pH - význam a měření
Meril sem si PH mam ho 6.2 potrebuju ho dat tak na 7.Nevim jakým zpusobem.A je mozne ze kvuli PH se snekum rozpadaj ulity??A dnes jsmem si koupil živorodku velkoploutvou a pisi ze mam mit PH 7 ma velky vliv na to kdyz tam je 6.2??Prosim poradte jak to zvisit na 7 nebo treba 7.2
A tam, pokud vím, kopírují Raviolku... Ale někde to tam i píšou.
0 28.05.2009 20:55 marsz Já Ph neměřím a je to.
Jak psal filipsi, nechat to asi zatím být.
Nejprve nic. Casem ji muzes zacit michat s destovou, nebo koupit RO. Neni to voda, v ktere by akvaristit bez michani chemikalii neslo. Na zacatku kazdy nejlepe udela, kdyz s ni nebude delat nic, dokud sam nebude vedet co.
RE: Ano, máš pravdu, udělal jsem chybu - na to jsem zapomněl a omlouvám se. Autorská práva se mají ctít a dodržovat.... Šupnout odkaz by bylo i jednodušší...
takže
grower.cz/…
0 28.05.2009 20:43 gandalf15 – voda
neviete mi teda prosim poradit ci mam nieco robit s takouto vodou?
dakujem
0 28.05.2009 20:19 Haloska Takže je možné, že když chvilku posvítí na akva slunce, tak se pH zvyšuje?
A kdyz uz, tak aspon poopravit a upresnit
Bylo by dobré, kdyby se už jednou pro vždy sjednotilo používání jednotky mmol/l místo °N a to i u výrobců nejrůznějších testerů.
Jistě - sjednocení by bylo dobré, ale jestliže se od "pravěku" v akvaristice nejfrekventovaněji (skoro výhradně) používají °N, přimlouvám se na sjednocení na této jednotce.
Krom toho si myslím, že by bylo dobré, že když už citujete (kopírujete) něčí práci, měl byste uvést zdroj, ze kterého citujete (kopírujete). Je to minimálně slušnost.
0 28.05.2009 16:05 gandalf15 – Re: ČUPR
je to
2,96 – 3,48[mmol/l]
0 28.05.2009 15:35 gandalf15 – voda
uz to mam.
Myjava
16,6 – 19,5[°dH]
7,40 – 7,80 pH
4,55 – 24,01Dusičnany [mg/l]
0 28.05.2009 15:15 gandalf15 – Re: filipsi
u nas v okoli nepoznam ziadneho akvarisu. takze som na to sam. skusim zistit viac o tej vode.
Zatim bych to prilis neresil, znas nejakeho akvaristu v okoli, co pouziva stejnou vodu? Zasel bych se podivat, jak a co jim roste, a zda s tim neco delaji. Podivej se na rozbor z tve vodarny, a uvidis lepe co ti z kohoutku tece nez s testy.
Echinodory prechazeji na submerz a chradnou, delo by se ti to same i v kyselejsi vode, a ten ophiopogon ....
0 28.05.2009 14:59 gandalf15 – Re: filipsi
kompletny test mi pride az zajtra. zatial mam iba PH tester a vodovodna voda ma PH viac ako 8. to je zatial vsetko co viem.
Vzhledem ke stari tveho akva a druhum rostlin ani nemohou vypadat ze se jim dobre dari. Co ukazuje zmereni vodovodni vody?
Byt tebou, nesaham do toho acidonem atp., a necham akva zit.
2 28.05.2009 14:41 ČUPR [204] - Tetry Pravděpodobně se jedná o velmi dobrou pufrační schopnost Tvé akvarijní vody. Nedávno jsem se s podobným problémem setkal a tak mohu podat aktuální radu:
Snižování pH je možné několika velmi odlišnými způsoby – při všech je třeba počítat s pufrační schopností vody. Pro úpravu pH dobře pufrované vody totiž bude zapotřebí větší množství chemikálie (CO2, kyseliny nebo rašelinného výluhu), nebo může být získané pH velmi nestabilní a bude mít tendenci se stále vracet k vyšším hodnotám. To je tedy Tvůj případ. Máš-li vodu s vysokou pufrační kapacitou, musí úpravě pH předcházet snížení alkality.
1) pomocí CO2: Teoreticky asi ideální způsob, ale prakticky dost náročný. Dodáváním CO2 , snižujeme pH velmi účinně. Navíc tím pracujeme přímo s uhličitanovým pufračním systémem a můžeme dál využívat Tillmanovu tabulku pro výpočet koncentrace CO2. Regulace množství CO2 ale není snadná a tato metoda může být dost nákladná. Nevýhodou je i fakt, že jakmile je dodávka CO2 přerušena, začíná se pH posouvat nahoru.
