šest.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarásekLut Re: vlka
Ma to dve tykadylka takze podle toho co pises to bude levatka. Ta je v akvariu prospesna mam ten pocit
 Reagovat na tento příspěvek 4  - vlka Re: KarásekLut
Jeli ulita točená doleva - Levatka, jeli doprava - Plovatka bahenní. Pokud je to ,,tykadlo,, je to Levatka...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarásekLut – Neznamy snecek
Fotka k příspěvku Zdravim akvaristi. Mam dotaz, v akva me "beha" tento snecek. Nevi nekdo co je zac?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Passenger77 Re: Eruname
Levatka to určitě není, ta má ulitu opačně stáčenou...
Co malá Plovatka bahenní?
rybicky.net/atlasostatnich/plovatka_bahenni
V Anatomii se připouští možnost černé barvy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Eruname
Fotka k příspěvku Zdravím,
chtěla bych se zeptat. Je možné, že tento plž je levatka?
Vůbec netuším co to je za druh, čirou náhodou se mi objevil na pažitce ve 4 patře panelového domu.
Děkuji, E.

Reagovat na tento příspěvek 1  - R Anthrax Re: Mark
To jsou okružáci rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky :-) Ti tvoji mají ulity ve špatném stavu, možná proto jsi je v atlasu přehlédl.
Edit: Jsem pomalej. :)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R ctibum Re: Mark
Všechno okružáci rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky
Pro tebe dobrá zpráva, užitečný šnek! palec
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mark – Malé, neidentifikovatelné plže
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, mám otázku, ví nekdo identifikova tyhle plže?Dostali se ke mne na rostlinkách a zdá se mi že v atlasu nejsou. Také jsem zistil ze se rádi zeskupijí. vedel by mi dakto pomoct? :-O

Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Tomaas
Ano, je to granifera.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomaas Re: Sha

Reagovat na tento příspěvek 2  - Sha Re: Tomaas
Já tipuji graniferu. Ale detailní foto je třeba. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: Tomaas
rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_ostnita
Ale pro jistotu by to chtělo lepší fotku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomaas – Druh piskořky?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dnes po krmení se ze dna na chvilku (asi 5 min) vynořili tito šneci, tak se chci zeptat, cože to je zač? Nějaký druh piskořky? Ani jsem nevěděl, že je v akváriu mám, tedy cíleně jsem si je nepřinesl - museli se tam dostat asi s rostlinami. Normálně nejsou vůbec vidět - jen občas vidím, že se někde trochu nadzvedne štěrk.:-)
Dnes to bylo poprvé, co jsem krmil živou artémií a pandíkům a otíkům jsem tam poslal pár tablet a na chvilku se tito šneci ukázali...

Reagovat na tento příspěvek 3  - vlka Re: Nessino
Fotka k příspěvku A jak píše tramtra, podle ,,uší,, a tykadel je poznáš v akvárku nejlíp. Na fotce dole Plovatka s ,,ouškama,, a nahoře Levatka s tykadlama...

Reagovat na tento příspěvek 9  - tramtra Re: Nessino
A krom směru točení ulity mrkni na tykadla... ten tvůj má taková široká 'ouška', levatky mají tenká dlouhá tykadla. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nessino Re: vlka
Právě proto se ptám, ale říkal jsem si, jestli občas některá neroste opačné :-D
 Reagovat na tento příspěvek 2  - vlka Re: Nessino
Bude to Plovatka. Levatka má ulitu kroucenou doleva, přesně naopak, jako šneček na tvojí fotce...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nessino – Levatka?
Fotka k příspěvku Je to levatka?

Reagovat na tento příspěvek 5  - Passenger77 Re: vlka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka – ...dotázek...
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hezký den, prosím co jsem to dostal za šnečky ?...

Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: zervajs
Je to piskořka ostnitá jak píše Sha.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervajs Re: Mikajka
Viz: plži v akváriu 3.
Pod nebo nad forem... Buď jak píše Sha nebo pískořka melanoides granifera... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Sha Re: Mikajka
Já bych si tipnul na Piskořku ostnitou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mikajka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den..
Prosím mohla bych vás poprosit, nevěděl by někdo z přítomných akvaristů, co je tohle za šneka? Asi se mi do akva dostal ze zakoupených rostlin... Když je zaplé světlo, je zalezlý v kamínkách a substrátu a vylézá pouze za tmy. Po rozsvícení akva se opět ,,zavrtá,,... Dnes jsem si ho všimla...a asi se mi rozmnožil.
Děkuji za určení. Omlouvám se za kvalitu fotek, ale lépe mi nafotit nejde. Největší jedinec ma cca 12mm .
Přeji hezký zbytek dne.
Michaela

Reagovat na tento příspěvek 0  - zervajs Re: Summer
Můj typ je radix peregra.
acquariofili.com/…
ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Summer – Co je to za plže
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, o jaký druh plže se prosím jedná? Přinesla jsem si ho domů na rostlince a je tu od malinka. Stále roste a daří se mu. V akva je sám, nemám nikde vajíčka :)

Reagovat na tento příspěvek 1  - MikajkaRe: Passenger77
Moc děkuji ;-)
Vracím do akva ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Passenger77 Re: Mikajka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Mikajka – Prosím o určení šneka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hezký den všem.
Dnes jsem dělala údržbu akvária a prosím zkušenější o radu.
Při čištění jsem objevila šneka (viz foto).. mám ampulárky a neritiny.o těch vím, ale tohoto obyvatele jsem nekupovala ani nedostala...jak se dostal k nám netuším. Nic nového v průběhu 5ti měsíců jsem do akvária nedávala. Vypadá jak ,,helena,,ale nemá typické pruhy.je cca 1cm velký, Hnědý .. neporadili by jste? A mohu ho nechat v akvariu aniž by ublížil ostatním šnekům?
Děkuji moc za odpověď.
S pozdravem Michaela

Reagovat na tento příspěvek 0  - banhof Re: permonici
Díky, porovnal jsem s atlasem a opravdu to tak vypadá. palec
 Reagovat na tento příspěvek 4  - permonici Re: banhof
Dle mého názoru jde o levatku. Je to dobře se množící, rychle se pohybující pomocník v akváriu. Osobně je mám ráda, jsou zábavné. V atlasu je uvedeno, že požírají rostliny, ale to se mi zatím nikdy nestalo.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - banhof – Co je to za šneky?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zavlekl jsem s rostlinama do akvária nějaké šneky. Miniaturní šnečky jsem objevil poprvé asi před 2 týdny, od té doby docela povyrostli. Aktuální velikost cca 5mm, nedaří se mi je určit. Poradí někdo, prosím?

Reagovat na tento příspěvek 0  - PertinaxRe: Saslik
Saslik napsal: nevím odkud se vzaly
Vylezly ze dna, protože se jim tam zhoršily životní podmínky. Hádal bych na sulfan. To zavání katastrofou.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R Anthrax Re: Saslik
Dokáží žít dlouho skrytě.
Při hromadném úhynu určitě dokážou s vodou zahýbat.
Jinak ne. Samozřejmě že produkují odpadní látky. Ale nedokáží vytvořit organický materiál, který bys do akvárka nepřidal ty. Nedokáží se namnožit jen tak z ničeho. Problém není přemnožení šneků jako takové, to je až následek. Ale to že se mají z čeho přemnožit. Proto jsem poukazoval na krmení, respektive údržbu. O těch ale nic nevím ostatně to už je na jiné téma. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Anthrax Re: Buldr
Ok. To uznávám, že v tom případě to může být problém. Ale zrovna tyhle mně nikdy nevyrostly do nějakých větších rozměrů. Na rozdíl od piskořky věžovité.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SaslikRe: všichni
Děkuji oběma za rychlou odpověď. Dobře, potvory to jsou, ale užitečné. Jen jich je moc a vubec nejsem rad, ze nevím odkud se vzaly. Protože jsem nic do akvária nedoplňoval skoro rok :-( ještě se zeptám mužou přispívat hodně ke snížení kvality vody?
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R Anthrax Re: Saslik
To jsou piskořky. Jejich výskyt není nic z čeho by se měl člověk hroutit. Takže žádné potvory. :-) Byly schované ve dně a pravděpodobně sis jich nevšiml. Teď už jich možná bude tolik, že je dno neuživí, tak vylezly. Pokud jich je opravdu hodně, tak bych se zamyslel nad krmením a údržbou. Jestli ale začaly doslova prchat k hladině, tak bych byl ve střehu a měnil vodu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Saslik – Samí šneci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nevíte, prosím,co to může být za potvory? Najednou se mě v akva objevili šneci, vůbec nevím, kde se mohli vzít. Velcí max do centimetru a půl. Najednou jich byly stovky :-(

Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: Longer01
Fotka není moc dobrá, ale měl bys mít pravdu.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Longer01 – Neritina pulligera?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, v akva jsem dnes našel šneka. Za posledních třičtvrtě roku jsem nepřidal rostlinu a tohodle macka jsem si nevšiml asi kvůli víc zarostlému akvária. Dle odhadu by se mohlo jednat o Neritina pulligera. Omlouvám se za horší kvalitu fotky.

Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: Olie
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Olie – Šnek
Fotka k příspěvku Zdravím,
prosím o radu, co je to za šneka?

Reagovat na tento příspěvek 4  - Vedoucí Re:
Díky všem,
koukal jsem se teď i do atlasu, ano, je to kružník malý. Je to "čistič", takže si ho rád nechám a nebudu mu bránit v rozletu...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - vlka Re: Vedoucí
Spolu s Okružákama a Levatkama to jsou neuvěřitelní pomocníci v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R Anthrax Re: Vedoucí
Ahoj. Vypadá to na kružníka. Pokud ti nevadí esteticky, tak není potřeba se jich zbavovat. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Passenger77 Re: Vedoucí
Vypadá dle rozměrů a štíhlosti spíš na Kružníka, malinký Okružák by byl tlustší... ;-)
Jinak je velmi užitečný, mně vymřel a lituji. Zbavit se ho prakticky nejde jinak, než chemicky, ale rozmyslel bych si to... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vedoucí – Co je to za plže
Fotka k příspěvku Ahoj,
poradíte mi, co je to za plže? Velikost 1-2mm, barva světle hnědá, ulita trochu průhledná. Přinesl jsem si s rostlinami. Leze po rostlinách i skle. Ten ocásek je řasa. Objevil se najednou a jsou jich tam desítky. Na Helenu jsou evidentně moc malí...
Jak se ho případně nechemicky zbavit?
A mám se ho zbavovat, nebo je užitečný?
Díky

Reagovat na tento příspěvek 1  - Icko Re: Macromirek
Ano, levatka :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Macromirek – Levatka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, chtěl bych se zeptat, co je to za plže? Je to Levatka?

Reagovat na tento příspěvek 4  - tramtra Re: Betus
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Betus – Co to je?
Fotka k příspěvku Zdravím, teraz som toto objavila v akváriu. Akvarko sa len zabirha, takže je bez rýb, sú tam len ampularie. Neviete čo to je? Má to asi 5mm

Reagovat na tento příspěvek 3  - R ctibum Re: Radek
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Radek – Plž
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nevíte někdo co je to za plže?

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: KarásekLut
Taky si myslím, že na druhé fotce jsou lasturnatky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarásekLut Re: tramtra
Jj sou neposedni. Ale kdepak se vzali, novy rostlinky sem daval to uz je dyl trochu
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarásekLut Re: Pavla28
Ulita by jim odpovidala. Pokud sou to oni tak se mam na co tesit. Pry produkuji hodnevykalu
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 3  - tramtra Re: KarásekLut
Stopro lasturnatky. Běhají rychle, že? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavla28 Re: KarásekLut
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarásekLut Re: afc1886
Fotka k příspěvku to je nejlepší co jsem pořídil

Reagovat na tento příspěvek 0  - tramtra Re: KarásekLut
Není to dobře vidět, ale mohly by to být lasturnatky. ano
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R afc1886 Re: KarásekLut
Zkus dát lepší fotku, protože to jde špatně vidět.
A k druhé otázce - proč je chceš sundat dolu. Já je nechám normálně na skle a raduju se z nových pracantu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarásekLut – Prckove
Fotka k příspěvku Omlouvam se pokud sem to vlozil do nespravneho tematu ale nevim kam jinam. Muze mi nekdo rict co sou ti drobni zivocichove uprostred? Sou to neskodni obyvatele nebo paraziti? Mam v AQ jen jeden druh sneka a rekl bych ze to sou mladi sneci. Kazdopadne se chci radeji zeptat. Jeste mam dotaz, kdyz Vam sneci kladou vajicka na sklo tak jak je dostavate dolu? Nebo jak to resite? Diky za odpovedi. Foto je blbe videt, kdyz tak na profilu budu mit video

Reagovat na tento příspěvek 0  - jakaf Re: bolzanos
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bolzanos
Fotka k příspěvku Nevíte co je to za plže

i.imgur.com/…

Reagovat na tento příspěvek 0  - Betus Re: Silviebaris
Ďakujem za odpoveď, akva mám len 120l.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - SilviebarisRe: Betus
Ampulárie žlutá,jak máš velký akva?těch 20 je tak do 200litrů..Zatěžují vodu,jsou to bordeláři..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Betus – Čo je to za slimáka?
Fotka k příspěvku Zdravím, manžel mi doniesol domov od kolegu tieto slimáky, doniesol mi ch asi 20. Prosím vás, čo je to za druh?
Ďakujem

Reagovat na tento příspěvek 1  - jakaf Re: VlastikSlav
Ahoj já jsem ti přece psal v komentáři k nádrži,aby sis v žádném případě nepořizoval ampulárie a ty to stejně uděláš.Vrať ji do akvaristiky,nebo daruj.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Pavla28 Re: VlastikSlav
Ahoj, posílám odkaz na atlas

rybicky.net/atlasostatnich/ampularka_argentinska
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SilviebarisRe: VlastikSlav
Ampulárie hnědá,každopádně ta do tvého akvária nepatří,doporučuje se kus na 50litrů..
www.shrimp.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VlastikSlav – Poradíte mi jak se přesně jmenuje?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hezký den přeji všem, dokázal by mi někdo prosím poradit, jak se tento šnek přesně jmenuje? stydim

Reagovat na tento příspěvek 0  - GeXeS – Plovatka?
Fotka k příspěvku Tipuji plovatku malou, ale rád bych, kdyby mi to někdo odkýval ano

Reagovat na tento příspěvek 1  - Passenger77 Re: patka Re: Hynek
Ampulárek je několik akvarijních variet a některá rostliny neohrožuje.

Re: Hynek - Jestli bylo myšleno tak, že požere ty Levatky, tak to určitě ne...na to je šnek Clea Helena. Ale Levatky jsou do akvária prospěšné ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patka Re: Hynek
Ampulárka ti požere tak rostliny,ta je jako šnek zahradní,takový záškodník..Levatka je čistič.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hynek Re: patka
Díky.Je možné, že by si na nich smlsla ta moje ampulárka?Načetl jsem, že jsou to strašné prasata.Ampulárka už tak nadělá velký svinčík a k tomu minimálně 5 těchle prďochů, to zavání hnojištěm....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 2  - patka Re: Hynek
Levatka..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hynek – Co je to zač
Fotka k příspěvku Ahoj, právě jsem objevil v akvárku asi 5 těchto prďochů.Mohly by to být potomci mé ampulárie?mám ji v novém aqua samotnou cca 3 týdny.Že by už byla v tom při koupi?
Edit: Teď uvažuju, že jsem nikde neviděl ten kokon s vajíčky, takže jsem je asi s něčím přitáhl hmm .Co by to tedy mohlo být?

Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Lura
Ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lura – Je to okružák?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, tohle jsem dnes objevila, je to okružák?

Reagovat na tento příspěvek 2  - SilviebarisRe: chameleon
Mělo by to tak být..jen ještě dodám,že jsou to velcí žrouti rostlin a taky bordeláři..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - chameleon Re: Silviebaris
Vďaka za rýchlu reakciu :-D ide teda o Ampullaria australis v oboch prípadoch?
 Reagovat na tento příspěvek 2  - SilviebarisRe: chameleon
ampulárie žlutá a druhá je modrá,druh je stejnej,jen je víc variant barev.. www.shrimp.cz/…
www.shrimp.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - chameleon – Ampulária?
Fotka k příspěvku Zdravím. Kamarát nedávno rušil akvárium, a tak sa jeho slimáky sťahujú ku mne :-D nikto však nevie aký presne druh to je, tip je ampulária no ktorý poddruh? Ako sa to dá určiť? Ďakujem smich

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Venusa915
Jak už jsem ti psal, živí se jen řasou. Ve 25 litrech jí tolik nebude...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Venusa915 Re: sivon
moc? 3 slimáky sú veľa? čím prikrmovať?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - vlka Re: Venusa915
Fotka k příspěvku Já si je často a dost přikrmuji, jsem rád, že se jim u mě daří...

Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: Venusa915
Pokud se jedná o to miníčko v prezentaci (30 l), tak je jich tam trochu moc :-( Musíš přikrmovat.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R ctibum Re: Venusa915
Tak Clithon i Neritina se živí jen řasou. Okružák (asi to bude on) likviduje např. odumírající části rostlin nebo zbytky krmiva, tedy věci, které by ti v přemíře dělaly v akvárku bordel. A pokud se někomu přemnoží a nemůže se jich zbavit, tak to znamená, že tam ten bordel má, jak už jsem psal.
Já bych je nechal, ale dělej, jak uznáš za vhodné ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Venusa915 Re: ctibum
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Už som tam ale dala 2ks clithon corona a 1ks neritina,tak neviem, či chcem ešte ďalšie slimáky, zvlášť keď som videla , že niektorí majú problém sa ich zbaviť.

Edit: Podarilo sa mi ako tak odfotiť aj prvého.

Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: Venusa915
Určit druh můžeš pomocí zdejšího atlasu.
Já bych ho nechal a doufal, že se rozmnoží. Okružák, levatka nebo kružník jsou užiteční pomocníci ;-)
A pokud nebudeš mít v akvárku bordel (odumřelé části rostlin například) nebo nebudeš překrmovat ryby, tak se ti nepřemnoží.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Venusa915
Fotka k příspěvku Zdravím, v akváriu som našla neželaného slimáka, pravdepodobne prineseného s rastlinami. Zrejme je to okružák. Nepodarilo sa mi ho odfotiť,bol úplne vzadu a malý. Má priesvitnú ulitu. Našla som zatial len jedného. Nechať alebo vyhodiť preč? Nechcem, aby sa mi to tam množilo.

Edit: prikladám fotku ďalšieho slimáka, čo som v akva našla. Moje otázky sú rovnaké, čo to je, nechať alebo dať preč? Bude sa množiť? Opäť som zatiaľ našla len tento jeden kus.

Reagovat na tento příspěvek 3  - zelenakapusta Re: mikig
Melanoides tuberculatus - piskořka věžovitá
 Reagovat na tento příspěvek 1  - mikig
Fotka k příspěvku Ahoj,poradí mi někdo copak je to za plže,děkuji

Reagovat na tento příspěvek 2  - R vaclav Re: Milan44
První jsou lasturnatky a druhé vajíčka od nerityn z kterých nic nebude. :-) rybicky.net/forum/10066…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Milan44 – Název šneků
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte,

mám dvě prosby - první fotka jde vidět velké množství malinkých šneků (jsou velmi rychlí), kterých je najednou plné akvárium - ale doslova plné. Jak se jich zbavit a jaká může být příčina tak velkého množství šněků?

A druhá fotka - bílé tečky na kořenech a kamenech - jsou to vajíčka šněků? Jak se případně zbavit tohoto?

Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kaira Re: Honza
Bude to nějaká piskořka, nejspíš rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_melanoides_granifera
Jestli jich máš fakt hodně, měl bys míň krmit, aby toho na ně tolik nezbývalo, ale jejich přítomnost je akváriu prospěšná. Spíš bys měl být rád, že se jim u tebe daří. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Honza
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Honza – Co je to zač?
Fotka k příspěvku Ahoj, poradí někdo co je to za šneka? V akvarku mám šnečí kalamitu a krom sběru nevím co s nimi. Díky za rady.

Reagovat na tento příspěvek 0  - PetrO Re: Robin151
No, ve vláknu o Helenách se dočtete, že když se zadaří, tak se spíš rády přemnoží a nejde se jich tak lehce zbavit.
Ale také mi zároveň s nimi přežívají i Piskořky, Levatky a Okružáky komplet vyžraly, ale Piskořky se docela drží.
Takže by opravdu mohlo jít i i malou Piskořku.
Je pravda, že i malé Heleny už mají své žluté proužky.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: Robin151
Ne tak dávno tu někde pár lidí psalo, že se jim přemnožili... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robin151 Re: afc1886
Ne teď již si to nemyslím byl jsem značně ovlivněn názory, že se v akváriu nerozmnožují a mě se to nikdy nestalo. Poté jsem si přečetl co je zde v atlase uvedeno. Docela mě to překvapilo, že se v akváriu rozmnožují, protože například nyní pročítám celkově téma začátečník a tam se to ne jednou objevilo, že se v akváriu nerozmnožují. Je pravdou, že jsou to příspěvky staršího data.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R afc1886 Re: Robin151
Robin151 napsal: Heleny se v akváriu nerozmnožují a jsou žluto-černé.
Opravdu si myslíš že máš pravdu? ;-)
rybicky.net/atlasostatnich/surmovka_vrazedna
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Robin151 Re: ladalup
Já bych naopak tipnul ty brotie. Heleny se v akváriu nerozmnožují a jsou žluto-černé. Možná by to mohla být, také nějaká pískořka, ale ty by nejspíše heleny povraždily.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ladalup – Co je to za mimina
Fotka k příspěvku Ahoj co to za mimina pls? V akva mám heleny a brotie herculea. Je jich tam poměrně dost. Tak nvm, ale tipuju heleny. Děkuju za tip

Reagovat na tento příspěvek 1  - vlka Re: Drea94
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Drea94
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Čo je toto za slimáka prosím? Asi som ho dotiahla s rastlinami. Len ma zaujíma či je to taký ten čo sa rozmnožuje rýchlosťou blesku a budem mať za týždeň inváziu alebo je to nejaký špeci druh :-D

Reagovat na tento příspěvek 2  - vlka Re: Brodys
Okružák, vynikající a nenahraditelný pomocník v AQ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Brodys – Vetřelec
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o určení vetřelce v akváriu, na fotce už je větší jedinec. Díky!

