Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Razborky - chov

 

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 2 Přejít na další stránku   1  
Razborky - chov
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 16:26 Maq Re: petulinakk
Já se v těchto rybách vůbec nevyznám, ale nemýlím-li se, "dělá do nich" larix. Navštiv jeho prezentaci, oslov ho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 16:22 Žena petulinakk [2016] Re: zervan
Ne, gupek se opravdu nebojí, na krmení připlavou mezi gupky a nejsou před nimi ostražité, a gupky si jich nevšímají, ani o krmení nemají spory.
A píšeš že máš brigitky, přece jen to nejsou stejné ryby, i když často zaměňované. Pokud máš tedy opravdu brigitky :-)

Já si modré neonky taky oblíbila.

Zajímalo by mně jestli má ještě někdo zkušenost s merah, ideálně ve srovnání s jinými drobnými rasborkami.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 16:17 Žena petulinakk [2016] Re: Jifi
Ano, času na zvyknutí měly dost.
12 kousků není moc, ale taky to není tak málo, zvlášť když uvážím že ty další borarasky co jsem jmenovala byly v podobných počtech (byly v různých akvárkách, neměla jsem je spojené) a chovaly se úplně jinak.
Urophthalmoides jsem měla ve stodvacítce s nannostomus marginatus a sekavci, maculatky jsem měla v šedesátce s modrými neonkami.

V tomhle akva mám 70l čistých, a navyšovat počty rasborek nebudu, už tak je to na hraně s těmi živorodkami.
Gupky si borarasek absolutně nevšímají, strachem z gupek to nebude.

Možná tedy opravdu malé hejno, ale protože urophthalmoides i maculatus ve stejných počtech fungovaly rozhodně lépe, asi budou ty merah opravdu plašší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 13:52 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: petulinakk
V malom akváriu rybicky.net/nadrze/26913-zervan-experimentalka mám aktuálne 4 brigittae len s krevetkami a sú v pohode, smelé. Rovnako v pohode tam boli aj s mini neónkami modrými. Podľa mňa sa boja len veľkých rýb.

V hlavnom akváriu rybicky.net/nadrze/19205-zervan-hlavne-akvarium mám 12 galaxy (v slovenčine je to tiež razbora, v češtine danio) - prvé 2 týždne som ich ani nevidel, sa skrývali, potom sa osmelili a už sú v pohode, nedržia však kŕdeľ, len malé cca 3-členné skupinky.

Síce možno trochu mimo tému, ale keď som tam dal kŕdlik 8 (mini) neóniek modrých, od prvej chvíle boli smelé, držali však skupinu a stále nasledovali veľkú neónku červenú, hoci je niekoľkonásobne väčšia - pôsobí to vtipne, ako sliepka s kuriatkami. Myslím si, že malé neónky sú všeobecne smelšie ako razborky (alebo sa cítia bezpečne s veľkou neónkou?), no razborky ich vnímajú priateľsky, takže prítomnosť malých neóniek je prospešná pre razborky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 12:52 Muž Jifi [675] Re: petulinakk
Jak dlouho je máš? Už si zvykly na nové prostředí?
Ty gupky jsou o dost větší. Všímají si gupky razborek nebo ne?
Já mám spolu B. maculatus + B. brigittae. B. maculatus 20 kusů a B. brigittae cca 20-30 kusů. K nim ještě 10 modrých neonek (které paní přibalila do zásilky omylem). Když dávám krmení, tak jsou všechny rybky v hejnu. I když jen otevřu kryt, tak pádí k místu, kde dostávají žrádlo.
Připadá mně, že jak jsou ve větším hejnu, tak jsou v pohodě. Větší ryby tam nemám (jen Corydoras pygmaeus, ale ti si ostatních ryb nevšímají).
U tebe mně těch 12 kusů připadá jako dost malé hejno.
U mně oba druhy razborek často plavou pohromadě a asi mají pocit většího bezpečí ve větším hejnu podobně malých rybek. Moje oba druhy razborek i ty modré neonky jsou hejnové ryby podobné velikosti.
Ty je máš hejnových ryb jen 12 kusů a pak gupky.
Je zajímavé, že píšeš, že jinde máš několik druhů malých rybek a jsou v pohodě. Podobně jako u mě :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2017 11:23 Žena petulinakk [2016]
Chci se zeptat jaké máte zkušenosti s bojácností drobných druhů rasborek?
Před časem jsem měla borarasky maculatus a urophthalmoides, počty už nevím přesně ale byly to menší hejnka okolo 10 kusů, pokaždé v zarostlé nádrži s jinými malými druhy rybek - a oba druhy byly v pohodě, byly hodně vidět, často u předního skla, nebojácné.

