Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Předřadník a jeho zapojení

NápovědaFórum » Technika » Osvětlení 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 6 Přejít na další stránku   1  
Předřadník a jeho zapojení
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.02.2011 11:45 Muž Svoboda777 [4] - Rostliny – Zapojení předřadníku 4x24
Ahoj lidi!
Prosím poraďte! Předělávám svůj akvarijní kryt, namísto 2x18 T8 chci tam dat 4x24 T5 a nevím jaký si mám pořídit předřadník. Chtěl bych mít možnost postupného zapínáni zářivek 2+2, abych moc nevylekal rybičky. Ideální by bylo kdybych si pořídil tento předřadník 4x24 www.bbelektro.cz/… . Nevím ale jestli je možné u tohoto předřadníku zapínat zvláště čtyři zářivky po dvou? Nebo musí být současně zapnuté najednou všechny trubice? Pak bych už musel si pořídit 2 předřadníky 2x24 a to by stálo dvakrát tolik :/ Prosím pomoc! Děkuju.

Dimi

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.01.2011 08:45 Muž hatreder [2] Re: matlala
Tak jsem předřadník úspěšně zapojil a použil i tu šňůru s ochranným vodičem a fakčí to parádně. Díky za rady... potlesk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2011 18:24 Muž sollik [257] - CichlidyRe: Stenly
Mám pocit, že rozdvojky které se prodávají dneska už mají fázi v levé díře z obou stran. Ta o které jsem psal byla stará bakelitová černá rozdvojka :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2011 18:09 Muž matlala [798] - RostlinyRe: GP
u EP je přehození jedno,protože vždy je na začátku Graetzův můstek a proud se nejdříve usměrní a poté se s ním dále pracuje. X-)
Ale to uzemnění je velmi vhodné a řekl bych pokud je, tak nutno zapojit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2011 17:47 Muž Stenly [44] Re: GP
Převážné většině zařízení je jedno jesli je fáze v pravé nebo levé zdířce zásuvky, fungují i tak. Pouze plynové kotle (na nic jiného jsem nenarazil) vyžadují fázi vlevo. U rozdvojek je to standart, že jedna strana je obráceně ale to je spíš případ konstrukčního provedení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2011 14:54 GP Re: hatreder
kolikrat tu byly reference na hodiny a rozdvojky, kde byla prehozena faze a nemely by se prodavat, ale zas jsem neslysel, ze by to neco odpalilo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.01.2011 11:40 Muž hatreder [2] Re: Yirka
Pokud to bude zapojené dle schematu, problém by to být neměl. Hlavně mě zajímal ten paradox, že v balení nebyla napájecí šňůra s tím ochranným vodičem...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.01.2011 09:09 Muž Yirka [9196] Re: hatreder
Bude to asi trochu mimo, ale zapojovat coby naprostý laik něco elektrického na základě rad ve fóru považuji za ne příliš šťastné. Ono to nakonec asi vyjde, ale v horších případech hrozí zničení výrobku nebo úraz.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 22:24 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: hatreder
Pokud budou vsechny spoje mimo akvarium, bude to jedine fajn. Spoje se daji delat i kratke, at se to netaha daleko tam a zpet, existuji vodotesne smrstovaci buzirky s lepidlem. Na vodic se natahne buzirka prislusneho prumeru, vodic se pripaji ke druhemu a buzirka pretahne pres ten spoj. Pak se to ofoukne vzduchem o smrstovaci teplote. Smrsteni byva bezne 2:1 az 3:1. Cenove je to za takove provedeni smrstovaci buzirky zhruba kolem stovky za metr. V kazdem pripade se tim da dva vodice spojit tak, ze spoj je vodotesny. Treba se to nekomu bude hodit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 22:12 Muž hatreder [2] Re: Jurasek
Bohužel nikoho takového neznám. Až to zapojím, tak to raději detailně zdokumentuju a hodím to sem na kontrolu. Já bych rád měl ten předřadník mimo akviško, tak by mě zajímalo, zda může být ta délka kabelu mezi svorkama 1 a 2 těch 106cm...
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 22:08 Miondir Re: hatreder
je to jedno, jinak tech 106 cm by nemel byt problem, ale pokud by vam to tam nekde melo zbyt smotane, tak to klidne zkratte, s nejakou rezervou samozrejme..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 22:03 Muž Jurasek [137] Re: hatreder
Nejkratší, jak jen je možné :-) Když mám nějaké takové schema, tak se snažím dělat tak, aby mi seděli barvičky celou dobu stejně. Třeba nahoře hnědá, dole modrá. Líp se mi v tom potom orientuje, když do toho musím někdy sahat. Ale té zářivce je to jedno, pokud to schema dodržíš. Ale pro klid všem zúčastněným bys to mohl dát zapojit někomu, kdo má nějaké papíry, nebo se v tom pohybuje. Bude to mít za deset minut a v hospodě mu koupíš panáka. Elektrika není tak bezzubá, jak se může zdát :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 21:48 Muž hatreder [2] Re: solik
Tak O.K. Zítra běžím pro novej kabel, který má i ochranný vodič. U těch patic je jedno, jakou barvu spojím s druhou? Nebo to musí být tak, že prvně zapojím hnědou do zdířky, pak modrou čokoládou s modrou další patice a hnědý té patice do další zdířky? Ale myslím, že u zářivek je jedno, jaká je polarita, nebo se mýlím? Jinak délka vodiče tam nikde psaná není, pouze je u zdířky 1 a 2 ta kvězdička s vysvětlivkou keep hot wires short, ale jak krátký tam není....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 21:02 Muž sollik [257] - CichlidyRe: hatreder
Kam zapojíš fázi a kam nulu je jedno. Na tom předřadníku by měly být max. délka vodiče napsaná ... Aspoň Osram to tam píše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 20:48 Muž hatreder [2] Re: Miondir
Super díky. Až teď jsem pochopil, že ty ovály jsou zářivky. V balení byli i dvě čokolády na propojení. Mám nějak dodržovat označení barev na kabelech patic? Pak ještě nevím, jak u toho napájení zapojit nulák a fázi, nebo je to jedno (myslím tím ty dvě zdířky pod uzemněním)? Uzemnění je jesný, to je ten úplně nahoře. Mezi tou svorkou 1 a 2 má tedy být ten kabel nejkratší? Celková délka těch patic včetně kabelu je 106 cm, takže mám u té jedné patice kabel zkrátit? Nebo může být těch 106cm? Díky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 20:43 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: hatreder
Po tom poslednim dotazu, jestli by ta flexosnura nemela mit "i zdirku na kolik" bych chlapa zavrel do komory a nepustil driv, nez to bude zapojene, aby radeji na nic nesahal ani kdyz to neni pod napetim. ;-)

