Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Plachost ryb

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby  

Akvaristik.eu

Žádná předchozí stránka 1 Přejít na další stránku   1  
Plachost ryb
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.05.2021 15:10 Muž Papik [617] Re: Marcy
Tetry ohnivé jsou dost hloupé ryby. Mám s nimi podobnou zkušenost. Méně se schovávaly, když jich bylo víc. Teď plavou ve volné vodě i v posledních osmi kusech, ale jak se přiblížím, tak mizí do rostlin. Neřeším to. Týdenní výměna vody je chválihodná, ale kořen bych nevyndaval a nečistil, šneci a čas se postarají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.05.2021 10:37 Muž ValaRa [26] Re: Marcy
Podobný prípad riešim aj ja. Malé akvárium, dĺžka 60 cm, mám v ňom už tretí rok 15 modrých neoniek a samca bojovnice. 2 roky žiadny problém, rybičky exhibicionistky, plávajúce po celom akva, bez strachu. Pri kŕmení beťáka patentkami, pinzetou, "lietali" okol opinzety a snažili sa vždy niečo uchytiť, prípadne, aj keď som kŕmil čisto modre neonky, nebáli sa. A potom, akoby uťalo. Približne pred 2 mesiacmi začali byť plaché. Takmer ich nevidieť, skryté za koreňom, či vzadu v húštine rastlín. Ani keď kŕmim a som nablízku, nevylezú. Hladovku dostali 3-4 dni, nič nepomohlo. V akváriu som nerobil žiadne zmeny, stále je to isté akvárium, raz mesačne len spravím prestrih, keďže rastlinkám sa darí. Ale ináč nič. Kŕmim teraz tak, že so kruhu z hadičky, ktorý pláva na hladine, nasypem trochu krmiva a idem preč. A spoza rohu nazerám a vidím, ako modré torpéda chodia "zobať" ku hladine. Aj to len zobnú a letia preč sa skryť. No čím staršie, tým hlúpejšie :-D

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2020 10:45 Muž Roger [1873] Re: Marcy
Hladovka na týden nebo 5 dní zdravým rybám neublíží, spíše je to ku prospěchu, krevety si vždycky něco najdou. Tyto tetry nebývají zrovna exhibicionisti ;-) ale pokud vše bylo ok a najednou se schovávají tak osobně bych to tipoval na moc krmení, jednoho dne jsou prostě nažraný a vylezou jen na krmení, nic je nenutí si hledat potravu ;-) stalo se mi obdobné co Tobě, při bádání zde na vláknech jsem se rozhodl nehledat v tom vědu a jít nejjednodušší cestou a chování se jim vrátilo, ovšem chce to pak i do budoucna krotit krmivo jinak nebudou opět zase tak aktivní ;-) vědu v hladovce nehledej, zdravé ryby zvládnou klidně 14 dní a krevety to vyčistí k dokonalosti. Na Tvém místě bych nesahal na kytky a nechal to pořádně zarůst ať kytky zesílí a ryby se cítí více v pohodě.
Jinak akva bez filtru nebývá věda, jak psal Anthrax chce to sebekázeň, selský rozum a něco si zjistit, za mě je nejlepší učitel vlastní akvárium a vlastní chyby, až bude v pohodě to co máš tak začneš uvažovat kam se posunout jako třeba k akváriu bez filtru apod.., na oplátku dostaneš akvárium závislé jen samo na sobě a to je krásný pocit, vidím to u sebe v Experimentu. Vládne tam pohoda, klid a stabilita, kytky nikam nespěchají, vše si žije vlastním životem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.12.2020 08:56 R Muž Anthrax [4786] Re: Marcy
Ta poučka s cm/l je zavádějící. Tyto malé rybky nejsou žádní velcí znečišťovatelé. A větší počet rybek jim svědčí. Nebál bych se jich časem pár přidat. Ale za předpokladu, že se bude dlouhodobě dařit kytkám.
V nepřerybněném akva (jako je to tvoje) není zpravidla potřeba vzduchovat. Ale ty tam máš bublifuk, když vypneš kompresor, tak filtrace nejede vůbec. A to bych nedělal. Pomřou ti ve filtru bakterie. To je pak už lepší nemít tam filtr žádný.