Teď mám poprvé boraras merah, a jsou to neuvěřitelní poserové, mám jich 12, a nádrž sice ještě není extra zarostlá, ale schovávaček mají spoustu, takže není důvod aby byly tak vyplašené... přesto plavou hlavně v zadní části za kořenem, kde si jich moc neužiju :-)
Mám s nimi jen gupky a otíky, takže jim nikdo neubližuje, a ostatní ryby jsou v pohodě.

Máte obdobné zkušenosti?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2017 19:21 Muž Jifi [675] Re: Kubaa
Kubaa napsal: Tohle jsou všechno ryby citlivé na vodu, které se myslím nehodí úplně do běžných společenských nádrží. Hlavně u těch borarasek, pokud je to import odněkud z černé vody a dostanou se do běžného akvária, to s nimi musí hodně zamávat.
Jak jsem psal, sotva jsem razborky Boraras brigittae převzal od kurýra, tak už v sáčku byla snad 1/3 mrtvolek. Měly problém přežít už jen transport.
Stejná situace byla o několik týdnů dříve, kdy mně je sehnal prodavač u nás ve zverimexu. Domů jsem je vezl sotva 10 minut a hned doma z těch 35 byly 2 mrtvé. A během 2 dní přežily jen 2 :-(
Mám z toho pocit, že přestože jsou krásné, tak je problém je vůbec dovézt.
Na konci srpna jsem je však viděl u Rataje v prodejně a byly v dobré kondici. Jenže jich měl jen asi 20 (možná 25) a já jich chtěl víc. Teď už na to kašlu. Těch cca 25-30 bude stačit.
No a když je Rataj nebyl schopný sehnat a místo nich sehnal ty Boraras maculatus, tak jsem je od Rataje koupil a byly v hodně slušném stavu.
Edit: Boraras maculatus koupené u Rataje se mají extra čile k světu a úmrtnost 0. Dovezl jsem si je od Rataje osobně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2017 17:53 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: Faire42
Faire42 napsal: Přidám i svoji zkušenost. Před nějakou dobou jsem si na burze koupil 12 razborek ranongských, domů jsem je dovezl všechny. Do večera to měly čtyři za sebou, za týden jsem měl jen jednu.
Mám podobnou zkušenost, na druhé straně skvnoocasé a makulátky jsou držáci. Těch prvních jsem si koupil 40 (byly po pětikačce v Hornbachu) a z karantény jich šlo do nádrže plný počet. Totéž makulátky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2017 17:02 Muž Kubaa [718] Re: Faire42
Tohle jsou všechno ryby citlivé na vodu, které se myslím nehodí úplně do běžných společenských nádrží. Hlavně u těch borarasek, pokud je to import odněkud z černé vody a dostanou se do běžného akvária, to s nimi musí hodně zamávat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2017 16:47 Muž Faire42 [37] - Z donucení miníčka
Přidám i svoji zkušenost. Před nějakou dobou jsem si na burze koupil 12 razborek ranongských, domů jsem je dovezl všechny. Do večera to měly čtyři za sebou, za týden jsem měl jen jednu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.11.2017 15:13 Muž Iceman [96]
Souhlasim. Z 5 bornejek mám 3, zato skvrnoocasé vydržely všechny. Ale mam je docela ustrašené, nejraději jsou zalezlé v rostlinách vzadu. Zvětšovat hejnko moc nemůžu ta 20l není nafukovací.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   23.11.2017 15:01 Muž Wanderer [2102] - Skaláry - nejkrásnější ryby.Re: Jifi
Mám v podstatě identickou zkušenost. Mám oba druhy jen krátce, ale téměř se stejným výsledkem. Bornejská (která se mi teda líbí víc) - ztráty 4 z devíti v podstatě druhý den, trpasličí - mám je chvíli, ale vypadá to, že se zadaptovaly velice rychle. Sežerou prakticky vše co jim přidám a některé vypadají, že jim prasknou břicha. To ty Bornejské jsou mnohem distinguovanější. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.11.2017 11:40 Muž Jifi [675] Re: romant
Tak mám ještě jednu poznámku k nákupu razborek rybicky.net/atlasryb/razborka_bornejska
Koupil jsem je u nás ve zverimexu, kde je obsluha byla schopná sehnat. Bohužel mně skoro žádná nepřežila. Do 2 dní bylo skoro po všech.
Objednal jsem novou várku 50 kusů z Prahy. Když přišly rybky kurýrem, už byla v pytlíku hromada mrtvolek. Mám je v akvárku 2 dny a vypadá to, že díky okamžité sanaci situace ty zbylé přežijí. Odhaduji, že transport nepřežilo cca 15-20 razborek z těch 50.
Osobně mám pocit, že kvůli tomu, že tyto rybky jsou vesměs importy, je jejich stav natolik špatný, že člověk nemůže počítat se 100% přežitím. Nakonec mám hejno cca 30 těchto razborek.