A k tomu zapojeni. Je tam cele schema. Rovna cara je drat, co je zarivka je snad jasne, co je svorka taky, a ty obloucky na konci zarivky, to jsou presne ty dva draty, co z te zarivky vedou.

Kam zapojit tu flexosnuru je snad jasne. Jedine tyto svorky nemaji cislo a schematicka znacka zeme je neprehlednutelna.

Jinak chapu, nemuzeme vsichni rozumet vsemu, ale radeji opatrne ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 20:43 Muž mori79 [6] Re: Mondir
lenze co z toho ked v zasuvke bude prepojeny ochranny z nulakom ja na jeho mieste to necham zapojit niekomu kto sa vyzna z elektrikou nie su zarty a nie to este nad akvarkom
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 20:36 Miondir Re: hatreder
kontakty patice prvni zarivky pripojis na svorky 1 a 2, je jedno ktery kam, druhou patici prvni zarivky pripojis na svorku 11 a druhy kontakt propojis s jednim kontaktem patice pro druhou zarivku, druhy kontakt te same patice na svorku 11, druha patice druhe zarivky na svorku 4, propojit na patici treti zarivky, druhy kontakt patice pro treti zarivku svorka 5, druha patice treti zarivky na svorky 6 a 7, opet jedno v jakem poradi. sice mi to takhle popsane prijde mnohem krkolomnejsi a nepochopitelnejsi nez jednoduche schema, ale pokud vam to pomuze..
tam kde je hvezdicka, maji byt kabely co nejkratsi, privod na predradnik, hneda faze, modra nulak, zlutozelena pracovni ochranny vodic..
touhle snurou to urcite nepripojujte, jak rikate, musi tam byt treti vodic a zastrcka s dirou na kolik..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 20:26 Muž hatreder [2] Re: hatreder
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tady je ta patice, kterých je celkem 6 (pro každou zářivku 2). Nemá mít náhodou ta napájecí šňůra i zdířku na kolík?

