Já bych zkusil přidávat hnojivo s železem (PMDD např.). Mám H.corymbosa minima a potvora reagovalo dost podobně. Co jsem založil akvárium (30.6.) a H.C. se rozhodla, že to u mě zkusí, tak cca po 1,5 měsící celkem slušného růstu, začaly nové listy blednout a žloutnout. Začal jsem tedy přidávat hnojivo. Stav se cca po 14 dnech rapidně zlepšil. Už jsem ji měl dříve a mám s ní podobnou zkušenost. Jen jsem nyní nechtěl do nového akva hned bušit hnojiva.
Dál, např. u Heteranthera zosterifolia se uvádí - málo NO3 (zprůhlední listy a opadávají), málo fosforu (listy jdou do tmavě zelené), listy od krajů černají (málo železa-mikroživin). Např. NO3 mám vyzkoušené, lze se podle toho řídit i bez testů vody.
Takže když koukám na ty rostliny, jak to máš bledý, už až dorůžova.... další kytka černá od krajů, barva taky nic moc.... šoupnul bych tam železo. Asi by nebylo marný někde v koutě kouknout na ty kořínky, jak tu již bylo řečeno. Hmmm, teď si nemyslím, že tam máš něčeho nadbytek.
Používám složky z PMDD, jen mám každou namíchanou zvlášť. Respektive jsem si objednal použitou chemii v PMDD od Fichema. Vyjde to podstatně levněji. Přidávám složky P, NO3, K, tesno coctail vždy při výměně vody. Dál už jen tensococtail(mikroživiny) denně, či každý druhý den.
Teď spíš vyslovím myšlenku nahlas: "Proč dneska každý blbne s CO2" ? .......// asi je to moderní,že ... a bez toho zázraku to nejde,že. Tlak a reklama prodejců je neúprosná. To co Ti tam roste, musí jít 100% i bez přidávání CO2 (jestli budeš mít biogenní odvápnění, uber na světle. Případně kolem závislosti CO2, světla a hnojení něco nastuduj). Teď si tím jenom komplikuješ život....
. V tom novám akváriu jedu bez CO2, mám tam pár druhů cryptocoryn, H.C. minimu, onu Heterantheru, Ludwigi super red, dvě Bucky, na hladině pupečník. Světlo slabých 0,5W/litr, spíš míň (v koutech slušná tma)...a všechno krásně roste ( ikdyž, každý máme jiné měřítko, že
) ).
Snad Ti z toho něco pomůže
EDIT: zdá se mi to, nebo tam byla nějaká změna světla? V prezentaci se mi zdají ty dvě původní fotky, jak to rostlo tmavší . Možná to je jenom jinak nafoceno nebo mi už šilhá "voko"
.