Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Předřadník a jeho zapojení

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Předřadník a jeho zapojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2013 21:22 Žena Racy [4] - Nitella, hodně nitellyRe: Nessy
Možná zkus nejdřív zapojit jen ty dva podle schématu, to by se nic stát nemělo, přinejhorším to nesepne. Pokud to nevyjde, tak bych to zkusila do těch 1,2 a 6,7. Dva kabely do jedný zdířky asi ne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2013 21:18 Žena Nessy [25] - ŽivorodkyRe: Racy
Aha. Tak to vypadá, že mám dva dráty narvat do jedné díry. To jsem zvědavá, jak se mi to povede :-D
Moc dík - asi neumím hledat a nikde jsem nic pořádného nenašla...

... no.. maximálně vyhodím pojistky X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2013 21:04 Žena Racy [4] - Nitella, hodně nitellyRe: Nessy
Podle mě je to schéma divný, měly by být zapojený všechny vývody ze zářivky. Našla jsem toto: www.aqua-univers.com/… ale neumím francouzsky :-O Nicméně podle obrázku dole jsou u typu Elxd a Elxc zapojeny vývody na 1,2 a 6,7. Nechápu, proč to není stejně i u Elxc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.12.2013 19:00 Žena Nessy [25] - Živorodky
Fotka k příspěvku Prosím, potřebuji poradit. Od zářivky mi vedou čtyři kabely - od každého konce dva a na předřadníku je schéma zapojení do druhé a šesté díry. Tak nevím, kam s těma kabelama. Děkuji za radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2013 14:41 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Designer
souhlasím
uvidíme co napíše kolega
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2013 12:38 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: matlala
Jeste by to mohly delat extremne dlouhe privody k trubicim, ale vetsinou to snese i co je pres doporuceni :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2013 12:32 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Tom
ještě zkus proměřit dráty. Mě se.už stalo, že patice měli přerušeny kontakt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2013 12:28 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: Tom
zkus trubice mezi sebou prohodit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.08.2013 10:38 Tom
Mám koupené 2 předřadníky OSRAM QUICKTRONIC QTP5 2x24-39. U obou mám stejný problém - po zapojení svítí vždy jen jedna zářivka. Druhá vždy na jednom konci asi sekundu jenom blikne, ale nerozsvítí se. Netuší někdo, v čem může být problém? Zapojené to mám podle schematu dobře.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.03.2013 12:25 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: Shanep
ze shora se tlačí a tím že zatlačíš uvolníš pružinku , uvolněná pružinka ti vytvoří otvor do kterého strčíš vodič , když pružinku pustíš tak ti "zaklíní" vodič v otvoru a tudíž nejde vytáhnout. jak koukám na tu fotku tak tam máš takovou vidlici , nad ní se tlačí a pod ní se strká vodič , pravé dva kontakty už máš poničené
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.03.2013 21:17 Muž Shanep [3] - AmerikaRe: davidek75
Fotka k příspěvku Dokážete mi někdo poradit s tím předřadníkem OSRAM. Dle tohoto se má uvnitř zatlačit, když jsem to udělal, tak se to protlačilo dovnitř a kabel tam stejně zastrčit nejde.
Do té malé dirky musím nacpat dvě koncovky kabelu. Já ten předřadník fakt nechápu a nedokážu ty kabely do toho dostat. Díky moc.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.02.2013 15:31 roberto Re: logik
kupoval jsem to v akvaristickém velkoobchodu v polsku, tak telefon radši ne:-D pochybuju že by pochopili co po nich chcu:-D ale zkusil jsem jim napsat mejl, tak uvidime
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 14:28 Muž danrycka [56] Re: roberto
No, sic nějakou tu zkušenost mám, ale nejsem odborník a sám za sebe bych to riskl :) ale co takhle vzít telefon a zeptat se přímo prodejce?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 13:48 roberto Re: logik
jj, je to kupované jako sada, ale jednotlivé komponenty mi dávala dohromady slečna co mi to prodávala. Tak jestli se nespletla. A když jsem se díval na netu, tak stejný vyrobce prodává pro PL-L předřadník jiného typu a ten co mám já má v kategorii pro T8. Tak mám strach to zapojovat, abych to nějak nepokazil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 13:30 Muž danrycka [56] Re: roberto
Pokud je to kompletní sada prodávaná pro PL-L tak asi není co řešit. PL-L nebo T8, zářivky jsou to v obou případech, byť v jiném provedení. Důležité je, aby hodnoty odpovídaly. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2013 11:51 roberto
Ahoj, koupil jsem sadu osvětlení PL-L, která obsahovala el. předřaník, patice a kabeláž. Doma jsem zkoumal předřadník a je na něm napsané pro typ lampy T8. Dali mi špatný předřadník, nebo je použitelný i pro zářivky PL-L??? číselné hodnoty na předřadníku odpovídají