2) přidáním některé kyseliny (nebo komerčního přípravku ke snižování pH (např. Dry pH Down od GH) – princip je stejný): Na komerčních výrobcích bývá obvykle varování, že výsledek je úměrný pufrační schopnosti vody. Na tuto metodu se lze spolehnout jen pokud máme slabě pufrovanou vodu; v opačném případě se během několika hodin až dnů vrátí pH na původní hodnotu. Stejný problém je při použití některé kyseliny. V tvrdé vodě je ale přece jen možné dosáhnout úspěchu, tj. snížit pH pomocí kyseliny a následně ho zafixovat přidáním kyselého pufru... samozřejmě je v tom háček
Chceš-li se pokusit o snížení pH touto cestou, vyzkoušej si dávkování nejprve na malém objemu vody, nikdy ne přímo!!!
3) s použitím rašeliny: tahle metoda v sobě zahrnuje i snížení tvrdosti a alkality. V menší míře okyselují vodu i výluhy z kořenů nebo z tlejícího listí.
4) smícháním s vodou s nízkým pH: např. s vodou dešťovou (pH většinou 5,5-7), deionizovanou (pH cca 5,5) nebo RO (z reverzní osmózy). Pochopitelně je nutné předem změřit pH obou zdrojových vod a pak je smíchat v požadovaném poměru.
1 28.05.2009 14:15 gošice [217] - Raci, krabi, krevetky 1 28.05.2009 14:12 gandalf15 – Re: Dusyk
mam ho viac ako 8 rastlinkam sa dobre nedari a naopak hneda riasa zacina rast na listoch rastlin.
1 28.05.2009 14:02 Dusyk – Re: gandalf15
Nič nové pod slnkom
Na obale to je tiež napísané a z návodu aj vyplýva, že sa to stane. Pokiaľ máš tvrdú vodu tak vyprchá do niekoľkých hodín. Prečo chceš znížiť ph?
0 28.05.2009 13:54 gandalf15 – neviem co sa deje s PH ??
zdravim. vcera som upravil PH vody na 6,5 pomocou acidonu a dnes som ho isiel zmerat znova a je mimo meratelnosti. samovolne sa zvisilo. cim to moze byt? a ako mam postupovat?
dakujem.
Starší reakce
Starší reakce
0 06.02.2009 23:48 Usine – Re: TAMY
Pokud ale používáš stejné testy, je chyba také stejná a toho se dá chytit. Prostě a jednoduše se drž toho co jsi naměřil a pomocí CO2 (budeš bublat delší a delší dobu) změníš PH směrem dolu. V zásadě jsou dvě T.T. jedna z doporučením že optimum je 10-20 mg/l a druhá 20 - 35 mg/l CO2 Doporučuji ti to druhé optimum. Budeš se snažit dostat se na 35 mg/l ale ve skutečnosti budeš na menším čísle, ale to už bude tak vysoké, aby to bylo na rostlinách hodně znát a přitom si neotrávil ryby.
Chyba v mereni se promitne do chyby ve vysledku. Kapkove a papirkove testy maji sklon "kecat".
Cize aby som spravne pochopil, chyba v merani je v ph,kh ci co2? alebo vo vsetkom? tieto srandy ohladne chemizmu vody su premna nove, tak ma ospravedlnte
Ak mam Ph8, kh 8 tak co2 je 2.2mg/l?
Teda tym, ze pridavam CO2 som sa dostal na hodnotu cca 7mg/l? Alebo evidentne nechapem celej veci :( a ten program zial nejde v 64b vistach ani v emulacii. Skusim na notebooku neskor
Ten
je ode mě!
0 06.02.2009 21:11 Usine – Re: TAMY
Stáhni si kalkulátor (wantana)
www.akvarium.cz/…
Potom zjistíš že při PH 8 KH 8 = 2,2 CO2 mg/l
Aby jsi se dostal k nějakému výsledku mělo by být PH 7 - 6,9
To co jsi naměřil kapkovými testy ale není pravda je v tom dost velká chyba, aby mě zase Sid nenapadl že kecám.
Z něčeho vycházet ale musíš. Tak se opatrně a pomalu pomocí CO2 snaž na tyto hodnoty dostat a sám uvidíš co se začne v akváriu dít z rostlinami.
Zdravim. Mam podobny "problem" a tak to napisem sem, ako zbytocne zakladat nove vlakno.
Cize, voda v akvarku ma nasledovne parametre. Merane Tetra testami.
PH 7,5° az 8°
KH 8°
CO2 7mg/l
CO2 pridavam od rana 8mej do vecera 10tej z CO2 setu Tetra CO2 Optimat.
