Co je to za plže?

Ahoj všem. Poradíte co je to za šneky?
Ahoj, s největší pravděpodobností ano, plovatka bahenní, viz odkaz...
is.muni.cz/… Je to Levatka a množí se jako blázen většinou se stává že si jí doneseš se zakoupenými rostlinami. Za dva měsíce jich budeš mít stovky,
Asi máš pravdu, to bude ona. Pokusím se udělat ještě lepší fotku, je to hodně zvětšené.

Našel jsem po 3 týdnech od založení akvárka dva nové návštěvníky viz foto. Velikost přibližně 5mm. Dokáže někdo určit druh plže ?

Ahoj, v jedné z mechových koulí, které jsem pořídil ke krevetám jsem objevil tuhle škebli nebo mušli. Poradil by někdo co to je zač? Jinak normálně živý tvor, krásně se pootvíra a filtruje vodu, už jí mám par týdnů.
díky za rady, Karel
Může být, je tam několik velmi příbuzných druhů, pro jejichž určení je nutné exemplář vypitvat ;).
Zdravim,zivym krmenim nekrmim,takze se musela dostat s rostlinkami (vsechny mam z
www.rostlinna-akvaria.cz). Porad ji mam uchovanou v separe akvariu,co ted s ni? Je to nejaka vzacnost?

Snek uz je sice pryc, i tak jen drobne poupravim determinaci z plovatky na blatenku (Stagnnicola). Kdyby to nekdo resil treba pozdeji - pozna se to tak, ze u plovatky je obusti (dira na nohu) velikosti cca poloviny celkove delky ulity, u stagnikoly je to mene. Navic - plovatky dokazou byt jeste o dost vetsi. Spis by me zajimalo, jak se do akvarka dostal. Jestli jako mrne se zivym krmenim, nebo s nejakyma kytkama z venku nebo vetsi pestirny...
Diky moc. Uz to vidim
Kazdopadne uz je pro jistotu venku z akvaria. A bylo mi lito ji vyhodit,tak jsem prozatim pro ni zridila akvarium z velke vazy nez vymyslim,co s ni

A to se bere od spodu nebo od te sirsi casti?

takze podle toceni je to tedy co?

Levatce se točí ulita doleva, plovatce doprava

Až najdeš mladé, tak už budeš vědět...

Dekuji,to by mohlo byt. A podle popisu nic moc dobreho,radsi ji rychle vyndam..

Zdravim,poradite prosim,co je to za sneka? Myslela jsem,ze mam v akvariu jenom levatky a dneska narazila na tohodle obra..je to jenom prerostla levatka? Diky.

Perfektní!!! To je přesně ono!! Celý den hledám a nic nepasovalo ☺️ moc díky!!

Dobrý den, pomůžete mi prosím s určením něčeho co jsem si nechtíc nějak pořídila?
Měla jsem jen jednu neritinu a pak se začaly objevovat tihle mrnousci... Přišlo mi to jako ampularky, ale nesedí barva ani druh vajíček... Ta jsem našla nalepená na domečku (černá, kulatá, samostatně nalepená).

Dobrý den, na rostlinách jsem si přinesla tohoto plže, který se mi teď přemnožil a nemohu se ho zbavit. Mohu poprosit o určení.

Za mě na druhé fotce kružníci, na první bych řekl okružák, ale jestli je to stejný šnek, tak kružník.
Každopádně nelikvidovat, jsou užiteční (oba druhy)...

Čau mám dotaz v jednom akváriu se mi objevil tento šnek nevíte co to je zač? Průměr cca 5mm
Taky se přimlouvám k Kružníku čínskému včetně toho, že má rád i hnědou řasu.
Spíš bych to tipovala na kružníka čínského...porovnej sám v atlasu, z téhle fotky to jen odhaduji.

Ahojte, podľa vás je to kotulka? Mám ich viac v akvarku a všímam si že dosť im chutí hnedá riasa
Za mě věžovitá

No je to určitě pravděpodobnější

Koukni strukturu ulity...
Lepší fotku zatím nemám...objevila jsem šnečka včera ve kbelíku po výměně vody...moc jich jinak v akva právě nevidím. Jestli se mi ještě nějakého podaří znova odlovit, pokusím se vyfotit lépe

.
Rozumím (ten můj šneček je sice menší ale myslela jsem, že může ještě dorůst - jsem se právě bála, jestli časem nebudu mít v akva 8cm šneka

a viděla jsem jich tam jen pár, tak se možná nemnoží). Prozatím ji budu považovat teda spíš za pískořku věžovitou

Můžeš sem dát lepší fotku?
Černá to určitě nebude. Koukni na velikost a rozmnožování...

Zdravím. Objevili se mi v akva noví šneci? Pozná prosím někdo co by to mohl být za druh? Není to náhodou pískořka? (
rybicky.net/atlasostatnich/piskorka_vezovita) Museli zřejmě přijít s novými rostlinami z aqua-daho...Děkuji za tip.

Ahojte co je to za slimaka co si naziva s helenami? Nemoze to byt prefarbena clea helena? Lebo mal som ich vela a teraz mam vela tohoto

Ahoj, jdu si po dlouhé době pro radu. V akváriu se mi přemnožili šneci. Kdysi jsem si koupila helenu a tak jsem si myslela, že to budou surmovky a teď když jsem přemýšlela, že je nabídnu, jestli by někdo nechtěl, tak si říkám, jestli to nejsou spíš piskořky nebo něco podobného (zavlečeného v rostlinami), když nemají pruhy (až na tu jednu, což surmovka je snad určitě). Nerada bych nabízela jak trubka něco jiného než co to opravdu je

.

Čauky, plovatky mají ulity ,,točené,, doprava, jako na fotkách a levatky deleva. Když nějakou v akvárku najdu, vždy ji rozmáčknu, ať si krevetky pochutnají. Zbavuji se jich už měsíce...
Aha, tak opačný závit ani nevim. A jsou to přeživší katastrofy. Jsou to čuňátka, nebo co? eDIT: Už to čtu, no jsou tam, byly ve starém akva.
Ahoj, je to plovatka, kdyby to byla levatka, tak má opačný závit
Ta plovatka ale zrovna není vhodný plž pro AQ...

Není toto plovatka? Levatky mají tykadla jak čárečky, ne?
Plž Vojenská přilba - Neritina sp.

Viete mi niekto povedať aký je to druh slimáka?
1. Okružák
2. Neritina
3. Podle velikosti to vypadá na kružníka
5. s největší pravděpodobností vajíčka okružáka
Podle fotek bych řekl že je to Okružák ploský i ty vajíčka tomu nasvědčují.

Zdravim, mam novo zalozene akvarko, ma nieco vyse mesiaca. Cca 10 dni dozadu som tam pridal 2 slimakov, 1x Ampularia hneda (obr.1 ), a 1x Neritina tigrovana(obr.2). Vsetko v pohode, no asi 7 dni dozadu sa mi tam zrazu objavil nejaky mini slimak, fakt malinky, mal asi 1mm (foto 3 a 4).
Vie niekto identifikovat o akeho slimaka sa jedna, resp. ako sa mi tam dostal?
A druha vec, cca 5 dni dozadu som na jednom liste nasiel ako keby slizovy povlak(obr. 5 a 6) a v nom biele minivajicka..Mam podozrenie ze to tam nakladla ampularia, ale neviem na isto...Vyliahne sa to? V akvarku mam okrem tychto 2 slimakov len 3 gupky, takze to tam musel naklast jeden z tych 2 slimakov, no neviem ako sa dokazali oplodnit ked mam len 1 kus z kazdeho druhu.
Vdaka
Díky za potvrzení druhu.
Ještě včera večer jsem podle fotek určil totožný druh.

To by mohlo být, velikost přibližně odpovídá

Připadá mi to jako plovatka malá, ruku do ohně bych za to ale nedal. Jak dlouzí jsou největší jedinci?
Ano. Je aktivní a hnojí o sto šest.
Ma to dve tykadylka takze podle toho co pises to bude levatka. Ta je v akvariu prospesna mam ten pocit
Jeli ulita točená doleva - Levatka, jeli doprava - Plovatka bahenní. Pokud je to ,,tykadlo,, je to Levatka...

Zdravim akvaristi. Mam dotaz, v akva me "beha" tento snecek. Nevi nekdo co je zac?

Zdravím,
chtěla bych se zeptat. Je možné, že tento plž je levatka?
Vůbec netuším co to je za druh, čirou náhodou se mi objevil na pažitce ve 4 patře panelového domu.
Děkuji, E.
Já tipuji graniferu. Ale detailní foto je třeba.

Dnes po krmení se ze dna na chvilku (asi 5 min) vynořili tito šneci, tak se chci zeptat, cože to je zač? Nějaký druh piskořky? Ani jsem nevěděl, že je v akváriu mám, tedy cíleně jsem si je nepřinesl - museli se tam dostat asi s rostlinami. Normálně nejsou vůbec vidět - jen občas vidím, že se někde trochu nadzvedne štěrk.

Dnes to bylo poprvé, co jsem krmil živou artémií a pandíkům a otíkům jsem tam poslal pár tablet a na chvilku se tito šneci ukázali...

A jak píše tramtra, podle ,,uší,, a tykadel je poznáš v akvárku nejlíp. Na fotce dole Plovatka s ,,ouškama,, a nahoře Levatka s tykadlama...
A krom směru točení ulity mrkni na tykadla... ten tvůj má taková široká 'ouška', levatky mají tenká dlouhá tykadla.

Právě proto se ptám, ale říkal jsem si, jestli občas některá neroste opačné

Bude to Plovatka. Levatka má ulitu kroucenou doleva, přesně naopak, jako šneček na tvojí fotce...

Je to levatka?

Hezký den, prosím co jsem to dostal za šnečky ?...
Je to piskořka ostnitá jak píše Sha.
Viz: plži v akváriu 3.
Pod nebo nad forem... Buď jak píše Sha nebo pískořka melanoides granifera...

Dobrý den..
Prosím mohla bych vás poprosit, nevěděl by někdo z přítomných akvaristů, co je tohle za šneka? Asi se mi do akva dostal ze zakoupených rostlin... Když je zaplé světlo, je zalezlý v kamínkách a substrátu a vylézá pouze za tmy. Po rozsvícení akva se opět ,,zavrtá,,... Dnes jsem si ho všimla...a asi se mi rozmnožil.
Děkuji za určení. Omlouvám se za kvalitu fotek, ale lépe mi nafotit nejde. Největší jedinec ma cca 12mm .
Přeji hezký zbytek dne.
Michaela
Moc děkuji
Vracím do akva

Hezký den všem.
Dnes jsem dělala údržbu akvária a prosím zkušenější o radu.
Při čištění jsem objevila šneka (viz foto).. mám ampulárky a neritiny.o těch vím, ale tohoto obyvatele jsem nekupovala ani nedostala...jak se dostal k nám netuším. Nic nového v průběhu 5ti měsíců jsem do akvária nedávala. Vypadá jak ,,helena,,ale nemá typické pruhy.je cca 1cm velký, Hnědý .. neporadili by jste? A mohu ho nechat v akvariu aniž by ublížil ostatním šnekům?
Děkuji moc za odpověď.
S pozdravem Michaela
Díky, porovnal jsem s atlasem a opravdu to tak vypadá.

Dle mého názoru jde o levatku. Je to dobře se množící, rychle se pohybující pomocník v akváriu. Osobně je mám ráda, jsou zábavné. V atlasu je uvedeno, že požírají rostliny, ale to se mi zatím nikdy nestalo.
Saslik napsal: nevím odkud se vzaly
Vylezly ze dna, protože se jim tam zhoršily životní podmínky. Hádal bych na sulfan. To zavání katastrofou.
Dokáží žít dlouho skrytě.
Při hromadném úhynu určitě dokážou s vodou zahýbat.
Jinak ne. Samozřejmě že produkují odpadní látky. Ale nedokáží vytvořit organický materiál, který bys do akvárka nepřidal ty. Nedokáží se namnožit jen tak z ničeho. Problém není přemnožení šneků jako takové, to je až následek. Ale to že se mají z čeho přemnožit. Proto jsem poukazoval na krmení, respektive údržbu. O těch ale nic nevím ostatně to už je na jiné téma.

Ok. To uznávám, že v tom případě to může být problém. Ale zrovna tyhle mně nikdy nevyrostly do nějakých větších rozměrů. Na rozdíl od piskořky věžovité.
Děkuji oběma za rychlou odpověď. Dobře, potvory to jsou, ale užitečné. Jen jich je moc a vubec nejsem rad, ze nevím odkud se vzaly. Protože jsem nic do akvária nedoplňoval skoro rok

ještě se zeptám mužou přispívat hodně ke snížení kvality vody?
To jsou piskořky. Jejich výskyt není nic z čeho by se měl člověk hroutit. Takže žádné potvory.

Byly schované ve dně a pravděpodobně sis jich nevšiml. Teď už jich možná bude tolik, že je dno neuživí, tak vylezly. Pokud jich je opravdu hodně, tak bych se zamyslel nad krmením a údržbou. Jestli ale začaly doslova prchat k hladině, tak bych byl ve střehu a měnil vodu.
Fotka není moc dobrá, ale měl bys mít pravdu.

Zdravím,
prosím o radu, co je to za šneka?
Díky všem,
koukal jsem se teď i do atlasu, ano, je to kružník malý. Je to "čistič", takže si ho rád nechám a nebudu mu bránit v rozletu...
Spolu s Okružákama a Levatkama to jsou neuvěřitelní pomocníci v akváriu.
Ahoj. Vypadá to na kružníka. Pokud ti nevadí esteticky, tak není potřeba se jich zbavovat.

Vypadá dle rozměrů a štíhlosti spíš na Kružníka, malinký Okružák by byl tlustší...
Jinak je velmi užitečný, mně vymřel a lituji. Zbavit se ho prakticky nejde jinak, než chemicky, ale rozmyslel bych si to...

Ahoj,
poradíte mi, co je to za plže? Velikost 1-2mm, barva světle hnědá, ulita trochu průhledná. Přinesl jsem si s rostlinami. Leze po rostlinách i skle. Ten ocásek je řasa. Objevil se najednou a jsou jich tam desítky. Na Helenu jsou evidentně moc malí...
Jak se ho případně nechemicky zbavit?
A mám se ho zbavovat, nebo je užitečný?
Díky
Ano, levatka

Zdravím, teraz som toto objavila v akváriu. Akvarko sa len zabirha, takže je bez rýb, sú tam len ampularie. Neviete čo to je? Má to asi 5mm

Nevíte někdo co je to za plže?
Taky si myslím, že na druhé fotce jsou lasturnatky

Jj sou neposedni. Ale kdepak se vzali, novy rostlinky sem daval to uz je dyl trochu
Ulita by jim odpovidala. Pokud sou to oni tak se mam na co tesit. Pry produkuji hodnevykalu
Stopro lasturnatky. Běhají rychle, že?

to je nejlepší co jsem pořídil
Není to dobře vidět, ale mohly by to být lasturnatky.

