Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Jak aplikovat CO2 z hasičáku?

NápovědaFórum » CO2  

Akvaristik.eu

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
Jak aplikovat CO2 z hasičáku?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2011 19:03 Muž PetrP2B [33] - RostlinyRe: paulo
Skoro bych doporučil domluvit se v plnírně, aby to předělali na CO2 lahev, obsah vystříkat a zkusit si, co dělá hasičák :-), pak se vytočí celej mechanismus ventilu a zpět se natočí uzavírací ventil, na který už si našroubuješ redukční ventil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.08.2011 18:11 Muž paulo [58] – CO2
Fotka k příspěvku má někdo zkušenost s touto lahví?6-tikilovka se mi nikam nevejde, tato by byla akorát, ale nevím kam dat redukční ventil, jinak je to 1,5 kg

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2011 19:50 Usine Re: Těhňajs
Z obrázku to není vidět ale pokud má hasičák na dně čtverhrannou sukýnku tak ty už ti v Česku nenaplní. Lahev vydrží 40 let a kohout asi 10. Starší kohouty rádi podcházejí a musíš je otevřít na doraz a pořádně přitlačit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2011 14:52 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Těhňajs
Tu je ako mi slúžila tá fľaša, dnes mám za ňu sivú
www.youtube.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   13.08.2011 14:33 Muž Kusma [411] - Rostliny – CO2 z hasičáku
Přikládám odkaz na perfektní článek o úpravě hasičáku pro co2.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2011 14:23 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: Těhňajs
Buď pokojný, na fľaši je vyrazený rok, (posledné dvojčíslie) napr. 78, 85,91 atď. A od toho roka je záruka 40 rokov. Keď pôjdeš do plničky na výmenu a ešte je v záruke vymenia ti ho za "mladší" určite. Ja som začal s takou fľašou rok 72 a dnes mám za ňu sivú s rokom 91.
Mám dokonca pol kilové s rokom 63 a 64, tie mi nemenia, ale naplnia, podmienkou je, aby mali otočný kohút, taký aký je na tvojej. Potom si ešte na nalepenom papieri všimni či nebola urobená revízia, podľa mňa na 90% určite áno
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2011 13:53 Těhňajs
a nevedel by báhodou nekdo kde zakoupit pouzity hasicak na co2 vhodny do akvarka? Zkoušel jsem aukro, ale zadna slava :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2011 13:45 Těhňajs Re: hf
dekuji za reakci :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2011 13:42 Muž hf [54] Re: Těhňajs
No nejsem si jistý, ale mám dojem že lahve mají omezenou životnost na 30 let a tato se nedá prodlužovat. Tzn. po této době (těmi 30 ti lety si nejsem jistý) už ten hasičák nikde nenaplní. Takže za 200 bych to koupil, vydrží ti to minimálně rok bublání no a pak koupíš akorát novou lahev.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.08.2011 12:59 Těhňajs
Fotka k příspěvku Jde z tohoto přístroje předělat na přidávání co2 do akvária?
S6KT (bazarový)
Hasicí přístroj typ S6, výrobce Kodreta Štefanov /Hastex Hasper. Rok výroby nádoby 1975. Přístroj je zcela plný (6Kg CO2). Nádoba je bez rzi a poškození. Přístroj byl udržován pravidelnými tlakovými zkouškami a předepsanou povrchovou úpravou. Součástí přístroje je výstřiková plastová proudnice. Krom požární techniky ho lze využívat k chlazení výčepu, láhev na sváření, nebo plnění paintballových zbraní. Pouze hodnota náplně v přístroji má cenu min. 200Kč.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2011 11:03 Muž PetrP2B [33] - Rostliny
Hasičák jsem si nechal přdělat u firmy, která dělá revize a plnění. Odstranili stoupací trubku, osadili uzavírací ventil(částka asi 280,-), naplnili a provedli revizi tlakové nádoby - za klidný spánek to stojí. Pak jsem koupil reedukční ventil, například zde aukro.cz/…, možná stál o maličko méně. To už jsem si osadil sám, pak jsem v sudu s vodou vyzkoušel, zda to někde neuchází. Hasičák jsem koupil též na aukru, tehdá se mi povedlo narazit na hliníkovej, cena i s poštovným byla 600,-.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2011 09:26 GP Re: davidus
btw neni to spis mosaz? ale toje jedno... myslim, ze jak psal kolega, to je hlavni duvod ceny akvakompletu. navic profesionalni svarecsky vybaveni musi taky vydrzet. i extra redukcak si muzes znicit spatnym spustenim... a pokud pujdes nakupovat, tam kde se to toci (napr plnirny) nejspis dostanes lepsi cenu, zvlast pokud nebudes trvat na novym z vyroby.