Zároveň jsem téměř současně od Rataje koupil 20 kusů rybicky.net/atlasryb/razborka_trpaslici
Tyto jsem si osobně vyzvednul v prodejně a přesto, že pár kousků vypadalo, jako kdyby sedaly hrobníkovi na lopatu, tak jsem si žádného úhynu nevšimnul a mají se až moc k světu :-)
Jsou to nenažranci, kteří žerou, i když mají nafouklá břicha a já dám krevetkám a pancéřníčkům do misky Hikari Algae Wafers. Ty razborky jim bezostyšně užírají, i když jsou nacpané :-D

Edit: vodu mám celkem měkkou - necelých 6 °dH.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   20.08.2017 18:23 R Muž romant [27982] Re: Tučňák
Půjde o to jaký zdroj ryb se k tobě dostane. Některé druhy již u nás odchovávané jsou domestikovanější než třeba importy, kde je předpoklad se spíše držet těch, řekněme středních hodnot ve zdejším atlase.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 17:54 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž. – Tvrdá voda pro razborky
Zdravím,
na počet razborek bych byl taky poměrně zvědavý (zdali platí pravidlo 1 cm/l), ovšem svůj hlavní dotaz bych asi směřoval na tvrdost vody a pH. V místním atlase je uvedena hraniční hodnota 12 °dGH a pH 7. Vzhledem k tomu, že máme tvrdší vodu (a zatím bez RO), budu mít asi co dělat, abych vodu udržel v mezích, takže je na místě otázka, jak moc lze brát místní hodnoty s rezervou? Nejedná se o odchov (pro který bych případně použil balenou vodu, nebo počkal na RO, nebo se o něj ani nepokoušel), ale o udržení v akváriu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 13:56 Muž Jifi [675] – Dotaz na počet razborek v akvárku
Ještě se chci zeptat, kolik max. razborek Boraras brigittae nebo B. merah byste dali do zarostlého akvárka, ve kterém jsou krevetky? Rozměry akvárka jsou 80 cm x 40 cm x 35 cm.
Romant ve vlákně o neonkách doporučuje klidně 400 neonek do 460l akvárka.
Z toho usuzuji, že v mém akvárku by v přítomnosti krevetek mohlo být klidně 50 těchto razborek, možná i 70 kousků ...
Akvárko je z prezentace, jen je pořádně zarostlé. Včera jsem dělal částečný prořez, za pár dní budu zase pokračovat. Nějak mně to akvárko zarostlo a byla to hotová džungle, kytky rostou jak splašené :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.08.2017 12:50 Muž Jifi [675] – Dotaz na Boraras brigittae
Chci se zeptat zkušenějších chovatelů razborek.
U Rataje v Šumperku jsem minulý týden viděl rybky popsané jako Boraras brigittae a líbily se mně. Hned mě napadlo, že bych si mohl pořídit jejich hejno a přidat to hejno ke krevetkám, abych akvárko oživil.
V diskuzi jsem tu ale narazil na problém, že se prý u nás vpodstatě neprodávají, ale místo nich se pod tímto označením prodávají Boraras merah nebo jiný druh.
Po delším hledání jsem našel tento obchod, kde mají oba druhy - B. brigittae i B. merah: de.zooholding.eu/…
Myslíte, že tady můžu věřit tomu, že prodávají skutečně B. brigittae?
U Rataje jsem jich viděl celkem odhadem 20-30 v malém akvárku a rád bych si pořídil hejno cca 35 kusů.
Ještě asi zkusím zítra zavolat do prodejny Rataje, jestli jich mají více nebo je mohou sehnat.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2016 08:13 R Muž afc1886 [14655] Re: fousina90
rybicky.net/atlasryb/razbora_hengelova
Pohlaví: Obtížně zjistitelné. Lépe je pořídit si větší hejno a pak máte jistotu, že máte zástupce obou pohlaví. Samice jsou v dospělosti o něco větší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.01.2016 22:40 fousina90 – Sameček nebo samička?
Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Jak se rozliší sameček Razborky Hengelovy od samičky? Děkuji za odpověď.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.03.2015 10:03 Žena Beastie [314] – Hengelky
Zdravim, kolika let se u vas dozily razbory hengelovy? Nedavno jsem pocitala, ze cast meho hejna je z kvetna 2011 a druha z listopadu 2012, bojim se, ze se mi blizi konec jejich zivotnosti.

