Čtverzubci - chov
Nevíš o nějakých stránkách, kde se o zeleném píše podrobněji. Nějak se mi pořádně nic nedaří najít..

Stačí se kouknout už jen na to, jaké podmínky k životu jednotlivé druhy potřebují a bude jasno

Aloha chlapíci, máte tady někdo zkušenost s trpasličím a zeleným čtverákem v jedné nádrži? Doslechlo se mi, že je to možné. Ovšem zdá se mi to jako kravina. Viděl bych to tak, že zelený odroste a na prckovi si smlsne. Nebo je reálné, je mít spolu?

Starší reakce
0 01.02.2012 16:05
j0hny [86] Tak, nechal som 5 trpaslikov (1,5-2cm) adaptovat v 5L nadrzke vedla akva, dal som ich tam s povodnou vodou (slecna v akvaristike mi dopriala 1L vody

) a nechal 2 hodiny pretekat vodu z velkej nadrze cez infuznu hadicku. Hned som zakrmil, najivne som najprv skusil par vlociek

trosku pozobali ale nic moc, asi od vcera nezrali, tak dostali 5 patentiek a sledoval som lov

2 sa hned napraskali, 3. trosku. Vymenil som 20 percent vody v hlavnej nadrzi a prelovil 2 vypasene kusky. Zakrmil som znova. Jeden je strasne vahavy, asi si ho tam necham do vecera. Idem prelovit dalsich 2. Zas mam trosku radosti a chuti do akvaristiky. Su to krasavci, skoda ze nedorastaju az 6-8cm, je radost na nich pozerat.
Ostatne rybky do nich trosku "podrypuju".
Starší reakce
Některé druhy čtverzubců se v akváriích množí, dokonce i v českých akváriích.
No jo, já jich mám šest a všechno samce. Ale v akváriích se prý nemnoží.. Nevím, četl jsem to..
u mne to doslo tak daleko, ze samice byla totalne vystresovana a na padnuti,takze jsem ji polomrtvou dal do odchovny a tam v pohode.
To já mám v bandičce taky jednoho agresora..

Ale v poho, není to tak hrozné.. Maximálně sem tam sejme krevetku..

Ovšem krevetky mám jako křoví, takže to nějak neřeším. Prvotní jsou čtveráci
Mam take dva z Branika a od zacatku v pohode. Sul nikdy nevideli. Jen se nesnaseji, i kdyz je to asi parecek. Jednoho bych i daroval.
Já je mám téže od Danilli. Vodu jsem ze začátku zlehka přisoloval. Cca měsíc. Míň a míň. Asi jsem trefil dobré kousky. Od začátku mi papkaj všechno co jim dám, jak šneky, patentky, nítěnky - ty jim ale moc nejdou.. Jeden mi teda den po převozu domů zemřel.

Nepřišel jsem na to proč.. Možná už byl špatný, možná stres z převozu, nevím.
Ono to bude asi aj tym, ze su z "velkovyroby". Mam v tunajsej akvaristike odlozenych 5 kuskov, bol som sa na ne pozriet, cile su po par dnoch uz len 2, jeden je na tom dost zle... uvidime, v pondelok si pojdem pre ne. Nemam sice rezervnu nadrz ale pokusim sa ten prechod z vody do vody predlzit aspon na 5-6 hodin.
Nestiham ale mnozit minisneky, parmicky ich za pol roka zlikvidovali skoro vsecky. Bojim sa teda skor toho ze nebudu tyzden zrat to co im ponuknem.
Kazdopadne dik za "novinku"

