Cryptocoryne wendtii (Tropica, Green, Brown) - pěstování
Srovnání s affinis může být zavádějící. Affinis je velice odolná
Pravidelne presádzam Cruptocoryne affinis z jedného akvária do druhého a žiadne problémy nie sú.
Ahoj,
to se dá sice těžko predikovat, ale...
Pokud je to zaběhlé akvárko a ta Kryptoška je tam dýl, tak si myslím, že pokud bude mít lepší podmínky, nestane se nic špatného a zrovna C.wendtii je docela odolný/otužilý druh.
Jen se asi na chvíli zabrzdí (u C.Flamingo třeba 1/2 roku stagnuje a nevíš, jestli to dá).
Odhaduji, že Kryptonemoc nebude.
Diik . Ja mam nejakou Petchii Pink, ale hadam, ze na nazvu asi nesejde pri teto akci
EDIT: A kdyz si ji presazoval, zkracoval jsi koreny?
Presazoval jsem C.Flamingo ve svem akva z bodu A do bodu B a nic se nestalo.
Edit:
+ C. W. Brown z jednoho akva do druheho a take se nic nestalo.
Ahoj
Vim, ze pri presazovani Cryptocoryn hrozi rozpad listu.
Plati toho pravidlo i kdyz ji presunu na jine misto v ramci akvaria?
Dik
Starší reakce
Starší reakce
A stale je. Len niekedy sme mohli o CO technike a rozmanitych hnojivach len snivat. Akvaria s chabim filtrom, chabim svetlom a par zivorodkami im svedcia stale.
Mas akvarium v prevadzke iba 3 mesiace. Taketo vykyvy su bezne. Treba len pravidelne menit vodu a cakat kym sa vytvori (priazdniva mikroklima) stabilne prostredie. Kryptosky nemaju rady hlavne zmeny PH. Fosfor a dusik nieje az taky problem. Ked sa uz ale rozbehne rozpad listov, na zotavenie si nejaky mesiac pockas (aj ked sa nerozpadnu uplne). Kryptosky maju rady stabilne prostredie bez velkych zmien.
Vidíš Míšo, kdysi to byla jedna z nejodolnějších rostlin
Já to pH nezkušené změnil pomocí seachem acid regulátoru... Což je fosfat... Mám ho v akvarku moc a moc... Měním vodu... Drobné klesá ale stále nad 2... To bude potíž... Odchází mi i listy Ludwigie. Poškozené listy odstraňují... Fosfat snad také... Doufám že něco zachrání a postupem zregeneruji... Moje myšlenka akvarium vylepšit mě přivedla do obtíží
A pokial dobre vidim na fotke je c. affinis , ktora je na rozpad listov najcitlivejsia. Zmena PH by mohla byt najpravdepodobnejsia pricina. Ked mi prdol ventil na CO a zmenilo sa ph o 1 stupen - afinisky mi odisli do 24 hodin.
Zejména jsou na to náchylnější druhy z Indomalajsie než cejlonské
např. Cr.becketii, wendtii, walkerii a další. Jejich kříženci jsou na tom trošku jinak
Ale i tak rozpadem listů občas trpí při jakýchkoliv změnách při pěstování, zejména změna osvětlení (aspoň u mě v AQ), výživou (ažaž), atd, většina Kryptokoryn
Zdravím a prosím o radu. Po 4 měsících klidného růstu se objevily tyto díry. Jediná změna je pH z 7.4 na 7.0... Postupně. Děkuji Lukas
Starší reakce
Ano, před chvilou jsem o tom uvažovala, že by to mohlo být tím. Byla jsem v nemocnici a ani po návratu se nemohla štrachat ve vodě. Že mě to hned netrklo!
Dloubat do nic nebudu, jen jsem odsála ten rozpadlý binec. Snad to holky dají, mám ráda Cryptošky.
Když je necháš v klidu tak začnou růst ale stačí nějaká změna a rozpadnou se někdy více jindy méně. Takže na ně nesahej a oni zase vyrostou.
Nějaká údržbová "změna rytmu" třebas?
1.12.2018
Byla jsem v nemocnici a na nádrže pěknou dobu nesáhla.
9.12.2018
Tak jsem konečně provedla mírnou údržby. Vyměnila jsem ale jen málo vody, ať to není po té době takový šok.
15.12.2018
Pořádná mega údržba před nákupem.... Odkalení, výměna vody.
Nádrž vypadá konečně krásně a zpět do pravidelné péče.
Četla jsem. Ale proč se začaly rozpadat po 3 měsících od vysazení, když po počátečním "čumění" začly růst nové listy?
Skúsil by som ku každej dať hnojivovu gulicku. Keď karatovi dobre nerástli, odporučil som mu bivoj a do mesiaca sa zmenila na nepoznanie
Rozpadáva sa aj pri presadzovaní. Najmä ak ide do iného akvária
Kdybych měla fotku před rozpadem, bylo by to vidět, min2x tolik listů. Teď jsem zo odsála a nějaké listy drží, i malé rostoucí vidím, ale zbyly 4 a 5 listů z mnoha (2rostliny). Z ostatních kryptošek taky odsán sem tak rozpadlý list či špička, ale ne většina rostliny...