Čili bych se rozhodl buď pro jiný filtr nebo pro možnost provozovat akva úplně bez filtru. Ale to už má svá specifika.

Edit: Krevetky si v akva vždy něco najdou. O to bych se opravdu nebál. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2020 08:38 Žena Marcy [1] Re: Roger
To jsem ještě nezkoušela. Zatím moc nevím jak tyto hladovky fungují. Mohou mít hladovku i krevety? Mám teď některé čerstvě narozené. Děkuji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2020 08:37 Žena Marcy [1] Re: Wanderer
To jsem přemýšlela, manžel zapnul vánoční světýlka opodál. Ty jsem i vypnula. Ale nepřijde mi, že by to mělo tížený efekt. Nové obyvatelé mám akorát v podobě čerstvě narozených krevetek. Určitě zkusím měnit vodu častěji. Co mě ještě napadá, jestli nemohou být vyjukané z té každo týdení očisty akvária. Beru jim i kořen abych ho mechanicky očistila. Ale nevím. Jinak včera jsem dělala test světla. Pustit ho na plno a ubírat. Na to neregovali. Na co mi naopak zareagovali bylo když, jsem vypla vzduchování. To začali po hodince vylejzat. Na noc jsem jim ho raději, ale zase zapnula. Nevím, jestli by vydrželi. Teoreticky bych mohla vzdchuvání úplně odstranit, ale to bude chtít jiný filtr. Vzduchuji, přes filtr. A zvládli by to rybky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2020 08:34 Žena Marcy [1] Re: Anthrax
Děkuji za odpověď. Jsem začátečník a nechala jsem si s rybkami poradit. Dokonce mi bylo porazeno, že rybek mohu mít i více. Ale držela jsem se pravidla 1cm=1l.Včera jsem ještě zkoušela takový test osvětlení. Pustit ho na plno a ubírat. Na to neregovali. Na co mi naopak zareagovali bylo když, jsem vypla vzduchování. To začali po hodince vylejzat. Na noc jsem jim ho raději, ale zase zapnula. Nevím, jestli by vydrželi. Teoreticky bych mohla vzdchuvání úplně odstranit, ale to bude chtít jiný filtr. Vzduchuji, přes filtr. A zvládli by to rybky?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.12.2020 05:04 R Muž afc1886 [14685] Re: Tibor
Začni s každodenní výměnou části vody a udělej si prezentaci akvária aby šlo poradit na základě pravdivých údajů. (zaregistrován už jsi, jak jsem viděl palec )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   02.12.2020 01:11 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Tibor
Tak nejdřív by asi bylo vhodné si něco načíst o správném postupu při zakládání nádrže, teď ti tam patrně ještě neběží nitratace a hrozí proto ztráta imunity a taky plachost v důsledku otravy dusitany. Pak taky něco o těch konkrétních druzích, abys nekupoval tři nebo pět kusů hejnových ryb jako jsou parmičky nebo dokonce neonky, stres z tohoto může být dalším důvodem tohoto chování. Taky mixovat kaprovité ryby z Asie s tetrovitými z Jižní Ameriky není úplně ideální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.12.2020 00:21 Tibor – Noví obyvatele v rohu
Zdravim, jsem zacatecnik a koupil jsem 3 parmicky schubert a dal dle postupu do akvaria, ale bohuzel se mi celou dobu drzi v dolnim rohu akvaria a jakoby chteli protlacit sklo.
Je to cca 14 dni nove zalozene akvarko, kde jim spolecnost delaji:
5x parmicka ctyrpruha (ta je mimochodem pri prichodu pekne prohnala)
5x prmicka mechova
5x neonka cerna
Akvarko ma 70 litru
Prosim o radu co s nimi je a jestli si zvyknou?
A jeste dalsi dotaz, jestli neni podle vas akvarium prerybnene?
Shrnuto: 13 parmicek, 5 neonek cernych, 2 krunyrovci a 2 krevetky