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 00:18 Muž PaYoch [134] Re: termixnator
Jenom doplním - elektronické předřadníky lze používat pouze pro deklarovaný typ a jmenovitý příkon trubice, pro který je určen. Tj. na EP T5 1x24W lze použít pouze jednu T5 trubici 24W, nic jiného. Jsou ovšem předřadníky s rozsahem třeba 24-39W, které jsou ale konstrukčně přizpůsobené pro provoz všech zářivek daného typu v udaném rozmezí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.05.2012 00:00 Muž Rado [4] Re: termixnator
Ahoj, podľa toho čo som ja zistil, tak to, či bude použiteľný dvojžiarivkový predradník s jednou žiarivkou závisí od modelu - zdá sa že ten Sinecan a Kanlux by to mal dokázať.

Regulácia jasu (stmievanie) sa dá robiť iba s predradníkmi ktoré sú na to určené (sú drahšie) a tie ktoré som dnes pozeral dokázali regulovať jas od 1% do 100% privedením vstupného napätia na regulačný pin od 1 do 10V. Najskôr sa mi tá myšlienka páčila ale potom som to vzdal takže som to ďalej neskúmal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 23:43 termixnator
Ahoj chtel bych se zeptat mam akva osviceny 2x18W a chtel bych sem tam jednu zarivku vypnou zatim pouzivam tlumivku ktera dost topi tak bych chtel prejit na predradnik co sem precet tak vsude pisou ze predradnik 2x18W nemuze fungovat jen s jednou zarivkou v dobe kdy by byla druha vypla takze to chce sehnat 2 predradniky ze ? nebo se pletu ? potom by me zajimalo jestli lze pouzit predradniky s vetsi Watazi napriklad 36W predraddnik na 18W zarivku jestli se zkrati zivotnost zarivky nebo predradniku ? protoze sehnatelny jsou spise predradniky s vetsi Watazi... a posledni vec co me zajima je jestli jse daji regulovat vsechny druhy predradniku nebo jen nake specialni a jak se to dela ze by regulace vstupniho napeti napriklad triakem nebo PWR ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 23:17 Muž Rado [4] Re: kortezhugo
Vďaka za info. Podľa toho čo som večer bol schopný nájsť, tak SINECAN a Kanlux by mali byť schopné fungovať aj s jednou trubicou, ten Philips HF-P nie. Bohužiaľ tie rozmery Sinecan/Kanlux mi nepasujú... budem musieť premyslieť či navŕtam iný úchyt pre Sinecan/Kanlux 2x36, alebo zoberiem Philips 1x36...

Vďaka za rady! :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 22:11 Muž kortezhugo [983] Re: Rado
Fotka k příspěvku Tento je paralel...
ale ci to posvieti iba z jednou? - neviem...

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 21:59 Muž Rado [4] Re: prasan
Ahoj, vďaka za reakciu. Chápem, že musí byť označený 2x36 - ako som písal, z dôvodu že mi tam rozmerovo vôjde len jeden, som pozeral práve 2x36 namiesto 2ks 1x36. Čo mi nie je jasné je to, či ten 2x36 (hlavne ten konkrétny HF-P 236 TL-D III) bude fungovať IBA s dvomi trubicami alebo aj s jednou.

