Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Půdní filtr

 

NápovědaFórum » Technika » Filtry 

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránku 8 Žádná další stránka   1  
Půdní filtr
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2009 18:15 Pfofíno
děkuji za rady, a co kdybych ty rostilky (kterým to vadí) nechal v "květinčku" ? pokusím se to zařídit co nejlíp :)

četl jsem tu i něco o tom když se podaří zastavět dno rostinkami (tak že nejdou skoro ani kamínky vidět :)) samozřejmě jen menšími druhy tak že se ani odkalovat nemusí?

jen mě to vrtalo hlavou tak jsem to sem hodil :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2009 18:07 Muž ezechiel [70] - Rostliny – Re: Pfofíno
To bude opravdu lepší externí filtr - s tímhle bude víc práce při údržbě. Buďto se to bude muset ručně pravidelně čistit, nebo se to časem ucpe... Je to vlastně stejné, jako při použití klasického půdního filtru.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2009 18:07 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Pfofíno
Pokud je to kamarád, tak přece jednou za půl roku mu můžete akvárium odkalit ;-) . Krom toho v ničem takovým neporostou rostliny a když, tak typu Ceratophyllum demersum. Ty, které kořeněj v substrátu budou strádat a když přeci jenom budou růst, tak se to ucpe jejich kořeny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2009 18:03 Pfofíno
no to ucpání bych chtěl tady s váma nějak vyřešit :), malé dírky? sítka? nevím :) beru jakoukoliv radu (akva nedělám pro sebe) měl to být dárek pro kamaráda co je na vozejčku a miluje akva tak aby se nemusel moc starat o odkalování :)

půdní filtra (kvůli tomu nejmenšímu starání)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2009 18:02 Muž Johan [4945] - Rostliny – Re: Pfofíno
A proč to vůbec takhle řešit? Proč by vám nestačil jen ten vnější filtr, proč mít něco jako půdní?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2009 17:55 Muž boruberry [159] - Raci, krabi, krevetky – Re: Pfofíno
Jo a to bys pak jako nemusel odsavat kal rucnee? Mno ja myslim, ze by se to mohlo lehce ucpat a to by se težce cistilo :/
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2009 17:53 Pfofíno
Fotka k příspěvku tady ještě větší obrázek
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.01.2009 17:50 Pfofíno – Něco na způsob půdního filtru
Fotka k příspěvku Omlouvám se že jsem založil nové vlákno ale nějak jsem se tady v tom všem zamotal. Tohle je návrh akvária má 2 dna jedno jak jsme zvyklí a druhé je cca 4-6 cm nad ním a je mírně vyboulené a "děravé". Pod ním je umístěno menší sklíčko pro usměrnění toku vody. Tento "půdní filtr" bych zkombinoval s externím filtrem o výkonu vhodném pro velikost akva. Vše je i na obrázku. Doufám že to všichni pochopí. Omluvám se asi je to hloupost ale vrtalo mi to hlavou :(