Reagovat na tento příspěvek 0  - RumomenRe: Anthrax
Tak tady už je to totožný. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R Anthrax Re: Rumomen
No, přijde mi to naprosto stejný. www.garnelenhaus.de/… Klidně je tam nechej ničemu neškodí. Ale jestli se ti množí opravdu rychle, tak je to signál, že buď překrmuješ nebo něco v akváriu nefunguje jak má.. Ale to je už na jiné téma. Stejně tak fakt, že tam máš žalostně málo rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RumomenRe: afc1886
No mě to stejné nepřipadá. Je pravda že se množí dost rychle tak je odebiram. Mám akva dvě, jedno 54L a jedno 25L kde mám Bettu. Z většího ty šneky dávám k Bettce. Je mi líto je likvidovat. Tak ted nevím jestli v 54L něco nechat nebo radši odebírat, co vy na to? :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Rumomen
"Estli" se nepletu tak rybicky.net/atlasostatnich/plz_planorbella_scalaris Už se to tady v poslední době zjišťovalo vícekrát.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rumomen – Co je to za šneka?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím tadyk fšechny. Jsem tu nové,a chtěl bych se zeptat estli nekdo neví co je to za šneka? Abych věděl estli nechat nebo odstranit. Jinak se jmenuju Mara. ahoj

Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: poqy
Tak porovnej zbarvení ulity... rybicky.net/atlasostatnich/surmovka_vrazedna
Za mě stále piskořka...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - poqy Re: ctibum
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku No pre istotu ešte prikladám foto keď je vylezený. Neviem či je to hlava, alebo tá trubica čo s ňou Helena prepichuje pancier.

Reagovat na tento příspěvek 5  - R ctibum Re: poqy
 Reagovat na tento příspěvek 0  - poqy – je to mladá Surmovka vražedná?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Na rastlinke som si doniesol tohoto slimáka. Je to Surmovka vražedná? Minule mi to zničilo krevety, tak si chcem byť istý.

Reagovat na tento příspěvek 3  - R Anthrax Re: Lucky005
Ten vlevo na první fotce bude spíš kružník. Vpravo je levatka. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucky005 – Dotaz
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím o určení, je to levatka a okruzak? Omlouvám se za kvalitu foto, jsou fakt malí.

Reagovat na tento příspěvek 4  - zelenakapusta Re: vlka
Ahoj, nebo počkej až vystrčí hlavu z ulity. Plovatka má "ouška" kdežto levatka má "tykadla" :)
 Reagovat na tento příspěvek 7  - R ctibum Re: vlka
Levatka má ulitu levotočivou, plovatka pravotočivou.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hezký večer, prosím, jak mám oddělit Plovatky od Levatek ?

Reagovat na tento příspěvek 1  - luckyluke Re: vlka
Uchatky/plovatky na rozdiel od levatiek vraj nezeru rastliny.
Ich nevyhoda je, ze su medzi hostitelom roznych parazitob, kt. napadaju ryby, ale aj cloveka !!!

citat z atlasu: "Druhy Lymnaea stagnalis (plovatka bahenní) a Galba truncatula (plovatka malá) patří k vůbec nejčastěji rozšířeným vodním plžům na území ČR. Tyto druhy jsou významnými mezihostiteli různých parazitických živočichů, například motolic a hlístic. Včetně Fasciola hepatica (motolice jaterní) a Fascioloides magna (motolice velká)."
 Reagovat na tento příspěvek 5  - R ctibum Re: vlka
S tím ti nepomůžu, nikdy jsem neměl. Mám ale nějak zafixované, že to není až taková výhra, na rozdíl od levatky. Už ale nevím, co jsem kde četl. Jestli výkaly, žere rostliny, rychle se množí, nebo všechno dohromady...? Ale ber to s rezervou, jistý si moc nejsem...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: ctibum
Ano, jeden a ten samý, nevíš, co ,,dovede,, v akváriu ?...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: vlka
Na těch nových fotkách mi to taky připadá, jako plovatka. Je to stejný šnek, jako předtím?
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R afc1886 Re: vlka
Já bych řekl plovatka malá, ale jistý si nejsem.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka Re: ctibum
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ty ,,uši,, mě donutily ho znova cvaknout a máš pravdu, bude to ta ,,Uchatka,, (česky také Plovatka) asi toulavá, akorát nemůžu dohledat, jestli je vhodná do AQ, nebo něco - někoho zlikviduje. Dikec...

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: vlka
Tipnul bych nějakou plovatku nebo uchatku...
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hezký večer, prosím poradí někdo, koho jsem to našel v akváriu ? Velikost něco málo přes 1 cm. Děkuji...

Reagovat na tento příspěvek 1  - sivon Re: Kristy
Třeba Planorbella scalaris? Určitě to není žádný škůdce, jednu dobu se mi také objevili v akváriu, ale, bohužel, je "převálcovali" jiní.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - luckyluke Re: Hapimere
nieco zo skupiny plovatky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta Re: Klárča
Levatka, její ježdění po spodní straně hladiny je pověstné :-)
Je velmi užitečná a neškodná pro žádoucí rostliny.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Klárča – Co je to?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím pozná někdo co by to mohlo být za plže? Asi 2 až 5 mm. Hlavně bych rada věděla jestli tyto šneky pustit do nedávno založeného 60l akvária aby pomohli s pripadnou likvidaci řasy.
Díky.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Hapimere Re: ctibum
Fotka k příspěvku Podarilo se mi to jeste vyfotit... ma asi 2 mm ... mutant...

Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: Hapimere
Já už měl mrňavý okružáky všelijak tvarovaný, i takhle nějak. Ale netvrdím, že mám pravdu, je to jen tip ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hapimere Re: ctibum
Kdyz okruzaky mam normalne placaty ano tohle me prijde jako levatka, ktery nekdo zarazil spicku ulity dovnitr smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Hapimere
Tipuju malýho Okružáka... ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hapimere
Fotka k příspěvku Poznate co je to za sneka? Tip bych mela, ale mate me ze nema tu ulitu do spicky, jako levatky a podobne hmm

Reagovat na tento příspěvek 2  - R ctibum Re: AM
Je to piskořka.
Ostatní je v tomto vlákně mimo téma, tak se s případnou další diskuzí přesuň sem rybicky.net/forum/8499-premnozene-piskorky (a rovnou si to vlákno pročti). Bude ale žádoucí založit prezentaci nádrže.
Šneci obecně se přemnožují, pokud k tomu mají podmínky, tzn. dostatek (nadbytek) potravy. U piskořky to je viz atlas "Den tráví zahrabané ve štěrku nebo písku, který svojí činností prokypřují a vyžírají z něj zapadlou potravu, tlející zbytky a detrit". Takže nejúčinější bude zlepšit podmínky v nádrži...
EDIT
Jelikož by měl Pangas být v minimálně 800 litrové nádrži, tak bych v takovém objemu 50 piskořek neřešil... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Blackie89 Re: AM
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AM
Fotka k příspěvku Zdravím, v akváriu se mi přemnožili tito šneci, zřejmě prineseni s kytkou. Z jednoho jich je po 14 dnech 50. Jak se jich co nejúčinněji zbavit. V akváriu mám dále sumecky žraločí, prisavce a ampularie.

Reagovat na tento příspěvek 1  - Amatértom Re: Ekrman
Piskořky postupem času okružáky nebo ostatní plže vytlačí, takže zvažuj, kteří jsou pro tebe žádanější
 Reagovat na tento příspěvek 6  - R Anthrax Re: Ekrman
Okružáci to budou. To druhé jsou piskořky. Rovněž užiteční plži. Kypří dno. Prostě dělnická třída akvária. Nežádoucí jsou pro toho, kdo překrmuje nebo nemá zdání o tom, co vše v akva zastanou. :-)

Na prodej mají ty zpeněžitelné. To vůbec není o užitečnosti. :-) Naopak někteří okrasní plži jsou buď darmošlapové nebo dokonce škodí rostlinám.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ekrman – Tipuji správně druh?
Fotka k příspěvku Dobrý den,
Projel jsem pár akvaristik a nemůžu sehnat Okružáky. V jedné SuperZOO jsem v jednom akváriu našel nějaké, které by to mohli být. Prý je ale neprodávají, že mají na prodej jen užitečné a né nežádoucí či škodlivé jako jsou právě Okružáci. Paní byla milá, tak je seškrábla z kmene a dostal jsem je gratis. Trochu mě znejistilo, jestli je tam nakonec mám dávat hmm

Můžete mi proím potvrdit, zda-li ti světlí na fotce jsou kanaďani? X-) rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky

Netuším, co mohou být ti druzí, ale raději si je tam dobrovolně dávat nebudu.

Reagovat na tento příspěvek 4  - Blackie89 Re: KittyM
Ahoj,
Ten šnek by měla být rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_melanoides_granifera
A ty vajíčka budou asi od Neritiny Zebry rybicky.net/atlasostatnich/neritina_zebra či jí podobného typu šneka, pokud je v akváriu tedy máš...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KittyM – Co to je?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím všechny.. Sháněla jsem piskořky a levatky a paní ve zverimexu mi ochotně vysbírala všechny prcky různě po akvárkách - jen se zeptám co je to na fotce - není to malá clea helena? A ty bílé tečky - jsou to vajíčka levatek, nebo jsem si přitáhla něco s červenými komářími larvami z louže? Díky díky!

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: fibi
Jen dodám, že je to tvor užitečný, netřeba likvidovat...
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Blackie89 Re: fibi
Ahoj.
Je to Piškořka Věžovitá. rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_vezovita
Běžně se do akvária dostane nákupem rostlinek apod...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fibi – fibi
Fotka k příspěvku Nevitě někdo co je to za šneka. Největší je asi 1,5 cm velký jak se ke mne dostal nevím.

Reagovat na tento příspěvek 2  - SilviebarisRe: Majoran
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Majoran
Fotka k příspěvku Dobry den,
Viete mi prosim poradit, co je to za slimaka? Musel som si ho doniest domov s nejakou rastlinkou.

Dakujem

Reagovat na tento příspěvek 2  - Amatértom Re: kaylee
Plovatka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kaylee – Tajný agent?
Fotka k příspěvku Ahoj, poznal byste někdo co se mi vylouplo v akváriu? Předpokládám, že vyplul z nějaké nové zeleniny :-) Prohlídla jsem atlas i tohle vlákno a pár tipů bych měla, jistá si ale nejsem... Omlouvám se za kvalitu fotky, chtěla jsem hlavně aby byl vidět co nejblíž :-)

Reagovat na tento příspěvek 2  - Magic Re: Rain51
Pravý závit... žeby plovatka?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rain51
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, spoločne s rastlinkami som si do svojho akvária zaniesol aj týchto nechcených návštevníkov (aj keď som poriadne premýval pod tečúcou vodou :-D asi budem musieť viac premývať). Prikladám foto. Pomôžte mi ich identifikovať, o čo sa presne jedná, ďakujem :)

Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Bartex
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bartex – Šnek
Fotka k příspěvku Ahoj, dnes jsem v obchode koupil za dvacku sneka, ktery byl v popisku u akvaria pojmenovan jako "Šnek". Koukal jsem zde do atlasu a ze bych nasel neco, za co bych dal ruku do ohne, to teda ne. Vite nekdo? :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - SilviebarisRe: Klarak
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Klarak
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, včera mi paní v akvaristice k mým novým clithonům nabrala kopu těchto malinkých šnečků, nevíte co je to za druh?

Reagovat na tento příspěvek 2  - Gringo63 Re: Marč
 Reagovat na tento příspěvek 7  - tramtra Re: Marč
Na druhé a třetí fotce je levatka, ale na první to vypadá spíš na nějaký druh piskořky.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Filip91 Re: Marč
Dle mého soudu se jedná o Levatku ostrou
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Marč
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím vás co je to za šnek? ;-)

Reagovat na tento příspěvek 6  - Planorbella Re: Jericho
Ne, je to kružník.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Jericho
Ano, ale ulitu má bídnou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jericho
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím.. Je toto okružák?

Reagovat na tento příspěvek 7  - tramtra Re: vlka
Podle mě piskořka věžovitá.
rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_vezovita
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka – dotázek
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Hezký večer. Spolu s Krevetkama jsem dostal i tohoto plže. Poradí někdo co je to zač? Děkuji.

Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák Re: Longer01
Jsou to Melanoides, ale je otázka jestli granifera, protože mi připadnou být krátké a “baculaté”. Ona je to s těmito plži obecně otázka. Například u piskořek jsem slyšel o diskusích, jestli jsou jich 3 druhy nebo 30. Co je variabilita uvnitř druhu a co jiný druh. Mimo melanoides mám například standardní piskořky, ale také další, které jsou kratší. Pokud je toto zoo, bůh ví, co tam mají :).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Longer01 Re: Longer01
Děkuji oběma za potvrzení. ;-) jste jsem se s nimi nesetkal, vypadají pěkně
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Magic Re: Longer01
Áno, sú to malé granifery.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tramtra Re: Longer01
Řekla bych, že ano. Moje vypadají dost podobně.
rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Longer01 – Plzeň zoo
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, dnes jsem při návštěvě v plzeňské zoo viděl v akváriu šneky, ale nevím, jaký druh to je. Mohla by to být Piskořka - Melanoides granifera?

Reagovat na tento příspěvek 1  - R Anthrax Re: Flameman
Ničemu nevadí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FlamemanRe: Anthrax
Vypadá to podle fotek na netu, že by to mohlo být ono. Mohou ve velkém množství mít špatný vliv na živorodky?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Anthrax Re: Flameman
Zdá se mi, že v levém dolním rohu fotky vidím lasturnatku. Ale je to rozmazané.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Flameman – Radu prosím
Fotka k příspěvku Zdravim, Chtěl bych se zeptat zda něko nevíte co to je na foto? Měl jsem zamořené celé akva + filtr.
Děkuji.

Reagovat na tento příspěvek 4  - R Anthrax Re: Jericho
Je to z dálky. Ale pravděpodobně rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jericho
Fotka k příspěvku Zdravím. Mohl by mi někdo identifikovat, co jsem si s kytkou přinesl do AQ za šneka? Je docela rychlej. ;-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Smetany Re: vaclav
Tyhle právě nejsou z mého akvária je to foceno u kolegy krevetáře. CO2 nedává a jakou mají výživu sem se neptal ale každopádně děkuji za potvrzení mé domněnky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Smetany
Pokud do toho akvária dáváš CO2 tak jim může chybět konec ulity. Nebo nemají tu správnou výživu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Smetany Re: Magic
Dík, já si to trošku myslel ale mám je v jiných akváriích a vypadají v celku odlišně.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Magic Re: Smetany
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Smetany
Fotka k příspěvku Ví někdo?

Reagovat na tento příspěvek 1  - Planorbella Re: Roger
Měchýřovka východní, nejspíš.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Roger – Kdopak to je?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Kdopak to je? Prý ho koupil ale neví jak se jmenuje

Reagovat na tento příspěvek 0  - Planorbella Re: Roger
Vykrmený na té řase na skle
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Roger
Okružák
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Roger – Jaký je to šnek?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dokáže mi někdo určit co je to zač? Šlo to špatně fotit, ale znalý by to mohl poznat.

Reagovat na tento příspěvek 2  - R afc1886 Re: Franťáček
Fotka nic moc, ale koukni na levatku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Franťáček – Co to je
Fotka k příspěvku Nevíte někdo co je to za šneka?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Passenger77 Re: Planorbella
Ahoj, máš pravdu. Omlouvám se, netušil jsem, že jsou Levatky a Plovatky jinak nerozlišitelné v těchto velikostech...musím se podívat, co to tedy v AQ mám, ale zrovna všechny zalezli, potvůrky :)
Dík za dovzdělání palec
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Smetany Re: silviebaris
Je to plovatka toulavá. Mám jich plnou nádrž
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SilviebarisRe: Planorbella
však furt je v pohybu... :-D No a co to tedy je...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Planorbella Re: silviebaris
To bude nejspíše tím, že na fotce nevyčuhuje z ulity ;-) na první fotce jsou ta tykadla patrná více
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SilviebarisRe: Planorbella
Fotka k příspěvku Tak jsem to zkusila znovu,to je tak maličky,že to je celkově problem vyfotit,a tykadla ty ani přes lupu nevidím...

Reagovat na tento příspěvek 4  - Planorbella Re: silviebaris
Nějaká plovatka. Dost možná plovatka toulavá. Detail na tykadla by umožnil lehčí identifikaci, ale na větším monitoru je to snad patrné. Plovatka má širší krátká tykadla levatka právě naopak.
Passenger77: levatky jsou levotočivé, pokud vidím dobře plž na fotce má ulitu pravotočivou. Pokud ne, opravte mě, dívám se na mobilu. V tom případě bys měl pravdu. Ale může se stát, že i levatka bude mít pravotočivou ulitu, pak by to byl raritní kousek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Passenger77 Re: silviebaris
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Silviebaris
Fotka k příspěvku Co to je za plže,donesen na rostlince ze zatopeneho lomu...

Reagovat na tento příspěvek 4  - vlka Re: ValaRa
To bude nějaký Kružník. Mrkni do atlasu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ValaRa – Je to Kotúľka čínská (Kružník čínský) ?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,
dosť sa mi v poslednej dobe rozmnožili v betáriu (54l) tieto malé slimáčiky. Je to Kotúľka čínska? Okrem Beťáka a Neoniek modrých mám v nádrži aj ružové kotúľky, ktoré tam chovám úmyselne, v rovnováhe, nepremnožené (starajú sa o to dve Heleny). Nejakou rastlinou som si doniesol aj tieto malé kotúľky, je ich tam zo 200 minimálne, veľké sú 2-3 mm, o také nemajú surmovky záujem. Občas ich odsajem elektrickou odsávačkou (aspoň na niečo je dobrá), ale čo je moc, to je moc :-)
Podmienky majú dobré, kamene a korene sú krásne zarastené zelenou riasou (GDA ci GSA), ale to sa mi práve páči, je to také prirodzené, prírodné. Je nejaký spôsob ich obmedziť? :-)

Reagovat na tento příspěvek 1  - Planorbella Re: JirkaŠčobák
Též by to chtělo vyfotit tak, aby šla vidět noha a celkově hlava.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - JirkaŠčobák – Loni ...
Fotka k příspěvku ... jsem je dostal s Theodoxus danubialis ze Slovinska. Z řeky u Ljubljany.
Dnes na nich rozeznávám tečky (viz foto).

Reagovat na tento příspěvek 1  - Efka Re: vlka
Plovatka bahenní,mám je už asi 4 měsíce v dóze s Houttuynií cordatou,myslím,že by v akvárku mohla být,žere jen odumřelé listy a řasy,zrovna dneska jsem 4 hodila na zkoušku do akvárka :-) přicestovala ke mně od p.Rataje se salvinií natans
 Reagovat na tento příspěvek 4  - hrochy Re: vlka
Nemůže to být plovatka bahenní?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka – ?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dnes jsem objevil v zahradním jezírku tohoto Plže, jak se „pase“ na hladině. Poradí někdo co je to zač a může být i v akváriu? děkuji

Reagovat na tento příspěvek 1  - zelenakapusta Re: Oldass
Vypadá jako plovatka bahenní.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Oldass – Neví prosím někdo, co je to za šneka? Děkuji.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek 0  - KaGaOri – Uchatka / plovatka toulavá
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj vespolek, chtěla bych znalejší poprosit o ověření identity šneků, viz. foto. Jsou to uchatky toulavé (Radix peregra), nebo je u nás běžně dostupný i nějaký jejich blízký příbuzný se kterým je možné zaměnit? Chtěla bych přispět fotkou do atlasu a chci se ujistit, že nebudu šířit dezinformace stydim.

