Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Stěhování zaběhlého akvária do nového

 

NápovědaFórum » Zakládání a údržba akvárií » Zakládání 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 3 Přejít na další stránku   1  
Stěhování zaběhlého akvária do nového
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   31.10.2012 18:23 Muž dvorak [94] - RostlinyRe: azereta
Šneky určitě nech. Za to přemnožení určitě může překrmení. Nepřekrmuj v novém a nebude to taková katastrofa se šneky. S tím filtrem, když se do toho malého nevleze to udělej, jak jsem psal já. Dej do nového akva co nejvíc vody z malého akva a nech tam běhet jak nový tak starý (z malého akva) filtr. A´t se to vše podaří ;) palec

Neuvažovala jsi o založení prezentace? Další problematika ve tvém akva by se pak lépe řešila ;)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2012 15:15 azereta
Děkuji za reakce, ale nedokážu si představit dát filtr který je určený na 60L nádrž do toho malého "plivátka" vždyť se to tam skoro ani nevleze :) OK, šneky tedy nebudu řešit...snažím se nepřekrmovat, ale nejvíc se mi namnožili, když jsem byla na dovolené a krmila sousedka (překrmila). Jsem ráda, že jsem si ujasnila pár věcí a snad to vše klapne tak jak má...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 22:21 Muž dvorak [94] - Rostliny
S tím zaměřím nového filtrů ve starém akváriu je taky dobře řešení. Já jsem psal opačný postup. V novém akva s více jak 50% nové čisté vody nechat aspoň týden běžet jak nový tak starý filtr ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 20:52 Muž Barakainus [654] - Rostliny
Jak tady uz "dvorak" napsal, sneky nech, ti jsou velmi uzitecni. Vy je asi nemate rada, neb se promnozuji a to je zcela jiste protoze prekrmujete. I kdyz se jich uplne zbavite, v budoucnu je prinesete na rostlinach zase. Proste, sneky nechat a nestarat se o ne.
A k tomu preneseni akvaria: Staci vylovit ryby do kyble, na nej nasadit ten bezici filtr. Prendat dno, dosypat novy substrat, zasadit rostliny a maximalne pockat jeden den. Pak dat ryby i s filtrem a je hotovo. V prvnich par dnech nekrmit!
Pokud mate dost rostlin, dodavat co2 a svitit co to da taky pomuze. Dalsi dobry napad, je nechat zajet novy filtr aspon tyden na starem akvariu pred tim planovanym presunem nebo primichat neco media ze stareho filtru do noveho.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2012 19:50 Muž dvorak [94] - RostlinyRe: azereta
Pokud to dobře chápu, tvůj problém je v těch šnecích. Za mě ti mohu říct a poradit to, ať použiješ co nejvíce vody ze starého akva (no ono zas tolik vody to nebude - max. nějakejch 18-20 l vody :-D), klidně použij i to staré dno i se šnekama. Šneci bývají v akva často užiteční. Dokážou likvidovat zbytky potravy, když náhodou ti uhyne rybka, tak ti jí taky biologicky a přírodně zlikvidují a také se ti postarají o staré, odumírající rostliny. Tipuji, že máš v akva okružáky - co jinýho bys taky dávala pravidelně pryč :-D Určitě si myslíš, tak jako 95% akvaristů, že ti okružáci žerou nejen odumírající listy, ale i zdravé listy nebo celé rostliny. Četl jsem odborný článek a z mnoha pokusů vyplynulo to, že okružáci poznají mnohem dříve špatnou rostlinku, kterou začnou ožírat. Ty je vidíš, jak ti ožírají zdravou rostlinku. Za pár dní usoudíš ze stavu rostlinky, že je špatná. To že je špatná, přisoudíš právě okružákům. Což je omyl. Ona rostlinka sice vypadala zdravě, ovšem "uvnitř" už byla "načlá". Okružáci to poznají mnohem dříve než my - akvaristi a pustí se do rostlinky. Začnou s likvidací špatné rostlinky mnohem dříve, než akvarista usoudí o rostlinice, že je opravdu špatná.
Já mám ve třístovce Okružáky, kružníky a piskořky. Nevím čím to je, ale žádný z těchto plžů, se mi zatím (bohužel) nijak rapidně nepřemnožil, byť hlavně kvůli nim účelně překrmuji. Bez šneků bych si svoje akvárko už asi ani představit nedokázal. Odvedou mnoho úklidové práce a ušetří ti mnoho starostí o akvárko. Svojí třístovku odkaluji jednou za dva až tři měsíce, protože častěji není zkrátka potřeba. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že mnohem větší neplechu udělají Ancistrusy - a to jich mám ve své třístovce asi 8 :-D 8-)
Doufám, že jsem tě aspoň trošku pobídl k tomu, že si tam ty šnečky necháš. :)

