Přihlásit se RYBICKY.NET »

Neonka - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku Přejít na další stránku   1  
Neonka - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Driv3r Re: lacewings
Tak už to maji 2 neonky .
1 za prsní loutví a druha ma na sobe 3 .
na skalarach ani pancikach nic není.foto zde.
Rybi jsou aktivní žerou nepozoruju změnu chovaní.

Starší reakce

Bilá tečka uprostřed jasnější vystoupla.na okrajích šedá.
Věř mi ja to zkusil ale tel ted fotí děsně a nebylo nic znát.asi umírá.(tel)
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R lacewings Re: Driv3r
-tečka ,tam to je o velikosti a tvaru té částice, ohraničení atd.
-příště raději to foto včetně popisu útvarové části , ;-)
Trefa :-O foto se nedařilo. udržba pravidelná 1x14dni 1/3 vody.tečky na rybě bilé jakoby vystouple na těle ryby. ryba bez změny barvy,tvaru,aktivní.žrala v pořadku, oči ok.
změny jen ty 3 tečky.
1- Uprostřed boku,L strana
2- pred začatkem ocasni ploutve L str.
3- nad řitni ploutví. P str.

šupiny jen v okolí míst teček odstavající.
těd me napada že už to jedna tahle?nebo jina? už jednou měla a samo jí to zmizelo ale tečka byla jen jedna.
 Reagovat na tento příspěvek 7  - R lacewings Re: Driv3r
-odstáté šupíny nemusí jednoznačně znamenat infekční vodnatelnost ,mohou být pouze reakcí na zhoršený imunitní stav ryby v rámci projevu druhu onemocnění
-"odstáté" a "žježené" šupiny jsou dva zcela odlišné stavy
-bílé "tečky" mohou být diagnostikovány až ke třem druhům typů onemocnění s odlišnou formou léčby
-nelze se proto divit ,že na tento příspěvek nebylo reagováno ,obzvláště pokud tazatel je aktivním návštěvníkem fora a zná postup ,jak správně vložit dotaz k případně možnému určení ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Driv3r
Dnes sem utratil 1 neonku v rámci zdraví skupiny. Měla na sobě 3 bílé tečky jakoby vystouplé a trochu odstate šupiny.infekční vodnatelnost? Hned jsem měnil 1/3vody a přidal sůl. Ostatní jsou v pořádku nic podobného na nich není vidět.byla to jedna z prvních.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - Jan Bísek
Jak jsme napsali, od vyblednutí do této fáze 14 dnů. Teď žádná další příznaky nemá. Dorazíme na sraz, tedy budeme se o to snažit.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R lacewings Re: Ella
-podstata tohoto typu onemocnění je ve vnitřních orgánech v játrech,ledvinách a případně i na pohlavní žláze
-důsledkem vzniku jsou dusíkaté látky ,nejspíše již z velkochovu (viz.inkubační doba)
-ovlivnit tento typ onemocnění jde pouze velice dobrým prostředím a krmnou složkou (latentní stadium)
-životnost ryb je okolo jednoho roku
-pokud bych měl okomentovat uvedené foto ,tak tohle není důsledek jednoho dne ,viditelné příznaky tak 3-4 dni zpět ,musely být markantní
-léčba neexistuje-(neověřeně lze použít léčivo na Hexamitu ,ale je to pouze prodloužení útrpnosti ryby)
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jan BísekRe: lacewings
A co s tím? Separovat do samostatného akvária? Ony ty rybky vypadají dobře a pak najednou ne. Napadá to i pancéřníky? Máme je teprve 3 týdny. Neonky před tím byly v 60l akváriu. Krmení mají pestré, dáváme vitamíny, voda čistá, teplota 25, testy dobré.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: lacewings
Ichthyosporidium hoferi: Pokud jsem se tenkrát v diagnóze nemýlil, tahle potvora mi klátila cichlidky před 20 lety. Pomalu ale jistě. Velmi tristní zkušenost.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 2  - R lacewings Re: Ella
-ichtyosporidióza (Ichthyosporidium hoferi)+kožní bakterióza
-inkubační doba nemoci je až půl roku i déle
-samozřejmě pouze můj odhad ,bez rozboru nelze stanovit uceleně
-kontrola ostatních neonek v hřbetní a břišní části
- ;-)
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Tady jsme to nějak nafotili:

Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: Ella
-odlovit a nafotit detail-vyfotit i ten "kořen" ocasu
-rybu následně utratit ;-)
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku od prvního, viditelného příznaku do tohoto stavu cca 14 dní. měníme obden 30% vody, všechny testy dobré