Zkus dát lepší fotku, protože to jde špatně vidět.
A k druhé otázce - proč je chceš sundat dolu. Já je nechám normálně na skle a raduju se z nových pracantu.

Omlouvam se pokud sem to vlozil do nespravneho tematu ale nevim kam jinam. Muze mi nekdo rict co sou ti drobni zivocichove uprostred? Sou to neskodni obyvatele nebo paraziti? Mam v AQ jen jeden druh sneka a rekl bych ze to sou mladi sneci. Kazdopadne se chci radeji zeptat. Jeste mam dotaz, kdyz Vam sneci kladou vajicka na sklo tak jak je dostavate dolu? Nebo jak to resite? Diky za odpovedi. Foto je blbe videt, kdyz tak na profilu budu mit video
Ďakujem za odpoveď, akva mám len 120l.
Ampulárie žlutá,jak máš velký akva?těch 20 je tak do 200litrů..Zatěžují vodu,jsou to bordeláři..

Zdravím, manžel mi doniesol domov od kolegu tieto slimáky, doniesol mi ch asi 20. Prosím vás, čo je to za druh?
Ďakujem
Ahoj já jsem ti přece psal v komentáři k nádrži,aby sis v žádném případě nepořizoval ampulárie a ty to stejně uděláš.Vrať ji do akvaristiky,nebo daruj.
Ampulárie hnědá,každopádně ta do tvého akvária nepatří,doporučuje se kus na 50litrů..
www.shrimp.cz/…
Tipuji plovatku malou, ale rád bych, kdyby mi to někdo odkýval

Ampulárek je několik akvarijních variet a některá rostliny neohrožuje.
Re: Hynek - Jestli bylo myšleno tak, že požere ty Levatky, tak to určitě ne...na to je šnek Clea Helena. Ale Levatky jsou do akvária prospěšné

Ampulárka ti požere tak rostliny,ta je jako šnek zahradní,takový záškodník..Levatka je čistič.
Díky.Je možné, že by si na nich smlsla ta moje ampulárka?Načetl jsem, že jsou to strašné prasata.Ampulárka už tak nadělá velký svinčík a k tomu minimálně 5 těchle prďochů, to zavání hnojištěm....

Ahoj, právě jsem objevil v akvárku asi 5 těchto prďochů.Mohly by to být potomci mé ampulárie?mám ji v novém aqua samotnou cca 3 týdny.Že by už byla v tom při koupi?
Edit: Teď uvažuju, že jsem nikde neviděl ten kokon s vajíčky, takže jsem je asi s něčím přitáhl hmm .Co by to tedy mohlo být?

Ahoj, tohle jsem dnes objevila, je to okružák?
Mělo by to tak být..jen ještě dodám,že jsou to velcí žrouti rostlin a taky bordeláři..
Vďaka za rýchlu reakciu

ide teda o Ampullaria australis v oboch prípadoch?

Zdravím. Kamarát nedávno rušil akvárium, a tak sa jeho slimáky sťahujú ku mne

nikto však nevie aký presne druh to je, tip je ampulária no ktorý poddruh? Ako sa to dá určiť? Ďakujem

Jak už jsem ti psal, živí se jen řasou. Ve 25 litrech jí tolik nebude...
moc? 3 slimáky sú veľa? čím prikrmovať?

Já si je často a dost přikrmuji, jsem rád, že se jim u mě daří...
Pokud se jedná o to miníčko v prezentaci (30 l), tak je jich tam trochu moc

Musíš přikrmovat.
Tak Clithon i Neritina se živí jen řasou. Okružák (asi to bude on) likviduje např. odumírající části rostlin nebo zbytky krmiva, tedy věci, které by ti v přemíře dělaly v akvárku bordel. A pokud se někomu přemnoží a nemůže se jich zbavit, tak to znamená, že tam ten bordel má, jak už jsem psal.
Já bych je nechal, ale dělej, jak uznáš za vhodné

Už som tam ale dala 2ks clithon corona a 1ks neritina,tak neviem, či chcem ešte ďalšie slimáky, zvlášť keď som videla , že niektorí majú problém sa ich zbaviť.
Edit: Podarilo sa mi ako tak odfotiť aj prvého.
Určit druh můžeš pomocí zdejšího atlasu.
Já bych ho nechal a doufal, že se rozmnoží. Okružák, levatka nebo kružník jsou užiteční pomocníci
A pokud nebudeš mít v akvárku bordel (odumřelé části rostlin například) nebo nebudeš překrmovat ryby, tak se ti nepřemnoží.
Zdravím, v akváriu som našla neželaného slimáka, pravdepodobne prineseného s rastlinami. Zrejme je to okružák. Nepodarilo sa mi ho odfotiť,bol úplne vzadu a malý. Má priesvitnú ulitu. Našla som zatial len jedného. Nechať alebo vyhodiť preč? Nechcem, aby sa mi to tam množilo.
Edit: prikladám fotku ďalšieho slimáka, čo som v akva našla. Moje otázky sú rovnaké, čo to je, nechať alebo dať preč? Bude sa množiť? Opäť som zatiaľ našla len tento jeden kus.
Melanoides tuberculatus - piskořka věžovitá

Ahojte,
mám dvě prosby - první fotka jde vidět velké množství malinkých šneků (jsou velmi rychlí), kterých je najednou plné akvárium - ale doslova plné. Jak se jich zbavit a jaká může být příčina tak velkého množství šněků?
A druhá fotka - bílé tečky na kořenech a kamenech - jsou to vajíčka šněků? Jak se případně zbavit tohoto?
Děkuji

Ahoj, poradí někdo co je to za šneka? V akvarku mám šnečí kalamitu a krom sběru nevím co s nimi. Díky za rady.
No, ve vláknu o Helenách se dočtete, že když se zadaří, tak se spíš rády přemnoží a nejde se jich tak lehce zbavit.
Ale také mi zároveň s nimi přežívají i Piskořky, Levatky a Okružáky komplet vyžraly, ale Piskořky se docela drží.
Takže by opravdu mohlo jít i i malou Piskořku.
Je pravda, že i malé Heleny už mají své žluté proužky.
Ne tak dávno tu někde pár lidí psalo, že se jim přemnožili...

Ne teď již si to nemyslím byl jsem značně ovlivněn názory, že se v akváriu nerozmnožují a mě se to nikdy nestalo. Poté jsem si přečetl co je zde v atlase uvedeno. Docela mě to překvapilo, že se v akváriu rozmnožují, protože například nyní pročítám celkově téma začátečník a tam se to ne jednou objevilo, že se v akváriu nerozmnožují. Je pravdou, že jsou to příspěvky staršího data.
Já bych naopak tipnul ty brotie. Heleny se v akváriu nerozmnožují a jsou žluto-černé. Možná by to mohla být, také nějaká pískořka, ale ty by nejspíše heleny povraždily.

Ahoj co to za mimina pls? V akva mám heleny a brotie herculea. Je jich tam poměrně dost. Tak nvm, ale tipuju heleny. Děkuju za tip
Okružák, vynikající a nenahraditelný pomocník v AQ...
Tak tady už je to totožný.

No, přijde mi to naprosto stejný.
www.garnelenhaus.de/… Klidně je tam nechej ničemu neškodí. Ale jestli se ti množí opravdu rychle, tak je to signál, že buď překrmuješ nebo něco v akváriu nefunguje jak má.. Ale to je už na jiné téma. Stejně tak fakt, že tam máš žalostně málo rostlin.
No mě to stejné nepřipadá. Je pravda že se množí dost rychle tak je odebiram. Mám akva dvě, jedno 54L a jedno 25L kde mám Bettu. Z většího ty šneky dávám k Bettce. Je mi líto je likvidovat. Tak ted nevím jestli v 54L něco nechat nebo radši odebírat, co vy na to?

No pre istotu ešte prikladám foto keď je vylezený. Neviem či je to hlava, alebo tá trubica čo s ňou Helena prepichuje pancier.
Ten vlevo na první fotce bude spíš kružník. Vpravo je levatka.

Ahoj, nebo počkej až vystrčí hlavu z ulity. Plovatka má "ouška" kdežto levatka má "tykadla"

Levatka má ulitu levotočivou, plovatka pravotočivou.

Hezký večer, prosím, jak mám oddělit Plovatky od Levatek ?
Uchatky/plovatky na rozdiel od levatiek vraj nezeru rastliny.
Ich nevyhoda je, ze su medzi hostitelom roznych parazitob, kt. napadaju ryby, ale aj cloveka !!!
citat z atlasu: "Druhy Lymnaea stagnalis (plovatka bahenní) a Galba truncatula (plovatka malá) patří k vůbec nejčastěji rozšířeným vodním plžům na území ČR. Tyto druhy jsou významnými mezihostiteli různých parazitických živočichů, například motolic a hlístic. Včetně Fasciola hepatica (motolice jaterní) a Fascioloides magna (motolice velká)."
S tím ti nepomůžu, nikdy jsem neměl. Mám ale nějak zafixované, že to není až taková výhra, na rozdíl od levatky. Už ale nevím, co jsem kde četl. Jestli výkaly, žere rostliny, rychle se množí, nebo všechno dohromady...? Ale ber to s rezervou, jistý si moc nejsem...
Ano, jeden a ten samý, nevíš, co ,,dovede,, v akváriu ?...
Na těch nových fotkách mi to taky připadá, jako plovatka. Je to stejný šnek, jako předtím?
Já bych řekl plovatka malá, ale jistý si nejsem.

Ty ,,uši,, mě donutily ho znova cvaknout a máš pravdu, bude to ta ,,Uchatka,, (česky také Plovatka) asi toulavá, akorát nemůžu dohledat, jestli je vhodná do AQ, nebo něco - někoho zlikviduje. Dikec...
Tipnul bych nějakou plovatku nebo uchatku...
Třeba Planorbella scalaris? Určitě to není žádný škůdce, jednu dobu se mi také objevili v akváriu, ale, bohužel, je "převálcovali" jiní.
nieco zo skupiny plovatky
Levatka, její ježdění po spodní straně hladiny je pověstné

Je velmi užitečná a neškodná pro žádoucí rostliny.

Podarilo se mi to jeste vyfotit... ma asi 2 mm ... mutant...
Já už měl mrňavý okružáky všelijak tvarovaný, i takhle nějak. Ale netvrdím, že mám pravdu, je to jen tip

Kdyz okruzaky mam normalne placaty

tohle me prijde jako levatka, ktery nekdo zarazil spicku ulity dovnitr

Tipuju malýho Okružáka...

Poznate co je to za sneka? Tip bych mela, ale mate me ze nema tu ulitu do spicky, jako levatky a podobne

Je to piskořka.
Ostatní je v tomto vlákně mimo téma, tak se s případnou další diskuzí přesuň sem
rybicky.net/forum/8499-premnozene-piskorky (a rovnou si to vlákno pročti). Bude ale žádoucí založit prezentaci nádrže.
Šneci obecně se přemnožují, pokud k tomu mají podmínky, tzn. dostatek (nadbytek) potravy. U piskořky to je viz atlas "Den tráví zahrabané ve štěrku nebo písku, který svojí činností prokypřují a vyžírají z něj zapadlou potravu, tlející zbytky a detrit". Takže nejúčinější bude zlepšit podmínky v nádrži...
EDIT
Jelikož by měl Pangas být v minimálně 800 litrové nádrži, tak bych v takovém objemu 50 piskořek neřešil...

Zdravím, v akváriu se mi přemnožili tito šneci, zřejmě prineseni s kytkou. Z jednoho jich je po 14 dnech 50. Jak se jich co nejúčinněji zbavit. V akváriu mám dále sumecky žraločí, prisavce a ampularie.
Piskořky postupem času okružáky nebo ostatní plže vytlačí, takže zvažuj, kteří jsou pro tebe žádanější
Okružáci to budou. To druhé jsou piskořky. Rovněž užiteční plži. Kypří dno. Prostě dělnická třída akvária. Nežádoucí jsou pro toho, kdo překrmuje nebo nemá zdání o tom, co vše v akva zastanou.
Na prodej mají ty zpeněžitelné. To vůbec není o užitečnosti.

Naopak někteří okrasní plži jsou buď darmošlapové nebo dokonce škodí rostlinám.

Dobrý den,
Projel jsem pár akvaristik a nemůžu sehnat Okružáky. V jedné SuperZOO jsem v jednom akváriu našel nějaké, které by to mohli být. Prý je ale neprodávají, že mají na prodej jen užitečné a né nežádoucí či škodlivé jako jsou právě Okružáci. Paní byla milá, tak je seškrábla z kmene a dostal jsem je gratis. Trochu mě znejistilo, jestli je tam nakonec mám dávat
Můžete mi proím potvrdit, zda-li ti světlí na fotce jsou kanaďani?
rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky
Netuším, co mohou být ti druzí, ale raději si je tam dobrovolně dávat nebudu.

Zdravím všechny.. Sháněla jsem piskořky a levatky a paní ve zverimexu mi ochotně vysbírala všechny prcky různě po akvárkách - jen se zeptám co je to na fotce - není to malá clea helena? A ty bílé tečky - jsou to vajíčka levatek, nebo jsem si přitáhla něco s červenými komářími larvami z louže? Díky díky!
Jen dodám, že je to tvor užitečný, netřeba likvidovat...

Nevitě někdo co je to za šneka. Největší je asi 1,5 cm velký jak se ke mne dostal nevím.

Dobry den,
Viete mi prosim poradit, co je to za slimaka? Musel som si ho doniest domov s nejakou rastlinkou.
Dakujem

Ahoj, poznal byste někdo co se mi vylouplo v akváriu? Předpokládám, že vyplul z nějaké nové zeleniny

Prohlídla jsem atlas i tohle vlákno a pár tipů bych měla, jistá si ale nejsem... Omlouvám se za kvalitu fotky, chtěla jsem hlavně aby byl vidět co nejblíž

Pravý závit... žeby plovatka?

Ahoj, dnes jsem v obchode koupil za dvacku sneka, ktery byl v popisku u akvaria pojmenovan jako "Šnek". Koukal jsem zde do atlasu a ze bych nasel neco, za co bych dal ruku do ohne, to teda ne. Vite nekdo?
Na druhé a třetí fotce je levatka, ale na první to vypadá spíš na nějaký druh piskořky.
Dle mého soudu se jedná o Levatku ostrou
Ano, ale ulitu má bídnou.

Zdravím.. Je toto okružák?
Jsou to Melanoides, ale je otázka jestli granifera, protože mi připadnou být krátké a “baculaté”. Ona je to s těmito plži obecně otázka. Například u piskořek jsem slyšel o diskusích, jestli jsou jich 3 druhy nebo 30. Co je variabilita uvnitř druhu a co jiný druh. Mimo melanoides mám například standardní piskořky, ale také další, které jsou kratší. Pokud je toto zoo, bůh ví, co tam mají

.
Děkuji oběma za potvrzení.

jste jsem se s nimi nesetkal, vypadají pěkně
Áno, sú to malé granifery.

