Předřadník a jeho zapojení
predradnik pro T5 musi mit navic obvody pro odstaveni zarivky ...mas schemu??? rad bi som ten "obvod" videl...
www.pavouk.org/…
poriadne" EP pouzivaju ir2156 to je ten obvod...o ktorom pises...
...bohuzial co som mal doma rozobrate EP...nikde som ho nevidel...popri tom to IR-ko stoji par korun...
burdal1 napsal:
...napriklad i ty kratke. Porad mi nejak neni jasne proc to ignorujes.
uz jsem psal - v kazdem z katalogu je to jinak - otazkou je kde je chyba
burdal1 napsal:
Jinak tezko te presvedcim, nemam zadne arguemnty, ale ja zase T5 vidim jako oznaceni velikosti. Nakonec pokud jsem zbezne projel ten tvuj link, nic co by vylucovalo ty kratky zarivky z T5 rodiny tam nevidim (krome toho, ze tam nejsou vyjmenovany - z jakeho duvodu, nevim).
no dejme tomu ze tam nejsou, ale nejak mi nesedi pokud si to prostudujes, ze pisou o tom, ze T5 prisly na trh v roce 1995 a byly vyrobeny specielne proto aby dosahovaly excelentnich parametru - ty male 4, 6 a 8W do toho proste nezapadaji
burdal1 napsal:
Nutnost elektronickych predradniku bych se nestydel videt jako marketingovy tah - zarivka ma s nima delsi zivotnost a obecne jsou elektronicke predradniky lepsi a drazsi tak proc je nakonec nevnucovat.
no to bych bral pokud by je delali ve stejnych delkach jako T8 - daleko vyhodnejsi je nutit uzivatele aby vymenili vsechny T8 za nove moderni T5 - prinutit uzivatele aby vymenily cele osvetleni je mnohem vetsi problem
to ze je delaji v jinych delkach je zrejme jako ochrana aby nekdo nezkousel co by nemuselo byt dobre
jinak nechci se hadat - bral bych celkem logicky ze T5 je proste pouzdreni (prumer trubice) - to v kazdem pripade, ale nejak mi nesedi vsechny ostatni parametry k tomu co T5 obnasi
ber to jen jako diskuzi
No a kdyz se "odtesni", tak s tlumivkou a starterem to bude delat co? Tipuju, ze za chvili odejte starter a je to. O tomhle problemu jsi se dozvedel z nejakeho duveryhodneho zdroje?
ne to neni pravda - predradnik pro T5 musi mit navic obvody pro odstaveni zarivky - T5 maji problemy pri dlouhe zivotnosti s tesnosti a predradnik to musi poznat a odstavit se
ona bude zrejme T5 nastartovat ledascim - ono diezel v aute take jezdi na stolni olej
predradniky specialne urcene pro T5 ... ide asi iba o to predzhavenie a pomalsi "nabeh" a to predlzuje zivotnost...
osobne som skusal T5 a aj usporku nastartovat tlmivkou a startrom - a slo to bez problemov
RadekCX napsal: Zarivky oznacene treba u Osramu, Philipsu jako T5 jsou...
...napriklad i ty kratke. Porad mi nejak neni jasne proc to ignorujes.
Jinak tezko te presvedcim, nemam zadne arguemnty, ale ja zase T5 vidim jako oznaceni velikosti. Nakonec pokud jsem zbezne projel ten tvuj link, nic co by vylucovalo ty kratky zarivky z T5 rodiny tam nevidim (krome toho, ze tam nejsou vyjmenovany - z jakeho duvodu, nevim).
Nutnost elektronickych predradniku bych se nestydel videt jako marketingovy tah - zarivka ma s nima delsi zivotnost a obecne jsou elektronicke predradniky lepsi a drazsi tak proc je nakonec nevnucovat.
no prave to je to co mi neni prilis jasne - jestli T5 znamena jen prumer 16mm (tedy pouzdreni) a nebo zaroven prumer 16mm a jeste jinou konstrukci elektrod
Proc nemam ten pocit je totiz to, ze ty male zarivky o prumeru 16mm se delaji uz strasne dlouho (pouzivaji se v nouzovkach, kempovych svetlech, prenoskach atd) a bezne se pouzivaly s klasickou tlumivkou a starterem - nemaji nijak extrovni parametry jako prave zivotnost nebo ucinnost.
Zarivky oznacene treba u Osramu, Philipsu jako T5 jsou prezentovany jako svetelne zdroje s maximalni ucinnosti, zivotnosti a ktere je nutne provozovat pouze s predradniky a to jeste predradniky specialne urcene pro T5.