-tak ten vřídek vyfotit a vložit
-nesmíte moc dávat věci do souvislostí ,co se dočtete k jednotlivým jednotlivým nemocem
-pokud není přímo určen původ nemoci ,prozatím bych vyčkal ,nebot je to "příznak" onemocnění pouze jednoho druhu ryb v akva
-je zde i možnost genetické poruchy ,tak ,jako je tomu u "modrých neonek"
-s ohledem na prováděné léčby ,mohla být vytvořena i rezistence na používaná léčiva
-atd. FOTO!!! ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jan Bísek – asi je konec
Tak máme definitivně nějakou nemoc neonek, která nereaguje na léčiva na plísně, parazity a bakterie. Vypadají jako při hmyzomorce, vyblednou, kroutí se, udělají se na nich takové vřídky, dnes další rybička jde ven. Když utratíme neonky, máme ještě pancíky, kteří jsou naprosto v pořádku. Bohužel jsme přehazovali kytky i do vedlejšího akvária k Bettě. Jak máme postupovat? Můžeme založit znovu 60l, dát pancíky jinam, vyhodit vnitřek akvária, včetně náplní filtrů? Kořeny vyvařit, nebo vyhodit? Můžou to roznášet i pancíci? Jde to přenést třeba na kytce nebo nůžkách? Poraďte, jak začít znovu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 1  - R lacewings Re: Ella
- nikam , zcela nevhodné k histopatologickému vyšetření
- histopatologická vyšetření se řídí specifickým odběrem vzorků do fixační tekutiny
- ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jan Bísek – Kam odvézt mrtvou rybičku?
Chtěli bychom zjistit, co za nemoc jsme přitáhli ze Zverimexu a ukončit dohady. Ostatní ryby vypadají zdravě. Chceme znát inkubační dobu nemoci, abychom věděli, kdy můžeme doplnit akvárium. Máme zamrzlou utracenou Neonku. Kam jí odvézt?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 2  - Jan BísekRe: lacewings
Děkujeme, Ella a táta
 Reagovat na tento příspěvek 10  - R lacewings Re: Ella
-jak již jsem uváděl ,tak -Tetry červenohlavé jsou zatíženy "většinově" zcela jiným druhem onemocnění-
-u nich je specifika projevu nemoci i zcela jiná ,jak již jste ostatně sama v příspěvku naznačila
-jedná se o vředový nespecifický syndrom,vyskytující se většinou v prvotní fázi na hlavě a následně se rozšiřuje do dalších oblastí
-tento druh onemocnění nemá nic společného s "neonkovou nemocí" ,pouze snad jen to ,že se jedná o neléčitelnou nemoc končící mortalitou ryb
-několik případů tohoto typu onemocnění u Tetry červenohlavé je dokumentováno a diagnostikováno ,zde na Rybičkách .net včetně fotodokumentace k možnosti porovnání
-celá řada onemocnění je v rybách v latentních stádiích ,které se rozvinou nějakou impulsivní složkou, jsou skryta a ryba nejeví známky onemocnění, atd.