Reagovat na tento příspěvek 0  - tramtra Re: TerezaH
Levatka. Užiteční šnečci. Nepřemnoží se, když nebudeš překrmovat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TerezaH – Co to je?
Fotka k příspěvku Dobrý den,nevíte co je tohle za šneka? Když jsem se ptala mého známého, který je akvarista, tak mi řekl že je to ten obyčejný, tak nevím co si mám pod tím představit :-D Nekupovala jsem je, asi jsem si je přivezla na nějakých rostlinách. A nevíte jestli se hodně množí? Pokud ano, budu se jich muset zbavit aby mi nazamořily celé akvárko :-(

Reagovat na tento příspěvek 1  - tramtra Re: Gringo63
Řekla bych, že jo. Vypadá na graniferu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Gringo63
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mám tady, prosím, ještě jednoho. Mohla by to být Melanoides granifera? Jedna fotka z akva, druhá z misky s vodou. Věžovitých mám hodně. Tahle se mi zdá, je sama.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Planorbella Re: Gringo63
Zcela jistě je to ona ;-)
Fotka k příspěvku Mám na vás, prosím, dotaz. Je to levatka? Je tak bílá s jemným žíháním, jak je na fotce vidět. Asi 1cm velká. Levatky jsem kdysi měl, sekavci je asi zlikvidovali. Tahle je jediná. hmm

Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavla28 Re: Anthrax
To máš pravdu. Tak to bude ta plarnobella scalaris.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Anthrax Re: Pavla28
Pochybuji, že by sis zavlekla mladou piskořku černou. Vzhledem k jejímu rozmnožování. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Pavla28 Re: ellienka
Malý okružáci, vypadají jinak, ty mám, to bych se neptala, už sme je identifikovali jako kružníka čínského. Ale díky :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavla28 Re: larix
To by mohlo být ono, nebo to bude malá piskořka černá, nechám ji bokem a budu sledovat co z nich vyroste, jestli plarnobella scalaris nebo ta piskořka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - larix Re: Pavla28
Mne to na fotkách pripomína tento druh (pozri viac obrázkov cez Google): rybicky.net/atlasostatnich/plz_planorbella_scalaris
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ellienka Re: Pavla28
taky jsem si donesla s kytkama - okružáka kanadského - prckové vypadají hodně podobně těm tvým.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - NHKG Re: Pavla28
Kromě dvou už zmiňovaných druhů šnaků, jsou ještě běžné tyto 2 druhy:
rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky
Ostatní druhy jsou mnohem méně běžné a není moc pravděpodobné, že by jsi si je zavlekla s rostlinami.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavla28 Re: Anthrax
To nevypadá, má to takovou vlnku směrem ven u vchodu do ulitky, leváka má takový plynulý oblouček zarovnaný se zbytkem ulitky, zkoušela sem to vyfotit, ale nepodařilo se mi to. :-( no nechám je zatím bokem a uvidím co z toho vyroste.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Anthrax Re: Pavla28
To jsou kružníci a pak se mi zdá, že tam vidím dvě malé levatky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: Pavla28
Kružník čínský? Zkus to porovnat s fotkami v atlasu: rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pavla28 – Copak to je za prcky?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tyhle prcky sem si donesla s rostlinou, poznáte je někdo?

Reagovat na tento příspěvek 0  - AkvaBlázen Re: prdoch01
Piskořka Melanoides granifera
 Reagovat na tento příspěvek 0  - prdoch01
Fotka k příspěvku Prosím, víte co je to za plže?

Reagovat na tento příspěvek 0  - tramtra Re: AkvaBlázen
Může, jen asi časem může začít ožírat rostliny. Já jich pár mám, ale bokem v boxu, z akvárií je raději vytahuji. Může vyrůst docela veliká, v "nádrži" před domem jsme je měli a nacházela jsem fakt velké ulity.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AkvaBlázen Re: tramtra, cyklohentán
Ano, je to ona. Dochází mi, jak se tam dostala. S rostlinkou z jezírka. A může být v akváriu dlouhodobě?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tramtra Re: AkvaBlázen
Přesně jak píše Cyklohentán...Plovatka bahenní. Mrkni na ty tykadla (když pomineš směr zatočení ulity), Levatka je má tenké a delší.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Cyklohentán Re: AkvaBlázen
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AkvaBlázen
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj vespolek. V nádrži se mi objevil tento šnek "albín". Jedná se asi o levatku, že? Jsem si tím jistý na 90%

Reagovat na tento příspěvek 1  - tramtra Re: Macrocarpon
Ano, budou to Levatky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Macrocarpon – Co je to za plže
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím,
předem se omlouvám za kvalitu fotek. Pozná někdo z Vás tyto plže? Levatky?
Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: MonterMonty
Zubovec pacifický by měl mít ulitu zvrásněnou a víceméně matnou. Ten jeho má právě ale ulitu úplně hladkou a vyleštěnou - prostě je jak nový :).

Všichni mí šneci mají trochu problém s ulitami, ale zubovců se to netýká. Asi je to tím, že rostou pomaleji a stíhají "nasbírat" dostatek stavebního materiálu, na rozdíl od okružáků.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: sivon
Skvělý odkaz , za něj díky a palec , ne že bych chtěl nervo-moci oponovat , ale podle "vyleštění" ulity bych moc při určování nesázel , mohl by tam být zavádějící faktor nevhodného složení potravy , jako např. u námi oblíbených okružáků a jejich křehkosti ,rozpadání se a ztráty barev ulity
 Reagovat na tento příspěvek 6  - sivon Re: Pandice
Nějaká neritina (zubovec) to je, ale zubovec pacifický by neměl mít takto "vyleštěnou" ulitu.
Můžeš si vybrat:
www.schnecken-und-muscheln.de/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - MikiGRe: Andaska
Helmy mají širokou škálu barevných odstínů, ostatně jako většina plžů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - AndaskaRe: tramtra
Ta mě napadla taky, akorát mi neseděla ta světlá barva.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pandice Re: Andaska
Tak moc díky za určení druhu. Myslím, že by to mohl být tento rybicky.net/atlasostatnich/zubovec_pacificky.
 Reagovat na tento příspěvek 5  - tramtra Re: Pandice
 Reagovat na tento příspěvek 2  - AndaskaRe: Pandice
Nějaký druh Neritiny?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pandice – Co je to za šnečka?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den dnes jsem si koupila tohoto šneka a zapomněla jsem se zeptat jak se jmenuje. Prosím věděl by někdo. Druhá fotka mi nešla lépe vyfotit. Je velký cca 2 cm. Měl by to být nějaký řasožravý šnek. Díky :-)

Reagovat na tento příspěvek 1  - Planorbella Re: JirkaŠčobák
Ta noha vypadá velmi typicky pro Filopaludiny dost možná je to ona...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák Re: Planorbella
rybicky.net/fotogalerie.php…
Mohlo by být ... nastuduji :)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Planorbella Re: JirkaŠčobák
Nejvíc mi připomíná filopaludina sumatrensis polygramma kdyby šlo vyfotit tělo a noha tak by to bylo lepší ta tvoje má moc špičatý konec ulity
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák
Kdo byste znal celý latinský název, napište, prosím rybicky.net/fotogalerie.php…
Zatím vím, že je to bahenka a je živorodá. Velikost 3-4 cm.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Tomino240584
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomino240584
Fotka k příspěvku Prosim Vas toto su kotulky? Ak ano, tak ake?
Dakujem.

Reagovat na tento příspěvek 2  - R afc1886 Re: vlka
No podle mě to je slimáček síťkovaný. www.abicko.cz/…
Rostlinka byla pěstována zřejmě emerzně.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka – dotaz
Fotka k příspěvku Prosím co je to za slimejša bez ulity? Byl v pytlíku se zakoupenou rostlinou.

Reagovat na tento příspěvek 4  - R ctibum Re: fufa
 Reagovat na tento příspěvek 0  - fufa
prosím o rozluštění, co jsem si donesl s rostlinami za "šneka"?
Děkuji kamarádi akvaristé.
Hodně chovatelských úspěchů!
S pozdravem Fufa

Reagovat na tento příspěvek 0  - brukiz Re: Provpe
Na fotkách jsou i jiné piskořky, ale ta tvá je opravdu Melanoides granifera. Sám ji mám v akva. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Provpe Re: JirkaŠčobák
Zda se me ulita protahla a uzka na fotkach vypada predek tlusty
 Reagovat na tento příspěvek 5  - JirkaŠčobák Re: Provpe
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Provpe Re: ctibum
To jsem si myslel puvodne taky ale po tom co jsem videl na fotce helenu jsem si myslel ze je to ona ty barvy sedi
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Provpe
Okružák určitě. To druhý bych tipnul spíš na Piskořku, ale kdoví :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Provpe – Pozna nekdo?
Fotka k příspěvku Ahoj dotahl jsem do karanteny tyto 2 sneky pozna nekdo co to je muj typ je helena a nejaky okruzak diky. :-)

Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: Planorbella
Levatky, řekl bych...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Planorbella Re: vlka
Já tam vidím plovatky(a nebo to jsou levatky?), kružníky a okružáky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Smetany Re: vlka
Kružnìk a žádné jiné tam nevidím
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Amatértom Re: vlka
Kružníci a malí okružáci.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlka – slimejši
Fotka k příspěvku Když už jsme u těch slimejšů, co jsou zač ti placatí a ti druzí? Poznám jen levatky.

Reagovat na tento příspěvek 2  - Planorbella Re: turbik
Vajíčka od surmovky vražedné(clea helena) surmovky nejsou živorodé a nejsou ani hermafroditi.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - turbik – copak je to za vajíčka?
Fotka k příspěvku v nádrži s pavími očky se mi vposledku objevují takováto vajíčka. žijí tu Neritiny, piskořky (živorodé) a pár Clea helena (živorodí?). standardní bílá vajíčka Neritin známe. Tohle mě ale na držáku topítka dost překvapilo. Vodu pro ryby dosoluju (od oka). velikost jednotlivých útvarů je cca 1mm, nastavit makrofotku byl celkem boj. Dík za radu

Reagovat na tento příspěvek 1  - R vaclav Re: pe3czek
 Reagovat na tento příspěvek 4  - tramtra Re: pe3czek
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pe3czek – Ahoj co je to za sneka? Furt je zahrabanej...
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68Re: lenkalor
Moc pěkná fotka Leni palec Ta moje má tmavě šědou nohu hmm ale asi to bude ta věžovitá. Variant je asi víc, než si myslíme ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - lenkalor Re: Angus68
Fotka k příspěvku Péťo, já mám podobnou. Zrovna dneska si to plazila po kryptokoryně.
A podle mě mám véžovité.

Reagovat na tento příspěvek 1  - Angus68Re: Passenger77
Několik fotek s takovouto ulitou se zoubky u vchodu jsem viděl právě na kartě
;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Eillen Re: Angus68
Já jich mám mraky schovaných v písku, ale jsou tam kousci, co jsou tak voprsklí, že si to štrádují po dně celičký den. Vůbec mi nevadí. A když mi přijde, že je jich moc, tak dám do misky tablety, druhý den ráno vytáhnu misku a stavy jsou zredukované :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Passenger77 Re: Angus68
Je to možné, měřítko nemáme, ale co ty zoubky u vchodu? Jestli to není nějaký kříženec ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68Re: tramtra
To jo, je tu jenom ta jedna. Ale myslím, že stačí ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tramtra Re: Angus68
:-) ale máš jen jednu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68Re: tramtra
Tamčo, zdaleka nekrmím každý den ;-) A Platy už vůbec né ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tramtra Re: Angus68
Peťo, když najde dost potravy na povrchu, zahrabávat se ani nebude. Já jich mám stovky a zahrabou se, až když mají ryby víc jak den půst. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68Re: Eillen
Ta už je tomu podobná víc. Je mi ale divný, že se vůbec nezahrabává a lítá si po celém dně :-D
Ulity jsou taky docela dle barev dost variabilní, ale jednu jsem v kartě podobnou našel,
díky Lenko ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68Re: Passenger77
Díky za tip, ale ta to asi nebude. Ten můj má ulitu užší a delší hmm ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Eillen Re: Passenger77
Já bych to tipovala na věžovitou...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Passenger77 Re: Angus68
Já bych si dovolil tipnout
:-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68 – nevím
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku hmm Poradí někdo co se mi prohání ve 160tce za šnečka? :-D Velikost 22-25mm

Reagovat na tento příspěvek 0  - Planorbella Re: Dewari
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Anthrax Re: Dewari
Piskořka :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dewari
Fotka k příspěvku Zdravím, teď jsem si všiml že mám v AQ zajímavého šneka :-D. Přes den se schovává v substrátu a ven vylézá jenom v noci.

Reagovat na tento příspěvek 1  - MaqRe: Provpe
To záleží na Tobě. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Provpe Re: HanysOV
Tak doufám že se nepřemnoží :-D
 Reagovat na tento příspěvek 2  - HanysOV Re: Provpe
Je to levatka. Šoupni to do akva. Tvé ryby to neokoušou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Provpe – co je to za šnečka? :)
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj dnes jsem si donesl 2 neritinky a v pytlíčku jsem oběvil ještě něco malého blbě se to fotí a nevím zda to je také malá neritinka, koukal jsem do atlasu a podle ulitky vypadá spíše na levatku i ta rychlost lezení v pytlíčku se mě nezdá a má delší ocásek:) a popřípadě co dělat s takto malím šnečkem neokoušou to rybky dávat do akvária nebo nedávat společne s netrinkou? dík za rady!

Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: Karla
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Karla – Cerny snek nici drevo?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobry den, koupili jsme na burze cerne sneky. V akvariu mame drevenou dekoraci a snek je na ni prilepeny...a co nevidim, to drevo zcernalo? Nevite nekdo cim by to mohlo byt? Nebo co je to za sneky? Dekuji za odpoved

Reagovat na tento příspěvek 4  - Sysalka Re: Roger
Jo jo, levatka :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Roger – Je to levatka?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoja, chci si ověřit zda jsem poznal dobře Levatku. Leze to v tom nově založeném akváriu a má tam i několik pracujících prcků. Přineslo se to tam s tuším Rotalou nebo jak se jmenuje, na ní jsem po založení viděl vajíčka. Tahle je už ale nějaká velká :) tak jen pro ověření jestli jsem ji poznal správně, je celkem rychlá

Reagovat na tento příspěvek 0  - Planorbella Re: Miraell
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hanumana Re: Miraell
Nejsem odborník, ale mohl by to být Melanoides granifera
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Miraell
Fotka k příspěvku Ahoj, pozná ho někdo? ☺

Reagovat na tento příspěvek 2  - R ctibum Re: Dewari
Nějaká Plovatka, řekl bych...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dewari
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nevíte co to je?

Reagovat na tento příspěvek 2  - Passenger77 Re: Strakááč
Tady typuju spíše na Okružáka...ale není to na 100%...chtělo by to lepší foto ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Strakááč
Fotka k příspěvku Je to kružník nebo okružák?

Reagovat na tento příspěvek 2  - Passenger77 Re: Martin
Jednoznačně Kružník... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R afc1886 Re: Martin
Potvory tam nevidím žádné, ale je tam asi rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky . Jestli ale moc porostou, budou to ti okružáci.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Martin
Fotka k příspěvku Tak tedy ještě jeden dotaz k tématu: Co je za potvory zase tohle? Můžou to být okružáci? Právě jsem je objevil hmm

Reagovat na tento příspěvek 0  - Sedo Re: Martin
Sú to Levatky. Väčšinou si ich dovlečiem s novými rastlinami. Užitočná je, ale všetkého veľa škodí. Ja som pri odkalovaní vždy odsal zopár, aby ich nebolo mnoho. Teraz mám jednu Helenu a tá ich stav reguluje sama ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R afc1886 Re: Martin
Je to levatka rybicky.net/atlasostatnich/levatka_ostra .
Ano to jsou jejich vajíčka a jsou užiteční. Když nebudeš překrmovat a budeš odstraňovat uhnívající rostlinky, tak se ti nepřemnoží.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Martin
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, poznáte prosím někdo tyto šneky? Nevím, jestli jsou užiteční, nebo ne. Jednoho jsem natrapíroval, jak si plaval u hladiny ulitou dolů viz fotka. A ty tečky na poslední fotce jsou jejich vajíčka? Mám je likvidovat?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Gringo63 Re: janinarozt
Fotka k příspěvku Mohla by to být Brotia armata. Mám je v akva a dokonce se i docela úspěšně množí. Ze zad se otočí bez problému. Ulita je menší než u pagoduly.

Reagovat na tento příspěvek 2  - R ctibum Re: janinarozt
Podle mě to Brotia je. Mistr světa v neumění se převrátit je Neritina, řekl bych...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - janinarozt – Co je to za šneka prosím?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, prosím, poradíte mi, co je to za šneka? Myslela jsem, podle vzhledu, že by to mohl být Brotia pagodua, ale dočetla jsem se, že se neumí převalit, pokud skončí na zádech - a ti moji to umí.. A piskořka ostnitá mi přijde vizuálně sice podobná, ale nějak jiná. A taky neodpovídá chování - dle atlasu by měla být zahrabaná a vylézat za tmy, ale ti moji dva uličníci křižují celé akva neustále..

Reagovat na tento příspěvek 0  - Planorbella Re: afc1886
Bingo potlesk je to ona díky
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R afc1886 Re: Planorbella
Dívám se na telefonu, tak to moc dobře nevidím, ale podle popisu té nohy nemohla by to být rybicky.net/atlasostatnich/bahnivka_rmutna .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Planorbella Re: Planorbella
Ještě chci přidat že má hnědé až černé tělo(nohu)s oranžovými skvrnkami trochu mi připomíná ampulárku.Nemůže to být ona? (Ale asi ne) :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Planorbella – Co je to
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím ahoj nedávno jsem byl u kamaráda a všiml jsem si že má v akváriu šneka, kterého jsem ještě nikdy neviděl coze nevíte co to je docela by mě to zajímalo v akvaristice mu říkali že se to jmenuje bílý šnek

Reagovat na tento příspěvek 0  - jamajcanRe: Wanderer
No vidíš, jak sis pěkně odpověděl sám ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wanderer Re: Pepan
A není to tahle? Přijde mi, jak kdyby měla trochu výčnělky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: Wanderer
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Wanderer
Prosím, co je tohle za druh piskořky? Děkuji.

rybicky.net/nadrz/26262/440.jpg…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 4Sima Re: Sarde
Taky bych hádal levatku. Má rychlý přesuny...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák Re: Sarde
Asi levatka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sarde – Co to je?
Fotka k příspěvku Ahoj, nevíte někdo kdo to je? Levatka? Přinesla jsem si to do akva z rostliny...díky:)

Reagovat na tento příspěvek 0  - R Anthrax Re: Greddycz
rybicky.net/atlasostatnich/levatka_ostra Užitečný :-)
Ikdyž ty fotky jsou že strašné vzdálenosti.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Greddycz
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nevíte náhodou co je to zač a jestli je užitečný nebo naopak? Vim že to asi není moc dobře vidět má podlouhlou ulitu

Reagovat na tento příspěvek 2  - Zip Re: Oldass
Není předsi problém daného plže odlovit na lepší focení.
Není to neonka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Oldass Re: JirkaŠčobák
Je bohužel moc malej a daleko ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák Re: Oldass
Na první pohled ano, ale je to mizerná fotka.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Oldass
Podle mě jo...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Oldass – Kružník čínský???
Fotka k příspěvku Je to Kružník čínský?

Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: HáňeKáně
Filopaludina martensi
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: HáňeKáně
Podle mě má filopaludina ulitu trochu do špičky. :)
edit. Z fotky to moc není poznat. :-D Třeba je to vážně ona.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HáňeKáně Re: Amatértom
Podle pána, co mi ho dával je to jakási Filopaludina, nic jsem o tom nenašla, tak nevím
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: HáňeKáně
Takovýhle sem měl modrý ampularky. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HáňeKáně – Copak je to za fešáka?
Fotka k příspěvku Ahoj, věděl by, prosím, někdo, co je to za šneka?:-) Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 1  - Yirka Re: romant
Asi bych zavedl termín Okružák sp. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: zelenakapusta
To je fuk, prostě Okružák a jestli ne, tak to poznáš, až vyroste ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta Re: ctibum
To jsem právě udělala, ale strejda Gúgl mi nic extra nenabídl, hned na třetím řádků obrázků už byla sumovka vražedná i když jsem zadala "okružák kanadský".
Obrázky nejsou jenom podle toho, co je na nich, ale ukážou se tam i obrázky, které patří k textu, kde se daný výraz vyskytuje, takže když v nějakém článku o akvarijních šnecích je zmínka o okružákovi kanadském, ale na obrázku není, tak se ukáže obrázek toho šneka, který tam je, ale nemusí to už být ten, kterého hledám - napsala jsem to srozumitelně?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: zelenakapusta
Oni jsou všelijak barevní, ne jen hnědí. Zkus pogooglit fotky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: zelenakapusta
Bude to okružák. Nemají jenom tmavou nohu, je jich celá řada druhů. To co máš bude až povyroste mít nohu do oranžova.
Jak jsem psala minule, jestli se potvrdí, že jsou to okružáci, budu jenom ráda. Mě prostě hodně mate ta žlutá tlapka. Ostatní okružáci mají tlapky tmavé, tohle je první "várka" žlutonohých šnečků, takže nevím, co si o tom myslet.
Další žlutonozí šneci jsou u mě jenom ampulárie, takže jsem měla za to, že mě nějak doběhly.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: zelenakapusta
Placatí jsou Kružníci. Na té druhé fotce je podle mě Okružák na 100%... Ale klidně je možné, že se pletu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: zelenakapusta
Prťata okružáků mají hodně divnou ulitu no :-D
To by se mi ulevilo, ale tihle mrňousci nemají placatou ulitu, jsou objemnější.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: zelenakapusta
Řekl bych, že tentononc... rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zelenakapusta – Je to ampulárie?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,

před chvílí jsem při pravidelné kontrole našla šnečka se žlutou tlapkou. Mám v akváriu dvě ampulárie, ale pečlivě každý den sluduju, jestli se objevil kokon vajíček, ale nikdy žádný nebyl a najednou tohle? coze
Jak je vůbec možné, aby mi kokon unikl? Je možné, že ampulárie nakladla vajíčka přímo do vody?

Zásadní otázka ale je - je to maličká ampulárie?

Reagovat na tento příspěvek 2  - R ctibum Re: 4Sima
Piskořka jakási, věžovitá asi... rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_vezovita
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 4Sima – co je to za šneka?
Fotka k příspěvku Objevil se s plovoučkou, poradí někdo druh?