Zdravím, dnes jsem při návštěvě v plzeňské zoo viděl v akváriu šneky, ale nevím, jaký druh to je. Mohla by to být Piskořka - Melanoides granifera?
Ničemu nevadí.

Vypadá to podle fotek na netu, že by to mohlo být ono. Mohou ve velkém množství mít špatný vliv na živorodky?
Zdá se mi, že v levém dolním rohu fotky vidím lasturnatku. Ale je to rozmazané.

Zdravim, Chtěl bych se zeptat zda něko nevíte co to je na foto? Měl jsem zamořené celé akva + filtr.
Děkuji.

Zdravím. Mohl by mi někdo identifikovat, co jsem si s kytkou přinesl do AQ za šneka? Je docela rychlej.

Tyhle právě nejsou z mého akvária je to foceno u kolegy krevetáře. CO2 nedává a jakou mají výživu sem se neptal ale každopádně děkuji za potvrzení mé domněnky.
Pokud do toho akvária dáváš CO2 tak jim může chybět konec ulity. Nebo nemají tu správnou výživu.

Dík, já si to trošku myslel ale mám je v jiných akváriích a vypadají v celku odlišně.

Ví někdo?
Měchýřovka východní, nejspíš.

Kdopak to je? Prý ho koupil ale neví jak se jmenuje
Vykrmený na té řase na skle

Dokáže mi někdo určit co je to zač? Šlo to špatně fotit, ale znalý by to mohl poznat.
Fotka nic moc, ale koukni na levatku.

Nevíte někdo co je to za šneka?
Ahoj, máš pravdu. Omlouvám se, netušil jsem, že jsou Levatky a Plovatky jinak nerozlišitelné v těchto velikostech...musím se podívat, co to tedy v AQ mám, ale zrovna všechny zalezli, potvůrky
Dík za dovzdělání

Je to plovatka toulavá. Mám jich plnou nádrž
však furt je v pohybu...

No a co to tedy je...
To bude nejspíše tím, že na fotce nevyčuhuje z ulity

na první fotce jsou ta tykadla patrná více

Tak jsem to zkusila znovu,to je tak maličky,že to je celkově problem vyfotit,a tykadla ty ani přes lupu nevidím...
Nějaká plovatka. Dost možná plovatka toulavá. Detail na tykadla by umožnil lehčí identifikaci, ale na větším monitoru je to snad patrné. Plovatka má širší krátká tykadla levatka právě naopak.
Passenger77: levatky jsou levotočivé, pokud vidím dobře plž na fotce má ulitu pravotočivou. Pokud ne, opravte mě, dívám se na mobilu. V tom případě bys měl pravdu. Ale může se stát, že i levatka bude mít pravotočivou ulitu, pak by to byl raritní kousek.
To bude nějaký Kružník. Mrkni do atlasu.

Ahoj,
dosť sa mi v poslednej dobe rozmnožili v betáriu (54l) tieto malé slimáčiky. Je to Kotúľka čínska? Okrem Beťáka a Neoniek modrých mám v nádrži aj ružové kotúľky, ktoré tam chovám úmyselne, v rovnováhe, nepremnožené (starajú sa o to dve Heleny). Nejakou rastlinou som si doniesol aj tieto malé kotúľky, je ich tam zo 200 minimálne, veľké sú 2-3 mm, o také nemajú surmovky záujem. Občas ich odsajem elektrickou odsávačkou (aspoň na niečo je dobrá), ale čo je moc, to je moc
Podmienky majú dobré, kamene a korene sú krásne zarastené zelenou riasou (GDA ci GSA), ale to sa mi práve páči, je to také prirodzené, prírodné. Je nejaký spôsob ich obmedziť?
Též by to chtělo vyfotit tak, aby šla vidět noha a celkově hlava.

... jsem je dostal s Theodoxus danubialis ze Slovinska. Z řeky u Ljubljany.
Dnes na nich rozeznávám tečky (viz foto).
Plovatka bahenní,mám je už asi 4 měsíce v dóze s Houttuynií cordatou,myslím,že by v akvárku mohla být,žere jen odumřelé listy a řasy,zrovna dneska jsem 4 hodila na zkoušku do akvárka

přicestovala ke mně od p.Rataje se salvinií natans
Nemůže to být plovatka bahenní?
Vypadá jako plovatka bahenní.
Levatka. Užiteční šnečci. Nepřemnoží se, když nebudeš překrmovat.

Dobrý den,nevíte co je tohle za šneka? Když jsem se ptala mého známého, který je akvarista, tak mi řekl že je to ten obyčejný, tak nevím co si mám pod tím představit

Nekupovala jsem je, asi jsem si je přivezla na nějakých rostlinách. A nevíte jestli se hodně množí? Pokud ano, budu se jich muset zbavit aby mi nazamořily celé akvárko

Řekla bych, že jo. Vypadá na graniferu.
Zcela jistě je to ona

To máš pravdu. Tak to bude ta plarnobella scalaris.
Pochybuji, že by sis zavlekla mladou piskořku černou. Vzhledem k jejímu rozmnožování.

Malý okružáci, vypadají jinak, ty mám, to bych se neptala, už sme je identifikovali jako kružníka čínského. Ale díky

To by mohlo být ono, nebo to bude malá piskořka černá, nechám ji bokem a budu sledovat co z nich vyroste, jestli plarnobella scalaris nebo ta piskořka
taky jsem si donesla s kytkama - okružáka kanadského - prckové vypadají hodně podobně těm tvým.
To nevypadá, má to takovou vlnku směrem ven u vchodu do ulitky, leváka má takový plynulý oblouček zarovnaný se zbytkem ulitky, zkoušela sem to vyfotit, ale nepodařilo se mi to.

no nechám je zatím bokem a uvidím co z toho vyroste.
To jsou kružníci a pak se mi zdá, že tam vidím dvě malé levatky.
Piskořka Melanoides granifera
Může, jen asi časem může začít ožírat rostliny. Já jich pár mám, ale bokem v boxu, z akvárií je raději vytahuji. Může vyrůst docela veliká, v "nádrži" před domem jsme je měli a nacházela jsem fakt velké ulity.
Ano, je to ona. Dochází mi, jak se tam dostala. S rostlinkou z jezírka. A může být v akváriu dlouhodobě?
Přesně jak píše Cyklohentán...Plovatka bahenní. Mrkni na ty tykadla (když pomineš směr zatočení ulity), Levatka je má tenké a delší.

Ahoj vespolek. V nádrži se mi objevil tento šnek "albín". Jedná se asi o levatku, že? Jsem si tím jistý na 90%

Zdravím,
předem se omlouvám za kvalitu fotek. Pozná někdo z Vás tyto plže? Levatky?
Děkuji
Zubovec pacifický by měl mít ulitu zvrásněnou a víceméně matnou. Ten jeho má právě ale ulitu úplně hladkou a vyleštěnou - prostě je jak nový

.
Všichni mí šneci mají trochu problém s ulitami, ale zubovců se to netýká. Asi je to tím, že rostou pomaleji a stíhají "nasbírat" dostatek stavebního materiálu, na rozdíl od okružáků.
Skvělý odkaz , za něj díky a

, ne že bych chtěl nervo-moci oponovat , ale podle "vyleštění" ulity bych moc při určování nesázel , mohl by tam být zavádějící faktor nevhodného složení potravy , jako např. u námi oblíbených okružáků a jejich křehkosti ,rozpadání se a ztráty barev ulity
Helmy mají širokou škálu barevných odstínů, ostatně jako většina plžů.
Ta mě napadla taky, akorát mi neseděla ta světlá barva.
Ta noha vypadá velmi typicky pro Filopaludiny dost možná je to ona...
Nejvíc mi připomíná filopaludina sumatrensis polygramma kdyby šlo vyfotit tělo a noha tak by to bylo lepší ta tvoje má moc špičatý konec ulity

Prosim Vas toto su kotulky? Ak ano, tak ake?
Dakujem.
No podle mě to je slimáček síťkovaný.
www.abicko.cz/…
Rostlinka byla pěstována zřejmě emerzně.

Prosím co je to za slimejša bez ulity? Byl v pytlíku se zakoupenou rostlinou.

Dobrý den,
prosím o rozluštění, co jsem si donesl s rostlinami za "šneka"?
Děkuji kamarádi akvaristé.
Hodně chovatelských úspěchů!
S pozdravem Fufa
Na fotkách jsou i jiné piskořky, ale ta tvá je opravdu Melanoides granifera. Sám ji mám v akva.

Zda se me ulita protahla a uzka na fotkach vypada predek tlusty
To jsem si myslel puvodne taky ale po tom co jsem videl na fotce helenu jsem si myslel ze je to ona ty barvy sedi
Okružák určitě. To druhý bych tipnul spíš na Piskořku, ale kdoví

Ahoj dotahl jsem do karanteny tyto 2 sneky pozna nekdo co to je muj typ je helena a nejaky okruzak diky.

Já tam vidím plovatky(a nebo to jsou levatky?), kružníky a okružáky.
Kružnìk a žádné jiné tam nevidím
Kružníci a malí okružáci.

Když už jsme u těch slimejšů, co jsou zač ti placatí a ti druzí? Poznám jen levatky.
Vajíčka od surmovky vražedné(clea helena) surmovky nejsou živorodé a nejsou ani hermafroditi.

v nádrži s pavími očky se mi vposledku objevují takováto vajíčka. žijí tu Neritiny, piskořky (živorodé) a pár Clea helena (živorodí?). standardní bílá vajíčka Neritin známe. Tohle mě ale na držáku topítka dost překvapilo. Vodu pro ryby dosoluju (od oka). velikost jednotlivých útvarů je cca 1mm, nastavit makrofotku byl celkem boj. Dík za radu
Moc pěkná fotka Leni

Ta moje má tmavě šědou nohu

ale asi to bude ta věžovitá. Variant je asi víc, než si myslíme

Péťo, já mám podobnou. Zrovna dneska si to plazila po kryptokoryně.
A podle mě mám véžovité.
Já jich mám mraky schovaných v písku, ale jsou tam kousci, co jsou tak voprsklí, že si to štrádují po dně celičký den. Vůbec mi nevadí. A když mi přijde, že je jich moc, tak dám do misky tablety, druhý den ráno vytáhnu misku a stavy jsou zredukované

Je to možné, měřítko nemáme, ale co ty zoubky u vchodu? Jestli to není nějaký kříženec

To jo, je tu jenom ta jedna. Ale myslím, že stačí

ale máš jen jednu.
Tamčo, zdaleka nekrmím každý den

A Platy už vůbec né

Peťo, když najde dost potravy na povrchu, zahrabávat se ani nebude. Já jich mám stovky a zahrabou se, až když mají ryby víc jak den půst.

Ta už je tomu podobná víc. Je mi ale divný, že se vůbec nezahrabává a lítá si po celém dně
Ulity jsou taky docela dle barev dost variabilní, ale jednu jsem v kartě podobnou našel,
díky Lenko

Díky za tip, ale ta to asi nebude. Ten můj má ulitu užší a delší

Já bych to tipovala na věžovitou...
Piskořka

Zdravím, teď jsem si všiml že mám v AQ zajímavého šneka

. Přes den se schovává v substrátu a ven vylézá jenom v noci.
To záleží na Tobě.

Tak doufám že se nepřemnoží
Je to levatka. Šoupni to do akva. Tvé ryby to neokoušou.

Ahoj dnes jsem si donesl 2 neritinky a v pytlíčku jsem oběvil ještě něco malého blbě se to fotí a nevím zda to je také malá neritinka, koukal jsem do atlasu a podle ulitky vypadá spíše na levatku i ta rychlost lezení v pytlíčku se mě nezdá a má delší ocásek

a popřípadě co dělat s takto malím šnečkem neokoušou to rybky dávat do akvária nebo nedávat společne s netrinkou? dík za rady!

Dobry den, koupili jsme na burze cerne sneky. V akvariu mame drevenou dekoraci a snek je na ni prilepeny...a co nevidim, to drevo zcernalo? Nevite nekdo cim by to mohlo byt? Nebo co je to za sneky? Dekuji za odpoved
Jo jo, levatka

Nejsem odborník, ale mohl by to být Melanoides granifera

Ahoj, pozná ho někdo? ☺
Nějaká Plovatka, řekl bych...

Nevíte co to je?
Tady typuju spíše na Okružáka...ale není to na 100%...chtělo by to lepší foto

Jednoznačně Kružník...

Tak tedy ještě jeden dotaz k tématu: Co je za potvory zase tohle? Můžou to být okružáci? Právě jsem je objevil

Sú to Levatky. Väčšinou si ich dovlečiem s novými rastlinami. Užitočná je, ale všetkého veľa škodí. Ja som pri odkalovaní vždy odsal zopár, aby ich nebolo mnoho. Teraz mám jednu Helenu a tá ich stav reguluje sama

Mohla by to být Brotia armata. Mám je v akva a dokonce se i docela úspěšně množí. Ze zad se otočí bez problému. Ulita je menší než u pagoduly.
Podle mě to Brotia je. Mistr světa v neumění se převrátit je Neritina, řekl bych...

Dobrý den, prosím, poradíte mi, co je to za šneka? Myslela jsem, podle vzhledu, že by to mohl být Brotia pagodua, ale dočetla jsem se, že se neumí převalit, pokud skončí na zádech - a ti moji to umí.. A piskořka ostnitá mi přijde vizuálně sice podobná, ale nějak jiná. A taky neodpovídá chování - dle atlasu by měla být zahrabaná a vylézat za tmy, ale ti moji dva uličníci křižují celé akva neustále..
Bingo

je to ona díky
Ještě chci přidat že má hnědé až černé tělo(nohu)s oranžovými skvrnkami trochu mi připomíná ampulárku.Nemůže to být ona? (Ale asi ne)

No vidíš, jak sis pěkně odpověděl sám

0
[2104] - Skaláry - nejkrásnější ryby. 21.06.18 20:22 Wanderer Taky bych hádal levatku. Má rychlý přesuny...

Ahoj, nevíte někdo kdo to je? Levatka? Přinesla jsem si to do akva z rostliny...díky

Není předsi problém daného plže odlovit na lepší focení.
Není to neonka
Je bohužel moc malej a daleko ...
Na první pohled ano, ale je to mizerná fotka.

Je to Kružník čínský?
Podle mě má filopaludina ulitu trochu do špičky.
edit. Z fotky to moc není poznat.

Třeba je to vážně ona.
Podle pána, co mi ho dával je to jakási Filopaludina, nic jsem o tom nenašla, tak nevím
Takovýhle sem měl modrý ampularky.