Takže, když už tam budeš dávat svoje dno z toho malého akvárka - které mimochodem bude zcela určitě potřeba doplnit dalším štěrkem - můžeš tam k novému filtru dát i filtr z té 25tky. Budeš tam mít kolem 40 litrů nové vody. Starej filtr ti určitě v začátku pomůže. Než se v novém filtru "usadí" užitečné bakterie. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 18:54 Muž snehulda007 [850] Re: azereta
Když nechceš použít zajetý dno a filtr ze stávajícího akv. tak musíš začít pěkně od začátku. Nechat nový akv. tak měsíc zajet a pak teprve vypustit ryby.Zajetí filtru můžeš trochu urychlit tak, že do něj vymačkáš bordýlek z toho starýho filtru.Ale z těch šneků mít panickou hrůzu nemusíš...Naopak,v akv. jsou užitečný a pokud se ti přemnožujou tak moc krmíš..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2012 15:55 azereta – Prasklé akvárium x založení nového - spěchá
Zdravím, potřebovala bych poradit...mám rok zajeté akvárium 25L, pouze guppky a 1 ancistrus, pár květin a šneci z nich, které pravidelně dávám pryč. Už nějakou dobu jsem plánovala pořízení něčeho většího (ne více ryb), ale osud tomu chtěl jinak - akvárium začalo protíkat ve spoji. Co teď. Nevím, jak dlouho lze čekat, že se nic nestane (úbytek vody není zas tak velký, jsou to opravdu kapky), na druhou stranu mám již v záloze 63L akvárium. Ale...co mě trápí jsou šneci, které bych do akvária nechtěla opět zatáhnout (dostaly se přes rostliny, moje blbost), tudíž, pokud bych dávala alespoň část štěrku do nového, tak si tam vysadím i šneky. Další věc je filtr - ono mi totiž ti šneci žijou i v něm, nejde to z toho vymýt a nějaký se tam vždy dostane a asi jim to tam vyhovuje. Takže nemůžu použít ani starý filtr, který má stejně nedostatečnou kapacitu. Takže mám nový s novým molitanem. Co jsem tak četla, tak je prý nejlepší zachovat co nejvíce vody a dna, ale co s tím, když tam jsou šneci, kterých se chci zbavit? Jak nejlépe nastartovat nádrž (kdy vypustit rybky)? Přečetla jsem toho už tady docela dost, ale pořád si nevím rady. Moc děkuji za odpovědi, nerada bych udělala nějakou extra blbost...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2012 12:58 R Muž romant [27987] Re: Raduzza66
Jenom bych to neudělal najednou, i když půjde o nějaký ten týden zaběhlé akvárium, tak větší množství ryb přidaných najednou může nakrátko zvýšit hladinu N látek a nemusí to těm rybkám udělat dobře.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2012 12:49 Muž Raduzza66 [2] Re: Yirka
tak děkuji takhle jsem myslel že bych to udělal..jen jsem se chtel ujistit :) dík
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   05.09.2012 12:42 Muž Yirka [9126] Re: Raduzza66
Pokud je nové akvárium připravené a zaběhlé a jedná se o přesun třeba z menšího tak normálně přelovit. ;-)
Část původní vody neublíží....
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2012 12:28 Muž Raduzza66 [2] – Přesun ryb do nového akvaria
Prosim Vas chtel bych se zeptat jak mam presunout ryby do noveho akvaria ?? Dekuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2012 15:28 Muž matlala [798] - RostlinyRe: Deathbull
Tak z desítky by to teda bylo a zůstanu asi u té výšky 60cm. No trubic teda 5, stačí mi dokoupit EP na 2 trubky za 420,- + trubky a hotovo. Filtr by stačit měl, naplněný ho mám EHEIM biomech a substrat pro. Na výbojku mít opravdu v dohledné době a výdajům na notebook a další potřebnější věci nebudu mít, doufám, že mi zbyde těch 5000 na akvárko.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.06.2012 00:38 Muž Deathbull [1928] - Cichlidy
Filtr bych dal silnější, ale to jsem já předimenzující blázen. Pokud tam nebude moc ryb tak to utáhne i ten původní. Co se týče světla tak pokud bys měl skutečně 65 cm výšku tak už spíše zapomenout na zářivky, jestli chceš pořád tak pěkný kytky jaký máš. Pořídit nějakou výbojku co to prosvítí snáze na dno.

