Řasa na skle
Pokud nemáš jinde v akváriu invazi řas tak stírat a stírat. Je to normální jev a stíráme téměř všichni
.
ahoj akvaristi potrebuji se zeptat na tento problem.Na skle se mi vytvari rasa..nejdriv je to takovy sedy zakal na skle,nekde to prechazi v zelene male skvrny,ktere se pak postupne zvetsuji...setru je ze skla a po 14 dnech mohu stirat zas...nejaka rada?
Starší reakce
0 17.06.2014 16:51 Zlatacek – řasa
Dobré odpoledne , chci se zeptat. Mám založené akva tyden. na skle se vytvořila taková bílo mlečna řasa.a na hladině jsou jakoby bíle žmolky.Mám neco delat nebo je to normalni reakce na nove zalozene akvarium ?
Starší reakce
Včera jsem použil na očištění skel starou kreditní kartu, a musím říct, že to šlo velmi dobře, lépe než kuchyňskou houbičkou.
Starší reakce
S tím poškrábáním skla hrubou stranou houbičky na nádobí je to nějaké podivné, sám ji používám řadu let (na magentické stěrce - pouze ta hrubá část po sloupnutí od molitanu)
a sklo je stále jako nové bez jediného viditelného škrábance. Ale jelikož jsem se již na více místech dočetl o jejím sklonu ke škrábancům, vvyřadil jsem ji z používání.
Možná existují různé typy od různých výrobců, možná někteří přidávají ke zvýšení účinnosti
do pojiva hrubé strany nějaký písek, karbidy apod. ? Kdopak ví, ale dle mého to nestojí
za riskování.
Teď ale musím koupit nějakou magnetickou stěrku se silným přítlakem, stávající bez hrubé houbičky sklo nevyčistí.
Starší reakce
Ahoj, je možné že ti sežrali ti skaláři, já jsem jim množila pro zpestření stravy takové malé hnědé šnečky(je to takový plevel, žádný akvarista ti je nedoporučí do akva), ale jak tam máš skaláry nemusíš se bát za dva dny tam není ani jeden.
Johan napsal: ..nebo často jezdí přes "vápencové" usazeniny...
Používám tu kuchyňskou malou houbičku a nejvíce mám poškrábané sklo nahoře, což nezapřičinilo nabrání "bordela"ode dna. Při vší snaze nemít škrábance na skle- ale bohužel. Asi jsem na tu houbičku moc tlačila, jinak si to už neumím vysvětlit.Proto raději už používám jen tu jemnou stranu.
Hrubou stranou se sklo neodře, ale když se zajede příliš blízko k písku nebo často jezdí přes "vápencové" usazeniny, tak ano. A tak se dá sklo poškrábat i tou jemnou stranou.
na houbičku na nádobí fakt bacha, čistit jen tou jemnou stranou s trochou Akvajasu, tou hrubší se dá pěkně hnusně podřít sklo- a kdo se má na ty škrábance pak dívat.
Starší reakce
me se taky nejvic osvecili ampularie na cisteni skla od rasy,a navic neni problem casem je odlovit na rozdil od ancistrusu...
Starší reakce
0 13.01.2013 20:03 0 [1892] - Obecné. Nejintenzivnějším řasožroutem (ne však vláknitých) ze skel i kamenů je u mne v akva plž Brotia pagodula. Má velkou spotřebu a vyžaduje velké řasou porostlé plochy. Též vyhledává zapadlé zbytky po krmení ryb.
Dalšími výkonnými požírači řas jsou různé bahenky.
Foto: Brotia pagodula na řasou porůstající boční stěně akvária vedle závěsného filtru. Ryba vpravo je venezuelská Micropoecilia bifurca.
0 13.01.2013 12:35 azonic [63] - Rostliny Svítíš opravdu fest ale tahle řasa se tvoří i při daleko méně intentivnějším svícení. Pokud řasa nepůjde tou houbičkou, jak už zněla rada (samozřejmě se má na mysli ta hrubší strana, molitánkem bys jí jen polechtal), tak žiletkou, u větších ploch se dá použít celý náhradní břite k ulamovacímu noži. (Doporučení břitu jsem poprvé slyšel od Danilly a funguje to opravdu skvěle a bez škrábanců na skle.)
jak na rasu na skle, ma hezkou zelenou barvicku a jsou to temer dokonale kulate tupliky Houbička na nádobí.
Dobu osvitu zkrať, 18 hodin je moc. A přidej rostliny. Výrazně.
No a ze skla teď tu přisedlou řasu dostaneš nějakou stěrkou.
0 12.01.2013 21:10 Hasic – zelene tecky na skle
Zdravim, ma nekdo zkusenosti a poradil by jak na rasu na skle, ma hezkou zelenou barvicku a jsou to temer dokonale kulate tupliky, mam podezreni na intenzivni svetlo a svitim od 5h do 23h coz bude asi hodne.. prede diky za radu!! Honza
Starší reakce
nechal jsem přes víkend omylem svítit nonstop světlo v akváriu :/ když jsem v pondělí přišel byly stěny pokryty řasou... setřel sem ji a byla taková hnědo-zelená... nevíte čím by to mohlo být??? tím světlem??? málo rostlin???