Výživu tam nemám u žádné kytky, hnojím do vodního sloupce pouze.
Má živiny pri koreňoch? O a to má veľmi rada. Potrebuje buď hnojivo ku koreňom alebo výživný substrát. Hovorím z vlastnej skúsenosti
Na tom obrázku ale problémy nevidím
Od 6.10. V nádrži Cr. W. Brown, celou dobu v pohodě, přišla tak o 3 lusty ze začátku, začala už házet nové lístky a teď se začíná rozpadat...? Proč to, lze-li něco usuzovat?
Starší reakce
0 03.09.2016 21:43 bury [5] Ahojte,
Uz nejaky cas pozoruju u nekterych z mych C.Wendtii green tmavnuti listu, ktere nasledne konci na jidelnicku okruzaku. Mate s tim nekdo zkusenost?
Akvarko je pul roku stare, bezproblemove, ostatni kytky prosperuji, k tomu abych udelal prezentaci me zatim deti nepustili, ale casem bude...
Starší reakce
No mě právě fascinuje, že jsem loni v prosinci koupil a rozsadil (krom jiných) tři košíčky CW green a teď z toho mám v akva haldu rostlin a každá je jiná. Do novýho půjdou zase...
V případě C. wendtii velmi záleží na světle. Mě se poštěstilo mít vedle sebe v jednu chvíli víc barev a tvarů (úplně všechny rostliny v popředí a v druhé řadě jsou C. wendtii). Rostou na pomezí světla a stínu, takže vypadají podle toho, kolik má která přesně světla. Některé jsem taky sázel trochu později.
P.S. Ta samá fotka ve větším, je tady:
www.akva.sk/…
Starší reakce
To mi ani neříkej, Valisnerky jsem nedávno přisadil, ty tam taky nutně potřebuju. Ale budu dávat pozor, aby na sebe holky neviděly...
Já ji mam ráda taky pro její nenáročnost.
V Rku ji mám jen s minimem osvětlení na pár hodin je světlejší ale krásně roste..
Nejsem na ně žádnej odbornik , jen to co mam vypozorované.
V miničku se mi jednoho dne do pár dnů rozpadly uplně všechny . Kořeny jsem nevytahala a teď po x měsicich mi začínaji vylézat malé lísty ze substratu.. Ve velkym je mam s Vallisneriema a i když jim jejich dlouhe listy stíní ,rostou pěkně a mají tmavě zelenou barvu.
Zajímavé je, že když jsem ubrala na množství rostlinek Vallisnerek, tak krypty začaly růst líp.. něco na tom bude, že spolu tyhle dvě rostliny soupeří
Já se do ní tak trochu zamiloval. Nejdřív vypadala taková nemastná neslaná, ale jako akvapanic jsem bral to nejméně náročné do začátku, ale teď se tak nějak vyvrbila do krásna. Tam, kde má dělat malý trsíky, dělá malý zelený trsíky, jinde se táhne nahoru a červená. Neflekatí, neřasí, nerozpadá se, vyhání nový listy, prostě pohoda...
Já ji mam ve 3 akvarii a v každem vypada jinak.
A proto je jmenují "green"
.
Já právě nikde na webu nenašel fotku "green" takhle červené, proto ten dotaz, jestli třeba nemám jiný druh. Je to teda jedno, mně se tahle líbí víc a hlavně když se jim daří.
Tak dík
Listy cryptokoryn wendti green se zbarvují do červena často
vede se jim, špatně s nima nic není.
Zdravím.
Mám cryptocoryny wendtii green. Alespoň jsem je jako takové kupoval (Rataj). U některých vyšších (cca 10-15cm) mi semtam jdou listy do hnědočervena. Mě se to hodně líbí, ale nevím, jestli není něco špatně. Rostliny jsou jinak ok.
Díky za názory...
Starší reakce
oškubej staré listy po krajích růžice , koukám na ni na profilu , nevypadá ošklivě ani nezdravě , co by jinej za tak pěknej trs dal
Zdravím, chcel by som poradiť o úprave Crypt. Jedna ružica v akvarku má už >25cm priemer a už je až rušivá ako je dominantná. Dá sa upraviť tj zmenšiť aj inak ako vytiahnuť celú ružicu von a rozdeliť ju? Ideálne aby som nemusel vyťahovať rastlinu zo substrátu
Vďaka
Starší reakce
Pokud ho chytnete třeba pouze za jeden lístek tak ho utrhnete a rostlinku nevyndáte.Lepší je vzít více lístkú a co nejníže , aby se nepřetrhly. Sazenička má většinou minimálně dva lístky. S nevětší pravděpodobností bude mít kořínky propletené s ostatními rostlinkami. Takže až budete mít dostatečný kousek vytažený - tak 5cm délka kořínků a pokud bude provázán stačí vzít nůžky a ustřihnout. Zbylé kořínky znovu zahrabte do písku. Abych se přiznala
Já prostě vyndám celý trs a na suchu si ho prohlédnu a rozdělím jak potřebuji, pak znovu zasadím. Ale udělá to docela moc bordelu v akva. Je to proto dobré načasovat na odkalování a znovuzasazená rostlinka pak chvíli stagnuje.Záleží na vás co upřednostníte. Tak přeji dobré oči a pevnou ruku
Je to dost srozumitelné, děkuji. A to vytáhnutí, rozumím tomu dobře, že musí mít ten nový trsík víc jak tři lístky? A nemusí se to nějak řezat stačí pomalu táhnout.
