Jak správně svítit?
Já ho nechci přerušovat.To jsi mi radil ty. Vlastně jsem nedostal odpověd na to na co jsem se ptal.
Když přidáváš CO2, tak není důvod přerušovat svícení.
Nehnojím ale CO přidávám od začátku ted tak 80b/min
Vzhledem k tomu, že nehnojíš a nechemizuješ a nepřidáváš CO2 tak bych klidně zvýšil na 12 hod a dal uprostřed 2-3 hodiny pauzu.
Zdravím.Mám měsíc založené akvárium viz. prezentace a svítím 9hod. Mám svícení zvyšovat třeba až na 12? Nebo nechat třeba 10 a zvýšit intenzitu?
Starší reakce
Spíš bych to viděl tak, že normální je jet bez pauzy, a když se vyskytnou problémy s CO2/biogenním odvápněním, tak pak ladit řešení. Snížit intenzitu světla, anebo udělat tu přestávku.
Tak to chápu že to nevadí ta pauza a je to ke prospěchu?

Tak, tak, nádech, výdech, velmi zjednodušeně řečeno a když se ona pauza dělá pravidelně ve stejný čas(obvykle se doporučuje ne dříve než po 4 hodinách osvitu), může to u některých typů akvárií kterým dnes říkáme Low-tech vcelku slušně pomáhat s klasickým problémem, jako je nedostatek volného CO2.
Myslím že s tou přestávkou jde o něco jiného.
V přírodě je běžné, že rostliny (a řasy) zhruba v 11 hodin vyčerpají všechen CO2 ve vodě a pustí se do biogenního odvápňování, tedy získávání uhlíku z rozpuštěných uhličitanů. To jednak na rostlinách nevypadá pěkně, druhak to žene pH dost nahoru. Jak se setmí, tak mikrobi, ryby a rostliny respirací zase hladinu CO2 doplní (a pH jde zpátky dolů).
A tak někdo někdy asi s úspěchem předešel biogennímu odvápňování tím, že udělal černou pauzu uprostřed svítící periody. Moc přirozené to není a nemá to nic společného s režimem bouřek nebo lesnatostí v tropech. Prostě při určitém konkrétním množství CO2 ve vodě to někomu může fungovat.

jamajcan napsal: O chovu neonek se klidně můžeme bavit, ale těm se svítí jen poskrovnu, protože žijí v černé vodě. Tam je většina světla pohlcena ve vodním sloupci právě vysokým obsahem huminových látek. Proto mají ono charakteristické zbarvení, aby se holky udržely v hejnu a viděly se. Nechtěl jsem z Tebe dělat blbce. Jen v oblasti, kde jsem se pohyboval to fakt nebylo pravidlem, aby se v poledne zatáhlo a začal slejvák. /karibská oblast, Mexický záliv, severní část jižní Ameriky /.
Jasný, záleží na druhu a konkrétní oblasti. Jen bych pauzování apriori neodsuzoval. To je celé no

Jinak rostě Ti to pěkně ;)
O chovu neonek se klidně můžeme bavit, ale těm se svítí jen poskrovnu, protože žijí v černé vodě. Tam je většina světla pohlcena ve vodním sloupci právě vysokým obsahem huminových látek. Proto mají ono charakteristické zbarvení, aby se holky udržely v hejnu a viděly se. Nechtěl jsem z Tebe dělat blbce. Jen v oblasti, kde jsem se pohyboval to fakt nebylo pravidlem, aby se v poledne zatáhlo a začal slejvák. /karibská oblast, Mexický záliv, severní část jižní Ameriky /.
jamajcan napsal: Klidně si to představuj. To Ti neberu. Já do tropů jezdil pravidelně. Mraky a déšť v poledne? A tos kde vyčetl?
Když vezmu klasiku, nejběžnější rybu.. Neonku a její prostředí v Jižní Americe, deštné pralesy například ;) a jin. Ale každý ať si selským rozumem probere jestli v takových řekách praží slunce 12 hodin ze shora dolů

nechci zakládat flame o přirozeném prostředí rybek které máme v akváriích

Záleží kde máš akvárium postavené a co v něm bude. Já třeba svítím až od 12 hodin do půlnoci protože mám akvárium ve tmavé místnosti.
Klidně si to představuj. To Ti neberu. Já do tropů jezdil pravidelně. Mraky a déšť v poledne? A tos kde vyčetl?
jamajcan napsal: Já svítím 12h. Tak dlouho trvá den v tropech. Polední pauza ve svícení je podle mého názoru blbost.
Jo v tropech..vidím tu zátoku nakloněné stromy, keře, tu stín tu světlo.. ráno praží přes poledne mračna a déšť šero, tma, stín pak praží v podvečer z krapet jiného úhlu ...
Tím chci říct, že realita je mnohem blíže polední pauze. Rozhodně nepraží slunce 12 hodin pod stejným úhlem a stejnou měrou, tak jak pražíme v akváriu ;) ale to je jen můj laický pohled...

