Zdravím kolegy akvaristy,
Zřejmě už někde v diskuzi bude podobné téma, ale vzhledem k počtu příspěvků opravdu nemá sílu na to, je všechny procházet. Nicméně si myslím, že by tento příspěvek mohl být spoustě lidí užitečný, tak ho tady zmíním.
Již dost let sháním kvalitní LED osvětlení pro akvária, které bude splňovat následující požadavky:
1) Bude profesionálně vyrobené - bezpečné pro použití v nádrži
2) Bude umožňovat plnou kontrolu nad světlem v nádrži, tzn. měnit libovolně jeho barvu, intenzitu, simulovat rozednívání a stmívání, případně změny počasí atd.
3) Nebude stát hromadu peněz.
Existuje na trhu spousta světel, nicméně žádné neumožňuje vše co jsem vypsal. Největší problém bývá s automatickým stmíváním a rozedníváním a změnou barvy světla.
Nedávno jsem byl jedním kolegou (tímto mu děkuji) upozorněn na LED kontroler TC 420, který umí 5 kanálů, je programovatelný přes USB a umožǔje v intervalech 1 minuta měnit intenzitu každého kanálu po 1% zcela libovolně, jak si uživatel naprogramuje.
Začal jsem přemýšlet, jak tohle všechno využít a napadlo mě následující řešení (které ale zatím není odzkoušené, ale mělo by fungovat).
Použil bych následující LED pásky:
1) Denní bílá s vysokým CRI, 20W/m - 1 kanál
2) UV s pravými UV LED čipy - 1 kanál
3) RGB LED pásek pro změnu barvy světla - 3 kanály (pro každou barvu jeden)
K tomu adekvátní napájecí zdroj pro LED.
Kam to celé zastavět? Abych nemusel mít v nádrži tři profily (což by sice mohlo být výhodné, jelikož si každý dám kam budu chtít), použiju tohle:
www.ledshopik.cz/…
a k tomu tohle:
www.ledshopik.cz/…
Tím mám vyřešeno umístění tří LED pásků v profilu, který zakryju dodávanými difuzory a krytkami. Aby to bylo odolné vůči vlhkosti, utěsním to akvarijním silikonem pravděpodobně. Bude to asi trochu práce udělat to tak, aby to bylo účinné a vypadalo to trochu k světu, ale věřím, že to vydrží. Jinak bych musel nádrž zakrýt krycím sklem. LED pásky použiju vnitřní bez potřebného krytí, jelikož pásky zalité v silikonu údajně dlouho nevydrží a nejsou vhodné ke svícení, viz:
www.t-led.cz/…
Aby bylo chlazení ještě účinější, zvažuji udělat variantu s vodním chlazením, kdy mezi oběma hliníkovými profily bude natažena trubička nebo hadička, přes kterou budu hnát vodu čerpadlem. To ale zatím není jisté, je to spíš takové vylepšení.