Přihlásit se RYBICKY.NET »

Neonka - rozmnožování, odchov

NápovědaFórum » Akvarijní ryby » Množení ryb 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Neonka - rozmnožování, odchov
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ji333Re: Nellynka
Neonka není živorodka. Přečti si o nich něco v atlase. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Nellynka
Ahojky ,mam cca 15kusu neonek cervenych u tercovcu ... Hledim na ne a jedna neonka je pekelne kulata :-D chci se zeptat zda ji mam odlovit do druheho akva a zkusit zda to vyjde ,jakou ji nachystat vedle teplotu a zda ji pripadne s poterem nechat nebo nasledne vratit zpet .. Dekuji

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - JoKaRe: DavFM
Ptal jsem se proto, že třeba espejky, i když jsou chovné ryby spolu, tak ony spolu laškujou, samice slibuje jako že dneska by to šlo, ale stejně se nikdy nevytřou,

Takhle nějak to laicky chápu taky... A dá se tomu rozumět, lidi to mají obdobné... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavFM Re: lacewings,JoKa
Díky, díky.
ony už se mi vytírají, i plavou, vodu jsem doladil, schopné ryby konečně vybral.
Ptal jsem se proto, že třeba espejky, i když jsou chovné ryby spolu, tak ony spolu laškujou, samice slibuje jako že dneska by to šlo, ale stejně se nikdy nevytřou, samice vždycky na poslední chvilku ucukne z objetí. Klidně týden v kuse. Pak jim ale přitopím a samice už neucuknou a podrží, jikry se sypou.Takže dokud není dost teplo, netřou se.
Je ale fakt, že pokud jsem držel samce a samice odděleně, tak se vytřely do hodiny poté co jsem je dal do vytíračky a zatopil.Žádný stres z přelovení, byly nadržené a šlo to hned. Když ale před třením nebyly samostatně, tak první den ve vytíračce byly rybky vystreslé a třely se až druhý den.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R lacewings Re: DavFM
-Vývojová voda -zhruba
-pH 6,5–6,7
-teplota 24 °C
-uhličitanová tvrdost - asi 0.1°N -0,3 °N
-celková tvrdost- 1°N - 3°N
-vodivost,tady budeš muset trochu zkoušet mezi 10 až 25 μS/cm
-v podstatě nejde o to že ti někdo nechce pomoci ,prostě neexistuje jednotný návod na odchov,každý to má jinak.
-jde o to ,že každá ryba projde určitým cyklem vývoje v určité vodě,od toho se musí odvíjet i odchov
-proto jiné parametry budou v Praze ,proti Brnu nebo Ostravě, vždy se budou hodnotově lišit ve všech hodnotách
-vytřou se ti v 26°C ,ale je lepší je nechat vytřít při těch 24°C
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 4  - JoKaRe: DavFM
Nejsem zkušený neonkář, ale pár jsem jich odchoval...

