Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Neonka - nemoc

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 16 Přejít na další stránku   1  
Neonka - nemoc
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 17:55 ludekx – totální vymření
zdravím všechny,
před měsícem jsem koupil 15 červených neonek (první a jedniné ryby v akvarku).
Po 14 dnech první zbělala hřbetní ploutev, pak se jakoby rozpadla a pak rybka umřela - žádné bílé skvrny, žádné otírání o rostliny, břicho ani propadlé ani nafouklé, až na tu jednu ploutev noralní zabarvení. Vyměňoval jsem vodu podle rady na tomto foru. Moc to nepomohlo - dnes už je akvárko úplně bez ryb. sad sad

Co mám udělat než přinesu nové ryby? Sehnal jsem Baktopur - má smysl lečit akvarko bez ryb? Je potřeba vyhodit všechny rostliny? Kdy můžu vypustit nové ryby?

akv 100 litru, 2 měsíce staré, rostlinky, kořen, vzduchování, stálá teplota 23°
děkuji za reakce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 16:17 JoKa Re: terka
No jsem si jistý těmi vnitřními parazity a konkrétně hádám propukající děrovou nemoc (všechno tomu nasvědčuje)...
Jak psal Roman, celou nádrž přeléči tím entizolem a kup rybám nějaké vitamíny a těma je láduj...
Neonky fakt léčit nemá cenu...
Více info například zde
www.akvarijni.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 14:43 R Muž romant [28001] Re: terka
Hmyzomorku, zatím nebudeme řešit, ta to podle mě není, ale můžu se mýlit. Ty co nežerou, bych odlovil, popř. šetrně utratil a to že radím celý akvo přeléčit, je právě proto, že se tam už vyskytuje spousty cyst parazita, jenž vycházejí s výkalem těch ryb z nich ven a i ty rybky co jsou viditelně zdravý jsou v ohrožení, jako další na řadě, ale opět stát se to nemusí, je to o momentální kondici, jak ryb, tak akvária.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 14:40 terka Re: romant
ok to si najdu..a ty neonky mam dat jen ty dve pryc?nebo to muzou mit i ostatni?nektery jsou malicko vybledly,ale zbytek se zda uplne v poho,jsou barevny,papaj...jo a muzou to od nich chytit jiny rybky,pokud je to ty hmyzomorka??fuuuu,mam z toho hlavu v pejru.. sad
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 14:36 terka Re: Urtman
a co hadas??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 14:36 R Muž romant [28001] Re: terka
Vyhledej si pojem Entizol, je zde i vlákno, ty neonky bych poslal na duhej břeh, ty už nezachráníš a tu skaláru a ostatně akvo jako celek zkusil tím entizolem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 14:35 terka Re: terka
Fotka k příspěvku jeste jedno foto.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 14:33 terka
Fotka k příspěvku tady je ta neonka..ono to mozna taky tak vydet neni ale je fakt vyhubla a jina oproti ostatnim..

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 14:30 terka Re: Urtman
jo,presne takovy vykaly ma :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 14:23 JoKa Re: terka
Hmmm, já si to myslel. Ještě mi řekni, jaké má výkaly? Takové bělavé, místy přerušované?