Podľa tej schémy mám pocit, že skôr nebude (t.j. budú musieť byť vždy dve) ale bol by som rád ak by to vedel niekto skúsenejší potvrdiť. Pri pohľade na schému niektorých predradníkov OSRAM sa mi zdá, že tam boli trubice zapojené paralelne, ale OSRAM mi zase nepasujú do montážnych otvorov... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 21:46 - Re: Rado
ss :-) Predradníky sa robievajú pre konkrétne wattáže.Ak chceš aby ti svietila 1 alebo aj obe tak musíš zháňať predradník na T8 1x36watt, 2x36watt.
Ak má predradník uvedené len 1x36watt tak zapájanie dvoch by mohol byť problém. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.05.2012 21:30 Muž Rado [4] – predradník pre 2 trubice T8
Ahojte, odišla mi trubica, tak som uvažoval že možno nastal čas pre generálku cca 10 ročnej lampy a nasadenie elektronického predradníka. Je to obyčajné stropné svietidlo philips na 2ks T8 trubíc 120cm / 36W. Dlhšie ho používam len s jedinou trubicou (akvárium je bez rastlín).

Vnútri sú montážne otvory do ktorých by presne zapadol predradník Philips (má rozmer 265mm, Osramy majú 350mm) ale keďže dva elektronické predradníky tam nezmestím, pozeral som na modely pre 2 trubice, napr. Philips HF-P 236 III: download.p4c.philips.com/…

Keď sa pozriete na schému zapojenia v tomto PDF, bude takýto predradník fungovať aj s jedinou trubicou alebo musia byť osadené vždy obidve? Ak nie, existujú predradníky pre 2 trubice ktoré môžu fungovať s jednou aj obidvomi?

Vopred ďakujem za pomoc!

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2012 23:06 - Re: Xedos
Áno.(no nevidel som to tvoje osvetlenie,tak sa musíš mrknúť sám)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2012 18:29 Muž Xedos [9] Re: prasan
Děkuji, a startér je tam stejný jako na běžné zářivky u světel?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2012 02:35 Muž EiFFeL [39] Re: Xedos
občas stačí rozdělat a podotahovat všechny šroubky který to drží pohromadě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.04.2012 00:09 - Re: Xedos
Tak to tam nebudeš mať predradník.Máš tam tlmivku,štartér.Niekedy pomôže otočenie trubice prípadne vymeň štartér.Je to komponent za pár drobných a kúpiš kdekoľvek v elektre či eshope.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.04.2012 23:50 Muž Xedos [9] – Plastový kryt
Dobrý večer, mám na 60l akváriu plastový kryt s instalovanou zářivkou 15W. Po rosvícení ale pod deklem něco docela nahlas jakoby vrčí, nebo zvuk jakoby jiskřilo. Nějaký nápad co to může být, nebo jak to opravit?
Děkuji hmm