Podle mě to rozdělení samců a samic je podobný impulz, jako vyměnit vodu cichlidě o dva stupně chladnější. Vyčetl jsem, že se to tak dělá a vyzkoušel. Tření se dostavilo téměř hned.
Také se to dá chápat, jako tření "na povel". Když budou spolu pořád, tak se budou třít kdykoli budou chtít oni a ty to nepodchytíš...
Víc ti k tomu neřeknu, neb nevím... Možná je to blbost, ale když nikdo nic neřekl....... X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavFM
Hmmm, víte, ale nepovíte :-) :-) No nic, i na toto si budu muset přijít sám, nedá se svítit, chápu to, know how is very secret.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DavFM
Otázečka na zkušené chovatele: je nutno mezi třením neonky červené držet samce a samice odděleně? Myslím tím, jestli se nemůžou vytřít jen tak mimochodem, při 26°C,bez zvednutí teploty.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - wdenda
Zdravím, mám neonky ve společné nádrži a některé 'bojují'. Jen občas se protočí kolem sebe, nic dlouhého a vážného, ale tak by mě zajímalo jestli pro ně mám zkusit udělat odchovnu a zkusit je vytřít? :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - Pepan Re: LiborSprysl
150 neonek v šedesáti litrech už jsem měl a fakt to chtělo každodenní údržbu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 1  - LiborSprysl Re: Pepan
Pepan napsal: To vím, že jsou příbuzné. Obojí jsou to tetrovité. A to chňapání ve zhoršených podmínkách u piraní je pochopitelné.Souvisí to s nárůstem dusičnanů ve vodě. Asi jsem nikdy v akvárku neměl tak katastrofální podmínky.
Neměl tak katatastrofální podmínky s piraněmi, anebo neměl 2000 neonek ve 200 litrech...s jednodenním výpadkem v údržbě.... to je pak efekt skoro stejný ;-) ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -
Dalšia vec náhleho úmrtia môže byť osmotický tlak.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: LiborSprysl
To vím, že jsou příbuzné. Obojí jsou to tetrovité. A to chňapání ve zhoršených podmínkách u piraní je pochopitelné.Souvisí to s nárůstem dusičnanů ve vodě. Když jim v domovině poklesne voda v laguně, všechny by nepřežily. Tak přežijí ty agresivnější a ty slabší těm silnějším ještě poslouží za potravu. Ale u neonek jsem to fakt nikdy nepozoroval. Asi jsem nikdy v akvárku neměl tak katastrofální podmínky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Pepan
Pepan napsal: Neonky jsou, podle mě, celkem mírumilovné ryby. Chápal bych budování hierarchie třeba u piraní, nebo u cichlid, ale u neonek jsem to nikdy nepozoroval a to je chovám, s přestávkami, asi 40 let. Pokud začnou některé z hejna popadávat několik dní po vpuštění do nového akvárka, spíše bych pátral v podmínkách za kterých v tom akváriu žijí. Může se stát, že podmínky ve Vašem akváriu jsou podstatně horší než v tom původním a slabší kusy to prostě nedají a padnou.
No když se to teda bude přesunovat, tak ještě něco přihodím...
Neonky jsou s piraněmi docela dost příbuzné na to, aby se projevovaly stejně (samozřejmě úměrně jejich velikosti)... to na úvod. Ale velká pravda je v těch horších podmínách v akváriu... Agresivita dosud "mírumilovných" piraní se prudce zvýší při nárůstu dusíků... u neonek je to stejné... Zhoršení podmínek u nich s sebou přinese třeba bakterku a dojde k poškození ocásku... No a ejhle... v tu chvíli se ty ještě nepostižené sápou po těch "načatých" a už to jde rychle...
 Reagovat na tento příspěvek 4  - Karnal Re: Pepan
Taky jsem se nad tím úmrtím pozastavila, ale Majosk v jiném tématu doznal, že ryby dal do nezaběhlého akvária. No, a pak to opravdu může připadat normální, že pokud se vypustí 10 - 12 neonek do nezaběhlého akvária, tak nejslabší kusy umřou hmm
 Reagovat na tento příspěvek 2  - Pepan Re: Faire42
Neonky jsou, podle mě, celkem mírumilovné ryby. Chápal bych budování hierarchie třeba u piraní, nebo u cichlid, ale u neonek jsem to nikdy nepozoroval a to je chovám, s přestávkami, asi 40 let. Pokud začnou některé z hejna popadávat několik dní po vpuštění do nového akvárka, spíše bych pátral v podmínkách za kterých v tom akváriu žijí. Může se stát, že podmínky ve Vašem akváriu jsou podstatně horší než v tom původním a slabší kusy to prostě nedají a padnou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - -Re: majosk
Zaujmavé.Ja som kúpil 20ks a stále mám 20ks.Nikdy mi žiadna neonka privezená z predajne nepadla.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: Faire42
Buďte v klidu, někdy to hloupost fakt být nemusí, naopak trefa do černého. Mnohé chovy jsou tím dokonce dobře poznat... :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Faire42 Re: Pepan
Budování hierarchie v hejnu. Pokud jsou v akváriu s rybami stejné velikosti (a tudíž se necítí být ohroženy), začnou se věnovat budování sociální struktury hejna.
Jde tedy jen o mou úvahu, založenou na zkušenostech vlastních i vyčtených. Pokud sem plácnul hloupost, no, co už.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: majosk
majosk napsal: Tie neonky to je normálne, ak kúpiš 10-12 kusov za 5 dní tie najslabšie pôjdu. Nemusia mať ani chorobu, je to tak.
Proč?
 Reagovat na tento příspěvek -2  - majoskRe: začátečník
Tie neonky to je normálne, ak kúpiš 10-12 kusov za 5 dní tie najslabšie pôjdu. Nemusia mať ani chorobu, je to tak.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 3  - R lacewings – obecně