 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.04.2008 14:47 Muž soptik [40] - Rostliny – Re: Štěpán
ano ale dřív sem to používal čistě jako podní filtr, který byl v části akva s velkou vrstvou štěrku a rostliny sem na něj sázel v kalíškách.. to sem tam taky psal :o)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2008 22:00 Štěpán
soptik napsal:...já to používám ve velkých nádržích kam vlepim příčku tu naplnim stěrkem 2-4mm zrnitost, vrchní část překryju vatou na zachycení nečistot...
Tak ale to potom není půdní filtr ale filtr vnitřní s náplní štěrku.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2008 21:49 Muž soptik [40] - Rostliny – Re: lord.Johnas
já tento zpusob filtrace požívám už nějakých šest let, ale uplně jinak něž jak je myšlen, jde právě o to že rostlinám vadí to omývání kořenů.. s těma drobnejma částečkama to jde vyřešit postupným zjemněním substrátu, ale taky by ta vrstva měla být pořádná aby to mělo svoji funkci, lze to vyřešit tím že se udělá rošt a velká vrsta poze v části akva a na tý část se rostliny sázejí do větších misek ab se zabránilo proudění kolem kořenů, ale v tak malém akva bych to nezřizoval, potěr odumírá protože se válí po tom dně ze ktrého chytnou ruzné plísně a bakterie (zjednodušeně řečeno) já to používám ve velkých nádržích kam vlepim příčku tu naplnim stěrkem 2-4mm zrnitost, vrchní část překryju vatou na zachycení nečistot a vše hotovo a bez potíží, mám u nádrže pár fotek
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2008 21:19 Muž Horác [3942] – Re: RADOVAN
No ... jestli si to dobře vybavuju, tak hlavním argumentem odpůrců půdního filtru je pro rostliny nepřirozené proudění vody kolem kořenů a s tím spojený zhoršený příjem živin. Stonkovkám je to asi jedno, ale rostlinám s větším kořenovým systémem (echinodorus, kryptokoryna) to asi moc nesvědčí. Vlastní zkušenost ale nemám. Respektive tak napůl - otec ho měl ve 300 litrech a rostliny teda nic moc. :o( Nakonec se na akvaristiku málem vykašlal kvůli trápení s ruduchou ... On totiž ten půdní filtr permanentně chrlí jemnej bordel, kterej není to dno schopný zadržet ... a to jak známo dělá ruduše moc dobře ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2008 21:03 Muž RADOVAN [17] - Rostliny – Re: Horác
Všetky dospelé ryby boli v poriadku- aj Apistogrammy ktoré mám doteraz(bude to už 2 roky), hynul len poter gupiek( čo sa stáva aj tým čo pôdny filter nemajú, ide o čistotu vody).
Viem že sú 2 druhy pôdnych filtrov. Ja som mal ten obyčajný( socialistický). Neviem ale čo som sa pýtal otca, kedysi vášnivého akvaristu, tak mu rastliny rástli tak že ich rozdával a ešte musel a vyhadzovať a ja som mal tiež túto skúsenosť. V staršej literatúre sa tiež uvádza aké je to dobré, tak neviem, asi vtedy ryby menej srali.
Tiež neviem prečo veľa odporcov vraví že treba rozobrať dno pri čistení, pritom stačí zložiť tú rúrku a hadicou odsať cez dieru.

No ale keď to zhrniem, nieje to až také geniálne, keď chce človek čistotu v akváriu pre odchov, preto som to vymenil za Eheim classic kde mám molitan,aquaclay a vatu a je to v podstate bezúdržbové( raz za 4 mesiace) zatiaľ čo pri pôdnom každé 2 týždne.

Ja by som to dal akurát do nejakého okrasného akvária s malým počtom rýb.

V čom by mal byť rastlinám škodlivý?( teda okrem nemožnosti dávať hnojivo do dna)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2008 20:48 Muž Horác [3942] – Re: RADOVAN
No ... moc jsi mě teda nepřesvědčil :o) ... (Drtivá) většina lidí (snad kromě Sida :o) na půdní filtr nadává kvůli špatnému růstu rostlin ... Ty naopak píšeš, že Tvým rostlinám se dařilo ... ale zase Ti chcípaly ryby. Tak nevím, ... co je horší? Já bych teda nechtěl ani jedno, ani druhý ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2008 20:27 Muž RADOVAN [17] - Rostliny – Re: lord.Johnas
2-4mm, pre pôdny filter nemá byť ani jemnejší ani hrubší. Sám som ho mal v 20 litrovom, napriek tomu že nohý tvrdia že rastliny pri ňom nerastú ja mám presne opačnú skúsenosť. Rastlinám sa darilo.
Ale pozor! Ak to chceš ako vytieračku nieje to najideálnejšie riešenie pretože všetok bordel ide do dna a ani nevieš ako sa to tam nahromadí a poteru sa to teda páčiť nebude.
Mal som v tom mladé gupky, prvé 3 mesiace bolo všetko OK ale potom sa to zanieslo a začali im špicatieť plutvy a hynuly. Teraz mám holé dno a rastú ako majú.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2008 19:33 lord.Johnas – Jaký písek na půdní filtr?
Cawky lidi, prosím poradíte mi jaký by byl dobrý písek na půdní filtr??? Chtěl bych si založit malé rostlinné aqa (25l) používané i jako vytíračku a budu tam mít půdní filtr. Prosím o radu jakou hrubost by měl mít písek a jaký by byl vhodný, jestli klasický (hnědý) říční nebo bílý křemíkatý či něco jiného.

A ještě něco, do společenské nádrže rybicky.net/nadrze/919 byste dali jak hrubý písek??? Zatim tam mám klasický říční přesátý a nevim jestli je to zrovna správně.