Ohledně skla bych přez všechny výztuhy a kanty a panty použil určitě desítku...pro klid duše ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.06.2012 22:48 Muž matlala [798] - Rostliny
Ahoj, už plánuju koupi většího akva, ale jen vyžšího, abych mohl mít skaláry.
Z techniky, kterou chci ponechat je tam filtr JBL e900+čerpadlo do stejné rampy se stejným skutečným výkonem, rampa na zadní stěně. Pak světlo chci jen přidat a uvažuju jestli z 3*39w rozšířit na 4 nebo 5 trubic s reflektory. Topítko 200W atman + 90W topný kabel. Skříňka bude třeba nová,tu si udělám, není problém.
No a akva chci 100*50 a výšku 60-65cm. Tam se chci poradit. Sklář mi psal, že těch 60 stačí z 8mm skla, sklorex dělá z 10mm. Chcu tam krom výztuh i kant + nějaké výztuhy v podobě lišt na bokách pro krycí skla.
Co myslíte bude na to stačit stávající technika?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2012 18:17 Muž mori79 [6] Re: romant
denne nebude na to cas lebo mam taku pracu ze niekedy som prec aj 3dni ale budem sa snazit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2012 18:07 R Muž romant [27987] Re: mori79
Bude to tak jenom dobře. Jak jsem se snažil to popsat, tak se to udělat dá a fungovat to bude, ale je to opravdu o denní péči, která se nesmí podcenit, jinak se dotazy stěhují do jiných vláken a to je zbytečný. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2012 18:00 Muž mori79 [6] Re: romant
mas pravdu nebudem to tlacit
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.05.2012 17:50 R Muž romant [27987] Re: mori79
Nikdy nic nebude samospasitelný, ani použití té chemie. Nitrivec je velmi dobrej pomocník. Taky nejsem vyznavečem chemických cest a moje názory na výměny vody jsou snad již dostatečně známy, ale v určitých případech, můžeme řici kalamitních, i já po Nitrivecu sáhnu, čímž Tě rozhodně do ničeho nenutím, jenom ozřejmuji situaci. Ty rostliny jsou velmi dobrými pomocníky při stabilizaci nádrže, tak bych s jejich osázením neotálel a zvláštěpak rychlejirostoucí stonkovky jsou do začátku akvária vhodné, do budoucna mohou být nahrazeny jiným rostlinstvem a část jich tam klidně zůstat, to se vždycky hodí. Takže jestli Tě nic netlačí, jenom jsi nedočkavý, tak projev základní vlastnost akvaristy a buď trpělivý a postupuj pomalu a opatrně a bude to v pohodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2012 17:36 Muž mori79 [6]
tak moc chemiu nechcem davat radsej skusim ten cas natahovat co najdlhsie aj ked ma to strasne laka co najskor naplnit rybkami a z rastlinami moc nejako nechcem prehanat ale urcite tam pre zaciatok coskoro dam
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2012 17:24 R Muž romant [27987] Re: mori79
Stará voda Ti ničemu nepomůže. Místo toho měň denně 1/3 vody nový. Tomu filtru bude trvat tak měsíc než bude plně funkční, tím že jsi tam dal zajetý kroužky tak jsi tomu pomohl, ale nebude to otázka dní. To starý dno je taky dobrý, ale nebude to taky samospasitelný, ale je to opět dobrá podpora nitrifikace. V prezentaci nevidím žádný rostliny, ale nevím zda-li to není záměr. Pokud tam ty rostliny nebudou ani do budoucna, tak proces zabíhání akvária bude trvat o trošku déle. Takže pokud chceš přidávat další rybky, tak velmi, velmi opatrně po malých počtech za současné podpory ve výměnách vody. Krmení ryb v této fázi moc nedoporučuji, bude úplně stačit to jak dýchají a tím přispívají k nastartování procesu nitrifikace. Při nestandartním chování ryb, inhed měnit vodu. Pokud Tě nějak tlačí čas a okolnosti, tak doporučuji tu nitrifikaci podpořit přípravkem Nitrivec, dle návodu.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.05.2012 12:25 Muž mori79 [6]
poradte borci
zalozil som nove akva 300L je tam komplet aj nova filtracia pod akvarkom do nej som dal zo stareho filtra keramicke kruzky molitanu su uplne nove a pouzil som zo stareho asi 50L vody akvarko bezi z filtrciou uz 5den mam tam zatial 2panciernicky mozem tam pridat dalsie rybky kedze dnes som tam dodal dalsich 50L zo stareho akva a pouzil som aj cast stareho dna

