viděl jsem i odpad, který s červenou neměl nic společného. I když byl za červené vydáván, protože přece je z červených rodičů, jak mi tvrdil chovatel...Je to jen komerce. Vzpomeňte na nedávnou poznámku dr. Hofmanna o L-144...Červení se dosud také prodávají dráž než obyčejní.
Takže se přestaňte utěšovat, jen! červená platí... Vše ostatní je něco jiného než superred.
I u těchto ryb platí zásady šlechtění, a červená, byť z obou červených ryb, nutně nemusí být všechna mláďata.
Libore dlouho jsem přemýšlel, jestli to komentovat. Nechtělo se mi, protože k Vám chovám úctu, považuji za odborníka a Vašich názorů si vážím, ale když jste ze mě začal dělat magora a dávat mi odkaz na vzorník barev, abych se podíval, jak vypadá červená barva, mi přijde už zlehýnka zesměšňující a docela mě to nakrklo...
Tady zabředáváme do totální sémantiky, či chcete-li nemístného perfekcionalismu!
Pokud jsou oba rodiče super redi, nemají v genech nic jiného, žádnou známku jiné barvy, tak jejich děti jsou také super redi. Netvrdím, že zrovna tento je dokonalý super red, ale evidentně být měl... To, že se zcela nepovedl, je věc druhá, ale to nic nemění.
Když budu odchovávat (použiji příklad, není možná úplně přesný, ale pro názornost stačí) terčovce zelené a jedno mládě se nepovede, bude světlejší, tak to z něj neudělá terčovce světle zeleného. Pořád to bude terčovec zelený, i když hnusný, nepovedený...
Jak by jste tedy tento paskvil nazval? Ancistrus red only? Ancistrus bad red? Ancistrus orange? Nebo Ancistrus something between red and orange??
Toto prostě měl být a je super red, netvrdím, že krasavec, ale je... S prstem v pr**li a klidným svědomím ho jako super reda prodám, ovšem nebudu ho cpát na výstavu.
To by také goldíci mohli být někteří žlutí, někteří opravdu zlatí a někteří skoro bílý... A když už jsme u toho, ti co jsou prodáváni jako gold, mají do zlaté barvy daleko, jsou spíš (podle vašeho vzorníku) prostě a jen žlutí!
A mám-li být stejně jízlivý, jako Vy, tak tazatelka se neptala co to není, ale co to je!!