Toto není návod k použití techniky pro začátečníky, ale polemický názor, který má sloužit k vyslovení protinázorů, či názorů obdobných těm mým. Pořád se považuji za začátečníky, který však již získal nějaké vědomosti a zkušenosti s provozováním domácího rybičkaření.
Dovolte mi, abych zde zmínil své půlroční zkušenosti s vnitřním ponorným filtrem Duetto DJ 150
rybicky.net/vyrobky/926-duetto-150 . Nechtěl jsem zakládat nové vlákno, ani psát článek, proto mi promiňte, že se trochu rozepíši. Pro někoho to však může být zajímavé, i když možná dosti kontroverzní téma, tedy hlavně mé názory a hodnocení.
Tento filtr jsem si pořídil spolu s akvárkem o hrubém objemu 138 litrů v prosinci roku 2010. Po nějaké době, konkrétně 5.2.2011, jsem napsal na téma tohoto filtru článek, který je k shlédnutí na
rybicky.net/clanky/635-vnitrni-ponorny-filtr-duetto-dj150 . Tam padly takové názory, jako že takový filtřík nemůže stačit, že je to reklama, že jsem buď kouzelník, či nemám páru o hodnotách vody, nebo že objem se ničím nenahradí. Možná že jsem opravdu kouzelník, jak uvedl jeden z komentujících, nebo také na tomto výrobku přeci jenom něco bude a příště by si komentující, který něco odsuzuje, měl takovýto výrobek nejdříve sám vyzkoušet, a teprve poté soudit.
Měl jsem silně přerybněné akva, a k tomu ještě nevhodnou osádku. Jako příklad bych uvedl Závojnatku čínskou, či několik živorodek, které pospolu dokáží dát akvárku pořádně zabrat. Neměl jsem akvárium ani pořádně zarostlé, a měl jsem zpočátku i ne docela vyhovující dno (vápenec = bublací test v octu). Dno jsem záhy vyměnil a vysázel různé rostlinky. Některým se dařilo, některým méně. Zpočátku jsem neřešil žádné měření a spoléhal jsem se na selský rozum. Tzn., že jsem akva pořád pozoroval. Když se mi něco nezdálo, tak jsem odkaloval a měnil vodu. Výměna vody nejprve probíhala jedenkrát za čtrnáct dní. Nedocházelo k žádným úhynům, ale ani zákalům či přebujelému růstu řas. Možná štěstí. Cca každý týden jsem používal přípravek na doplnění bakterií Sera Bio Nitrivec po dobu cca 6ti týdnů. Je pravda, že filtr běžel celou dobu na plný výkon, a že bylo zapotřebí čím dále častěji propírat předfiltraci, nikoli však osidlovací mini molitánek. Ten byl propírán jednou za měsíc (plus – mínus). Časem jsem přešel na údržbový interval, nikoliv jednou za 14 dní, nýbrž jednou za 10 dní. V tento moment, asi po 3 měsících, jsem začal měřit hodnoty vody na hodnoty pH, NO2, NO3 a NH3NH4 a teplotu, kteréžto považuji za nejdůležitější. Již jsem to tu zmiňoval několikrát, ale zopakuji to :“Světe div se, vše o.k.“. Bohužel jsem tyto hodnoty až do 9.5.2011 nezaznamenával zde do kolonky Měření parametrů vody. Chyba, protože nyní mi hodnoty nikdo nemusí věřit. Pravdou je, že hodnoty oscilovaly v takovém rozmezí, jaké je uvedeno u dvou již zaznamenaných měření.
Výsledek mi z toho vyplývá následující : „Tento, prakticky všemi haněný, filtr se mi osvědčil jako dostatečný, avšak je nutno věnovat jeho stavu, a i akvarijnímu celku jako takovému, zvýšenou pozornost a péči.“ Dále je třeba cca po měsíci upravit jeho stav. Co to znamenalo v mém případě? Odstranit aktivní uhlí, a vyplnit komoru sloužící pro usazování užitečných bakterií větším množstvím hmoty (prostě jsem tam nacpal více „molitanu“. Protože mně však tato zvýšená aktivita při provozu akvária již obírala o čas, i když péče o něj mně pořád bere a doufám že nepřestane, tak jsem se rozhodl instalovat systém a´la Atman hlavice plus Bio filtr (molitan). Více toho píši v deníku svého profilu. Vše ještě dozná praktických změn.
Přivítám jakékoliv názory a doplňující otázky. Reagovat však budu pouze na ty, které budou věcné a nebudou vulgární.
Přeji všem hezký den.