Zastřižení a úprava rostlin
Oki, tak ja s nim nic delat nebudu
. Jen mi pripadalo, ze utlacuje ryby.
A ano, jsou tam rasy :(. Podle me je to tim, ze tam byl spatny filtr a spatna udrzba. Ted tam nechavam zabehnout novy, vykonnejsi. Pravidelne menim vodu a asi ho zacnu cistit houbickou. Muzu prohlasit, ze pred par tydny to vypadalo mnohem hur, oproti tomu je to o 1000% lepsi
Jinak diky za odpovedi
Jestli ho chcš zmenšit, tak je lepší vyndat a rozdělit ten oddenek na několik menších částí. Ale máš ho dost zařasenej, co?
Nedělal bych to, je nádhernej.
0 21.09.2016 09:49 kocmim – Anubis ve 112L
Ahoj, v mem akvarium mam velkeho anubise (doufam, ze je to anubis, je tam asi 3 roky) v levem casti akva. Zabira mi 1/4 celeho akvaria a tak se chci zeptat zda je treba ho nejak upravit/zmensit/osekat?
Starší reakce
To ale nebude vypadat tak hezky.
Pokud ji chceš rozmnožit stříhají se 15cm řízky a i spodní část znovu obrazí. Chvíli to nevypadá nejlépe ale to se rychle zpraví. Jestliže jí máš už dost sází se jen vrcholové řízky a ostatní jde pryč.
Jde to tak i onak ... Já běžně spodky stonkovek vyhazuju a vršky zasadím ... Pokud chci rostlinu namnožit, tak spodek nechám být (aby obrazil) ... někdo naopak vršky vyhazuje a nechá spodek, aby se rozvětvil (zhoustl) ... fakt je to jedno :o) ...
Ahoj, chci se zeptat jak mám zkrátit Limnophila sessilliflora.. Můžu jí prostě odtrhnout vršek a nechat spodek a nebo vršek zasadit?
Díky za pomoc
Starší reakce
Pokud chceš vyndat rostlinu s velkým kořenovým systémem musíš jí vzít co nejníže a trhavými pohyby směrem vzhůru ji pomalinku vytahovat z akvária.
Starší reakce
Ty krajní prostě co nejníže u substrátu ustřihni.
Starší reakce
Máš to v atlasu. Odnožemi.
A jak je teda muzu rozmnozit
Ty zastřihovat nemůžeš, nejsou to stonkovky.
Stříhej ty dlouhé přímo u dna. Ty kratší ti budou dorůstat zase k hladině a pořád dokola.
Zakorenenie je podmienené i substrátom v akváriu a rovnako vhodnými parametrami vody. Lepša mäkká ako tvrdá, atď. To, čo je v názve témy, to už bude o niečom inom
Starší reakce
ha, takze nekonecnej kolobeh
supr, dekuji
Přesně tak, jak píšeš. Ustříhneš a vršky zasadíš. V krátké době vršky zakoření. A zbytek rotliny, které zůstanou, vyženou nové výhonky. Pokud ale nechceš, aby trs mohutněl a ta hustota rostlin ti stačí, tak rostliny ustříhneš v místě, kde potřebuješ a spodky rostlin vyhodíš a zasadíš ustřižené vršky.
ahoj, chci se zeptat na tuhle stonkovku - jelikoz roste vic nez jsem si predstavovala v nejdivocejsich snech, tak se chci zeptat - zkracovani klasika zastrihnout nekde v "tele", nebo je na to nejakej spesl system? A to odstrizeny zakoreni (asi ano, ze)?
Starší reakce
dobrý tip, mně zatím ve vodě roste, ale až seženu lepší, tak vím, kam ji přesadit
Tak ony odnožují a spíš bych redukoval ty odnože, třeba někomu daroval, prostě vyndával z akvária celý rostliny a ne trhal jednotlivý listy. To o čem píšeš je tzv. kryptokorynová choroba, jenž se projevuje rozpadem listů a to v případech, kdy se změní podmínky v akváriu, třeba to přesazení, drsnější odkalování dna u kořenovýho systému, velký výkyv teploty vody při výměně, výrazně odlišné množství měněné vod v jiném časovém intervalu apod. Prostě při velké změně.
