LED pásek
O tomhle pásku,tady na fóru už někdo psal,že je s ním spokojen,pohledej v tématu-LED osvětlení do akvária,bude to někde kolem třech posledních stran-doufám.
A můžete mi prosím říct, co si myslíte o tomto pásku?
www.t-led.cz/…
díky
JJ,je to tak,ale pro nějakou představu to stačí,aby věděl,jestli koupit 3528 nebo 5050
-jaký je rozdíl ve svítivosti ,jinak jsem to nemyslel,už vůbec ne tak,že by koukl na čip epistar a šel koupit na e-Bay i když i tam se dají koupit dost kvalitní LED.
Ale o svítivosti tazatel ví,jen měl "hokej" v "číslování".
0 20.02.2013 18:13 Daren Pouzivam pasek 5050 LED, mel psano 950lm, a podle toho jak sviti, bych tomu veril (1m jako cca 100W zarovka). Byl tusim za $12 na ebay. Pouzivam kousek nad akvarkem, bez chlazeni a IP kryti, ve vode byl nekolikrat, uz par mesicu jede. (pripadny ubytek svitivosti nedokazi posoudit
D.
Když jsem ho v létě kupoval, svítivost měl udávanou 950lm/m. Asi nakoupil někde jinde. Dneska bych vzal možná ty 5630, pokud bych bral pásky, a svítil jen dvěma metry.
Je to tak. Jen s Googlem to nebude tak jednoduché, setsakra záleží na výrobci čipu, a toho se dozvědět je zvlášť u lacinějších pásků prakticky nemožné.
Díky, svítivosti, lumeny, atd. chápu. Jen z tohodle jsem nebyl nějak chytrej. Díky
5050-5.0mm.x5.0mm.,5630-5.6mm.x3.0mm.,to je základ,jinak si najdi na google přesné parametry-svítivost atd. je to zbytečné rozepisovat.
2 20.02.2013 16:34 Kuba je to rozměr čipu třeba 5050 je 50 na 50 a 5630 56 na 30
dvorak002 napsal: A koukal bych po čipech 5050 a jak tu někdo psal že jako minimum u LEDek považuje 15Lm/l
Prosím, může mi někdo vysvětlit ty čísla čipů???? Děkuji
pasek 5050 540 lm/m a pasek 5630 1500 lm/m.....sviti o poznani vice a muzes tam tim padem dat mene metru....
jinak ten 5630 se do nej neda koukat
boli z toho oci
0 20.02.2013 13:59 Andreas81 – Re: dimmur
Hmm, bylo by zajímavé, jak moc svítí ten pásek. Zkus udělat třeba fotku a uvidíme
Osobně jsem na to docela zvědav
Ono když se podívám na ten pásek ... člověk by řekl ... no .. asi to bude svítit, jako bludička, ale asi to svítí hodně
momentalne nemam, ja jsem pridal pasek ke stavajicim dvema zarivkam, kdy mam jednu 840 a jednu 865 + 1 m pasku a nyni premyslim, ze jednu zarivku vypnu
Ještě popřemýšlím ...
Neměl by jsi třeba fotku, nebo cokoliv akva tím osvíceného ?
jak jsem psal barva svetla je otazkou vkusu, nikde tam neni uvedeno kolik lumenu dava napriklad metr pasku, ten mnou uvedeny bude vice svitit....a i cenove je levnejsi
jinak i ten polak to bude s pravdepodobnosti hranicejici s jistotou tahat z Ciny, takze asi tak, ale z osobni zkusenosti /mam ho cca 2 mesice/ mohu rici, ze sviti hodne dobre
ja mam radeji vice do bila nez zluta, je to otazkou vkusu, kazdopadne maji ten samy pasek i v teple bile
Děkuji ... ještě si musím zjistit ty paramerty
Nechci Vás s tím tady otravovat. Určitě to už bylo v nějakém fóru psané
0 20.02.2013 13:42 Andreas81 – Re: dimmur
No uvidíme
Mám trošku strach, že je to třeba nějaký polský šmejd, nebo ... víš co myslím
Ale myslím, že něco podobného, jako přesně tento prodikt mi doporučoval kofejn, nebo tak nějak tu má přezdívku. A má fakt parádní akva laděné do žluta, ale nevadí. Popravdě mi to příjde přirozenější, než studená bílá, aby si rybičky připadali, jako na fotbalovém stadionu
řemýšlím, že bych prokládal pásek studené a vedle pásek bílé, ale nevím
sleduj v parametrech parametr Barva světla
je tam uvedeno v kelvinech, neco mezi studenou a teplou bilou
Aha, děkuji, ale rád ych se zeptal, co si mám představit pod pojmem " čistá bílá "
0 20.02.2013 13:15 dimmur [283] Zkus se podívat tady
www.ledbaterky.cz mají tu lepší ceny a prodaj ti pásek po 5cm.A koukal bych po čipech 5050 a jak tu někdo psal že jako minimum u LEDek považuje 15Lm/l
0 20.02.2013 13:04 Andreas81 – Poraďte prosím ...
