Čtverzubci - chov
No já bych řekl, že ji sice nespolkne, ale může ji solidně okousat - když dokáže vydrtit šneka, tak s neonkou nebude takový kříž.
0 20.08.2007 09:21 blackwolf –
Re: all Díky moc za reakce a odkazy
Už to vidím tak, že tyhle krasavce si nejspíš nepořídím, alespoň ne v nejbližší době, neměla bych pro ně podmínky.
Vitekm podle toho jak popisujes ze si smlsnou na neonkach, bych rek ze myslis uplne jiny ctverzubce. Tyhle trpaslici maji cca 2,5 cm a chtel bych videt jak polyka neonku
Mohu Ti doporučit nákup v Hornbachu na Zličíně/ Řepích v Praze 5. Mají je tam asi už asi 6 mesíců, takže karanténa proběhla úspěšně.
Předem upozorňuju, že jsou to sice ryby, který sežerou šneky, pak ale všechny menší rybky. Ptal jsem se tam, co jim dávaj. Odpověď: oni sežerou všechno, dáváme jim i co nám v jiném akvárku chcípne. Takže se ostatních rybek štítit nebudou a když nebude šnek, bude dobrá i třeba Tvoje neonka, nebo jiná menší ryba. Pak jsou taky dost náročný na chov a podmínky v akvárku. Jinak ale nádherná ryba. Měl jsem je. 2 kusy, ale s příchodem letních teplot mi jednou vylítli trochu mimo běžněj standard podmínky v akvárku a moji miláštové plavali břichem vzhůru.
A můžeš mi říct, jak to, že ty po jednom týdnu můžeš tvrdit, že jsou nenároční, když mnohem mnohem zkušenější akvaristi vřele doporučují chovat je v druhové nádrži a tvrdí o nich, že jsou to nároční chovanci? A ještě je doporučovat jiným lidem? Co se stane, až se trochu rozkoukají a dospějí? A vybílí ti všechny krevetky a pokoušou jiné rybičky, protože se samci začnou připravovat na tření?
Pred tyzdon som si kupil 4 kusky do svojho akva.
Vrele ich doporucujem. Niesu moc narocne. Na jedlo im stacia rozmrazene patentky a sneci.
Mam pri nich 7 neoniek 6 kuskov plža priecnopruheho, krevetky caridina japinica a asi zo dvadsat neocaridina denticulata a zopar cherry. Krevetkam vobec neublizuju dokonca ich ani neokusuju a ani ich nenapadaju. Ich chov zatial nieje vobec narocny. Ale mala by si mat asi dost vykonny filter lebo predsa len su to masozravci a ich vykali a zvysky nezjedenej potravy dost znecistia vodu. A este zopar ukrytov a nejake rastliny na skovanie javsky mach a podobne.
Jj souhlasim, ty rybky sou celkem dost narocny
www.klub.akva.sk/… v jednom z nich je o těchto čtverzubcích napsáno od stejné atorky, jako ti dal mrakoplash linky. Ale z toho, co o nich píšeš, bych ti doporučoval vybrat si jinou rybu a nebo ještě hoooooodně studovat.
0 19.08.2007 15:16 blackwolf – čtverzubec trpasličí (Carinotetraodon travancoricus)
Moc se mi tahle rybka zalíbila a koukám, že ji tu pár lidiček má ve svém akváriu, tak bych chtěla poprosit o nějaké bližší informace než co je v atlasu... díky. Vypadá to, že by nebyl problém je chovat s krevetkami a neritinami, jsou moc maličcí na to, aby jim ublížili, ne? A co by mě hlavně zajímalo je jejich cena a info, kde je sehnat, protože jsem nenašla zatím nikde tyhle krasavce v nabídce. Jsem z Prahy. K nadlábnutí jim stačí mražené patentky? Čím ještě krmíte? Měla bych do akva dát i okružáky, aby si mohli kdyžtak smlsnout? Plánuju do října založit malé akvárium a určitě by se tam vyjímali
Jo a ještě jeden dotázek-jak moc jsou plaší - vadí jim častý pohyb okolo akva, údržba atd.?
Starší reakce
Každý čtverzubec (i ten nejmenší) má jed tetrodotoxin.Jde o jeden z nejúčinějších neurotoxinů na světě.Není však jedovatá celá ryba, jen pohlavní žlázy a některé vnitřnosti.
A jak je máš dlouho ? Oni jsou prý v mládí mírný a ke stáru agresivní . Nevíš kolik se vlastně dožívá le ? Můj čtverzubec byl v 300 l společenském akvárku (ostřejší větší ryby tlamovci apod.) a nikomu nic nedělal. Po 5 letech začal okusovat ploutve sumečkům a celkově se začal vztekat a zraňovat ryby. Takže momentálně dostal samotku v 85 l. Uvažuji mu koupit kámoše,případně i větší akvárko by nebyl problém.
No mám je v 60 l akváriu. Hodně zarostlém aby se měly kam schovat sami před sebou. Jedovatý je mořský rod Takifugu. To se nás vůbec netýká.
