Přihlásit se RYBICKY.NET »

Razborky - chov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Druhy ryb - chov 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 5 Přejít na další stránku   1  
Razborky - chov
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R romant Re: pillee
To co popisuješ, vypadá na problém s vodou a to jmenovitě s vyšším obsahem N látek, jako první pomoc doporučuji výměnu(y) vody a zaměřit se na prostředí v akváriu, výše jmenovaný druhy ryb si nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pillee
Minulý týden jsem k 8 Razb. klín. dokoupil do 54 l 6 ks Pand na dno, včera začaly některé razbory plavat u hladiny a nabírat jí. Do rána ty, které byly nahoře, pošly. Nemohou jim Pandy vadit? Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: malyLibor
Vy máte nějaké potíže s vyjadřováním? Už víme, že jde o konkrétní akvaristiku na Husovce, která patří Kolajovým...Vy píšete... Pán v prodejně by ti do tohoto akvárka doporučil i hrocha, kdyby ho prodával....

A pak začnete vysvětlovat jak jste to myslel. Nejste první, kdo se takto vyjadřuje při takových příležitostech. V jádru pravdu máte, ale u konkrétních obchodů je to někdy také trochu jinak...
 Reagovat na tento příspěvek 4  - malyLibor Re: LiborSprysl
Ale mně nešlo o konkrétního člověka a vůbec jsem nechtěl nikoho urazit. Šlo mi o to vysvětlit začínajícímu akvaristovi, že když jde do akvaristiky, měl by přesně vědět, co chce, a měl by o rybkách, které si chce přinést, také něco vědět. V konkrétní akvaristice, o které mluvíte, to možná funguje jinak, ve většině akvaristik je to tak, jak jsem napsal. Nedávám to za vinu podavačům, mají tam tak široký sortiment, že prostě nemohou o všem vědět, proto neustále zdůrazňuji a zdůrazňovat budu, že vědět by měl akvarista, který nakupuje, a na něm je zodpovědnost za to, co si donese domů. A taky zodpovědnost, aby o rybách, které má, věděl co nejvíc a mohl jim poskytnout, co potřebují.
Na osmi razborách v 54 litrech není špatné nic, jen je to pro ně malé akvárko a proto v něm nikdy nebudou tvořit hejno. To je vše.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: malyLibor
Pán zase káže a zevšeobecňuje a moc toho nezná...Mirek Kolaja nepatří v Plzni k těm, kteří by rádi prodávali hrochy a vůbec nemusí kvaltovat s prodejem, aby mu v obchodě ryby nechcípaly...Už to tady padlo mnohokrát...kroťte emoce, když nevíte o co jde. Nevíte jak probíhala komunikace při prodeji, ale prodavač je podle vás blb. No nic...zase jsem se rozoohnil Co je na osmi razborách v 54 litrech špatného? Vy víte, že tazatel jich nechtěl více nebo méně? no
 Reagovat na tento příspěvek 1  - malyLibor Re: pillee
Pán v prodejně by ti do tohoto akvárka doporučil i hrocha, kdyby ho prodával. On tam není od toho, aby ti dobře radil, ale aby ti dobře prodal. Ty jsi od toho, abys věděl, co chceš. Ty musíš o rybičkách něco vědět, aby se u tebe měly dobře. On potřebuje jen to, aby se u něj rybky neohřály moc dlouho, aby je prodal, než mu pochcípají. To je realita. Jestli chceš rady, neptej se podavačů v akvaristikách, ale čti, čti, čti a čti. Začít můžeš tady na tomto webu, je tu celkem dobře zpracovaný atlas, kde si můžeš najít rybku, jaká se ti líbí. Zjistit její základní požadavky a pokud vyhovuje, tak si o ní na netu najít více, např. na seriouslyfish už se o konkrétní rybce dozvíš hodně podrobností. Také mladými tolik opovrhované knihy ze 70. a 80. let, které se dnes dají docela dobře koupit v antikvariátech, jsou velkým zdrojem kvalitních informací. Nové knihy, nabízené v akvaristikách, obvykle nemá smysl kupovat. Je tam jen hromada obrázků a žádné informace, to vše za hromadu peněz.