Ak som spravne pochopil tillmanovu tabulku, pri PH8 a kh 8 by mal byt optimalny obsah co2 cca od 13 do 20mg/l, alebo sa mylim? LEnze pridavanim ph sa zase znizuje hodnota PH.
Koli rastlinkam, by som chcel hodnotu PH chcel znizit na cca 6 az 6,5°. Ako nato?
Starší reakce
Je to o vztahu mezi alkalitou a objemem vyprodukovaného CO2.
Ano, stymi kyselinami je to o hubu.Stale musis kontrovat stav Ph a stale to kalibrovat.Raz namiesas zly pomer, Ph sa zmeni o velku hodnotu a nasledky budu velke.Ja skusam zniit Ph iba Co2.V pondelok odmeriam Ph tak uvidim vysledok.Dufam ze bude mensie ako 7.4
Kyselina fosforečná určitě pH sníží, ale do akvišek s kytkami bych ji rozhodně nedoporučoval!
Když kyselinu, tak nejlépe HCl. Taky se dá pořídit v drogerii za pár korun...
Ale "hrát si" s kyselinami by měl skutečně jen ten, kdo má ánung, vo co gou.
to : karlos55
kolikrat takhle tu sodu do akva davas ? - jen po vymene vody ? a nebo jakym štýlem ?
To je asi problém celých jižních Čech a způsobu úpravy vody, v Budějcích je voda úplně stejná, naštěstí mam Malawi, takže mi stačí zvýšit KH pomocí sody a tímto způsobem zvýšené PH mi nevadí. V tvém případě bych uvažoval o kombinaci, kterou doporučuje karlos55, nebo bych zkusil kombinaci rašeliny a vápencové nebo korálové drti.
0 28.01.2009 20:04 karlos55 – Re: llang
Mám podobnou vodu 1-2kh 7.8 PH. dávám 1 kávovou lžičku sody na 50litru vody + Co2.Výsledek 4-5 kh 6.8 ph.
Reverzni osmoza, nejlevnejsi, nejrozumnejsi zpusob na snizeni tvrdosti, alkality, no3 atp. vstupni vody (nasledne "cistou" vodu michat s vodovodni k dosazeni hodnot, ktere chceme). Premyslet o nejakych jinych chemickych moznostech je pri dnesnich cenach RO kravina, a pro toho, kdo tomu nerozumi, dvojnasobna.
Tvrdost se dolů dostává blbě, nejlíp to jde osmózou
. Rašelinový výluh by měl jít sehnat v každé slušné akvaristice.
KH se upravuje jedlou sodou.
A da tou sodou znizit KH?Asi ne co.Ja mam KH okolo 15 dKH. A chcel by som to nejak znizit,ale nie moc narocne aby sa ustalila hodnota.
Tiez to plati o Ph.Ja mam Ph okolo 8 a pritom vela pustam do vody Co2.Ta raselina sa da de kupit?Alebo sa da nejak inak zohnat?
0 28.01.2009 18:36 Usine – Re: llang
Doporučuji se podívat na údaje z vodárny která ti dodává vodu. Jinak na úpravu pH se používá rašelina nebo její výluhy a CO2. Pomocí slabé kyseliny (acidon) to jde také, ale jen jednorázově. KH se upravuje jedlou sodou.
0 28.01.2009 18:35 Romiš – Re: llang
Smícháním s vodou vhodných parametrů.
Nebo si raději rovnou najít "lepší" vodu.
Pomocí chemie to bude docela oříšek.
(Teď jsem to téma "nakopl", počkáme, co se z toho vyklube...
)
Starší reakce
A co s trvale se snižujícím pH? Po výměně vody se do 5 dnů sníží z původních 7 na méně než 6, voda i dno stejné jak v ostatních akva,kde se toto neděje, obyvatelé krevetky, proto z rostlin jen jávský mech,akva 40l, rok už běží a stále nemohu přijít na to proč?Jako jediná příčina mě už napadá jen ten jávský mech, roste tam krásně a rychle, v ostatních akva jen přežívá.Krevetky se vůbec nemnoží,tak si myslím,že to na ně asi má nepříznivý vliv. Poradí mi někdo?
Starší reakce
Potřebuji trochu zvýšit PH.Mohu do akvária dát špetku jedlé sody?Nepokazím tím nic?Neohrozím tím rybky a kvalitu vody?Nemám s tím ještě zkušenost,tak ocením vaše rady.Děkuji.
Starší reakce
jak to muže z červeny na zelenou me se to zbarvilo z bilí po 7 kapkach na svetle zelenou
a do jaky barvy by se to melo zbarvit
Přidat reakci
1 ...... [16] ...... 26 27
Zpět na obsah sekce Voda, přípravky na úpravu a testy • Zobrazeno 18908x