Reagovat na tento příspěvek 0  - JirkaŠčobák Re: vero-ni
Dostal jsem podobný druh, Taia naticoides. Pomalu leze, potřebuje hodně řas, sajrajtu na dně. Možná je částečně filtrátor. Rodí živá mláďata.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vero-ni Re: JirkaŠčobák
Tak tenhle je pravděpodobnější. Diky.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - JirkaŠčobák Re: vero-ni
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vero-ni – kulatá ulitka II.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,přidávám ještě další foto plže. On totiž vůbec jako měchýřovka zatim nevypadá, ani nemá ten chobotek :-) a má tmavá očka :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Zip Re: HáňeKáně
Také bych si tipnul kružníka.
Je užitečný, je to řasožrout, v dobře fungujícím AQ se nepřemnoží, není důvod je likvidovat ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Kubaa Re: HáňeKáně
To vypadá jako kružník.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HáňeKáně
Fotka k příspěvku Ahooj, pozná někdo co je to za šneka? Donesen do akva asi na nějaké rostlině a už jsem jich z akva vyndala asi 100

Reagovat na tento příspěvek 0  - vero-ni Re: tramtra
Hmm,ta mě teda nenapadla.. tak to jsem zvědavá. Vídám ho už nějakou dobu, je maličký, max 5 mm, ale je možné, že roste pomaličku. Akorát teda by mě zajímalo, na jaké rostlince se tam mohl dostat, vajíčka to být nemohly,že jsem si ho nevšimla :-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - tramtra Re: vero-ni
Vypadá to na nějakou Měchýřovku, uvidíš, co z ní vyroste. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vero-ni – kulatá ulitka
Fotka k příspěvku Ahoj, prosím, copak to může být za plže? Ulitu má spíše kulatou.. a hrozně pomalu leze :) díky.

Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Džukel
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Džukel – cerny obyvatel v akvariu
Fotka k příspěvku Ahoj tochto cierneho obyvatela som dnes vytiahol z akvarka bol skovany pod listom anubiasu :) co to moze byt ? akvarko mam tyzden zalozene asi sa mi tam dostal v nejakej rastlinke

Reagovat na tento příspěvek 3  - R afc1886 Re: Adison
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Adison – Čo to je za slimáka ?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte dnes som našiel v akváriu nový druh slimáka zrejme prinesených na rastlinách viete poradiť čo je to zač a či ho tam nechať?

Reagovat na tento příspěvek 2  - larix Re: luster1717
1. Hermafrodit na množenie partnera potrebuje.
2. Nie všetky slimáky (šneci) sú hermafroditi, niektoré druhy sú gonochoristi.
3. Okrem toho treba brať do úvahy aj matrotrofiu a ako bolo spomenuté aj partenogenézu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: luster1717
Ano, je to rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky . Je to hermafrodit a ty teď trochu googli. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - luster1717
Fotka k příspěvku Zdravim chcrl by som sa spytat ze ci je tento "Tarzan" okruzak kanadsky a ze ci sa rozmnozi aj ked je sam v akvarku dakujem :-)

Reagovat na tento příspěvek 3  - R afc1886 Re: Chimmy
Okružák a levatka rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky rybicky.net/atlasostatnich/levatka_ostra
EDIT- Nikoho nelikviduj, jsou to pracanti k nezaplacení. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Chimmy – Šneci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, chtěl bych poprosit o radu ohledně identifikace šnečků, které se objevili v mém akvu asi z plovouček od Rataje. Řekl bych, že ve druhém případě je to levatka, ale u toho prvního si nejsem jistý. Myslíte, že je tam mám nechat nebo je zlikvidovat? Levatek jsem objevil asi 5ks (zatím). Díky za rady :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: Kubaa
Fotka k příspěvku Lepší fotku asi neudělám. No jako Faunus ater mi nepřipadá taky, pokud existuje tmavá verze klasické piskořky, nejspíš je to ona. Doma mám jen ty světlé.

Reagovat na tento příspěvek 2  - Kubaa Re: Amatértom
Já tam teda skoro nic nevidím, ale přijde mi to jako obyčejná piskořka, ne jako Faunus ater, pokud toho myslíš černou piskořkou. Ale chtělo by to lepší fotku.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Tudy Re: Amatértom
Mě to spíš připadá jako obyčejná Piskořka věžovitá.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - JirkaŠčobák Re: Amatértom
To větší je obyčejná piskořka věžovitá, to malé bych odhadoval, že taky. Faunus ater mám, ten to není.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom – Malý neznámý
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj. Našel jsem v akváriu tohoto plže. Kupoval jsem teď na Aquatera Olomouc údajně 2 piskořky černé(které by se v akváriu neměli množit). Na první fotce malý neznámý, na druhé piskořka černá?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Morticia Re: MartinH
Nějaká Brotia to bude - prý velmi pomalý a neakční plž. Ale pěkný, ale když není vidět, tak to trochu ztrácí ten efekt, že ano....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: MartinH
Mi to trošku připomíná Brotia dautzenbergiana.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MartinH – Poznáte?
Fotka k příspěvku Poznáte tohodle šneka? Vím co je to za druh, chováte je někdo? Koupil jsem 4 a jednu ulitu už jsem našel prázdnou ostatní 3 nevím, více jak měsíc jsem je neviděl. To ale nemusí nic znamenat, mám to požádně zarostlé.

Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: MrX
Druhýmu se při pohledu od hlavy (nohy) točí ulita doleva, takže souhlas s levatkou...
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R romant Re: MrX
První souhlas, druhý bych porovnal s levatkama.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MrX
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím,
co jsou zač tito dva šneci, jež se nedopatřením vyskytli v mém akváriu? Jsou to Okružák kandaský a Blátivka americká? Děkuji moc

Reagovat na tento příspěvek 0  - MartinH Re: Sedo
Okružák kanadský ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Sedo
Ano, okružáci.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: Sedo
Vsadím všecku svoji sinici, že to je okružák... ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sedo – Nový obyvateľ
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý deň,
Dnes som po 4 dňoch prišiel domov a kde sa vzali, tu sa vzali, noví obyvatelia a už aj dosť veľkí. A urobili mi riadny bordel na dreve. Zvláštne, lebo rastliny som nepridával skoro mesiac. Ide o okružlákov? Lebo podľa fotiek v atlase mi to nejako nesedí.

Reagovat na tento příspěvek 1  - Tudy Re: jarda62
Ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jarda62
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj mám otázku na zdejší plžaře. Je tohle Okružák ploský?

Reagovat na tento příspěvek 0  - králasRe: Tudy
Díky. Akorát mě klamou ty ostny. Ale je to dost podobný.
Tak to druhý bude ono.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: králas
Pravděpodobně piskořka Melanoides granifera.
Je to prcek - pokud by se ty ostny na ulitě staly časem výraznější, mohla by to být i Thiara winteri.
EDIT- kolega byl rychlejší :)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Tudy Re: králas
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - králas – Kdopak to je?
Fotka k příspěvku Nevíte někdo, co mi to přibalili ve Viváriu? Zatím mám piskořky a okružáky. A tohle nevypadá ani na jednoho z nich.

Reagovat na tento příspěvek 7  - R ctibum Re: romant
Kakaová skvrna velikosti mexického dolaru je jasná na obou fotkách :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: JirkaŠčobák
Tak ještě mít jistotu, že je to ten samej a začnu taky pochybovat. :)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - JirkaŠčobák Re: m8trix
Podle této fotky už to bude kružník. Měli jste pravdu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: m8trix
Spíš křižník
 Reagovat na tento příspěvek 0  - m8trixRe: JirkaŠčobák
Fotka k příspěvku Iny pohlad ... buduci tyzden jedneho (je ich tam par kuskov uz) vylovim a spravim neaku normalnejsiu fotku ak tato nepomoze.

Reagovat na tento příspěvek 2  - JirkaŠčobák Re: m8trix
100% to není kružník.
Šnek na fotce je zaoblený. Trochu, jako jablko. Nikdy kružník.

P.S. Znejistil jsem. m8trix, můžeš, prosím, toho šneka vyfotit z jiného úhlu?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - m8trixRe: Passenger77
Heh ok uvidime casom, ale vyzera to teda naozaj viac na toho kruznika, kedze ulita je plocha a je polozena bokom :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Passenger77 Re: m8trix
Kružník je taky docela plochý, narozdíl od mladého Okružáka podobné velikosti, který by byl více do hloubky. Okružák docela rychle přeroste velikost dospělého Kružníka, takže za pár týdnů v tom budeš mít naprosto jasno ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R ctibum Re: m8trix
Když leze, má ulitu nastojáka, jako klasický šnek, nebo položenou na bok? Okružák ještě vyroste, kružník už moc ne.
Ono je to prakticky jedno, užiteční jsou oba :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - m8trixRe: Passenger77
No ked pozeram tie fotky v atlase tak sa na to moje podobaju viac ako okruzakove. A taktiez su malicky, velkost okolo 2-4mm a maju priesvitnu ulitu tak ako je uvedene v jeho popise. Hmm
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Passenger77 Re: m8trix
Jak je to velký? Mně to připomíná spíše Kružníka, ale koukám na to na mobilu:
rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: m8trix
 Reagovat na tento příspěvek 0  - m8trix – Novy najomnik
Fotka k příspěvku Zdravim, v nadrzi sa mi objavil novy obyvatel .. odhadom to bude neaky typ okruzaka. Nevedel by niekto urcit presny typ?

Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: rudiezi
Přesný název je Okružák Kanadský s tygrovanou ulitou... :)
EDIT Koukni do atlasu do fotek rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: rudiezi
To je klasickej okružák.. mám je doma taky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rudiezi
Fotka k příspěvku Toto je dáky druh okruzaka? (Ten väčší, ma tigrovanu ulitu), ak vie niekto celý nazov sem s ním :)

Reagovat na tento příspěvek 2  - JirkaŠčobák Re: Stryko
Předpokládej, že to je nejběžnější druh. Jinak - nezdílím tvé nadšení, je to plž o kterého se třeba starat, krmit a stejně se ti může pustit do rostlin.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - StrykoRe: lacewings
No právě tyhle stránky jsem studoval, ale jsou ještě malincí, tak pro mě to určit je nemožné :-D uvidíme jestli mi sežerou rostlinky nebo ne :-D
 Reagovat na tento příspěvek 6  - R lacewings Re: Stryko
-pochybuji ,že i odborník by vám to určil z uvedeného fota
- viz. určování druhu applesnail.net rozkliknout Czech , následně vidíte jak správně postupovat v určení druhu ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Stryko – Která to je? :)
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, nepozná někdo z odborníků jestli je tohle ampulárie australská a nebo argentinská? Vím, že je hodně malá, ale dneska jsem si ji přitáhl a zverimexu moc nevěřím s tím co píšou na těch kartičkách :-D. Měli tam napsané australská ale podle různých stránek mi to podle tvaru ulity spíše příjde jako ta argentinská.

Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj. Mohli by být tito prckové Brotia armata, nebo jsou to "jen" piskořky. Jsou vlezení v molitanu skimmeru a je jich tam docela dost. hmm

Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: LeRi
Levatky, jinými slovy kámoši :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LeRi
Fotka k příspěvku Ahoj, co je to za šneky? Přitáhl jsem to s kytkama.

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: ReliantBoi
Podle mě Okružák, užitečný to šnek. Buď za něj rád... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ReliantBoiRe: afc1886
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Podařilo se mi jednoho ulovit spolu s odpadlým listem. Jsou fakt maličký a můj mobil to nějak nedokáže vyfotit :-D

Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: ReliantBoi
Bez fotky těžko říct co je to za šneka.Podívej se tady do atlasu na levatky a okružáky,ti jsou bych řekl nejčastější.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ReliantBoi – mimina
Ahoj,
nedávno jsem si zřejmě s rostlinou do nově založeného akva dotáhl šneky. Jsou cca 3 a mají 3-5mm, ulita je světlá hnědá / průhledná. Neví někdo podle čeho vysledovat zda budou škodit nebo naopak? Kytky ožrané zatím nejsou. Je to tak týden. Bohužel je nedokážu vyfotit. Díky za radu. PS: V akva nejsou ryby a kvůli bio se jich nechci zatím zbavovat.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - sivon Re: lacewings
Já bych to pro ty, kteří mají problém, kam se to točí :-D , měla jednodušší pomůcku.

Představte si plže shora, jako by lezl od vás (či na obrázku nahoru). Na které straně má pak špičku ulity, podle toho je "točivý".

Okružáci a levatky mají tu smůlu, že uklízejí po ostatních žroutech, kteří řádí třeba i v noci (ancík atd.) a akvarista je pak vidí na poškozených rostlinách.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 6  - R lacewings Re: Magic
- cs.wikipedia.org/…
-Levotočivá "obrázek vlevo" a pravotočivá "obrázek vpravo"
-platné pouze k určení u spirálovitých-spirálně vinuté ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Magic Re: JoKa
Fotka k příspěvku Keď si dáš levatku na ruku tak, aby špic smeroval k tebe, bude vytočený doľava.

Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: oranos
Levatka.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Magic Re: shaula
... a ten "pravý" závit na ulite. Levatka ho má doľava.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - shaula Re: oranos
Podle mě je to plovatka - od levatky ji odlišují ty "uši" :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - oranos – Blátivka?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, prosím o pomoc s identifikáciou, doteraz som ich mylne považoval za Levatky. Mám novo založené akvárium a títo kamoši mi to tam neskutočne zasierajú sad

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: lukasbc
Ostrá není hlavně ta fotka :) Já z ní nepoznám ani jestli točí ulitu doleva nebo doprava, takže bych klidně mohl hádat i plovatku... :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lukasbc Re: powery
No jednoduše - prostě tahle nevypadá ostře :) (jak jsem psal levatka, tak mi to tam naskočilo...) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - powery Re: lukasbc
Jestli říční nebo ostrá, tos poznal jak? ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lukasbc Re: Matko678
JJ Levatk říční - mám jich plno - je to skutečně turbo šnek:-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Mitroz Re: Matko678
Řekl bych že je to Levatka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Matko678 – Neviem čo to je
Fotka k příspěvku Vedel by mi niekto povedať čl je toto za slimáka ? Doniesol som ho spolu s rybkami tak som ho tam nechal ale neviem nikde nájsť čo to je

Reagovat na tento příspěvek 1  - JirkaŠčobák Re: NHKG
Okružáci kanadští. Barvy neřeš :).
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: NHKG
Podle mě okružák. Obě tyhle varianty mám a ještě spoustu dalších :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG – Okružák?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zavlekl jsem si s rostlinkami z burzy mi neznámého plže. Zatím ožírá řasy z rostlin a kořenů. Nevíte co to je za druh?
Trochu mi to připomíná Okružáka kanadského, ale nesedí mi barva. Že by nějaká zvláštní barevná forma?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Morticia Re: O.Tom
Bude to ona. Paní,od které mám Ricciu,má v akva piskořky. Mě šlo hlavně o to, aby to nebyla Clea helena. A špatně to vidět je,má to tak 2mm a vytofit to trochu dívatelně bylo umění.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom Re: Morticia
Připomíná mi to
ale je to dost špatně vidět.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Lze tohoto mikroše identifikovat? Objevil se v Riccii, co mám za oknem. Je to tak malé, že zjistit, jestli má operculum fakt nelze.

Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: ctibum
-levotočivá je ulita, samozřejmě
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: lacewings
A ta ulita? Myslel jsem, že levatka má závit doleva, plovatka doprava...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: powery
-pravda, to jsem přehlédl palec
- ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - powery Re: lacewings
levatka to nebude, nemá špičatý tykadla ;)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: lacewings
Netočí se levatka doleva? :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - powery Re: anna836
nejspíš Plovatka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: anna836
Plovatka, řekl bych...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: anna836
 Reagovat na tento příspěvek 0  - anna836
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Co je to za plže Prosím?

Reagovat na tento příspěvek 1  - Yirka Re: Driv3r
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Driv3r
Podívej se na Kružníky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Driv3r
Fotka k příspěvku Netušíte co je to za zmetky?vypadaji jak okruzak ale jsou furt takhle malinký a je jich mraky.

Reagovat na tento příspěvek 8  - PaDa Re: Magic
Okružák.

Jak to vôbec rozoznávate?
Odborně řečeno, kružník je placatej mrňavec :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Magic – Ďalší prírastok
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Okružák? Kružník? Jak to vôbec rozoznávate? (prvé dva zábery je ten istý - detail a porovnanie s neritinou, na tom treťom je pidiverzia z iného kúta)

Reagovat na tento příspěvek 2  - MonterMonty Re: Morticia
Je to kružník , vzhledem k jeho velikosti ,najde v akva vždy dost potravy , tak se velice lehce stane , že se přemnoží - ničemu to nevadí , jen se to někomu nemusí zrovna líbit ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Morticia Re: ivaha
Nooo, to asi spíš. Jsou to mikroši, trochu průsvitní, hlavně ti malí. A zde v atlase: Tito drobní plži podobní okružákům se v akváriích snadno "přemnožují"..........hmmm...
 Reagovat na tento příspěvek 2  - ivaha Re: Morticia
Fotku jsem si nezvětšovala, ale vypadá to spíš na kružníka.
Vyzkoušejte
Fotka k příspěvku Jak jinak s rostlinami jsem si přinesla tohoto plže - typuju správně na okružáka kanadského? Rostliny jsem před vysazením "savovala", řekla bych, že vajíčka to zabije..? Některé jsem našla a z R sundala a teď mám dilema, zda je dát do akva nebo rači ne (mám strach zpřemnožení) nebo se mi tam bez tak už dostali? :-O Mám jich tak 7 ve flaši...

Reagovat na tento příspěvek 0  - powery Re: powery
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku ještě přidám dvě fotky, jdou tam vidět placatý tykadla

Reagovat na tento příspěvek 0  - powery – Copak je to zač?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Copak je to zač? Je veliký tak 1 cm. Zkoušel jsem hledat v atlasu a vychází mi Plovatka bahenní. Je to ona?

Dík

Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: anna836
Okružák ...
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, nedávno jsem kupovala mech a přitáhla jsem si s sebou pár takových šneků.
Prosím o identifikaci. Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 1  - powery Re: gostrider466
 Reagovat na tento příspěvek 0  - gostrider466
Fotka k příspěvku Môže mi niekto poradiť čo je to za slimaka

Reagovat na tento příspěvek 0  - niky Re: Magic
Člunka?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Magic Re: larix
Fotka k příspěvku No zatiaľ to vyzerá ako veľká oválna kvapka lepidla s čímsi malým hnedým navrchu. Žeby to malo nejakú nohu a ulitu, ako správny plž, to sa nedá moc povedať. A už dupľom zistiť, kde to má hlavu :-D.
Počkám holt, kým to narastie; ak tomu správne rozumiem, ani jeden z tých tvorov mi starosti robiť nemusí.
Edit: Tak ešte jeden pokus, pristihol som to pri pohybe. Tu je pohľad zhora, hlava je nadol (teda ak necúval ;-) )

Reagovat na tento příspěvek 0  - larix Re: Magic
Ak to má centimeter, mohlo by to byť skôr toto: rybicky.net/fotogalerie.php…
Rozhodujúce je umiestnenie vrcholu ulity vzhľadom k hlavovej časti (ľavá alebo pravá strana).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Magic Re: O.Tom
Podľa fotiek v atlase by to mohlo byť ono. Vďaka!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Magic Re: romant
No neviem, môže narásť až ten centimeter? Všetky obrázky sú prťavé...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 4  - O.Tom Re: romant
není to spíš člunka ? hlavně tedy podle té druhé fotky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Magic
Mrkni se na pojem lasturnatka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Magic – Čo je to za slizovca?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Objavil som to už asi pred dvoma týždňami, ale nenapadlo mi to odfotiť. Tentokrát fotka z jednej i druhej strany skla. Veľkosť asi centimeter.
(Normálne to samozrejme lozí vo vode, toto som akurát vymieňal...)

Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Amatértom
No bývají menší, ale e nějak výrazně, rostou pomalu, ale zase ne dva roky... ve větší nádrži je možné ji přehlédnout. Z levatek se fakt neurodila... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: Amatértom
Dosahuje, ale trvá jí to... Nejsem tedy nějaký znalec akva plžů, ale nepřekvapilo by mě to... Každý se schovává, když je malý, aby nebyl sežrán...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: Urtman
to znamená že ta modrá ampulárie nedosahuje takových velikostí jako ty ostatní ?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: Amatértom
To sice nemohla, ale Libor tím chtěl jistě naznačit, že sis před těma dvěma lety donesl vajíčko, mladého mini jedince, aniž bys o tom věděl a dva roky trvalo, než sis jí všiml, neb je prťavá...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: LiborSprysl
no tohle je malinkaté, uvidíme časem co se z toho vyklube, ale přeci se jen tak nemohla vyvinout z levatek
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Amatértom
Čerstvá má milimetr... smich
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom Re: LiborSprysl
zvláštní dva roky nemám v akvariu nic nového :-D jsou tam jenom levatky a ted najednou z ničeho nic tohle :)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - LiborSprysl Re: Amatértom
Modrá ampulárie asi, pokud dobře vidím... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amatértom – Jméno plže
Fotka k příspěvku Dobrý den, chtěl jsem se zeptat o jakého se jedná plže děkuji.

Reagovat na tento příspěvek 3  - sivon Re: brukiz
 Reagovat na tento příspěvek 0  - brukiz
Fotka k příspěvku zdravím, poradí někdo co je to za druh?

Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: TomášFuk
ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TomášFuk
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, mám dotaz jestli se jedná o Okružáka kanadského.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Faire42 Re: Brezina4
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Brezina4 – Co je to za sneka
Fotka k příspěvku Predem diky za poznani. Pritazen domu asi na kytce

Reagovat na tento příspěvek 0  - doubler Re: Dandyy16
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Dandyy16
Dívám se na telefonu,tak to moc nevidím,ale měla by to taky být levatka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dandyy16 – Prosím o název
Fotka k příspěvku prosím o určení co je to za druh?

Reagovat na tento příspěvek 2  - R afc1886 Re: SanelOne
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SanelOne – Snek
Fotka k příspěvku Ahoj, prosim Vas, jaky je nazev tohoto plze, nemuzu si vzpomenout a dohledat to, diky...