Moc diky za rady! ;-) pivo
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2020 16:47 Muž Roger [1873] Re: Marcy
Dej jim týden hladovky a uvidíš jestli budou jezdit po skle ;-) třeba jsou krmený víc než by měli být. Měl jsem to obdobně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2020 15:03 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Marcy
Zkus zapřemýšlet, co se změnilo, co děláš jinak, co jsi přidal do akvária. Může to být cokoli, světlo, krmení, další obyvatelé. Navíc to akvárium je poměrně čerstvé, na můj vkus s touhle sestavou docela malé, takže tam může docházet ke spoustě změn a výkyvů podmínek. Rozhodně častější výměnou vody nic nezkazíš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   01.12.2020 15:00 R Muž Anthrax [4786] Re: Marcy
Ahoj. Mně se tyhle malé rybky začaly pořádně projevovat až ve větším akva. Osvědčilo se mi taky mít vzrostlé rostliny jen u zadního skla a vpředu plovoučky a mírné světlo. Pak se ryby tolik nechovávaly. Taky celkem hrál roli počet ryb. Někdy pomůže přidat jiné ryby a ty stávající se pak cítí lépe. Takto se mi osvědčila kombinace neonek modrých a teter ohnivých. Až dohromady se ty ryby zbavily ostychu. Ale tady opět narážíme na velikost akvárka. Prostě ve 36 cm dlouhém akvárku nelze chtít zázraky. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.12.2020 14:20 Žena Marcy [1] – Terty se schovávají
Ahoj, již měsíc mám v akváriu Tetry ohnivé. Vše šlapalo na 1*. Rybky byly čilé a velmi zvědavé. Každé krmení se hned hrnuly, aby vše ochutnaly. Plavaly si v hejnu sem a tam. Najednou poslední týden, jsou schované u dna za kořenem u zadní stěny akvária. Nejdou ven pomalu ani na krmení. Absolutně nevím co je takhle mohlo polekat. Nemáte nějaké rady? Děkuji moc. Marcy sad