Tady je o tom jak vznikly T5 a co obnaseji tyhle svetla povidani:
www.lrc.rpi.edu/…
je to sice z roku 2002, ale v te dobe se delaly uz i ty male vykony pro nouzova svitidla a pritom tam vubec zmineny nejsou.
Tohle vsechno me vede k tomu, ze proste T5 neni jen a jen prumer trubice. Ale rad se necham presvedcit ze to tak neni.
RadekCX napsal: no to je dobry, ale rekl bych ze QuickTronic-Eco neni rozhodne urcenej pro zarivky T5 - protoze tenhle predradnik je urcite klasika tedy pro T8 a predradniky pro T8 a T5 nejsou stejny No nevim. Ja bych zase po porade s katalogem rekl, ze predradnik 4050300660370 neni pro T8 ale pro Duluxy, a po porade s webwm Osramu, bych ho povazoval za vhodny pro ty kratky T5.
RadekCX napsal: do katalogu Osramu a obcas Philipsu se divam jako etalon No a proc ti teda nestaci, ze na
catalog.myosram.com jsou ty kratky zarivky uvedeny jako T5? Mozna by bylo asi nejlepsi si napred ujasnit: Co je podle tebe T5 zarivka? Neni mi totiz zcela jasne, proc sem tahas ucinnost a zivotnost...
S tímto se nedá než nesouhlasit. I těch 8000hod. místo 20000 jsem si vědom
. Ale jak už jsem psal níže, můj příspěvek reagoval na vaši větu z 6.7.10 7:10:03: "pokud se týká T5, tak se nedělá nic kratšího než 549mm". O účinnosti případně životnosti zde nepíšete ani slovo...
jj to mas pravdu
tie kratke maju malo Lm/W...
ale su urcene na "specificky" ucel...
pre Nas - bud na daake "nano" alebo take nieco...ale aj na tento ucel su vhodnejsie napr U trubice...
PS:Ja osobne pozeram hlavne na "vyber" a cenu...-uz som to par krat pisal 100cm akva - nikdy viac
do katalogu Osramu a obcas Philipsu se divam jako etalon - jsou to vyrobci a vetsinou je ostatni kopiruji
co si kde a kdo napise do eshopu a kdo tomu veri je jeho problem
mimochodem treba u toho posledniho odkazu vychazi svetelna ucinnost u 13W zarivky 67 lm/W a u 6W zarivky 50 lm/W. Coz jsou bezne hodnoty pro obycejne zarivky.
Divam se ted jeste k Philipsu ktery ma 13W T5 zarivku:
www.prismaecat.lighting.philips.com
sice silenej odkaz ale je take dlouha 549mm a ucinnost 100 lm/W
edit: jedna zajimavost - ty radoby T5 nize uvedene maji jen 8.000h probeh na rozdil od te Philipsacke ktera ma 20.000h - zrejme noname vyrobci "zaplnuji" diru na trhu
Vlčák je zakopaný ve vašich odpovědích...
Napsal jste, že se v T5 nic kratšího než 549mm nedělá.
Já jsem Vám sem dal odlaz a sice tenhle:
www.e-light.cz/… , na který jste se asi nedíval, protože píšete dál, že pokud něco má patici G5 nemusí to být provedení T5.
Opravdu si myslíte, že pokud něco není uvedeno v katalogu Osramu, že to neexistuje?
Já nejsem elektrikář a to ani jako nadšenec, jen když je někde napsáno:
Lineární zářivka OPPLE, T5, 4W... tak nevím proč, ale prostě tomu věřím. Jestli to, co v tom e-shopu píšou není pravda, tak je prosím kontaktujte se žádostí o pravdivé označování výrobků.
velkym probehem a tam uz neni zhaveni ...pri dostatcne vysokom napeti zhavenie ani "netreba" a to chyti aj T8...
no to je dobry, ale rekl bych ze QuickTronic-Eco neni rozhodne urcenej pro zarivky T5 - protoze tenhle predradnik je urcite klasika tedy pro T8 a predradniky pro T8 a T5 nejsou stejny
zarivky o prumeru 16mm (male prikony) se delaji uz dlouhou rozhodne dele nez T5 - tipuji (hledal jsem a nenasel), ze budou mit jine provedeni elektrod (mozna uz tam neni zhavici vlakno) a proto nejdou startovat beznym predradnikem - Osram dela usporky s velkym poctem on/off cyklu a velkym probehem a tam uz neni zhaveni - mozna ze to je stejne jako T5
dival jsem se jeste po netu a zrejme se dela jeste 14W (ale ne v HO provedeni):
T5 lamps are available for standard output and high output. The wattages for standard T5 lamps are 14, 21, 28, and 35 watts. The high-output T5 (T5 HO) lamps are available in 24, 39, 54, and 80 watts (49-watt T5 HO lamps are also available from GE Lighting).
nicmene u osramu tu 14W nevidim
nevim kam jsi myslel ze se mam kouknout - zda na ten eshop (tam jsem ji nenasel), ale v katalogu Osramu neni u tehle zarivky o T5 ani tuk:
www.osram.cz/…
strana 8
Lineární zářivky, průměr trubice 16 mm L4...13W
Provedení BASIC, patice G5
L 6 W/640 4050300008899 6 chladně bílá 60…69 270 16 212 1 25
Koukni treba na katalogove cislo 4050300008899. Ja tam vcelku jasne vidim "Basic T5 short tubular, G5 base".