pripravim si test salinity.
Nedavno to tu nekdo psal. Pak to potvrdila i danilla. No ne v uplne slane vode, v osolene vode. Drzi to tak nekteri importeri. Nevim z jakeho duvodu, jestli neznalost typu ctverzubec=brakicka nebo preventivni z duvodu nemoci. Kazdopadne tomu tak je a potvrdilo to vice zdroju. Tak prave proto treba v braniku aby nedostali sok, tak jim postupne snizuji salinitu. A nekteri tady psali i o tom, ze jim ctverzubci hned padaj, tak by nebylo od veci jestli to neni sok z te vody.
Carinotetraodon v slanej vode ? To je nejaka novinka ?
0 28.01.2012 02:07
hawok [64] - Čtverzubci jo taky jsem mel ctverzubaky, jsou to nadherne ryby a znova je sehnat v posledni dobe nejde.
Bohuzel mi vsichni popadali po nejake divne patentce, asi byla vicekrat rozmrazena pred konecnym prodejem, nic divneho jsem na ni nepozoroval, jen se mi vsichni otocili kolem osy a popadali behem par minut po krmeni. Ostatni ryby bez problemu.
Jeste k nim, je dobre zjistit si, jestli byli v solene vode nebo ne, zmena parametru jim muze ublizit. Taky si dost casto dovezou nejakou nemoc, myslim si, ze hodne casto se mluvi o zanetech plyn. mechyre.
Ja si je dovez a pres pul roku nezrali nic nez sneky, nez se naucili na patentku. Ostatni mrazenky nebrali a suche jsem ani nezkousel.
Tak to já mám ve skupince jednoho, přítelkyně mu říká "tlustý Tony", pač je ze všech největší a takový malý boss. Napadá mi i dospělé krevetky. A vůbec dělá bordel. Umí trošku prohnat i jiného čtveráka. Sem tam najdu krevetku jemně rozcupovanou. Jakoby to dělal ze zábavy, pač ji nesežere. Kdybych to neviděl na vlastní oči, snad bych tomu ani nevěřil..
Starší reakce
Mohu jen potvrdit zkušenosti Tomase Endersona - malí plžíci a patentky jsou oblíbená krmě, suchého se netknou ani hladoví... Výjimečně tedy slupnou i malou neopatrnou krevetku.
Čtverzubce trpasličí mám už víc jak půl roku a zatím krom mraženého nebo živého krmení, nechtějí jíst nic jiného. Jo a jsou docela vybíraví, nejvíce jim jedou patentky a kružníci (ty malý šnečkové). S mraženými nebo i živými patentkami opatrně. Krmit jen tolik, kolik snědí najednou. V mládí jim stačily jedna až dvě, dneska už spořádají i pět kousků.

Umělého nebo sušeného krmení se ani nedotknou. Jsou to přec jen fajnšmekři. Já je kupoval v ověřené akvaristice a problém nebyl. Hodně záleží jestli se ve společném akvárku vůbec k jídlu dostanou v čas jsou hodně váhaví. Když mají času dost a je k jídlu to co jim chutná tak jsou schopni se naprásknout až k prasknutí. Chce to krmit pomálu a udělat si na to čas.
Jinak přeji hodně zdaru s chovem.
Martin Honzejk
0 29.12.2011 18:38 misa – Čtverzubec trpasličí
Ahoj,před třemi,nebo čtyřmi dny jsem si objednala přes jeden zverimex,přišli až z Německa a byly to malé samičky asi ještě mláďata,protže neměly ani 2 cm.Dneska jsem je vytáhla mrtvé z akva,jednoho už žral šnek.
Když jsem je vyzvedávala,tak mi k nim nějaká úplně tupá paní dala nějaké granulky jako jídlo,že prý má malou tlamičku a živou potravu by nesežral.Samozřejmě ho nejedli,tak sem druhý den koupila daphnie a ty jedly.Ale třetí den nějak divně polehávaly,musela jsem je krmit pipetou,ale stejně to jen tak nakousli.Čtvrtý den už ležely a jídlo nechtěly vůbec.Jiných ryb si za tu dobu vůbec nevšímaly,spíš si myslím,že do nich malilinko dloubaly ty ostatní,ale nic vážnýho.Ostatní ryby nejsou agresivní.Teplota vody byla 23 stupňů,akvárium má 125 l a ryb je tam tak 10.Možná umřely na nějakou nemoc,protože těsně předtím než jsem je koupila mi zahynula jiná ryba.Nevíte co mám dělat aby mi neumřeli a nebydlíte někdo poblíž Ostravy,ráda bych koupila přímo od chovatele,nebo z nějaké burzy.Objednávat už nic nebudu.
Budu ráda za vaše zkušenosti.
Starší reakce
Zbytky ulit samozřejmě nesežereou, ale chroupají do nich. O to jde! Nejde ani tak o maso, ale o to, aby při tom chroupali do ulit a brousili si zuby, které jim neustále dorůstají. takže na dně budeš mít hromadu rozdrcených ulit, ale nebude v nich hnít zbylé maso...
No keby schrupali aj zvysky ulit to by bolo super. Myslel som ze zeru len to masko..