Rozhodně doporučuji držet se toho, co ti poradil romant - měnění vody, přidat Amazon, ToruMin, Torben nebo jakýkoliv jiný rašelinový výluh a dát na hladinu plovoucí rostliny, ale ničím z toho nezměníš to, že pro tyto razbory je tvé akvárko prostě malé. Nicméně pokud se toho budeš držet a poskytneš jim vše, co potřebují, mohou u tebe v pohodě žít a může se jim dařit velmi dobře. Jen nepočítej s tím, že budou plavat v hejnu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: pillee
Určitě bych velmi často měnil vodu, to akvo je čerstváček a tři týdny záběhu bez živočichů nic neznamenají, teprve teď se nitrifikace definitivně ustavuje. Přidal bych nějaký rašelinový výluh a přistínil hladinu, třeba nějakou plovoucí rostlinou(nama). Zřídit si prezentaci by se taky hodilo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pillee – Re: malyLibor
Bez osvětlení zase krásně po celé nádrži v hejnu, po rozsvícení úprk do krytu.
V prodejně v Plzni, Husova mě je pán v pohodě doporučil + malé pancéřníčky na dno. Tak nevím.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: pillee
Bojím se, že nesrovnají. Akva je pro ně příliš malé. Hodily by se tam spíše razbory Hengelovy nebo rasborky trpasličí nebo skvrnoocasé.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pillee – razbory
Ahoj, včera jsem po 3 týdnech záběhu (obsah 54 l) zakoupil první osádku - 8 ks Razbora klínoskvrná. Jsou to hejnové ryby, ale po rozsvícení osvětlení se rozprchnou a schovají v rozích pod rostliny. Bez světla jsou po celé nádrži. Srovnají se časem? Díky za odp.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Beastie
moina, cyclop, virnik morsky, drobny patentky

vetsinou mrazeny.... po troskach....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: Beastie
Já je krmím (krom různých druhů vloček) mraženým. Dávám jim mražený cyklop (=buchanka) a moinu. Ale protože je chovám i s tlamovcovýma betama, kterým dávám i mraženou dospělou artemii a hodně také koretru, tak jim nemohu zabránit si ji zobnout. Je sice srandovní pozorovat B.uropthalmoides nebo B.maculatus, jak do sebe souká koretru o stejné délce, jako je sama, nebo jen o něco menší žábronožku, ale nikdy se žádné z nich nic nestalo. Když jsem tam zkusil dát živé koretry, lovily je i razborky a pochutnávaly si na nich stejně jako bety nebo čichavci... i když nejvíc jich asi požraly nenažrané kardinálky čínské.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie Re: LiborSprysl
Jj, rozmyslela jsem si to, artémie je sice strašně malinká, ale chutná jim....čím živým je krmíte vy?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Beastie
No může se udávit....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie – Koreta
Právě jsem si přivezla koretu ( průhledný červ, má dvě jádra, ve vodě s sebou sakra mrská) pro pestřence. Těm chutná, trochu mě děsí, jestli jim to neublíží
Zkusila jsem dát i razborkám trpasličím a slupla (jedna ten jeden nabízený kus), ale vždyť je to stejně veliké jako ona! nemá to čím žvýkat. Nemůže jim to ublížit?
Dejte prosím vědět, děkuji
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Petr12
12L je opravdu hodne malo pro spolecensky akva, priklanim se k jednodruhovymu krevetarku
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Petr12
Už nic, nechal bych to tak, jenom s krevetkama. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Petr12 – mini
Ahojky Kolik rybek (jaký druh ? ) Mohu dát ke krevetkám do akvária 12 l ?