Ahoj, jsem z toho všeho jelen ... přemýšlím, že bych přešel na led-ky, ale nevím jak se to počítá, čeho si mám, či nemám všimat a podobně ... poradíte a případně podíváte se na tuto stránku, zda by se dalo něco takového použít ? Docela mě zaráží, že tam ani nepíšou odstín barvy :(
www.t-led.cz Teď v Brně na burze jsem u někoho viděl, že má pásky položené přes nádrže a občas je nějaký ve vodě. Asi se nic nestane, ale nedělal bych to.
Moja skúsenosť je, že krytie IP65 a vyššie majú za následok zníženie svetelného toku, ale hlavne zhoršenie chladenia. Používam LED pásiky bez krytia už skoro rok, tie zaliate v silikóne som medzitým musel vyhodiť, pretože jednoducho dosvietili...
Samozrejme, ponárať pásik do vody nie je najmúdrejší nápad, ale stane sa (mne svojho času spadla i žiarovka), ale kupovať kvôli tomu vyššie krytie, no neviem…
0 19.02.2013 21:44 zabboj tak úplně jednoduše já mám IP20 a musím říct že mi svítí perfektně žádná chyba nic, a to už mi i kryt spadl do vody a LEDKY pořád fungují, i když teď si objednávám IP65 pro doplnění tak poté napíšu co a jak a jen tak pro zajímavost pájený kontakty mám jen přelepené elektrikářskou páskou.
Zrovna v sobotu jsem z ebay kupoval pět metrů teplé 5050/60 led na metr za 250kč celý pásek. Taky nakonec skončím s páskem na 80cm dlouhé akva. Zářivku takového rozměru nevím nevím.
Já osobně si myslim že do tvého akvárka bych dal spíše 5050 thle co píšeš ty budou slabé.Já mám velké akva 100x40x35 a plánuju do něj dát 2xledově bíla a 2x teplá bílá a určitě použiju pásky 5050 na velkém akva bych nešetřil.Pokud pěstuješ rostlinky tk bych dl radši víc ubrat můžeš vždy nebo přidáš nějkej regulátor a ubereš si svit stojí cca 200,-
Ahojte idem davat led pasky dlna sve akvarko je 100x40x40 chcem dqt do krytu tak 90 cm 3-4 pase a nechcem davat 5050 zbytecne drahe chci dat 4,8/m watt a chcem dat 2 x tepla bila a 1-2 studena bila moze byt ?
Zdravím všechny páskaře
měl bych dotaz:Chci si dělat kryt na malé akvárko podle návodu co je zde na rybičkách a chtěl bych tam dát LED pásky.Ale nevím jaké a jak to zkombinovat.Nechce s mi kupovat zbytečně drahé s čipem 5050 chtěl bych dát nějaké slabší a chtěl bych to zkombinovat 2x ledově bílá a 2x teplá bílá mám akvárko 40cm dlouhé a 25cm vysoké a 20cm široké mám v něm krevetky.Jaké pásky by byli vhodné?Kombinovat nebo dát jen studenou nebo jen teplou?Koupit s čipem 5050 nebo slabší?Když bych kupoval s čipem 5050 dal bych jen 2 pásky.Poraďte mi někdo.Díky moc
Starší reakce
Ok o tom dně popřemýšlí.I když bylo koupeno jako akvarijní.
A co myslíš tím víc jiných problémů?
Rád si nechám poradit.Chtěl bych mít pěkné akvárko kde se bude dařit kytičkám a hlavně rybičkám.Dík za každou připomínku.