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 16:59 Muž snehulda007 [850] Re: Kamishiro
Dej ten nový filtr společně s tím starým do stávajícího aq a nech ho pár týdnů běhat a pak teprve udělej tu výměnu nádrží.Tím pádem rybičky budou v kýblu jen několik málo hodin. A pro jistotu použij v novym aq něco pro podporu nitrifikace. A ten kýbl s rybkama nech někde v teple ať moc neklesne teplota vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   10.04.2012 16:57 R Muž romant [27987] Re: Kamishiro
Filtr necháš řádně zaběhnout v tom původním akva. Až uznáš za vhodný, tak to prostě přestěhuješ, ryby si dáš na tu chvilku do toho belíku(několik hodin), uděláš dno, jak píšeš, doleješ vodu, zasázíš rostliny, postíš filtr a dáš tam ryby. Vodu použiješ klidně neodstátou, jenom natočenou přes sprchu(sichr, kvůli event. chlóru), smícháš s částí vody z toho původního akva, vytemperuješ na danou teplotu a dáš tam ryby z toho kýble. Před tím než se do toho pustíš, tak si koupíš nitrivec od sery, kterej po uvedení filtru do provozu v novým akva budeš dle návodu aplikovat(obsahuje mletej zeolit, bude vázat škodlivý N látky a zároveň obsahuje kulturu bakterií). Akvárko budeš sledovat a denně, či obden měnit 1/3 vody, podle reakce ryb, ale i jako prevenci. Takže hodně zdaru a dej vědět jak jsi to zvládla. Netřeba se toho bát, dopadne to dobře. X-)
Edit: Náplně toho novýho filtru, před tím, než spustíš v tom původním akváriu, můžeš vymáchat ve vodě z toho stávajícího filtru a dát je oba běhat společně. Lehce si tím naočkuješ ten novej filtr.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 16:39 Žena Kamishiro [4] - Miniakvária
Tak dejme tomu, že:
¤ využiji staré dno a namíchám ho s novým cca 1:1
¤ použiji co nejvíce vody- asi 30l a přidám odstátou vodu- co nejvíc půjde
¤ nový filtr nechám zajet tak 1-2 týdny ve starém akvu

ALE: jak dlouho můžu nechat ryby v kýblu(se vzduchováním/filtrem), když zruším staré akváro?
kolik bych si mohla dovolit dolít neodstáté vody?(nemám dost kýblů na všechnu vodu)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 14:36 R Muž romant [27987] Re: Kamishiro
Tak pokud to nemusíš stěhovat hned, tak to nech v tom původním zaběhnout, alespoň těch 14 dní(čím dýl tím líp) a sestěhuj to až potom.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 14:29 Žena Kamishiro [4] - Miniakvária
to je právě ono, já totiž přivezu akvo se vším vybavením, Taky mě napadlo, že bych ten filtr po přivezení nechala ve starém akvu, ale bude to Eheim 2213, takže trochu silnější...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 14:22 R Muž romant [27987] Re: Kamishiro
O té tzv. staré vodě to není, je to o tom zaběhnutým dně a filtraci. Takže pokud můžeš dej už teď novej filtr do toho starýho akva, aby se začal osidlovat nitrifikačníma bakteriema. Rybky Ti v kýblu se vzduchováním a topením v pohodě vydrží několik dní, i týdnů, z toho strach neměj.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 14:14 Žena Kamishiro [4] - Miniakvária
s tímhle už zkušenosti mám, ale jde mi spíše o to, když bude min. 1/2 vody nová a u dna totéž
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 14:03 R Muž romant [27987] Re: Kamishiro
Podívej se třeba na tohle vlákno rybicky.net/forum/15662
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.04.2012 14:01 Žena Kamishiro [4] - Miniakvária – Přesun obsahu akvária do většího
Zdravím, za týden přivezu nové akvárium 90 litrů, které nahradí mé 46ti litrové.
Potřebovala bych poradit ohledně průběhu stěhování:
¤ Jak dlouho vydrží rybky(vis. prezentace) v kýblu se vzduchováním?
¤ Za jak dlouho mohou rybky do nového akva, pokud tam dám cca 30l původní vody a asi 1/2 substrátu bude tvořit ten zaběhlý?
Díky za rady :)
Vyzkoušejte

