Neonka - rozmnožování, odchov
Zkus se obrátit na pana Brokla z Opavy. Je to velice úspěšný chovatel kvalitních neonek a teter. Snad ti poradí. Byl jsem u něj v odchovně a je úžasné vidět tisícová hejna potěru neonek. Tady jsou jeho stránky
www.brokl.ic.cz 0 04.09.2010 18:48 Vlasta ahoj poprosila by som o par dobrych rad od uspesneho chovatela neoniek nie zaciatocnik ale by som chcela skusit odchovat neonky za rady dakujem
Starší reakce
Moje otázka byla obecná - důležitost tohoto poměrového faktoru, pokud by toto byl problém obecně pro vývoj embryí ryb a bezobratlých. Co na to ostatní chovatelé ?
...Takto to vyznívá jako molární...
Taky to tak vidím. Ale moje praktická zkušenost s přípravou vývojové vody nejen pro červené neonky, ale jakékoli rybky = 0.
Otevřel jsem také spis pana Franka, takže po létech otevírám otázku jak to bylo myšleno s těmi ionty 2 Mg: 1 Ca: 1 Na.
Je to molární poměr nebo hmotnostní poměr ? Takto to vyznívá jako molární
Starší reakce
No to pH není až tak důležité jako vodivost, budeš muset zkoušet při jaké vodivosti se ti třou...
No na neonku obecnou je dost nízká se mi zdá, já se snažím odchovávat neonky červené a ty potřebují zhruba takovou vodivost jako píšeš. Zkus se mrknout sem
www.akvarista.cz/… , je to jakési vodítko k odchovu, on ten odchov neonky obecné bude težší než červené v tom že jikry jsou menší a artemie jsou už moc velké nato aby je po rozplavání jikry poržely. Na výše zmíněném odkazu píšou 0,3°dGh až 3°dGh, když vezmeš teoreticky tak platí 33uS je přibližně 1°dGh, budeš s tou vodivostí muset poexperimentovat, každá ryba to má jinak.
Na neonku obecnou dej vodu okolo 6,5pH, důležité ale je abys vytíračku pořádně vydesinfikoval savem a vypláchnul, Neonky musí být dobře krmeny nejlépe živým krmivem popř. mraženým, před třením je dobré oddělit samice od samců na několik dní a k vytření je dej někdy v podvečer a vytíračku zastiň ze tří stran. Pokud jsou rybky dobře živeny a připraveny ke tření vytřou se do rána, jikry je nutné chránit před silnějším světlem a jsou choulostivé na otřesy, proto opatrně až budeš odlovovat vytřené páry z vytíračky.
Starší reakce
0 24.04.2010 10:56 Raffty – plůdek
Caw...Jak velký může být plůdek neonek obecných.
Starší reakce
25 litrové akvárko nesplňuje životní nároky neonek
Vraťte je zpátky a nemusíš se zajímat jak se snesou s krevetkama.Přeci ty rybky nechceš trápit,že ne?...
0 31.03.2010 23:01 Janinka77 – Re: toms
Tak ja už to nechapu
Potrebujou je, ale treni preci probehne uz ve spolecnem akvarku,ne?
budou ti žrát prcky, jinak dobrý
0 31.03.2010 22:23 čichavec27 – nenka a krevetky
Můžu mít tetru neonovou spolu s krevetkami?
Dneska mi jich 5donesla mamka do 25L akvárka plného krevet zatím vypadaj dobře a že se snáší,ale bude to tak i nadále?
no bez samečku to nepude
0 31.03.2010 19:44 Janinka77 – Re: Uli
Nechápu jednu část. Když se samičkám zaplní bříška píšou, že se mají ponechat v původní nádrži a samečci se mají dát do jiné nádrže. O kus dál pak ale používají termín ,,chovné páry'': Chovné páry je vhodné umístit do vytírací nádrže večer. Do třecí nádržky se ale samci vůbec nedávají, že?
myslim, ze jsou opravdu jen precpane, taky neonky krmim vipagranem, ale drtim granulky na jemny prasek, jednak jej neonky bez problemu pozrou a jednak se v akvariu vznasi, takze na dno stisne spadnout minimum
těhotnou neonku asi v životě nenajdeš...ale samici plnou jiker už jo
0 31.03.2010 16:17 Janinka77 – Re: Martex42
Dobry den, chtěla bych se zeptat ohledně neonky obecné. Hledala jsem foto, na které by byla těhotná neonka a nedaří se mi nic najít. Neměl by jste nějakou radu nebo popřípadě fotku jak těhotnou neonku poznat? Děkuji
Starší reakce
Starší reakce
Kolik by jste mi doporučily dát neonek do 50 l akva? mám tak jen 1 zbytek umřelo pak tam mám ta cca 5 starých pavích oček a hodně malých (nevím co s nimi
) a ještě jednu nějakou dlouhou s černým pruhem prostřed a 3 ancitrusi kolik bych měl přidat neonek?
0 04.03.2010 10:52 Lila1 [31] Dobrý den,
mohou mít i samice zabarvenou hřbetní ploutev do tmava?
Četla jsem: "V době tření samičci bojují o samičky, jsou sytěji vybarveni a zvláště jejich hřbetní ploutev je kouřově černá."
cs.wikipedia.org/…
Změnila jsem v akváriu svícení, dopoledne nesvítíme, protože světlo zvedá dost teplotu k 26st. Takže teplota je 24 st. A neonky se začaly dost zvesela nahánět po celém akvárku, mezi rostlinkami(pěkná podívaná), a hřbetní ploutvičky mají dost tmavé snad 4 z pěti, pátá jen lehce. Já bohužel nepoznám pohlaví, nebo je mají všechny stejné (je jich jen 5).