Svítit ultrafialovým světlem mi přijde jako blbost. Poslechni gogla a jestli chceš pásek, vezmi spíš tohle:
www.ledshopik.cz/… m. Mám ho v akvárku 110x45x50 tři metry a stačí to.
Ale fakt by měla stačit ta zářivka.
To vím taky, asi jsi chtěl napsat
Re: Louka OT
V případě tvého akvária bych řešil spíše více jiných problémů než je osvětlení.
Začal bych u výměny dna za nějakou pro rostliny optimálnější variantu.
Zářivku bych vyměnil za nějakou teplejší (640,840).
I pod 15W se dá pěstovat.Jen je třeba začít pěkně od základu.
Pokud budeš mít špatný základ ,tak ti ani silné světlo nepomůže.
0 13.02.2013 17:49 Louka [49] Zdravím.Nad akváriem mám pouze 1x 15W zářivku od Sery 6000Kelvinů + reflektor a tak se snažím vybral něco čím přisvětlím akvárium.Moc mi nejdou kytičky a tak jim chci dopřát víc světla.Bohužel na trhu je toho tolik že se stále nemohu rozhodnout co umístím do kombinace v krytu pro akvárko. Zaujaly mě ty UV Led pásky,ale zároveň i teplá nebo studená bílá?Už toho mám načtenýho tolik že jsi snad nepamatuji kde jsem začal.
Buď 2metry nebo 3metry.Aby to svítilo společně se zářivkou.Akorát nevím jestli to vůbec bude k něčemu.Dík za názory a rady
www.ledshopik.cz/… Se spektrem LED to není tak hrozné, zvlášť u těch teplejších, zářivky vypadají tragičtěji (a kdo si kupuje 9xx?), schválně si prohlédněte snímky spekter LED a zářivek, ty podle mně mají vyšší peaky a vypadají tragičtěji. Spodní odkaz je ten, co tu už koloval.
www.astronom.cz/…
rayer.g6.cz/…
Edit schválně jsem vám připravil srovnání spektra CREE LED s typickou akvaristickou zářivkou (Juwel T5 High-Lite Colour).
U nás LED ani omylem, ten Paypal si založ
, super věc, platil jsem s tím už i v Čechách. Jinak taky zatím špekuluju, jak jsem říkal, mám zatím jen 2 vzorky XT-E R5, už bych to měl doma všechno, ale měli vyprodáno. Poslali to obyč poštou a dorazilo, takže asi obědnám x podlimitních zásilek po 3 kusech XM-L U2, z mého původního zdroje to vyjde i s poštovným (bez trackingu) na ca 6,1 dolaru (XT-E R5 daněné z EU 3,56 dolaru + poštovné 13 dolarů, vyšly by mi o 400,- dráž), proudový zdroj z e-bay za 10dolarů a hliníkové účko 40/40/40 3mm mi už stojí v předsíni
.
Edit Na 5032 lumenů mi vyšlo jen 17ks XM-L U2/2W
Větší účinnost mi ušetří 5 cree z 25...
Ale jo jenomže ty cree u nás stojí balík, vyjdou dráž, když si to objednám z tramtárie jakože neobjednám protože nemám paypal tak mi tam zase napaří clo a dph...
I kdyby ne tak obě varianty jsou prostě moc, s chladičem a zdrojem jsem hravě na 3000+Kč
Proto furt špekuluju...
a co jsem měl dělat, když si se s 15W nepochlubil. Nějakou "hustotou čipu" se nikdo nemusí zabývat, stačí mu znát tepelný odpor čipu - a ty bys v tom případě měl jádro čipu teplejší max o 5,25°C zatímco já při 2W jen o 5°C, takže jsme na tom teoreticky +/- stejně.
Akorát já těch několik čipů rozložím rovnoměrně po celém chladiči, kdežto ty to budeš celé chladit z jednoho "bodu", a pokud použijeme stejnou plochu chladiče, budu na tom prostě lépe, a to nemluvím o redundantním řešení s vyšší efektivitou čipů CREE, které navíc vyjdou ca o 1/4 levněji. Ale to je fuk, přeju ať se daří
.
To jsem přesně čekal, že budeš srovnávat muj max se svým minimem - takže ten 40W COB bych honil tak na 15W a pak ta měděná destička na které jsou ty diody má cca 40x40mm kterou si dál heatspreaderem z masivní mědi zvětším třeba na 100x100mm... ale v základu to prostě vychází jak jsem napsal, navíc s hustotou čipu nic neuděláš ty tam máš daleko větší tepelný gradient. Proto mě tyhle cree nelákají, jsou výkonově moc nahuštěné.