Biocellatus je už docela velký kousek... řekl bych, že krevety u něj šanci nemají. Nejlepší je dát jim okružáky a po nahlodání jim je na dně něčím podrtit a oni dožerou i zbytky. Nebo drtit šneky před vhozením do nádrže... chroupat budou i ulitu, mě to tak fungovalo vcelku dobře.
0 08.11.2011 13:42 Snoopi – Tetraodon Biocellatus
Ahojte. Chova niekto tento druh stvorzubcov, vie mi niekto poradit aky druh kreviet by som mohol k nim dat bez ujmy na zdravi..?

resp. ktory druh kreviet by sa mi postaral o zvysky nespotrebovanych slimakov (kotuliek) v akva spolu so styrmi stvorzubcami?

do vody dávám standartně sůl - sanital. Takže v tom zakopaný pes určo nebude..
I tam jim přisolují vodu. Je to tady někde napsáno-v jiném vlákně.
Ploutvičky měl všechny právě a nezdály se nějak zničené..
Koupil jsem je v Praze v Zoo Bráník.
Při takovém chování rybky je na výběr spousta nemocí-např.silné napadení baktérkou,vnitřní paraziti atd.
Kde jste ji koupil?Většina těchto rybek,které pochází z akvaristik v nákupních centrech,potřebují přídat sůl do vody-jsou to rybky z dovozu.
Ahoj, prosimte, muzes mi napsat, jestli nemel nekde cvaklou treba ploutev? Zadni pouzivaji jako kormidlo a kdyby lital vseljak, mohl ji mit hryznutou nekde ci jinak poskozenou. Pomoc to sice neni, ale vcelku by me zajimalo reseni.

Nedělám nic jiného než měřím vodu. Vše je v poho. Pro jistotu jsem včera i dnes vyměnil 20L vody /mám je ve 100L akvišu/. O takové nemoci jsem neslyšel a ani pořádně nic nenašel. Bylo mi řečeno, že je to buďto špatná ryba, nebo stresem z převozu. Jel semnou cca 250 kiláků v autě. Ikdyž jsem udělal vše proto, aby měli převoz co nejpohodlnější.. Bohužel dnes zemřel, takže už toho k řešení moc není..
Může se jednat o nemoc nebo o nevyhovující parametry vody.
Ahoj, jeden čtverzubec trpasličí mi plave neustále do spirály. Jakoby mu nefungovala ploutvička. Buď leží na dně, nebo se snaží plavat. Bohužel mu to moc nejde, jakoby neměl sílu. Nevíte co by to mohlo být? Nesetkal se s tím někdo?
Starší reakce
Jsem si jistý,že jde právě o ně.
Vypadá to jako nesmysl,ale je to tak.Včera jim přišly do VO,a na 150l vody dávali 3 kelímky(velikost jogurtových)soli. Teď to bylo nepřímo potvrzeno i v jiném příspěvku - Nákup čtverzubců - Danila-přisolit vodu.
ste si jisty, ze jde skutecne o travancoricusy? a ne jine ctverzubce?
To první jsem napsal dost neštěstně(ryby brakických vod).Myšlenka byla ovšem jiná.
Importované ryby nepochází z přírody,ale jsou množeny.Vodivost vody u dodaných ryb je skoro 900 mikrosiems-to je tvrdost skoro 30.Dotazem u dodavatele(kamarád-importér)-potvrzen chov a množení v brakické vodě(informace přímo od dodavatele).
Takže-pokud rybky pochází z tuzemských(evropských)odchovů - sladká voda - pokud z importu slaná(postupné převedení na sladkou).
zdravim, kameny v ostrave kde je maji neznam, ale mivaji je casto na aquaburze v ostrave.
www.aquaburza.cz, jen si musis napsat prodejcum jestli aktualne jsou a jestli je dovezou. Miva je Clarkii a RYST, tak se jim ozvi. Jinak docela dost o nich vi a poradi, pohlavi ti taky odchyti jake budes chtit. Ale fakt si o nich precti, neni to obycejna rybka ;)
0 18.10.2011 20:39 Mišulinek – Čtverzubci trpasličí
Ahoj,kolik si mám dát čtverzubců do jednoho akvária,jaké se k nim hodí ryby a znáte nějaký kamenný obchod v Ostravě?
Je preci tak snadne si neco precist. Zde je to vice nez jasne napsano....
en.wikipedia.org/…
Jinak je mam samozrejme take ve sladke vode bez jakehokoli pridavku soli. I kdyz tedy zatim bez potomstva.
Tuto rybku jsem si poridil, protoze me fascinuji ctverzubci a jeden z mala je to typycky sladkovodni zastupce.
Takze jsem patral ja, nedalo mi to a vysledky:
Udajne je to endemitsky druh(zavleceni do amazonie je tusim nepotvrzene) zijici v rece pamba, oblast Kerala v jihozapadni indii. Prozkoumal jsem reku, je sladka a zadnou delatu nema, vleva se do jezera, ehoz polovina je sladka a druha brakicka(rozdelene nejakym umelym pasem). Ale i kdyby bylo brakicke tak ryba zije precejenom v rece a ne v jezeru. Navic ta polovina jezera do ktere ta reka usti je taky sladka.Tak nevim kde se bere, ze potrebuje brakickou vodu.
Souhlasim stim, ze soleni muze pomahat teto rybe, ale to hodne druhum kdyz jsou nemocne. Spis si myslim, ze pokud ho do brakicke vody davaji, ze se nejedna o prechovavani ryby na sladkou vodu nymbrz na brakickou. Taky je mozne ze si myslim ctverzubec a automaticky brakicka.
Pokud me informace sedi, tak mi to z dedukce vyplyva takhle. Pokud tam mam nejake chyby, ci nepresnosti tak prosim o osvetleni.