provozoval jsem hasicak na lezato a ted bez stoupaci trubky a nepozoruju zadnej rozdil...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2011 08:00 Muž Moucha [1429] - Raci, krabi, krevetkyRe: davidus
vydrz zalezi na intenzite bublani, to zafixovani se da udelat i lepici paskou
je to med, casto se to neprodava, lezi to ve skladu, musi se to dovezt..... a kazdej na tom chce aspon trosku vydelat... to by jsi se divil kolik lidi se na tom kousku kovu zivi...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.08.2011 07:01 Muž davidus [41] - CichlidyRe: vaclav
Barva je to poslední co mi dělá starosti.Nebude tam vadit ta stoupací trubka?Spíš mi vadí u toho hasičáku že budu muset nějakým způsobem fixovat tu páku na upouštění CO2 z láhve.Co na kusu mědi se závitem stojí 500Kč??? coze Jak dlouho vydrží bublat 1,5l lahev 10 hodin deně???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2011 15:43 GP Re: vaclav
me treba po delsi odstavce zacal podchazet a sec jsem se snazil, za chvilku byl fuc. vymena, vybrani, prestrikani a napln si myslim stala do 300, ale je to taky chvile...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.08.2011 15:15 Usine Re: davidus
Já mám pákový i otočný a stačí k tomu jen redukce. Za nový kohout dáš nejméně 500 kč a za přebarvení lahve chtějí 70 kaček. To nemluvím o uříznutí roury. Z klidem si nech červený hasičák. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 17:42 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: davidus
Pri budúcej výmene ti už dajú kohútový, tieto sa vyradzujú a na starosti to majú plničky, aspoň teda u nás. Zavolaj do najbližšej plničky a budeš vedieť.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 15:13 GP Re: davidus
nemel by to byt problem... zkusil bych se poptat v plnirnach nebo svarecskych potrebach. lepsi nechat rovnou vyndat vnitrnosti a prebarvit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.08.2011 14:05 Muž davidus [41] - Cichlidy
Nechá se vyměnit hlava u hasičáku,mám pákový stejně jako je na fotce na vlákně a raději bych aby ten uzávěr byl šrouovací.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 15:09 pavel.bartek – Re: filipsi
No,povídá se a povídá kde co,pokud někdo napíše proč,ale důvěryhodně,je to OK,ale pokud někdo jen píše ne a hotovo-tak to asi nikoho nezajímá ;-) Vyhrožovat nemusíš.Díky tomas3000 vím,že jsou lahve zkoušeny na 26 Bar a na CO2 200 Bar a to jsem potřeboval vědět ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 11:24 pavel.bartek – Re: tomas3000
Bezva,dík ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   21.02.2011 10:47 Muž tomas3000 [15] – Tlaky v láhvy na Pb a na CO2
Tak jsem si nakonec zjistil, jak to je s těmi tlaky v lavích na Pb a na CO2. Nebylo nic jednoduššího, než napsat do plynáren. Pro propan butan jsou lahve skoušeny na 26 Bar a na CO2 200 Bar. Tlak u CO2 je cca 55bar, proto se CO2 nesmí plnit do jiných lahví!
Z tohoto zjištění jde vidět, že lahev na Pb se opravdu nesmí plnit CO2. Takže pro mě i pro ostatní...opravdu to nezkoušejte:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 20:11 pavel.bartek – Re: filipsi
Jen jsem se přidal do diskuse,nic takového neplánuji,ani jsem zde nevypozoroval že by to tady chtěl někdo plnit po domácku.Nejsem znalec na plnění co2,nemám ani tucha jestli by ocelová láhev na Pb explodovala po naplnění Co2.Originál láhve jsou z hliníku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 20:08 Muž zdenda25 [0] - Cichlidy – Re: filipsi
Mě je jasné, že to nejde, ale vzhledem k tomu, že se tady každy chytá slova, tak jsem napsal, že samo že (jde všechno), Ted to upřesním že to jde,ale na maximální tlak plněne nádoby do které to chce natlačit což je tedka Pb láhev se kterou by to možná nic neudělalo ale možná taky jo, Vzhledem k tomu, že nejsem dostatečny odborník Jsem nenápadně navedl, aby koukl na tlaky Pb a CO2 láhve a ve druhém mém příspěvku jestli se to oplatí kvůli 3,5t riskovat, že se obal Pb láhev poškodí bouchne nebo kdo ví co. Nápad to není špatny jenže riziko nehody asi větší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 19:52 Muž tomas3000 [15]
Vidím, že se zde rozjela vášnivá debata...no, ušetřit bych chtěl, kdo ne, že?Ale ne samozdřejmně za každou cenu... Šlo mi o to zjistit, jestli to jde naplnit, páč takovou láhev doma mám a chtěl jsem ji využít...čtu, že to nejde, tak to nebudu riskovat...s CO2 teprve začínám, tak se omlouvám...