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2020 22:53 Muž Roger [1873] Re: PetrZ1978
A není to u Tebe tím filtrem (rezonance apod..)?
Edit: mě to dělají nezávisle na zapnutém filtru nebo světle. I když hladovka musím uznat že zabírá, dnes bylo jejich chování mnohem lepší. Tak jim dám asi delší hladovku :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2020 22:16 Muž PetrZ1978 [21]
Mám úplně stejné příznaky a už hodně dlouho marně hledám příčinu a řešení.
Když vypnu filtr při výměně vody, tak jsou rybičky úplně v pohodě a vůbec se nebojí.
To samé před a během krmení - žerou z ruky.
Ale jak se nacpou, tak zdrhají při sebemenším pohybu před akváriem.
Že bych je zkusil vyhladovět?
Prvních 14 dní, než začaly normálně žrát, tak nebyly plaché.
Že by za to nakonec mohlo krmení?
Ale rozhodně nepřekrmuju - krmím 1x denně tolik, že je všechno krmení do 2 minut pryč.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2020 06:36 Muž Roger [1873] Re: RAP
To je dost možný, a co teď s tím? Myslíš že je to přejde? Mohu tomu nějak napomoci?
Spíš asi čekat jak se to vyvine,kdybych tohle tušil, tak bych ho možná pryč nedával a bral bych si k akva stoličku smich přitom bych řekl že velké Danie budou odvážnější, Sewelie nic neřeší a jsou stále všude, vibrace jim absolutně nevadí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.11.2020 04:44 Muž RAP [1553] Re: Roger
Přes ten stojan se do akva zřejmě přenášelo méně zvukových vjemů než teď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2020 20:25 Muž Roger [1873] Re: Yirka
Ale oni mají výhled stejný, jen akva je asi o 15cm níž, moc tomu nerozumím. Jestli je to s přežrání a nebo té manipulace. Do té doby byli úplně drzý, chtěli sežrat i pinzetu když jsem se hrabal v akváriu, teď se pohnu a rozletí se a akva je prázdný. Když sedím a koukám na akva tak si tam spokojeně plavou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2020 20:10 Muž Yirka [9126] Re: Roger
Tak to bude že se jim změnil výhled. To si zase za pár dní zvyknou.
Já mám oboustrannou nádrž a většinou koukám z jdné strany, návštěvy rovněž. Když se jednou za čas přiblížím z druhé strany, rybky se lekají a jsou splašené.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2020 19:48 Muž Roger [1873] Re: Yirka
Navíc nemusím udělat krok, stačí když stojím kousek od akvária a trochu rychleji se pohnu tak zdrhaj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2020 19:06 Muž Roger [1873] Re: Yirka
Neřekl bych, mám všechny akvária přišroubované ke zdi abych tím otřesy minimalizoval (mám to osvědčené) přeci jen je synátorovy 4 roky a je živý :) a žádnému akváriu z 5ti to nevadí, ale teď zrovna pozoruji zlepšení bych řekl, dal jsem jim po dvou dnech lehce najíst, jsou nějaké odvážnější, ale není to ono, možná se to časem zlepší, třeba to je opravdu dostatek potravy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2020 19:00 Muž Yirka [9126] Re: Roger
Nevadí jim otřesy, když je to na podlaze?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.11.2020 15:44 Muž Roger [1873] – Danio sysphigmatus
Ahoj, mám v akva Malý Bazén tyto Danie, celou dobu byli v pohodě, všude plavali, odvážný, při hrabání v akva mi chtěli sežrat ruku. Jejich chování se změnilo potom, co jsem odpustil většinu vody(cca 80%) do přepravky abych mohl sundat zpod akvária podstavec s kolečkama (vlastní výroba, tehdy jsem věděl že budu dělat podlahu tak abych si ulehčil přesun, nyní ho už nepotřebuji a akva bylo díky němu dost vysoko) akva jsme nadzvedli a třetí osoba vytáhla celý podstavec, akva se usadilo zpět na podlahu, přečerpal jsem vodu zpět a o něco více jak 1/3 vody jsem dopuatil čerstvou. Od té doby se schovávají, jakmile se pohnu dva metry před akva následuje úprk, jakmile je klid vyplave první samec a za chvíli za ním ostatní a pak se prohání po akváriu naprosto normálně jako klasické Danie, jakmile se pohnu před akvariem zdrhnou. Žerou normálně, NO2 0, NO3 okolo 10mg/l, výměna vody pravidelná každý týden. Nejdříve jsem to přisoudil k přežrání (dost jsem je krmil) jak jsem tu historicky četl že to může být příčina. Ale ani po dvoudenní hladovce se chování nezměnilo. Vždy reagovali na jemné klepání (takto svolávám ryby na žrádlo v každém akva) a ani to na ně nefunguje. Ale jakmile spadne žrádlo na hladinu tak je jim jedno že tam jsem a žerou jak kobylky.
Takže to přisuzuji nejspíše stresu z manipulace s akvariem.
Otázka pletu se? Nebo jsou to nějaké jiné důvody? Přejde je to? Co udělat aby je to přešlo pokud je to z té manipulace?
Do té doby byli napohodu

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2020 19:14 Žena piškotka [0] Re: PetrZ1978
Hm..pri externom filtri aby rezonovali hadice..to by snáď aj filter vibroval.....na prvú ranu možno svetlo ...tam je problém s kompromisom aby mali rybičky dosť a rastinky nemali málo...nič len skúsiť intenzitu....prispejem ešte úvahou to nie je priamo rada iba postreh z vlastnej skúsenosti..po výmene z 160L aqva na väčšie nám zrazu začalo labeo nekompromisne terorizovať mrenky ...na zvyšok osádky si netrúfol...padlo podozrenie ,že je vydesený z veslice...tak som sadla a odveslovala...výsledok môj priateľ nesprávne poskladal korene a neurotik prišiel o úkryt aj so svojím súkromným výbehom ....stavalo sa znova a je kľud..skús aj pozorovať rybičky....za pokus nič nedáš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2020 17:47 Muž RAP [1553] Re: PetrZ1978
Nemusí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2020 22:32 Muž PetrZ1978 [21] Re: RAP
Rezonance by ale byly slyšet. Nebo ne?
V noci není filtr skoro vůbec slyšet.
Jenom občas šplouchne voda u výtoku z filtru.