Reagovat na tento příspěvek 6  - sivon Re: Ondrášek
Melanoides granifera

Tento druh nemá takové problémy s hrubým štěrkem, často tráví celé dny na dekoracích, skle či rostlinách. Před útoky ryb ji chrání víčko ulity.

Přestože by jistě ocenil jemnější frakci, vzhledem k velikosti a kvalitě ulity, dotyčný plž evidentně nijak netrpí, zdá se, že se o sebe dovede postarat.

Re Urtman: identifikována během dvou sekund :-D , chce to oko. Každý druh piskořek (mám v akváriu ještě třetí, neidentifikovaný) se chová trochu jinak.
 Reagovat na tento příspěvek 5  - O.Tom Re: JoKa
Není to spíš rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_melanoides_granifera
Na věžovitou je to krátké a tlusté :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: Ondrášek
Piskořka věžovitá... A to dno je vopruz, proto není zahrabaná, jak by být měla...!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ondrášek – Co je to za plže?
Fotka k příspěvku Ahoj kolegové? Prosím o identifikaci plže na fotce. Jednou za čas ho vyhrabu ze dna při odkalování jinak během dne zcela neaktivní. Velikostí je totožný se svatou Helenou.

Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: Puma
Fotka nic moc,ale vypadá to na levatku rybicky.net/atlasostatnich/levatka_ostra
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Puma – Co je to za šneka? =)
rybicky.net/fotogalerie.php… <-- Copak to je za plže prosím? :/
 Reagovat na tento příspěvek 4  - ercan Re: anna836
Asi tento. Ale rači si to nech ještě potvrdit od někoho zkušenějšího.
rybicky.net/atlasostatnich/ampularka_okruzakovita
Vyzkoušejte
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, mám v akva tři tyto plže a netuším co jsou zač a jak rychle se množí? Děkuji za rady.

Reagovat na tento příspěvek 2  - Faire42 Re: hurvajz77
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hurvajz77 – šnek
Fotka k příspěvku Nevíte náhodou, co to je za šneka. Není to nějaká pískořka? V akvárku mám jenom ampularii a jinak čisto. Tohohle šneka jsem objevil při dokoupení nových rostlin, tak se raději ptám, co to je, abych si nepřešnekoval akvárko. Je dost malý (necelý cm), tak snad to půjde poznat.

Reagovat na tento příspěvek 5  - R romant Re: Rou
Myslel bych si, že to jsou Okružáci a to nejsou žádní škůdci, ba právě naopak, to jsou dělníci, těch si považuj. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Rou
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Rou – Nezvaný host
Fotka k příspěvku Ahoj, dovlekl jsem si do akvária nezvaného hosta. Snažil jsem se ho identifikovat dle atlasu, ale neúspěšně. Nevíte někdo co je to zač? Rostou neskutečně rychle, za cca 4 dny vyrostli z pidišneků s průhlednou ulitou na skoro centimetr velké šneky se světlehnědou ulitou s tmavýma puntíkama. Díky.

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: sivon
Já se docela určitě nehádám, vím prd a srovnávám jen podle fotek z atlasu. Třeba Willi přihodí víc fotek...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: ctibum
Fotka k příspěvku Já nevím, chybí mi tam to "ohrnutí" okraje ulity, které je pro tento druh typické:
ceb.wikipedia.org/…
www.naturabohemica.cz/…

Ale ulity mohou být různě zdeformované, takže pokud má takovéhle hezké uši, je to ona.

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Willi3288
Děkuju ti náčelníku, že ses mě zastal... :)

Já kousek níž řešil plovatku bahenní. Našli jsme jí plnou kaluž, asi 1000 jich tam je. Hrozně se mi líbí, ale po tom, co jsem si přečetl v atlasu, jsem zamáčkl slzu a obcházím kaluž obloukem... :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Willi3288Re: ctibum
Díky. Já bych docela věřil, že je to ona. Ti menší mají malinko jiné ulity, do velikosti cca 2-5 mm skoro průhledné, které se postupně a jen místy zabarvují do hněda. Mne spíše zaujalo to české synonymum "Uchatka toulavá", protože takové trojúhelníkové "uši" jsem u jiného plže zatím neviděl (viz. zejména poslední foto na kartě). Rádi surfují zespodu po hladině. Mimochodem produkuje dosti velké množství odpadních látek a to už od mala.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: sivon
Ale ze všech atlasových nejmíň úplně jinou :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: ctibum
Ta určitě ne, má úplně jinou ulitu, ale co to je, nevím.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R ctibum Re: Willi3288
Já jsem teď přes šneky machr... :)

Z atlasu mi k tomu jde toto:

rybicky.net/atlasostatnich/plovatka_toulava

Ale ještě si raději počkej na nějakého opravdového machra... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Willi3288
Fotka k příspěvku Prosím zkušené o identifikaci. Přivezen někde mezi rostlinami, současná velikost cca 2,5 - 3 cm, má již potomstvo.

Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum Re: Faire42
Díky za tip.
Ten můj má pravotočivou ulitu, řekl bych, jestli se to bere od nohy ke špičce...

Edit: Na 99% procent to bude ta plovatka. Popis tady přesně odpovídá www.snailworld.eu/…
Asi bude kaluž s čerstvou, ještě nedorostlou mládeží...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Faire42 Re: ctibum
za B)
na plovatku je to malý.
Tipl bych si rybicky.net/atlasostatnich/levotocka_bazinna
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R ctibum – kdo to ví odpoví
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ctibum vybírá otázku "Plži v ČR za 500".
Na přiložených fotografiích je
A Plovatka bahenní
B jiný plž (jaký)
C nevím

Vyskytuje se v travnaté bahnité louži ve Svratce na Vysočině, kousek od potoka a hřiště. Leze v bahně i po hladině (zespoda). Velikost až 1,5cm

Odpivídejte... TEĎ

Reagovat na tento příspěvek 0  - Passenger77 Re: Bacoun
Menší je Kružník a větší Okružák...mám je taky. Redukce krmení na přemnožené Kružníky neúčinkuje a tak jsem si tam nasadil právě Okružáky, kteří je potravně omezují a tak tam mám teď 2 stabilně velké populace...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Bacoun
Okružák.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - MonterMonty Re: Bacoun
Kružník a okružák - ani jeden z nich nepoškozují zdravé rostliny , jen ožírají řasy , mikroorganizmy a uhnilé části rostlin , pokud se budeš krotit s krmením , nijak zvlášt se nepřemnožují , s kružníkem to může být složitější, vzhledem k jeho velikosti je pro něj všude všeho dost , takže se může lehce přemnožit
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bacoun – Okružák kanadský nebo kružník čínský?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím,nejsem si jistý co je to za plže.Jestli okružák nebo křužník.Ty větší mám 2ks už cca 14 dní a nepřibívají.A těch mimin jsem zatím našel 5 ks.Díky za radu.Co je pozoruji tak zatím spásají jenom řasu.Rostliny zatím nechávají na pokuji a to i ti mrňousové.Ty i dost často vidím na biomolitanu sání("předfiltru").Nejspíš se tam pasou co tam voda zanese.Nemám z nich obavy.Jenom bych si chtěl být jistý,co jsou opravdu zač.Díky

Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: FrantisekP
Levatka je jistá,a ten druhý vypadá na rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky ,no a kdyby moc rostl,tak je to rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - FrantisekP
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku V akvárku se mě vyskytli plži.
Předpokládám, že je to levatka a to druhý je kružník, nebo okružák? Aktuální velikost je cca 3-4mm...

Předem děkuji za upřesnění :-)

Reagovat na tento příspěvek 7  - sivon Re: Dejvizcech
Pomohla, ale kdo bude vybírat ty mrtvolky??? Možná, že by více zabrala týdenní hladovka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DejvizcechRe: sivon
Souhlasím že se zdají neškodné. V tomto množství jsou ale dominantou akvária. Jsou všude. Mačkání jsem zkoušel. To je ale marný boj. Pomohla by NoPlanaria?
 Reagovat na tento příspěvek 1  - sivon Re: Dejvizcech
Ty bílé flíčky na skle mohou být cokoliv. Oba druhy jsou neškodné, čistí sklo i rostliny. Většinou časem prostě zmizí - ryby malé "vyzobou"(pokud budou mít hlad). Jestli ti velmi vadí z estetického hlediska, tak je prostě rozmáčkni o sklo, ryby se o zbytek postarají.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dejvizcech – Kdo to je a jak na něj
Fotka k příspěvku řekl bych že jeden z těchto Člunice jezerní (Acroloxus lacustris) a Člunka pravohrotá (Ferrissia clessiniana).

ale mám jich stovky. helenka si jich nevšímá. nějaký jiný nápad?

Reagovat na tento příspěvek 6  - Raviolka Re: mamen1
To není levatka, ale Bithynia tentaculata.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: mamen1
vypadá to na levatku
 Reagovat na tento příspěvek 0  - mamen1 – Co je to za plže?
Fotka k příspěvku V akváriu se mi objevili tito plži,nevíte prosím co by to mohlo být zač??

Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: Matulik
Špatně to vidím na telefonu ale koukni na rybicky.net/atlasostatnich/bahenka_uherska
 Reagovat na tento příspěvek -1  - Matulik – Jan Matula
Nevíte co je tohle za šneka?

Reagovat na tento příspěvek 0  - lilitko Re: DaveLister
no, tak to nevyzerá. :/ Nemá také pásy na ulite, ani také dlhé "tykadlá". Ono to má telo naozaj ako tá brotia, aj takú farbu a podobný tvar, ale tá ulita nezodpovedá. A našla som ešte jednu prázdnu ulitu takú istú ako má tento živý. Takže ich tam je možno viac. Pohybuje sa hlavne v noci, pri svetle iba minimálne. Ešte tam mám jednu helenku...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: DaveLister
Brotie to není...vypadá to takto?
Asolene (Asolene) spixi.
Eldorado do Sul, Rio Grande do Sul, Brasil. 06-05-2000.
39 mm high. spixi
 Reagovat na tento příspěvek 2  - DaveLister Re: lilitko
No a není to mimino té Brotie? To zřejmě ještě rohaté není... www.wirbellose.de/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lilitko
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte, vie niekto určiť druh slimáka? Má do pol centimetra, pozorujem ho asi tri týždne, trošku rastie. Objavil sa v akváriu znenazdajky, nemenila som nič už niekoľko mesiacov, nepridávala som žiadne rastliny. Mám tam vežovky, levatky, kružníky, neritiny a brotiu.
Ospravedlňte kvalitu fotiek, je naozaj maličký. Zaujímavé je telo slimáka, podobá sa práve na tú brotiu, ale žiadne výstupky na ulite. :/

Reagovat na tento příspěvek 1  - R afc1886 Re: snehulda007
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DaveLister Re: snehulda007
To vypadá jako plovatka bahenní - ale nevidím tykadla. Si ji vygoogli a porovnej.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - snehulda007
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,v jezírku se mi objevili tito šneci,dokážete je někdo, prosím, určit?

Reagovat na tento příspěvek 2  - Kaira Re: Petan26
Jj, je to okružák. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petan26
Fotka k příspěvku A toto je okruzak? Kanadský? Má tak 1 cm.

Reagovat na tento příspěvek 2  - Bludička Re: Petan26
levatka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petan26 – Co je to?
Fotka k příspěvku Dobrý den ve spolek! :-) prosím o identifikaci, děkuji!

Reagovat na tento příspěvek 0  - ŠtefanT Re: irigi
Také bych to viděl na Okružáka. Pracant k nezaplacení!
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Turbínka Re: irigi
Vzhledem k velikosti spíše okružák X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - irigi
Fotka k příspěvku Skutečně mám v akváriu druhy šneků dva (mimo nerity). Mohl by tohle být kružík, jak jste psali? Takhle vypadá v dospělosti. Je docela velký, průměr ulity bude větší než 0.5 cm. Spíš tak 0.7 cm, možná až centimetr.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Kaira Re: irigi
Ten menší plochý je kružník, ten druhý bude něco jiného, asi okružák.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ŠtefanT Re: irigi
že by to byl Kružník?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - irigi
Fotka k příspěvku Pomůžete prosím s identifikací plže? Jsou malí, asi 3 mm v průměru. Zavlekl jsem je na kořenech rostlin. Nacházím je ve dvou variantách - jeden s terčovitou úzkou ulitou a druhý s mírně vinutou širokou ulitou. Rostliny jsem sázel před 24 dny, netroufám si říct, jestli jsou ti šneci dospělí nebo mláďata, ale patří k největším, co zatím nacházím. Zatím mám podezření na kružíky, terčovníky nebo okružáky, spíš to první. Ale vůbec si nejsem jistý.

Reagovat na tento příspěvek 7  - sivon Re: Zavlast
Je to trochu divná perspektiva, ale připadá mi, že závit má na pravé straně ulity a ulita je málo špičatá. Ale, bohužel, nejsou vidět tykadla - zkusila bych spíše:
rybicky.net/atlasostatnich/plovatka_toulava
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Zavlast
Podívej se na levatku. ahoj
Edit-pozdě
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ercan Re: Zavlast
Ne néni. To bude nejspíš Levatka.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zavlast – okružák??
Fotka k příspěvku prosím o radu, nejsem si jistý...
jde o okružáka??

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: pd
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pd – Poznate tento druh?
Fotka k příspěvku Ahojte, vcera som objavil v akvariu noveho (stareho) zivocicha.. Predpokladam, ze do akva sa dostal s novymi rastlinami (osadzane pred 2 - 3 mesiacmi).

Viete mi niekto poradit, o aky druh osadnika ide? Pripadne ci je vhodny do spolocenskeho akva?

Dakujem :)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Shimamoto Re: Fuchs
Že by levatka?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fuchs
Fotka k příspěvku Dobrý den, mohu Vás poprosit o identifikaci šneka?

Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: Raviolka
Vypadá to skutečně na nějakou mechaniku. Zbytek těla měl taky domlácený a potrhaný.
Napadlo mě, jestli to teda není blbost, jestli nemá nějaký pud sebezáchovy. Zasekne se někde krunýřem (už byl poměrně velký) a než aby tam zdechnul zaseknutý, tak ten krunýř pustí, nebo utrhne...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Raviolka Re: JoKa
Občas se to u šneků stává, okružáka jsem takhle neviděla. Mám vyfocenou malou tylomelanii, ale u ní předpokládám, že se tak mohla narodit, byla opravdu maličká... mazala si to po stěně akvária, jako by se nechumelilo. Ale existují i věrohodně doložené případy dospělých šneků (např. ampulárek), kteří bez zjevné příčiny ulitu opustili. Seriózní vysvětlení jsem zatím nenašla.
Tady u toho šneka to vypadá, že to mělo mechanickou příčinu. U chemické příčiny, nemoci apod. bych čekala, že se mu nějak odlepí plášť od ulity. Ale na fotkách je vidět, že je plášť utržený (ten strakatý lem). A obvykle celé útroby šneka i bez ulity nadále drží svůj tvar, tento vypadá hodně rozbitě - při nepřítomnosti ryb se tak musel roztrhat při opouštění ulity. Možná, že nějaká helena v tom má opravdu prsty...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: maryn
Ptám se na to samé... ;-)
V akvu není nic, kromě potěru pancéřníčka (okružáci jsou větší než ten potěr), co by ho z toho mohlo vytáhnout...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - maryn Re: JoKa
No tak podle vzhledu to na okružáka bez ulity vypadá :) Ale je otázka, jestli vůbec může okružák bez ulity přežít, a jak dlouhou dobu, ale taky hlavně jak se z ní dostal...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKa – Co to je?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, akvaristika mě nepřestává překvapovat.
Napadá někoho, co je tohle za potvoru? Dnes jsem to objevil. V tom akvu mám jen heleny a nějaké okružáky jako krmivo pro helči... Jediné co mě napadlo, že je to okružák, který nějakým záhadným způsobem přišel o ulitu, ale tvarem hlavy je trochu jiný a taky je to dost veliké. Taky nechápu, jak se to tam dostalo, do tohoto akva jsem rostliny poslední rok žádné nepřidával...
Děkuji předem.

Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: patamatix
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Levatka ne, ta by měla při pohledu shora špičku ulity na levé straně, viz. foto 1. Na druhé fotce je blátivka.

Reagovat na tento příspěvek 1  - jamajcanRe: patamatix
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix Re: Silent
Tak taky jsem na ní koukal,jen ty moje jsou jinak vybarvené,ale jinak bych řekl,že to je ona.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R Silent Re: patamatix
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - patamatix
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Poradí prosím někdo zkušenější co je to plže?

Reagovat na tento příspěvek 0  - jamajcanRe: Brix
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: Brix
Piskořka ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Brix
Fotka k příspěvku Poradí mě někdo, co je to za plže? Je velký asi jako Clea helena a našel jsem je zavrtaný v písku.

Reagovat na tento příspěvek 0  - JindrášRe: verča
Na té fotce je -Plovatka bahení-.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - verča – jaký název?
Dobrý den chtěla bych se zeptat co je to za šneka vodního.je z rybníka ale nevím jak se nazívá.děkuji za každou odpověd. www.shutterstock.com/…
 Reagovat na tento příspěvek 4  - malyLibor Re: amater1
No, tohle je kružník. Objevují se v nově založených akváriích. Zpočátku se hodně rychle rozmnoží, pak ale sami vymizí. Nikdy jsem nezjistil proč... zřejmě jak se v akva nastolí rovnováha, rostliny začnou růst a není pro ně dostatek stravy ve formě odumřelých částí rostlin... Já bych je neřešil. Krom toho, že jsou na skle vždy na nejblbějším místě, když chceš něco vyfotit, v akváriu nijak neškodí a do půl roku všichni zmizí.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: amater1
Vypadá to jako normální šnek, mohl by to být Kružník, sám je mám ve filtr: www.rybicky.net/… . Do akvária se dostane lehce třeba s rostlinami. Asi se ho už nikdy nezbavíš, leda odlovit krevetky a zkusit nějakou chemii.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - amater1 – Nevíte co je to za šneky?
Fotka k příspěvku Našel jsem toto v krevetariu a vůbec nevím kde se tam vzal?

Reagovat na tento příspěvek 2  - R Silent Re: beermajkl
 Reagovat na tento příspěvek 0  - beermajkl
Fotka k příspěvku Zdravím,taky jsem si domů z rostlinkami donesl šneky,nevíte o jakého jde?Díky

Reagovat na tento příspěvek 1  - Turbínka Re: Puncocha
To menší, hnědé je okružák, to pruhované bych viděla jako ampulárku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Puncocha
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den koupil jsem si dnes do akva dve rostlinky a s nima se mi tam obevily dva plzy dle meho odlisne druhy a vubec nevim jaky to jsou. pls poradte.

Reagovat na tento příspěvek 2  - larix Re: lemming46
Brotia, povedal by som, že B. herculea...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lemming46 – jaký druh
Fotka k příspěvku Ahoj, objevil se mi v akváriu plž, bohužel znám jenom rod (nebudu napovídat), ale nepamatuju si druh. Pozná někdo?

Reagovat na tento příspěvek 0  - ivaha Re: MrUnknown
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 0Re: MrUnknow
Pro případ, že to pochází z našich vod:
www.snailworld.eu/…
Ten druhý plž je nejspíš www.naturbiotop.de/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MrUnknown
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Máte někdo nějaké tipy, co je to zač? To šedé bych řekl, že je zatím nevybarvená levatka, ale to druhé absolutně netuším. Sorry za kvalitu fotek. Díky za rady ahoj

Reagovat na tento příspěvek 8  - Raviolka Re: KarlosS
Malej okružák nevypadá nikdy jako kružník - okružák je kulička, kružník placička ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - KarlosS Re: majklbeer
jo, kružník. Nebo malej okružák:-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - maryn Re: majklbeer
připadá mi to jako kružník...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - beermajkl
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím,pomůže mi někdo identifikovat tenhle druh?Teda pokud je to možný.Díky

Reagovat na tento příspěvek 1  - Turbínka Re: klepáčovi
Rozhodně mu z toho není dvakrát do skoku, zlatá naše plzeňská "betonová" voda, tady se jim hezky daří. Dej mu tam kousek sépiové kosti (ve zverimexu v ptačím regále) a pokud někdy v budoucnu budou mít plži nedostatek vápníku, najdou si ji, ale vytvořenou ulitu již nezachráníš, jen tu nově narůstající část.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - klepáčovi Re: Turbínka
odvápněná to asi plž nebude uplně fit? pokud bych si ho chtěl nechat můžu mu nějak pomoc?(původně jsem chtěl jen rosltiny ale na jedné byl i on)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: klepáčovi
Řekla bych okružák s odvápněnou ulitou.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - klepáčovi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku ahoj prosím nejsem si jisty co je to za šnečka ampularka okružákovitá a nebo okružák kanadsky? a nebo uplně něco jiného? přinesl jsem si ho s od zname z prace ona neví co má za druh...většího jsem neviděl..a dospělý má být prý hnědý..Děkuji:)

Reagovat na tento příspěvek 0  - maryn Re: ivet
To vypadá spíš jako okružák. Nechat - nepřekrmovat. Je to dobrý pomocník.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ivet – plž
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Nevíte co je to za plže? Koupila jsem si řasovou kouli a tohle je na ní.. Díky moc

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: VáclavJ
blátivka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - VáclavJ – plž
Fotka k příspěvku nevíte co je to za plže koukal jsem do atlasu a nejsem si na stopro jistej díky

Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: Davik59
Na graniferu mi to připadá moc světlé a "ostnité" Spíše bych to viděla na rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_ostnita
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Davik59
Fotka k příspěvku Je tohle Piskořka Melanoides granifera??