btw...nevíte, kde bych našel v Brně nějakou třeba výzbrojnu požární ochrany kde by měli vyřazený sněhový hasicí přístroj a kde bych našel plnírnu, kde bych si nechal předělat hasicí přístroj na láhev s CO2? Zrovna by mi to vše zkontrolovali, tak by to bylo bezpečné...děkuji za odpověď
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 19:40 filipsi – Re: pavel.bartek
Takovych lidi bylo ... a nejen po silvestru jich byvaji plne chirurgie, aby jim ty prsty prisili zpatky :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 19:25 R Muž Silent [5949] – Re: pavel.bartek
Ty láhve jsou relativně slabostěnné a bývají svařované.Láhve na CO2 jsou odlité z jednoho kusu. Koneckonců ani v plnírně je COčkem nenaplní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 19:24 R Muž romant [28001] – Re: pavel.bartek
A je ta tloušťka ocelového plechu stejná? No, já bych řekl, že ne. Takže bych se držel toho konstatování, že to nelze. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 19:20 pavel.bartek – Re: filipsi
Je to ocelová láhev,nevidím důvod??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   20.02.2011 19:09 Muž filipsi [1298] – Re: zdenda25
Ne, shrnme to tak, ze to nelze. Ta lahev by vybouchla, at uz by mela ventil jakykoli.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 18:38 Muž zdenda25 [0] - Cichlidy – Re: pavel.bartek
Jen jsem zapřemýšlel nahlas. Tak to shrňme, že všechno jde ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 18:18 pavel.bartek – Re: zdenda25
Mám pocit,že dotaz zněl, zda je možné naplnit láhev na Pb ??
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 17:48 Muž zdenda25 [0] - Cichlidy
bych se do toho vůbec nepouštěl, hasičák neni zase tak nedostupný kdyby stal 1500 6kg, reduktor mini za 700, počitadlo s difuzere za 300, el.mag ventil kdyby 1000. Max 3500 za to že ti zustane barák pohromadě neni takova velka pálka. Začinal jsem na kvasnicich,jenže se mi stim nechtělo rypat a hlidat jestli náhodou nehrozi vybuch. na některych věcech neni dobré šetřit. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 17:26 pavel.bartek – Re: tomas3000
myslím to tak,aby to v plnírně naplnili,pokud to dopředu opatříte redukcí a s někým se tam domluvíte tak by to možná šlo.Ty bezpečnostní důvody jsou myšleny tak,že nelze láhev Pb napojit na zařízení pro třeba CO2-ta redukce to vyřeší.Pokud vám to naplní dejte prosím vědět.Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 17:19 Muž filipsi [1298] – Re: tomas3000
Asi jsi se na ty tlaky jeste nekouknul. Udelej to. Je to proto, ze by ta Pb lahev zcela spolehlive explodovala. Nastesti v plnirnach to znaji a predpisy a fyzikalni zakony budou respektovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 17:03 Muž tomas3000 [15] – Re: pavel.bartek
No, na lahvi je normální metrický závit...není to myslim závit velikosti G 3/4"...ale tam by se dala dát nějaká redukce...nebo jak to myslíte s tou záměnou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 17:01 Usine – Re: tomas3000
Nikde ti to nenaplní a ani bych to nezkoušel. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 16:46 pavel.bartek – Re: tomas3000
Nebude tam problém s ventilem?z bezpečnostních důvodů(aby se vyloučila záměna)jsou na lahvích jiné ventily???
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 16:34 Muž tomas3000 [15] – Re: zdenda25
Dobře,,,mrknu na to...a kdyby byla lahev na Pb dostačující k naplnění CO2, můžu tam to CO2 vůbec dát, když tam byl pžedtím Pb?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.02.2011 15:58 Muž zdenda25 [0] - Cichlidy – Re: tomas3000
Koukni na tlaky plnění třeba jako základ Pb láhve a CO2 láhve.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek -1   20.02.2011 15:46 Muž tomas3000 [15]
Dobrý den,
chtěl buch se zeptat, jestli můžu použít jako lahev na CO2 propanbutanovou lahev 2kg...předpokládám, že v plnírně lahví by mi tuto lahev ošetrili od propanbutanu aby se tam dalo dat CO2?...díky za odpověd ahoj