Edit: střevní paraziti jak vyšití, zřejmě děrová nemoc.
Co myslí ostatní?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 14:19 terka
jeste sem zapomela ze tam mam krunyrovce,ale ten vypada v pohode.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 14:14 terka
Fotka k příspěvku vim ze je tech 120 pro skalary malo,ale od sousedu sem tu jednu zachranila z 50 l akvaria!!!!a pak ji koupila kamosku do paru,tak ze 120 je ted pro ni velka zmena a docela to davaj,uz se mi asi 12 trely,to na me udelalo dojem ze jim asi tak spatne nebude..
no a ta fotka sice nic moc ale jsou to ty zlutave tecky kolem oci a tlamky,ted povlak mi nejde vyfotit ale vypada to jakoby ta sebou tahal slinu. jeste zkusim cvaknout tu neonku,ale sou to mrsky rychly.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 13:47 R Muž romant [28001] Re: terka
Tak ono těch 120 litrů není pro skaláry žádná hitparáda, vo tom žádná a to že by se mohlo vyskytnout i více nemocí najednou, proč ne, ale myslím si, že to co ty ryby a to všechny trápí, budou ty vnitřní paraziti, ale to je jenom můj tip. Chtělo by to co nejvíce informací o akvu, fotky atd. prostě se zaregistrovat, založit prezentaci, aby se to dalo lépe posoudit, takhle je to jenom střelba od boku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 13:46 JoKa Re: terka
Hned vyměň polovinu vody a udělej fotku postižené rybky. Své podezření mám, ale bylo by to pouze hádání...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2014 13:34 terka – nakazeny akva
ahoj,
potrebovala bych poradit. Mam 120l akva a v nem 1 par skalar, 6 mollyn, 10 neonek a 7 pancernicku. Jedna ze sklar je uz 3 dny v jednom rohu, nechce zrat a na hlave se ji delaji takovy mini dirky,taky ma na sobe takovej bilej povlak,je to videt kdyz popoplave. Ja sem to typovala na bicikovce, ale nwm,ptz se naskytly problemy i u neonek(dve jsou hrozne vyhubly, ale pritom malicko jakoby zdeformovany-nebo jsou to takovy boule,nwm jak to nazvat)-u tech sem to podle hledani typla na hmyzomorku-ma to ty samy priznaky. No a jeste aby toho nebylo malo tak se mi hroznenadnasi pancernicci. Na pohled vypadaj uplne normalne,ale maj fakt problemy aby se udrzeli u dna.Jeden je na tom fakt blbe-obcas plave briskem nahoru,ale snazi se furt..Jinak vodu menim pravidelne kazdej tejden,zadny zbytecnosti do vody neleju,akva je zabehly od zari tohodle roku..Prosim poradte sem fakt bezradna!!a je mozny abych mela v akva ty dve zminovany nemoci??? sad

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 19:02 Muž Robo [45] Re: romant
A to jsem je 3x denně proplachoval přes sítko pod tekoucí vodou. Jen doufám, že to odnesou jen neonky a nebudou padat další ryby, protože to by mě fakt nakrklo tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 18:58 R Muž romant [28001] Re: Robo
Inu, špatně vošetřený nítěnky, to dovede bejt pěknej eklhaft, ale netvrdím, že to je tím. Ono je to s nemocema vždycky tak trochu vo křišťálový kouli.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 18:56 Muž Robo [45] Re: romant
Necháme tak a uvidíme co se bude dít dál. Zajímavé je, že to jde po jedné rybě a vždy jen neonka. Ostatní ryby jsou ok, ale jak říkáš jde to hodně rychle. Dopoledne ta neonka byla v pohodě jen měla slepenou jednu řitní spodní ploutev a odpoledne měla u te ploutve takové mrňavé kuličky či co k večeru byl vidět na boku bělavý flek a před chvílí už plavala u hladiny hlavou nahoru a vůbec se nebránila odlovu. Mě pořád straší jak jsem 2x koupil nitěnky a krmil jsem snima. Od té doby mám problémy tone
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   31.12.2013 18:43 R Muž romant [28001] Re: Robo
Bude to znít opravdu divně, co teď napíšu, ale nedělal bych nic a i když je to krutý, čekal jak to dopadne, pokud je to hmyzomorka skutečně, tak stejně nic dělat nejde, ale mě to pořád nesedí, je to rychlý a to u hmyzomorky nebejvá, ty ryby se s tím snaží bojovat, hubnou, deformují se, kroutí, ztrácejí pigment, ten modrej proužek je vybledlej, fakt mě to na hmyzomorku nesedí. Těžko radit, krom klasiky, výměn vody. Uvidíš, co na to ostatní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.12.2013 18:30 Muž Robo [45]
Takže to na nějakou odřeninu nevypadá, ale bude to asi obávaná neonková nemoc "Hmyzomorka" jelikož mi už od včerejška padly 3 neonky. Tu o které jsem psal, tak ta do večera padla, rano tam stála u hladiny další a teď jsem musel utratit další. U všech to začalo stejně slepené ploutve a bělavý flek naboku. Píšou, že je to často ze špinavé nadrže, ale já pravidelně týdně odkaluju a měním 25 lit. odstáte vody. Dále v přerybněných nádrží což by teoreticky mohlo být, ale zas tak hrozné to nemám si myslím. Pak je tam psáno moc dusitanů a já mám NO2 na 0 i po odkalení. Další je nízké Ph což při přidávání CO2 mám někde okolo 6 - 6, 5 a oni píšou, že by mělo být 7, 2 - 7, 5 aby se tahle nemoc neprojevovala. To je sice hezké ale jak se jí zbavit.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 13:54 R Muž romant [28001] Re: Robo
Ten exit byl zbytečný, neb krupice to není, to bych vysadil, škoda si vytvářet rezistenci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 13:52 Muž Robo [45]
Doufám, že máte pravdu. Jak ji stále pozoruji tak se mi zdá, že i rychleji dýchá než ostatní ryby. Včera ten bílý flek byl takový plný dneska se ten flek jako by od středu ztrácel a směrem k ocasní ploutvi se vytvořil takový puchýř. Navíc má ještě tu divnou ploutev jak jsem psal. Jelikož jsem nevěděl co to je nasadil jsem Esha exit+2000 a zvednul teplotu na 28+ vzduchvání. Výše už jsem teplotu nemohl zvednout, protože mám Japonicy a ty nemají rády moc vysokou teplotu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 13:24 Žena baletka [624] Re: Urtman
To jsem si docela myslela :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 12:49 R Muž romant [28001] Re: Robo
Jestli tedy můžu, já bych to neřešil a řídil se tím chováním a jak byl napsáno, když se nestraní, přijímá potravu, prostě chová se normálně, tak bych volil taktiku, žádnej stres, ale třeba někdo jiný bude umět přijít s konkrétnější diagnózou. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 12:49 JoKa Re: baletka
Odřenina, která lehce zaplísnila... Můj tip... X-)