A proč jsi to nepřečteš (možná i vtomto vlákně) je to tu tisíckrát napsané
Pro začátek začni 6 - 8 hod v kuse max., pauzu nutně dělat nemusíš pokud nebudeš svítit déle v kuse.
Stejně si dobu svitu budeš muset následně přizpůsobit podle tvého AQ. Řasy, rostliny atd...
Já svítím 12h. Tak dlouho trvá den v tropech. Polední pauza ve svícení je podle mého názoru blbost.
Starší reakce
Používám klasický časovač z hornbachu (99Kč), svítím 12 hodin 10:30-22:30 (v zimě 9:30 - 21:30, akvárko nepřeřizuji na letní/zimní čas).
Před rozsvícením je rozedněno a po zhasnutí se v obýváku ještě svítí, takže přechody nejsou světlo/tma.
I pri lome svetla na hladine, stále majú ryby a rastliny svetlo.Narozdiel od akvária kde zrazu pri vypnutí je jednoducho tma.A ráno pri zapínaní a hlavne v zimnom období zrazu z tmy svetlo.
Tropický den ve vodě trvá pouze 9 hodin. Je nutno si uvědomit lom a odraz slunečního světla dopadajícího na hladinu vody při východu a západu Slunce, když je nízko nad obzorem.
U spínačiek je to jedno, ak sa ich naučíš nastavovať a podľa manuálu používať.Mechanické či digitálne.Ak zopínajú v presne stanovenú dobu,vždy rovnako - ryba sa naučí a jej je to potom v podstate tiež jedno.Samozrejme stmievaním dosiahneš prirodzenejšie zasvietenie a zhasnutie a rybám to toľko nevadí.Majú to ako prirodzene v prírode.Ja svietim 10hodín.Väčšina vieme,že tropický deň trvá 12 hodín.Takže trocha kompromis vzhľadom na úsporu.
Jestli je to problém smažu, Ale je tu velká komunita inteligentních lidí a já nepotřebuju radu od někoho kdo má akvárium týden.. Jaké používáte časové spínače? kolik hodin denně svítíte a jaký vliv má na ryby postupné snižování svítivosti u žárovek ráno a večer.
Starší reakce
Je to jen trik jak rostliny na chvilku zastavit a mezi tím osazenstvo a filtr nějaké to CO2 vyrobí. Ta mezera by ale měla být aspoň 3-4 hodiny. V akvárií kde je ale málo producentů a příliš spotřebitelů to ale nebude nic platné.

Mezera v osvětlení se právě doporučuje v akváriích kde se nesytí CO2 nebo je dodávání nedostatečné. Máš to skutečně ověřené a vyzkoušené nebo se to "jen doporučuje"...

Já teda od začátku svítil hodně, klidně přes 12h denně. akva se zdá bejt ale v pohodě... řekl bych, že zajetý už je dost, ryby jsem tam musel dát dřív, filtr byl trochu zajetej, nějaký bakterie jsem nasypal jen projistotu... a všechno krásně roste..
Jak si mám teda to světlo nastavit ?
Nově založenou nádrž doporučuji svícení které začíná na 6-7 hodinách celkem a postupně jak akvo stárně, rostliny se více adaptují přidávám, taky si je nutno uvědomit jak na tom je akvo s přísunem živin, aby bylo jak světlo, tak výživa v rovnováze, na celkový osvit 12 hodin se dostávám jenom velmi zřídka, to už jsou high tech akvária s každodenní péčí.
zdar došly mi konečně spínací hodiny, tak bloumám jak teď rybám/rostlinkám svítit..
jestli dělat přestávku kolem oběda na dvě hodinky nebo tka nebo ne, kolik hodin zhruba svítit.. a tak..
zatím tam mám 8:00-11:00 a pak 13:00-23:00
rád bych svítil až do noci, protože ráno jsem buď v práci, nebo spím dlouho, většinou běžně do desíti třeba.. a chodím spát kolem půlnoci až jedný hodiny v noci..
jak byste to nastavili?
dík
Starší reakce
Teda takhle...abych tu neplácal úplné bludy...lépe řečeno by asi bylo, že v noci rostliny spotřebovávají kyslík a tím pádem vlastně zvyšují obsah CO2...