-k současnému akva
-pokud jste se rozhodli rybu utratit, nemusíte kupovat okamžitě uvedené léčivo
-citace ,,Jen nevím, čím jsme to vyrobili?,, tady se lze pohybovat pouze v rovině spekulativní ,bez použití laboratorní diagnostiky s přesným určením
-už samotný fakt používání odstáté vody ,případně z použitého substrátu ,zavlečením s kytkou , sítkou na ryby , fajfkou , atd.
-v případě jakéhokoliv dalšího příznaku výskytu onemocnění doporučuji konzultaci zde na foru ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 1  - Jan BísekRe: lacewings
Tetry červenohlavé měly nejen fleky, ale i takové bílé vředy, nežraly, byly zmatené a hynuly, skoro každý den jedna.
Máte pravdu, tenhle projev je jiný. Vyměníme vodu, vylovíme rybičku a koupíme nové léčivo.
Jen nevím, čím jsme to vyrobili, když se tak staráme o akvária.Abychom to neudělali znovu. Děkujeme moc.
 Reagovat na tento příspěvek 8  - R lacewings Re: Ella
-citace z deníku- Neonky přežily zavlečenou neonkovou nemoc, po které jsme museli utratit Tetry červenohlavé
-pokud by se mělo skutečně jednat o "neonkovou nemoc" tak příznaky by byly markantnější ,malátnost ,špatný příjem potravy ,deformace páteře ,bělavé skvrny narušující modré neonové zabarvení ,včetně zeslabení barevnosti do matového zabarvení = celková kachexie ryby, prostě neléčitelné a ryby by nepřežili
-k problematice
-tady bych jedince odlovil a utratil ,jedná se s největší pravděpodobností o mykozu
-léčba jedné ryby je neefektivní,případně pokud se ni rozhodnete ,tak léčbu provédst zvlášt mimo hlavní akva
-použijte léčivo Sera mycopur obsahující - acriflavin ,síran měďnatý ,chlorid mědi
-samotný arciflavin by mohl být v tomto případě neúčinný ,na základě již předchozích použití léčiv
-vodu do akva nenechávat odstát ,zbytkový chlor rybám nevadí ,spíše působí pozitivně ,odstátou vodou zanášíte další stádia bakterií ,mykoz a plísní do akva ;-)
matnou přední polovinu těla, hřbet nejsvětlejší a jednu šupinu odchlíplou. Není tam viditelný potah nebo plíseň. Není nafouklý, jiné šupiny nejsou odchlíplé, nikde žádné puchýře, ani vředy, normálně plave s ostatními a žere. zkusíme si půjčit foťák, mobil je nanic
-nejedná se o "neonkovou nemoc"
-kolik je takto postižených ryb-neonek
-na to hřbetu to "šedivé" ,popište povrch na šupině ;-)
-tyto obecné příznaky lze hned uvédst k několika druhům onemocnení
-prezentace,foto postižených ryb,obsáhlejší výklad symptomů projevu nemoci a chovu
- ;-)
Neonky matní a ztrácejí barvu od hřbetu dolů. Plavou v hejnu, žerou. V akváriu jsou ještě malí pancéřníci. Jak zjistíme na 100%, co se děje? S jakým onemocněním jsme to mohli zaměnit?
-Tetry červenohlavé jsou zatíženy "většinově" zcela jiným druhem onemocnění
- tzv. "neonková nemoc" hmyzomorka rybí (Pleistophora hyphessobryconis) je poměrně dobře zaměnitelná za zcela jinný druh onemocnění
-pokud jste si jista správnou diagnostikou ,tak léčba léčivem eSHa 2000 při rozvinutém onemocnění bude neúčinné
-kytky vyhodit ,ryby utratit ,zbytek dezinfikovat 1% chloraninem po dobu 36-48hod
-musím vás upozornit na možnost infikování ,přes poranění pokožky ,nemoc je přenosná "mykobakterií" na lidský organismus ,u tohoto typu onemocnění;-)
ZOO Braník, Eshu 2000 jsme koupili a použili sami již před tím. Bez výsledku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R lacewings Re: Ella
-kdo diagnostikoval - tzv. "neonkovou nemoc" hmyzomorka rybí (Pleistophora hyphessobryconis) ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jan Bísek – Neonková nemoc
Prosíme o radu: Před 4 měsíci jsme si přitáhli ze Zverimexu nakažené Tetry červenohlavé. Po pokusech je separovat, léčit Eshou a vitamíny jsme je museli utratit. Zjevně nakazily naše neonky, které 2 měsíce vypadaly dobře a po přestěhování do větší nádrže ( založené měsíc, s částí vody a filtru z původní nádrže, nulové NO2, všechny ostatní parametry při testech dobré, zarostlé kytkami ) už 3 mají stejné projevy, jako dříve utracené tetry. Máme tyto dotazy:

1. Jsou nakažené všechny, i když to na nich není vidět?
2. Máte zkušenost, že Esha 2000 blokuje neonkovou nemoc, jak se píše v letáku? A co blokuje? Rozvinutí, nebo přenos?
3. Když to špatně dopadne a o neonky přijdeme, jak vyčistit akvárium, aby do něj mohly ještě někdy neonky nebo různé druhy teter? Děkujeme.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - DeathRock Re: DeathRock
Bílá vyboulenina záhadně zmizela ne

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - DeathRock Re: powery
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku pokusil jsem se to vyfotit mobilem

Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: DeathRock
Rybu pošli na druhej břeh.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeathRock Re: powery
Určitě, bohužel jsem v práci a nějak jsem si na to vzpomněl až za chodu. Tak jedině až k večeru :-/

Pokud aspoň trochu pomůže, tak je to z boku někde uprostřed těla. Jako kdyby se malý kamínek zaklínil mezi šupiny. Krupičku je daleko menší (podle mojich zkušeností)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - powery Re: DeathRock
určitě pomůže fotka
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - DeathRock – Neonka - velká bílá tečka/kulička
Ahoj, objevil jsem na těle jedné neonky jednu bílou tečku-kuličku (je vystouplá). Vypadá to na nějakého parazita. Na krupičku je to moc velké a vystouplé. Už v minulosti se to občas objevilo a zase zmizelo po aplikaci esha 2000 + esha exit. Nové ryby jsem nekupoval, vodu měním každý týden.
Pro jistotu jsem nasadil Sera Costapur (eSha 2000 mi došla a čekám až ji naskladní).

