Perutýn - chov
Je zde zkušený chovatel prosím?
Zvažuji ,jak citlivý je na chemismus vody.Dle všeho co jsem zjistil by si tahle ropušnice neměla moc brát servítky.Našli je už i v brakických řekách a holčina oceánologa dělala studii po vedením taťky a zjistila že přežijí i ve sladké.Otázka jak dlouho jasně že to není ideál chovu,nicméně to ukazuje na nevídanou přizpůsobivost.
Je možné ,že by to nakonec mohla být ryba která přežije začátečnické chyby?
(pokud přežije majitel)
V neposlední řadě je třeba počítat s vysokými vstupními náklady. Při této velikosti nádrže si troufnu říci, že 20000,- CZK bude minimum.
Pokud chcete mermomocí zkusit moře, tak bych fakt začal s nějakou drobnější tropickou mořskou havětí. Na perutýna bych si troufl až za nějakou dobu. Tam asi nebude ani tak problém s krmením, jako spíše to, že v trnech má jed a při jakékoliv manipulaci vyžaduje hodně obezřetnosti. Souhlasím s Vámi, že je to nádherná ryba, ale i když se mi moc líbí a často jsem laškoval s myšlenkou na pořízení, vždycky zůstalo jenom u myšlenky.
Mno tak perutýn je vysoká škola... na toho si netroufne ani spousta mořských vlků... kdybys přecejenom měla zájem se o mořské akvaristice něco dozvědět, tak doporučuji fórum reef.sk

Rozhodně bych pro začátečníky perutýna nedoporučil. Navíc začínat s mořským akváriem není nejlepší nápad, pokud nemáte řádné zkušenosti se sladkovodním.
Nejen, že je to finančně nákladné, ale udržet parametry u slané vody je těžší než u sladké.
Perutýn by měl mít minimálně 300 litrové akvárko a nic moc k němu nedáte. 200*50*40 by mělo být v pohodě ;)
Navíc je to rybka poměrně jedovatá a při čištění akvárka by jste mohli přijít k nehezkýmu úrazu.
Je pravda, že ryba je to nádherná. Já je pozoroval na dovolený v egyptě a byl to fakt zážitek.
Pokud chcete mermomocí mořské akvárium, co zkusit klasiku - klauny, mořské korýše, hvězdice, bodloky a pod.?
suhlasím s navikem, záleží moc na zkušenostech, mořský akva je moc silný kafe
Základní požadavky naleznete třeba zde v atlasu na odkazu
rybicky.net/atlasryb/perutyn_ohnivy
Pokud však nevíte, jak ovlivňovat složení vody, doporučil bych Vám nejdříve nějaký čas zkusit sladkovodní ryby a až si zaažijete souvislosti, zkusit to s mořskými.
Chcete-li se chcete vrhnout rovnou na moře, najděte si zde někoho s bohatšími zkušenostmi s chovem mořských ryb a poproste o konzultace, hodně prostudujte abyste zbytečně neopakovali začátečnické chyby a zhodnoťte zda jste schopní a ochotní péči bez problémů zvládnout. Přeji hodně úspěchů.
Ahoj, chtěli bychom si pořídit perutýna, je náročný na chov?
A poradil by někdo, co vše potřebujeme k tomuto chovu? jak velké akvárko (chceme cca 200x50x40 - dxvxh), pH vody, tvrdost, teplota atd...jak to ovlivnit? Děkuji za odpověď
Přidat reakci
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 946x