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.01.2012 23:27 Muž Dawe_CZ [34] – Re: leoncupra
leoncupra napsal: Zdravím, potřeboval bych poradit, chystám se na kompletní přestavbu mého 240l akvárka, mám už trošku vymyšlený postup ale potřeboval bych poradit jestli je správně. nejprve napustím vanu vodou kde nechám vodu jeden den odstát, začnu vypouštět vodu z akvária kterou dám také do vany, poté do vany přenesu všechny rybky a rostlinky, do vany zapojím filtraci, ohřívač i vzduchování. Chci totiž do svého akvária nalepit na zadní stranu jako pozadí břidlici. Lepidlo schne těch 24 hodin takže rybky budou muset vydržet ve vaně max 2 dny. Po přestavbě akvária napustím akvárium vodou z vany. Nikoliv novou vodou. Proto nejprve naplním ze začátku vanu více vody abych měl rezervu. Chci to dělat přes víkend a vanu potřebovat nebudu tak rybky v ni můžou být. Jen mě zajímají vaše názory. Děkuji
Takže podle uvedeného popisu vše dopadlo dobře a všechny rybky i rostlinky to zvládly (doplním použil jsem Nitrivec od Sery). Tak pokud bude někdy někdo plánovat přestavbu, může klidně použít moji verzi :)Hodně štěstí :)