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2011 20:20 Muž hatreder [2]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj. Potřeboval bych poradit ohledně zapojení předřadníku k osvětlení. Budou v něm zapojeny 3x T5 24W. Koupil jsem ho komplet i s šesti voděodolnými paticemi na aukru. Konkrétně bych potřeboval vědět, kam mám zapojit každý kabel první a druhé patice pro první zářivku, první a druhé patice pro druhou zářivku a první a druhou patici pro třetí zářivku? Předřadník jsem vyfotil. Konkrétně levou a pravou stranu a schémata, která na něm jsou. Díky za rady. Je to poslední krok k dokončení rekonstrukce akva.

Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2010 09:35 Usine Re: mori79
Pohyblivé přívody musely být 3vodičové už za komančů, je to jedno že to máš ve zdi jen 2x. Když by si stejně jako máš zapojenou zásuvku zapojil i předřadník a pak to strčil do rozdvojky, to by byl ohňostroj. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2010 22:59 Muž mori79 [6] Re: maros77
treba to zapojit na tri vodice ale je mu to naprd ak ma v zasuvke prepojenu ochranu z nulakom ak ma este staru elektriku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2010 22:44 Falcon Re: maros77
Tady není co řešit!Třížilové zapojení,je více než na místě!!! no
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2010 22:07 Muž matlala [798] - RostlinyRe: maros77
Toš fungovat to bude, ale zas ta bezpečnost. ta je nade vše. Takže raději jak říká václav, pořiď trojlinku. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2010 22:05 Usine Re: maros77
Dnes se dva vodiče používají pouze u přístrojů z dvojitou izolací jako třeba vrtačky. El předřadník ji určitě nemá a tak ti doporučuji aby jsi si pořídil přívodní kabely třívodičové a to ve vlastním zájmu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2010 21:28 Muž maros77 [0]
nemožem el. predradnik napojiť na dvojžilovy kabel? Mam žiarivky napojene na predradniky z usporiek kde mam len po dva privodne kably k žiarivke. Teraz som kupil normalny predradnik ale na schema na ňom su nakreslene 3 kably. Tak by ma zaujimalo či tam musi byť aj to uzemnenie?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 14:03 Miondir Re: Jirka
mel jsem podobny kryt, pravdepodobne bude s tlumivkou, startery budou zespodu pod kulatymi krytkami, muzes zkusit vymenit, me ale odesla tlumivka coz se casto nestava, tak jsem to rovnou rozdelal a vymenil za kvalitni predradnik stejne jako mam v jinych akva a mam klid, bez blikani, potichu atd
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 13:48 Muž Maza [89] - Raci, krabi, krevetkyRe: Jirka
30W je T8, takže tam bude s největší pravděpodobností tlumivka - startér by měl být dostupný pod nějakým odělávacím krytem, většinou kulatým. Ale když ji budeš vyměňovat, stejně to budeš muset rozdělat. Tak to rozdělej hned a uvidíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2010 13:45 Jirka – Juwel Monolux 100
Dobrý den,
mám následující technický dotaz. V mém kompaktním osvětlovacím tělese Juwel Monolux 100 něco pravděpodobně "odešlo". Po výměně zářivky Juwel 30W stále nesvítí. Zřejmě je tedy závada někde v elektronické části. Ta je ovšem na první pohled nepřístupná (její kryt je po celém obvodě asi přilepen), takže ani nevím, zda je tam klasická tlumivka se startérem nebo elektronický předřadník. Nemáte někdo schema zapojení tohoto osvětlení či nevíte, kde by se dalo sehnat? Případně čím vadnou komponentu nahradit? Na webové stránce Juwelu jsem nic nenašel.
Předem dík za odpovědi Jirka
s.s-bol.com/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 19:50 Muž RadekCX [219] Re: Márty
vezmi svorkovnici a z jedne strany prived do ni dva draty z predradniku a z druhe strany do ni zapoj sest dratu k zarivkam (na kazdy drat jeden vyvod zarivky - tedy tri a tri)

