Neonka - rozmnožování, odchov
jak velký ty jikry jsou? nemůžou to být tyhle: Krunýřovec modrý fantom (Hemiancistrus sp. (L128)??
0 11.10.2009 23:26 dest – Re: Jammes
asi mam nejakej unikat
neonky vypouštěji jikry volně do vody, s tím že by je hlídaly jsem se ještě nesetkal
0 11.10.2009 22:47 dest – Re: Jammes
No pripada ze hlidaji protoze se jich ani nedotknou, naopak odhaneji rybky od jiker tak ja nwm ale z neonek je to urcite videl sem minimalne tri sam. pri kladeni
pokud to hlídají samečci tak to není od neonek, ty se o jikry nestarají a naopak je požírají
0 11.10.2009 22:08 dest – Jikry neonek
Zdravim mate nejake zkusenosti s mnozenim neonek ?
mam mnoho nakladenych jiker celkem v 6-ti jeskynkach a dvou rostlinach co s nimy nyní nechat ve spol. akva nebo odebrat ?
Vytřelo se několik párů najednou samečci zatim hlídají jikry.
Starší reakce
Celkem podrobný popis úpravy parametrů vody a vůbec vše o odchovu najdeš na
www.akvarista.cz/… - Poznámky k odchovu (rozmnožování)
0 25.09.2009 08:39 RAP – Re: Martex42
Tetry neonové jsou chovány už dlouho, takže se nedivím náhodným odchovům v okrasných nádržích a pod. Trochu jiná situace je u Neonky červené.
Samozřejmě jiná věc je cílené rozmnožování.
mne vtedy neslo o vytretie ale o karantenu ,kupil som 6 neoniek a vravim ze to bola nahoda ze sa vytreli.ja som zbadal as po rosplavani poteru ze sa mi vytreli takze som ich zachranil asi tak 14 malich ,ostatok museli pozrat.samozrejme je najlepsie dat vodu dazdovu. tu karantennu nadrs som mal husto zarastenu rastlinami a voda tam bola mesiac stara takze nemohla byt as tak tvrda.nemeral som ju nemam doma testy v zivote som testy nepouzival.
0 25.09.2009 08:16 jurasek – Re: Martex42
voda bola priamo odstata z vodovodu.
Čím docílím těch parametrů pro tření neonek? MYslím tu tvrdost, ph a vodivost. Děkuji předem za rady
Starší reakce
Neonky se mi také běžně třou. Žádné problémy si s tím nedělám. Trochu zpestřeí stravy pro obyvatelé akvárka
čerstvá voda většinou stimuluje rybky do tření ... pokud dostatečně krmíš, není problém ... když nebudou chtít, tak se třít nebudou ... odchovat potěr je něco jiného, než akt tření ... to už potřebuješ splnit další podmínky pro odchov ... literatury je dost i zde na netu ...
1 18.09.2009 07:38 pe25tr Neboj, o jikry i poter (ktery nejpravdepodobneji nebude) se postaraji rodice a pancernicci
.
1 17.09.2009 21:28 liveevil – Re: Dahak
ok, jasny to mas pravdu, ale kdyz uz to trva tyden?
1 17.09.2009 21:25 liveevil – Re: Yirka
jj, nasel jsem je. Prave to me zarazi, ze se trou v zasadity vode.
Tření je naprosto přirozená součást jejich života.Co by za to jinej dal a ty se tomu bráníš
A z čeho soudíš že se ti vytřely? Nalezl jsi jikry? To že se honí nemusí nutně znamenat tření. V té vodě co máš s pH přes 7 šance na odchov moc nejsou.
To je přece dobře,že jim zajišťuješ podmínky,které jsou vhodné pro tření.Takovou podívanou nemá každý
Já,být tebou,bych to nechala na nich
1 17.09.2009 20:03 liveevil – Re: liveevil
ehhh, je to neonka obecna - Paracheirodon Innesi
1 17.09.2009 20:00 liveevil – Jak ODRADIT neonky od treni
Mam opacny problem s neonkami. Zhruba pred tremi tydny jsem si poridil 10 kusu do maleho akvaria k osmi pancernickum zlatopasym. Za poslednich par dni kazde rano doslo ke treni (cca okolo 8 - 12 hodiny - akvarium se rozsveci v sest rano), coz dle meho nazoru rybky pomerne dost vysiluje. Je to normalni v tuto rocni dobu, popr. jak je mozne je od treni odradit? Docela vydatne je krmin (mala davka nekolikrat denne - patentky, vlocky), protoze to byla docela nedochudcata, kdyz jsem je prinesl z akvaristiky. Vodu mam pH 7.3, ulicitanova tvrdost 0 - 2, celkova do 10, teplota 25. Min krmit? Snizit teplotu?
Mimochodem postreh: netusil jsem, ze i neonky dokazi byt v dobe treni teritorialni. Samci si haji sva uzemi s snazi se "nahnat" samicky ke treni a nekdy jsou pomerne agresivni vuci sobe.
Starší reakce
Odkud byla voda v té karanténě a jaké měla parametry?
děkuji vám za rady.Lepší asi bude když si nechám zatím vytřít jenom parmičky čtyřpruhé.
ahoj, a nemá sousedka něco na prodej? za rozumnou cenu potřeboval bych tak 400-600ks do obýváku
A já se už snažím několik let.A ne ane,už jsem skusil všechno možný.
Ahoj, souhlasím s Yirkou, vytřít neonky je celkem problém, ale po přečtení odkazu by se ti to mohlo povéct. Mám sousedku která má neonky už tři roky a úspěšně je odchovává. Držím palce.
Úspěšné tření neonek je poměrně specifická záležitost na podmínky. Podrobně popsáno zde:
rybicky.net/atlasryb/tetra_neonova. Není však mnoho vyvolených, kteří plánovitě neonky vytírají.