Reagovat na tento příspěvek 0  - Miky1981 Re: jennis83
myslim, že by to mohla být levatka... rybicky.net/atlasostatnich/levatka_ostra podobný jsem si přinesl na rostlinkách....ale záměrně bych je nelikvidoval...jsou to pomocníci..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jennis83
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku prosím o radu, co je to za plže? Našla jsem už několik jedinců v akváriu - postupně vylovuju. Asi jsem si musela přínést vajíčka s rostlinami :-(

Reagovat na tento příspěvek 2  - P Re: scorpiogirl
Na první fotce okružák, na druhé a třetí okružák a levatka.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - MonterMonty Re: scorpiogirl
Okružák
 Reagovat na tento příspěvek 0  - scorpiogirl – co je to za plže
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Co je to za plže?

Reagovat na tento příspěvek 1  - KarlosS Re: scorpiogirl
pokud umí plout i ve vodě je to levatka, ale spíš je to plovatka. Nech je v akva, pro záběh potřebuješ nějaký zdroj amoniaku. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - scorpiogirl – co s ním?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku V akva 25l se mi objevil šneček, asi jsem si ho přinesla na rostlince. Akva je momentálně bez rybiček, zabíhá se, takže vůbec nekrmím, přesto mám na hladině po pár dnech spoustu malých šnečků, první várku jsem rozmačkala a druhý den tam byla nová. Co s tím? Nechat je než se akva zaběhne a co potom? Nebo se jich hned zbavit? Co je to za šneka - je to levatka? Pomůže akvárku, nebo uškodí? Díky

Reagovat na tento příspěvek 0  - Legioix Re: Majjush
Tak to vypadá na Levatku a nebo Plovatku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Majjush Re: Turbinka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tak som ho vybrala a vyfotila aj na tmavom aj na bledom podklade.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: Legioix
To určitě nemohou, jiný tvar ulity ;-)
Nemůžou to být mladý Ampulárky?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: Majjush
Zkus toho plže vyndat a vyfotit mimo nádrž proti tmavému pozadí. Mohlo by se jednat o Galba truncatula.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Majjush Re: Legioix
To by aj slo ale nemaju vyrastky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Majjush Re: rybka1
Praveze maju uplne ine ulity. Spiralovite a zlte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - rybka1 Re: Majjush
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Majjush – co to je.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj. Viete mi prosim povedat co je to za slimaka?

Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: Johan
Tak ta levatka mě napadla jako první, vypadá tak. Ale zmátla mě jednak barva, je tmavší než všechny ty, co doma mám a hlavně ta velikost. Nechci mít velké oči, ale centimetr má stopro a moje ostatní jsou fakt poloviční, takhle velkou jsem ještě neviděl...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: JoKa
Mě to připomíná jen levatku. Trochu mi to připomíná i Aplexa hypnorum, ale ta to také není...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: Johan
A poradíš co to tedy je? Docela se mi designově líbí, ale jestli nadělá víc škody než užitku, jako třeba plovatka, tak dostanou mřenky jednohubku...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: JoKa
Bahnatka ani plovatka to není.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: JoKa
U plovatky bahenní je v atlase velikost 3-6cm. rybicky.net/atlasostatnich/plovatka_bahenni
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: JoKa
měli jsme je taky tak velké , záleželo zřejmě od podmínek , přijít to mohlo třeba s krmením
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: MonterMonty
Na to se mi to zdá také moc velké. Neměřil jsem ho, ale ten ancák, co se válí vedle něj má 1,5cm...
A hlavně doma mám jen levatky a okružáky a žádné nové rostliny jsem do vytíračky nedával... Takže ani nevím, odkud přišel...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MonterMonty Re: JoKa
tak to bude bahnatka :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKa – Šneček
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, poradíte mi, co to je? Na levatku i na plovatku je to moc velké... Objevilo se mi to ve vytíračce a netuším, kde se to tam vzalo, podobné doma nemám...
Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 0  - jamajcanRe: radim
Pravohrotá :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - radimRe: Zweter
Člunka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zweter – Co je to?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Chtěl jsem se zeptat co to je, myslel jsem že z toho vyroste šnek a pak si to identifikuju, ale už to dál neroste. Tak budu rád když se najde někdo kdo mi poradí ;)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: Fuchs
Levatka ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fuchs Re: Turbínka
Fotka k příspěvku Tak šnek vylez ven a už jsem ho našel a mám ho

Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: Fuchs
Lepší fotka by nebyla? Dle té světlé nohy a světlých teček na ulitě bych hádala spíš jiný druh - levatka, plovatka, ale bez detailu je to opravdu jen hádání. Vyndej jej a vyfoť z větší blízkosti na suchu a pak zase vrať do vody :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fuchs – Je toto okružák?
Fotka k příspěvku Dobrý den, dnes jsem objevil v akváriu šneka mohly by jste mi pomoc s identifikací? Špatne vidím respektive nerozeznám detaily. Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 0  - cezarmilan Re: smile
No vidíš! Len si ich pekne nechaj a staraj sa o ne. Raz im budeš vďačný ;-) ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - smile Re: ivaha
dakujem. myslim, ze som ich tam nasiel. ten na lavo je asi Levatka a ten napravo Kružník malý.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - ivaha Re: smile
Neškodí, nýbrž pracují :-) Oba dva jsou ve zdejším atlasu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - smile – co je to za slimakov?
Fotka k příspěvku Ahoj. chcel by som vas poprosit o identifikaciu tychto dvoch slimakov a ako mozu skodit v akvarku.

Reagovat na tento příspěvek 0  - KatkaPtacatko Re: cezarmilan
Moc děkuji. Já jsem si podle fotek nebyla jistá, protože má to "točení" zvláštně placaté :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - cezarmilan Re: KatkaPtacatko
Veľmi vzácny okružák ;-) nech sa mu darí!
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: KatkaPtacatko
Okružák :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KatkaPtacatko – Nečekaný dárek
Fotka k příspěvku Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Dnes jsem si koupila nějaké rostlinky do akvária a doma jsem zjistila, že jsem si donesla i šnečka. Pomohl by mi někdo s určením, o jakého šnečka jde? Předem děkuji.

Reagovat na tento příspěvek 0  - maryn Re: honza259
vypadá to na levatku...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - honza259 – šnek
Fotka k příspěvku Co je to za šneka, našel jsem ho v aq a nevim jak se tam dostal.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: Szomin
Nejspíše levatka, ale jaká to z fotky fakt nedávám :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Szomin
Tipuji to na nějakou levatku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Szomin
Fotka k příspěvku Vím, že je ještě maličký, ale nevíte co by tohle mohlo být za druh? Dneska jsem našel asi tři u sebe v akvárku (zatím je bez ryb.) Díky :-)

Reagovat na tento příspěvek 1  - Amras Re: TitanArmy
Řekl bych že je to obyčejný kružník, klidně ho tam nech :-)

rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky

EDIT: Turbínka byla rychlejší :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: TitanArmy
Malý okružák nebo větší kružník. Nechat ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TitanArmy – copak to je
Fotka k příspěvku Tohle jsem po měsíci a něco od založení našel v akvu. Copak to je? nechat, zabít, sníst? :)

Reagovat na tento příspěvek 11  - Raviolka Re: akvarijnirybky
Já jen doplním, protože nevěřím, že téhle velikosti dosáhla plovatka v akváriu (ostatně i když je to krásný šnek, tak do běžného akvária v téhle velikosti nepatří, ale to je zmíněno v atlase): plovatky bývají velice často mezihostiteli různých parazitů, mj. motolice. Proto není dobrý nápad je dávat k rybám, ať už jsou z volné přírody, nebo z jezírka.
V širším měřítku se to týká většiny plžů, hlavně plicnatých.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Johan Re: akvarijnirybky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - akvarijnirybky – velký hnědý šnek
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku potřebuju poradit,nikde jsem ho nenašla.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Aforte Re: Herry

Buď rád. :) Jsou to výteční pomocníci. Zbaví tě rozpadlých rostlin apod. Pokud nebudeš překrmovat, tak se budou držet na uzdě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Herry – Z niceho nic snek
Fotka k příspěvku Zdar,

z niceho nic se mi v AQ objevil nejaky snek, nejak nevim ani odkud (i kdyz tusim). Netusite co ja to tam mam za potvoru? Jen dodam, ze pred mesicem jsem kupoval na AQ burze v OV Valisnerku a vsiml jsem si na nich nejakych vajicek. Ale vsecky co jsem videl jsem odstranil i s listama.

Ale ty potvory se asik umi schovavat.

Reagovat na tento příspěvek 1  - Kubasix Re: zervan
rybicky.net/atlasostatnich/clunka_pravohrota#
Dříve jsem měl taky, ale asi po 2 týdnech byly pryč.
 Reagovat na tento příspěvek 2  - -Re: zervan
Asi dáka člnka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ŠtefanT Re: zervan
bych to viděl na kružníka, neco hodně podobného mám ve svých nádržích také.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervan
Fotka k příspěvku Vedel by prosím niekto poradiť s identifikáciou? Na listoch novej Ludwigia palustris 'Super Red' (mám ju 3 týždne) som objavil malých slimáčikov neznámeho druhu. Majú zatiaľ len asi 1-2 mm (niektorí sú menší, niektorí väčší) a videl som asi štyroch. Na iných rastlinách som ich nevidel, tak sa domnievam, že práve na týchto boli vajíčka, hoci som ich prehľadával. V akváriu som doteraz nemal žiadne slimáky okrem Neritiny. Fotky moc kvalitné nie sú, na také drobné stvorenia nemám techniku alebo zručnosť :-)

Reagovat na tento příspěvek 6  - Turbínka Re: MarťasKraťas
Vypadá to jako levatka. Levatka je kámoš a dělník bez odborů :-) Když nebudeš překrmovat, budou se držet v úměrném počtu, nech je tam, jsou užitečné ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarťasKraťas – Co je tohle za potvory?
Fotka k příspěvku Ahoj,
poznáte někdo prosím co je to za šneky? Jsem začátečník a nerad bych si zamořil akvo nějakým parchantem :-) šneky jsem poprvé objevil u přísavek za vnitřním filtrem, zatím mají pár milimetrů. Snad jsou z fotky poznat... díky moc!

Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: jiri609
Co se ti na té barvě nezdá? Mám je takhle normálně zbarvené :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Aforte Re: jiri609
Všechny šneci jsou normální šneci :-D
ano je to ona.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jiri609 Re: romant
i přes tu tmavou barvu? tím líp, to je alespoň normální šnek... smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: jiri609
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Aforte Re: jiri609
Není to piskořka? stydim
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jiri609
Fotka k příspěvku v poslední době sbírám kuriozity... tohle asi piskořka nebude, je tmavě hnědý až černý, velikost cca 1cm. Mně to spíše připomíná dle atlasu zde Tylomelania gemmifera. Opravdu jsem si nanosil s kytkama všechny šneky, co jsou k dostání /okružáky, levatky, teď tohle/ :)
Takže poraďte, pokud se z toho dá něco vyčíst....

Reagovat na tento příspěvek 1  - zervan Re: Amras
Asi najbežnejší slimák rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amras
Fotka k příspěvku Poradí někdo co to je za živočicha?

Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: patamatix
Koukni se zhora, na které straně má špičku ulity, když leze dopředu. Tenhle ušatec vypadá opravdu spíše na pravotočivou plovatku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: patamatix
Já bych to viděla spíš na plovatku dle tvaru nohy a hlavy.
Fotka k příspěvku Poradíte,jaká je to Levatka? Ostrá, říční?

Reagovat na tento příspěvek 2  - R romant Re: Amras
Vzhledem k tomu, že jsem to sem přesouval z vlákna o parazitech, je dobré zmínit, že tento šnek patří mezi partu pomocníků, takže nebláznit a hýčkat. ;-)
Bude to Levatka i když ta fotka nic moc ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Designer Re: Amras
Myslis tu Levatku?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Amras – Šnek
Fotka k příspěvku Nevíte někdo co to je?

Reagovat na tento příspěvek 0  - TSandra Re: MarekP
Děkuju palec koukám, že ten náš, je úplně jiný než ten na fotce, tak proto jsem ho nemohla poznat :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: TSandra
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TSandra
Fotka k příspěvku nevíte, co je to za plže?
Koupili jsme ho už takhle velkého i s akva. Hledala jsem tady na netu, ale kombinaci tmavé nohy a ulity pruhované různými odstíny hnědé jsem nenašla. Šněk je poměrně aktivní, čistí sklo, štěrk, kytek si nevšímá, ale salát miluje :)
Ráda bych věděla, co vlastně v akva máme, poradíte pls?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: DANMAZUR
Helena to určitě nebude, má pruhovanou ulitu tady vidím (asi) tečky, takže tipuju levatku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DANMAZUR
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj s rostlinami jsem si dotáhnul nějakého šneka.Mám podezření na cleu helenu nebo levatku ostrou.V případě cley heleny je to zlé protože mám asi 4-7 kružníků čínských a chci si kupovat okružáky a piskořky.Takže by mi je hned sežraly a to by bylo zlé.Tak se radši zeptám.Omluvte pls kvalitu vím že teď nestojí za nic.

Reagovat na tento příspěvek 0  - PR0V0CATEURRe: tomibender
Je to mladý okružák...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tomibender – Co je to za šnečka?
Fotka k příspěvku Ahoj, dnes jsem v akva nalezl dva tyhle malý šnečky. Mám tam sumrovky a ampulárie plus pár přitažených okružáků, ale na okružáka to nevypadá. Díky

Reagovat na tento příspěvek 3  - Turbínka Re: patamatix
Vypadá to jako vajíčka okružáka nakladena s matematickou přesností :-)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - patamatix
Fotka k příspěvku Nevíte co to je na té fotce za UFO vedle šneka? Jsou to vajíčka?

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Kaira
Na ty ulity, bych jim tam šoupnul kousek sépiový kosti, ale už jsme zde trošku OT. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Ciffik Re: Joshuax
ten druhej malej kulatej bude kružník...
 Reagovat na tento příspěvek 12  - R romant Re: Joshuax
Máš tam levatky a to jsou dělníci, budou hoblovat rostliny, ale nebudou je konzumovat, tedy zdravý, zbytek odklidí a množit se budou podle toho kolik budeš dopřávat rybám potravy a jak budeš udržovat dno v čistotě, je to na Tobě a nenadávej jim příště, to si nezaslouží. ;-)
Edit2: Ano odpovídal jsem na tu první fotku, tu druhou ať určí někdo jiný, já bych tipoval.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Joshuax
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pritahl jsem si s kytkami nejaky parchanty a netusim co to je zac. Taky mi jde o to, kdy je to schopny se mnozit. Vim o 4rech 2 a 2 stejny.

Reagovat na tento příspěvek 0  - cambis Re: Ciffik
taky mne to napadlo, že by to mohl být okružák kanadský, ale ještě jsem je neviděl u hladiny (nadechnout se) a ulita mi přijde dost průhledná.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Ciffik Re: cambis
okružák?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - cambis – Prosba o pomoc s identifikací plže
můžete mi prosím pomoct s identifikací jednoho plže? Skutečná velikost ulity je cca 3 cm.

Reagovat na tento příspěvek 6  - sivon Re: Pítik
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: Pítik
To poznáš až vyroste víc jak 7 cm. I když se nesmí prodávat (směrnice EU) tak většinou seženeš argentinské, obrovské nejsou tak často k mání ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pítik – ampulárie
Fotka k příspěvku ahoj, nejsem si jistý, předpokládám, že je to ampulárie, a zdá se mi že bud argentinská, nebo obrovská... poradíte prosím? :-)

Reagovat na tento příspěvek 3  - Turbínka Re: romant
Poradila jsem se se strejdou co ví všechno (google) a hlavně jsem našla ještě stejného plže o velikosti ulity 1 cm, kde bylo vše lépe vidět. A jsem ráda, že jsem se nemýlila, je to vážně levatka ano Obě dvě už jsou v novém domově :-) Mám radost z dalšího druhu plže.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R romant Re: Turbínka
Podle mě by to levatka opravdu býti mohla a až nám to ještě někdo potvrdí či vyvrátí, bude jasno definitivně. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Turbínka
Fotka k příspěvku Zdravím, dnes jsem si z burzy přinesla na mechu tohoto plže. Ulita 5 mm hnědá se světlejšími puntíky. Nejspíš se bude jednat o plicnatého plže, pod ulitou je zřetelně vidět bublinka. Můj osobní tip je levatka. Je to možné? A pokud ano mám radost! Děkuju za názory.

Reagovat na tento příspěvek 0  - kahua Re: djrocky2000
 Reagovat na tento příspěvek 0  - djrocky2000Re: Johan
jj taky mě napadlo, ale nemá tak výrazné zoubky na závitech.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: djrocky2000
Nějaká piskořka, možná P. ostnitá.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - djrocky2000 – Co je to prosím za plže?
Fotka k příspěvku Zdravím donesl jsem si ho nevědomky s rostlinou a nemůžu nikde najít co je to přesně za plže, než ho pustím do akva jestli je užitečný, nebo požírá a ničí rostliny děkuji za odpověď.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: Davik59
ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dejva Re: Davik59
Levatka to je, ale teď která... :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Davik59
Fotka k příspěvku ahoj, chci se zeptat, jestli je to tenhle snecek. Diky :) : rybicky.net/atlasostatnich/levatka_ostra

Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: LiborSprysl
Libor napsal: ...zákaz prodeje a šíření v EU... To je asi důvod, proč raději prodávají citroňáky....... :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: romant
Vše rodu Pomacea...a Ampularia australis není v současné době relaevantní název asi pro žádnou z "ampulárií" na trhu ještě dostupných... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: romant
Prodavačka je dost za hrdinku, nebo není v okolí vzdělaný veterinář z kontroly...zákaz prodeje a šíření v EU... smich
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: zvedavka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zvedavka – Šnek citronový??
Fotka k příspěvku Zakoupila jsem šneky citronové...

Když jsem prodavačce řekla, že nevím, co to je za druh, tak na mě vyvalila oči a že to je přece citroňák, šnek citronový. Ubezpečila jsem se, že se určitě nejedná o okružáka. (Nejsem žádný odborník.) Prodavačka si málem hlavu ukroutila...

Ulita je cca 3 až 4 cm, barva žlutooranžová, šneci lezou hlavně po skle, po kořeni.

Mohl by mi někdo poradit, jaký má "citroňák" skutečný název? coze

Reagovat na tento příspěvek 9  - R romant Re: KarlosS
Já třeba na levatky nedám dopustit, neb z nich dělám předskokany a hojně je používám v čerstvě založených akváriích hned od prvního dne. Na podporu nitrifikace dobrej plž, na očistu rostlin taktéž a když se posléze neblázní s krmením, tak je populace držena v rozumný míře akceptace a všichni jsme spokojený, ovšem to je jenom můj názor, každý má nějaký (ne)oblíbence. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 12  - sivon Re: KarlosS
Barva asi nebude tím správným rozpoznávacím znakem - mám v akváriu jedince od průhledné přes žlutou až po tmavě hnědou či puntíkatou.

Rozdíl je ve tvaru ulity. Ostrá má opravdu ostřejší špic, říční trochu větší ústí ulity.

Nestraš, nejsou to žádní škůdci.
Množí se pomaleji než okružáci, (některé ryby asi žerou jejich vajíčka) mně ve Šnečkáriu třeba vůbec ne, musím je domnožovat v zavařovačce na okně. Při rozumném krmení ryb se nepřemnoží. Snáze se vysbírají - drží se u hladiny.
A nežerou kytky, ale luxují povlak na hladině (tzv. slepou hladinu) - při tom krásně surfují zespoda po hladině.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: TerezaP
hlavně bych se jich začal zbavovat:-). Jsou užitečnější a hezčí šneci.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TerezaP Re: sivon
Fotka k příspěvku mám novou fotku, už je větší

Reagovat na tento příspěvek 0  - KarlosS Re: TerezaP
co jsem se zde dočetl, tak říční má průhlednou levotočivou ulitu a ostrá žlutou až hnědou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: malyLibor
stydim No takhle přesně bych to tedy neformulovala, odborníci jsou tu jiní. Přiznám se, že ani já nevím, co za levatku vlastně mám v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: TerezaP
Zkus poprosit sivon, ta je na šnečky odbornice. Já jsem rád, že je v akvárku mám a nějak moc neřeším, jak se jmenují.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TerezaP Re: Joffi
dá se nějak rozeznat o jakou levatku se jedná?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jaffi Re: TerezaP
Taky bych to tipla na levatku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kaira Re: TerezaP
Řekla bych, že je to levatka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - TerezaP
Fotka k příspěvku Zdravím, nevíte někdo prosím co je to za šneka? přinesla jsem si jich spoustu malých domů spolu s rostlinou. Snad mi někdo poradíte, ikdyž je to ještě takhle malý, takže nevím, jestli se to už vůbec poznat dá. Díky

Reagovat na tento příspěvek 3  - Johan Re: Martin
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Martin – neznamy druh
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj,poradte co je to za sneky. Problem je,ze je nestacim likvidovat.

Reagovat na tento příspěvek 6  - -Re: bmilan86
Povedal by som,že Faunus.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - bmilan86 – Co to je ??? Víte někdo?? Poradíte???
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: romant
Ulita je dost "jetá" a z obrázku to není moc poznat. Podle toho odkazu se to dá rozlišit docela spolehlivě. To už si musí RedMan zjistit sám.
Já tomu říkám, že měchýřovka východní má silnici na vrcholek ulity. :)
 Reagovat na tento příspěvek 6  - sivon Re: RedMan
Ta ulita nevypadá moc dobře, ale podle ní mi to spíše připadá jako ampulárka Pomacea canaliculata, ta má docela nenasytný apetit na rostlinky. Je to takový křovinořez. Často je, bohužel, prodávána jako měchýřovka východní (ta zdravé kytky nechává na pokoji, jen svou péčí časem zlikviduje ty jemnolisté).

