Nejsem vůbec zkušený akvarista, táta míval doma rybky od dětství, ale nikdy jsem se o to nijak zvlášť nezajímal. A pak se stalo, že se ke mě úplnou náhodou dostal skoro nový Biorb Life 60. Na první pohled vypadal parádně, na obalu stálo, že je to kompletní akvárium bez nutnosti dalších investic, prostě vložte vodu, ryby a nazdar.
A tak jsem se stal akvaristou. Teda akvaristou, spíš majitelem akvária. Biorb jsem napustil vodou, přisypal přiloženou chemii, vložil velké ostré šutry, které byly v balení a nechal běžet tři týdny. Pak jsem zakoupil v Hornbachu (ano, taky už vím, že to není ideální) nějaký "vodní mor", řasokoule, Bettu, čtyři platy a na dno potopil vyvařený kus kořenu.
No, zezačátku to vypadalo fakt docela dobře. Sice se objevili nálevníci, ale do tří dnů byl klid, rybky vesele pluly a od táty jsem dostal tři párečky pavích oček a tři ancistruse.
Taky jsem doplnil nějaké rostliny, aby se ryby měly kam skrývat.
Po čase se začalo akvárium kalit. Originální biorb filtr jsem sice pravidelně vymýval (mimochodem, je udělaný tak, že jeho vyndáním si zvíříte v akvárku všechen bordel, co zachytil), ale brzy bylo jasné, že na těch šedesát litrů hrubě nestačí.
Efektní roura tedy putovala ven, nechal jsem jen na dně vzduchovací kamínek a osadil levný filtr Pacific 301. Ano, v návodu má napsáno, že je maximálně na 50 litrů, ale ten pán ve zverimexu říkal, že to nevadí. Zkušení akvaristé se jistě dovtípí, jak to dopadlo, ale nepředbíhejme.
Dále jsem zjistil, že to, že webu biorbu píše, že polykarbonát (což je fancy název pro plast), ze kterého je nádrž vyrobena, je tak skvělý izolant, že není třeba topení, je úplná pitomost. Rybičkám byla zima, pořídil jsem tedy nalepovací teploměr, který ukázal něco kolem 19 stupňů, čili následovala instalace topítka. Vidina minimalistického biorbu do kterého nevedou žádné kabely pomalu brala za své, ke slovu už přišla i vrtačka, protože jsem musel ve víku vyvrtat díru na kabely.
Postupně mi uhynula nějaká očka (ale ta už mohla být poměrně stará), taky jedna plata. Za to se začaly ve velkém množit šneci, pravděpodobně zavlečení s rostlinou z Hornbachu. Navíc jsem si všímal, že rybky se vyhýbají dnu a dovtípil jsem se, že ostré kameny na dně jim nevyhovují. Vyrazil jsem tedy znovu vstříc hobbymarketu a zakoupil čenobílý štěrk, dva šneky typu Helena a pět razbor, protože se mezitím populace akvária lehce zredukovala.
Nový štěrk jsem propral, vložil do nádrže na dno na ty velké kameny, prakticky jsem je úplně zasypal. K tomu jsem dodal i větší kameny rozmístěné tak, aby utvořily dvě "jeskyně". Rybky vypadají spokojeněji. Až na jednu z pěti koupených razbor, která do rána uhynula.
Po čase mi bylo jasné, že je na čase investovat do lepšího filtru, koupil jsem Newu cobra 130, ta funguje parádně.
V poslední době mě ale trápí úhyn ryb. Je to tak rybka, dvě za týden. Zabalila to další razbora, plata a asi tři paví očka. Hynou postupně, nemají žádný povlak, nejsou plesnivé, vždy den před úhynem jezdí nahoře čumákem u hladiny a další den je najdu někde uhynulé. Filtr čistím co měsíc, cca jednou za dva týdny měním tak čtvrtku vody. Rostlin je dost, vzduchování jede, takže mi nepřijde, že bych neměl kyslík. Voda je pohledově čistá, voní jako mech. Uvidíme, jak se situace vyvrbí.
K Biorbu jako takovému. Je to stylovka, ale není to moc dobré akvárium. Je do něj mizerný přístup, z vybavení je použitelné jen světlo a vzduchování a jakákoli nádrž za zlomek ceny udělá lepší službu. Kdybych ho nezískal zadarmo, byl bych asi dost naštvaný.