Vzal jsem na vědomí praktické zkušenosti, že na barvě světla rostlinám v určité míře nezáleží. Ale rozhodně si nemyslím, že je úplně zdravé svítit jim tak relativně ostře ohraničeným spektrem, jako mají ty CREE ledky (strana 3
www.cree.com/…).
Varianty s luminoflorem mají spektrum podstatně lepší, vyrovnanější. Odkaz na měření se tu nedávno někde také objevil.
Je to stejné jako u lidí. Mě také úplně nevyhovuje dlouhodobé svícení obyčejnými LED, přijde mi to nepřirozené a nepříjemné. Ryby a rostliny na tom nebudou výrazně jinak ...
ViktorX napsal: Já to spíš vnímal tak, že "hermetičnost" je vyšší level, kerý si poradí i s vodotěsností
Samozrejme, takto to platí
Problém je v tom, že väčšina textov na webe hodnotí ochranu proti vode zároveň aj ako ochranu proti vlhkosti. Našiel som len jeden (slovom jeden) odborný článok o meteorologických prístrojoch, kde autor upozornil, že problém (z hľadiska korózie) nie je len vyzrážaná voda ale už relatívna vlhkosť od 70 % a pri znečistenom povrchu dokonca už od 60 %. Autor tam, podľa mňa, správne upozorňuje, že vodotesnosť nepomáha, a tvrdí, že pred vlhkosťou ochráni vzduchotesnosť (IP6X s použitím membrán na zadržanie vlhkosti). Neviem presne ako to je, ale IP6X je prachotesné, takže to vyzerá ako prídavná ochrana.
Zdroj:
www.odbornecasopisy.cz/… Srovnáváš nesrovnatelné
, ani ty ani já nebudeme chladit samotný čip.
COB (chip-on-board) – „Konstrukčně je COB LED tvořena jednotlivými čipy, umístěnými na plošném spoji a pokryté vrstvou luminoforu, vytvářející dohromady homogenní svíticí plochu.“, takže ty máš odhaduju 40 x 1W čipy zalité v plastu a připájené na 28x28mm měděnou destičku.
Já uvažuju čip sice 10W, ale honěný na 2W, připájený na hliníkovou destičku, star 20mm.
Tobě jak říkáš vychází 0,051W/mm2 mědi, mně odhadem 0,008W/mm2 hliníku.
Nejsou to přesný údaje ale je tam rozdíl řádu, tak co se uchladí líp ?
Edit Pokud chceš řešit přenos tepla ze samotného jádra čipu, disponuju katalogovým údajem 2,5°C/W, takže při 2W bude jádro čipu o 5°C teplejší, než místo spoje na chladiči pod ním, což je pohoda; u tebe je to max. 0,35 K/W, takže při 40W může být jádro o 14°C teplejší než místo spoje na chladiči pod ním, tak co se uchladí líp ?
Nojo ale ty cree musí mít ohromnou hustotu výkonu, ten čip tam na té 16mm základně má kolik ? 5x5mm ? Designovaný na 5-10W to je 0,2-0,4W/mm2 kdežto ten COB 28x28mm má 0,051W/mm2 při 40W Tak co se uchladí líp ? Nejsou to přesný údaje ale je tam rozdíl řádu...
Ten Temelín bych chladit nechtěl, příjde mi praktičtější chladit víc slabších čipů, navíc s vyšší účiností, především teplota čipu je pak uplně někde jinde, tedy i životnost. Ty XM-L U2
www.lck-led.com/… mi přijdou jako dobrý kompromis, jak jsem říkal 148lm/W (300lm/700mA) při 25°C. Výhoda pro mně je, že mají oproti XT-E poloviční tepelný odpor čipu, takže vnitřní teplota bude při 2W oproti 1W na XT-E teoreticky vyšší jen o přírůstek na tepelném odporu star, protože při polovině čipů bude zase mít každý dvojnásobnou plochu chladiče.
A ty čínské COBy jsou bída, tenhle má aspoň 100lm/W, čož je ještě slušný, ale většina těch 10W a více mají tak 80 - 90 lm/W.
Přidat reakci
1 ...... [58] 60
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 72882x