Bublinkující rostliny
maniakva.sweb.cz/…
Alkalitu měříme pomocí testů označených UT, KH, KNK... Vzhledem k nesprávnému používání výrazů v akvaristických prodejnách zatím neuspějete, pokud se budete ptát po testu alkality. Hledejte tedy testy „uhličitanové tvrdosti“.
...CO2 má ještě více pozitivních účinků na akvarijní biotop. Stabilizuje uhličitanovou tvrdost a snižuje a stabilizuje hodnotu pH...
?!
Stabilizuje alkalitu (nepřesně - "uhličitanovou tvrdost") a pH?!
kdyz uz jsme u toho co2, male sluvko do pranice.... jeden clovicek z Všcht mi sdelil ze co2 z kvasnic je udajne reaktivnejsi nez co2 z bomby, co si o tom myslite?
a ze by pak mohly vznikat nejaky ne zrovna zadouci reakce s organickejma latkama, ci co...
bohuzel to nemuzu porovnat, mam zkusenosti jen s kvasakem
Dokud je nezabrzdí nedostatek nějaké jiné živiny. Ale třeba k tomu vůbec nedojde...
0 26.07.2010 18:10 netmenko Pani tak teraz mi tie rastliny pojdu ako blesk
0 26.07.2010 18:05 netmenko – Div v mojom aqwa.
Dnes som pridal novú náplň CO2 po pár hodinách mi začali vallisnerie vypúštať z listov mini bodky potom som prišiel na to že je to kyslík normálne nechápem,je to asi normalne že?????
Starší reakce
Správně, tak to je fajn
No test na uhličitanovou tvrdost nemám, ale hned zítra pro něj skočím do akvaristiky (snad stačí obyčejný)
No a je to teda dobře, nebo špatně?
0 09.02.2010 21:34 Usine – Re: Bainah
Neboj se je to správně, ale hlídej to. Podívej se na uhličitanovou tvrdost aby nebyla moc malá
"ale takhle okatě??"
ak je CO2+svetla+zivin dost - tak takto...
0 09.02.2010 21:32 GP – Re: Bainah
voda je uz nasicena kyslikem a ten se nestiha rozpoustet a dela bublinky na rostlinkach. pokud jsou prihodne podminky mohou to byt retizky jemnych bublinek z mnoha mist. jinak take mohou unikat tam, kde je poskozena rostlina, ale to by byla spis mistni zalezitost.
Ahoj, mám dotaz - včera jsme začali s CO2 (burčák), jemně to probublává (vývod jde rovnou do sání filtru), rybičky jsou v pohodě, hodnoty pH taky, ale dneska jsem si všimla, že rostliny vypouštějí jemný pramínek bublin (v pravidelných intervalech). Nikde jsem tady nenašla, co by to mělo znamenat - připadá mi to, jakoby vyráběly kyslík (ale takhle okatě??). Nedělá je to jen jeden druh rostlin, ale prakticky všechny, které mám v akvárku....Byla bych ráda, kdyby mi to někdo vysvětlil, nebo jste mi to aspoň přiblížili (bojím se, aby něbylo něco špatně)...Díky moc
Starší reakce
0 18.01.2009 23:04 ؤشححعؤؤهىخ – Re: maznak007
mne bublajú po 6 hodinách svietenia ..
0 18.01.2009 22:57 Romiš – Re: Ninco
Vypozoroval jsem, že bublaji vetšinou z odstrihnutych časti, natrženych listu atd.
Z poraněných cév unikají plyny podobně, jako u živočichů krev.
Vypousteji kyslik, protoze to bublani je viditelny dukaz fotosyntezy.
Starší reakce
Rybickari by o tom asi nevypraveli z pohledu mnozstvi plynu rozpustenych ve vode. Fyzikari to radeji spocitaji, a vyjde jim, ze to na bublani pri beznych zmenach jaksi nestaci.
To ta teplota, to je jine "kafe" (z pohledu rozpustenych plynu). Teplotni rozdil na hladine den/noc na stojate vode je klidne 10st. No a to uz je na rozpustnosti plynu a jejich difuzi sakra znat.
Váhal jsem, jestli CHSK uvést, ale nechal jsem vám prostor.