Robo: měň pravidelně vodu, klidně obden a lehounce přisol...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 12:47 Žena baletka [624] Re: Robo
Hele, počkej na vyjádření odborníků, ale jestli normálně žere atd, neporanila se prostě někde? Není to odřenina?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 11:04 Muž Robo [45] Re: Robo
Nikdo neví co to může být za hnus fialovej a co s tím dělat? :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.12.2013 08:57 Muž Robo [45]
Fotka k příspěvku Tak se mi konečně podařilo vyfotit tu neonku. Teď poraďte co by to mohlo být a jak na to. Mě to příjde jako tohle rybicky.net/nemoc/ichtyobodo-necator , ale nejsem si vůbec jistý jestli mám pravdu. když tak si to dejte do Malovaní ve Win a tam si to krásně zvěčte

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 17:27 Muž kofejn [964] Re: LiborSprysl
To znáte Sudějovskou studánku až kdesi u Řáholce? coze
OT prosím
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 15:15 amrtin Re: kofejn
No právě,bohužel to vyléčit nejde a když,tak s enormními náklady :-O
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 13:53 Muž LiborSprysl [9015] Re: kofejn
Jo to je Sudějov, to by mělo být v cajku... ano No jo tak uvidíte, třeba to bylo momentální... ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.12.2013 12:43 Muž kofejn [964] Re: LiborSprysl
Tak jsem byl pro vodu ( www.estudanky.eu/… ) a jediné, co můžu doma oměřit je ph5.5, NO3=0mg/l (možná je decentně víc, ale těch 10mg/l fakt jinde) a PO4=0,1mg/l. Všechno kapkové testy od Sery. Zítra vyměním vodu a uvidí se. Dneska žádná mrtvolka.
To Amrtin: Jestli jsou to vnitřní paraziti, tak to snad nemá cenu ani léčit. Všechny rybky, co jsem kdy zkoušel léčit, stejně nepřežily. Nechám tomu zatím volný průběh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 11:59 amrtin Re: kofejn
Ještě mě napdaj nějaký vnitřní paraziti.To se nemusí nijak projevit na povrchu rybky a ani napadat jiný,větší ryby a úmrtnost neonek může být zdánlivě bez příčiny a náhodná. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 10:55 Muž LiborSprysl [9015] Re: kofejn
Upřímně řečeno, to může být cokoliv...stačí aby se někde kolem masívněji "natírali" smrčky předvánočními směsmi...sedláci s podzimním hnojením při přeletech...výplach podzemní skládky...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 10:11 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: kofejn
no u šutrů z Jáchymova by to mohl být spíš radon a radium:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 09:55 Muž kofejn [964] Re: romant
Studánková měla minule 5.5 a míchám to s vodovodní na 6.5. S šiškama už zacházím opatrně, to jednou odneslo deset neonek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 09:39 R Muž romant [28001] Re: kofejn
U tý studánkový vody spíš na Ph, to mám ověřený že v čase a závislosti na počasí může pěkně lítat, podle toho co a jakou intenzitou se louhuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 09:15 Muž kofejn [964] Re: LiborSprysl
Šutry jsem bral přímo z potoka, doufal jsem, že už budou "vymyté". Pro vodu do studánky jezdí i jeden pán od Poděbrad pro tření přírodních forem terčů i skalár. Je to lesní zdroj, ale kvalita v čase se měnit může. Na co se mám v testu zaměřit? Arsen?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 08:06 Muž LiborSprysl [9015] Re: amrtin
Nejsou to jen neonky, ale jsou malé, tak to hůř snáší...ale něco chemického by se té v nádrži dít mohlo...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 06:49 amrtin Re: LiborSprysl
