Vážení přátelé akvaristiky,
děkujeme Vám všem za návštěvu na naší výstavě EXOTIKA 2019. Jedná se pro nás již o tradiční výstavu, na které nám moc záleží a v podstatě jsme se stali jejím spolupořadatelem. Díky tomu jsou na nás kladeny vysoké nároky z výstaviště a od Vás, akvaristů také velká očekávání.
Je logické, že my sami dobře víme, kde jsou naše rezervy, ale Vaše názory a připomínky jsou pro nás velmi důležité a i když ne vždy a vše stíháme reagovat, věřte, že jsou pro nás vždy podnětné. Rád bych na tomto, pro mě důležitém místě shrnul letošní výstavu.
I přes včasnou přípravu výstavy nás vedení výstaviště na poslední chvíli informovalo o změně koncepce výstavy a změnilo nám kompletně celý výstavní prostor. Díky tomu jsme museli hodně improvizovat. Bylo to znát, víme to. Vaše názory na umístění a velikost naší expozice jste mi sdělovali hlavně osobně a já jsem mnohé z Vás žádal, abyste to napsali hlavně na FB stránky výstaviště. Je důležité, aby se vědělo, že akvaristika je na Exotice vyhledávaná a že by neměla být posouvána do ústraní. Snažili jsme se vybojovat co nejvíce prostoru a snad to bylo alespoň trochu vidět. Například velký prostor pro děti, aby se nemusely tlačit a mohli si vybarvovat omalovánky ...
Fotky z prvního dne výstavy... Ty by se neměli dávat na internet
První den je v Lysé vždycky zkušební, vše se dolaďuje a akvária nejsou perfektní. Nejhezčí jsou poslední den, to chodí njvíce fotografů...
K "zakaleným" akváriím. Do vody dáváme vždy rybkám EasyFit. Aby byly v pohodě a aby se voda dobře vyčistila. Někdy to děláme i opakovaně. Voda nebyla kalná, byly to zbytky EasyFitu. V sobotu již byla voda ve vetšině nádrží průzračná.
Nádrže se instalují jen pár dní před výstavou. Dříve se do areálu nedostaneme. Proto s sebou vozíme jednu nádrž, která je již 4 roky založená, tam je vše jak má být.
Studenovodní ryby jsme přivezli v noci před výstavou. Nikdo z nás je neviděl, pocházejí z výlovu rybníka v Nové Vsi. Vzhledem k tomu, že v hale bylo teplo, museli jsme denně měnit vodu, aby byly v pohodě. I proto tam šly na poslední chvíli. Ryba, o které se zde píše nejvíc - to mě trochu mrzí, protože akvárií bylo přes 20, byla pokřivená, ale neměla žádnou přenosnou nemoc, proto jsme se rozhodli, že ji tam necháme. Nechtěli jsme ji zabít, naše děti by to neunesly. Šla zpátky do rybníka. Omlouváme se všem, kterým to vadilo. Určitě se z toho poučíme.
Akvárium s plastovými rostlinami. Proč? Je to jednoduché. Prodej plastových rostlin je poměrně velký. Chtěli jsme lidem ukázat, jak vypadají rostliny pod vodou a nabídnout jim srovnání s živými rostlinami. Byla to trochu nadsázka, nikdo z nás vlastně akvárium nechtěl udělat. Na druhou stranu jsme u něj vedli diskuse a to znamená, že účel splnilo. Věřím, že si každý našel něco, co ho oslovilo.
V tuto chvíli se všichni snažíme zachránit všechny rostlinky, které náb zbyly, kdo to k nám má blízko, přijďte si vybrat, jsou pěkně rozrostlé a budou levnější. Stejnětak vystavené sety a filtry.
Budeme rádi za Vaše názory i nadále a ti, kteří máte chuť, přidejte se příští rok k nám, abychom lidem ukázali, jak krásná akvaristika může být. Je to velká dřina, ale my to děláme rádi a chceme, aby výstava byla rok od roku krásnější.
Za celý tým
Dušan Peuker