Zkusím tedy preventivně podložit hadice molitanem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2020 11:48 Muž RAP [1553] Re: _ucx_
Nejdřív je potřeba zjistit, kde je přenos té rezonance. Já mám takhle hadice obalené biomolitanem v místě průchodu ze skříňky.
Teda pokud je to příčina.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2020 11:46 Muž RAP [1553] Re: PetrZ1978
Zkusil bych zjistit, jestli je to jen filtrem nebo jestli rezonuje kryt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2020 09:29 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: RAP, vlka, PetrZ...
Na to je dobrý kus molitanu, vaty apod.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.10.2020 06:42 Muž RAP [1553] Re: vlka
To mě taky napadlo, proto se ptám kde stojí.
Někdy stačí, aby se hadice od filtru někde dotýkala a hučí to jak sv..ě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   22.10.2020 23:26 Muž vlka [3453] Re: PetrZ1978
A nerezonuje ti tam něco, kvůli čemu jsou rybky neustále ve střehu a schované ? Třeba něco, co se dotýká skla ,
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2020 23:06 Muž PetrZ1978 [21] Re: RAP
Akvárium stojí proti vchodu do místnosti (ložnice) a asi 4 metry od okna.
Krmím 1x denně.
V bytě bydlím momentálně sám, takže nikdo jiný rybičky nestresuje.

Je zajímavá věc, že když při údržbě vypnu filtr a sundám horní kryt, tak jsou rybky e větším klidu než když filtr běží a kryt je nasazený.
Může to mít souvislost?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2020 21:21 Muž RAP [1553] Re: PetrZ1978
Kde je to akvárium postavené?
Kolikrát denně krmíš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2020 18:59 Muž PetrZ1978 [21] Re: PetrZ1978
Vyzkoušel jsem pár rad tady daných.
Měním 1/3 každý týden, ubral jsem světlo, velmi omezil hnojení, dal plovoucí rostlinky a zkusil jiné krmení. Dusičnany mám na 15 mg/L, rostlinky přestaly růst a rybky jsou plaché víc než před tím :-O