- Gold-tmavé oko-barevná forma
- albino Gold- zmena oční pigmentace a zbarvení ve vztahu k albinismu-geneticky odlišné od původní barevné formy Gold,vzniká tak-albino forma
- vše je postaveno na genetice,kdy je v základu potlačena-redukce zbarvení a nejedná se tak přímo o albinismus -
-jednoduchá forma vysvětlení
;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: Lucianetta
To se mi moc nezdá. Nevím, jak to mají s albionismem zrovna neonky, třeba se pletu, ale albín by neměl mít modré oko...
Takže ta to zřejmě nebude...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta
Pak je otazkou, lze li u nas sehnat take zlate zbarvena zlata neonka... stydim
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta Re: RAP
No vyborne, blue-eyed albino tetra, pisou tady u uplne stejne neonky
bubblesaquarium.com/…
A na dalsich strankach je uplne ta stejna psana jako gold neon fish. Tim padem muzu byt v klidu, pac jednak takto vypadat maji a nic jim nechybi, ze by byly zbarvene kvuli tomu. tyhle rybky nezezlatnou nikdy :-D tak fajn, dobrali jsme se podnetnou diskuzi k fajn vysledku, muzu byt klidna.. diky moc X-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - RAPRe: Lucianetta
Lucianetta napsala: Hlavně ale, neonka zlatá podle fotek NEMÁ modré oko, tak jak mají ty naše. ...........
Podle kterých fotek? Zde v atlasu je jedna a tam ta duhovka má trochu modré a když klikneš na google images.google.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta – ROZDÍL
Hlavně ale, neonka zlatá podle fotek NEMÁ modré oko, tak jak mají ty naše. Takže spíš se osobně přikláním k tomu, že to tak úplně zlatá neonka nebude... že to bude buď špatný chov, nebo úplně nějaký mix. Kukněte na tu fotku, sice není kvalitní, ale je to vidět.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Lucianetta
A nebarví ti tam jenom ten kořen? To dno mě nepříjde nějak na levačku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta Re: romant
co vím, tak nee.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta Re: afc1886
no, bohužel pouští. Dno je ze 2 materiálů - ten spodní je OK, ale to vrchní hnědé, měl být křemičitý štěrk hnědý, ale jeví se spíš jako obyč. bílé asi křemičité dno.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta Re: vaaclav
A tak zarazilo mě to, zvlášť, když mělo jít o křemičitý štěrk, který by barvu pouštět neměl (mé předchozí zkušenosti s Flexiobklady a vždy vše OK). Naštěstí ho tam není moc, podklad je jiný, to hnědé je jen nahoře. V plánu je výměna tu toho, ale není to operace na hodinu a tolik času momentálně nemám :( Zatím se aspoň snažíme o pravidelnou výměnu vody, ke které máme o důvod víc, no.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: vaaclav
Neříkala pouští barvu,ale smíchává se ji hnědé dno s bílým.Aspoň tak jsem to pochopil. rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Lucianetta
Tobě nepřipadá divné že ti dno pouští barvu. :-)
Přidáváš nějaký výluhy?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta Re: afc1886
Dnem to nebude, to bylo hnědé (pravda, postupně začíná ta hnědá lézt dolů a je to takový "mix" bílé a hnědé, ale světlé nebude. Možná že toho světla bude víc, to je pravda... zkusím částečně zastínit. Zase ale nemůžu nějak moc, kvůli rostlinám. Tam, kde by to nemuselo vadit, zkusím a uvidíme. Zajímavý tip, díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta Re: romant
Romane, už jsou i teplé bílé, je to teď cca 50:50. Ty studené byly od polského obchodníka a začaly nějak odcházet :-D Neonky vypadají stejně pod oběma druhy světel. Ale úvaha super :-)
V prezentaci se píše "vše studená bílá" tedy u osvětlení a zde bych viděl možnou příčinu toho proč ryby vypadají jak vypadají. Ta porovnávací fotka ze zdejšího atlasu je pod teplou bílou, tedy si dovoluji odhadovat.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R afc1886 Re: Lucianetta
Jenom tak přemýšlím nahlas.Moc světla,nebo moc světlé dno.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Lucianetta – Neonka zlatá
Fotka k příspěvku Zdravím, mám dotaz k neonce zlaté. Nakoupili jsme do našeho akvária 40 kousků těchto krasavic, které máme s dalšími 40 neonkami červenými a 10 skalárami. Rybky se mi zdají v pořádku, čilé, aktivní. Na akvaburze, odkud je máme, byly takové spíše bílé než zlaté, ale přikládala jsem to stresu, ani jiné ryby nebyly úplně perfektně vybarvené. Nicméně rybky jsou i po několika týdnech u nás úplně stejně zbarvené, mají bílou barvu s nádechem do růžové, horní část je hooodně světloučko modrá. Oči mají modré taky. Tak nevím, je to nějaká jiná varieta neonky zlaté (nebo úplně jiná rybka) a do zlaté už se nevybarví, nebo je možné, že se vybarví časem? Nebo to může značit nepohodu neonek? Všechny ale vypadají stejně, žádná není zbarvená jinak, drží se v hejnu s červenými, jsou opravdu stejně aktivní, přijímají potravu, jsou bez viditelného projevu jakékoliv nemoci..