Cim krmite? ja mixuju Seran Vipa a nejake starsi INDR co jsem mela, ale mozna bych jim prilepsila, at mi hezky vydrzi :)
Dekuji
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.03.2015 14:56 R Muž romant [27982] Re: Amatértom
Klidně ano, denně 1/3. Těžká odpověď na tvojí otázku stran té stability nádrže, je to odvislý od množství prosperujích rostlin, od množství dalších producentů odpadu, zde je dobrý ryby moc nekrmit, tedy po dobu několika dní bezprostředně po výměně dna nekrmit vůbec, nezasahovt do činnosti filtru. Ten týden po výměně bývý nejkritičtější, ale to neznamená, že ta 14 dní nemůže nějaká ryba odplavat na druhej břeh, může bejt načatá a dočasný zhoupnutí vody jí prostě tzv. bez příčiny dorazí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2015 14:52 Muž Amatértom [514] - CichlidyRe: romant
Mohu tedy výměnu vody ještě zintenzivnit ? Nerad bych se dožil dalších náhlých úmrtí. Jak dlouho trvá ustabilnění podmínek ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2015 14:46 R Muž romant [27982] Re: Amatértom
To spíš nedala ty lítající N látky, který se po výměně dna velmi často vyskytují v hojné míře. Výměna vody ryby zachraňuje, v tom nepolevuj, dochází právě ke snižování toho škodlivého co se v akváriu hromadí a není zpracováváno.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.03.2015 14:21 Muž Amatértom [514] - Cichlidy – rasbora klinoskrvnná
Ahoj dnes odpoledne jsem našel mrtvou jednu rasborku. Nenesla žádné známky nemoci(jako by na ní někdo použil Avada kedavra). Ani včera při krmení jsem nepozoroval na žádné rasborce cokolivěk podezřelého. Každé dva dny teď měním třetinu vody(před týdnem jsem měnil dno). Je možné, že jí častější výměna vody vystresovala k smrti?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.03.2015 14:26 Žena Yasmine88 [0] Re: Maaara
A jeeje,myslela som si :-D...Veď prečo im nedopriať? :) Aj tak ďakujem :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.03.2015 13:52 Muž Maaara [95] Re: Yasmine88
Myslím, že krevety budou mít k večeři kaviár :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.03.2015 01:05 Žena Yasmine88 [0] – Trenie
Zdravím :) Mám podozrenie,že sa mi asi budú trieť hengeli.Je šanca,že by sa mi ich podarilo odchovať v nádrži,kde sú krevetky a ramirezka? :) Asi tuším odpoveď :-D Mám tam síce plno machu kvôli krevetkám,tie sa mi tiež rozmnožili,ale obávam sa,že také jednoduché to asi nebude...Ďakujem.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.03.2015 19:09 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Spajda
Z jedne ryby si nedelej vrasky, to se muze stat a zbytek akvaria muze byt v pohode, jen to hlidej. Casto je v panice prelecit cele akvarium a rozhodit ho horsi, nez dal pokracovat v bezne peci. Kdyz to prijde znovu, duvod prelecit akvarium uz bude, ale zatim treba jen casteji vymen vodu, kdyby neco, at jsou ryby v co nejlepsim stavu a maji sanci lepe odolavat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2015 17:30 Spajda Re: Designer
Děkuji už je po ni, musím si něco koupit ale zrovna jsem byl nemocej. tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.03.2015 14:43 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Spajda
Muzes zkusit Baktopur direct, ale sance vylecit nejsou moc velke. Proc tohle lecivo? Jak se ryba nafoukne, vyleza ji oko, zkratka jak jde o jakykoli vypotek, saham po Baktopur direct, protoze co to presne je tezko jen tak urcim, tak vsadim na napadeni vnitrnich organu bakteriemi, je to slusna sance se trefit, a nic moc jineho na to nepomaha.