Nějaké další rady?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2020 00:11 Muž Roger [1873] Re: RAP
Já nic nevyvracím, jen píšu co jsem četl, ale už je to dlouho tak netuším kde, u mě všechny ryby jsou úplatný mrchy, jak přijde kdokoliv tak za patentku by mu odstěhovali klidně kapra smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   17.09.2020 22:30 Muž Gringo63 [625] - Spíš Asie, i když ? . . .Re: Kawasaki
A já ještě doplním. Ryba, kterou jdete lovit uvidí síťku, je ta tam. Ostatní vám do ní ochotně vlezou. hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.09.2020 20:03 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: RAP
Ono taky záleží co je to za rybu. Tetry reagujou až je krmivo ve vodě. Skaláry jsou nachystané než otevřu kryt.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.09.2020 19:55 Muž RAP [1553] Re: DavFM
Nebo bílé a v tu ránu jsou u zadního skla :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   17.09.2020 19:53 Muž RAP [1553] Re: Roger
S tím bych si dovolil nesouhlasit. Moje cichlidy časem poznaly, když jsem k akváriu přicházel já, okamžitě žebraly u skla. Pokud přišel někdo jiný, udržovaly odstup nebo se schovaly.
A nejsem jediný, kdo má takovou zkušenost. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2020 18:46 Muž DavFM [1371] - Corydoras&ApistogrammaRe: Roger
No ale barvy rozeznají perfektně. Stačí žluté tričko a všechny ryby se můžou zbláznit, holt jsou zvyklé na žlutý kýbl se žrádlem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2020 17:19 Muž Roger [1873] Re: Kawasaki
Já ti nevím kde, ale někde jsem četl studii, že ryby nepoznají jednotlivého člověka ani podle kroků, hlasu ničeho, je jim to jedno a přijdou ke sklu žebrat od každého :-) nevím u nás to tak funguje, připlavou i za návštěvou :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   17.09.2020 15:15 Muž Kawasaki [2840] - AmerikaRe: vlka
Vnočata zřejmě klepali na sklo nebo vyvedli něco jiného v blízkosti akva. Jsou to plaché ryby jak je v odborné literatuře uváděno. Stačí i nějaký zvuk. Moje ryby třeba reagují na to, když jdu kolem akva ja nebo někdo jiný. Dal bych tomu čas. Žádné hlučné zvuky a prudké pohyby v blízkosti akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.09.2020 13:44 Muž vlka [3453] – ...Trichopodus leeri...
Hezké odpoledne, po několika návštěvách vnoučka a vnučky se moji 4 perleťáčci totálně zbláznili a kdykoli někdo, byť opatrně, jen projde kolem AQ, tak je to hromadný úprk dozadu, provázený ranami o sklo a vodou tekoucí z pod krytu po stěnách AQ. Zajímavé je, že to dělají i když se nikdo v pokoji nehýbe. Když ale dělám údržbu, zobají mně do nůžek, do pinzety i do prstů. Nevím co se v AQ změnilo, nebo co jim vadí. Pokud se to ,,nějak,, nezlepší, věnuji je do velkého AQ kamošovi. Ostatní rybičky se chovají zcela normálně.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.09.2020 21:49 Muž PetrZ1978 [21] Re: MonterMonty
Dobře, zkusím teda přestat dávat CO2 a budu častěji měnit vodu. Osvětlení mám regulovatelné a mám i automatické stmívání a rozednívání. Intenzitu mám ale nastavenou už tak dost nízko a ani ten LED pásek nemá extra výkon (1050 lm/m, 12W/m).
Ještě doplním, že svítím 9 hodin. Ale to asi na plachost ryb mít vliv nebude.

Možná, že je opravdu příčina problému méně častá výměna vody a díky tomu vyšší obsah NO3.
To je totiž společně s osvětlením jediná věc, která je stejná od založení akvária s jinými rybami, které byla taky plaché (Metynnis hypsauchen, Ancistrus).
Ryby ale byly plaché při rozsvíceném i zhasnutém osvětlení stejně, tak nevím jestli je osvětlení viníkem.