Že by to byli všichni samečci? (tmavě zabarvené ploutvičky ). Mají samičky čistě průhlednou ploutvičku?
Nejde mi o chov, četla jsem, že je obtížný, takže jsem ani nepředpokládala, že by se neonky v akva rozmnožili, jen mě to zajímá, jetsli jak je to se zabarvením ploutviček ...
Starší reakce
pokud mám zkušenosti, tak u teter bývá kritický tak 4-5-tý den, kdy se nahromadí odpady a podcení se výměna vody ... a potom tak někdy okolo 12-15 dne, kdy je stejný problém - už mám pocit, že je vyhráno a rup ty boty
- bohužel jsou to pak ty trvalé následky - nedorostlé a odstáté skřele ... snažím se už někdy 10-tý den po rozplavání přelít do větší nádrže ... a krmit sekanými nitěnkami - ony na to sice chvíli koukají a neví co s tím, ale jak to jedna pochopí, tak se přidají i ostatní ...
0 22.02.2010 07:35 Tokalon – Re: motýlek
jj...toho sem si taky všiml...nejdřív vidím pár jiker...po vykulení víc a za 2-3 dny potom ještě víc...důležité je aby z toho něco bylo (spíš zbylo)
množství jiker je většinou mnohem větší, než se zdá ... mnohdy i několikanásobně ... takže počítat bych začal až tak tři dny po rozplavání ... dělám to tak, že si potěr vyfotím, vytisknu a spočítám na papíře ...
0 21.02.2010 23:00 adis – Re: Tokalon
tak tak.. prvy krat som to videl aj ja.... najprv poteseny a hned na to sklamany....
0 21.02.2010 22:35 Tokalon – Re: obok
jj, jako moje parmičky čtyřpruhé...vytíral sem je 2x poprvé sežraly skoro všechno a podruhé (to už sem měl rošt) toho taky celkem dost sežraly...pozoroval sem jak to žraly hned po oplození, když ještě jikra padala ke dnu...
Zatím se nevylíhly, dneska odjíždím, do večera by se mohly vylíhnout, doba líhnutí je od 18-22 hodin
0 21.02.2010 15:12 adis po akej dobe sa zacnu liahnut s ikier rybky?
No to sice ano ale velmi málo, dal jsem jim tam totiž vytírací rošt
chtěl jsem se zeptat čím může být způsoben malý počet jiker neonek červených po výtěru, neonky mám zakoupené před 5 měsíci. Napadlo mě že ještě nejsou zralé, může to být ještě něčím? Vodu mají optimální pro odchov.
jsou jen přežrané
Nazdar, dle níže vložené fotky mám starost s některými neonkami červenými, všiml jsem si že po krmení Sera Vipagranem se mi takto nafoukly. Krmím jím občas protože čichavcům velmi chutná a jen se po něm zapráší. Neonkám asi chutná též, každopádně si stravu pohazují a uždibují z ní. Výrobce udává že krmivo nebobtná, ale po vhození do nádrže dle mně rozhodně nabyde na objemu. Je to problém nebo mám to krmení raději pomlet v mlýnku na menší nebo je to zcela normální že se neonka takto napere a nafoukne ?
Starší reakce
0 14.02.2010 17:07 adis – Re: AGASSI
no super.. skoda toho...
ale chytat rybky v akva a prave neonky sa mi neche.. to rozbijem cele akva so sietkou
Ve společnem akva na 100% jikry neprezijou
0 14.02.2010 12:10 adis zdravim,
pridam sa aj ja do diskusie....
chcem sa spytat ze ked sa neonky vytru ... ikry "lepia" na listy rastliny alebo padaju na dno?
Zrejme je velka pravdepodobnost ze ikry ostatne ryby pozeru je tak?
a ak nie, cital som ze ikram sa nepaci prilis vela svetla...
proste, ma niekto skusenost ze sa podarilo prezit ikram - rybkam aj v spolocenskom akvarku?
Starší reakce
Ahoj mrkni do zpráv něco jsem ti tam napsal
Je vhodné pustit do 35l vytíračky s roštem celé hejno (17 neonek červených) na vytření? U Neonky obecné je tento postup osvědčený.
Je tady nějaký zkušený chovatel na neonky červené?
0 02.02.2010 17:46 Radim – Re: viva
Měří se buďto elektronickými měřáky tzv. pH-metry, které jsou ale dražší nebo v každé akvaristice můžeš zakoupit kapkový pH test který stojí cca 60-80kč.
pH se snižuje přípravkem zvaným "akvin" (je kyselý) nebo jiným, který je dostupný v obchodech a zvyšuje se rovněž něčím podobným (zásaditý), třeba od výrobce tetra je to prášek s názvem pH/KH Plus, v obchodech ti už něco doporučí.
0 02.02.2010 11:39 Radim – Re: tercovec5
Zkusím rozpustit sníh, voda z něj má tvrdost okolo 0,5dGH a kyselost okolo 6, takžebych pak jenom to pH stáhl zase na cca 5,5 a tím by se změkčila i ta voda a ta vodivost by byla taky kolem 20uS pokud se budeme orientačně řídit tím co jsi zde psal.
0 02.02.2010 08:12 Radim – Re: tercovec5
Z Nového Jičína
Přidat reakci
1 ...... [6] ...... 12 13
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 17142x