Ahoj, věděl by, prosím, někdo, co je to za šneka?

Děkuji
Asi bych zavedl termín Okružák sp.

To je fuk, prostě Okružák a jestli ne, tak to poznáš, až vyroste

To jsem právě udělala, ale strejda Gúgl mi nic extra nenabídl, hned na třetím řádků obrázků už byla sumovka vražedná i když jsem zadala "okružák kanadský".
Obrázky nejsou jenom podle toho, co je na nich, ale ukážou se tam i obrázky, které patří k textu, kde se daný výraz vyskytuje, takže když v nějakém článku o akvarijních šnecích je zmínka o okružákovi kanadském, ale na obrázku není, tak se ukáže obrázek toho šneka, který tam je, ale nemusí to už být ten, kterého hledám - napsala jsem to srozumitelně?
Oni jsou všelijak barevní, ne jen hnědí. Zkus pogooglit fotky

Bude to okružák. Nemají jenom tmavou nohu, je jich celá řada druhů. To co máš bude až povyroste mít nohu do oranžova.
Jak jsem psala minule, jestli se potvrdí, že jsou to okružáci, budu jenom ráda. Mě prostě hodně mate ta žlutá tlapka. Ostatní okružáci mají tlapky tmavé, tohle je první "várka" žlutonohých šnečků, takže nevím, co si o tom myslet.
Další žlutonozí šneci jsou u mě jenom ampulárie, takže jsem měla za to, že mě nějak doběhly.
Placatí jsou Kružníci. Na té druhé fotce je podle mě Okružák na 100%... Ale klidně je možné, že se pletu

Prťata okružáků mají hodně divnou ulitu no

To by se mi ulevilo, ale tihle mrňousci nemají placatou ulitu, jsou objemnější.

Dobrý den,
před chvílí jsem při pravidelné kontrole našla šnečka se žlutou tlapkou. Mám v akváriu dvě ampulárie, ale pečlivě každý den sluduju, jestli se objevil kokon vajíček, ale nikdy žádný nebyl a najednou tohle?
Jak je vůbec možné, aby mi kokon unikl? Je možné, že ampulárie nakladla vajíčka přímo do vody?
Zásadní otázka ale je - je to maličká ampulárie?

Objevil se s plovoučkou, poradí někdo druh?
Dostal jsem podobný druh, Taia naticoides. Pomalu leze, potřebuje hodně řas, sajrajtu na dně. Možná je částečně filtrátor. Rodí živá mláďata.
Tak tenhle je pravděpodobnější. Diky.
Také bych si tipnul kružníka.
Je užitečný, je to řasožrout, v dobře fungujícím AQ se nepřemnoží, není důvod je likvidovat

Ahooj, pozná někdo co je to za šneka? Donesen do akva asi na nějaké rostlině a už jsem jich z akva vyndala asi 100
Hmm,ta mě teda nenapadla.. tak to jsem zvědavá. Vídám ho už nějakou dobu, je maličký, max 5 mm, ale je možné, že roste pomaličku. Akorát teda by mě zajímalo, na jaké rostlince se tam mohl dostat, vajíčka to být nemohly,že jsem si ho nevšimla

Vypadá to na nějakou Měchýřovku, uvidíš, co z ní vyroste.

Ahoj, prosím, copak to může být za plže? Ulitu má spíše kulatou.. a hrozně pomalu leze

díky.

Ahoj tochto cierneho obyvatela som dnes vytiahol z akvarka bol skovany pod listom anubiasu

co to moze byt ? akvarko mam tyzden zalozene asi sa mi tam dostal v nejakej rastlinke
1. Hermafrodit na množenie partnera potrebuje.
2. Nie všetky slimáky (šneci) sú hermafroditi, niektoré druhy sú gonochoristi.
3. Okrem toho treba brať do úvahy aj matrotrofiu a ako bolo spomenuté aj partenogenézu.

Lepší fotku asi neudělám. No jako Faunus ater mi nepřipadá taky, pokud existuje tmavá verze klasické piskořky, nejspíš je to ona. Doma mám jen ty světlé.
Já tam teda skoro nic nevidím, ale přijde mi to jako obyčejná piskořka, ne jako Faunus ater, pokud toho myslíš černou piskořkou. Ale chtělo by to lepší fotku.
Mě to spíš připadá jako obyčejná Piskořka věžovitá.
To větší je obyčejná piskořka věžovitá, to malé bych odhadoval, že taky. Faunus ater mám, ten to není.

Ahoj. Našel jsem v akváriu tohoto plže. Kupoval jsem teď na Aquatera Olomouc údajně 2 piskořky černé(které by se v akváriu neměli množit). Na první fotce malý neznámý, na druhé piskořka černá?
Nějaká Brotia to bude - prý velmi pomalý a neakční plž. Ale pěkný, ale když není vidět, tak to trochu ztrácí ten efekt, že ano....
Mi to trošku připomíná Brotia dautzenbergiana.

Poznáte tohodle šneka? Vím co je to za druh, chováte je někdo? Koupil jsem 4 a jednu ulitu už jsem našel prázdnou ostatní 3 nevím, více jak měsíc jsem je neviděl. To ale nemusí nic znamenat, mám to požádně zarostlé.
Druhýmu se při pohledu od hlavy (nohy) točí ulita doleva, takže souhlas s levatkou...
První souhlas, druhý bych porovnal s levatkama.

Zdravím,
co jsou zač tito dva šneci, jež se nedopatřením vyskytli v mém akváriu? Jsou to Okružák kandaský a Blátivka americká? Děkuji moc
Okružák kanadský

Vsadím všecku svoji sinici, že to je okružák...

Dobrý deň,
Dnes som po 4 dňoch prišiel domov a kde sa vzali, tu sa vzali, noví obyvatelia a už aj dosť veľkí. A urobili mi riadny bordel na dreve. Zvláštne, lebo rastliny som nepridával skoro mesiac. Ide o okružlákov? Lebo podľa fotiek v atlase mi to nejako nesedí.

Ahoj mám otázku na zdejší plžaře. Je tohle Okružák ploský?
Díky. Akorát mě klamou ty ostny. Ale je to dost podobný.
Tak to druhý bude ono.
Pravděpodobně piskořka Melanoides granifera.
Je to prcek - pokud by se ty ostny na ulitě staly časem výraznější, mohla by to být i Thiara winteri.
EDIT- kolega byl rychlejší

Nevíte někdo, co mi to přibalili ve Viváriu? Zatím mám piskořky a okružáky. A tohle nevypadá ani na jednoho z nich.
Kakaová skvrna velikosti mexického dolaru je jasná na obou fotkách

Tak ještě mít jistotu, že je to ten samej a začnu taky pochybovat.

Podle této fotky už to bude kružník. Měli jste pravdu.

Iny pohlad ... buduci tyzden jedneho (je ich tam par kuskov uz) vylovim a spravim neaku normalnejsiu fotku ak tato nepomoze.
100% to není kružník.
Šnek na fotce je zaoblený. Trochu, jako jablko. Nikdy kružník.
P.S. Znejistil jsem. m8trix, můžeš, prosím, toho šneka vyfotit z jiného úhlu?
Heh ok uvidime casom, ale vyzera to teda naozaj viac na toho kruznika, kedze ulita je plocha a je polozena bokom

Kružník je taky docela plochý, narozdíl od mladého Okružáka podobné velikosti, který by byl více do hloubky. Okružák docela rychle přeroste velikost dospělého Kružníka, takže za pár týdnů v tom budeš mít naprosto jasno

Když leze, má ulitu nastojáka, jako klasický šnek, nebo položenou na bok? Okružák ještě vyroste, kružník už moc ne.
Ono je to prakticky jedno, užiteční jsou oba
No ked pozeram tie fotky v atlase tak sa na to moje podobaju viac ako okruzakove. A taktiez su malicky, velkost okolo 2-4mm a maju priesvitnu ulitu tak ako je uvedene v jeho popise. Hmm

Zdravim, v nadrzi sa mi objavil novy obyvatel .. odhadom to bude neaky typ okruzaka. Nevedel by niekto urcit presny typ?
To je klasickej okružák.. mám je doma taky.

Toto je dáky druh okruzaka? (Ten väčší, ma tigrovanu ulitu), ak vie niekto celý nazov sem s ním

Předpokládej, že to je nejběžnější druh. Jinak - nezdílím tvé nadšení, je to plž o kterého se třeba starat, krmit a stejně se ti může pustit do rostlin.
No právě tyhle stránky jsem studoval, ale jsou ještě malincí, tak pro mě to určit je nemožné

uvidíme jestli mi sežerou rostlinky nebo ne

-pochybuji ,že i odborník by vám to určil z uvedeného fota
- viz. určování druhu
applesnail.net rozkliknout Czech , následně vidíte jak správně postupovat v určení druhu

Zdravím, nepozná někdo z odborníků jestli je tohle ampulárie australská a nebo argentinská? Vím, že je hodně malá, ale dneska jsem si ji přitáhl a zverimexu moc nevěřím s tím co píšou na těch kartičkách

. Měli tam napsané australská ale podle různých stránek mi to podle tvaru ulity spíše příjde jako ta argentinská.
Levatky, jinými slovy kámoši

Podle mě Okružák, užitečný to šnek. Buď za něj rád...

Bez fotky těžko říct co je to za šneka.Podívej se tady do atlasu na levatky a okružáky,ti jsou bych řekl nejčastější.
Ahoj,
nedávno jsem si zřejmě s rostlinou do nově založeného akva dotáhl šneky. Jsou cca 3 a mají 3-5mm, ulita je světlá hnědá / průhledná. Neví někdo podle čeho vysledovat zda budou škodit nebo naopak? Kytky ožrané zatím nejsou. Je to tak týden. Bohužel je nedokážu vyfotit. Díky za radu. PS: V akva nejsou ryby a kvůli bio se jich nechci zatím zbavovat.
Já bych to pro ty, kteří mají problém, kam se to točí

, měla jednodušší pomůcku.
Představte si plže shora, jako by lezl od vás (či na obrázku nahoru). Na které straně má pak špičku ulity, podle toho je "točivý".
Okružáci a levatky mají tu smůlu, že uklízejí po ostatních žroutech, kteří řádí třeba i v noci (ancík atd.) a akvarista je pak vidí na poškozených rostlinách.
-
cs.wikipedia.org/…
-Levotočivá "obrázek vlevo" a pravotočivá "obrázek vpravo"
-platné pouze k určení u spirálovitých-spirálně vinuté

Keď si dáš levatku na ruku tak, aby špic smeroval k tebe, bude vytočený doľava.
... a ten "pravý" závit na ulite. Levatka ho má doľava.
Podle mě je to plovatka - od levatky ji odlišují ty "uši"

Ostrá není hlavně ta fotka

Já z ní nepoznám ani jestli točí ulitu doleva nebo doprava, takže bych klidně mohl hádat i plovatku...

No jednoduše - prostě tahle nevypadá ostře

(jak jsem psal levatka, tak mi to tam naskočilo...)

Jestli říční nebo ostrá, tos poznal jak?

JJ Levatk říční - mám jich plno - je to skutečně turbo šnek

Řekl bych že je to Levatka

Vedel by mi niekto povedať čl je toto za slimáka ? Doniesol som ho spolu s rybkami tak som ho tam nechal ale neviem nikde nájsť čo to je
Okružáci kanadští. Barvy neřeš

.
Podle mě okružák. Obě tyhle varianty mám a ještě spoustu dalších

Zavlekl jsem si s rostlinkami z burzy mi neznámého plže. Zatím ožírá řasy z rostlin a kořenů. Nevíte co to je za druh?
Trochu mi to připomíná Okružáka kanadského, ale nesedí mi barva. Že by nějaká zvláštní barevná forma?
Bude to ona. Paní,od které mám Ricciu,má v akva piskořky. Mě šlo hlavně o to, aby to nebyla Clea helena. A špatně to vidět je,má to tak 2mm a vytofit to trochu dívatelně bylo umění.

Lze tohoto mikroše identifikovat? Objevil se v Riccii, co mám za oknem. Je to tak malé, že zjistit, jestli má operculum fakt nelze.
-levotočivá je ulita, samozřejmě
-

A ta ulita? Myslel jsem, že levatka má závit doleva, plovatka doprava...
-pravda, to jsem přehlédl
-

levatka to nebude, nemá špičatý tykadla ;)
Netočí se levatka doleva?

Co je to za plže Prosím?

Netušíte co je to za zmetky?vypadaji jak okruzak ale jsou furt takhle malinký a je jich mraky.
Okružák.
Jak to vôbec rozoznávate?
Odborně řečeno, kružník je placatej mrňavec

Je to kružník , vzhledem k jeho velikosti ,najde v akva vždy dost potravy , tak se velice lehce stane , že se přemnoží - ničemu to nevadí , jen se to někomu nemusí zrovna líbit

Nooo, to asi spíš. Jsou to mikroši, trochu průsvitní, hlavně ti malí. A zde v atlase: Tito drobní plži podobní okružákům se v akváriích snadno "přemnožují"..........hmmm...
Fotku jsem si nezvětšovala, ale vypadá to spíš na kružníka.

Jak jinak s rostlinami jsem si přinesla tohoto plže - typuju správně na okružáka kanadského? Rostliny jsem před vysazením "savovala", řekla bych, že vajíčka to zabije..? Některé jsem našla a z R sundala a teď mám dilema, zda je dát do akva nebo rači ne (mám strach zpřemnožení) nebo se mi tam bez tak už dostali?

Mám jich tak 7 ve flaši...

ještě přidám dvě fotky, jdou tam vidět placatý tykadla

Dobrý den, nedávno jsem kupovala mech a přitáhla jsem si s sebou pár takových šneků.
Prosím o identifikaci. Děkuji

No zatiaľ to vyzerá ako veľká oválna kvapka lepidla s čímsi malým hnedým navrchu. Žeby to malo nejakú nohu a ulitu, ako správny plž, to sa nedá moc povedať. A už dupľom zistiť, kde to má hlavu

.
Počkám holt, kým to narastie; ak tomu správne rozumiem, ani jeden z tých tvorov mi starosti robiť nemusí.
Edit: Tak ešte jeden pokus, pristihol som to pri pohybe. Tu je pohľad zhora, hlava je nadol (teda ak necúval

)
Ak to má centimeter, mohlo by to byť skôr toto:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Rozhodujúce je umiestnenie vrcholu ulity vzhľadom k hlavovej časti (ľavá alebo pravá strana).
Podľa fotiek v atlase by to mohlo byť ono. Vďaka!
No neviem, môže narásť až ten centimeter? Všetky obrázky sú prťavé...
není to spíš člunka ? hlavně tedy podle té druhé fotky
Mrkni se na pojem lasturnatka.