Importy si vezou parazity již sebou.Vnější paraziti u dobře ošetřených a správně krmených ryb-moc nehrozí(krupička atd.).Spíš je problém s baktériemi a následně s plísněmi.
Jak jsem již napsal předtím - importy - brakická voda-postupné převedení na sladkovodní.
Než si nějaký druh rybky pořídím, snažím se předem z různých zdrojů nastudovat podmínky chovu, zkušenosti jiných chovatelů a popravdě řečeno si neuvědomuji, že bych se u tohoto druhu byť jedinou zmínkou dočetl, že by se měl trvale chovat v brakické vodě. Nicméně v Singapuru u dodavatelů jsem nebyl, takže asi není dál o čem diskutovat...
ale do brakického je přelovovat nebudu, když už živoří takhle dlouho v sladké vodě

.
Tak pokud do dvou dnů bez soli hynou, tak pak nevím, proč mně spokojeně víc jak rok plavali v nádrži (než jsem je nedaroval či nepošli stářím - starší jedinci, co byly ve vyšším věku koupeni). Taky se mi snažili množit, ovšem odchov se žádný nezdařil...
Voda se mimo jiné přisoluje z důvodu tvorby sekretu na kůži, což bude importovaným rybám dělat dobře proti parazitům, ale brakické ryby to fakt nejsou

Tak to je skvělé.Tak je nabízejte k prodeji.Aspoň se nebudou dovážet ty horší,které většinou nestojí za nic. Ano,hovoříme o tom samém.

nevím, co ví švíco, ani neznám dovozce, ale znám svoje ryby

, takže mi stačí vlastní zkušenost...
- tedy chovám je přes rok a půl ve vodě měkké a mírně kyselé. Nejen že žádný neuhynul (natož do predikovaných dvou dnů

) či neochořel, ale vesele se početně rozmnožují o odchované prcky...
Zkusím se zeptat znovu a jasněji - hovoříme oba o Čtverzubci trpasličím (Carinotetraodon travancoricus)?!?
Netuším,proč se k tomu vyjadřuješ,když nic nevíš.Tito čtverzubci ve většině případů pochází z dovozu-Singapur a Thajsko.Tam jsou chovány v brakické vodě.Bez přídavku soli do dvou dnů hynou.Znám dovozce,který je importuje i jakou vodu pro ně připravuje.
Taky bych radsi vodu ze studny nepozival kdo vi co tam vsechno plave za breberky

Vypustim je tam az budou a uvidim sice s zivymi tvory nerad experimentuji ale neda se nic delat.Chemie taky neni nejvhodnejsi reseni.
Rikals ze mas 14? Trochu jsem hledal a tady je doporuceni do 12, la vesmes na ostatnich vebech a knizkam mam max 15-16. Takze bych to neresil. Vode ze studny po jistych zkusenostech neveril

Přidat reakci
1 ...... 7
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 7650x