Co je to za kámen?
1 18.02.2018 12:41 Maq Mnohokrát jsem na tomto fóru četl od matadorů rady ve smyslu "udělej octový test - pokud šumí, nepoužívat!".
Odkud pochází tahle zřejmá změna názoru?
Proč myslíš, že to nesouvisí s CO2? Kyselina bude vápenec rozpouštět rychleji (víc) než zásada. Koneckonců to vidím na ulitách šneků v tom jediném akvárku, kam přidávám CO2...
Normálně má barvu oranžovo-bílou.
-zpět k realitě, od mýtů k faktům ,jedná se o vápenec ,viz foto
-používá se běžně ,
ve sladkovodní akvaristice u Afrických cichlid ( africké tlamovce z jezer Malawi a Tanganjiky), ale i v chovu zcela jiných druhů ryb
-viz třeba použití vápencového kamene zde
cs.roslinyakwariowe.pl/…
-ale i na zdejším foru jsou akva s vápencem ve
sladkovodních akváriích
-o vápenci a jeho specifik použití ve sladkovodních akvárií je na netu dostatek informací ,proto vhodnost použití si může každý zhodnotit sám ve vztahu k chovaným druhům ryb ,včetně ostatních forem informací o přírodních lokalitách s obsahem vápencových hornin a ryb z těchto oblastí ,chovaných v akváriích , rostlin nevyjímaje
-
Beru.

Díky, studuju to třicet let. Můžeme se tu sejít za dalších třicet, jestli na tom dvojnásobná doba studia a zkušeností něco změní.
A co takhle si o tom něco nastudovat, než taky začneš vydávat unáhlený soudy.

S přidáváním CO2 to vůbec nesouvisí a kámen s takovým povrchem bych nedával ani do pětistovky, pokud bych z nějakého velmi neobvyklého důvodu nepotřeboval přitvrzovat vodu vápencem. I pak je to lépe dělat kontrolovaným způsobem.
No a? Ty víš jak je to akvo velký? Ty víš jestli se přidává nebo nepřidádá CO2, že jsi to tak šmahem zamítnul.

Tak ten do sladkovodního akvária nedávej.
0 17.02.2018 14:22 SilverLans –
Re: Lans Tak je to mrtvý korálový kámen ;)
0 16.02.2018 20:38 SilverLans –
Re: Waaw Napadení řasy a nelze se jich zbavit. Je také hodně starý.

A co se mu stalo, ze nema svoji normalni barvu?
0 16.02.2018 20:07 SilverLans 
Dobrý den, ví někdo prosím jak se jmenuje tento kámen?

Normálně má barvu oranžovo-bílou.
Starší reakce
No tak na toto sa to podobá oveľa viac ako na vápenec. Podľa obrázkov. Asi to bude dolomit nie vápenec. Ale tak potom to prečo ponúkajú ako vápenec? Budem musieť zohnať nové kamene. Ďakujem za informáciu.
No nemal som ich celé ponorené v octe len som ho na nich nalial. No trošku to sem tam šumelo. Myslel som že to musí šumieť viac. Tak to asi bude vápenec. Ďakujem.
Čo je to trošku? Od octu nečakaj nejakú búrlivú reakciu.
Niečo takéto?
youtu.be/… Ale ja som chcel vápencové kamene. Neviem ako vyzerajú preto sa pýtam. Tam kde som to bol kúpiť mi povedali že to je vápenec... Tak teraz neviem. V octe to šumí fakt len trochu...
Tak potom je tam toho vápence iba trošku, což by nemělo vadit.
No trošičku to šumelo... Ale fakt len trošku...
Nalej ocet, budeš moudřejší, já tipuji že ano.
Starší reakce
Nějaká metamorfovaná hornina, možná rula, ortorula.

Ahoj, nevíte co by to mohlo být za kameny?????? Zkoušel jsem na ně ocet a nic nešumělo.
Starší reakce
Ano bude v pohodě.

Ahoj zkuste se k tomu vyjádřit jestli bude ok nešumí.
Starší reakce
Mám na tom chyceno jedno Mikrosorko. ale já jich mám vic.
A v akvariu to nedela zaden bord@l ze. Nebo to je do akvaria škoda a máš to na policce?

Já mám něco podobného doma. A pak, furt lepší kazisvět než kazišuk.

ze ty vzdycky tu hadanku tak rychle zkazis....

Tohle vypadá jako zkamenělé dřevo z uhelné sloje. Větev nebo kmen nějaké plavuně nebo něčeho podobného.
0 17.11.2016 18:19 laKatos – sutr
Starší reakce