Vyzkoušejte
Tak to máš potom asi pravdu. Moje razborky z hladiny braly jen jednou - když jsem se vrátil po nemoci. Ale uvědomil jsem si, že jsem kecal. Nebyly celé 4 týdny o hladu. Vždy, když jsem šel k doktorce, jsem se stavil v kanclu a při té příležitosti jsem je určitě i nakrmil, jen jsem na to asi zapomněl. Takže byly o hladu vždy jen ten týden... což už není tak dlouho jako 4 týdny, jak jsem psal někde dříve. Když jezdím na dovolenou, bývají všechny moje rybky o hladu dva týdny a bez problémů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: Beastie
taky s tim bojuju... ale kdyz zenskym reknu ze v podstate jen vyluxuju koberec (odkalim) a vyvetram (vymena vody), tak to huz berou......
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie Re: malyLibor
no předtim to rybička nedělala a pár hodin potom taky ne, navíc žádný náklon, žádné pokřivení, žádné převracení ... teď ani není poznat, která ryba to byla, takže no stress, fakt to bylo tou hladinou - zrovna tahle to zobala z hladiny jak kapr

moji kolegové dělají "to už to zase čistíš jo? to jako každej tejden? to je strašně často, ne?" a máma se mě teď snažila přesvědčit, že velká akvárka se přeci nečistí vůbec, že strejda řikal...*facepalm* :)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Moucha Re: Dreamdiver
no ja jsem sehnal pidi odmerku na krmivo... a do maly pixly (odmerka na testy) jsem odsypal patricne mnozstvi krmiva a zbytek krmiva jsem dobre schoval a pak poveril jednoho kolegu krmenim a i hnojenim (napsal jsem mu blbcocha)... akva prezilo v poradku jiz nekolik dovolenejch... ale zaklad je dobrej filtr, dobry dno a dostatek kytek
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Dreamdiver Re: Beastie
Moji kolegové mají starost o rybičky i přes víkend, pořád se ptají, jestli moc netrpí, když je nakrmím v pátek a pak až v pondělí :) U nich mám spíš strach, že až budu na dovolené, tak ryby překrmí, vodu nevymění...a to je vražedná kombinace, když ještě připočtu malý filtr v nanoakváriu.
Hm... no, nevím. Bojím se, že spíš než to, že spolykala vzduch, to bude nějaká nemoc... ale držím palce, ať máš pravdu ty a ať to není nic vážného.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie
ale už chápu, proč se obvykle razborky nekrmí z hladiny - teď jsem viděla jednu, která očividně s krmivem spolykala spoustu vzduchu a není schopná se potopit, pořád jí to přitahuje nahoru jako magnet, je to skoro až vtipné. Vystřelí dolů, šuuup a už je zpátky "přibitá" na hladině...snad jí to přejde
btw hengelkám chutnají spirulinové tablety. Nijak zvlášť, ale zobnou si. to sem byla překvapená !
Je to "25l" a všechny (až na letošní) předchozí dovolené skončily tak, že jsem přijela k akváriu vybledlých vyhublých ryb, a o půlku hejna jsem vždycky přišla. A to jsem byla pryč max 2 týdny, neumím si představit 4 - to mi to tady krmí když tu nejsem kolegové.

V práci se možná otočím jen jednou v té době volna, ale doma budu muset alespoň dvakrát třikrát - rozhodla jsem se totiž, když už se stejně doma budu muset otočit, že si konečně pořídím i ty Neolamprologus multifasciatus, na které už měsíc čekám a chtěla jsem odložit kvůli nepřítomnosti a potenciálnímu nekrmení.
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Moucha Re: LiborSprysl
jojo je to preklep... manawydan v atlase nenajdes.... je to vybajeny svet, pane kolego budte rad ze nejste postizen tak jako ja....
Záleží na tom jaké razborky a v jakém akvárku. Ve třístovce je víc žrádla než ve 22litrech. Takže třístovku neřeším ani o dovolené, 22 litrů v kanceláři teď bylo bohužel 4 týdny bez krmení, protože jsem byl marod. Na krevetkách ani razborkách není patrné, že by nějak trpěly, jen když jsem je poprvé po nemoci nakrmil, tak žraly i z hladiny, což do té doby (a ani od té doby) nikdy nedělaly.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Beastie – krmení v nepřítomnosti
Zdravím, jak maximálně dlouho nekrmíte razborky? Blíží se vánoce a já vím, že se budu muset párkrát otočit doma i v práci, abych ty potvory nakrmila, ale nevím jak často, jestli si můžu dovolit jednou za 4 dny, raději jednou za 3, jestli si je mám vylovit do pytlíku a vzít si je s sebou,...