Pokud tedy nevidim jeste jine projevy, ale o nicem dalsim nepises.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.03.2015 20:35 Spajda
Ahoj mám takový problém u jedné razborky mi nateklo oko co mám dělat jak ji léčit čím by to mohlo byt děkuji.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.12.2014 15:27 Deepinpeat Re: Fuchs
Odchovat se rozhodně dají. Jen je to možná těžší, méně produktivní, pomaleji rostou atd. Důvodů proč se dělají málo může být víc. Vzhledem k tomu, že většině laiků je to jedno, je to asi jedno i profíkům co ty ryby produkují, pokud se něčeho prodá hodně a jde to snadno, tak se jen málokdo hrabe s něčím, co vypadá skoro stejně a tu piplačku navíc co s tím je Ti nikdo nezaplatí. Myslím, že je teď mají ve Vivariu, zkus tam zavolat nebo napsat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.12.2014 11:46 Muž Fuchs [169] Re: ivaha
Děkuji za info, to si myslím, že s tím bude problém. Jenže mě se moc líbí rád bych je tam měl. No snad na ně někde narazím. Dají se odchovat vůbec? V atlese píšou, že jo ale tak proč je to takový problém je sehnat...?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2014 21:16 Žena ivaha [2730] - Krevetky, ráčci, drobné rybky, rostlinyRe: Fuchs
Espeiky se shání blbě... V ČR jsem je nesehnala a z dovozu (vyhladovělé a slabé ryby) mi jich půlka padla než se mi podařilo dostat je do kondice.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2014 19:31 Muž Fuchs [169] Re: ludvik
No espeho bych asi radši bral. Moc se mi libí jen bude asi problém je sehnat. Ve sklorexu je nemaj a burza v líšni není vypsaná. Nemám v plánu jiné ryby tak to vidím na ty espei.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.12.2014 15:19 Muž ludvik [1082] Re: Fuchs
Oblíbená (a správná!) rada tu na fóru je: jen jedno hejno. Zvlášť u toho tvého výběru, kdy jsou ty ryby děsně podobné to bude vypadat prostě divně. A pokud máš i krevetky, tak čím menší ryba, tím lepší pro ně :-) Ale asi i tato ti to bude trochu redukovat.