Aha, díky, ted jsem si o tom něco přečetl a jsem zase chytřejsí

V průběhu osvitu rostliny CO2 spotřebovávají a v noci (během pauzy ve svícení) naopak produkují = základ fotosyntézy.
cs.wikipedia.org/… Já doted žil v přesvědčení že rostliny CO2 naopak spotřebovávájí a ta pauza se dělá proto, aby se (kvasnicema, bombou...) dostala koncentrace CO2 zpět na požadovanou úroveň.
Dobře, produkují, abychom používali správné názvosloví.

Klidně ano, někde se dokonce doporučuje pauza delší (3-4 hodiny).
Během pauzy ti alespoň rostlinky doplní CO2...

0 15.05.2018 08:20 kocmim – 4hodiny pauza
Ahoj, mam nenarocne rostliny a ryby, akvarko 120l. Rad na akvarko koukam, je to takovy relax

Problem je ze rano vstavam kolem 7h,a spat kolem 23h. Je mozne svitit s 4hodinovu pauzou abych si akvarko uzil rano i vecer?
Neco jako:
7-10 svitim
10-14 bez svetla
14-22 svitim
Cetl jsem, ze se da delat pauza, ale vetsinou se mluvilo jen o 2h. Diky
Starší reakce
Co říct více?

za množství rostlin. Vyndej většinu echinacu a rostlin extra náročnych.a nabídni je třeba zde v darování inzerátech.
Zmírníš tím škody.
kup si hnojive kuličky do dna třeba Bivoj.
Světlo zatím neřeš pozoruj růst rostlin.
Jak už bylo řečeno část se sama vyselektuje.
Ps: Některé rostliny je lepší pěstovat ve skupinkách vyniknou tak a je větší šance že porostou.
Kořeny rostlin si upravují okolní (chemizmus) půdy.a jiným rostlinám to nemusí svědčit.
Starší reakce
no já si konkrétní rostliny nevybíral, zvolil jsem kompletní kolekci do akvária a pak jsem jen koukal co poslali. Což asi nebyla zrovna dobrá volba, jen si s tím teď nevím rady. Jsem smířený, že něco asi půjde do háje, ale jak omezit škody na minimum to nevím. Proto ten dotaz.
Tak s těmi rostlinami jsi to dost přehnal. Hodně ti jich asi moc neporoste a část bude tak velká že se ti tam nevejde.

To světlo je co zač? Zářivka? Jaká? Nebo LED?
Ahoj, nevím si moc rady se svícením v mém akvárku. Mám akvárko 54l 60x30x30 a rostliny jsem nedávno koupil v Aqua-daho viz moje prezentace. Objednal jsem si rovnou na osázení celého akvárka. Když jsem se podíval, co mi poslali, lekl jsem se, jak jsou některé rostliny dost náročné a některé vůbec. Světlo mám LED 13W, které bylo součástí plastového krytu. Mám dojem, že to bude málo. Co si o tom myslíte? Předem moc děkuji za odpověď.
Starší reakce
Ahoj vsem. Potrebuji poradit se svicenim. Mam 300l nadrz stredne zarostlou kde jsou i narocne rostliny,osvetleni led bila/modra 36watu s kterym svitim 12 hod. Chci pridat jeste jednu rampu cerveno/modrou na zbarveni rostlin. Chi se zeptat jak bych mel svitit?
Starší reakce
Januk17 napsal: Led svietenie Chihiros LED A serie Ako správne svietiť ako je ten správne nastavene na cely výkon a polovičný.Kto ma tým skúsenosť.
Doporučují začít na 50% . Ale není to jen o intezitě světla . CO2 , hnojivo , druh rostlin . Musíš to tzv. vychytat .
Podľa potreby každého akvária je to samozrejme, inak

Záleží od druhov rastlín ktoré v ňom rastú, či sa používa CO2, či sa používa hnojivo atď... Faktorov je veľa

Led svietenie Chihiros LED A serie Ako správne svietiť ako je ten správne nastavene na cely výkon a polovičný.Kto ma tým skúsenosť.

Pokud budeš svítit v noci a ve dne bude tma, tak můžeš. Pokud budeš svítit v noci a ve dne do toho bude svítit sluníčko, tak je to špatně. Je potřeba období tmy, ve kterém se zastaví fotosyntéza a ryby mohou v klidu spát. Zda to bude ve dne nebo v noci je jedno.
0 06.02.2018 18:16 pingo – Přes den/ v noci
Dobrý den,chci se zeptat,můžu svítit v akváriu pouze v noci? Změní to nějak fotosyntézu že místo přes den pak bude probíhat v noci? Děkuji za odpověd

Starší reakce
Asi to není až tak pravda aquascaping nelze podezřívat že málo svítí a hnojí železem, přesto trápí některé rostliny nedostatkem dusíku aby více červenaly.

Přidat reakci
1 ...... [2] ...... 13
Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 19916x