Předem díky za radu.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2007 08:20 Štěpán
Hapotu, nechápu, jak se ten filtr čistí, když má v sobě nějakou filtrační hmotu!
Jestli by nebylo lepší ho vyndat a používat normální biomolitanový filtr na vzduch.

20l akvárko je neprakticky malé a na chov ryb není moc vhodné.

30 stupňů v akváriu je už hodně. Ne všem rybám to vyhovuje.

Co se týká úmrtí ryb, je potřeba vědět něco o zakládání akvária a dusíkatých látkách. Je potřeba mít testy.

Hnojit vodu je možné jen s rozmyslem, hlavně tam nepřidávat látky, kterých je tam už teď nadbytek a jenom by provokovaly růst řas.

Používání chemických přípravků je většinou naprosto zbytečné!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.05.2007 08:11 Štěpán
Plš!

Tak třeba se dá nasadit odkalovací hadice na výtok filtru, a tím zvýšeným proudem vyssát ten bordel. Už to tady popisoval Radovan.
Ovšem, je možné, že by bylo potřeba několik akvárií vody, aby se to dalo kompletně vyčistit...

Podle mě jsou půdní filtry velice nepraktické.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2007 22:15 ocelotx
Prosímvás jak mám čistit půdní filtr asi ve 25 litrovem aqarku namem vůbec žádné zkušenosti poradte pls . :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.05.2007 11:15 Hapotu – Půdní filtr
Je to nějaká značka JEBO, akva bylo zakoupeno jako komplet i s osvětlením.Ten filtr jsou pod pískem dvě placaté destičky spojené k sobě,obě mají uvnitř filtrační náplň.K nim je připojen motor filtru který čerpá vodu přes tyto 2 destičky rourkou nahoru pod horní víko a tam se trubičkou s dírkama přes další filtrační náplň vrací voda zpět do akva.Podobné akva prodávají např. v OBI.
Rybám se nějak nedařilo-mám párek xiphy,pancéřníčka a maličkého krunýřovce.Ještě šneka.Strašně se mi tam dělala řasa a toto osazenstvo mě problému zbavilo hopNedavno mi zahynul druhý pancéřníček a pár dní po něm i samec betty.Měl na sobě vybledlé fleky a ke konci se motal a ležel na boku.Byla jsem z toho několik dní špatná.
V tom akva nemám žádné topení a trvale tam mám teplotu 29-30 stupňů.Z rostlinek tam mám echinodorus,limnophilu a ještě jednu rostlinku nízkého vzrůstu.Občas hnojím tabletkou nebo tekutým hnojivem.Voda v akva je krásně čistá.Do vody přidávám občas sera agutan.Nevím zda je vše správně.
Jsem naprostý začátečník,tak se omlouvám za dotazy :-) .
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2007 18:16 Muž RADOVAN [17] - Rostliny
neviem prećo sa všeci sťažujú ako sa ťažko čistí- Mám ho už pol roka a čistím ho tak že zložím vrch rúrky, strčím tam hadicu a ako keby som odkaloval a rastlinám sa nič nestane. A detritu tiež nieje veľa keď máte dosť rastlín a neprerybnené. No problemo! a rastliny rastú ako divé a nemusím ani hnojiť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2007 09:26 Štěpán
Klasický půdní filtr je deska pod pískem, z pod které je čerpána voda.

"půdní filtr se 4násobnou filtrací" by chtělo trochu rozvést, vyfotit, poslat odkaz na výrobce atd..., protože někdo (včetně mě) by nemusel vědět, o co se jedná.

Každopádně klasický půdní filtr je dnes už zavrhován...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.05.2007 09:21 hapotu – půdní filtr ve 20l akvárku
Ahoj,koupila jsem si 20l akvárko s půdním filtrem se 4násobnou filtrací.Je pravda,že čištění takového filtru je horor,chudáci rostlinky.Ale zatím rostou :-) Chtěla jsem se zeptat na váš názor na takovýto druh akvária,zda má někdo také takové a jaké má s tím zkušenosti a jak často filtr čistit?Je vhodná náplň ve formě keramických patron?Díky za odpovědi.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Žádná další stránka

1 ...... 7 ...... [8]

Zpět na obsah sekce Technika • Zobrazeno 9002x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/13723?od=351