Zkus to porovnat dle tohoto odkazu
www.applesnail.net/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: RedMan
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RedMan
Fotka k příspěvku Můžete mi říct, co je tohle za šneka ??? Děkuji moc

Reagovat na tento příspěvek 0  - kahua Re: Yirka
To by mohla, děkuji ;-) Jsem ráda, že jsem to nedovezla, bylo by po kytkách :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: kahua
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kahua Re: O.Tom
Děkuji :-) Jen oproti blátivce měl daleko delší ulitu a uvádějí, že má tak 1 cm, tohle mělo 5 a možná i o kousek víc.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom Re: kahua
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kahua
Fotka k příspěvku Ahoj všem, dnes jsem se vrátila z dovolené a včera v jedné nádrži vyfotila tohoto šneka. Velikost byla cca 5 cm. Domů jsem si ho nedovezla, dle velikosti mu je v přírodě líp, ale jen ze zvědavosti - netušíte, co je to zač?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: 150koni
To je u nás při hladině u břehů rybníků a malých tůní ve vodní vegetaci poměrně běžná (spíše ještě nízká) teplota. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 150koni Re: lhajek, MarekP
Chlapi díky za pomoc při identrifikaci palec s těmi teplotami na tom asi něco bude :-) momentálně mám po ránu v nádrži 31.4°C a vesele si brouzdají nádrží. Nevisí někde u hladiny
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lhajek Re: 150koni
Přečti si tak stránku tohoto fóra zpět a zjistíš že Okružáků je velké množství, pro nás akvaristy těžko rozeznatelných a tak říkáme že je Okružák kanadský, protože tomu ploskému by se teplá akvarijní voda úplně nezamlouvala....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: 150koni
Proto jsem uvedl 99%, to 1% je Okružák ploský. Ale řekl bych, že jsou to všechno kanadští Okružáci. Akorát jeden z nich je prostě starší a větší. Více se dá dočíst v atlase. Kanadský dorůstá do 2 cm, Ploský do 4 cm. Počet závitů mají oba druhy stejný, tím bych se neřídil.

A co se týče té levatky, tak tam to podle fotky lze těžko poznat. I tak bych se ale přiklonil spíše k Levatce ostré podle znaku z atlasu: "Plicnatý plž, který má ulitu dole širší, ke konci protaženou do špičky." rybicky.net/atlasostatnich/levatka_ostra
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 150koni Re: MarekP
Fotka k příspěvku Díky za potvrzení :-) Ale ta jednička má více závitů a ta mne celkem mátla. Ta jednička mi spíše připadla jako Okružák ploský a to právě díky počtu závitů. Taky je o něco málo větší. rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_plosky
Dal jsem do akvária minimálně 3 druhy a každý je z jiného zdroje. Ten třetí druh můj objektiv našel až teď. Připadne mi jako nějaká levatka. Nicmémě mi ty dvě levatky tady v katalogu přijdou stejné, tak nevím.

Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: 150koni
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 150koni
Fotka k příspěvku Může mi prosím někdo s přehledem určit co jsem dal do akvária za šneky ? Tipoval bych okružáky ale jaké to už nevím s jistotou. Všichni jsou více jak 0,5cm. Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: richie
Tak oni existují i jiné informační zdroje než jenom zdejší atlas, jako je třeba série článků jedné z diskutujících. rybicky.net/clanky/1055-plzi-v-akvariu-i
rybicky.net/clanky/1062-plzi-v-akvariu-ii
rybicky.net/clanky/1088-plzi-v-akvariu-iii
 Reagovat na tento příspěvek 0  - richie
zaujimava debata .. la mna ako naprosteho laika (a totalneho zaciatocnika) zaujima co z tejto kategorie v akva nechat (nech si robi svoju robotu) a co radsej obcas preriedit (vyzbierat) .. viete ma nasmerovat na nejaky rozumny zoznam/popis ? .. tunajsi atlas som si sice presiel, ale zda sa ze nie je dostatocne rozsiahly a pozadovane informacie su dost obmedzene
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Raviolka Re: Johan
Já taky neukazovala prstem na nikoho jiného stydim Ale já jsem se kdysi snažila propagovat povědomí hlavně o rodu Planorbella, konkrétnější není nutné být. A je to taky dost let zpátky, šnečích novinek je veliké množství a publikací o nich... jako šafránu? hmm O Biomphalaria glabrata jsem se pokusila pár zajímavostí uvést aspoň na přednášce v Bratislavě na konci loňského roku - tento barevný trend totiž nabírá vítr do plachet ;-)
Jinak samozřejmě souhlasím, nikdo z nás laiků se v těch okružácích stoprocentně nevyzná a ani to není potřeba.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: Raviolka
Ale uvědomujete si, že hlavně kvůli vám. ;-) Ale pořád je lepší, když si běžní akvaristé budou myslet, že v akváriu mají "okružáka kanadského" než okružáka ploského. Alespoň je příliš často nenapadá vyhazovat je ven do rybníka. Krom toho se tyto druhy jako Indoplanorbis exustus, Planorbella apod. prakticky nedají rozeznat. Resp. kdo chce své šneky kvůli tomu pitvat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: O.Tom
Jasně, sama mám v akváriu různé barevné varianty - obyčejné hnědé, modré, albíny (to jsou ti červení - prosvítá jim krevní barvivo) a jejich křížence.
Dále se v akváriích mohou vyskytovat i jiní zástupci rodu Planorbella, např. duryi. Při množství dovážených rostlin se snadno objeví i jiné druhy.
Okružák ploský je ale zcela jiný rod - Planorbarius.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Raviolka Re: O.Tom
Tak tak, naprosto souhlasím, okružák kanadský získává až nezaslouženou popularitu :)
Těch chovaných a velmi podobných druhů je víc. Barevné variety kromě odlišnosti prostředí mají na svědomí i mutace a cílený výběr. Ten klasický "pink" okružák je albinotická forma Biomphalaria glabrata.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom Re: sivon
Ono toho co my tu všechno označujeme jako okružáky kanadské, budou desítky dalších poddruhů, variant či jak to správně nazvat :)
Už jsem se setkal s tolika různými okružáky "kanadskými".
Od různě puntíkatých, přes široké ulity kdy byli pomalu jak pecka třešně po posledně nějakou zvláštní červenou formu, jak noha tak ulita byly něco mezi růžovou až červenou barvou.. hodně výrazní. A nemyslím si, že by to všechno bylo jen jinými podmínkami ve kterých jsou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lhajek Re: sivon
Ty Okružáky ploské pamatuji jako malý kluk že byli v korytě u naší chalupy a určitě bývali větší než ty co mám v akva.
 Reagovat na tento příspěvek 9  - sivon Re: lhajek
Fotka k příspěvku Dvoucentimetrové mívám v akváriu celkem často, je ale pravda, že jim to trvá velmi dlouho, než vyrostou.

Rozdíl ve stavbě ulity je malý, snad ústí ulity mají kanadští trochu více otevřené. Hlavní rozdíl je v původu. Okružák kanadský, přes svůj český název, pochází z teplých vod Ameriky v přírodě u nás zimu nepřežije. Okružák ploský je evropský a náš domácí druh, lze ho najít ve většině rybníků. V příliš teplých akváriích se mu moc nedaří. Hlavní rozdíl pro laika je ve velikosti - okružák ploský, i přes méně příznivé podmínky, klidně dosáhne 5 cm.
Na fotce oba druhy.

Reagovat na tento příspěvek 0  - lhajek Re: O.Tom
Největší okružáky jsem měl kolem centimetru, takže v dobrých podmínkách by se ke dvoum dostat mohly ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom Re: Ganjamir
Možná podle velikosti v dospělosti :) A ty zde v atlase uváděné 2cm u kanadského se mi zdají přehnané. Když jsem je v minulosti měl, tak jejich rozměr byl okolo 6 mm.
Kanadský, se mi zdá, má taky vzhledem k celkové velikosti širší stavbu ulity než ploský.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ganjamir Re: sivon
Dají se tyhle dva druhy vůbec rozeznat podle něčeho?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: MarekP
Pokud je kytka zakoupená v akvaristice, pak to jistě není okružák ploský, ale okružák kanadský - menší příbuzný schopný přežít v teplém akváriu. Jinak 100% souhlas s přecházejícím příspěvkem.
 Reagovat na tento příspěvek 5  - R romant Re: Vachi
Neodlovovat a nechat dělat svojí práci. Jsou to skvělý dělníci a údržbáři a rostliny Ti budou vyloženě hejčkat(umožňují jim lépe dýchat) a konzumovat budou jenom ty, který odcházejí, nebo odcházet budou, oni vědí. Když se přiměřeně krmí a dle potřeby udržuje dno odkalováním, tak jejich kalamitní přemnožení nehrozí. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MarekP Re: Vachi
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vachi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Koupil sem si kytku (rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum) a s ní sem si přitáhl i nějaké šneky. Ne že by mi vadily, ale nerad bych z toho pak měl šnekárium. Co je to zač?

Reagovat na tento příspěvek 2  - ivaha Re: richie
Podívej se na Planorbella scalaris.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - richie
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku snazim sa identifikovat roznych obyvatelov mojho minicka a tohto slimaka som zatial nenasiel - co je to ?

Reagovat na tento příspěvek 3  - Raviolka Re: Nek
Taky si myslím, že je to Bithynia (tam asi směřoval ludvik) - srovnej s fotkami od Dezidora jen o něco níže v tomto vlákně ;-)
Mohlo by to být i mládě nějakého druhu z čeledi Viviparidae, ale pokud jsou tam rostliny už 2 měsíce, měřilo by skoro centimetr. A muselo by se tam dostat s rostlinami ve velikosti minimálně 3 mm, protože to jsou živorodí šneci. S jejich křehkou ulitou to není moc pravděpodobné.
Takže vše ukazuje spíš na rod Bithynia - množí se vajíčky a i v dospělosti je to droboučký a nenápadný šnek, který může dlouho unikat pozornosti.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NekRe: ludvik
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zkusím sem přihodit ještě nějakou fotku. Ale ono se to fotí blbě, obzvlášť postarším kompaktem. :-D

Reagovat na tento příspěvek 0  - ludvik Re: Annabell
Určitě ne levatka. I když fotka je nic moc (vím, fotí se to blbě). Ale v časopise Akvárium někde v prvních číslech bylo o plžích - a tenhle byl zmíněn jako poměrně rarita (v té době). Jestli najdu, upřesním.

maniakva.cz/… strana 22 (ale teď najednou i si zase jistý nejsem ...)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Annabell Re: Nek
Já to vidím spis na levatku
 Reagovat na tento příspěvek 0  - EditHa Re: Nek
to by mohl být mladý okružák :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nek – Co je to za šneka?
Fotka k příspěvku Kvůli řasám jsme si do akvárka pořídili 3 zubovce. Všechno je ok, akorát jsme po návratu z dovolené našli na kořeni a kamenech vajíčka. Po pročtení fóra už vím, že z toho nic nebude. Nicméně jsem objevila v akvárku i malinkého šnečka. Bude to ještě mládě, ulitku má skoro průhlednou.
Nemám dobrou techniku, kterou bych ho zvládla vyfotit, ale něco přeci jen přikládám? (můžu dodat i jiné pohledy)
Asi to nebudou ti zubovci, že? Vájíček tu máme požehnaně...

Pro upřesnění dodávám, že akvárko máme relativně čerstvě, zakládali jsme ho v březnu. Šneky tu nemáme déle než 2 měsíce. Rostlinky tu jsou od začátku. Řekla bych, že kdyby šneček pocházel z nich (možné je všechno), byl by větší.

Reagovat na tento příspěvek 3  - Johan Re: kofejn
Nějaká hrachovka (popřípadě nějaká okružanka). Ale víc se takto určit nedá.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn
Fotka k příspěvku Dnes jsem byl prvně na lovu živého a nalovil jsem hlavně šneky, asi okružáky. Mimo kvanta šneku mi siťce uvízly i škeble. Dvě jsem si přinesl na identifikaci, co by to mohlo být?
Co jsem tu našel v atlasu, místní škeble vyžadují tekoucí vodu a já lovil v tůňce cca 10 x 5m, která nemá snad ani přítok. Voda je černá jak kafe, okolo stromy.

Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: michalcod
Okružák - pokud je z akvária tak nejspíš okružák kanadský
 Reagovat na tento příspěvek 0  - michalcod – Co je to za šneka?
prosím o určení tohoto šneka. Děkuji moc všem.

Reagovat na tento příspěvek 8  - jamajcanRe: snehulda007
Fotka k příspěvku Ahoj,můžete mi prosím pomoc s určením tohoto plže?Našel jsem ho v malém zatopeném lomu. Bylo jich tam několik v různých barevných varietách,nohu měli vždy černou,velikost 3 až 5 cm. Děkuju.Omlouvám se za kvalitu fotky

Reagovat na tento příspěvek 6  - kahua Re: Verry
To vypadá na piskořku graniferu či ostnitou, ale těžko říct z té "kvalitní" fotografie ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Verry
Fotka k příspěvku Prosím o identifikaci (pokud z takto "kvalitní" fotky lze...objevil se náhle a nečekaně v akváriu, nepřidávala jsem v poslední době ani žádné rostlinky coze :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - DezidorRe: Raviolka
Jo, tohle: www.naturbiotop.de/… by mohlo být ono.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Raviolka Re: Dezidor
To vypadá jako Bithynia, taky jsem ji kdysi v akváriu našla. Žijí i u nás, takže z pěstíren rostlin se do akvárií dostat můžou. Jsou to prckové a nepřemnoží se, tak si jich málokdo z nás vůbec všimne ;-)

www.allesumdieschneck.de/…
www.naturbiotop.de/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: PaDa
Levatka má ulitu doleva :)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PaDa Re: Dezidor
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dezidor – Co je tohle?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Vlnkar
 Reagovat na tento příspěvek 3  - kofejn Re: Vlnkar
Levatka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Vlnkar – Co je to za plze?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravim, asi jsem si na nejake rostlince prinesl tohoto plze. Byl uplne mikro. Po 14 dnech uz ma cca 5mm. Nevite co je to za druh? Nesezere mi rostlinky? Dekuji za pomoc.

Reagovat na tento příspěvek 0  - DREDRARe: Ria542
okružák ploský..akorát tady ten je nějakej drahej hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ria542
Ahoj neviete čo je toto za druh slimáka, a či žerie rastlinky??? m.akvatera.net/… vďaka! :-)
 Reagovat na tento příspěvek 16  - sivon Re: lhajek
Kolegyně má evidentně v akváriu oba druhy. Pokud je plž placatý a s ulitou jakoby připláclou ke sklu, jde o kružníky, naopak ti malí tlusťoučcí jsou okružáci.

Krásné srovnávací foto viz. toto téma 10.2. (o jednu stranu zpět).
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - WARENKOREN Re: jane91
kružník malý.... taky jich mám plno ;-) ale neškodí....

rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_maly
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lhajek Re: jane91
Ten 1cm je velikost toho co máš v akva nebo jsi ještě popisovala toho okružáka?
Kružníci mívají jen pár milimetrů, jestli roste nad půl centimetru tak to bude spíš Okružák ....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jane91 Re: Adam, O.Tom
Keď som to porovnala tak to vyzerá na čínskeho kružníka, vďaka :-)
 Reagovat na tento příspěvek 6  - Ad@m Re: jane91
Potom to bude nejaký kružník.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jane91 Re: Adam, O.Tom
Okružák to není určite, tie sú oveľa väčšie a majú iný tvar, viac sploštenú ulitu, sú bledšie, ulita je v niektorých miestach priehladná. Majú max. 1 cm, ale skorej sú to milimetrové záležitosti. Doniesla som si ich na rastlinách.
Neprekrmujem, tomu sa vyhýbam.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom Re: jane91
Jak je to velké ? Mohl by to být nějaký kružník.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Ad@m Re: jane91
Okružák alebo kružník, povedal by som. Záleží na veľkosti. A okružáci sa množia rýchlo, najrýchlejšie ak sú ryby prekrmované.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jane91 – Okružák to nebude
Fotka k příspěvku Vždy som si myslela, že tieto malé slimáčiky sú okružáky, ale keď sa mi v akva 1 objavil, tak som zistila, že je to niečo iné. Ale čo to je vlastne za slimáka?
Oproti okružákom sa to hrozne rýchlo množí (aspoň u mňa).

Reagovat na tento příspěvek 0  - Ammi Re: Dezidor
Mohl by to být malý okružák, ale třeba se vyjádří někdo zkušenější.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dezidor – Co je to?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Co je to za plže? Omluvám se za nekvalitní fotku, ale lépe mi to nejde.

Reagovat na tento příspěvek 0  - predator3313 Re: seic
Jojo člunka mrcha, zrovna se mi taky v akvarku nějak rozmnožila :-O
A doroste i víc jak 3mm, ty moje některe maji aspon 5
 Reagovat na tento příspěvek 0  - aphazel Re: seic
Ferrissia clessiniana ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - seic – copak to je?
Fotka k příspěvku - znam piskorky, okruzaky, levatky, heleny
- ma to krehkou, plochou, pruhlednou ulitu, vyroste max. 2-3mm
diky

Reagovat na tento příspěvek 0  - Nympheas Re: monty
Možná by to chtělo ještě jednu foto z boku..
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Johan Re: Kamča
Levatka
 Reagovat na tento příspěvek 7  - Nympheas Re: Kamča
Já tvrdím levatka..
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Kamča – okružák?
Fotka k příspěvku Ahoj, taky máme v akvárku takový šneky. Co jsou zač? Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 3  - Nympheas Re: Johan
Už mám brýle a zvětšila jsem si foto..je to okružák. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 6  - Johan Re: Nympheas
Od montyho to opravdu levatka není. ne A jako odkaz na biolibu to tedy nevypadá.
Vypadá to takto?.. www.biolib.cz/…
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 5  - malyLibor Re: monty
Okružák. A krásný :-D
Levatka má ulitu od narození do špičky. A jestli máš rostlinky od kofeina, tak mu poděkuj za tento bonus, je to ten sám krasavec, co tady dával fotky před nedávnem. Užitečný pomocníček.
Je to levatka..
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: monty
Je docela možný, že je z liliovníčku. U mě se pohybují hlavně v něm.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - monty Re: kofejn
Fakt bych to na okružáka nehádal, velký vypadá to úplně jinak a podezříval jsem tě, že jsi mi s kytkama dal i vajíčka :-D
 Reagovat na tento příspěvek 6  - kofejn Re: monty
Před čtrnácti dny bych řekl ano. Dneska vím, že je to okružák. Koukni na moje fotky v tomto vlákně před dvěma týdny :) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - monty
Fotka k příspěvku Levatka?

Reagovat na tento příspěvek 9  - Verimmi Re: duko1995
slimáci jsou jinde... ale podle mně je to rybicky.net/atlasostatnich/ampularka_argentinska

je možné že se pletu, nejsem až tak zkušený chovatel šneků :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: duko1995
ampulárie, nebo jinak měchýřovka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duko1995 – Slimák
Fotka k příspěvku ahojte nemohl sem najít ve foru jaky je to plž....prosím vás copak je to za slimáka ? :-) je velmi rychlej čistí jako divej :-D dekuju :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - jitkaSRe: Johan
Tam to mrcha musí dýchat jenom, když jí nevidím.stydim Asi si sednu k akva dám si kafe a budu jí sledovat dokud ji nenachytám. rozzureny Jinak děkuji za radu a útěchu, že tak krásného šněčka nemusím vyhodit. potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Johan Re: jitkaS
To mají ale všichni plicnatí plži.
Bát se jí nemusíte. Jen ji tam nechte. Také je mám. Rostliny nežerou a vodu vždy zatěžuje krmení, né šneci.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - jitkaSRe: O.Tom
Měchýřovku poznám a ta na rozíl od tohoto šneška šla hned z akva pryč. Ta totiž žrala všechno, co jí přišlo pod nohu smich
Vyzkoušejte
Tady v atlase píší:má vyvinut zvláštní kornoutovitý dýchací otvor (pneumostom), který vysouvá nad hladinu.Ale jak jsem vyčetla ,jste na šnečky expert. Poradíte mi, mám se jí bát , že začne žrát rostlinky, či přemnožení. Taky tady píší, že dost zatěžuje vodu, ale já si zatím u krevetek 12lničeho nevšimla. Velmi se mi líbí, jak její vzhled tak chování a docela bych byla ráda kdyby se mi trochu ;-) rozmnožili.Nebo jí mám radši vyhodit, než mi zamoří a sežere akva? :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom Re: Johan
Jestli tím šnekem s "dýchacím nesmyslem" nebude myšlena měchýřovka :), což tenhle šnek není.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: jitkaS
Nevím jakej dýchací nesmysle myslíte, ale je to ona.
To jsem si taky myslela, ale nemá ten dýchací nesmysl, a nežere ani jemnolisté či křehké rostlinky, zato řasy na kamenech to je fofr.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: jitkaS
blátivka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jitkaS
Fotka k příspěvku Zdravím. Prosím řekne mi někdo co je to za šnečka. Je velmi rychlý,umí lést po hladině, nežere rostlinky ani moc neznečištuje vodu. Fotka bohužel nedokáže ukázat jeho krásné tělíčko které vypadá jako nebe plné hvězdiček. Zavlečen zřejmě s rostlinkami ke krevetkám.Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: kofejn
Přesně tak. Levatka a okružák.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zhasnutí pohohlo, odlovil jsem. Takže levatka a okružák?

Reagovat na tento příspěvek 22  - ivaha Re: Johan
Fotka k příspěvku Přesně tak. Vlevo okružák, vpravo kružník, oba zrovna stejně velcí (cca 4 mm).