Starší reakce
Potěšení na mé straně.
Také Vám za ni děkuji
Vím, a proto jsem vám tuhle variantu doporučil.
Ano některé drží fest ale párkrá přejedu a jsou pryč
Žiletkami poškrabaných skel jsem neviděl málo.
Ty silonové houbičky se dělají i v provedení "podušek" (cca 10x8cm) s velmi malými očky. Dokonale s nimi ze skla odstraníte i ty nejhouževnatější přisedlé řasy. (A že některé umí držet!
)
Bohužel já tupec jel nahoru a dolů tak jak řikáš
jinak bylo to žiletkou a zrnko jsem nenabral prostě nevím jak se to sklo poškrábalo taky jsem zprvu myslel že to nejde žiletkou poškrábat, ale mýlil jsem se
. Zkoušel jsem tu drátěnku a tou to jde celkem dobře, lepší jak houbičkou
. Nad tou kreditkou jsem taky přemýšlel musím to zkusit zda to půjde
To jsi, ale čistil v obou směrech(nahoru-dolů), že? Jinak si neumím vysvětlit jak by si nabral zrnko, které ti jistě sklo poškrábalo. Žiletka samotná to nedokáže, zřejmně. Každopádně jde to i s drátěnkou, držim palce ať nepřibydou žadný další škrábance.
Já jsem právě bojoval s tou žiletkou na své 60tce jenže jsem se pak nestačil divit jak na některých místech sklo vypadalo takže zkusím tu plastovou drátěnku dneska jsem si je sehnal. A uvidím co na to řasa
Ona ta stěrka se žiletkou není až tak špatný vynález. Stačí stírat jen od shora dolů a kamínek nenabereš a pak ani sklo nepoškrábeš. Osobně vydím větší nebezpečí nabrání zrnka písku v drátěnce nežli v žiletce. Já používám magnetickou stěrku a spokojenost, tedy pokud vynechám případ, kdy mi holky chtěli udělat radost vyčištěním skla. Po návratu domu jsem chvilku přemýšlel o výměně skla. Takové utrpělo šrámy, časem sem se stím nějak srovnal
Na tu drátěnku jsem taky myslel. Zítra ji zkusím sehnat. Díky Side
Silonovou "drátěnkou"?
(Ale nesmíte do ní přibrat kamínek.
)
Starší reakce
Mně se také nejvíce osvědčila kuchyňská houbička, samozřejmě čistím tou hrubší stranou. Akorát je nutné dát pozor dole u písku, aby si člověk nenabral písek či kamínek.
Stačí i houbička, ale člověk se musí víc snažit.
Zkusil bych to s klasikou a tou je škrabka s žiletkou za pár peněz sehnatelná v každým akva obchodě.
Edit: Jsem pomalej.
Ano jsou to řasy. Pomuže ti škrabka se žiletkou(koupíš v každé akvaristice) nebo vyzkoušej na hadřík sůl. Předcházet tomu můžeš pravidelným čištěním. Například jednou týdně sklo přejeď třeba magnetickou stěrkou(rovněž koupíš v každé akvaristice). A pro příště nemusíš hned zakládat nové téma, ale zkus si nejprve něco přečíst. Ve vyhledávači si zadej klíčové slovo, v tvém případě třeba řasy a čti. Dozvíš se jistě víc než z jedné odpovědi a navíc si můžeš najít i různé souvislosti
Zdravím, objevila jsem na aq zelené fleky hádám, že jsou to řasy. Nejsou ale vůbec dolu. Nevíte co s tim?
Starší reakce
pokud je to řasa, tak tu normálně ze skla odstraňuj 1x týdně nějakou akvarijní škrabkou na sklo s tvrdou hranou(plast, žiletka). Takhle řasa rybám chutná, takže něco uďobnou, zbytek odkal.
Ale pokud se náhodou ten povlak dá lehce narušit a sundavat v cárech ze skla nebo z listů například obyčejnou špejlí, tak se nejedná o řasu ale o sinici. Pak stačí akvárium na týden zatemnit (vypnout CO2, pokud bubláš!) a sinice zmizí sama.
0 09.10.2011 12:21 čichavec27 – Problém s řasou
Dobrý den mám už zaběhlé akvárium(150L).Ale začala se mi tma množit řasa takovej zelenej povlak na celým skle a dokonce i na některých rostlinkách(naštěstí to nejsou chomáče).
Akvárium je mimo dosah denního světla svítí na něj jen Lustr co mám v pokoji.Můžeto bát způsobeno tím lustrem nebo je to něčím jiným.Mám totiž ještě 3další akvária a s těmi takové problémi vůbec nemám.
Prosím poradte nevypadá to hezky.
Starší reakce
Přidat reakci
1 ...... [3] ...... 7
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 7883x