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - wdenda
Dobrý den,
Chci se zeptat zda je normální, že některá z neonek může být agresivnější a bojovat s jinými? Nebo zda je to signál, že je něco špatně?
Předem děkuji :-)

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Turbínka Re: pitris65
Jistě. Proč by nebyl :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - pitris65
Ahoj! Mam modré neonky. Je pro ne vhodny i Grindal? Diky za pomoc, radu.
Vyzkoušejte

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 2  - motýlek
jinak co se týká hejna - tak ideální je tak třicet kousků ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - motýlek Re: romant
teď zrovna jsem se do neonek pustil - dal jsem do 2.5 litru čisté destilky 2 páry - vytřely se oba, ani jedna zaplísněná jikra (rošt, jávský mech - ten po vytření celý ven a 1 kapka acriflavinu) ... trochu jsem podcenil artemku, tak jsem poprvé dal dva dny starou a už to bylo pro hodně potěru velké - takže přežilo jen to větší - čili přírodní výběr - tak trochu ;-) ...
dnes plavou týden a jsou v pohodě - už je vyměněna určitě všechna voda za převařenou vodovodní ... měním už skoro 1.5 litru každý večer ...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - LiborSprysl Re: romant
romant napsal: 1+1.
Zcela jistě 2 kluci a jedna holka. A do dvaceti litrů klidně hejnko ve stejném poměru na koši...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKaRe: NASREDDIN
To je jasný... :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKa – žádost
A zároveň byvh požádal o rozdělení tohoto vlákna. V názvu je choc a rozmnožování. Teď jsem to pročetl celé a k odchovu jsem od 2014 nenašel nic a ve 2013 dva příspěvky... Navrhuji rozdělit na chov a těch pár řádek k odchovu neonky přesunout do tetra odchov...
 Reagovat na tento příspěvek 3  - JoKaRe: romant
Ok, díky.
A jak je mým zvykem jedna doplňující.
Samice mladá a kulatá, plná a samec trošku starší, ale ne úplně starý, že??
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Urtman
1+1.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - JoKa – kolik samců, kolik ženských...
Kolik pravých neonek dát do 20l připravené na výtěr, respektive kombinaci kluk holka? T.Císařských jsem dával 2 holky a jeden kluk a fungovalo to. Bude u neonek vhodná ta samá kombinace, nebo dám víc samců? Co myslíte?? Loni když napadl sníh jsem zkoušel 1+2 holky a něco jsem odchoval, ale nebylo to ideální. Teď mám připravené vytíračky tři a k dispozici 60 připravených ryb. Tak kolik je ideální do tření dát??

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 12 13

Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 17368x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1489?od=54