Chtěl bych se zeptat jak poznám že se Neonky chtějí vytřít jak vypadají ??? Mám 8 neonek z toho asi 5 samic a 3 samci . 1 samice má mnohem větší břicho než ostatní samice. Mám je všechny dát do vytíračky a počkat nebo tam mám dat jenom jednu ??? A jak teda poznám že se budou třít ???
Starší reakce
Nemyslím si, ře je tato neonka plná jiker. Neonka plná jiker má velké celé břicho, hlavně v zadní části a ne takovou bouli v dolní části břicha. Takhle neonky vypadají, když se rychle nažerou a rychle se jim roztáhne žaludek
Já bych řekl, že je evidentně přejezená (až přežraná) viz typicky plné bříško do trojúhelníka. Zaplněná jikrami je celkově "kulatá". Nevím zda pro tebe má cenu se pokoušet o odchov, vyžaduje to dost specifické podmínky viz atlas:
rybicky.net/atlasryb/tetra_neonova
Edit-jsem pomalý písař....
Ale tohle mi připadá jako by byla přežraná.. Zkus jí nechat pár dní (2-3) a uvidíš.. pokud "zhubne" tak byla jenom přežraná, což by pro tebe znamenalo dávat méně krmení... Pokud by "nezhubla", tak je tam šance že má jikry...
avast
Edit: Jikry kladou do např.: jávského mechu....
0 04.08.2009 18:59 ANETT – Re: jajaapaja
tak dobře. a kam vůbec kladou jikry ? nemám s tím zkušenosti
No mohla by být.Zkus jíodlovit i se samečkem.Do vytěračky a uvidíš.Za pokus nic nedáš.
0 04.08.2009 18:25 ANETT – neonka
ahoj všichni.co si myslíte o téhle neonce ? je plná jiker ? najíst jsem jim dávala v 11 dopoledne.vsimla jsem si toho asi pred 4mi dny..děkuji
Starší reakce
1 29.07.2009 10:36 kolcun2 Je tehotna podla mna davas im dobre krmivo.
to ne to tak před čtirmi dnamy
Ty/iran nejsi.. Jednou za čas (např.: jednou za týden) nevadí že "vyhladoví... Ale jestli si to fotil tedy v půl jedenácté a dával si jem ty patentky dejme tomu v 10 tak je asi plná jiker.. Zpozoroval jsi už předtím že "přibrala"?? Nebo to "začlo" až dneska po patentkách??
fotil sem to chvilku než sem to sem vložil 28.07.09 22:37:04, a možná budu tiran ale dneska moc nejedli
jen ráno měli patentky
Buďto bude přejedená, jesi si to fotil po "večeři/snídani/obědu", nebo je opravdu plná jiker.. Ale neonky se "těžko" (proč to píšu do uvozovek?? Protože někdo říká že ne, jiný že jo..) odchovávají..
zdarec mám na vás otázečku je tahle neonka zaplněná jikrama nebo je to náka nemoc (což pochybuji jelikož nemá jiné vzláštní chování a je jich tam takových tak 5-7
a omlouvám se za kvalitu fotky jelikož segra má foták na dovolené
Starší reakce
S. Frank, Sladkovodní akvaristika:
"...Jikry potřebují pro zdárný vývoj vodu velmi měkkou, téměř bez tvrdosti, s nízkou hodnotou pH = 5,2-5,8. Vhodná je např. stará voda dešťová, sněhová, demineralizovaná nebo destilovaná s nepatrnou příměsí vody vodovodní. Neuhličitanová tvrdost by neměla přesáhnout 1st. dNKH, uhličitanová tvrdost je nejlepší téměř nulová a vodivost vody do 30uS. Při tvrdosti nad 1st. dGH se plůdek sice vylíhne, ale jen malé procento je schopno rozplavání. U nově importovaných ryb i nepatrná přísada rašelinného výluhu zpomaluje vývoj zárodků. Větší množství rašelinného extraktu vývoj zcela ruší a embrya obvykle odumírají už v jikerném obalu. Po několika generacích odchovaných v akváriu snášejí naopak jikry i zárodky neonky červené značné množství rašelinných výluhů včetně Toruminu až do slabě čajového zabarvení vody...."
Na jiném místě píše autor na téma přípravy vývojové vody:
"...Z fyziologického hlediska je totiž třeba ve "vývojové" vodě pro jikry zachovat optimální množství a poměr kationtů Ca2+, Mg2+, Na2+ přibližně v poměru 2:1:1, nebo jen Ca2+ a Mg2+ v poměru 3:1. ... Ca2+ nejlépe v chloridové vazbě (CaCl2.6H2O)..."
Pánové Z. Drahotušský a J. Novák v knize "Akvaristika" uvádějí přehled vzájemných závislostí GH, KH a pH pro úspěšné rozmnožení červené neonky, přičemž jako střední ("optimální") hodnoty uvádějí GH - 2, KH - 0 a pH - 5,0. pH pak doporučují upravovat kyselinou fosforečnou.
0 29.06.2009 21:38 filipsi – Re: toms
Mozna by se sluselo, kdyz se ti ostatni snazi radit, zarucene spravny postup zverejnit. Tedy pokud te nezavazal mlcenlivosti pod hrozbou straslivych muceni. Ja bych michal osmotickou vodu s prevarenou, okyselil kys. fosforecnou, to cele na vodivost do 50-ti. Ale jestli by to slo, to nemam zdani. Nejlepe se opravdu zeptat nekoho, kdo to dela (delal) denne.
Přidat reakci
1 ...... [8] ...... 12 13
Zpět na obsah sekce Akvarijní ryby • Zobrazeno 17142x