jinak k te delce dratu...je videt, ze kdyz se do elektriky s prominutim s...u neznalci rozzureny
ty draty jsou omezeny delkou predevsim kvuli splneni norem EMC - vam sice bude svitit zarivka i s dratama 10m dlouhyma, ale o pul kilometru dal bude nejakej radioamater proklinat nejakeho debila, kterej zarusil pulku pasma - ty draty k tem zarivkam jsou jak anteny vysilajici na frekvenci predradniku plus vsech dalsich harmonickejch (a on takovej 20-40W vysilac je lahudka - na 4W jdem delal spojeni 1700km kdyz byly podminky)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 19:19 Muž Landvir [57] Re: Márty
Jo a nebo použít slabší kabel, ale nevím jaký tam máš místo v těch paticích ;-) Ale to už nějak vymyslíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 19:15 Muž Márty [12] - ADA AquascapingRe: Landvir
ano, už vím. Díky Štěpánovi za názorný nákres. Akorát do patice se vejde vždy jen jeden drát, takže budu muset jeden vodič trochu obnažit a přiletovat k němu druhý.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 19:13 Muž Landvir [57] Re: Márty
Ahoj s tou délkou vodičů si moc nelam hlavu, když budou o něco delší tak to nevadí, samozřejmě čím blíž k těm 1,2 m tím líp ;-) A to zapojení už víš ne??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 18:33 Muž prisavnik [51] - RostlinyRe: Štěpán
Fakt nwm ci dlzka (+- 1m) ma nejaky vplyv...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 17:47 Muž Robi [27] Re: Štěpán
Mám od předřadníků kabely cca 2,5-3m a v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 15:54 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Miras
wattaž se odvíjí od délky a typu trubice.... určitě jsou i dvoujté trubice - kde stejný příkon je na zhruba poloviční délce.....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 15:53 Štěpán Re: Miras
Fotka k příspěvku Když píšou maximální délku vodičů 120 cm, musí se to dodržet.

Pospojování je takto:

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 15:51 Muž Miras [111] Re: Márty
teda jestli to dobře chápu tak je tam průměr vodiča max1 a ta délka 1,2m, řekl bych že to nesouvisí s trubicí. Jak už tady bylo, délka je daná watáží či naopak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 15:45 Muž Semtex [1197] - LabyrintkyRe: Lucky005
a není to obráceně? nejsou Watty dány délkou trubice? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 15:31 Muž Márty [12] - ADA AquascapingRe: Lucky005
a co když to bude delší? Co se stene? Já potřebuju jeden vodič, tak 1.5m.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 15:26 Muž Lucky005 [197] Re: Márty
lmax je delka vodicu, protoze delka trubic je dana watazi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.09.2010 15:08 Muž Márty [12] - ADA Aquascaping – předřadník 3x24W
Fotka k příspěvku Prosím někoho zkušeného o radu. Zapojení tří zářivek 24W na elektronický předřadník. Dle schématu tomu moc nerozumím. Těm uzlům na schématu mám rozumět jak? Mohl by jste mi někdo vysvětlit jak to provést prakticky?

Jo a to označení Lmax 1.2m se doufám týká délky trubic a né vodiču? Je to tak?