Já bych vliv změn tlaku nepodcenil. O tom by mohli vyprávět rybičkáři, co taková změna dokáže udělat s rybkami...
A když se k tomu přidá změna teploty, kdo ví...?
Tak teď už jenom musí někdo vyrazit změřit BSK a obsah kyslíku, pH a alkalitu, teplotu, tlak a rosný bod a možná na to příjdeme...
Ja bych mel jiste pochyby o vyraznych zmenach bublani pri zmenach atmosferickeho tlaku (tedy pokud nebudeme akva stehovat od more na Snezku). Tlak se meni cca o 5%, zmeny jsou malokdy v tomto rozsahu rychle. Jaky to ma vliv na rozpustnost plynu ve vode je patrne.
Daleko vetsi vliv ma kolisani teplot v nadrzi behem dne (zvlast v mensich akva), kde osvetleni a kryt dokazi s teplotou kolisat o par stupnu. A to muze znamenat i 10-20%, pomerne rychla zmena, behem par hodin.
To jsme uplne stranou nechali biochemicke vlivy, a zamerili se jen na fyziku. Kdyz se vlivu sejde vic, pak proste nekdy bubla, nekdy ne.
Řekněme že bublinky unikají, je-li voda dostatečně nasycena kyslíkem, a zároveň rostliny mají dostatek CO2 i světla pro asimilaci.
Špatně jsem si to přečetl, když je večer hodně O2 a světlo svítí tak je asi málo céočka rostliny neasimilují a nemůžou s nich unikat žádné bublinky ! Je to tak?
Bavíme se o bublinkách kyslíku?
Podle mojeho rozumu, pokud se nepřidává CO2, tak ho rostliny přes den spotřebovávají a večer by ho mělo být miň ne ? Ráno je vždy nižší pH než večer, proč asi ?
A nestává se to třeba před zhasnutím světel, kdy je dostatečné množství O2 ?
jasný, však to tam píšu, že to je jen při přidání, jinak nevím
to byla spíš reakce na ty ostatní příspěvky
Horác už odpověděl
.
0 11.08.2008 12:31 deCORF OBRAEN – Re: Laduschka
no može byť pravda čo píšeš,ale ja sa pýtam na situáciu kedy sa nijako nezasahuje do akvaria
..
osobně si myslím, že po přidání kytky bublají, protože v přidaná voda většinou obsahuje nový chemický prvky, který rostlinky hned využijou jako hnojivo...jak kde... ale jestli bublají pořád, tak to je spíš důvod k radosti...?
Protože se rychle změní teplota, a to je ke tření stimuluje. No, já taky furt vytrhával spoustu rostlin naráz, a nic, až sem si před tejdnem díky tomu "amoniakem" přiotrávil ryby
.
Aha,tak to jsem nevěděl.Dík za připomenutí.Ale já tak vodu měním pořád a ryby o.k a dokonce se z té výměny někdy třou pancéřníčci.
Ono se to nechává odstát hlavně kvůli těm bublinkám
. Protože rybkám hrozí embolie atd..
Většina třeba ano,ale já tam chlor atd nemám,tak to nenechávám odstát a to máš vidět kolik bublinek z těch kytek lítá.
0 10.08.2008 21:31 deCORF OBRAEN – Re: achyles73
pri výmene vody je to normálne..ale stava sa to niekedy ako som už písal aj bez toho že do akvaria ani nezasiahnem
..proste zrazu bublinky za rovnakých podmienok
není to třeba tlakem vody z vodovodu?
u vymeny bych si tipnul ze pridavana voda je dostatecne okyslicena a neni schopna uz dalsi kyslik prijimat (nerozpousti se),tak ten kyslik unika bublinkama ven
Já bych si tipnul na změny atmosférického tlaku. Dejme tomu, že je akvárium v rovnováze - při dané konkrétní teplotě a tlaku je ve vodě odpovídající množství rozpuštěných plynů. Při náhlém zvýšení tlaku se vytvořený kyslík už nestačí rozpouštět ve vodě a uvolňuje se v podobě bublinek. (Teď fakt spekuluju).
Přidat reakci
1 ...... ...... [4] 5 6
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 5246x