Co takhle krmítko? Nečetla jsem na ně moc positivní reakce, navíc se strašně obávám, že razborky jsou ty ryby, co by se užraly k smrti. Včera jsem krmila trpaslice odskořápkovanou artemií, a asi jsem to přepískla - dna se teda nedotklo nic, ale ty ryby vypadali jako zápasník sumo, můj alfa sameček, který je obvykle nudle, měl bachor a narostl na dvojnásobnou výšku a ostatní mu byli v patách, sotva pak plavali...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Moucha
Moucha napsal: vzhledem ze nemala cast rasborek prirozene zije v horskych potocich a jezirkach manawydanu (barma) a statu zapadní indie , tak bych rozdil mezi 21 a 23°C moc neresil, spis bych hlidal ty vyssi teploty....
smich manawydanu (barma) Mám v tom vašem zepěpisu nějaký zmatek... coze Není Barma Myanmar?
 Reagovat na tento příspěvek 4  - jitkaS
Tak děkuji za rady. Ještě radši budu študovat co , která potřebuje, než se konečně rozhodnu. Přece jenom se nejdená o koupi jedné ryby, ale o spoustu rybiček. A nechci aby mi chudinky pochcípaly.P.s. Omlouvám se za chyby, píši s vyrušováním malých capartů.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: jitkaS
Razborky jsou teplomilné jen některé, je třeba vybírat. Ty dvoje, co chovám, to zvládnou v pohodě. Razbora Hengelova pochází ze stejné oblasti jako B.maculatus, takže by měla i teploty zvládnout podobné. Tak, jak to popisuješ, to zvládnou v pohodě.
Ještě se vrátím ke tvé předchozí otázce - tvé parmičky patří mezi ty klidnější a menší parmičky, takže snad by to mělo být v pohodě. Hejnko 10 ks stačí, ale obzvláště u B.uropthalmoides platí čím víc, tím líp. Ale jsou to malinké rybičky, velmi málo znečišťují vodu, tak není problém mít jich 30 v padesátilitrovce a k nim ještě 10 B.maculatus. Jen je potřeba krmit s rozumem a dělat běžnou údržbu (výměna 1/5vody týdně a tak).
 Reagovat na tento příspěvek 4  - jitkaSRe: malyLibor
Zvýšení teploty na 23 není problém, 21 je opravdu minimum co mám, když dám krycí skla, tak je to tak 23. No a v normálním létě se mi teplota vyšplhá tak na 26 až 28 což třeba čichavci milují a hned se rozmnožují. Jen pokud venku praží tropické slunce více jak týden, tak to prostě stoupne v místnosti nad 35 C a v akva tak na 29-31. A to nedělá dobře nám ani rybičkám. Po odendání skel,při chlazení větráčkem na hladinu a pet lahví se mi to daří udržet tak na 26-28. A myslím, že když to zvládají čichavci a parmičky tak by to razborky měly taky vydržet ne? Pokud jsem dobře četla, tak by měly být docela teplomylné.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - malyLibor Re: Moucha
B.uropthalmoides i B.maculatus snáší letní výkyvy ke 30°C slušně. Samozřejmě není možno nechat 30° stále, je třeba v odpoledních hodinách chladit alespoň namraženou petlahví. Mimochodem, B.uropthalmoides pochází z oblasti Zhajska a Vietnamu, B.maculatus pak Sumatra, Malajsie, Indonésie. Jsou zvyklé na kolísání teplot, ale úplně dlouhodobě 21°C nevím... ale myslím, že by to neměl být až takový problém, nebude-li pokles příliš náhlý.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: malyLibor
vzhledem ze nemala cast rasborek prirozene zije v horskych potocich a jezirkach manawydanu (barma) a statu zapadní indie , tak bych rozdil mezi 21 a 23°C moc neresil, spis bych hlidal ty vyssi teploty....