Díky za rady.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2010 23:46 Muž RadekCX [219] Re: kortezhugo
no ja to take delam - po zaruce to odstrojim a vsude osadim to co tam patri spravne - bohuzel ty kondy ktere tam osazuje Osram do toho predradniku nepatri (kdyz je zmerim po dvou letech na ESR meraku tak se clovek divi - vlastne nedivi) - zase usetrili 10 centu a vyrobek jde za 3 roky do kopru
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2010 23:41 Muž kortezhugo [983] Re: RadekCX
...k tej zivotnosti - ono v podstate staci po par rokoch vymenit ten elektrolyt...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2010 23:38 Muž RadekCX [219] Re: kortezhugo
ja presne tyhle o kterych pises mam uz pres tyden namontovane rybicky.net/nadrz/9329/8.jpg

3x T5 Osram HE 21W/830 - sviti to fakt pekne 63W na 124l akvarko
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2010 23:28 Muž kortezhugo [983] Re: RadekCX
...no ja v podstate vsetko mam...
...len kedy sa do toho pustim??? hmm
chcel som to na to "Spodne akva" a namiesto 60cm 2x18W dat 2x T5-21W tie maju 85cm...celkom v pohode a hlavne vykon 2700 vs 4200 Lm...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2010 23:20 Muž RadekCX [219] Re: kortezhugo
kortezhugo napsal: len nechapem vyrobcov preco sa tieto obvody "bezne" nepouzivaju???
no na co bych jej shanel - predradnik stoji kolem 400Kc a je na nej 2 roky zaruka - ma udavanou zivotnost 50.000 hodin

za ty 400Kc nekoupis ani soucastky k tomu IRku - specielne shaneni jader pripadne vhodnych uz hotovych transformatoru je jen pro silne natury

a k tomu proc se bezne nepouzivaji? doporucuji zadat do googla heslo "katovani kostu" smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2010 23:08 Muž kortezhugo [983] Re: RadekCX
"Osram je na polovicni teplote proti Sinecanu."... X-) sa necudujem...-ten IC tam nie je zo srandy...
len nechapem vyrobcov preco sa tieto obvody "bezne" nepouzivaju???
vyssia teplota znamena kratsiu zivotnost - vysusi sa elektrolyt a je po EP...

teda ako pises pri skoro rovnakej cene je ten Osram ovela lepsi...

tak to to nie je co riesit X-)
asi jedina "nevyhoda" ze Osram 2232046 nezozenies...
zato sa mi viac paci to ir2156 zopar ich doma mam...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2010 22:40 Muž RadekCX [219] Re: kortezhugo
vsechny Osram QuickTronic Professional maji obvody pro odstaveni predradniku dokonce i ty pro T8. Schema nemam, ale mel jsem otevrene jak Sinecany tak Osramy:

www.cncnet.info/…
www.cncnet.info/…

ten Osram je zespodu jeste zhusta osazeny SMDckama - proti tomu je Sinecan velmi jednoduchy predradnik. Vzhledem k tomu, ze stoji prakticky stejne co ten Osram nechapu proc jsou tak pouzivane. Osram je na polovicni teplote proti Sinecanu.

Jinak k tomu duvodu proc odstavit T5 - v tom odkazu co jsem posilal pisou o tom ze trubice T5 ke konci zivota trpi na praskliny (zrejme maly prumer trubice zpusobuje pnuti) - duvodem tedy muze byt treba to, aby zhavena trubice se nekomu zcistajasna nevysypala na hlavu (to me jen tak napadlo)
Edit: jinak v tom Osramu je zakaznickej obvod: Osram 2232046
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.07.2010 22:09 Muž kortezhugo [983] Re: RadekCX
• Ballast control and half-bridge driver in one IC
• Programmable preheat frequency
• Programmable preheat time
• Internal ignition ramp
• Programmable over-current threshold
• Programmable run frequency

www.irf.com/…

takto asi to ma vyzerat X-)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [6] 8 9

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 14709x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/2001-predradnik-a-jeho-zapojeni?od=251