Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

pH - význam a měření

NápovědaFórum » Voda, přípravky na úpravu a testy » Hodnoty vody 

Přejít na předchozí stránkuPřejít na další stránku   1  
pH - význam a měření
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.08.2018 21:03 Muž Strakááč [138] - Jižní Amerika a (Truhlář)Re: Roger
Proto se vyplati neprekrmovat, radši krmit obden a třeba i jeden den zapomenout, než prekrmit..
já jedu teď v pondělí na dovolenou na 7 dní a za ten tejden má babička zaukol v jeden den vysypat jednu odměrku krmiva.. ty ryby vydrží dlouho nejíst.. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2018 20:34 Muž Roger [1885] Re: bobik0cz
No, údajně když ph není ok tak je to první známka že je něco špatně, překrmeno apod.. sám nevím, jsem začátečník. pH jsem dělal taky spíše ze zvědavosti a u dcery jsem to testoval z důvodu toho že po dobu dovolené švagr nejspíše překrmil akvarium a bylo o problém postaráno. Vím že když něco měřit tak no2 a no3. Možná by mohl někdo osvětlit co ovlivní krom vápence zásaditost vody. Kyselost vím, ale zásaditost krom vápence nevím. Je to spíše pro info, by mě to zajímalo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2018 18:20 Muž bobikcz [135] - ups .... ono to roste :)Re: Andaska
Asi špatná otázka. Proč chceš měřit PH v AQ kapkovými testy? :-P K čemu tu informaci potřebuješ? (Zvědavost? Přidávání CO2?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2018 11:27 Andaska – Hodnoty
@angus68 Jake hodnoty bych jeste mela merit? Zakladni merim viz. moje 112l akvo. Jeste na neco se mam zamerit?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   18.08.2018 11:24 Andaska – PH
@angus68 @Roger @jamajcan No jooo, kdyz s tim vylezu na balkon na denni svetlo, tak tam ten odstin vydim :-D palec Bude to cca 6,7. Diky kluci pivo
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.08.2018 01:22 Angus68 Re: Andaska
Pořád v tomto rozmezí hodnot vegetuje mnoho druhů jak ryb, tak rostlin ;-) (většina)
I v domovině 'našich' aq rostlin klesá hodnota pH docela solidně. Ale zrovna tyhle jsou úplně v pohodě. Měřil bych jiné hodnoty ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.08.2018 00:17 Muž Roger [1885] Re: Andaska
Řekl bych, že když to dáš proti dennímu světlu, pořádně zatřepeš tak jsi v tom za 6,5 max 6,8 pH ;-) mám ho taky, ta tmavá je nerozpuštěná z flaštičky, musíš pořádně zatřepat a dát proti dennímu světlu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2018 14:48 jamajcan Re: Andaska
Test který máš, je naprosto v pohodě. Musíš dát ampuli proti DENNÍMU světlu a stupnici prilož pod ni a srovnej. Na běžné měření Ph ho používám roky, i když mám docela přesné a ne zrovna levné elektronické Ph metry.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2018 14:45 Maq Re: Andaska
Bude to okolo 7.4.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   17.08.2018 14:37 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Andaska
Dobrý test na pH má JBL. Kup rozsah do 7,6. V porovnání s digitálním kalibrovaným měřákem odchylka maximálně 0,2 a to moc dobře barvy nerozeznávám.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2018 14:26 Andaska Re: ctibum
No, ono to tak opravdu ukazuje. Jak je to vyfoceno, tak je to i realně. Cim to mam zmerit, aby to bylo presnejsi?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   17.08.2018 14:04 Andaska – Rozpoznani PH
Fotka k příspěvku Ahoj, pozna nekdo jake, ze to mam v akvarku PH viz. foto? Kdyz na tu zkumavku koukam z pohledu primo pred sebou, tak je odstin tmave zeleny a kdyz ji natocim trochu proti svetlu, tak je odstin o neco svetlejsi. Fakt z toho nepoznam hodnotu. Takhle od oka muzu rict, ze neco mezi 6,5-7,4 nebo vic? Jsem z toho jelen. Test je Ben-Test. Dekuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   26.06.2018 18:23 Muž Yirka [9256] Re: Pavel
V zaběhlém a dobře udržovaném akváriu se PH pohybuje stále na stejných úrovních s přirozeným kolísáním, které život v něm neovlivňuje.