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:20 GP Re: davidus
pokud polaci maji ten w... tak nove hasicaky by mely mit totez. nejde ani tak o typ ventilu, ale o typ zavitu na nem.
edit: svareci technika u nas ma vetsinou podle stare ceske normy a tam je jiny, vetsi. nova norma je stejna jak stary argon
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:18 Muž davidus [41] - CichlidyRe: GeorgeLouis
Takže jaký ventil by tam měl být aby seděl na ten polský set, a nemusel jsem řešit redukci?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:16 GP Re: GeorgeLouis
ja jsem mel na hasicaku pakovy ventil a asi po 3 uzavreni - otevreni mi zacal podchazet a behem dnu bylo po co2, po vymene ventilu za vretenovy a pri te prilezitosti odstranenych vnitrnostech a prebarveni, provozuji stejne na lezato, takze stejna situace jak predtim a spokojenost...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 10:07 GeorgeLouis Re: GP
Ano, tak to je. Každopádně pro uklidnění daviduse bych dodal, že to je vlastně jedno, protože při pouštění CO2 do akvárka to uniká tak malou rychlostí, že pro akvaristické účely může být hasičák (céóčkový!) v jakémkoliv provedení. Četl jsem článek někde o svařování a tam bylo pěkně popsané, jak se používají hasičáky na svařování a jak se případně upravují- pro akva není třeba.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 09:30 GP Re: davidus
hasicak ma uvnitr trubku vedouci na dno, ale pokud maji stejne ventily, tak je rozdil pro nase ucely zanedbatelny - hasicak ve svisle poloze nasava ze dna "tekuty" co2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.02.2011 08:41 Muž davidus [41] - Cichlidy
Je rozdíl mezi láhví z plnírny na CO2 a nebo sněhovým hasicím přístrojem (CO2? Ten hasičák bych mohl sehnat levněji jen nevím jestli je to to pravé ořechové.Díky

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2011 14:06 Muž cezarmilan [591] - Rostliny – Re: gigimasters
nie sú prepojené, mám tam na stojane dve akvaria a vzadu je jedna 5 litrova, kde je burčiak, z nej sú dva vývody do tých fliaš.pomocou ventilov vyregulujem rovnaký počet bubliniek do každej z tých dvoch
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2011 13:01 Muž gigimasters [8] – Re: milan666
Aha díky :) a ještě prosím z jekého důvodu jsou ty 2 lahve propojené? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.01.2011 09:36 Muž cezarmilan [591] - Rostliny – Re: gigimasters
Tie umelé rastlinky sú v čistiacej fľaši, čiže nie vo fľaši s kvasinkami.Ten ventil prepúšťa CO2 tak 1bubl. za 2-3 sek., takže fľaša tlak znesie úplne v pohode

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 13

Zpět na obsah sekce CO2 • Zobrazeno 17680x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/12810-jak-aplikovat-co2-z-hasicaku?od=484