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.01.2012 13:27 R Muž romant [27987] Re: leoncupra
Jak jsem psal, vnímám tyto podpůrný prostředky jako zálohu a tak bych k tomu taky přistoupil. Ten Nitrivec je podle mě a jistě nejen podle mě jeden z nejlepších přípravků na podporu bakteriotvorby a proto jsem ho i z vlastních zkušeností doporučil. Žádná jiná vodička podle mě nebude třeba, vymyšlený to máš dobře. X-) X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2012 13:19 Muž Dawe_CZ [34]
Dobře děkuji za informaci tipy a rady. Nitrivec od Sery mám jen zbytek ale určitě přokoupím. Mám ještě Aquatan od Sery, taky je na nově založený akvárka ale ten Nitrivec by byl asi lepší? Tak držte palce ať to dobře dopadne :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   04.01.2012 11:47 R Muž romant [27987] Re: leoncupra
Pokud se bude předělávat i dno(měnit) tak až se všechno poskládá nazpět do akvária a uvede se znovu do provozu, tak bych rozhodně měnil velmi často vodu, protože bude narušená biologická rovnováha. To, že se po celou dobu přestavby udrží filtrace v chodu, je velmi důležitý a s restartem akvária to pomůže. Určitě při takovéto operci není od věci mít připravený třeba Nitrivec od Sery, tak aby se v případě potřeby mohla činnost nitrifikačních bakterií podpořit a společně s těma výměnama vody tak předejít závažnějším komplikacím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2012 11:41 Muž Bob66 [2103] - CichlidyRe: Ivoš
Problém s teplotou nebude, vždyť píše že do vany zapojí i topítko a postupné snížení o pár stupňů není problém ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2012 11:38 Muž Ivoš [1061] - Cichlidy – Re: leoncupra
Postup máš promyšlený dobře -takhle to bude fungovat (Ale nejspíš budeš mít problém udržet ve vaně požadovanou teplotu vody díky tomu, že se bude jednat o nízký sloupec vody a velkou plochu hladiny. Ale možná máš v koupelně teplo.).
Sice by se tato "operace" dala provést jednodušeji bez vany ale pokud nemáš k dispozici nějakou menší náhradní nádrž (např. pořádný barel aspoň na 25 l ), tak to můžeš provést podle původního plánu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.01.2012 11:01 Muž Dawe_CZ [34]
Zdravím, potřeboval bych poradit, chystám se na kompletní přestavbu mého 240l akvárka, mám už trošku vymyšlený postup ale potřeboval bych poradit jestli je správně. nejprve napustím vanu vodou kde nechám vodu jeden den odstát, začnu vypouštět vodu z akvária kterou dám také do vany, poté do vany přenesu všechny rybky a rostlinky, do vany zapojím filtraci, ohřívač i vzduchování. Chci totiž do svého akvária nalepit na zadní stranu jako pozadí břidlici. Lepidlo schne těch 24 hodin takže rybky budou muset vydržet ve vaně max 2 dny. Po přestavbě akvária napustím akvárium vodou z vany. Nikoliv novou vodou. Proto nejprve naplním ze začátku vanu více vody abych měl rezervu. Chci to dělat přes víkend a vanu potřebovat nebudu tak rybky v ni můžou být. Jen mě zajímají vaše názory. Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.10.2011 09:37 Muž Yirka [9126] Re: vrlenin
Zcela jistě je to jak to popisuješ nejlepší způsob přemístění nádrže do druhé. Postupoval jsem při přestavbě a výměně dna stejně a po cca 5ti hodinách práce se rybky projížděly v prakticky nové nádrži s cca 40% staré vody a starým filtrem. Nevznikl absolutně žádný problém.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2011 18:29 vrlenin – Ze starého do nového
Možná už to téma tady je,ale chtěl bych se zeptat jak nejefektivněji a nejrychleji přestěhovat staré aqua do nového-většího.Myslím tím,jestli mohu použít starý štěrk,vodu zajetý filtr atd.a hned nastěhovat ryby do nového aniž by přišli k újmě.Děkuji za rady a odpovědi.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2010 22:39 Žena Chalybda [55] – Re: jalea
Podívej se do prezentace k PaDa, ten má stěhování názorně a pěkně popsaný! ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2010 13:27 Žena jalea [3] – Re: romant
to se mi trochu ulevilo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2010 13:08 R Muž romant [27987] – Re: jalea
Když tam bude topení a filtrace, tak bych v tom problém neviděl.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2010 12:58 Žena jalea [3] – Re: romant
mě nejde ani tak jako o to kamení jako spíš o to jestli ryby pak můžou být cca měsíc v nádrži bez štěrku a kytek ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.12.2010 12:57 Muž NHKG [3900] - Hadohlavci – Re: jalea
To by mělo jít bez problémů, ale doporučuju dát starý nepropraný štěrk na dno nové nádrže pod ten nový, aby se urychlil rozběh nádrže. Rostliny by měly jít vytáhnout lehce, to podle mě můžeš dělat i s rybami a odlovit je pak, bez rostlin to bude snazší. Ryby v prázdné nádrži s filtrem a topením bez problémů vydrží, akorát pokud máš ryby co se rády schovávají, zajisti jim úkryty.