Fotku bohužel dodat nemohu, ale zkusím to popsat. Wendtii patří do tzv. růžicových rostlin- to znamená, že všechny nové listy rostou ze středu rostliny a postupně se skládají dokola, až vytvoří krásný růžicový keřík. Odnože se dělají již od kořenů. Takže když, rozhrnete trs cryptocorynky a naleznete více středových míst, kde rostou nové lístečky a dělají více "koleček". Pak se vaše rostlinka rozmnožila a můžete darovat miminka. Rozdělení je jednoduché. Uchopíte více jak tři nejnovější lístečky nové rostlinky a opatrně taháme a taháme, až povolí. Snad to je srozumitelné i bez fota . Přeji hezký den.
Ahoj, chtěla bych vás poprosit o jednu věc. Nevím jak poznat odnož kryptokoryny, mám jí v akvárku a někdo by ode mě chtěl sazeničku, ale nevím jestli jí moje kryptokoryna má a jak to poznat. Takže jestli by byl někdo tak hodný a podrobně mi to popsal nejlépe však nějaké foto. Díky
Starší reakce
Nemyslím že je kupuje od Rataje nebo AD, spíš bych řekla že to zkouší emerzně doma sám, protože z AD jsem objednávala rostliny několikrát, a vždycky mi přišly v o hodně, hodně lepší kvalitě než od tohoto prodejce, holt to byl můj první nákup akvarijních kytek, už nikdy více
Ještě pro úplnost - ne všechny rostlinky od tohoto prodejce byly emerzní, ale polovina určitě
Pokud by někdo ve velkém pěstoval submerzně rostliny, musely by stát několikanásobek toho za co se prodávají ty samé ale emerzní.
Pořád si spoustu lidí myslí, že ty submezní rostou lépe než emerzní, ale většinou opak bývá pravdou.
Jo, přesně tento člověk. Bohužel jsem mu už dal komentář, protože jsem si nebyl jistej, že se jedná o emerzní rostliny. Alespoň bych mu to tam napsal, aby další lidé neplatili zbytečně více za rostliny, které kupuje buď od Rataje, či Aqua-daho.
Vašek napsal: ... a objedna na Aukru u člověka co psal, že je pěstuje submerzně.
Je-li to ten pán, který tam pravidelně nabízí mnoho druhů, a u všech píše že prodává jen submerzní rostliny (a dále popisuje výhody...), tak jsem u něj před rokem taky nakoupila rostliny které byly jednoznačně emerzní
Ha, to tam někdo musel dopsat, každopádně o těch listech tam psáno není.
Ono se zde člověk dozví, že Cryptocoriny se většinou v pěstírnách u nás nepěstují, protože emerzně buď vůbec nejdou a nebo se jim nedaří. Mimo jiné se o tom psalo ve vlákně o emerzním pěstování rostlin.
Každopádně jsem Lucii.aqua vděčný i za zprávu a ujištění, že ty světlé listy jsou emerzní. Zase jsem o něco moudřejší. Dnes jsem ji asi 4 listy odstříhnul. Ta má si zvykla hned a roste rychleji jak Echynodory. Listy neschodila, jen ty emerzní odcházejí a cca každých 5 dní má novej. Ta druhé z Aukra jsou pomalejší.
Zřejmě se koukám na jinou rostlinu, ale zde je napsáno dtto.
Dlouho trvá než se přizpůsobí podmínkám v akváriu, kolem půl roku, ale pak se velmi rychle rozrůstá výběžky. Je velmi citlivá na změny teploty-reaguje shozením listů. Nemá ráda stříhání listů.
Ty světlejší listy na delších stoncích jsou určitě emerzní!
Dobře, potom to na Aukru holt vydává za svoje rostlinky a nakupuje v Aqua-daho. To mi až tak nevadí, jen pro příště tam nakupovat nebudu. Bál jsem se rozpadu listů a tak jsem chtěl submerzní. Ty od něj měli více protáhlé zelené listy až 10cm stonek. Už jsem je odstříhal a nechal ty na krátkém stonku (pár cm). Označené červeně. Oproti ostatním se zařasujou.
Ty světlejší listy tedy budou patrně emerzní. A co to stříhání? Nevadí jim to?
PS: vykání na diskuzních fórech je fakt ujetý
Přidat reakci
[1] 2 3
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 4034x