Objavil som to už asi pred dvoma týždňami, ale nenapadlo mi to odfotiť. Tentokrát fotka z jednej i druhej strany skla. Veľkosť asi centimeter.
(Normálne to samozrejme lozí vo vode, toto som akurát vymieňal...)
No bývají menší, ale e nějak výrazně, rostou pomalu, ale zase ne dva roky... ve větší nádrži je možné ji přehlédnout. Z levatek se fakt neurodila...

Dosahuje, ale trvá jí to... Nejsem tedy nějaký znalec akva plžů, ale nepřekvapilo by mě to... Každý se schovává, když je malý, aby nebyl sežrán...
to znamená že ta modrá ampulárie nedosahuje takových velikostí jako ty ostatní ?
To sice nemohla, ale Libor tím chtěl jistě naznačit, že sis před těma dvěma lety donesl vajíčko, mladého mini jedince, aniž bys o tom věděl a dva roky trvalo, než sis jí všiml, neb je prťavá...
no tohle je malinkaté, uvidíme časem co se z toho vyklube, ale přeci se jen tak nemohla vyvinout z levatek
Čerstvá má milimetr...

zvláštní dva roky nemám v akvariu nic nového

jsou tam jenom levatky a ted najednou z ničeho nic tohle

Modrá ampulárie asi, pokud dobře vidím...

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat o jakého se jedná plže děkuji.

Predem diky za poznani. Pritazen domu asi na kytce
Dívám se na telefonu,tak to moc nevidím,ale měla by to taky být levatka

prosím o určení co je to za druh?

Ahoj, prosim Vas, jaky je nazev tohoto plze, nemuzu si vzpomenout a dohledat to, diky...
Melanoides granifera
Tento druh nemá takové problémy s hrubým štěrkem, často tráví celé dny na dekoracích, skle či rostlinách. Před útoky ryb ji chrání víčko ulity.
Přestože by jistě ocenil jemnější frakci, vzhledem k velikosti a kvalitě ulity, dotyčný plž evidentně nijak netrpí, zdá se, že se o sebe dovede postarat.
Re Urtman: identifikována během dvou sekund

, chce to oko. Každý druh piskořek (mám v akváriu ještě třetí, neidentifikovaný) se chová trochu jinak.
Piskořka věžovitá... A to dno je vopruz, proto není zahrabaná, jak by být měla...!

Ahoj kolegové? Prosím o identifikaci plže na fotce. Jednou za čas ho vyhrabu ze dna při odkalování jinak během dne zcela neaktivní. Velikostí je totožný se svatou Helenou.

Nevíte náhodou, co to je za šneka. Není to nějaká pískořka? V akvárku mám jenom ampularii a jinak čisto. Tohohle šneka jsem objevil při dokoupení nových rostlin, tak se raději ptám, co to je, abych si nepřešnekoval akvárko. Je dost malý (necelý cm), tak snad to půjde poznat.
Myslel bych si, že to jsou Okružáci a to nejsou žádní škůdci, ba právě naopak, to jsou dělníci, těch si považuj.

Ahoj, dovlekl jsem si do akvária nezvaného hosta. Snažil jsem se ho identifikovat dle atlasu, ale neúspěšně. Nevíte někdo co je to zač? Rostou neskutečně rychle, za cca 4 dny vyrostli z pidišneků s průhlednou ulitou na skoro centimetr velké šneky se světlehnědou ulitou s tmavýma puntíkama. Díky.
Já se docela určitě nehádám, vím prd a srovnávám jen podle fotek z atlasu. Třeba Willi přihodí víc fotek...

Já nevím, chybí mi tam to "ohrnutí" okraje ulity, které je pro tento druh typické:
ceb.wikipedia.org/…
www.naturabohemica.cz/…
Ale ulity mohou být různě zdeformované, takže pokud má takovéhle hezké uši, je to ona.
Děkuju ti náčelníku, že ses mě zastal...
Já kousek níž řešil plovatku bahenní. Našli jsme jí plnou kaluž, asi 1000 jich tam je. Hrozně se mi líbí, ale po tom, co jsem si přečetl v atlasu, jsem zamáčkl slzu a obcházím kaluž obloukem...

Díky. Já bych docela věřil, že je to ona. Ti menší mají malinko jiné ulity, do velikosti cca 2-5 mm skoro průhledné, které se postupně a jen místy zabarvují do hněda. Mne spíše zaujalo to české synonymum "Uchatka toulavá", protože takové trojúhelníkové "uši" jsem u jiného plže zatím neviděl (viz. zejména poslední foto na kartě). Rádi surfují zespodu po hladině. Mimochodem produkuje dosti velké množství odpadních látek a to už od mala.
Ale ze všech atlasových nejmíň úplně jinou

Ta určitě ne, má úplně jinou ulitu, ale co to je, nevím.
Díky za tip.
Ten můj má pravotočivou ulitu, řekl bych, jestli se to bere od nohy ke špičce...
Edit: Na 99% procent to bude ta plovatka. Popis tady přesně odpovídá
www.snailworld.eu/…
Asi bude kaluž s čerstvou, ještě nedorostlou mládeží...

Ctibum vybírá otázku "Plži v ČR za 500".
Na přiložených fotografiích je
A Plovatka bahenní
B jiný plž (jaký)
C nevím
Vyskytuje se v travnaté bahnité louži ve Svratce na Vysočině, kousek od potoka a hřiště. Leze v bahně i po hladině (zespoda). Velikost až 1,5cm
Odpivídejte... TEĎ
Menší je Kružník a větší Okružák...mám je taky. Redukce krmení na přemnožené Kružníky neúčinkuje a tak jsem si tam nasadil právě Okružáky, kteří je potravně omezují a tak tam mám teď 2 stabilně velké populace...
Kružník a okružák - ani jeden z nich nepoškozují zdravé rostliny , jen ožírají řasy , mikroorganizmy a uhnilé části rostlin , pokud se budeš krotit s krmením , nijak zvlášt se nepřemnožují , s kružníkem to může být složitější, vzhledem k jeho velikosti je pro něj všude všeho dost , takže se může lehce přemnožit

Zdravím,nejsem si jistý co je to za plže.Jestli okružák nebo křužník.Ty větší mám 2ks už cca 14 dní a nepřibívají.A těch mimin jsem zatím našel 5 ks.Díky za radu.Co je pozoruji tak zatím spásají jenom řasu.Rostliny zatím nechávají na pokuji a to i ti mrňousové.Ty i dost často vidím na biomolitanu sání("předfiltru").Nejspíš se tam pasou co tam voda zanese.Nemám z nich obavy.Jenom bych si chtěl být jistý,co jsou opravdu zač.Díky

V akvárku se mě vyskytli plži.
Předpokládám, že je to levatka a to druhý je kružník, nebo okružák? Aktuální velikost je cca 3-4mm...
Předem děkuji za upřesnění

Pomohla, ale kdo bude vybírat ty mrtvolky??? Možná, že by více zabrala týdenní hladovka.
Souhlasím že se zdají neškodné. V tomto množství jsou ale dominantou akvária. Jsou všude. Mačkání jsem zkoušel. To je ale marný boj. Pomohla by NoPlanaria?
Ty bílé flíčky na skle mohou být cokoliv. Oba druhy jsou neškodné, čistí sklo i rostliny. Většinou časem prostě zmizí - ryby malé "vyzobou"(pokud budou mít hlad). Jestli ti velmi vadí z estetického hlediska, tak je prostě rozmáčkni o sklo, ryby se o zbytek postarají.

řekl bych že jeden z těchto Člunice jezerní (Acroloxus lacustris) a Člunka pravohrotá (Ferrissia clessiniana).
ale mám jich stovky. helenka si jich nevšímá. nějaký jiný nápad?
To není levatka, ale Bithynia tentaculata.

V akváriu se mi objevili tito plži,nevíte prosím co by to mohlo být zač??

Dobrý den,
Nevíte co je tohle za šneka?
no, tak to nevyzerá. :/ Nemá také pásy na ulite, ani také dlhé "tykadlá". Ono to má telo naozaj ako tá brotia, aj takú farbu a podobný tvar, ale tá ulita nezodpovedá. A našla som ešte jednu prázdnu ulitu takú istú ako má tento živý. Takže ich tam je možno viac. Pohybuje sa hlavne v noci, pri svetle iba minimálne. Ešte tam mám jednu helenku...
Brotie to není...vypadá to takto?
Asolene (Asolene) spixi.
Eldorado do Sul, Rio Grande do Sul, Brasil. 06-05-2000.
39 mm high. spixi

Ahojte, vie niekto určiť druh slimáka? Má do pol centimetra, pozorujem ho asi tri týždne, trošku rastie. Objavil sa v akváriu znenazdajky, nemenila som nič už niekoľko mesiacov, nepridávala som žiadne rastliny. Mám tam vežovky, levatky, kružníky, neritiny a brotiu.
Ospravedlňte kvalitu fotiek, je naozaj maličký. Zaujímavé je telo slimáka, podobá sa práve na tú brotiu, ale žiadne výstupky na ulite. :/
To vypadá jako plovatka bahenní - ale nevidím tykadla. Si ji vygoogli a porovnej.
Jj, je to okružák.

Dobrý den ve spolek!

prosím o identifikaci, děkuji!
Také bych to viděl na Okružáka. Pracant k nezaplacení!
Vzhledem k velikosti spíše okružák

Ten menší plochý je kružník, ten druhý bude něco jiného, asi okružák.
Podívej se na levatku.
Edit-pozdě
Ne néni. To bude nejspíš Levatka.

prosím o radu, nejsem si jistý...
jde o okružáka??

Ahojte, vcera som objavil v akvariu noveho (stareho) zivocicha.. Predpokladam, ze do akva sa dostal s novymi rastlinami (osadzane pred 2 - 3 mesiacmi).
Viete mi niekto poradit, o aky druh osadnika ide? Pripadne ci je vhodny do spolocenskeho akva?
Dakujem

Vypadá to skutečně na nějakou mechaniku. Zbytek těla měl taky domlácený a potrhaný.
Napadlo mě, jestli to teda není blbost, jestli nemá nějaký pud sebezáchovy. Zasekne se někde krunýřem (už byl poměrně velký) a než aby tam zdechnul zaseknutý, tak ten krunýř pustí, nebo utrhne...
Občas se to u šneků stává, okružáka jsem takhle neviděla. Mám vyfocenou malou tylomelanii, ale u ní předpokládám, že se tak mohla narodit, byla opravdu maličká... mazala si to po stěně akvária, jako by se nechumelilo. Ale existují i věrohodně doložené případy dospělých šneků (např. ampulárek), kteří bez zjevné příčiny ulitu opustili. Seriózní vysvětlení jsem zatím nenašla.
Tady u toho šneka to vypadá, že to mělo mechanickou příčinu. U chemické příčiny, nemoci apod. bych čekala, že se mu nějak odlepí plášť od ulity. Ale na fotkách je vidět, že je plášť utržený (ten strakatý lem). A obvykle celé útroby šneka i bez ulity nadále drží svůj tvar, tento vypadá hodně rozbitě - při nepřítomnosti ryb se tak musel roztrhat při opouštění ulity. Možná, že nějaká helena v tom má opravdu prsty...
Ptám se na to samé...
V akvu není nic, kromě potěru pancéřníčka (okružáci jsou větší než ten potěr), co by ho z toho mohlo vytáhnout...
No tak podle vzhledu to na okružáka bez ulity vypadá

Ale je otázka, jestli vůbec může okružák bez ulity přežít, a jak dlouhou dobu, ale taky hlavně jak se z ní dostal...

Zdravím, akvaristika mě nepřestává překvapovat.
Napadá někoho, co je tohle za potvoru? Dnes jsem to objevil. V tom akvu mám jen heleny a nějaké okružáky jako krmivo pro helči... Jediné co mě napadlo, že je to okružák, který nějakým záhadným způsobem přišel o ulitu, ale tvarem hlavy je trochu jiný a taky je to dost veliké. Taky nechápu, jak se to tam dostalo, do tohoto akva jsem rostliny poslední rok žádné nepřidával...
Děkuji předem.

Levatka ne, ta by měla při pohledu shora špičku ulity na levé straně, viz. foto 1. Na druhé fotce je blátivka.
Tak taky jsem na ní koukal,jen ty moje jsou jinak vybarvené,ale jinak bych řekl,že to je ona.
Piskořka

Na té fotce je -Plovatka bahení-.
Dobrý den chtěla bych se zeptat co je to za šneka vodního.je z rybníka ale nevím jak se nazívá.děkuji za každou odpověd.
www.shutterstock.com/… No, tohle je kružník. Objevují se v nově založených akváriích. Zpočátku se hodně rychle rozmnoží, pak ale sami vymizí. Nikdy jsem nezjistil proč... zřejmě jak se v akva nastolí rovnováha, rostliny začnou růst a není pro ně dostatek stravy ve formě odumřelých částí rostlin... Já bych je neřešil. Krom toho, že jsou na skle vždy na nejblbějším místě, když chceš něco vyfotit, v akváriu nijak neškodí a do půl roku všichni zmizí.
Vypadá to jako normální šnek, mohl by to být Kružník, sám je mám ve filtr:
www.rybicky.net/… . Do akvária se dostane lehce třeba s rostlinami. Asi se ho už nikdy nezbavíš, leda odlovit krevetky a zkusit nějakou chemii.

Našel jsem toto v krevetariu a vůbec nevím kde se tam vzal?

Zdravím,taky jsem si domů z rostlinkami donesl šneky,nevíte o jakého jde?Díky
To menší, hnědé je okružák, to pruhované bych viděla jako ampulárku.
Brotia, povedal by som, že B. herculea...

Ahoj, objevil se mi v akváriu plž, bohužel znám jenom rod (nebudu napovídat), ale nepamatuju si druh. Pozná někdo?
Malej okružák nevypadá nikdy jako kružník - okružák je kulička, kružník placička

jo, kružník. Nebo malej okružák

připadá mi to jako kružník...

Prosím,pomůže mi někdo identifikovat tenhle druh?Teda pokud je to možný.Díky
Rozhodně mu z toho není dvakrát do skoku, zlatá naše plzeňská "betonová" voda, tady se jim hezky daří. Dej mu tam kousek sépiové kosti (ve zverimexu v ptačím regále) a pokud někdy v budoucnu budou mít plži nedostatek vápníku, najdou si ji, ale vytvořenou ulitu již nezachráníš, jen tu nově narůstající část.
odvápněná to asi plž nebude uplně fit? pokud bych si ho chtěl nechat můžu mu nějak pomoc?(původně jsem chtěl jen rosltiny ale na jedné byl i on)
Řekla bych okružák s odvápněnou ulitou.
To vypadá spíš jako okružák. Nechat - nepřekrmovat. Je to dobrý pomocník.