Můj dotaz zní:
a) Co to je?
b) Léčím to správně?
c) Když není esha 2000 mám koupit Sera Med Protazol 25 ml ?

Děkuji za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek 7  - R lacewings Re: paulo
-foto 1- tady bych to viděl na ploštěnku
-hlístice tvoří specifickou útvarovou změnu v místě napadení
-Foto 2- zde by se mohlo jednat o počáteční stádium rybicky.net/nemoc/pleistophora-hyphessobryconis , důsledek krmiva mražených nítěnek ,
-sporozou bych zcela v tomto případě zcela vyloučil
- vynechat z potravní složky mražené nitěnky ,vyhodit , zcela nevhodné krmivo a navíc zvláště nebezpečné ,pro vznik různých druhů onemocnění
;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - paulo
Nebo hlísty, ok, mražený vyhazuji ale co teď s těma rybama?
Ale zabrohlisty přece nemůžu z mražených donést do akvária...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka Re: paulo
Mražené komerční nitěnky jsou jedním z nejméně vhodných krmiv. Nedoporučuji je používat.
Když už tak vlastní odchyt, dobré pročištění, ošetření a pak když tak zamrazit.
No dobře, ale nítěnky dávám mražený a poslední nový jedince neonek jsem kupoval 3 měsíce zpátky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Xpe Re: paulo
Mně to přijde na hlístice, koukni sem vis: rybicky.net/nemoc/capillaria-pterophylli a u té druhé žábrohlísti, vis: rybicky.net/nemoc/monogenea
ale pozor nejsem odborník jen tipuji.
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prosím vás, mám dvě neonky z hejna nějak divný, jedna je světlejší a taková mi přijde zaplísněna a druhe evidentně něco přebývá

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - motýlek Re: drs
podívat se na kvalitu krmení ... některé šarže mohou být "odfláknuté" a obsahují jiný poměr látek, než je deklarováno ... občas se mi to stane u staršího krmiva - řeším to jednoduše jako před padesáti lety - krmivo nasypu na čajové sítko, přeleji vařicí vodou a sleji do malé odměrky - a postupně vlévám do nádrže tak, aby rybky stíhaly sežrat než to spadne na dno - tedy zejména neonky to takto milují ... ale i jiné tetry ... to skákání se mi právě také občas stalo a tímto jsem to vyřešil ...
 Reagovat na tento příspěvek 4  - R lacewings Re: drs
-pokud máte tyto příznaky, pouze u tohoto jednoho konkrétního jedince, postupujte dle postupu , který vám byl doporučen
-prodlužování utracení, může přinést další problematiku možností, včetně případně možného přenosu onemocnění
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - R romant Re: drs
Ta rybka je podle toho co vidím sužována hned několika problémy, jako je vyklenutá břišní dutina(tekutina, bakterie), divně zakřivená páteř, plíseň a proto radím to co radím. Třeba někdo jiný bude mít lepší zprávu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - drsRe: romant
Opravdu? Myslíte, že tolik trpí nebo že by mohla nakazit ostatní? Možná se ptám hloupě, ale jsem začátečník.
 Reagovat na tento příspěvek 1  - R romant Re: drs
Šetrně utratit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - drs – Nemocná neonka
Zdravím, asi před 10 dny jsme si všimli, že se jedna naše neonka chová divně: měla takové nafouklé a mírně hranaté břicho a plavala hlavou dolů, přičemž se pořád vznášela směrem k hladině. Cukavé pohyby, musela se docela snažit, aby zůstala pod vodou. Nemyslím, že ryby překrmujeme, ale raději jsem jim další den nic nedal a spravilo se to. Celkem se to stalo asi 3x, přijde mi, že se problém objevuje v souvislosti s jedním typem krmení. To jsem přestal používat a neonka plave normálně. Bohužel se jí na hřbetě objevil bílý flek, vypadá trochu chlupatý, jakoby to byla plíseň. Flek se během několika dní přesunul z hřbetu na bok. Netušíte, co by jí mohlo být a jak to řešit?

Fotky neonky zde: www.dropbox.com/…

Akvárium je založené před necelými dvěma měsíci, rybky tam jsou cca měsíc. Kromě problémů s touto jednou neonkou se vše zdá být dobré, ostatní rybky žádné viditelné potíže nemají.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 47

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 43049x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14357-neonka--nemoc?od=378