Po cca půl roce až roce pozorování a pravidelného měření není nutno PH dále sledovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.06.2018 15:21 Pavel – Je potřeba kontrolér pH v akváriu nebo jsou nějaké vychytávky?
Dobrý den. Mám 4 akvária a nechci neustále kupovat pH alert. Dá se tomu nějak předejít? Jsou nějaké rostliny či kameny držící hodnotu pH abych to nemusel vůbec kontrolovat. Děkuji.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 20:22 Angus68 Re: Maq
Nemám tu možnost (a je mi to i fuk) jak je to v rybníku, ale asi máš pravdu. Uznávám ano palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 16:55 Maq Re: Angus68
Ale jo. V rybníku kde dominuje Egeria nebo Ceratophyllum jde pH během dne pěkně nahoru. Hranice pH=7 je jim šumafuk.
=
Ale jinak: Já si hraju s vodou s minimální pufrační kapacitou. Tam se každý vliv projeví nejvíc. A i tak to v akváriu (s umělým světlem) neblázní zdaleka tolik, jak tady někteří straší.
Nemyslím si, že @DeRosa má takovou vodu. Pokud mu tedy pH takhle výrazně stoupá, nebyl bych klidný, hledal bych nějaký renonc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 16:49 Angus68 Re: Maq
Ale to neudělají rostlinky ;-) Nemyslím tím řasy :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 16:47 Maq Re: Angus68
Angus68 napsal: Pokud jsou zdravé Vašku, tak se jim nikdy nepovede hodnotu pH zvýšit.
Myslím že se mýlíš, kamaráde.
Když odčerpají CO2, pH jde nahoru. Pak čerpají HCO3-, a pH jde zase nahoru. Řasy pod slunečním světlem dokáží asimilací vyhnat pH až na 10-11.
Někteří to absolutizují a říkají, že díky fotosyntéze zdravé rostliny vždy zvyšují pH. S tím já ale tak docela nesouhlasím, protože některé jiné jejich fyziologické pochody tlačí pH zase dolů. Výsledek záleží na okolnostech.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 16:40 Angus68
Pokud jsou zdravé Vašku, tak se jim nikdy nepovede hodnotu pH zvýšit.
Povede, ale z pH6.2 na třeba 6.8. Ale tím to končí. Taky už jsem to zjistil :-)
Dokážou hodně snížit, ale to ty víš ;-)
Ale pokaždý se jedná o hodnotu pH pod 7 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 16:28 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Angus68
To že rostliny snižují pH už tu mockrát bylo ale není to pravda pokud nehnijí tak ho právě zvedají. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 16:03 Angus68 Re: DeRosa
Vyměním vodu (cca 180l) a mám pH na stále stejné hodnotě ;-) (6.8)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 16:01 Angus68 Re: DeRosa
Pokud nepoužíváš CO2 tak by mě zajímaly tvoje hodnoty vody hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.06.2018 15:58 Angus68 Re: dudak
Špatně seštelováno ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 15:56 Muž DeRosa [12] - CichlidyRe: dudak
CO2 nepoužívám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 15:48 Muž dudak [1895] Re: DeRosa
Já vždycky myslel, že controler má udržovat pH na stejné úrovni a v závislosti na to pustit co2. Pokud ti i tak leze pH nahoru, je někde chyba
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 15:34 Angus68 Re: DeRosa
Tak rozhodně to v plovoučkách není ;-) Naopak, ony jsou schopny ti to pHáčko snížit, protože ti snižují hodnoty NO3. Je to pro ně bašta ;-)
Ale to pravda jest, že rostliny jsou schopné snížit pH. Ale když je hodnota pH6.8, tak to sníží. Žádná rostlina na světě není schopna měnit pH od pH7,5 nahoru ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 15:15 Muž DeRosa [12] - CichlidyRe: Angus68
Tak já mám pH kontrolér.Tak krásně vidím jak mi to tam skáče.Po výměně vody mám tak 6.7 ale pak to leze nahoru.Problém bude ve velkým množstv plovouček který hýbou s pH.Měl jsem s tím problém už v rostlinám aq kde to při vypnutým CO2 lezlo i nad 8. Teď té zelené hmoty tolik není,tak to není tak drasticky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   10.06.2018 14:35 Angus68 Re: DeRosa
A taky by se mělo říct, o jaké cichlidy se jedná. Středoamerické mají rády ( a dobře vegetují) při pH 7.5 a výš.