Totiž já se domnívám,že právě neonky jsou na nějaké látky mnohem citlivější než jiné rybky(netvrdím,že jsou to zrovna těžké kovy),ale jak už tak delší dobu pozoruji,neonky jsou prostě trochu jiné hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.12.2013 04:21 Muž LiborSprysl [9015]
Nevím jestli jsou to zrovna těžké kovy, protože pokud jsou ostatní ryby v pohodě a padají neonky, tak to tím být nemusí. Ale pročetl jsem tu vaši prezentaci, a zaujala mne jiná drobnost, která úměrně velikosti neonky proti skaláře by roli hrát mohla..."kameny z Jáchymova"...a voda míchaná ze studánky...Kameny by mohly obsahovat ledacos a zdrojová voda v současném počasí rovněž. U té zdrojové vody to může zásadní nejen díky počasí...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2013 16:00 amrtin Re: kofejn
Tak tohle ze žrádla nebude.Já bych si nechal udělat rozbor vody na těžké kovy.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2013 13:58 Muž kofejn [964] Re: kofejn
Editovat příspěvek už nejde, tak holt píšu nový.
Odlovil jsem ještě jednu neonku, zatím živou, která neudrží horizont. Nevím, má-li to souvislost předchozími úhyny. Snad bude na video viditelné. picasaweb.google.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2013 09:25 Muž Robo [45] Re: romant
Víděl jsem to právě na té jedné neonce. Já nevím jak to vysvětlit, ale vypadá to tak, jak by měla ryba v ploutví kost (což nemá) a kolem kosti tu ploutev (blánu nebo jak to nazvat) a tu ploutev ji někdo ohlodal až na tu kost. Zkoušel jsem udělat fotku, ale je nemožné neonku vyfotit tak aby bylo něco vidět
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2013 09:13 Muž kofejn [964] Re: romant
Včera jsem nekrmil a ráno jsem našel zase dvě. Zase odpojím vzduchování, tím to fakt nebude. Jestli jsou překrmovaný, tak asi vychcípají ty koupené první a dál se uvidí.
Živým budu krmit pouze přes krmítko, ať jen paběrkují po skalárách.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2013 08:42 R Muž romant [28001] Re: Robo
Slepené ploutve, to je otázka kvality vody a projev tohoto se obvykle netýká jenom jednoho jedince.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2013 08:36 Muž Robo [45] Re: romant
Jj, je to tak :) Uvidíme snad to není nějaká nemoc, protože když jsem se díval do seznamu nemocí www.aquar.cz/… tak tam je třeba slepené ploutve pod číslem 11 a 13
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2013 08:33 R Muž romant [28001] Re: LiborSprysl
LiborSprysl napsal: ....Je to prostě jen o tom krmit dost,rozmanitě a kvalitně, ale nepřekrmovat. A to je přesně to, oč tu běží. ano palec ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2013 08:18 Muž LiborSprysl [9015] Re: baletka
Ale to přece není o stravovacích návycích x-té genrace chované v zajetí, ale o množství vyvážené stravy. Ryba se prostě chce nažrat a je jí jedno čeho. Zvykne si na ledacos. Jak u lidí dámo, jak u lidí...Není pravda, že živá strava je nějak výrazně kaloričtější, či obsahuje nějak výrazně proteinů. Natožpak mrazená, která o spoustu prospěšných látek přichází v průběhu zamražování. Naproti tomu s tou umělou stravou je to tak, jak jsem napsal. V téměř 100% se kvalita odvíjí od ceny. Takže je jedno, jestli ta ryba plave někde v Brazílii, nebo v českém akváriu. Je to prostě jen o tom krmit dost,rozmanitě a kvalitně, ale nepřekrmovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2013 08:04 R Muž romant [28001] Re: Robo
Nejsem vševědoucí, možný je cokoliv. :)
Edit: Teď jsem byl zmatenej jak Goro, komu jsem to vlastně odpovídal a Ty jsi si mezi tím změnil nick. :)
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [16] ...... 46 47

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 42453x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14357-neonka--nemoc?od=751