A jak se zda, pro tyhle kratky linearni zarivky doporucujou napriklad tenhle 4050300660370 "duluxovej" predradnik.
no pockat to ze ma zarivka patici G5 neznamena ze to je provedeni T5!
to ze Osram dela ruzne i male vykony je jasne, sviti mi tady nad stolem u PC 8W zarivka od Osramu o prumeru 16mm, ale oznacena jako provedeni T5 neni
hmm zajimave - kdo to vubec vyrabi? nez jsem to psal tak jsem se schvalne dival do katalogu Osramu a ten opravdu nedela nic kratsiho nez tech 549mm
stejne tak nedela ani predradniky pro T5 v nizsich prikonech
takze jsem bud blbe koukal a nebo je nekde zakopanej vlcak
Já mám T5 s paticemi z aukra od poláka. Délka zářivky podle prodejce je 114.9 cm délka včetně patic je 117.2 cm, takže tyhle by tam vejít měly. A jak už jsem posílal odkaž níže tak se vyrábí T5 od 4W a délky 136mm, tak tam snad něco dáš. Mimochodem, kdyby se Ti chtělo počkat do srpna, mohl bych Ti dvě ty patice půjčit na vyzkoušení a kdyby Ti pasovaly, tak Ti je můžu prodat. (od srpna budu pracovat v Brně)
0 08.07.2010 22:43 doonio Jště bych měl takový technický dotaz,jak jsem psal akvárium, má na šířku 60cm, vnitřní strana krytu má 58, T5 trubice má 55cm. Budou stačít těch 1,5 cm na každou stranu na ty patice.Já myslím,že by to vyjít mělo, ničemu to tam nebrání, ta tloušťka té patice je minimální a zářivka když se tam nasouvá, tak v patici jsou takvý ty zarážky.Njeradši bych to vyzkoušel, ale bohužel to nejde.
Jaký je prosím váš názor.
Akvárium má 60cm, takže, co jsem tak propočítával, tak 55 cm trubice by se tam měla vejít,ale viděl jsem i 44cm T5(14W)
Chtěl bych upozornit na to, že firma Tyris předřadníky nevyrábí, ale dováží. Není žádný důvod upřednostňovat je proti předřadníkům Osram nebo Philips.
U předřadníků od firmy Tyris, platí jen to co mají napsáno na daném předřadníku, + - 5w a to stejné watáže u obou ! Toto mě bylo řečeno, přímo u nich. Jinak, při jiných rozdílných hodnotách odchází "komponenty"
Osram, je na kombinace watáží lepší
nebylo by lepsi napsat jak dlouha zarivka a kolik se ti jich tam vejde? priznam se ze uz pomalu netusim ktera bije
pokud se tyka T5 tak se nedela nic kratsiho nez 549mm nema pak smysl resit jakou tam dat - jednoznacne pokud honis vykon tak HO variantu - napr. Osram FQ 24 W/830 HO
pokud potrebujes neco kratsiho tak jedine neco jineho nez T5
Ano tak som to myslel.
Netusim jak ten kryt vypada, ja myslel ze tam je 15w predradnik a mozno petice vymenit za t5. Tak to uz je ina...
Si to mozno lahko predstavujem ale dneska uz nikto ani v dobre vybavenej dielni neni schopny venovat 15 minut "za flasku" :(
Myslíš, nechat tam co tam teď mám a přikoupit ještě předřadník a k tomu 24W, tenpředřadník co je tam tedkomc je 1x20W a ještě tam mám navíc T8. A hlavně tohle řešení mi nepřijde moc košér, protože bych musel zase uřezávat tu část krytu(nejvíc vpředu), protože je tam takovej výklpnej "bazmek" na krmení.Nejschůdnější řešení vydím že koupím 2x14W předřadník a k tomu dvě T5 trubice =>celkem to bude mít cca 0,39w/l, což na jednu stranu je pořád málo, ale budu se muset holt uskromnit. Naopak kdybych vzal ty 24W, tak se bojím aby tam byla určitá rovnováha, hodně světla asi přispívá tomu, že se kazí voda,tvoří řasa,....(tohle mě tak napadlom nevím zda je to pravda)
A co tak pouzit tamtu trubku a predradnik do stredu, a k tomu este prikupit 24ku do predu...