Každopádně děkuji za rady a tipy. Klidně uvítám další.
Člověk se pořád učí a vím, že moje akvárium má k dokonalosti ještě daleko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 5   11.09.2020 11:13 Žena tramtra [3202] Re: PetrZ1978
Jsem lajk a tyhle druhy ryb jsem nikdy neměla, ale po přečtení pár informací o nich, by mě napadlo asi toto.
Máš krásné akvárium, ale pestřenci si nepotrpí na plavání ve volném prostoru, rádi si kryjí záda, jsou citlivější na N-látky (50 NO3 může být už víc, než je jim příjemné). A na tetry máš zase asi moc světla. Řídila bych se tím, co radí Monty. Možná by pomohlo pár klacků z hladiny ke dnu v přední části akva a nahoru pár plovouček. Přistíní tu písečnou pláž, neuberou světlo kytkám vzadu, sežerou živiny a nebudou moc rušit prostor pod hladinou, třeba Spirodela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 8   11.09.2020 00:53 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: PetrZ1978
Za mně rozhodně vynech tekuté CO2 - je to jed (glutaraldehyd) kterým stejně žádné CO2 do akva nedostaneš , 50mg NO3 - už může být pro citlivější druhy na hraně - klidně bych vynechal KNO3 - pokud dávkuješ - pak jsou ryby takto plaché - podle popisu u nádrže je výměna 1/3 vody po 3-4 týdnech dost málo , doporučuje se léty prověřená 1/3 týdně - ono při hnojení se Ti tam takto budou zbytečně kumulovat přebytečné živiny - což v některých případech rybám taky nemusí svědčit, pak můžou být takhle plaché.
Máš tam samé nenáročné rostliny - osobně bych raději snížil intenzitu světla , led pásky se velmi jednoduše a dost levně dají regulovat , nižší intenzitu světla ryby jen uvítají , nebudeš muset lejt tolik hnojiva atd ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2020 23:17 Muž Jirka.B [2] - AmerikaRe: PetrZ1978
Mě tohle dělaly satanoperca mapiritensis, když jsem je měl ve 300L akva na vykrmení. Při krmení v pohodě, ale jinak se lekaly pohybu do dvou metrů před nádrží. Když odrostly, tak jsem je přelovil do 700L a je naprostý klid. Tím chci říct, že je možná problém ve velikosti nádrže.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2020 21:59 Muž PetrZ1978 [21]
Řeším stejný problém - plachost a lekavost ryb. Jakmile se přiblížím k akváriu, rybičky hromadně prchají do úkrytu. Jako když střelíš do slepic :-) Je zajímavé, že se toto neděje, když přijdu z práce a je čas krmení. To se rybičky nehnou od předního skla a čekají na "žvanec". Dokonce žerou skoro z ruky. Jakmile se ale nacpou, vrací se ke svému stylu - prchají při každém pohybu před akváriem. Dělají a dělali mi to postupně všechny 4 druhy co jsem v akváriu měl. Takže nevidím problém v rybách.
Je také zajímavé, že prvních 14 dní byly ryby v pohodě. Po první výměně vody první den také. Druhý už jim ale začalo "hrabat". A mně už z toho začíná hrabat taky. Zkoušel jsem přidávat Antistres od Rataje a nic. Hodnoty vody mám celkem v pohodě, kromě nízké uhličitanové tvrdosti (pod 2). Může to být tím?
Hodnoty NO2 jsou na nule a NO3 do 50.
Rostlinky špatně rostly, tak jsem začal přidávat PMDD a tekuté CO2. Vše v předepsaných dávkách. Rostlinkám se začalo dařit a i rybičky hezky prospívají. Jenom to jsou plašani a dost mě to vytáčí. Jsem ochotný zkusit cokoliv, co tento neutěšený stav zlepší. Prosím o radu, co s tím. Co tady čtu, tak nejsem jediný s tímto problémem. Předem děkuji za jakoukoliv radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.08.2020 00:44 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Supator
Supator napsal: moje ryby si rozhodně nestěžujíJistě, ryby tak zpravidla nečiní :-)

Supator napsal: a navíc to na ně nemá vliv že by jim to ničilo zdraví.navíc mi tedy poradtě jak bez těchto přípravku chcete dostavát do vody užitečné bakterie(pokud nechcete čekat měsíc než se vytvoří sami)Ten měsíc se nečeká jen kvůli nitratačním bakteriím, ten měsíc se taky louhuje do vody případný nežádoucí organický i anorganický bordel ze dna, během toho měsíce se projeví případná netěsnost nádrže, pokud jsou v nádrži rostliny, tak se mohou rozrůst atd.

Supator napsal: minerály vitamíny stopové prvky.rád si nechám poradit.nebo máte ryby pouze ve vodě z vodovodu?to fakt ne děkuji. :-)Já vodovod ani nemám, mám je přímo v té vodě, co padá z oblohy :-) Spíš je vhodné zajímat se o složení vody v příslušném biotopu -- a většinou se ukáže, že v přírodě je ta voda na další látky velmi chudá.

+ Přidat reakci


Žádná předchozí stránka
Přejít na další

[1] ...... 4 5

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 6505x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/16245-plachost-ryb