Taky jsem chtěl salviniho :-D Nevhodná voda ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 14:30 Angus68 – Re: DeRosa
Já bych se s tím zabýval dřív než pH8 ;-) Aby nebylo pozdě ;-)
Ono se tu radí na snížení pHáčka a já bych toho využil.
Moc lidiček to asi neví, ale dá se snížit i borovou kůrou a smrkovými šiškami ;-) v přirozeném poměru. Asi jako u olšových šišek.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 13:13 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: DeRosa
Pokud to nejde občas až k 8, tak bych to neřešil (změř to pH ráno před rozsvícením a večer těsně před zhasnutím). Až na G. winemilleri jsi u cichlid v běžně udávaném rozsahu pH. Ty G. winemilleri jsou asi odchovy, které snesou větší rozsah pH než ryby z přírody.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.06.2018 12:45 Muž DeRosa [12] - Cichlidy
Potřebuju poradit jestli mám řešit vyšší pH 7.5 vzhledem k ním velkým cichlidám např. Seachem Acid Regulátor.Nebo se s tím nestresovat a nacht to bít...

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.01.2018 20:46 Muž DavFM [1372] - Corydoras&Apistogramma
Nevím kam to dát, může se občas hodit:
www.suedamerikafans.de/…

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 17:20 Muž Bubo [0] - TanganyikaRe: vaaclav
Jo takhle si to myslel, no vzhledem k tomu, že se s rybama a akváriem potácím s nějakou přestávkou už skoro 10 let, tak to myslím vydržím :) teď jsem to pár let nepotřeboval řešit ph, tvrdost, vodivost...měl jsem tanganyiku a ideální alkalickou vodu s vyšší ph. Ale stěhování do Prahy změnilo situaci a tím pádem i rybí osádku a přesun na jiný kontinent :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 17:06 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jamie
Pokud to vydržíš dlouho kup si lepší věc (dvoustupňová kalibrace),jestli jen pár let kup si tužkový. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 16:50 Muž NHKG [3901] - Hadohlavci
Jop, ty 2 co tu dával Jamie jsou ty samé co jsem kupoval na Ali. Samozřejmě z Číny stojí výrazně méně. Spíš tak třetinu ceny u nás s poštovným, protože z Číny se poštovné neplatí.
Akorát to trvá, cca 3-4 týdny, ale zatím mi vše došlo a nikdy zboží nebylo poškozené.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 16:38 laKatos Re: Jamie
Jamie. Kup si to z aliexpres tak jak ti psal NHKG. Je to úplně stejný přístroj (troufnu si říct ze odtama to mají i zdejší překupníci - akva obchody) a cenově vemes-li to z chiny budeš na méně jak půlce ceny včetně postovneho
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 16:34 Muž Bubo [0] - Tanganyika
Díky, právě jsem koukal na tohle, ale asi to nebude nic moc co?
ph metr
www.akva-tera.cz/…
konduktometr
www.akva-tera.cz/…

Jak si to myslel vaaclav s tím, jak to chci s akvárium vydržet?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 14:55 laKatos
pokud nekdo chce mohu dát kontakt na pani co rozprodava rybarnu a ma ph metry... a to....

Digitální pHmetr GPHR za 1850kc.... (nebyl nikdy pouzivan, hned po zakoupeni se rozbila sonda, jinak vcetne navodu)

ph201 (pouzity) .... za smešných 190kč.. opět bez sondy.....