Zdravím,
do nového layoutu pomalu hledám nové kameny. Nechce se mi utrácet, tak jsem se prošel po okolí. Tohle je pod Vyšehradem, směrem k řece. Dle geologických map je to tahle lokace:
střídání drob, pískovců, prachovců a jílovitých břidlic [ID: 542]
Eratém: paleozoikum, Útvar: ordovik, Oddělení: ordovik svrchní, Poznámka: beroun, Souvrství: letenské, Horniny: droba, pískovec, prachovec, břidlice jílovitá, Typ hornin: sediment zpevněný, Soustava: Český masiv - krystalinikum a prevariské paleozoikum, Oblast: středočeská oblast (bohemikum), Region: Barrandien, Jednotka: paleozoikum Barrandienu, Subjednotka: pražská pánev
Osobně si myslím, že to bude hodně zvětralá břidlice, nebo dle některých fotek droba. Myslím si správně, že ta narezlá barva bude znamenat zoxidované železo? Může mít nějaký vliv na parametry vody?
Snad ne, ty kameny se mi sakra líbí pro tu barvu a strukturu. Je pravda, že jsou ostré hrany, ale to se dá pořešit pilníkem...
Předem díky.
Starší reakce
Já bych ho tam nedávala. V teplé vodě bude nestabilní a bude se pomalu rozpouštět. Při tom bude vylučovat látky, které mohou škodit.
Poznate niekto kamen púštna ruža? Udajne je to nejaky sadrovec a neviem či je vhodny do akvaria ale moc sa mi zapacil ked som skušal octom tak nešumel ani nijak inak nereágoval.
Starší reakce
Jak píše Yirka, tak na kameny z tratě pozor! Kontaminace ropnými oleji může být dost vysoká. Zejména v místech, jako jsou výhybky, železniční stanice, místa kde stávají mašiny... Tyto oleje jsou pro vodní organismy dost toxické. Určitě sis všiml, jak je na trati vrchní vrstva kameninové drti špinavá už pokrátké době (právě od těchto olejů). Z vlaků tyto oleje běžně "odkapávají", proto se při rekonstrukcích tratě drtě recyklují k zpětnému použití.
Hlavně dej pozor, aby nebyly kontaminovány oleji a pod. Co si vzpomínám, tak často byly kameny z tratě od olejů, a jelikož je spousta minerálů pórovitých, bývá to slušně zažrané.

Raz som niekde čítal že kamene od koľajníc môžu ísť do akvária. Tak som si šiel niečo nazbierať. Tých tmavých mám len trošku ale hlavne som zbieral tie svetlé. Čo myslíte môžem ich dať do akvária? Keď som na nich ulial ocot zdalo sa mi že trošku šumia ale nebolo veľmi dobre počuť viete kopa áut vedľa koľajiska ale bublinky som nevidel žiadne. A doma ocot došiel takže momentálne vyskúšať nemôžem. Čo myslíte budú vhodné?
Starší reakce
Děkuji za radu, octovou zkouškou prošel a nešumí

Cmrndni na něj trochu octa, ale šumět něbude a šup s ním do akvária, co je to přesně ti nepovím, nejsem šutrolog, jenom tuším že bude v pohodě. Ten ocet je na test přítomnosti vápence, ale i kdyby to mělo trochu šumět, tak bych se tím až zase tak nestresoval, aby neměl ostrý hrany a bude to v richtiku.
0 22.02.2016 17:04 Týna – Kámen do akvária

Ahoj, myslíte, že mohu tento kámen použít jako dekoraci do akvária?(nerada bych ublížila rybkám)
Byl nalezen na Slapech.Přikládám foto.
Děkuji za reakce

Starší reakce
Ty dutinky v kameni jsou "vystlané" krystalky křemene, ten kvalitu vody neovlivňuje. Krystaly jsou potažené oxidy, hydroxidy železa, v akva není na závadu. Ale v okolí Stříbra se těžil stříbronosný galenit - sulfid olova PbS. Galenit je šedý, na lomu stříbřitě lesklý. Pokud na tom kameni nějaký galenit je, do akva bych ho rozhodně nedal. Galenit má díky olovu vysokou hustotu, takže pokud je ten kámen na svou velikost až nepřirozeně těžký, nejspíš galenit obsahovat bude.
Jinak najdi si na gůglu obrázky: galenit Stříbro, třeba to pomůže.
Taky nejsem kovanej šutrolog ale, já třeba když něco takovýho hledám zadám do prohlížeče geologická mapa a obec. Vyleze např toto
www.geologicke-mapy.cz/… No a pak hledám. Většinou se doberu výsledku, najdu i nějakou zajímavou informaci a mám z toho i větší radost než když to mám přímo pod nos

0 14.02.2016 12:18 OMa – Zajímavý kámen
Starší reakce
Použití SAVA je zcela v pořádku. O nějakém nočním močení je možná spíše ku škodě. Pokud cokoliv opláchnu roztokem SAVA - dle návodu pro dezinfekci ( nikoliv čistým savem! ) pak stačí nastříkat kořen/kamení nechat působit ( možná je lepší nechat i ponořené nějaký čas, řekněme 1-2h ) pak opláchnout čistou vodou - sprchou a nechat volně oschnout ...
Chlor se velmi rychle rozpadá a v plyném stavu odpařuje samovolně do ovzduší. Takže další koupel přes noc je zcela zbytečná ...

Starší reakce
Dobrý večer,
čisté stříbro tam nemáš. To vypadá jinak(viz například google).
Asi sfalerit s galenitem, limonit(nebo struska) a cosi dalšího... hodila by se ostřejší fotka, ideálně i z boku. Určovat kameny jen podle fotek není úplně nejlepší nápad(mnohdy pomůže potěžkání, vryp, znalost lokality,...), ale můžeš zkusit třeba lépe mineralogické fórum/stránky(opět stačí použít google), tam se najdou i daleko zkušenější.
0 11.05.2015 13:44 Veronika – prosím poraďte

Dobrý den ůrosím mohl by mi někdo podle fotky napsat co by to mohlo být za kameny nebo na koho se popřípadě obrátit, mohlo by to být stříbro?
Přidat reakci
1 ...... 9
Zpět na obsah sekce Dekorace a dno • Zobrazeno 11121x