EDIT: Pokud budeš propírat staré dno kvůli šnekům, tak je to komplikovanější. Rostliny bych propláchl v slabém roztoku sava (nebo něčeho podobného, třeba silné koncetraci přípravku proti šnekům) a nechal minimálně týden v kýblu ve vodě v karanténě a odlovil šneky co se vylíhnou z vajíček. Vše ostatní co jde převařit, převařit, ostatní do silného roztoku sava. Žádné kupované Staré dno nepoužívat, ze starého akvária bez máčení v savu jenom vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2010 12:52 R Muž romant [27987] – Re: jalea
No tak pokud je tomu tak, tak ten původní dotaz měl být formulován jinak. Tím, že se to tzv. starý dno z původního akvárka převaří, dojde ke zničení těch nitrifikačních bakterií, takže je naprosto jedno, jestli použiješ stávající převařený dno a nebo koupíš novej štěrk. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2010 12:48 Žena jalea [3] – Re: romant
jo prodává :-| jedno takové jsem si zakoupila a jsou z toho akorát šneci v akvárku. Pokud tam tohle dno budu dávat tak až po důkladném proprání a převaření. Nechci každý den vyndávat 5 šneků. Stejně plánuju nakoupit nový substrát.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2010 12:43 R Muž romant [27987] – Re: jalea
Ten štěrk ze současnýho akvárka bych klidně do nově založený nádrže dal a bude to ku prospěchu jak pro rostliny tak pro snadnější záběh akvária. Prostě se to dno v novým akvárku, tím, že se smíchá se dnem z původního akvárka naočkuje nitrifikačníma bakteriema. Starý dno de přeci v obchodech prodává.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.12.2010 12:34 Žena jalea [3] – větší akvárium za menší
Ahoj čeká mě výměna nádrže. Ze 60l půjdu na 340. :) stěhování naštěstí proběhne v jednom pokoji i tak bych měla pár dotazů co se týče organizace. Co se týče rostlin budu chtít použít ty co mám v akváriu + nové. Ráda bych použila také štěrk co v akvárku mám. Je ho sice málo a budu muset ještě dokoupit to je jasné ale přece jenom co bych dělala s tím štěrkem,který by mi zbyl. Řeším ted pár věcí. Je lepší kytky jen vytáhnout-tak aby se voda moc nevířila a nové akvárko komplet založit a nechat měsíc zaběhnout s tím,že mi prostě ten štěrk zbyde nebo můžu odebrat i štěrk a ryby pak nechat ten měsíc v prázdné nádrži jen s filtrem topením a vzduchováním? Ryby samozřejmě předem odlovím do kýble s odebranou zajetou vodou a pak vrátím zase do zajeté. Děkuji

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.03.2010 01:32 Muž protein007 [57] - Ryby brakických vod – Re: bluedream
Je uplne zbytocne zachovavat povodnu vodu, maximalne tak zopar litrov do kybla na presun rybiciek a rastlin, pretoze to aj tak nicomu inemu nepomoze. Dolezite je NEPREPIERAT strk ani filter, pretoze tam je drviva vacsina bakterii, a vlastne vsetko to, co drzi akvarium pri zivote. Voda sa sice zakali, ale aj ten najhorsi filter na svete ju zvladne vycistit do zopar hodin. Takze sa toho neboj, cele sa to da zvladnut do zopar hodin ;-) Vyberies rastlinky, rybicky (na to si odober vodu z akvarka do kyblov), potom prehod vsetok strk aj so vsetkym bordelom co z neho pojde do noveho akva, dosyp novym strkom a premiesaj (predpokladam, ze to bude v pomere 1:1 stary:novy strk, takze to akva bez problemov utiahne), napusti akva cistou vodou a zasad rastliny, prehod stary filter do noveho akva, zapni filter aj topitko (nech to trochu vycisti vodu, a hlavne nech ju to ohreje na beznu teplotu v akva), a mozes dat rybicky do akva. Ak sa velmi bojis, tak tam este daj tak 20-50 stoniek nejakej rychlorastucej rastliny, to pomoze ak by sa nieco z toho hore pokaslalo, aj ked pravdepodobnost je miziva.
Pripadne ak chces pouzivat novy filter, tak ho nechaj najprv 2-3 tyzdne bezat v starom akva, a potom prehod obsah stareho akva do noveho a mozes rovno pouzit novy filter :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.03.2010 19:26 Muž ampik [2] - Rostliny
diky za rady... co mam za ryby tak se kouknete na moje akva 112l (110) filtr je homemade prepadovej, a tamu z 110l akva seberu pulku filt. hmoty tj 1litr a dam do nove 250ky. stare akva muze bezet, ale musi se presunout...
no v tom starym necham jen vodu a ryby a obcas neakou tu kytku (max. 5)
nesla by ta voda z akva chytat do vany? kdybych ji vyvaril zhavou vodou cca 60-80°C? kybly mam dva. jeden na akva a druhej na podlahu a je od sava... to na akva nikdy nepouziju.
vodu mam ze studny a bez chloru...
ryby bych mohl rozhazet po ostatnich akviskach ale mam tam 15cm jednu skalaru (PS: myslite ze nebude utocit na nove pridanou druhou, kdyz bude mit vetsi akva? ona vzdy tu druhou buzeruje...

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [3] 5

Zpět na obsah sekce Zakládání a údržba akvárií • Zobrazeno 4738x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/14156-stehovani-zabehleho-akvaria-do-noveho?od=101