Nevíte co je to za plže? Koupila jsem si řasovou kouli a tohle je na ní.. Díky moc

nevíte co je to za plže koukal jsem do atlasu a nejsem si na stopro jistej díky

Je tohle Piskořka Melanoides granifera??
Na první fotce okružák, na druhé a třetí okružák a levatka.
pokud umí plout i ve vodě je to levatka, ale spíš je to plovatka. Nech je v akva, pro záběh potřebuješ nějaký zdroj amoniaku.

V akva 25l se mi objevil šneček, asi jsem si ho přinesla na rostlince. Akva je momentálně bez rybiček, zabíhá se, takže vůbec nekrmím, přesto mám na hladině po pár dnech spoustu malých šnečků, první várku jsem rozmačkala a druhý den tam byla nová. Co s tím? Nechat je než se akva zaběhne a co potom? Nebo se jich hned zbavit? Co je to za šneka - je to levatka? Pomůže akvárku, nebo uškodí? Díky
Tak to vypadá na Levatku a nebo Plovatku.

Tak som ho vybrala a vyfotila aj na tmavom aj na bledom podklade.
To určitě nemohou, jiný tvar ulity

Nemůžou to být mladý Ampulárky?
Zkus toho plže vyndat a vyfotit mimo nádrž proti tmavému pozadí. Mohlo by se jednat o Galba truncatula.
To by aj slo ale nemaju vyrastky.
Praveze maju uplne ine ulity. Spiralovite a zlte
Tak ta levatka mě napadla jako první, vypadá tak. Ale zmátla mě jednak barva, je tmavší než všechny ty, co doma mám a hlavně ta velikost. Nechci mít velké oči, ale centimetr má stopro a moje ostatní jsou fakt poloviční, takhle velkou jsem ještě neviděl...
Mě to připomíná jen levatku. Trochu mi to připomíná i Aplexa hypnorum, ale ta to také není...
A poradíš co to tedy je? Docela se mi designově líbí, ale jestli nadělá víc škody než užitku, jako třeba plovatka, tak dostanou mřenky jednohubku...
Bahnatka ani plovatka to není.
měli jsme je taky tak velké , záleželo zřejmě od podmínek , přijít to mohlo třeba s krmením
Na to se mi to zdá také moc velké. Neměřil jsem ho, ale ten ancák, co se válí vedle něj má 1,5cm...
A hlavně doma mám jen levatky a okružáky a žádné nové rostliny jsem do vytíračky nedával... Takže ani nevím, odkud přišel...
tak to bude bahnatka

Zdravím, poradíte mi, co to je? Na levatku i na plovatku je to moc velké... Objevilo se mi to ve vytíračce a netuším, kde se to tam vzalo, podobné doma nemám...
Děkuji
Pravohrotá

Chtěl jsem se zeptat co to je, myslel jsem že z toho vyroste šnek a pak si to identifikuju, ale už to dál neroste. Tak budu rád když se najde někdo kdo mi poradí ;)
Levatka

Tak šnek vylez ven a už jsem ho našel a mám ho
Lepší fotka by nebyla? Dle té světlé nohy a světlých teček na ulitě bych hádala spíš jiný druh - levatka, plovatka, ale bez detailu je to opravdu jen hádání. Vyndej jej a vyfoť z větší blízkosti na suchu a pak zase vrať do vody

Dobrý den, dnes jsem objevil v akváriu šneka mohly by jste mi pomoc s identifikací? Špatne vidím respektive nerozeznám detaily. Děkuji
No vidíš! Len si ich pekne nechaj a staraj sa o ne. Raz im budeš vďačný

dakujem. myslim, ze som ich tam nasiel. ten na lavo je asi Levatka a ten napravo Kružník malý.
Neškodí, nýbrž pracují

Oba dva jsou ve zdejším atlasu.

Ahoj. chcel by som vas poprosit o identifikaciu tychto dvoch slimakov a ako mozu skodit v akvarku.
Moc děkuji. Já jsem si podle fotek nebyla jistá, protože má to "točení" zvláštně placaté

Veľmi vzácny okružák

nech sa mu darí!
Okružák

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Dnes jsem si koupila nějaké rostlinky do akvária a doma jsem zjistila, že jsem si donesla i šnečka. Pomohl by mi někdo s určením, o jakého šnečka jde? Předem děkuji.

Co je to za šneka, našel jsem ho v aq a nevim jak se tam dostal.
Nejspíše levatka, ale jaká to z fotky fakt nedávám

Tipuji to na nějakou levatku.

Vím, že je ještě maličký, ale nevíte co by tohle mohlo být za druh? Dneska jsem našel asi tři u sebe v akvárku (zatím je bez ryb.) Díky

Malý okružák nebo větší kružník. Nechat

Tohle jsem po měsíci a něco od založení našel v akvu. Copak to je? nechat, zabít, sníst?
Já jen doplním, protože nevěřím, že téhle velikosti dosáhla plovatka v akváriu (ostatně i když je to krásný šnek, tak do běžného akvária v téhle velikosti nepatří, ale to je zmíněno v atlase): plovatky bývají velice často mezihostiteli různých parazitů, mj. motolice. Proto není dobrý nápad je dávat k rybám, ať už jsou z volné přírody, nebo z jezírka.
V širším měřítku se to týká většiny plžů, hlavně plicnatých.

potřebuju poradit,nikde jsem ho nenašla.

Zdar,
z niceho nic se mi v AQ objevil nejaky snek, nejak nevim ani odkud (i kdyz tusim). Netusite co ja to tam mam za potvoru? Jen dodam, ze pred mesicem jsem kupoval na AQ burze v OV Valisnerku a vsiml jsem si na nich nejakych vajicek. Ale vsecky co jsem videl jsem odstranil i s listama.
Ale ty potvory se asik umi schovavat.
bych to viděl na kružníka, neco hodně podobného mám ve svých nádržích také.
Vypadá to jako levatka. Levatka je kámoš a dělník bez odborů

Když nebudeš překrmovat, budou se držet v úměrném počtu, nech je tam, jsou užitečné

Ahoj,
poznáte někdo prosím co je to za šneky? Jsem začátečník a nerad bych si zamořil akvo nějakým parchantem

šneky jsem poprvé objevil u přísavek za vnitřním filtrem, zatím mají pár milimetrů. Snad jsou z fotky poznat... díky moc!
Co se ti na té barvě nezdá? Mám je takhle normálně zbarvené

Všechny šneci jsou normální šneci
ano je to ona.
i přes tu tmavou barvu? tím líp, to je alespoň normální šnek...

Není to piskořka?

v poslední době sbírám kuriozity... tohle asi piskořka nebude, je tmavě hnědý až černý, velikost cca 1cm. Mně to spíše připomíná dle atlasu zde Tylomelania gemmifera. Opravdu jsem si nanosil s kytkama všechny šneky, co jsou k dostání /okružáky, levatky, teď tohle/

Takže poraďte, pokud se z toho dá něco vyčíst....
Koukni se zhora, na které straně má špičku ulity, když leze dopředu. Tenhle ušatec vypadá opravdu spíše na pravotočivou plovatku.
Já bych to viděla spíš na plovatku dle tvaru nohy a hlavy.

Poradíte,jaká je to Levatka? Ostrá, říční?
Vzhledem k tomu, že jsem to sem přesouval z vlákna o parazitech, je dobré zmínit, že tento šnek patří mezi partu pomocníků, takže nebláznit a hýčkat.

Bude to Levatka i když ta fotka nic moc

Nevíte někdo co to je?
Děkuju

koukám, že ten náš, je úplně jiný než ten na fotce, tak proto jsem ho nemohla poznat

nevíte, co je to za plže?
Koupili jsme ho už takhle velkého i s akva. Hledala jsem tady na netu, ale kombinaci tmavé nohy a ulity pruhované různými odstíny hnědé jsem nenašla. Šněk je poměrně aktivní, čistí sklo, štěrk, kytek si nevšímá, ale salát miluje
Ráda bych věděla, co vlastně v akva máme, poradíte pls?
Helena to určitě nebude, má pruhovanou ulitu tady vidím (asi) tečky, takže tipuju levatku.

Ahoj s rostlinami jsem si dotáhnul nějakého šneka.Mám podezření na cleu helenu nebo levatku ostrou.V případě cley heleny je to zlé protože mám asi 4-7 kružníků čínských a chci si kupovat okružáky a piskořky.Takže by mi je hned sežraly a to by bylo zlé.Tak se radši zeptám.Omluvte pls kvalitu vím že teď nestojí za nic.

Ahoj, dnes jsem v akva nalezl dva tyhle malý šnečky. Mám tam sumrovky a ampulárie plus pár přitažených okružáků, ale na okružáka to nevypadá. Díky
Vypadá to jako vajíčka okružáka nakladena s matematickou přesností

Nevíte co to je na té fotce za UFO vedle šneka? Jsou to vajíčka?
Na ty ulity, bych jim tam šoupnul kousek sépiový kosti, ale už jsme zde trošku OT.

ten druhej malej kulatej bude kružník...
Máš tam levatky a to jsou dělníci, budou hoblovat rostliny, ale nebudou je konzumovat, tedy zdravý, zbytek odklidí a množit se budou podle toho kolik budeš dopřávat rybám potravy a jak budeš udržovat dno v čistotě, je to na Tobě a nenadávej jim příště, to si nezaslouží.

Edit2: Ano odpovídal jsem na tu první fotku, tu druhou ať určí někdo jiný, já bych tipoval.

Pritahl jsem si s kytkami nejaky parchanty a netusim co to je zac. Taky mi jde o to, kdy je to schopny se mnozit. Vim o 4rech 2 a 2 stejny.
taky mne to napadlo, že by to mohl být okružák kanadský, ale ještě jsem je neviděl u hladiny (nadechnout se) a ulita mi přijde dost průhledná.

Dobrý den,
můžete mi prosím pomoct s identifikací jednoho plže? Skutečná velikost ulity je cca 3 cm.
To poznáš až vyroste víc jak 7 cm. I když se nesmí prodávat (směrnice EU) tak většinou seženeš argentinské, obrovské nejsou tak často k mání

ahoj, nejsem si jistý, předpokládám, že je to ampulárie, a zdá se mi že bud argentinská, nebo obrovská... poradíte prosím?

Poradila jsem se se strejdou co ví všechno (google) a hlavně jsem našla ještě stejného plže o velikosti ulity 1 cm, kde bylo vše lépe vidět. A jsem ráda, že jsem se nemýlila, je to vážně levatka

Obě dvě už jsou v novém domově

Mám radost z dalšího druhu plže.
Podle mě by to levatka opravdu býti mohla a až nám to ještě někdo potvrdí či vyvrátí, bude jasno definitivně.

Zdravím, dnes jsem si z burzy přinesla na mechu tohoto plže. Ulita 5 mm hnědá se světlejšími puntíky. Nejspíš se bude jednat o plicnatého plže, pod ulitou je zřetelně vidět bublinka. Můj osobní tip je levatka. Je to možné? A pokud ano mám radost! Děkuju za názory.
jj taky mě napadlo, ale nemá tak výrazné zoubky na závitech.
Nějaká piskořka, možná P. ostnitá.

Zdravím donesl jsem si ho nevědomky s rostlinou a nemůžu nikde najít co je to přesně za plže, než ho pustím do akva jestli je užitečný, nebo požírá a ničí rostliny děkuji za odpověď.
Levatka to je, ale teď která...

Libor napsal: ...zákaz prodeje a šíření v EU... To je asi důvod, proč raději prodávají citroňáky.......

Vše rodu Pomacea...a Ampularia australis není v současné době relaevantní název asi pro žádnou z "ampulárií" na trhu ještě dostupných...

Prodavačka je dost za hrdinku, nebo není v okolí vzdělaný veterinář z kontroly...zákaz prodeje a šíření v EU...

Zakoupila jsem šneky citronové...
Když jsem prodavačce řekla, že nevím, co to je za druh, tak na mě vyvalila oči a že to je přece citroňák, šnek citronový. Ubezpečila jsem se, že se určitě nejedná o okružáka. (Nejsem žádný odborník.) Prodavačka si málem hlavu ukroutila...
Ulita je cca 3 až 4 cm, barva žlutooranžová, šneci lezou hlavně po skle, po kořeni.
Mohl by mi někdo poradit, jaký má "citroňák" skutečný název?

Já třeba na levatky nedám dopustit, neb z nich dělám předskokany a hojně je používám v čerstvě založených akváriích hned od prvního dne. Na podporu nitrifikace dobrej plž, na očistu rostlin taktéž a když se posléze neblázní s krmením, tak je populace držena v rozumný míře akceptace a všichni jsme spokojený, ovšem to je jenom můj názor, každý má nějaký (ne)oblíbence.

Barva asi nebude tím správným rozpoznávacím znakem - mám v akváriu jedince od průhledné přes žlutou až po tmavě hnědou či puntíkatou.
Rozdíl je ve tvaru ulity. Ostrá má opravdu ostřejší špic, říční trochu větší ústí ulity.
Nestraš, nejsou to žádní škůdci.
Množí se pomaleji než okružáci, (některé ryby asi žerou jejich vajíčka) mně ve Šnečkáriu třeba vůbec ne, musím je domnožovat v zavařovačce na okně. Při rozumném krmení ryb se nepřemnoží. Snáze se vysbírají - drží se u hladiny.
A nežerou kytky, ale luxují povlak na hladině (tzv. slepou hladinu) - při tom krásně surfují zespoda po hladině.
hlavně bych se jich začal zbavovat

. Jsou užitečnější a hezčí šneci.

mám novou fotku, už je větší
co jsem se zde dočetl, tak říční má průhlednou levotočivou ulitu a ostrá žlutou až hnědou.

No takhle přesně bych to tedy neformulovala, odborníci jsou tu jiní. Přiznám se, že ani já nevím, co za levatku vlastně mám v akváriu.
Zkus poprosit sivon, ta je na šnečky odbornice. Já jsem rád, že je v akvárku mám a nějak moc neřeším, jak se jmenují.
dá se nějak rozeznat o jakou levatku se jedná?
Taky bych to tipla na levatku.
Řekla bych, že je to levatka.

Zdravím, nevíte někdo prosím co je to za šneka? přinesla jsem si jich spoustu malých domů spolu s rostlinou. Snad mi někdo poradíte, ikdyž je to ještě takhle malý, takže nevím, jestli se to už vůbec poznat dá. Díky

Ahoj,poradte co je to za sneky. Problem je,ze je nestacim likvidovat.
Povedal by som,že Faunus.
Ulita je dost "jetá" a z obrázku to není moc poznat. Podle toho odkazu se to dá rozlišit docela spolehlivě. To už si musí RedMan zjistit sám.
Já tomu říkám, že měchýřovka východní má silnici na vrcholek ulity.