sonda se dá objednat z ciny cca za dve stovky....
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   23.10.2016 14:51 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Jamie
Záleží jak to z akváriem ještě chceš vydržet. Tužkových pH-metrů sice jiné značky jsem měl několik a bohužel mě velmi zklamaly. Sonda podle jakosti a hlavně zacházení s ní vydrží jen pár let a pak si vlastně musíš koupit nový přístroj. Aspoň ty co jsem měl já hrozně žraly baterky (9V) a tak jsem se rozhodl koupit trochu něco lepšího. www.srovnanicen.cz/… Není to žádný profesionální přístroj ale funguje velice spolehlivě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 14:19 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: Jamie
Pro orientační měření mi na pH přijdou lepší kapky: www.rostlinna-akvaria.cz/…
Digitály se musí seřizovat a pořádný digitál stojí přes 1000Kč.
Ale mám i toto: www.aliexpress.com/…
Musí se to občas zkalibrovat pomocí kalibračního roztoku, tak většinou měřím kapkovým testem. Ten od JBL je vymakaný, přesný a jednoduchý na provedení.

Pro orientační měření vodivosti používám tyto 2: www.aliexpress.com/…
www.aliexpress.com/…
Nemám to s čím srovnat, ale oba ukazují cca to samé (v jiných jednotkách), tak mi to stačí. Díky nim vím, že vodovodní voda hodně kolísá a že s tím nic neudělám. RO nechci. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 14:02 Muž Bubo [0] - Tanganyika – Konduktometr a pH metr
Ahoj, můžete mi prosím někdo doporučit cenově přijatelný a relativně přesný konduktometr a pH metr? Nechci nic profesionálního. Jen pro hobby účely...nikoliv pro odchov ryb. Díky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 11:23 Muž dudak [1895] Re: teakmon55
V pražské vodě se NO3 dost houpe, chce to sledovat, ale určitě bych ho přidával dál, i když menší množství. Držet to na 20-30, jinak to v takhle zarostlým akvárku rychle spadne na nulu. Hnojit metodou EI, mi přijde z dlouhodobého hlediska velmi špatně udržitelné, ať už co se týká údržby tak i udržení rovnováhy. Tím samozřejmě nechci říct, že to nejde. 50mg/l je koncentrace, kterou snáší většina ryb dobře, otázkou je kolik tam bylo před výměnou vody. I když ty příznaky bych spíš vidělna NO2
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 11:06 Muž teakmon55 [6] Re: NHKG
No Prazska voda.Podla ich tabulky je 16mg/L.Tak NO3 prestanem pridavať.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 10:40 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: teakmon55
NO3 50mg???? Chceš ty ryby otrávit? Pokud hnojíš i dusíkem, drž to do 10mg. (při té tvojí vodě 25mg a zapomeň na náročné ryby jako cichlidky)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 10:17 Muž teakmon55 [6] Re: vaaclav
No tak vstupna voda je až 25mg/L-NO3.Hnojim EI a vcera som menil vodu a pridal makro a NO3 je teraz cca 40-50mg/L.
Rýb asi tak primerane :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 09:53 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: teakmon55
Kolik tam máš ryb a kolik dusičnanů NO3 a to i v kohoutkové vodě. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 09:22 Muž NHKG [3901] - HadohlavciRe: teakmon55
Viděl bych to buď buď na NO2 a nebo pokud to dělají jen každé ráno a přes den jsou OK, tak kyslík. Zapni vzduchování zároveň s vypnutím světel a vypínej ho chvíli před rozsvícením (aby se stihla obnovit hladina CO2 před rozsvícením). Zapínat vzduchování ráno už je pozdě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2016 09:05 Muž teakmon55 [6]
Zdravim,nedavno som tu pisal,že ryby su kazde rano pod hladinou a lapaju po dychu.V tedy som to pripisoval vyššiemu CO2.Ale dnes su zasa hore a rychlo dýchajú a to som včera večer menil 50% vody.
CO2 je asi okolo 15 mg/L.
Čo može byť prícina nedostatku kyslíka?Je to skoro každý deň od 9:00 až do zapnutia svetla.
Alebo by bolo lepšie každé ráno zapnúť kyslík asoň na 2 hodinky?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2016 15:37 Muž honcka [39] Re: vaaclav
Díky musím zjistit, jakou ještě mám alkalitu, byl jsem na toho trochu zblblej, všude odkazovali na tvrdost v dkh a já marně hledal převodník mmol/l na dkh :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   16.10.2016 10:21 R Muž vaclav [15085] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: honcka

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... 26 27

Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18932x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/1238?od=180