Být tebou, sháním jen ty Espei. A větší počet. To ať ti radši poradí někdo jiný ... kolik. Ale čtyřiceti bych se ve sto litrech asi nebál. Pokud k nim už jiné dávat nebudeš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.12.2014 14:01 Muž Fuchs [169]
Zdravím, rád bych si pořídil cca 15ks Razbora Espeho a 15 Ks Razbora klínoskvrnná, potřeboval bych vědět jestli je mohu mít ve svém akva a jestli nevíte kde by se dali sehnat Razborky Espeho v okolí Brna? Všem děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2014 14:41 Muž potass [0] Re: Atika
Presne jak pises jen ch8ily
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2014 14:33 Žena Atika [134] Re: potass
No záleží jak dlouho je máš schovaný ty. U mě vyjedou jakmile se třeba sednu nebo zůstanu stát před akvárkem (nemusím odcházet), schovají se fakt jen na chviličku, jinak si plavou vcelku klidně, drží se blíž těm kytkám, ale na volný vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2014 08:28 Muž potass [0] Re: Atika
Tim co jsi napsalá jsi popsala moji situaci takze jsem se přesvědčil ze se maji tendenci schovávat kdyz se cítí ohrožení jen mi nebylo jasné proc najednou taková zmena chování a jak píšouuz jiní je to způsobeno tim ze se zabydlely :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 22:05 Žena Atika [134] Re: Pepan
Taky si myslím, že jim chybí houští na schování. Tohle je krásný akvárko, ale tak pro krevetky. Mám skvrnoocasky v 54 litrech, dost zarostlém spolu s dalšími rybkami a když přijdu k akvárku, zajedou do kytek, sednu si a za chvíli vyjede jedna a za ní všechny jako jeden muž a producírujou se vepředu na volné vodě. Ale rychlej pohyb a zase na chvilku zajedou. Asi jim chybí ten pocit, že můžou utéct někam do rostlin, za šutry to asi není ono.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 19:55 Muž Pepan [5043] - RostlinyRe: potass
Velikost na chování nemusí mít vliv. Mám v jedné nádrži B. urophtalmoides a B. maculatus. Zatímco první jsou plašší, ty druhé se chovají doslova jako somráci a stačí se pohybovat kolem nádrže a makulátky visí na předním skle a čekají, jestli nedostanou něco k jídlu. Na chování rybek ale může mít vliv i způsob, jakým byly drženy u chovatele. Kamarádčiny galaxky se v zarostlé nádrži schovávaly a moc z nich neviděla, zatímco ty moje, z jiného zdroje, jsou zvědavé a pořád šmejdí u předního skla.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 19:18 Muž potass [0] Re: MonterMonty
ja uz vubec nejsem odbornik ale klinky jsem uz mel a chovaji se opravdu jinak nejsou to takovy straspytlici jako skvrky (pro skvrnky je prirozene se schovavat pred predatory kvuli jejich velikosti )klinky jsou o dost klidnejsi a hlavne hladovejsi
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 19:12 Muž potass [0] Re: romant
palec v pohode uvidime pokusim se to napravit par rostlinkami a uvidime :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   15.09.2014 19:06 R Muž romant [27982] Re: potass
Kam se schovají? Za ty šutráky a jsou vystresnutý, chce to tu houštinu, což dokud neodzkoušíš nebudeš vědět že to nefunguje. Podle popisu zcela zjevně nejsou v pohodě a já to prostě, tedy z velký části přisuzuju tomu prozatím prázdnýmu akváriu, toť můj názor. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 18:54 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: potass
Tak , odborník na rasborky nejsem , ale myslím si že chování těchto rybek bude obdobné, když budeš mít v holém akvárku deset neonek , budou taky prchat jak se něco hne před akvem , máš hezké akvárko , ale podle mého názoru pro ryby dost stresující
viz zdejší atlas ryb :
"Čilá a mírumilovná hejnová ryba vhodná do malých akvárií. Ideální je dostatek rostlin pro úkryt. V jednodruhové nádrži je plachá, dobré je ji chovat společně s jiným malým druhem ryb."
Ty ryby u tebe se chovaj naprosto adekvátně vzhledem ke své povaze
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 18:39 Muž potass [0] Re: romant
ja se ale nebavim o tom ze nejsou v hejnu to je prirozene pokud se neciti nijak ohrozeni jinym druhem tak si budou plavat jak chteji ja mluvim o tom ze staci aby me zahlidly 2m od akvaria a hned se schovaji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 18:31 Muž potass [0] Re: MonterMonty
klinky jak pises je znamo ze rychle priplavou jak te vidi protoze jsou to nenazrane mrsky taky jsem je mel a co se tyce stonovek v zadni casti akva tak do toho se mi vubec nechce :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 17:24 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: potass
kloním se k Romantovu názoru , mám sice klínky , v totálně zarostlé nádrži , s jedním RAMákem a jedním p.Gupkou , rasborky jsou neustále hezky v hejnu , a nikdy jsem nepozoroval že by měly tendenci někam zalejzat ,nebo byly lekavé, naopak stačí přiblížit ruku k akvárku a už se melou u hladiny jestli tam náhodou něco nespadne , dnes jsem pokusně dvě odlovoval k vytření do separé nádrže ,to pak začaly zdrhat když zjistily že po nich jdu ...
koukám na tvou nádrž , chtělo by to aspon do rohu(v pravo) nasázet nějaké stonkovky , aby skoro dosahovaly hladiny , ryby budou mít pocit že se můžou kdykoli rychle schovat a začnou se zdržovat v horní polovině nádrže bez úprků , zadní stěna akva by taky klidně něco snesla , aspoň nebudeš muset řešit tapetu a více rostlin určitě prospěje stabilnějšímu prostředí v akvárku ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.09.2014 16:32 R Muž romant [27982] Re: potass
Tak jestli si myslíš, že se můžou schovávat, tak to se pleteš, to akvo je prázdný, dokud tam nebude pořádná zelená houština, nebudou tam úkryty, i když, jak píšeš je jich tam podle tebe dostatek. Tu změnu chování po tom měcíci bych přisuzoval tomu, že si na akvo zvykly a nic je nenutí bejt v hejnu.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [2] ...... 10 11

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 11983x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15059?od=51