Ta ulita nevypadá moc dobře, ale podle ní mi to spíše připadá jako ampulárka Pomacea canaliculata, ta má docela nenasytný apetit na rostlinky. Je to takový křovinořez. Často je, bohužel, prodávána jako měchýřovka východní (ta zdravé kytky nechává na pokoji, jen svou péčí časem zlikviduje ty jemnolisté).
Zkus to porovnat dle tohoto odkazu
www.applesnail.net/…
Můžete mi říct, co je tohle za šneka ??? Děkuji moc
To by mohla, děkuji

Jsem ráda, že jsem to nedovezla, bylo by po kytkách

Děkuji

Jen oproti blátivce měl daleko delší ulitu a uvádějí, že má tak 1 cm, tohle mělo 5 a možná i o kousek víc.
To je u nás při hladině u břehů rybníků a malých tůní ve vodní vegetaci poměrně běžná (spíše ještě nízká) teplota.

Chlapi díky za pomoc při identrifikaci

s těmi teplotami na tom asi něco bude

momentálně mám po ránu v nádrži 31.4°C a vesele si brouzdají nádrží. Nevisí někde u hladiny
Přečti si tak stránku tohoto fóra zpět a zjistíš že Okružáků je velké množství, pro nás akvaristy těžko rozeznatelných a tak říkáme že je Okružák kanadský, protože tomu ploskému by se teplá akvarijní voda úplně nezamlouvala....
Proto jsem uvedl 99%, to 1% je Okružák ploský. Ale řekl bych, že jsou to všechno kanadští Okružáci. Akorát jeden z nich je prostě starší a větší. Více se dá dočíst v atlase. Kanadský dorůstá do 2 cm, Ploský do 4 cm. Počet závitů mají oba druhy stejný, tím bych se neřídil.
A co se týče té levatky, tak tam to podle fotky lze těžko poznat. I tak bych se ale přiklonil spíše k Levatce ostré podle znaku z atlasu: "Plicnatý plž, který má ulitu dole širší, ke konci protaženou do špičky."
rybicky.net/atlasostatnich/levatka_ostra
Díky za potvrzení

Ale ta jednička má více závitů a ta mne celkem mátla. Ta jednička mi spíše připadla jako Okružák ploský a to právě díky počtu závitů. Taky je o něco málo větší.
rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_plosky
Dal jsem do akvária minimálně 3 druhy a každý je z jiného zdroje. Ten třetí druh můj objektiv našel až teď. Připadne mi jako nějaká levatka. Nicmémě mi ty dvě levatky tady v katalogu přijdou stejné, tak nevím.

Může mi prosím někdo s přehledem určit co jsem dal do akvária za šneky ? Tipoval bych okružáky ale jaké to už nevím s jistotou. Všichni jsou více jak 0,5cm. Děkuji
zaujimava debata .. la mna ako naprosteho laika (a totalneho zaciatocnika) zaujima co z tejto kategorie v akva nechat (nech si robi svoju robotu) a co radsej obcas preriedit (vyzbierat) .. viete ma nasmerovat na nejaky rozumny zoznam/popis ? .. tunajsi atlas som si sice presiel, ale zda sa ze nie je dostatocne rozsiahly a pozadovane informacie su dost obmedzene
Já taky neukazovala prstem na nikoho jiného

Ale já jsem se kdysi snažila propagovat povědomí hlavně o rodu Planorbella, konkrétnější není nutné být. A je to taky dost let zpátky, šnečích novinek je veliké množství a publikací o nich... jako šafránu?

O Biomphalaria glabrata jsem se pokusila pár zajímavostí uvést aspoň na přednášce v Bratislavě na konci loňského roku - tento barevný trend totiž nabírá vítr do plachet
Jinak samozřejmě souhlasím, nikdo z nás laiků se v těch okružácích stoprocentně nevyzná a ani to není potřeba.
Ale uvědomujete si, že hlavně kvůli vám.

Ale pořád je lepší, když si běžní akvaristé budou myslet, že v akváriu mají "okružáka kanadského" než okružáka ploského. Alespoň je příliš často nenapadá vyhazovat je ven do rybníka. Krom toho se tyto druhy jako Indoplanorbis exustus, Planorbella apod. prakticky nedají rozeznat. Resp. kdo chce své šneky kvůli tomu pitvat.
Jasně, sama mám v akváriu různé barevné varianty - obyčejné hnědé, modré, albíny (to jsou ti červení - prosvítá jim krevní barvivo) a jejich křížence.
Dále se v akváriích mohou vyskytovat i jiní zástupci rodu Planorbella, např. duryi. Při množství dovážených rostlin se snadno objeví i jiné druhy.
Okružák ploský je ale zcela jiný rod - Planorbarius.
Tak tak, naprosto souhlasím, okružák kanadský získává až nezaslouženou popularitu
Těch chovaných a velmi podobných druhů je víc. Barevné variety kromě odlišnosti prostředí mají na svědomí i mutace a cílený výběr. Ten klasický "pink" okružák je albinotická forma Biomphalaria glabrata.
Ono toho co my tu všechno označujeme jako okružáky kanadské, budou desítky dalších poddruhů, variant či jak to správně nazvat

Už jsem se setkal s tolika různými okružáky "kanadskými".
Od různě puntíkatých, přes široké ulity kdy byli pomalu jak pecka třešně po posledně nějakou zvláštní červenou formu, jak noha tak ulita byly něco mezi růžovou až červenou barvou.. hodně výrazní. A nemyslím si, že by to všechno bylo jen jinými podmínkami ve kterých jsou.
Ty Okružáky ploské pamatuji jako malý kluk že byli v korytě u naší chalupy a určitě bývali větší než ty co mám v akva.

Dvoucentimetrové mívám v akváriu celkem často, je ale pravda, že jim to trvá velmi dlouho, než vyrostou.
Rozdíl ve stavbě ulity je malý, snad ústí ulity mají kanadští trochu více otevřené. Hlavní rozdíl je v původu. Okružák kanadský, přes svůj český název, pochází z teplých vod Ameriky v přírodě u nás zimu nepřežije. Okružák ploský je evropský a náš domácí druh, lze ho najít ve většině rybníků. V příliš teplých akváriích se mu moc nedaří. Hlavní rozdíl pro laika je ve velikosti - okružák ploský, i přes méně příznivé podmínky, klidně dosáhne 5 cm.
Na fotce oba druhy.
Největší okružáky jsem měl kolem centimetru, takže v dobrých podmínkách by se ke dvoum dostat mohly ...
Možná podle velikosti v dospělosti

A ty zde v atlase uváděné 2cm u kanadského se mi zdají přehnané. Když jsem je v minulosti měl, tak jejich rozměr byl okolo 6 mm.
Kanadský, se mi zdá, má taky vzhledem k celkové velikosti širší stavbu ulity než ploský.
Dají se tyhle dva druhy vůbec rozeznat podle něčeho?
Pokud je kytka zakoupená v akvaristice, pak to jistě není okružák ploský, ale okružák kanadský - menší příbuzný schopný přežít v teplém akváriu. Jinak 100% souhlas s přecházejícím příspěvkem.
rybicky.net/atlasostatnich/okruzak_kanadsky Neodlovovat a nechat dělat svojí práci. Jsou to skvělý dělníci a údržbáři a rostliny Ti budou vyloženě hejčkat(umožňují jim lépe dýchat) a konzumovat budou jenom ty, který odcházejí, nebo odcházet budou, oni vědí. Když se přiměřeně krmí a dle potřeby udržuje dno odkalováním, tak jejich kalamitní přemnožení nehrozí.

Podívej se na Planorbella scalaris.

snazim sa identifikovat roznych obyvatelov mojho minicka a tohto slimaka som zatial nenasiel - co je to ?
Taky si myslím, že je to Bithynia (tam asi směřoval ludvik) - srovnej s fotkami od Dezidora jen o něco níže v tomto vlákně
Mohlo by to být i mládě nějakého druhu z čeledi Viviparidae, ale pokud jsou tam rostliny už 2 měsíce, měřilo by skoro centimetr. A muselo by se tam dostat s rostlinami ve velikosti minimálně 3 mm, protože to jsou živorodí šneci. S jejich křehkou ulitou to není moc pravděpodobné.
Takže vše ukazuje spíš na rod Bithynia - množí se vajíčky a i v dospělosti je to droboučký a nenápadný šnek, který může dlouho unikat pozornosti.
Určitě ne levatka. I když fotka je nic moc (vím, fotí se to blbě). Ale v časopise Akvárium někde v prvních číslech bylo o plžích - a tenhle byl zmíněn jako poměrně rarita (v té době). Jestli najdu, upřesním.
maniakva.cz/… strana 22 (ale teď najednou i si zase jistý nejsem ...)
Já to vidím spis na levatku
to by mohl být mladý okružák

Kvůli řasám jsme si do akvárka pořídili 3 zubovce. Všechno je ok, akorát jsme po návratu z dovolené našli na kořeni a kamenech vajíčka. Po pročtení fóra už vím, že z toho nic nebude. Nicméně jsem objevila v akvárku i malinkého šnečka. Bude to ještě mládě, ulitku má skoro průhlednou.
Nemám dobrou techniku, kterou bych ho zvládla vyfotit, ale něco přeci jen přikládám? (můžu dodat i jiné pohledy)
Asi to nebudou ti zubovci, že? Vájíček tu máme požehnaně...
Pro upřesnění dodávám, že akvárko máme relativně čerstvě, zakládali jsme ho v březnu. Šneky tu nemáme déle než 2 měsíce. Rostlinky tu jsou od začátku. Řekla bych, že kdyby šneček pocházel z nich (možné je všechno), byl by větší.
Nějaká hrachovka (popřípadě nějaká okružanka). Ale víc se takto určit nedá.

Dnes jsem byl prvně na lovu živého a nalovil jsem hlavně šneky, asi okružáky. Mimo kvanta šneku mi siťce uvízly i škeble. Dvě jsem si přinesl na identifikaci, co by to mohlo být?
Co jsem tu našel v atlasu, místní škeble vyžadují tekoucí vodu a já lovil v tůňce cca 10 x 5m, která nemá snad ani přítok. Voda je černá jak kafe, okolo stromy.
Okružák - pokud je z akvária tak nejspíš okružák kanadský

Dobrý den,
prosím o určení tohoto šneka. Děkuji moc všem.

Ahoj,můžete mi prosím pomoc s určením tohoto plže?Našel jsem ho v malém zatopeném lomu. Bylo jich tam několik v různých barevných varietách,nohu měli vždy černou,velikost 3 až 5 cm. Děkuju.Omlouvám se za kvalitu fotky
To vypadá na piskořku graniferu či ostnitou, ale těžko říct z té "kvalitní" fotografie

To vypadá jako Bithynia, taky jsem ji kdysi v akváriu našla. Žijí i u nás, takže z pěstíren rostlin se do akvárií dostat můžou. Jsou to prckové a nepřemnoží se, tak si jich málokdo z nás vůbec všimne
www.allesumdieschneck.de/…
www.naturbiotop.de/… Levatka má ulitu doleva

Zdravim, asi jsem si na nejake rostlince prinesl tohoto plze. Byl uplne mikro. Po 14 dnech uz ma cca 5mm. Nevite co je to za druh? Nesezere mi rostlinky? Dekuji za pomoc.
okružák ploský..akorát tady ten je nějakej drahej

Kolegyně má evidentně v akváriu oba druhy. Pokud je plž placatý a s ulitou jakoby připláclou ke sklu, jde o kružníky, naopak ti malí tlusťoučcí jsou okružáci.
Krásné srovnávací foto viz. toto téma 10.2. (o jednu stranu zpět).
Ten 1cm je velikost toho co máš v akva nebo jsi ještě popisovala toho okružáka?
Kružníci mívají jen pár milimetrů, jestli roste nad půl centimetru tak to bude spíš Okružák ....
Keď som to porovnala tak to vyzerá na čínskeho kružníka, vďaka

Potom to bude nejaký kružník.
Okružák to není určite, tie sú oveľa väčšie a majú iný tvar, viac sploštenú ulitu, sú bledšie, ulita je v niektorých miestach priehladná. Majú max. 1 cm, ale skorej sú to milimetrové záležitosti. Doniesla som si ich na rastlinách.
Neprekrmujem, tomu sa vyhýbam.
Jak je to velké ? Mohl by to být nějaký kružník.
Okružák alebo kružník, povedal by som. Záleží na veľkosti. A okružáci sa množia rýchlo, najrýchlejšie ak sú ryby prekrmované.

Vždy som si myslela, že tieto malé slimáčiky sú okružáky, ale keď sa mi v akva 1 objavil, tak som zistila, že je to niečo iné. Ale čo to je vlastne za slimáka?
Oproti okružákom sa to hrozne rýchlo množí (aspoň u mňa).
Mohl by to být malý okružák, ale třeba se vyjádří někdo zkušenější.

Co je to za plže? Omluvám se za nekvalitní fotku, ale lépe mi to nejde.
Jojo člunka mrcha, zrovna se mi taky v akvarku nějak rozmnožila
A doroste i víc jak 3mm, ty moje některe maji aspon 5
Ferrissia clessiniana

- znam piskorky, okruzaky, levatky, heleny
- ma to krehkou, plochou, pruhlednou ulitu, vyroste max. 2-3mm
diky
Možná by to chtělo ještě jednu foto z boku..

Ahoj, taky máme v akvárku takový šneky. Co jsou zač? Děkuji
Už mám brýle a zvětšila jsem si foto..je to okružák.

Od montyho to opravdu levatka není.

A jako odkaz na biolibu to tedy nevypadá.
Okružák. A krásný

Levatka má ulitu od narození do špičky. A jestli máš rostlinky od kofeina, tak mu poděkuj za tento bonus, je to ten sám krasavec, co tady dával fotky před nedávnem. Užitečný pomocníček.
Je docela možný, že je z liliovníčku. U mě se pohybují hlavně v něm.
Fakt bych to na okružáka nehádal, velký vypadá to úplně jinak a podezříval jsem tě, že jsi mi s kytkama dal i vajíčka

Před čtrnácti dny bych řekl ano. Dneska vím, že je to okružák. Koukni na moje fotky v tomto vlákně před dvěma týdny

.
ampulárie, nebo jinak měchýřovka

ahojte nemohl sem najít ve foru jaky je to plž....prosím vás copak je to za slimáka ?

je velmi rychlej čistí jako divej

dekuju

Tam to mrcha musí dýchat jenom, když jí nevidím.

Asi si sednu k akva dám si kafe a budu jí sledovat dokud ji nenachytám.

Jinak děkuji za radu a útěchu, že tak krásného šněčka nemusím vyhodit.

To mají ale všichni plicnatí plži.
Bát se jí nemusíte. Jen ji tam nechte. Také je mám. Rostliny nežerou a vodu vždy zatěžuje krmení, né šneci.
Měchýřovku poznám a ta na rozíl od tohoto šneška šla hned z akva pryč. Ta totiž žrala všechno, co jí přišlo pod nohu

Tady v atlase píší:má vyvinut zvláštní kornoutovitý dýchací otvor (pneumostom), který vysouvá nad hladinu.Ale jak jsem vyčetla ,jste na šnečky expert. Poradíte mi, mám se jí bát , že začne žrát rostlinky, či přemnožení. Taky tady píší, že dost zatěžuje vodu, ale já si zatím u krevetek 12lničeho nevšimla. Velmi se mi líbí, jak její vzhled tak chování a docela bych byla ráda kdyby se mi trochu

rozmnožili.Nebo jí mám radši vyhodit, než mi zamoří a sežere akva?

