Vis, LED pas si muzes udelat uplne sam a presne podle svych predstav, nakonec proto delam panely 24V. Kdyz to totiz chces nad akvarium, nemas problem pouzit bezny plosny spoj, nepotrebujes to lepit na oblouk atp. Nejsi limitovan sirkou pasu, takze na medi rovnou muzes vyleptat rozumne velke chladici plosky. Navic vykon muzes tak rozumne rozlozit, a pouzit takove LED, ze to proste neupeces a nepotrebujes zadny pridavny hlinik k chlazeni. Udelas si naprosto co chces. A slozitost plosnaku? Kdo je trosku sikovny, to dokaze vyryt i rajsnadlem primo do medi jako delici cary, vzdyt je to jen o tom vyryt neco jako zebrik.
Je to treba trosku pracne, to ano, ale vysledek muze stat za to. LED pouzivam tyto:
cz.farnell.com/…
barevna teplota 6500K, takze pro mne prima, okolo 130lm/W taky neni zrovna nejaky odpad. Vykonova ztrata na jedne LED okolo 0.2W, kdo si to umi predstavit, je mu jasne, ze tohle se uchladi snadno.
Pajeni SMD? No tak tohle se da zvladnout i krompacem. K 7mi temto LED seriove pouzivam 2x 120R v pouzdre 1206 paralelne (chce to tak 56 az 60R), at to netopi. Tim mi to vychazi na 24V s mirnou rezervou pro max. proud, s paralelnim spojenim LED v ramci jednoho pouzdra jsem nezaznamenal problem, takze pajet vsechny piny po stranach spolecne lze (v pouzdre jsou 3 LED, vyvedene zvlast). Kolik takovych sedmic uz se pouzije, to je na kazdem, 4 takove sedmice dokazi dobre nasvitit 54l akvarium klasickych 60x30x30cm, na horni hranici pouzitelnosti v low-tech akvariu, dve sedmice (14 LED) pro nano 30x30x30cm je taky az dost.
Souvisi s tim pouzity zdroj. Dnesni spinane adaptery do zdi 24V/500mA stoji kolem 200Kc (plus minus, jak kde) a maji minimalni tolerence vystupniho napeti. Na jednu sedmici LED pocitame 60mA (je to malinko mene, tohle je max., kvuli tolerancim). Proste 56 LED z takoveho zdrojiku uzivime, a chtel bych videt, kdo tohle ukociruje v 54l akvariu, rekl bych ze malokdo, a pritom je to blbych ani ne 12W.
Nastava posledni problem. Co s medi na plosnaku? Prestrika se to silnejsi vrstvou:
www.gme.cz/… , klidne pres LED, je dokonale ciry. Sice omezi odvod tepla do okoli, ale my tady mame dost rezervu a kdo se podiva do PDF, co ty LED vydrzi na chipu za teplotu, bude jeste vic v klidu. Jiste, chce si to zkusit, sam jsem se to nastrikat ucil, i neuspechy byly, vsechno chce svoje, ale jak clovek uz vi jak silnou vrstvu, je to v pohode (radeji silnejsi, nez malo).
No a privod?
www.gme.cz/… Bud se pripaji na med plosnaku rovnou a uretan to take zaizoluje, nebo se provlekne skrz desku a zalije troskou epoxydu. Sam pouzivam ten epoxyd, kablik se pak neutrhne. A vic akvarii, treba minicka? Proc vic zdroju, k mani jsou k napajeni hotove roztrojky i rozpetky, prodluzovacky... proste se Vam nestane, ze byste museli pajet konektor. Pravda, je to trosku drazsi, ale clovek je tvor liny a nejakou tu plus minus padesatikacku da radeji, nez by se drel.
A pokud mate zajem, kldine popisu i jak si udelat plosnak fotocestou, z vytisku laserovou tiskarnou, je to snadnejsi, nez si kdo mysli. Pro znalejsi, mozna tu fintu neznate, kancelarsky papir nasakly petrolejem je pro UV prusvitny, potisk z laserovky nikoli
.
No tajim ja neco?
EDIT: Fotek ruznych provedeni jsem sem daval vic, treba tuhle se svetlem nad minicko:
rybicky.net/k/forum/641692.jpg
rybicky.net/k/forum/637409_2.jpg
rybicky.net/k/forum/619045.jpg
A Martinuv pivni test U Trojek:
rybicky.net/k/forum/619649.jpg
rybicky.net/k/forum/619650.jpg