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jitkaSRe: malyLibor
A nebudou jim vadit ty parmičky, Přece jenom jsou to větší rybyčky než razborky. Popřípadě stačilo by hejno tak deseti jedinců nebo radši víc?
No, bojím se, že razborkám budeš muset 1-2°C přidat... měly by mít okolo 23°C.. ale na druhou stranu, pokud si zvyknou, uvidíš, B.uropthalmoides snese 21°C bez problému. Ty jsou stříbrné a pod světlemi různě pableskují tak nějak do červena, ale jsou stříbrné. T.espei jsou do červena s černým proužkem, T.hengeli jsou pěkně nafoceny ve zdejším atlase: rybicky.net/fotogalerie.php… Já v současnosti chovám B.maculatus a B.uropthalmoides a jsem naprosto spokojen, Jsou to klidné hejnové rybky. B. maculatus tvoří hejno i v menším počtu, jsou-li v akvárku tyto dva druhy spolu, tvoří jedno velké hejno.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - jitkaSRe: malyLibor
Promiń mou zvědavost . Jaké máš a jak náročné na teplotu jsou, mě se totiž v akva pohybuje teplota od 21 většinu roku ale až 30 v létě. Měla jsem kardinálky a ty mi to bohužel neustály a musela jsem je přendat. Z toho důvodu sháním nějaké hejno asi razborky- nyní přemýšlím o espei nebo hengeli, a urophtmalmoides. v akva mám tmavé parmičky purpurové a červené duhové. Proto bych nejradči nějakou trochu jinou barvu, aby nesplívaly- hengeli mají být stříbrné s oranžovým pruhem, Urop. má být do žluta a espey do oranžova až červena. Nemáš s některýma zkušenosti a odpovídá barva? Na fotkách na netu se často názvy míchají . Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: malyLibor
ja mam jen galaxky a ty jsou tedka razeny mezi dania....
Já bych doplnil Mouchu. Oslov Danilu, řekni jí, jaké druhy ryb a v jakých počtech sháníš, ona ti je zajistí a můžeš si je u ní v domluvenou dobu vyzvednout.
Tady máš kontakty na Danilu - je to majitelka ZOO Braník a chodí i sem na rybičky: rybicky.net/obchody/602 Vřele doporučuji, sám jsem tam rasborky kupoval.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Moucha Re: jitkaS
udelej si vylet do Prahy, v Braniku nektery maj.... zoobranik.cz/…
pripadne se zkus zeptat NINCO treba poradi

Reagovat na tento příspěvek 0  - jitkaS
Zdravím všechny. Mám velkou prosbu . Nevíte někdo kde se dají sehnat tyto druhy razborek: brigittae, maculata, kubotai, vaterifloris, urophtalmoides-urophthalma. Bohužel akvaristiky v mém okolí nejsou ochotny mi je obědnat a e .schopech kde jsem se dívala mají vždy jen ty nejběžnější a po burzách jen tak na blint jezdit nemůžu. Proto kdyby někdo věděl o chovateli, nebo aspoň o kontaktu, budu vděčná.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - čmeliak
takze radsej len jeden druh ..dakujem vam ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R Silent Re: čmeliak
Míval jsem je spolu v nádrži a vždycky udělaly jedno hromadné hejno takže nebylo na první pohled možné druhy rozeznat :) .
Edit: ha, teď jsem stříbrný já :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: čmeliak
Smíchají se a nevyniknou ani jedny. Volil bych jenom jeden druh o náležitým počtu jedinců. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - čmeliak
ked budem mat v akvarku 10 razbory hengelové a 10 raazbory klinoskvrnne budu plavat spolu v jendom hufe alebo sa pomiesaju ? :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: čmeliak
Nebál bych se :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - čmeliak Re: LiborSprysl
dufam ze ani mne tolko nedorastu :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: čmeliak
Do 5 cm nenarostly nikdy... stydim stydim

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [5] ...... 10 11

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 12210x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/15059?od=201