Jestli tím šnekem s "dýchacím nesmyslem" nebude myšlena měchýřovka

, což tenhle šnek není.
Nevím jakej dýchací nesmysle myslíte, ale je to ona.
To jsem si taky myslela, ale nemá ten dýchací nesmysl, a nežere ani jemnolisté či křehké rostlinky, zato řasy na kamenech to je fofr.

Zdravím. Prosím řekne mi někdo co je to za šnečka. Je velmi rychlý,umí lést po hladině, nežere rostlinky ani moc neznečištuje vodu. Fotka bohužel nedokáže ukázat jeho krásné tělíčko které vypadá jako nebe plné hvězdiček. Zavlečen zřejmě s rostlinkami ke krevetkám.Děkuji
Přesně tak. Levatka a okružák.

Zhasnutí pohohlo, odlovil jsem. Takže levatka a okružák?

Přesně tak. Vlevo okružák, vpravo kružník, oba zrovna stejně velcí (cca 4 mm).
Tak abych to tu trošku uvedl na pravou míru. Jedná se o nějakého okružáka. V akváriu je nejčastější okružák kanadský.
Kružníci jsou hodně malí a tohle fakt kružník není. I malá levatka má "točenou" ulitu.
Kružník nemá takhle širokou ulitu.
Je to jak píše Toník.

Fakt okružák? U mně v akvárku takhle vypadají mladé levatky. Jako useklé, ale vlevo mají strukturu ulity. Tady mám dospělou:
rybicky.net/fotogalerie.php…
Ty "useklé" bych odfotil v noci, teď žádnou nevidím.
Kterého okružáka máte na mysli? (Jde o kružníka - Gyraulus sp.)
Prdlajs levatka, nějaký Gyraulus.
To bude levatka s ještě nevyvinutou ulitou. Paniky netřeba, jsou to užiteční šneci

. Asi se ani moc nemnoží, v akváriu se mi objevují jen po zhasnutí a málo. Dobře čistí kytky od řas.

Koupil jsem rostliny a po 3 týdnech jsem začal nacházet tyhle malý plže po rostlinách v celém akváriu a vůbec je tam nechci. Nepozná někdo co to je podle fotky a jak se jich zbavit?

Podle barvy spíše docela zerodovaná Thiara winteri, granifery bývají tmavší. Ale mohou to být obě.
Granifery budou určitě častější

Asi to bude granifera.. teď vypadám, že si ani neumím projít atlas

Jsem kdysi dostal šneky pod názvem granifera a vypadali úplně jinak než tihle.
Granifery budou asi tohle a kdo ví tedy co bylo tenkrát.. možná ty ostnité
Podívej se jestli ostnitá nebo granifera

A ještě tu mám dalšího šneka, těchhle mám nejvíc, jen mi pořád nejdou slušně nafotit. Taky jsou hodně zahrabaní v písku.
My máme taky některé bez kresby, ale proč to tak je, to netuším

Ta s hnědýma flekama je věžovita určitě. Ta druhá si netroufám určit, ale třeba ta samá bez kresby.

Ahoj, která z nich je věžovitá a co je zač pak ta druhá, nebo proč jsou rozdílně vybarvené ?

Kružník čínský je maximálně velký 0,5cm.A ten druhý je 1,5cm?Čeleď okružákovitých je to určitě,tam patří i kružníci.Těch druhů je víc.

Prosím ještě o jednu identifikaci.
Je to opravdu okružák?
U mě tedy malí Okružáci skvrnitou ulitu nemají a jsou pěkně placatí, až když rostou dál tak se některým ulita "poskvrní" a ztloustne. Ale malí vypadají že snad by ani na skle akva nešli rozmáčknout jak jsou placatí ...
Proto jsem se tu kdysi v tom vlákně ujišťoval co to vlastně mám.
Nemyslím si, že se unáhluju. Mladí okružáci se mě kružníkům vůbec podobní nezdají. Mají totiž mnohem širší ulitu a velmi často jí mají skvrnitou.
Neunáhloval bych se s identifikací na Kružníka. Malí Okružáci jsou Kružníkům aspoň u mě velmi podobní. Pokud porostou dál budou to Okružáci, pokud už víc nevyrostou tak to budou Kružníci ....
Okružák, natož ploský, to fakt není.
Říkal bych mu Gyraulus chinensis.
0
[86] - Amerika 26.01.13 19:32 monty 
Co je toto za plže?
Přitáhl jsem si to asi s rostlinkama.
Má tak 3 mm.
Nejspíš je to ona. Ty "chapado" jsou výčnělky pláště.

Je to levatka? A co to má za "chapadla"?
Už u té první fotky jsem si nebyl jist Johane tvým tvrzením a po téhle druhé fotce bych řekl že to Levatka je ....
EDIT jsem blb jasně že není, má ulitu na druhou stranu, ale tvarem se jí podobá ....

Tezko se foti...mam je pd kamose a on taky nevedel..
Chce to jinou fotku. Z toho se pozná akorát to, že to není levatka.

Prosim vas co to je za slimaka dekuju

Kružníka malého a k. čínského od sebe takhle nepoznáte - musel byste pod lupou zkoumat rýhování ulity. Ale jeden z těch dvou to bude určitě a jelikož v akváriích je s naprostou převahou kružník čínský.....

Prosim o radu

Nedokazal by nekdo podle techto fotek poznat, co se mi to "vyrojilo" v akvariu? Mam tam 4 ampularie, ale podle me je to jinej plz. Nejspis sem si ho dones domu s rostlinama

Zkusim jeste udelat lepsi foto nejakyho vetsiho kousku

Řekl bych, že jsou stejné, jen ty tvé mají lepší lak

Ty, co jsem chytil Johanovi, nebyly o moc větší. Ty tři, co jsem předevčírem fotil, se mi chytit nepodařilo, ale já si na ně počíhám a změřím si je pořádně.

Připomíná mi to ty potvůrky, co mám v akváriu já, akorát ty tvé jsou světlejší. Moje zatím dorostly cca 3 cm.

Měla by to být nějaká piskořka. Ale veliká. Dnes je budu tahat z akvárka a měřit... jestli se mi podaří nějakou najít. Už jsem jim tam rozhodil laskominky, tak se snad podaří

Tady je snad ten lem vidět trošku lépe. Nějaké maličké výstupky tam jsou, ale fakt maličké.
Při té velikosti by to mohla být Brotia herculea.
Koukni okolo lemu ulity, zda tam má výrůstky. Brotie je nemají.

A hned toho využiju a zeptám se já, co že je to za plže, tedy za obrpiskořku. Jsou velké cca. 4-5 cm.
Je to okružák, a to kanadský (sivon koukej, už to umím

) a lhajek to napsal přesně. Pokud nebudeš překrmovat, nepřemnoží se. Žrát budou jen nemocné listy, protože zdravé fakt neukoušou (i když jsem si před časem myslel něco jiného). A když nemají moc potravy, tak se množí jen málo a udržují počty, nepřemnožují se. Navíc někteří jsou fakt krasavci.
OK. A podle té fotky je to tedy okružák?
Nepustí se do zdravých listů rostlin protože je myslím prostě "neukousne". Ty rozkládající se jsou daleko měkčí a tak jejich okraje likviduje.
Prostě pokud není dost potravy tak zajde hladem. Ale toho bych se nebál, najde si vždycky něco na přežití, ale pokud to bude opravdu jen na přežití tak se nebude množit tak, že by akva zamořil.

Zdravím, zřejmě s kytkou jsem si přinesla šneka velmi podobného tomu, kterého vyfotila Aurela. Je jen tmavší a vnitřní závity má jakoby zatlačené dovnitř. Poměrně rychle roste, už teď má (i jeho potomci) kolem 0,5cm a to je teprve měsíc. Vím, že všichni říkají, že přemnožení šneků svědčí o něčem v nepořádku a já je zatím přemnožené nemám. Ale nevěřím, že býložravý šnek se, když dojdou nemocné listy rostlin, nepustí do těch zdravých a dobrovolně pojde hlady či se prostě nebude množit. Ale to je do jiného vlákna.. takže co to v akva mám? Díky.

Zdravím, je to kružník čínský?
Jo jo, levatka

Řekl bych že je to levatka

Ahoj, potřeboval bych poradit, jaký druh je na fotce?? Přinesl jsem ho pravděpodobně s nějakou rostlinou, v neděli jsem objevil jednoho, v pondělí druhého a dnes jsem koukal, že už jich tam je asi 7. Akváruim mám od 24.11.12, zatím bez ryb, jen rostliny, co mám v prezentaci. Děkuji . . .

neritina to je ale zebra si myslím,že ne
Ano.

Tmavá hlava, zbytek je světle šedý
S rostlinami a jinými importy se k nám mohou dostat nové druhy plžů. Já mám také v akváriu neurčenou piskořku.
Ten tvůj plžík je fešák (žádné poškození ulity), mohla by to být i ta M. granifera v nějaké tmavší mutaci - podle atlasů jsou všichni tito plži docela barevně variabilní. Pokud ta tmavá barva bude i u další generace, měla bych zájem o pár jedinců (pokud by to šlo).
Edit: Mají tmavé i tělo? Granifera ho má poměrně světlé.
Zkus to tady - určitě bude patřit do příbuzenstva piskořek či thiar, je to ale opravdu rozsáhlá rodina.
www.conchology.be/… Piskořka Melanoides granifera vypadá celkem podobně a pokud by bylo možný, že by byly i černý, tak by to mohly být ony

To právě nevím.. donesl si je v košíku s kytkou zahrabaný ve štěrku a celkem rychle se mu množijou. Jinak na Tylomelanie se mně zdají celkem malí - mají cca 2-3cm
Není to nějaká Tylomelania?
To budou kapsule Neritinek.

Dobrý den. Objevil jsem na kamenech něco jako vajíčka ale popravdě nevím, čemu to přiřadit a celkem mne to znervozňuje

. Jediný co mne napadlo a co se mi v akvárku rozmnožuje jsou plži. Mám Neritiny. Děkuji za reakce.
Mylslel bych si na nějakýho okružáka, ale určitě se vyjádří někdo věci znalejší.

Prosím o radu co je to za druh plže... Dostali se k nám dva s nově koupenou rostlinou.
Myslím si, že by to mohla být nějaká levatka. Určitě se vyjádří ještě někdo, kdo bude ve svém úsudku jistější.

Dobrý den, nevěděl by někdo co je tohle za plže?
Bátivka? prosím pošleš odkaz do atlasu? Nemůžu najít. Děkuji
Blátivka, ale jinak souhlasím s tím, co bylo psáno.
Levatka, dobrý pomocník při čištění akvária od zbytků krmení, jen pozor na překrmování ryb a následné přemnožení šneků. Také je to mezi šneky Formule 1 ale to už jsi asi pozoroval.)

Zdravím, prosím o identifikaci tohoto šněka. Je velký něco přes 1cm. Zajímá mě jestli je to škůdce nebo dobrý pomocním v akváriu. Děkuji
Mrkni se do atlasu na Piskořky.

Máme v akva jednoho šneka, který se objevuje jenom při odkalení a poté se zase ztratí. Poradí mi někdo co je to za šneka? Foto přikládám, lepší nemám. Děkuji

Vďaka, tá člunka pravohrotá, to je ono. Ešte jedno foto. Našiel som aj toto fórum a nevyzerá to tak zle:
rybicky.net/forum/15055
0
[1052] 22.04.12 12:02 Ad@m 
Ahoj.
Nepozná niekto tohto plža? Asi som ho doniesol do akva s Echinodorusom quadricostatus. Vôbec neviem čo to je. Mám kúpiť Cleu Helenu? Zatiaľ som si nevšimol, že by to niečo robilo. Veľkosť tak 1 - 2 mm, viď foto.
Vďaka za prípadné reakcie.
Na toho kružníka je to také o dost větší a kružník není tak široký, je spíš uzký. Je to ten okružák kanadský na 90%.
Jinak ještě tady foto okružák kanadský u atlasu
rybicky.net/fotogalerie.php… . Ten už má taky ty skvr
Jsou velmi barevně variabilní, tmavé skvrny mají často. Kružník je opravdu miniaturní a takový spíše průsvitný.
Hmm tak neviem ale má presne také isté zelenkavé škvrny.
Tak ten to nebude, staci se podivat, v jakem uhlu se vine ulita, Kruznik ji ma na plocho, zatimco okruzak zvednutou tak jako ten vas.
Ano. Nejspíše Planorbella duryi

Kotuľka?
Snad okružák? Ale je to střelba a křišťálovou kouli mám zrovna v opravně.

caute,
viem ze tie fotky su dost nanic, ale znalcom hadam budu stacit

tu byla diskuse o vajíčkách okružáka. "Čistil" jsem foťák tak dávám k dobru.

Co je to za šneky? Viděl sem je po 2 v jednom týdnu ve školních akváriích...
ja by som tipol najskôr Thiara winteri pretože tuberculaty aj granyfery mam
tuberculata o nebude určite- má iný tvar ulity
granyfera asi tiež síce ma rovnaký tvar ale vystúpky nemá až tak veľké a viditeľné
Porovnaj Melanoides tuberculatus,Thiara winteri prípadne Tarebia granifera.
(Podľa mňa bežná vežovka M.tuberculatus)

Pomůžete mi prosím určit tohohle šneka? Měla by to být některá z piskořek ,myslím,ale tady v atlasu neni. Je 2-3cm velká a má tendenci se zahrabávat.

Poraďte jedná se o levatku?
velikost cca. 6mm
A ten druhý je okružák?

Je tohle okružák kanadský? Je to s levatkou další druh zavlečený s rostlinou z Hornbachu

Říkal bych mu okružák kanadský (Planorbella duryi).

Ahoj. Poraďte mi prosím, co je to za šneka? Asi jsem si ho přivlekl s nějakou rostlinou a zatím se mi ho nepodařilo určit.
Obyčejná levatka ostrá (Physa acuta). Nechat šneci v akváriu je jedna z nejlepších věcí, které pro tamní kytky můžete udělat.

Prosím o určení druhu. Je to nechtěný suvenýr z Hornbachu v Plzni

. Jednoho jsem našel před týdnem při nákupu rostlinek, ale tento druhý mi prklouzl a našel jsem ho až dnes a mám obavu, že už se budou jen množit a množit...
Áno.Je to len sk a cz názov.Práve preto treba ísť v latine.

Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Další živočichové • Zobrazeno 52524x