Nebudu tedy zkoušet lidovou tvořivost ve formě různé vatáže a koupím teda nižší výkon,tj. 2x13-15W, a do toho dám dvě T5 44cm douhý trubice, TO už by bylo východisko?
To by určitě el. předřadník nerozdejchal, taky jsem nad něčím takovým přemýšlel, ale elektrikář mi to vymluvil Buď kup dva předřadníky nebo nech tlumivku a kup jen jeden. A ještě takovou poznámku
, kdybych já chtěl dát do akva dvě různý vatáže, asi bych větší vatáž dal dopředu a menší dozadu. Předpokládám že dopředu dáš menší rostliny, který jsou ve větší hloubce a tudíž by se tahali za světlem
rybam i rostlinam by to bylo uplne putna...
ale ta zarivka i ten predradnik by to rozhodne nevydejchali, lepsi predradniky se odmitnou i spustit
rozhodne spatnej napad
Ono možné by to bylo, ale nevím, co by na to řekly rostlinky popříkladě ryby....
0 02.07.2010 21:11 doonio – Sinecan 5 a zářivky s různým výkonem
Nazdar, mám nyní 72l akva s 15W osvětlení =>žalostně málo světla pro rostliny(0,2).Chci to celkově překopat,tzn. vykuchat kryt, všechno pryč(včetně předřadníku)
A místo toho chci dát kombinaci 2xT5 zářivek, ale o různém výkonu, vzadu bych dal 24W(o délce 56cm) a dopředu 14W (44 nebo 56cm), a všechno to napojeno na tento T5 předřadník(2x20-24W):
tyris.cz/…
Jen dumám nad tím, jestli takhle můžu kombinovat, protože co se stane se zbylým výkonem,když jedna bude odebírat plnou wattáž, ale u druhé se bude msuet někde ztratit 10W =>bude se to enormě zahřívat?bude to vůbec fungovat?Jak moc se zkrátí žívotnost předřadníku, popřípadě trubic???
Otázek je plno,hlavně mě zajímá, jestli tato možnost realizovatelná, jako teoreticky by to mohlo fungovat, ale elektrikář nejsem
Starší reakce
a to je ten problem, taky sem se s tim potykal, alespon mam vedeni uzavrene v listach a pod paticema podlozky. a predradniky pod akvariem.
Pod předřadníky chci dát ještě žáruvzdorný Cetris.I když nijak výrazně nehřejou, ale jistota je jistota.Co jsem koukal na prezentace jiných akvárií s vyrobeným osvětlením tak to až tak moc jiní akvaristé taky neřeší.
Hmm jen takovych par malickosti o bezpecnosti elektrickych pristroju a horlavych materialu. doporucuji neco si o tom precist!!!!
žiješ ještě?
už je to hotové? můžeme to vidět?
Starší reakce
Co nechápeš na odpovědi "ale radit ti nebudu"?
Zeptej se kamaráda elektrikáře. Ještě tak pětkrát aby sis to zapamatoval správně. A pak ještě sedmi dalších lidí tady na fóru. Pak si odpovědi a rady zprůměruj, napiš závěť a zapoj to. Pak snad bude tohle téma hotovo...
0 07.03.2009 14:57 marty123 Ještě dotaz: do 1. půjde fáze(černej,hnědej) do 2. půjde země(žlutozelenej) a do 3. půjde nulák(modrej) Je to tak správně?
Těd sem byl u kamaráda elektrikáře a říkal mi to, ale ted se ujištuju zda si to správně pamatuju.
A když jsme se ho ptal jestli je jedno zda zapojím do svorkovnice(čokolády)dva vodiče o síle 1mm a na druhej straně vyjdu se stejným průměrem tak říkal že jo...opravdu je to tak?
Starší reakce
Já moc ne, pokopaný akvarista nebude pěkný pohled
docela rád bych viděl konečný výsledek
Joukam ze se tohle vlakno zvrhava malinko jinym smerem. Ukoncil bych to asi s tim ze soudim ze marty123 at uz ma jakekoliv zkusenosti s elektrem (podle jeho prizpevku jsou nulove) bych mu vrele doporucil na zapojeni pozvat nekoho zpusobilejsiho, pokud nechce dojit k urazu on ci jeho okoli.
Dobrá rada nad zlato - a kdyby to začalo hořet, tak to uhas.
No pokud to bere tolik šťávy že by jeden nestačil a byl "žhavý" tak dej vetší průřez
Přidat reakci
1 ...... ...... [7] 8 9
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 14709x