Takže zelení nejsou určitě jedovatí? Někde jsem četla,že dost tetraodónů je jedovatých,respektivě jejich maso,takže si do nich nikdo moc nekousne,ale zajímalo by mě jak účinkuje jed na ně samé.
A v jak velkém akvárku máš ty dva zelené čtverzubce ? Děkuji.
Jedovatí určitě nejsou.
A pokud je jich víc v akvárku tak začnou šarvátky při krmení. Mám dva a to bohatě stačí. Ještě že ani jeden z nich nemá bojovnou povahu. Jo a to ublížení se projevuje objevením kroužků na těle (stopy po kousnutí) a okousanými ploutvičkami.
O jedu nic nevím. Záleží na druhu. Spíš se jedná o nároky na prostor a potřebu místa k plavání. Taky mají hodně silné zuby. Čtverzubec papouščí je menší z mnoha druhů a viděl jsem, jak rozlouskne šneka. jako malinu.
Jen mě tak napadá,co si mezi sebou udělají,když jsou,jestli teda jsou, jedovatí ? Oni jsou imuní vůči svému jedu ? Také má po nafouknutí malinké ostny,takže si nedovedu moc představit jak by si vzájemně mohli ublížit.
Koukala jsem,že je zde akvárko ,kde chovají dokonce 8 tědlech čtverzubců pohromadě. Moc by mě zajímala,jak to klape a hlavně jak dlouho.
Myslím, že hejno by mohl být problém. Čtverzubci jsou většinou hodně nesnášenlivý. Mám 2 čtverzubce papouščí a jsou v pohodě. jenomže ty jsem zvolil právě pro klidnou povahu. čtverzubec zelený bude asi divoch...
0 18.06.2007 09:30 Kuky – Čtverzubec zelený (tetraodon nigroviridis)
Mám 6 let jednoho čtverzubce a chtěla bych mu koupit kámoše. Třeba hnedle celé hejno . Jde je chovat pohromadě ?
Starší reakce
Nemám zkušenosti.Pouze napíšu co jsem viděl.3 roky zpět v jednom obchodě měli 4zubce o délce cca 30cm.Krom ampulárií,které louskal jak malinu mu paní pro ukázku házela asi tak 3-6cm závojnatky.Ty jak pomalu plavou likvidoval tímto způsobem:Jako většina dravců se připlížil za rybku a s otevřenou papulou ji napadl.Zajímavé bylo že ji jedním kousnutím odhryznul přesně za hlavou.Tu nechal ležet na dně a měkkou část těla pozřel.Jinak při tom drastickém pohledu,kdy kousnutí bylo jako řez guilottinou hlavička závojnatky jevila známky života než dopadla na dno.Nechtěl bych tomu žroutovi podat prst.Nejspíš bych o něj přišel
Prodávali tam menší kousky kolem 10cm,a většinou je měli v mini aqa po 1 kuse.Asi se trošku mezi sebou kousali?
Jinak tak před 2 lety bylo ve 2 číslech Akvárium živě o 4zubcích napsáno docela dost,a hlavně tam byl popis běžných i vzácných druhů.Není od věci kontaktovat vydavatele jestli daná čísla nemají někde ve zbytcích
0 16.08.2006 21:50 erikson – carinotetradon travancorius,c. irrubesco
Chtěl bych chovat čtverzubce, carinotetradon travancorius nebo irrubesco, nebo colomesus psittacus. Může mi někdo poradit s chovem, popřípadě, zda je možné s uvedenými čtverzubci chovat i jiné ryby nebo zda se hodí do společenského akvária?
Starší reakce
Dĺžka 6.0cm
Výskyt: Thajsko, Malajzia, Sumatra, Borneo
Teplota: 24st.
pH 7.0
dH 8-12°
- potrava vo forme slimákov
- chovat len jeden exemplár...
0 21.02.2005 17:40 Jindřich Mokro – čtverzubci
Potřeboval bych nějaké podrobnosti k chovu Čtverzubce Steindachnerův, hlavně zda lze chovat více exemplářů této rybky společně.
Preto som napisal v potrave to "atd...." ked som lietal po nete a zhanal pre teba dake info, vacsina chovatelov tvrdila, ze tie ryby zozerú skoro cokolvek, co je adekvátne k ich velkosti......cize aj mrazené nitenky, patentky...
Draculo děkuji. Ještě maličkost. Co ke krmení použít mražené krmivo - nítěnky, patentky atd. Suché to je asi blbost.
Tetraodonu schoutedeni - Povod - Kongo, Zair / pH: 6.5 - 7.5 / Teplota: 22 - 26 stupňov C / Délka: do 10 cm / Povaha - mierumillovný, iba starsie jedince mozu byt agresivne / Potrava - tabletové krmivo, živé krmivo - patentky, slimáky...atd / specialne upozornenie, treba mat zakryte akva, z oblubou z neho vyskakuje.....
0 19.02.2005 16:40 Rajman – Čtverzubci
Potřeboval bych poradit ohledně čtverzubců. Čím se krmí a jak se snáší s ostatními rybami. Přesně mě zajímá všechno okolo Tetraodonu schoutedeni. Děkuji.
Přidat reakci
1 ...... ...... [7]
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 7635x