Dobre tak teda trhat, už len poslednu otazočku mám
nemože sa stat nič tej rastline ked ich odtrhnem viac tích listov je tam už predsa dlho zakorenená a je fakt obrovská a nechcem aby mi zhnila lebo som niekde pocul ze cryptocoryny su nejake moc nachylne na to hnitie, neviem ci to je nejakou chorobou alebo čím.
Ano, je to tak jak jsem napsal vhodnější, ty ustřižený části listů budou zbytečně v akváriu uhnívat, proto je dobrý odstraňovat co nejvíce.
Aha,a je to tak u kazdej cryptocoryne ze sa nemože strihat? a ked odstrihnem co sa može stat? dík
Nestříhat, ale listy trhat u paždí rostlin, tam odkud listy vyrůstají.
Edit: Příště bych poprosil o trošku namáhání se s hledáním vhodného vlákna a nevěnovat námahu založení vlákna nového, obvykle to bývá jenom přidělávání práce správcům a redaktorům. Děkuji a ať se daří nejen v akvaristice, romant.
0 17.08.2013 19:43 Commander – Strihanie cryptocorýn
Chcem sa opýtat či sa možu strihat listy Cryptocoryne wendtii. Chcel by som ju trošku "pretriedit" lebo my zachvílu zarastie cele akvarium
Dakujem
Starší reakce
Takže množit asi ne, zkoušet to asi nebudu, jedině že bych to dal 6letému bratrovi, ten sní vše
Možná na nějakej salát, někde se to tady řešilo, ale nevím jestli je valisnerka konzumovatelná, zkus pohledat.
Dají se ty odstrihlé listy valisnerky nějak využít?
Odstraňuj tedy celý rostliny(protrhávej tu houštinu) a ty někomu třeba daruj.
A po uplynuti času ted setkavam se s tim že už nechci at mi ona odnožuje a je ji tolik že brani světlu pod hladinou..mam požad zastřihavat co nejniže dohromady i s novou rostlinou?zatim jsem jen skratil..ale nevim jestli i tak se to da dělat..jestli ty listy nebudou uhnivat..
Starší reakce
stříhej dle libosti,je to celkem plevel..roste to furt
Děkuji za super doporučení, dlouho jsem hledal něco, co by mne alespoň částečně naučilo zastřihávat rostlinky a tohle je fakt trefné ( jak si psal
)
... díky
Starší reakce
Starší reakce
Ano, valisnerky stříhat co nejníže. Čím více stříháš, tím víc jí nutíš odnožovat, tedy alespoň tu giganteu určitě.
0 24.01.2013 16:07 funtcz [22] Prosim vas a jak se protrhava tato rostlina?
rybicky.net/atlasrostlin/vallisneria_gigantea
Davam za přiklad..nevim presně jak se jmenuji ta moje...dělal jsem to tak že jsem mooc dlouhe nebo stare listy ustrihl nužkama u kořene ale nejsem si jisty jestli neni třeba strihat v pulce listu...
Dik
Starší reakce
Takovéto kytky se nestříhají, jen se odstraňují staré listy.
Chtěl bych se zeptat,jak sestřihnout( Cryptocoryne crispatula var tonkinensis),jestli těsně nad substrátem,nebo jinde?Jestli ještě není brzo na sestřih?Je to trochu podobný Blyxe japonic.Sázená před cca 3týdny.Dzenkujem bárdzo
Starší reakce
Jestli je ta rostlinka v dobré kondici, zastřižení jí neublíží. Spíš naopak.
zdravim
mam kupenu eleocharis acicularis od rataja ... v takej plastovej krabicke, s ktorou sa to aj osadzuje do akvarka cca 12x6 cm (moj odhad) ... vidno ze uz sa roztahuje tato rastlinka po dne .... mozem ju ostrihat ? cca na polovicu ? je pomerne dost vysoka asi 10 cm ....nerad by som aby skapala ...
Starší reakce
0 13.12.2011 20:23 JagerMaister môžem ostrihať stringy moss tak že, teraz má 10cm a ja ho chcem skrátiť na poli a druhú polku priviažem inde .. ? neodhnije ?
Starší reakce
0 19.10.2011 20:43 JagerMaister ahojte môžem odstrihnúť (skrátiť) korienky pistie sú pridlhé asi 40cm ?
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 8
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 13606x