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 21:30 - Re: Strojek
Pre bezpečnosť-kostra,uzemnenie.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 19:08 Muž Strojek [142] Re: Vojta
tak jo hlavne ze to sviti ..ten prvni bych reklamoval .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 18:04 Vojta Re: Strojek
Takze jsem zkusil jeste druhy predradnik a ten funguje. Zapojeni je bez ctvrteho kabelu (tzn. ctvrty kabel je nezapojeny). Prvni predradnik jsem asi upekl nebo byl vadny. Dekuji za rady a pomoc a preji pekny vecer
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 17:32 Muž Strojek [142] Re: Vojta
v nejhorsim vypadne jistic..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 17:31 Vojta Re: Strojek
Asi to je nejlogictejsi reseni, vyzkousim to a dam vedet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 17:27 Muž Strojek [142] Re: Vojta
tak jedine ten 4 vodic zkusit spojit s kostrou ( kolik na zasuvce) jinak si zapojeni nedovedu vysvetlit ..koukal jsem i na netu na PDF soubory od vyrobce a zapojeni je tam stejne jako tady co jste vlozil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 17:23 Vojta Re: Strojek
Dekuji za odpoved. Zkousel jsem to bez zapojeneho ctvrteho vodice, ale zarivka nesviti. Takze jsem se pak zkousel divat na zapojeni jinych predradniku a ty maji vzdy ctyri svorky na vystupu. Rakl bych, ze i ctvrty kabel musi byt zapojeny, ale nejsem odbornik, tak tezko rict
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 17:07 Muž Strojek [142] Re: Vojta
ja jsem to pochopil tak ze 4 vodic ze zarivky neni potreba nikam zapojit ..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.04.2012 16:56 Vojta – Zapojení Philips HF-Basic 158 TL-D
Fotka k příspěvku Pořídil jsem si předřadniky Philips HF-Basic 158 TL-D EII a nejsem moudrý ze schematu zapojení. Předřadník má tři svorky na vstupu a tři svorky na výstupu. Netuším, kam zapojit čtvtý kabel z patice zářivky. Neznáte nahodou někdo řešení ? Přikladám schema zapojení předřadniku.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 19:39 Muž Raeda [4] - ŽivorodkyRe: vaclav
Díky za odpověď mězi tím jsem to nějak zapojil já a svítí to až silně abych tam pak neupálil ryby :-D ale kytky by měli začít konečně růst. Teď to jdu nějak namontovat na kryt ( na zadní stranu tam kde se to nesetká s vodou a aby to nebylo vidět, použiju ty matice jak si říkal ) potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 18:58 R Muž vaclav [14851] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Raeda
Pár matic bude stačit.
do svorek 1 a 2 zapojíš pravou stranu první trubce
do svorek 6 a 7 zapojíš pravou stranu druhé trubce
do svorek 3 a 4 zapojíš levou stranu první trubce
do svorek 4 a 5 zapojíš levou stranu druhé trubce
přívod 230 v zapojíš na druhou stranu předřadníku, měly by tam být 3 svorky označené
L fázový vodič černý nebo hnědý
N nullák modrý
zem zelenožlutý
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 18:32 Muž Raeda [4] - ŽivorodkyRe: vaclav
Fotka k příspěvku Vzduchovej prostor? To abych mezi krytem a převodníkem udělal místo? Tam bych mohl dát nějaké matice že? A posílám foto

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 18:11 R Muž vaclav [14851] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Raeda
Na předřadníku je zapojení většinou nakreslené pokud tomu nerozumíš hodila by se jeho fotka. Nedávej pod něj určitě žádné dřevo. Stačí vzduchová mezera. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.04.2012 15:44 Muž Raeda [4] - Živorodky
Koupil jsem si předřadník 2.24 T5 a nevím jak ho zapojit. Napadlo mě že bych ho dal ze zadní části krytu tak aby nedošel ke staku s vodou. a vidím že ho podkládáte dřevem, je to potřebné? A kam přijdou ty drýty já mám polský návod a na tom předřadníku tomu nerozumím.. mám tam 5 kabelů jeden z toho je zásuvka a každý má v sobě 2 dráty a na předřadkíku je z jedné stryny 7 děr a s druhé 3. Poradí někdo?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.02.2012 17:34 Muž sollik [257] - CichlidyRe: muťa
To je normální. Trubice je po rozsvícení uprostřed temnější a postupně se rozsvěcuje až září po celé délce stejně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.02.2012 16:13 Muž muťa [554] - Rostliny – zapojeno
Tak jsem to zvládnul na první pokus - málem jsem z toho světla oslepl.
Všiml jsem si, že zářivka 840 se rozsvícela postupně od obou konců směrem ku středu trubice a ta 830ka o cosi méně. Je to běžné, takové postupné žhavení, nebo mi prodali nějaký zmetek?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.01.2012 20:55 Usine Re: muťa
Je tam i ukázka jak máš správně odizolovat vodič aby ti držel ve svorkách. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2012 18:53 Muž muťa [554] - RostlinyRe: Zlicka
Je to tak - je to totéž. Takže díky za radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2012 17:46 Muž Zlicka [12]
Ja myslím, že muťa to má stejně, akorát to nejde na téé jeho fotce vidět. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2012 17:21 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: muťa
Fotka k příspěvku

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.01.2012 17:19 Muž davidek75 [163] - ŽivorodkyRe: muťa
ten samý , jinou watáž , mám taky , ale mám s boku ( první foto ) ještě dirky na dráty , které se jen nastrčí , ven se musí lehce vykroutit

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 8 9

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 14709x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2001-predradnik-a-jeho-zapojeni?od=51