Reagovat na tento příspěvek 19  - Johan Re: JoMakr
Tak abych to tu trošku uvedl na pravou míru. Jedná se o nějakého okružáka. V akváriu je nejčastější okružák kanadský. rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky

Kružníci jsou hodně malí a tohle fakt kružník není. I malá levatka má "točenou" ulitu.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - ivaha Re: Jiri_99
Kružník nemá takhle širokou ulitu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jiri_99 Re: ivaha
Je to jak píše Toník. ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: ivaha
Fakt okružák? U mně v akvárku takhle vypadají mladé levatky. Jako useklé, ale vlevo mají strukturu ulity. Tady mám dospělou: rybicky.net/fotogalerie.php…
Ty "useklé" bych odfotil v noci, teď žádnou nevidím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Toník Re: ivaha
Kterého okružáka máte na mysli? (Jde o kružníka - Gyraulus sp.)
 Reagovat na tento příspěvek 9  - ivaha Re: JoMakr
okružák
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Toník Re: JoMakr
Prdlajs levatka, nějaký Gyraulus.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kofejn Re: JoMakr
To bude levatka s ještě nevyvinutou ulitou. Paniky netřeba, jsou to užiteční šneci ;-) . Asi se ani moc nemnoží, v akváriu se mi objevují jen po zhasnutí a málo. Dobře čistí kytky od řas.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoMakr
Fotka k příspěvku Koupil jsem rostliny a po 3 týdnech jsem začal nacházet tyhle malý plže po rostlinách v celém akváriu a vůbec je tam nechci. Nepozná někdo co to je podle fotky a jak se jich zbavit? :-(

Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: O.Tom
Podle barvy spíše docela zerodovaná Thiara winteri, granifery bývají tmavší. Ale mohou to být obě.
Granifery budou určitě častější :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom Re: kahua
Asi to bude granifera.. teď vypadám, že si ani neumím projít atlas :)
Jsem kdysi dostal šneky pod názvem granifera a vypadali úplně jinak než tihle.
Granifery budou asi tohle a kdo ví tedy co bylo tenkrát.. možná ty ostnité
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 3  - kahua Re: O.Tom
Podívej se jestli ostnitá nebo granifera :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PR0V0CATEURRe: O.Tom
Piskořka ostnitá?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom Re: predator3313
Fotka k příspěvku A ještě tu mám dalšího šneka, těchhle mám nejvíc, jen mi pořád nejdou slušně nafotit. Taky jsou hodně zahrabaní v písku.

My máme taky některé bez kresby, ale proč to tak je, to netuším :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zoidik Re: O.Tom
Ta s hnědýma flekama je věžovita určitě. Ta druhá si netroufám určit, ale třeba ta samá bez kresby.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - O.Tom piskořky
Fotka k příspěvku Ahoj, která z nich je věžovitá a co je zač pak ta druhá, nebo proč jsou rozdílně vybarvené ? :)

Reagovat na tento příspěvek 3  - sivon Re: monty
Okružák kanadský
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: monty
Doporučuji nejen Tobě články od uživatelky sivon. rybicky.net/clanky/1055-plzi-v-akvariu-i
Kružník čínský je maximálně velký 0,5cm.A ten druhý je 1,5cm?Čeleď okružákovitých je to určitě,tam patří i kružníci.Těch druhů je víc.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - monty Re: lhajek, Johan
Fotka k příspěvku Prosím ještě o jednu identifikaci.
Je to opravdu okružák?

Reagovat na tento příspěvek 0  - lhajek Re: Johan
U mě tedy malí Okružáci skvrnitou ulitu nemají a jsou pěkně placatí, až když rostou dál tak se některým ulita "poskvrní" a ztloustne. Ale malí vypadají že snad by ani na skle akva nešli rozmáčknout jak jsou placatí ...
Proto jsem se tu kdysi v tom vlákně ujišťoval co to vlastně mám.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: lhajek
Nemyslím si, že se unáhluju. Mladí okružáci se mě kružníkům vůbec podobní nezdají. Mají totiž mnohem širší ulitu a velmi často jí mají skvrnitou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - lhajek Re: Johan
Neunáhloval bych se s identifikací na Kružníka. Malí Okružáci jsou Kružníkům aspoň u mě velmi podobní. Pokud porostou dál budou to Okružáci, pokud už víc nevyrostou tak to budou Kružníci ....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Johan Re: monty
Okružák, natož ploský, to fakt není. ;-)

Říkal bych mu Gyraulus chinensis.
Okružák ploský.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - monty
Fotka k příspěvku Co je toto za plže?
Přitáhl jsem si to asi s rostlinkama.
Má tak 3 mm.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: Meandra
Nejspíš je to ona. Ty "chapado" jsou výčnělky pláště.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Meandra
Fotka k příspěvku Je to levatka? A co to má za "chapadla"?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: duko1995
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: duko1995
Tipuju to na blátivku.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - lhajek Re: duko1995
Už u té první fotky jsem si nebyl jist Johane tvým tvrzením a po téhle druhé fotce bych řekl že to Levatka je ....
EDIT jsem blb jasně že není, má ulitu na druhou stranu, ale tvarem se jí podobá ....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duko1995 Re: Johan
Fotka k příspěvku Tezko se foti...mam je pd kamose a on taky nevedel..

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: duko1995
Chce to jinou fotku. Z toho se pozná akorát to, že to není levatka.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - duko1995 – Slimak
Fotka k příspěvku Prosim vas co to je za slimaka dekuju :)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: WARENKOREN
Kružníka malého a k. čínského od sebe takhle nepoznáte - musel byste pod lupou zkoumat rýhování ulity. Ale jeden z těch dvou to bude určitě a jelikož v akváriích je s naprostou převahou kružník čínský.....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - WARENKOREN Re: Johan
no jo asi to fakt bude tenhle rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_maly a dostal se tam s krmením
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: WARENKOREN
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: WARENKOREN
Mrknul bych na kružníky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - WARENKOREN – Co to je za plže?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Asi po dvou měsících se mi objevil tento druh plže viz foto, dorůstá se jen hrozně málo 2-3 max, vůbec nevím kde se vzal kytky jsem neukupoval, takřka dva měsíce stejná osádka i rostliny a ejhle najednou jich je tu plno:)

Reagovat na tento příspěvek 2  - Johan Re: Flozik
Levatka
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Flozik
Fotka k příspěvku Prosim o radu :-) Nedokazal by nekdo podle techto fotek poznat, co se mi to "vyrojilo" v akvariu? Mam tam 4 ampularie, ale podle me je to jinej plz. Nejspis sem si ho dones domu s rostlinama :-) Zkusim jeste udelat lepsi foto nejakyho vetsiho kousku :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: sivon
Řekl bych, že jsou stejné, jen ty tvé mají lepší lak :-) Ty, co jsem chytil Johanovi, nebyly o moc větší. Ty tři, co jsem předevčírem fotil, se mi chytit nepodařilo, ale já si na ně počíhám a změřím si je pořádně.
Fotka k příspěvku Připomíná mi to ty potvůrky, co mám v akváriu já, akorát ty tvé jsou světlejší. Moje zatím dorostly cca 3 cm.

Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: sivon
Fotka k příspěvku Měla by to být nějaká piskořka. Ale veliká. Dnes je budu tahat z akvárka a měřit... jestli se mi podaří nějakou najít. Už jsem jim tam rozhodil laskominky, tak se snad podaří :-) Tady je snad ten lem vidět trošku lépe. Nějaké maličké výstupky tam jsou, ale fakt maličké.

Při té velikosti by to mohla být Brotia herculea.
Koukni okolo lemu ulity, zda tam má výrůstky. Brotie je nemají.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor
Fotka k příspěvku A hned toho využiju a zeptám se já, co že je to za plže, tedy za obrpiskořku. Jsou velké cca. 4-5 cm.

Reagovat na tento příspěvek 8  - malyLibor Re: baletka
Je to okružák, a to kanadský (sivon koukej, už to umím :-D ) a lhajek to napsal přesně. Pokud nebudeš překrmovat, nepřemnoží se. Žrát budou jen nemocné listy, protože zdravé fakt neukoušou (i když jsem si před časem myslel něco jiného). A když nemají moc potravy, tak se množí jen málo a udržují počty, nepřemnožují se. Navíc někteří jsou fakt krasavci.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka Re: lhajek
OK. A podle té fotky je to tedy okružák?
 Reagovat na tento příspěvek 8  - lhajek Re: baletka
Nepustí se do zdravých listů rostlin protože je myslím prostě "neukousne". Ty rozkládající se jsou daleko měkčí a tak jejich okraje likviduje.

Prostě pokud není dost potravy tak zajde hladem. Ale toho bych se nebál, najde si vždycky něco na přežití, ale pokud to bude opravdu jen na přežití tak se nebude množit tak, že by akva zamořil.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - baletka
Fotka k příspěvku Zdravím, zřejmě s kytkou jsem si přinesla šneka velmi podobného tomu, kterého vyfotila Aurela. Je jen tmavší a vnitřní závity má jakoby zatlačené dovnitř. Poměrně rychle roste, už teď má (i jeho potomci) kolem 0,5cm a to je teprve měsíc. Vím, že všichni říkají, že přemnožení šneků svědčí o něčem v nepořádku a já je zatím přemnožené nemám. Ale nevěřím, že býložravý šnek se, když dojdou nemocné listy rostlin, nepustí do těch zdravých a dobrovolně pojde hlady či se prostě nebude množit. Ale to je do jiného vlákna.. takže co to v akva mám? Díky.

Reagovat na tento příspěvek 6  - Johan Re: aurela
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: aurela
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PR0V0CATEUR
Já bych řekl, že to je klasika Okružák ploský...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 3  - aurela
Fotka k příspěvku Zdravím, je to kružník čínský?

Reagovat na tento příspěvek 3  - Zoidik Re: Machy10
Jo jo, levatka :-)
 Reagovat na tento příspěvek 12  - predator3313 Re: Machy10
Řekl bych že je to levatka :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Machy10 – Co to je za šneka - přinesl jsem ho s rostlinami
Fotka k příspěvku Ahoj, potřeboval bych poradit, jaký druh je na fotce?? Přinesl jsem ho pravděpodobně s nějakou rostlinou, v neděli jsem objevil jednoho, v pondělí druhého a dnes jsem koukal, že už jich tam je asi 7. Akváruim mám od 24.11.12, zatím bez ryb, jen rostliny, co mám v prezentaci. Děkuji . . . ;-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - DREDRARe: jir007
neritina to je ale zebra si myslím,že ne
 Reagovat na tento příspěvek 0  - snehulda007 Re: jir007
Ano. ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jir007
Fotka k příspěvku neritina zebra je to tak? matou mě ty cik cak pruhy palec

Reagovat na tento příspěvek 3  - Tomas Enderson Re: MíšaV
Jo jo tohle je krásný exemplář Levatky.

rybicky.net/atlasostatnich/levatka_ostra

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MíšaV
Fotka k příspěvku copak je to? tipuju že levatka, ale mohlo by to být i něco jiného. co myslíte? kamarádka měla moc přemnožené a tak jsem si jich pár vzala, říkám si, proč ne, jsou to dobří pomocníci.

Reagovat na tento příspěvek 0  - D@n!€L Re: sivon
Tmavá hlava, zbytek je světle šedý
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: D@n!€L
S rostlinami a jinými importy se k nám mohou dostat nové druhy plžů. Já mám také v akváriu neurčenou piskořku.
Ten tvůj plžík je fešák (žádné poškození ulity), mohla by to být i ta M. granifera v nějaké tmavší mutaci - podle atlasů jsou všichni tito plži docela barevně variabilní. Pokud ta tmavá barva bude i u další generace, měla bych zájem o pár jedinců (pokud by to šlo).
Edit: Mají tmavé i tělo? Granifera ho má poměrně světlé.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - D@n!€L Re: sivon
Díky.. myslím, že by to mohl být www.conchology.be/… . Co ty na to?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 8  - sivon Re: D@n!€L
Zkus to tady - určitě bude patřit do příbuzenstva piskořek či thiar, je to ale opravdu rozsáhlá rodina.
www.conchology.be/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - D@n!€L Re: navik
Piskořka Melanoides granifera vypadá celkem podobně a pokud by bylo možný, že by byly i černý, tak by to mohly být ony ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - navik Re: D@n!€L
 Reagovat na tento příspěvek 0  - D@n!€L Re: Silent
Fotka k příspěvku To právě nevím.. donesl si je v košíku s kytkou zahrabaný ve štěrku a celkem rychle se mu množijou. Jinak na Tylomelanie se mně zdají celkem malí - mají cca 2-3cm

Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: D@n!€L
Není to nějaká Tylomelania?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - D@n!€L
Fotka k příspěvku Ahoj
Mohli by jste mně prosím poradit, co je to za plže? Strýc jich má plné akvárium a tak jsem si taky 3 vzal. Rádi se zavrtávají do dna, takže si myslím, že to je nějaká černá variace Clea Helena. Když jsem zkoukl svoje Heleny tak mně přišly až na barvu stejné... Díky za reakce :-)

Reagovat na tento příspěvek 3  - R Silent Re: 150koni
To budou kapsule Neritinek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - 150koni – co to je ?
Fotka k příspěvku Dobrý den. Objevil jsem na kamenech něco jako vajíčka ale popravdě nevím, čemu to přiřadit a celkem mne to znervozňuje :-| . Jediný co mne napadlo a co se mi v akvárku rozmnožuje jsou plži. Mám Neritiny. Děkuji za reakce.

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Ritushka
Mylslel bych si na nějakýho okružáka, ale určitě se vyjádří někdo věci znalejší.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ritushka – Co je to za druh?
Fotka k příspěvku Prosím o radu co je to za druh plže... Dostali se k nám dva s nově koupenou rostlinou.

Reagovat na tento příspěvek 2  - Yirka Re: corydoras©
Podívej se do ostatních na levatku.
rybicky.net/atlasostatnich/levatka_ostra
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R romant Re: corydoras©
Myslím si, že by to mohla být nějaká levatka. Určitě se vyjádří ještě někdo, kdo bude ve svém úsudku jistější.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - corydoras© – neznámý plž
Fotka k příspěvku Dobrý den, nevěděl by někdo co je tohle za plže?

Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: leoncupra
Honzovi uteklo písmenko L. Je to blátivka. rybicky.net/atlasostatnich/blativka_americka :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dawe_CZ Re: Johan
Bátivka? prosím pošleš odkaz do atlasu? Nemůžu najít. Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Johan Re: leoncupra
Blátivka, ale jinak souhlasím s tím, co bylo psáno.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Deathbull Re: leoncupra
Levatka, dobrý pomocník při čištění akvária od zbytků krmení, jen pozor na překrmování ryb a následné přemnožení šneků. Také je to mezi šneky Formule 1 ale to už jsi asi pozoroval.)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dawe_CZ
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, prosím o identifikaci tohoto šněka. Je velký něco přes 1cm. Zajímá mě jestli je to škůdce nebo dobrý pomocním v akváriu. Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: jalha
Mrkni se do atlasu na Piskořky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jalha – Co je to za šneka?
Fotka k příspěvku Máme v akva jednoho šneka, který se objevuje jenom při odkalení a poté se zase ztratí. Poradí mi někdo co je to za šneka? Foto přikládám, lepší nemám. Děkuji

Reagovat na tento příspěvek 0  - Ad@m Re: Tomas Enderson
Fotka k příspěvku Vďaka, tá člunka pravohrotá, to je ono. Ešte jedno foto. Našiel som aj toto fórum a nevyzerá to tak zle: rybicky.net/forum/15055

Reagovat na tento příspěvek 1  - Tomas Enderson Re: Ad@m
Tak podle fotky bych to tipoval na jednoho z těch šneků v odkazech. U obou bych byl v klidu a neplašil. Oba totiž nepatří zrovna mezi totálně invazivní druhy, zvláště když se nepřekrmuje. No vlastně to pak není invazivní žádný. ahoj

rybicky.net/atlasostatnich/clunka_pravohrota
rybicky.net/atlasostatnich/clunice_jezerni

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ad@m
Fotka k příspěvku Ahoj.
Nepozná niekto tohto plža? Asi som ho doniesol do akva s Echinodorusom quadricostatus. Vôbec neviem čo to je. Mám kúpiť Cleu Helenu? Zatiaľ som si nevšimol, že by to niečo robilo. Veľkosť tak 1 - 2 mm, viď foto.
Vďaka za prípadné reakcie.

Reagovat na tento příspěvek 6  - Yirka Re: JS
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JS – Copak je tohle za šneka?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím odborníky o identifikaci. Tohle se mi narodilo z nějakých rostlinek. Je to celkem závodník, velikost ulity ca 1,5 cm. Jsem začátečník a rád bych to měl vše zakatalogované, aby mi to zase všechno nepomřelo :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip980 Re: Michaldvd
Na toho kružníka je to také o dost větší a kružník není tak široký, je spíš uzký. Je to ten okružák kanadský na 90%.
Jinak ještě tady foto okružák kanadský u atlasu rybicky.net/fotogalerie.php… . Ten už má taky ty skvr
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: Michaldvd
Jsou velmi barevně variabilní, tmavé skvrny mají často. Kružník je opravdu miniaturní a takový spíše průsvitný.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Michaldvd Re: vlacek
Hmm tak neviem ale má presne také isté zelenkavé škvrny.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - vlacek Re: Michaldvd
Tak ten to nebude, staci se podivat, v jakem uhlu se vine ulita, Kruznik ji ma na plocho, zatimco okruzak zvednutou tak jako ten vas.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Michaldvd Re: Filip980
Nie nie už som na to prišiel je to ten to slimák rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Filip980 Re: Michaldvd
 Reagovat na tento příspěvek 0  - sivon Re: Michaldvd
Ano. Nejspíše Planorbella duryi
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Michaldvd
Fotka k příspěvku Kotuľka?

Reagovat na tento příspěvek 0  - Lila1 Re: tomikaaa
Není to tenhle náhodou? (kružník čínský)
rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: tomikaaa
Snad okružák? Ale je to střelba a křišťálovou kouli mám zrovna v opravně. :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tomikaaa – co je to za slimaka ?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku caute,

viem ze tie fotky su dost nanic, ale znalcom hadam budu stacit :-)

Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Před nedávnem
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku tu byla diskuse o vajíčkách okružáka. "Čistil" jsem foťák tak dávám k dobru.

Reagovat na tento příspěvek 0  - Tomas Enderson Re: SanelOne
Kružník čínský rybicky.net/atlasostatnich/kruznik_cinsky

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek 0  - SanelOne – Šneci
Fotka k příspěvku Co je to za šneky? Viděl sem je po 2 v jednom týdnu ve školních akváriích...

Reagovat na tento příspěvek 0  - peter1459 Re: snehulda007
ja by som tipol najskôr Thiara winteri pretože tuberculaty aj granyfery mam
tuberculata o nebude určite- má iný tvar ulity
granyfera asi tiež síce ma rovnaký tvar ale vystúpky nemá až tak veľké a viditeľné
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: snehulda007
Porovnaj Melanoides tuberculatus,Thiara winteri prípadne Tarebia granifera.
(Podľa mňa bežná vežovka M.tuberculatus)
Fotka k příspěvku Pomůžete mi prosím určit tohohle šneka? Měla by to být některá z piskořek ,myslím,ale tady v atlasu neni. Je 2-3cm velká a má tendenci se zahrabávat.

Reagovat na tento příspěvek 0  - grunda Re: Hans1983
ano a ano
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Hans1983
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Poraďte jedná se o levatku?
velikost cca. 6mm
A ten druhý je okružák?

Reagovat na tento příspěvek 0  - deCORF.OBRAEN Re: Davidi
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Davidi – ???
Fotka k příspěvku Je tohle okružák kanadský? Je to s levatkou další druh zavlečený s rostlinou z Hornbachu :-(

Reagovat na tento příspěvek 3  - Johan Re: Creasyczek
Říkal bych mu okružák kanadský (Planorbella duryi).
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Creasyczek
Fotka k příspěvku Ahoj. Poraďte mi prosím, co je to za šneka? Asi jsem si ho přivlekl s nějakou rostlinou a zatím se mi ho nepodařilo určit.

Reagovat na tento příspěvek 5  - Johan Re: Davidi
Obyčejná levatka ostrá (Physa acuta). Nechat šneci v akváriu je jedna z nejlepších věcí, které pro tamní kytky můžete udělat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - HaDaSRe: Davidi
Mně to připomíná tohoto : rybicky.net/atlasostatnich/plovatka_toulava , ale jen připomíná. Johan by ti mohl odpovědět přesněji.
Každopádně je to hezký plžík. Pokud máš zdravé akva, tak se ho neboj. On tě nesežere. :-P
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Davidi – ???
Fotka k příspěvku Prosím o určení druhu. Je to nechtěný suvenýr z Hornbachu v Plzni :-(. Jednoho jsem našel před týdnem při nákupu rostlinek, ale tento druhý mi prklouzl a našel jsem ho až dnes a mám obavu, že už se budou jen množit a množit...

Reagovat na tento příspěvek 1  - -Re: Michaldvd
Áno.Je to len sk a cz názov.Práve preto treba ísť v latine. ano
https://rybicky.net/clanky/1055-plzi-v-akvariu-i
https://rybicky.net/clanky/1062-plzi-v-akvariu-ii
https://rybicky.net/clanky/1088-plzi-v-akvariu-iii
https://www.schnecken-und-muscheln.de/

Toto téma slouží výlučně k určení druhů plžů. Je-li plž správně určena, pak další otázky (např. k jeho chovu, nárokům, snášenlivosti, pohlaví či rozmnožování) pokládejte již v příslušných tématech fóra, nikoliv zde. Děkujeme, že pomáháte udržet přehlednost stránek. Hodně zdaru při určování plžů přeje redakce portálu.

+ Přidat reakci

Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 52524x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/3158?kolik=999